Rabu, 4 Januari 2023

QASIM JUMPA NABI SULAIMAN


QASIM JUMPA 

NABI SULAIMAN

AMIN

MANA DAPAT KENAL

NABI SULAIMAN

ADA TANDA NAMA

PADA JUBAH KE ?

AMIN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KHALAS

DASAR TEPAT


Pemeriksaan kesihatan ke atas pengembara asing diperketat, kata PM


PEMERIKSAAN kesihatan ke atas pengembara asing yang memasuki negara akan diperketatkan bagi membendung penularan Covid-19, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Beliau berkata langkah itu susulan kebimbangan terhadap lonjakan kes Covid-19 di China dan keputusan negara berkenaan untuk membuka semula sempadannya selepas hampir tiga tahun ditutup akibat pandemik.

“Jemaah menteri memutuskan tanpa ragu bahawa masalah kesihatan rakyat adalah hal yang utama.

“Soal pelancongan atau pertumbuhan ekonomi tidak boleh mengatasi kepentingan mengawal dan merawat rakyat daripada wabak dan jangkitan termasuk Covid-19.

“Kita ambil keputusan yang sangat tegas dalam hal ini dan tidak akan bertolak ansur,” kata perdana menteri pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat Kabinet di Perdana Putra, Putrajaya, hari ini.

Anwar dalam pada itu menegaskan Malaysia tidak akan mendiskriminasi pelancong dari mana-mana negara.

“Sekarang kita tidak ambil pendirian untuk mendiskriminasi mana-mana negara kerana kalau kita lihat umpamanya kadar jangkitan di China yang diuar-uarkan, ia tinggi dan kita juga tahu kadar kematian di Amerika Syarikat akibat Covid-19 juga tinggi, dan begitu juga beberapa negara lain.

“Kita ambil tindakan menyelamatkan rakyat kita, jadi sesiapa saja yang masuk harus dipantau dan dikenakan syarat sama,” katanya.

Menurut Anwar berdasarkan data dikeluarkan Kementerian Dalam Negeri sekitar 336,000 pelawat dari China, yang majoritinya pelancong, memasuki negara sepanjang tahun lepas.

Pada Disember sahaja jumlah pelawat dari China adalah seramai 53,000 orang, katanya.

“Kita tidak melihat lonjakan jangkitan yang mengaitkan mana-mana negara. Jadi, saya nak jelaskan hal ini dari segi angka yang diperolehi.

“Tetapi ini tidak bermakna kita harus beri kelonggaran kepada mana-mana negara termasuk China.

“Kita harus pantau menurut keperluan dan kepentingan kita,” jelasnya. – 4 Januari 2023. 

 

DASAR TEPAT

DULUKAN

KESEHATAN

 RAKYAT

AMIN

APA DAH JADI DENGAN TANAH RIZAB MELAYU ?


APA DAAH JADI

DENGAN TANAH

RIZAB MELAYU

AMINKES SERANGAN SEKSUAL PMX


Mahkamah dengar rayuan berkait saman salah laku seksual terhadap PM pada 7 April


Mahkamah Rayuan akan mendengar rayuan yang difailkan bekas staf Anwar Ibrahim pada 7 April depan berhubung keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya bagi membatalkan beberapa perenggan daripada pernyataan pembelaan perdana menteri itu berkait dakwaan serangan seksual yang difailkan pada Julai 2021.

Tarikh itu ditetapkan ketika pengurusan kes semalam, di mana Anwar diwakili Navpreet Singh dan Muhammed Yusoff Rawther diwakili Mahajoth Singh.

Yusoff yang memfailkan saman terhadap Anwar selepas mendakwa diserang secara seksual empat tahun lalu, kini dalam usaha membatalkan beberapa perenggan daripada pernyataan pembelaan Anwar yang dikemukakan pada September 2021.

Beliau menuntut mahkamah membatalkan enam tuduhan yang dibuat dalam oleh Anwar dalam pernyataan pembelaannya , termasuk perkara yang berkait dua individu yang kini sudah meninggal dunia. 

Bagaimanapun, pada 9 September, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menolak permohonannya dan memerintahkan supaya beliau membayar kos sebanyak RM3,500.

Yusoff memfailkan notis rayuan terhadap keputusan itu pada hari yang sama.

Dalam samannya, Yusoff berkata insiden serangan seksual tersebut berlaku di rumah Anwar yang terletak di Bukit Segambut kira-kira 10 hari sebelum pemimpin PKR itu memenangi Pilihan Raya Kecil Port Dickson pada 13 Oktober 2018.

Beliau memohon pengisytiharan mahkamah bahawa Anwar melakukan serangan seksual terhadapnya, selain menuntut ganti rugi am, teladan dan teruk kerana menyebabkan beliau mengalami trauma dan gangguan fizikal, psikologi dan sosiologi akibat insiden tersebut.

Yusoff pertama kali membuat dakwaan terhadap Anwar dalam satu akuan berkanun pada November 2019, diikuti laporan polis.

Semasa siasatan dijalankan mengikut Seksyen 354 Kanun Keseksaan berkait jenayah mencabul kehormatan, polis menjalankan ujian poligraf selama empat jam di Bukit Aman. 

Bagaimanapun, Anwar enggan mengambil ujian tersebut.

Pada 14 Januari 2020, Jabatan Peguam Negara, yang ketika itu diketuai Tommy Thomas, berkata ia tidak akan mendakwa Anwar kerana "bukti yang tidak mencukupi" dan "percanggahan" fakta.

PERTAMA

DALAM SEJARAH

AMIN

PERDANA MENTERI

 DI TUDUH

ENTOT ENTOT

LARI

OPPS... SILAP

KES SERANGAN

SEKSUAL

AMIN

KHALAS

SEJARAH TANJUNG


SEJARAH 

TANJUNG

AMIN


Unknown commented on 
"FERI ADA BERAPA ?"

Perkhidmatan feri dari Butterworth ke Pulau Pinang merupakan feri penumpang pertama dan paling tua masih beroperasi di negara ini. Perkhidmatan ini dimulakan buat pertama kalinya pada tahun 1894 dengan mengangkut kenderaan dan orang ramai dari Tanah Besar ke Pulau Pinang. Perkhidmatan feri ini diusahakan oleh sebuah syarikat adik beradik Quah Beng Kee yang berpengkalan di Pulau Pinang. Pada 1924, perkhidmatan ini telah diambil alih oleh Lembaga Pelabuhan Pulau Pinang yang kemudiannya memperkenalkan perkhidmatan feri yang lebih besar dan selesa. 


Setahun kemudian, sebuah jeti baru dibina iaitu Church Street Ghaut, Pulau Pinang dan jeti Mitchqel Pier di Butterworth. Pada tahun 1956, dua buah jeti baru iaitu Pengkalan Raja Tun Uda di Pulau Pinang dan Pengkalan Sultan Abdul Halim di Butterworth dibina. Ia dirasmikan oleh Tunku Abdul Rahman pada tahun 1959. Beliau telah menamakn pengkalan baru di Pulau Pinang dengan nama Raja Tun Uda, iaitu Gabenor Pulau Pinang yang pertama. Beliau kemudiannya menyeberang dengan feri ke Butterworth dan menamakan pengkalan di situ sebagai Pengkalan Sultan Abdul Halim, iaitu Sultan Kedah Darul Aman. Perkhidmatan feri yang kini dikendalikan oleh Pesuruhjaya Pulau Pinang. Kah kah kah Lebai Google ingat, manusia mudah lupa tetapi terima kasih Ronald Reagan kerana buat internet amin

TOK ARAB CAKAP BANYAK


TOK ARAB

CAKAP BANYAK

KHALAS

AYAM TAK LAKU !!!


AYAM TAK LAKU

KECUALI 

AYAM SIAM

KAH KAH KAH

KHALAS
“Ayam mahal, Kerajaan tengah giat pantau rantaian bekalan dan ambil tindakan susulan. Kita target akan selesai dalam masa sekian2. 

Pada masa yang sama, Kerajaan perlukan bantuan pengguna untuk tekan penjual. Guna kuasa beli untuk tekan harga agar lebih rendah. Makanya, boleh lah kurang beli ayam buat masa ini. Agar kurangkan harga dimanipulasi. 

Protein alternatif lain yang boleh dibeli ialah sekian2 dengan harga sekian2 di tempat sekian2. Team saya akan edarkan maklumat segera di website.

Kami hargai jasa pengguna yang nak sama2 bantu Kerajaan… Terima kasih”. 

Cadangan dari saya seorang marhein sebagai ayat Menteri dalam Kerajaan. Sama tapi tak serupa. Ia lagi sedap didengar daripada retorik Menteri lama. 

Ramai pun dah mula sedar, tiada magical formula. Alih2 kuasa pengguna juga. 

Makanya, note to self, bila jadi Pembangkang berpada2. Menteri yang combative dengan pengguna juga tak pi man


TANAM GANJA MERATA RATA


KALAU GANJA

TUMBUH

MERATA RATA

SATU MASALAH

SELESAI

KHALAS

Unknown commented on 
"JADIKAN GANJA 
MACAM BAYAM"
kah kah kah ... tak ada seludup, x de kartel.... kah kah kah.. tt tolong sengkeh kepala budak ni.. bbnu ke ni baru keluar gua... telor ayam pun ada kartel la... kah kah kah

Unknown commented on
 "JADIKAN GANJA 
MACAM BAYAM"
buat pasar ganja ketum kat Mesia abis citer...

Unknown commented on 
"JADIKAN GANJA 
MACAM BAYAM"
Ini kali gwar stuju ngan lu stuju amat²

APA DIA CRYPTO CURRENCY


APA DIA

 CRYPTO CURRENCYBagaimana Crypto Currency berfungsi... analogi dari segi orang awam.
 
Tidak lama dahulu seorang saudagar menjumpai banyak monyet yang tinggal berhampiran Kampung tertentu.

Suatu hari dia datang ke Kampung mengatakan dia ingin membeli monyet-monyet ini!

Dia mengumumkan bahawa dia akan membeli monyet itu pada harga $100 seekor.

Penduduk Kampung menyangka bahawa lelaki ini pasti gila-Bagaimana seseorang boleh membeli Monyet Sesat dengan harga $100 seekor?

Masih ada orang yang menangkap beberapa ekor monyet dan memberikannya kepada saudagar ini dan dia memberikan $100 untuk setiap monyet.

Berita ini tersebar seperti api dan Orang ramai menangkap monyet dan menjualnya kepada peniaga.

Selepas beberapa hari, peniaga itu mengumumkan bahawa dia akan membeli monyet dengan harga $200 seekor.

Orang kampung yang malas pun berlari-lari menangkap monyet yang tinggal!

Mereka menjual baki monyet dengan harga $200 seekor.

Peniaga itu kemudian mengumumkan bahawa dia akan membeli monyet dengan harga $500 seekor!

Orang kampung mula gempak!.....Mereka menangkap enam atau tujuh ekor monyet, yang hanya tinggal dan mendapat $500 setiap satu.

Penduduk Kampung menunggu dengan penuh cemas untuk pengumuman seterusnya.
 
Kemudian peniaga itu mengumumkan bahawa dia akan bercuti selama seminggu, tetapi apabila dia kembali, dia akan membeli monyet dengan harga $1000 seekor!

Dia juga berkata bahawa pekerjanya akan bertanggungjawab, dan akan menjaga monyet yang dibelinya sementara menunggu kepulangannya.

Peniaga pergi bercuti!

Penduduk Kampung menjadi panik dan sangat sedih kerana tidak ada lagi monyet yang tinggal untuk mereka menjualnya dengan harga $1000 seekor seperti yang dijanjikan oleh Saudagar.

Kemudian Pekerja Saudagar menghubungi mereka dan memberitahu mereka bahawa dia secara rahsia akan menjual beberapa monyet kepada mereka pada harga $700 seekor.
 
Berita itu tersebar seperti api.

Seperti yang dijanjikan Peniaga sekembalinya bahawa dia akan membeli monyet pada harga $1000 seekor, mereka akan mencapai keuntungan $300 untuk setiap monyet.

Keesokan harinya Penduduk Kampung beratur berhampiran Sangkar Monyet.

Pekerja itu menjual semua monyet itu pada harga $700 seekor. Orang Kaya membeli monyet dalam lot yang besar. Orang miskin meminjam wang daripada peminjam wang dan membeli monyet yang lain!

Penduduk Kampung menjaga monyet mereka & menunggu Peniaga itu pulang!

Namun tiada siapa yang datang! .....

Kemudian mereka berlari mencari Pekerja ....

Bagaimanapun dia tidak ditemui!

Penduduk Kampung kemudian menyedari bahawa mereka telah ditipu membeli monyet Liar yang tidak berguna pada harga $700 setiap satu, dan kini tidak dapat menjualnya!
 
Perniagaan Monyet ini kini dikenali sebagai Bitcoin!
 
Ia akan membuat ramai Orang muflis dan sebilangan kecil Orang menjadi kaya dengan Perniagaan Monyet seperti ini.PROVOKASI ZIONIS - APA JAWAB PALESTIN


APA TINDAKAN

PALESTIN  

SESUDAH 

KEPALA ZIONIS

MASUK  KAWASAN

MASJID AL-AQSA

KHALAS

PEMIMPIN SABAH SEDAR BAHAYA CHINA MERAHADUN Sabah harap isu pencerobohan Laut China Selatan dapat perhatian kerajaan

KUALA LUMPUR – Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Lumadan, Ruslan Muharram berharap kerajaan dapat mengambil langkah tegas pencerobohan tentera China di perairan Malaysia di Laut China Selatan.

Katanya, kerajaan perlu menempatkan aset pertahanan terbaik di Sabah dan Sarawak yang mana kedua-dua wilayah itu merupakan benteng hadapan jika berlaku konflik.

Tambah beliau, insiden terbaharu membabitkan pesawat tempur milik Tentera Laut China, J-11 memintas pesawat Amerika Syarikat (AS) di ruang udara antarabangsa di laut China Selatan, menimbulkan kegusarannya.

“Imej ini dirakam pada 21 Disember 2022,  baru-baru ini namun tiada sebarang reaksi dari Wisma Putra setelah 72 jam berlalu sejak laporan rasmi media antarabangsa Agensi Reuters dikeluarkan mengenai insiden itu.

“Kita ingin tahu sejauh mana situasi ini mengancam kedaulatan negara khususnya kedudukan Sabah dan Sarawak serta apakah tindakan susulan Wisma Putra untuk tangani isu yang sudah berlaku sekian lama? Kita harap sangat dengan adanya kerajaan baharu, adalah sesuatu dilakukan,” katanya.


Katanya Naib Presiden Parti Bersatu Sabah (PBS) itu, Kementerian Luar dan Kementerian Pertahanan sepatutnya memberi penjelasan dan kenyataan mengenai perkara itu

SALUT

RAKYAT BERI

TABEK HORMAT

PADA YB

AMIN

RAKYAT SETUJU

DENGAN YB INI

AMIN

YB INI SEDAR

AKAN BAHAYA

CHINA MERAH

KHALAS

PROJEK MAUT


SATU PANDANGAN

DI LUAR BIJAK

KAH KAH KAH

Pocik commented on 
"YANG MATI RAKYAT"

Kalau tak benarkan pelancong china masuk,maka takda wabak,kalau takda wabak,maka takda la vaksin,kalau takda vaksin mcmana duit negara nak habis?kematian rakyat adalah satu projek perniagasn duit besar

PENYERBAR BERITA PALSUPENYEBAR

BERITA PALSU

KHALAS


Unknown commented on
 "KERAJAAN ZINA"

Lobai-lobai ini sememangnya tidak mau melepaskan tanggapan para pengikut dan penyokong bahawa mereka adalah tuhan yang tahu serba serbi akan berlaku. Walaupun telah disindir oleh PM tempohari, adakah mereka lebih pandai, "smarter" dari tuhan tetapi mereka masih berlagak bagai mereka tu adalah yang maha esa, semua cakap mereka dan kelakuan mereka adalah benar belaka.... Yea betul Enche' TT mereka itu ingat pasti mereka akan masyuk Syorga VVIP 

KEPALA ZIONIS LAWAT MASJID AL- AQSAKEPALA ZIONIS

LAWAT MASJID

AL- AQSA

KHALAS

ANTI FAKE NEWS


ANTI FAKE NEWS

KHALAS

Unknown commented on
 "BUKAN RASIS"

Bak kata nigell 2 wrong doesn't make it right. Lebai pas punyer perangai bukan lwn dgn tuduhan Tak berasas kata pas tu taliban.dlm las ada wakil wanita,camne pas serupa mcm Taliban??agak2 la,bau ckp mcm tu,gua yg x suka kt pas pun naik hangin. Lu mmg anti Islam guna naratif Taliban nak kaburi org.

JADIKAN GANJA MACAM BAYAM


JADIKAN GANJA

MACAM BAYAM

SELESAI MASALAH

KHALAS


Unknown commented on 
"TEKNIK BARU 
SELUDUP GANJA"

Legalized je kan ke senang.xde dah problem seludup,Kartel ilang satu lubuk bisnes. Mengharamkan ganja hanya benefit pd Kartel.

MENUNGGU ROSMAH MASUK JIL


TUNGGU ROSMAH

MASUK JIL

RABU 4/1/2023
KITA MASIH MENUNGGU BILA 
ROSMAH AKAN MASUK JIL
RAKYAT  DAH LAMA MENUNGGU

KEMPEN ANTI RASUAH
YANG BERJALAN SEKARANG
AMAT  BAIK
TAPI
JANGAN HANYA CAKAP
RAKYAT NAK TENGOK
PERASUAH  PENCURI
MASUK JIL
AMIN

SAUDI
RONALDO  MASUK
KE KELAB BOLA SAUDI
UNTUK DUA MUSIM

BRAZIL
PELE SELAMAT
DI KEBUMIKAN

CHINA
RATUSAN RIBU
DISERANG KOBID

HOKKIEN
PAGI INI BASAH SEGAR
RENYAI PETANG KELAMRIN
BAWA BASAH

KL & KL SENTRAL KELAM
GAGAK BERTERBANGAN
PIPIT SIBUK DALAM SAWAH RUMPUT

HA HA
GUA TERNAMPAK
BURUNG HIJAU
MACAM PERLING

DI LUAR BALKONI
DALAM BELUKAR
MURAI BERKICAU INDAH

PAGI 
DENGAR SUARA PIPIT
DENGAR SUARA TERKUKUR
DENGAR SUARA TIONG
MENJADIKAN PAGI
HARI YANG INDAH

GUA RASA HARI INI
AKAN PANAS
DI BALKONI CAHAYA MATAHARI
DAH MASUK
GUA MEMBASUH HARI INI
GUA PERLU MATA HARI
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT RABU
YANG MULIA

BRO
HIDUP PERLU PENGORBANAN
UNTUK KITA TAHU
CARA BEKERJA KERAS

BRO
HIDUP PERLU AIR MATA
AGAR KITA TAHU
MERENDAM DIRI

BRO
JALAN YANG LU AMBIL
LU TENTUKAN SENDIRI
ARAHNYA

BRO
JALAN HIDUP KITA INI
TAK ADA JALAN PENAMAT

BRO
MEMBER LU YANG SEJATI
TAK AKAN TINGGALKAN LU
BILA LU DALAM KESUSAHAN

BRO
SENANG BUAT JAHAT
TAPI SUSAH NAK BUAT
BAIK PADA ORANG LAIN

BRO
KALAU LU TAK MAHU CAMPUR
MAT BEBAL AKAN BERKUASA

BRO
KALAU MAMAT ITU BEBAL
MAKA INILAH PUNCA
KEJAHATAN

BRO
KEBERANIAN
IALAH MENGETAHUI
APA YANG TIDAK PERLU
DI TAKUTI
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

MENUNGGU ROSMAH
MASUK JIL