Khamis, 23 Julai 2020

KAMI MELAYU BUKAN ARAB
KAMI MELAYU

BUKAN ARAB


NAJIB DAN ALTANTUYA

CUN CUN CUN

SEMUA TERATUR

28 JULAI 2020

NAJIB JATUH 

HUKUM

KEMUDIAN BUKA

KEMBALI KES

ALTANTUYA

AMIN

Kes dokumentari Altantuya, tindakan terhadap Astro bermula 2016

PEJABAT Peguam Negara mengeluarkan arahan seawal 2016 untuk syarikat penyiar satelit Astro didakwa kerana menyiarkan dokumentari Al Jazeera berkenaan pembunuhan kontroversi model warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu pada 2015.

Bagaimanapun, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang mengesyorkan untuk mengenakan kompaun terhadap Measat Broadcast Network Systems Bhd (Astro), bukannya mendakwa mereka di mahkamah.

Dalam satu kenyataan hari ini, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) berkata satu kertas siasatan dihantar kepada Pejabat Peguam Negara pada Disember 2015, dan pada 5 Januari, 2016, SKMM diarahkan mendakwa Astro mengikut Seksyen 211 Akta SKMM.

“Pada 8 Januari 2016, SKMM mengemukakan cadangan kepada Jabatan Peguam Negara untuk mempertimbangkan semula keputusan mendakwa, sebaliknya mencadangkan Measat Broadcast dikompaun,” katanya dalam satu kenyataan.

SKMM berkata cadangan itu dipersetujui dan SKMM diarahkan untuk menyediakan izin mengkompaun serta menjalankan siasatan lanjut bagi melengkapkan kertas siasatan.

“Kes ditaklimatkan semula kepada timbalan pendakwa raya pada 31 April, 2019 dan 4 Jun, 2020. Arahan mengkompaun dikeluarkan oleh Jabatan Peguam Negara pada 23 Jun 2020. Tawaran mengkompaun bertarikh 1 Julai, 2020 dikeluarkan oleh SKMM kepada Astro.

“Measat Broadcast mempunyai pilihan untuk menerima tawaran kompaun, mengemukakan rayuan atau menolak tawaran kompaun,” kata SKMM. – 23 Julai, 2020.


AZILAH SIRUL

POLIS PENEMBAK

TAPI SIAPA

BERI ARAHAN

BUNUH 

ALTANTUYA

JENG JENG JENG

SYURGA BUDU PETAI

SYURGA ADALAH

BUDU PETAI 

TEMPOYAK
Menikmati muzik adalah ibarat menikmati makanan yang dimasak selepas penat memburuh, adakah mesti saya menikmati dhab @ biawak baru boleh ke syurga sedangkan syurga saya adalah budu petai dan tempoyak. 
 Adakah saya mesti menikmati tarian gelek baru boleh ke syurga sedangkan syurga saya adalah dikir barat, main puteri mak yong dan dan dan 
on 
INDAHNYA HIDUP INI
Publish | Delete | Spam
kiedentech
on 22/07/20

Ja

SOKONG ANWAR JADI PM


SOKONG ANWAR

JADI PIEM
Otak hindustan simpan dlm jamban 
on 
ANWAR 
SEBAGAI PM
in response to 
Anwar tak boleh jadi PM lah...dia di ampun untuk keluar penjara sahaja. Tetapi kes jenayah beliau yang di jatuhkan oleh mahkamah tetap kekal. Kalau ikut perundangan sebenar...anwar tak layak dapat keampunan, cuma mahathir yang minta pada Agong untuk lepaskan anwar, itu pun terpaksa sebab dah janji.
by Hindustan he...
Publish | Delete | Spam
rashsid
on 23/07/20

Bodo tt.. t

SIAPA BERI ARAHAN BUNUH ALTANTUYA

SIAPA BERI

ARAHAN BUNUH 

ALTANTUYA

Kes dokumentari Altantuya, tindakan terhadap Astro bermula 2016BERITA DAN VIDEO

MENYUSUL

SILA TUNGGU

PROJEK GUAN ENG KATOI RAKYAT SUKA HATI
BATAL SAJE

PROPJEK INI

INI CARA NAK

JUAL TANAH

PADA CUKONG

Projek tambak laut selatan Pulau Pinang belum dapat kelulusan

PENGGERAK projek tambakan laut di perairan selatan Pulau Pinang (PSR) tidak boleh memulakan sebarang kerja di tapak sehingga Laporan Pelan Pengurusan Alam Sekitar (EMP) diluluskan oleh Jabatan Alam Sekitar, Dewan Rakyat diberitahu hari ini.

Menteri Alam Sekitar dan Air Tuan Ibrahim Tuan Man berkata EMP ini merupakan antara syarat utama daripada 72 syarat-syarat kelulusan Laporan Penilaian Alam Sekitar (EIA) yang perlu dipatuhi.

“Kemusnahan kekal (akibat PSR) ini akan memberi impak negatif yang signifikan kepada sumber perikanan, nelayan dan jaminan sumber bekalan makanan negara. Projek ini tidak dimulakan dan tak boleh dimulakan lagi sebab projek ini tak dapat kelulusan lagi,” katanya pada sesi soal jawab di Kuala Lumpur.

Tuan Ibrahim berkata projek PSR dikhuatiri akan menyebabkan kemusnahan kekal ke atas ekosistem dataran lumpur, kawasan tangkapan ikan, kawasan pendaratan penyu dan sebahagian terumbu karang di Pulau Rimau yang merupakan ekosistem penting kepada sumber perikanan.

YANG JADI

MANGSA PROJEK

TOROWONG

KAUM NELAYAN

AMIN

PKR PEMBANGKANG SELAMA LAMA


PKR  JADI

PEMBANGKANG

SELAMA LAMA
1 keluar 10 masuk pkr itu cakap tidak betul tiada lagi berminat masuk pkr perintah 22 bulanpun tiada yang di bawa untuk rakyat cukup dan sukurlah dapat sudah jadi kerajaan selama 22 bulan lapas ini tiada sudah itu biarlah pkr jadi pembangkanh untuk selama-lamanya. 
on 
MADEY
 BOCOR MAKLUMAT
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 23/07/20

O

SATU CADANGANSATU CADANGAN 

Tak yah kapal kapalnya. Jadi calun bebas untuk diri sendiri berkhidmat untuk rakyat. Tak perlu patuh pada parti cuma patuh kpd mandat rakyat. 
Gi parlimen pilih siapa yg terbaik paling layak dan mendapat sokongan teramai MP. Kalu blok PN/MN dapat kerusi majoriti biar dorang pilih PM. Kalau bebas menang majoriti didewan rakyat sejarah akan tercipta diMesia. 
on 
AMBIL ALIH KAPAL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:19

m

OMPEK ARI LAIE
OMPEK ARI LAIE
MACAM MANO 
KALAO
NAJIB  HILANG
NAJIB CABUT LARI
CARI TAK JUMPO JUMPO

MACAM MANO
KALAO NAJIB KONO BISUL
KALAO NAJIB KONO SAWAN
KALAO NAJIB DI TOLAN NAGO
KALAO  TUAN SPEKAER
KATO NAJIB WAJIB DATANG
KO PARLEEMEN

APO NAK BUEK?
TURUN JE JALAN RAYO KITO
SEKALI LAGI
DEN TANYO
JANGAN MARAH
CILAKO MAT KOBID
AMIN


NAJIB KAYA NIAGA LENDIR DAN LEMAK


JANGAN JELES

NAJIB KAYA 

NIAGA LENDIR

DAN LEMAK
 RM1.6 bilion banyaknya !! Pendapatan? tahun 2013 sahaja RM891,573,465.46 (tahun sebelum dan selepasnya?) masyuk. Boleh merayu kepada Pesuruhjaya Khas Cukai Pendapatan (SCIT) supaya dikurangkan. Namun bolehkah dikurangkan sehingga RM1 bilion. 
OK lah katakan SCIT baik hati dikurangkannya sehingga RM1 bilion, 1 bilion yeop, adaka? Kalau ada satu lagi perkara haru timbul, SPRM pulak datang dengan rombongan untuk bertanya kaya kamu ye, mai mana duit masyuk. Pulak dah adooi. on 
MADEY 
FITNAH NAJIB
Publish | Delete | Spam
Warga tua pesara Kerajaan
on 22/07/20

B

JANDA BAIK JENG JENG JENGJENG JENG JENG

JANDA BAIK
Pusat Operasi MO-sat ke?
 on 
JANDA BAIK 
HOT TRENDING
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:48

Ta

TABEK HORMAT PADA ADUN BERANISALUT TABEK

INI PROJEK 

NAK JATUHKAN

SHAFIE AFDAL
 

Sering diganggu ‘ejen’ pujuk keluar parti, ADUN lapor polis

SANDAKAN – Ahli Dewan Undangan Negeri Elopura Calvin Chong semalam membuat laporan polis selepas menerima beberapa panggilan telefon serta pesanan menerusi aplikasi Whatsapp yang menurutnya amat ‘menganggu’.

Katanya beliau menerima banyak pesanan menerusi Whatsapp sejak 19 Julai lepas dan panggilan telefon sejak 20 Julai lepas dari individu yang mendakwa sebagai ‘ejen’, memujuk beliau meninggalkan parti DAP yang dianggotainya sejak tahun 2009.

Hari ini merupakan kemuncak kemarahannya apabila beliau menerima satu panggilan telefon pada pukul 5.50 pagi, dan amat terperanjat apabila ada individu yang datang ke rumahnya kira-kira satu setengah jam kemudian bagi tujuan sama.

“Saya amat terganggu dengan cubaan sebegitu, telefon saya menerusi nombor peribadi pada masa yang tidak sesuai dan datang ke rumah pada masa anak saya sedang sakit. Ini tidak boleh jadi, kerana bukan sahaja ia menganggu ketenteraman saya, tapi juga keluarga saya,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan polis di Balai Polis Sandakan di sini.

Chong berkata beliau sudah bosan dengan pelbagai cubaan, menawarkan pelbagai janji, termasuk wang tunai, dalam usaha mempengaruhi beliau supaya meninggalkan DAP.- BERNAMA

YB CALVIN CHONG

CONTOH TERBAIK

WAKIL RAKYAT

UNTUK NEGARA

AMIN

PROJEK GUAN ENG KANTOI
KANTOI

Projek tambak laut selatan Pulau Pinang belum dapat kelulusanBERITA MENYUSUL


ARAHAN BAHAYA YANG PELIK


KENAPA  MINGGU

DEPAN KENAPA

TAK SEKARANG


Wajib pakai pelitup muka di tempat sesak mulai 1 Ogos, kata menteri

ORANG ramai diwajibkan memakai pelitup muka di tempat awam yang sesak dan di dalam pengangkutan awam bermula 1 Ogos, kata Menteri Kanan Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata ia sebagai langkah membendung jangkitan Covid-19 memandangkan terdapat trend peningkatan baharu yang membimbangkan.

Perkara itu juga diwajibkan memandangkan orang ramai dilihat tidak lagi mengguna penutup muka dan mengamal penjarakan sosial di tempat awam, katanya.

Menurut beliau, individu yang tidak mematuhinya boleh dikenakan kompaun RM1,000 mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit.

Tambahnya orrang ramai juga dibenar menggunakan pelitup muka buatan sendiri yang perlu mematuhi spesifikasi Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

“Kementerian Kesihatan akan beri spesifikasi tersebut. Kita akan keluarkan supaya kita boleh jahit sendiri penutup muka untuk digunakan,” katanya.

Jumlah kes baharu meningkat kepada dua angka semula bermula minggu lalu, yang turut melibatkan jangkitan daripada kalangan warga yang pulang dari luar negara.

Kalangan warga tersebut juga didapati melanggar perintah kuarantin di rumah dan meningkatkan risiko jangkitan.

Selain itu, puluhan lagi didapati gagal menjalani saringan kedua untuk memastikan mereka benar-benar bebas Covid-19, dan kini dicari polis.

Ia menyebabkan kerajaan mewajibkan kuarantin warga yang pulang dari luar negara itu menjalani kuarantin di pusat yang ditetapkan, berkuatkuasa esok.

Jumlah kes baharu didapati meningkat kepada dua angka semula sejak seminggu lalu.

Semalam, 16 kes baharu direkodkan menjadikan 142 kes aktif dan sedang dirawat. – 23 Julai, 2020.


KALAU BAHAYA

KALAU BAIK

MENGAPA

TANGGUH ?

NAK TUNGGU 

APA LAGI ?

INI ARAHAN

PELIK MELIK

AMIN

CARI DI MANA?
CARI DI

RESTORAN MAMAK

ATAU

RESTORAN CHINA
harap hisham ke kobid.. 
meraban dia cari tuhan nanti 
on 
INDAHNYA HIDUP INI
Publish | Delete | Spam
Ketua Pengarang
on 22/07/20

Ala

AMARAN PADA TTPD TT

Last warning (ke-9) kat TT, 
 jgn hentam Najib pasal income tax .
 Dia Di kecualikan. 
on 
MADEY FITNAH NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 22/07/20

J

PEMIMPIN ISLAMPEMIMPIN ISLAM

Astro awani 2013. KUALA LUMPUR: : Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berkata mereka yang mengelak daripada membayar cukai boleh dianggap melakukan pengkhianatan kepada negara. Ini kerana, katanya kewajipan membayar cukai merupakan satu daripada semangat patriotisme terhadap negara. 
Definisi patriotisme dalam negara kita ialah apabila kita melunaskan tanggungjawab kepada negara untuk kebaikan negara dan rakyat. "Bila bayar cukai kita tolong rakyat, kita tanamkan semangat ini, dengan ini negara kita akan lebih berjaya, - katanya ketika merasmikan Seminar Pemerkasaan Ekonomi Nasional (Pena) di Masjid Wilayah Persekutuan di sini hari ini. 
on 
MADEY FITNAH NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 22/07/20

harap hi

OMBAK SARAWAK


OMBAK KE 2

DI SARAWAK?COVID-19: 7 Kluster aktif di Sarawak

Sebanyak tujuh kluster disahkan masih aktif di Sarawak, menurut Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri (JPBN) Sarawak.

Menerusi kenyataan JPBN, tujuh kluster berkenaan ialah Kluster Tapak Pembinaan, Kluster Syarikat Kejuruteraan, Kluster Mambong, Kluster Pusat Perubatan, Kluster Jupiter, Kluster Pasar Stutong, dan Kluster Jeti.
 
“Kluster Jeti adalah yang terbaharu telah dikesan pada 19 Julai 2020 (semalam).

“Kluster tersebut melibatkan dua kes positif COVID-19 di sebuah jeti Kapal Perikanan di Pending, Sarawak iaitu kes ke-584 dan kes ke-603.

“Kedua-dua kes itu melibatkan lelaki warganegara Indonesia yang bekerja di syarikat perikanan yang sama,” kata JPBN dalam satu kenyataan hari ini.

Jelas kenyataan itu, seramai 65 orang kontak telah dikenalpasti yang mana 25 orang kontak telah disaring serta dua daripadanya telah positif dan 23 orang adalah negatif.

“Manakala, seramai 21 orang masih belum diambil swab kerana masih berada di laut,” kata kenyataan itu.
 
Ujar kenyataan itu, pada masa sama terdapat satu lagi kluster iaitu Kluster Kidurong telah tamat.

“Semalam, Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah mengisytiharkan bahawa Kluster Kidurong telah tamat.

“Kes positif COVID-19 terakhir yang melibatkan Kluster Kidurong telah dilaporkan pada 6 Julai lalu dengan seramai 230 orang kontak rapat yang melibatkan ahli keluarga, rakan tempat kerja dan kontak sosial telah disaring.

“Seramai lapan (8) orang atau 3.48% telah didapati positif COVID-19,”tambah kenyataan itu lagi.AWAS

HATI

HATI

BERITA TAK BENAR


BERITA KARUT
BERITA MENULAR
TENTANG 11 ORANG LELAKI
TELAH SESAT HILANG
DI JANDA BAIK


HUJAN LEBAT
KILAT SABUNG MENYABUNG
SEMINGGU KEBELAKANGAN
TETAPI 
YANG SAH 
TIDAK ADA LAPORAN
ORANG HILANG

BERITA 11 LELAKI
HILANG DI JANDA BAIK
ADALAH BERITA KARUT
AMIN


AWAS BAHAYA CHINA MERAHAWAS 

BAHAYA 

CHINA MERAH
ANWAR TIPU MAT SABU DAN GUANG ENG
KERAJAAN PH

SENANG KEMBALI

SEMUA BERES

AMIN

KORBANKAN

TUKANG TIPU

KHALASMenjelang Aidiladha, Mahathir Anwar yang perlu berkorban

Politik korban adalah kemampuan seseorang pemimpin untuk mengorbankan kepentingan diri demi untuk rakyat. Konsep politik dari rakyat kepada rakyat perlu menjadi santapan dan ijtihad politik pemimpin. Perjuangan rakyat wajar diangkat dan dihargai.

Persetankan sebentar angka 109 yang menghantui duduk bangun – susun atur di dalam parlimen. Ketepikan juga persoalan kenapa Dr Mahathir Mohamad meletakkan jawatan. Dan lupakan dahulu kenapa dan apa kewajaran ‘Langkah Sheraton’ dicipta oleh Azmin dan konco-konconya. Yang paling utama SOP dan matlamat dalam perjuangan ini.

Para pemimpin PH atau PH Plus perlu duduk dalam seangkatan dan merenung kembali serta mengambil iktibar atas apa yang telah berlaku. Ini masanya untuk melangkah ke hadapan. Mengambil iktibar dan semangat Aidiladha, maka konsep korban perlu dihayati dan menjadi sebahagian SOP PH dan PH PLUS.

Penulis percaya semua pemimpin dalam PH dan PH PLUS berjiwa besar. Pemimpin berjiwa besar pastinya tidak akan tunduk dengan keserakahan dan nafsu yang terpamer dalam ‘Langkah Sheraton’ sebelum ini. Pastinya para pemimpin besar dalam angkatan ini berjiwa besar dan sanggup berkorban demi matlamat perjuangan.

SOP utama di sini adalah berkorban dan matlamat utama ketika ini adalah mengembalikan mandat dan kepercayaan rakyat. Pimpinan besar dalam PH dan PH PLUS perlu berkorban. Sama ada Mahathir atau  Anwar Ibrahim, masing-masing perlu berkorban. Ketepikan dahulu segala benang yang basah dan ini masanya untuk memberikan kemenangan kepada rakyat.

KERAJAAN PH

RUNTUH  KERANA

ANWAR TIPU

AMANAH DAP

ANWAR KLIM ADA

JUMLAH YB

YANG SOKONG

DI PARLIMEN

AMIN

MAKA LANGKAH

PALING TEPAT

KORBANKAN

TUKANG TIPU

SEMUA BERES

KEMUDIAN

BOLEH BERCUTI

BERCANDA

BERINANG

KE BUKIT TINGGI

OPPS... SILAP

KE JANDA BAIK

AMIN

JANDA BAIK HOT TRENDING


JANDA BAIK HOT

TRENDING
tempuhi segala ke puncak nikmat, nama janda baik bukan wujud sekarang, zaman Pak Lah lagi sebagai pusat perancangan negara, nak tikam belakang siapa,.nak rosak nama.siapa guna isu apa porak.peranda negara, masa porak tu lah geng curi duit, semua kepala penyamun.sidang di sana, yang bising dekat parlimen dekat tv semua wayang belaka, ada duit.ada power, semua bergaduh pasal ekonomi sendiri, bukan negara bukan bangsa bukan.
agama,,,z semua agenda sendiri, kaya diri, kaya anak bini, ambik tiket masuk sorga, kalau kiamat pon mereka nak first class kah kah kah...salah siapa ? mereka atau pengundi ? yang paling bodoh bukan yang menipu tetapi yang kena TIPU, selamat syukur alhamdulillah 
on
 ADA APA
 DI JANDA BAIK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/07/20

RM1

AMBIL ALIH KAPALAMBIL ALIH KAPAL
tak payah kapal, tak payah beli, tak payah susah, ambil alih kapal yang dah orang tak mahu,.kapal tak mahu banyak di Malaya, berpuluh-puluh parti untuk rakyat pilih, apa pilihan rakyat ada ? entah bila orang yang dipilih khianati rakyat,? subaha syukran 
on 
BETUL KATA AMANAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/07/20

te

INDUSTRI LENDIR


INDUSTRI LENDIR

PERNIAGAAN

 TERTUA

DALAM DUNIA 

Polis tahan 1,863 individu menerusi Op Noda sejak awal tahun ini


POLIS menahan seramai 1,863 individu yang dipercayai terlibat dalam kegiatan pelacuran di ibu kota menerusi Op Noda bagi tempoh awal Januari tahun ini sehingga 19 Julai lepas.

Ketua Polis Kuala Lumpur Mazlan Lazim berkata penahanan kesemua suspek adalah hasil 1,482 pemeriksaan premis dan 581 serbuan yang dijalankan.

Beliau berkata daripada jumlah itu, sejumlah 588 individu adalah warga tempatan dengan jumlah tangkapan bawah 16 tahun seramai 38 orang dan selebihnya berusia antara 16 hingga 60 tahun.

“Jumlah tangkapan selebihnya melibatkan warga asing iaitu seramai 1,275 individu,” menurutnya dalam kenyataan semalam.

Mazlan juga berkata dalam tempoh itu, seramai 74 individu telah dikenakan tindakan di bawah Akta Pencegahan Jenayah 1959 (Poca).

“Polis turut mengambil tindakan terhadap pusat hiburan yang tidak mempunyai lesen atau melanggar syarat pusat hiburan.

“Sebanyak 99 pusat hiburan telah dikenakan tindakan saman di bawah Seksyen 4(1)(b) Akta Hiburan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur 1992 di sekitar daerah Brickfields, Sentul, Cheras, Wangsa Maju dan Dang Wangi,” katanya.

Mazlan menyeru orang ramai memberikan kerjasama dalam membanteras kegiatan pelacuran di bandar raya ini dengan menyalurkan maklumat ke Bilik Gerakan Khas yang beroperasi 24 jam dan menghubungi Hotline Polis Kuala Lumpur di talian 03-2115 9999 atau mana-mana balai polis berdekatan. – Bernama, 23 Julai, 2020.


INDUSTRI 

PENYEDAP

MAJU JAYA

DENGAN JANTAN

ASING 

TANPA BETINA

DUIT ADA

SENJATA KERAS

CARI LENDIR

UNTUK DIASAH

AMIN

TAPI PELIK

DEKAT

DANG WANGI PUN

ADA INDUSTRI INI

KAH KAH KAH

INI WILAYAH

MAT KAMPAU

KAH KAH KAH

SAPA PELANGGAN

SAJE TANYA 

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH

ININI SENT