Rabu, 15 Januari 2020

AWAS AMARAN RETARD

AMARAN RETARD

TANGAN BUNTING
TAPI RETARD NI TAK CAKAP
BUNTING KIRI KE BUNTING KANAN
RETARD MAKIN MENGARUT
KAH KAH KAH

SAIFUDDIN AMBIL PERHATIAN

SAIFUDDIN

AMBIL PERHATIAN
Bukan lembah kelang je..seluruh malaya terasa bahang kenaikan harga barang..apa menteri barang buat..asyik meratip agar abg nom cepat jadu pm..oiii bangang!!!rakyat kebulur mu tau tak..rakyat tak peduli pun ratip geng geng awak tu..rakyat mahu makan cukup..sekarang ni harga bawang lebih mahal dari apam rusia..pukrak mukrak.. 
on 
SAIFUDDIN NASUTION 
AMBIL PERHATIAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 15/01/20

M

---------

SABAR KARO

PAKISTANI KATA

SABAR KARO
Mana bukti lokbuk kau Hisham? 
Apasal polis tak terima bukti lokbuk kau? Ini zaman modern. Orang cuma perlu swipe lesen je bila masuk kawasan perumahan. Data computer akan didelete bila dah penuh. Apasal kau bangang sangat? 
on 
LANGKAH TEPAT
Publish | Delete | Spam
azam
on 15/01/20

Ke


-----------

SAMAN SAMAN JANGAN SAMAN HARI SELASASAMAN SAMAN

TAPI

JANGAN SAMAN

HARI SELASA

SAMAN 

HARI RABU

Anwar mesti saman secepat mungkin.Dibelakang Anwar segerobolan loyar2 yang terhebat di tanah air. Dalam PKR,DAP,ABIM,Bar Council,BERSIH,SUARAM,PROHAM,PARAM....ramai loyar2 yang kian lama menyokong Anwar dan memandang nya sebagai pemimpin yang akan selamatkan Malaysia dari rasuah, ketidak adilan, diskrimanasi dan lain2 gejala buruk yang selama ini di rasai oleh rakyat Malaysia.
Walaupun pihak PDRM telah tutup kes tetapi tuduhan dan laporan yang telah di buat sudah cukup menimbulkan fitnah,aspersions, sangka burrrruuukkk terrrhadap pemimpin harapan rakyat ini.Maka dengan itu tindakkan saman mesti di buat tidak lebih 24 jam dari SEKARRRANGG.....LAWANNN...TETAPPPP....LAWANNNNN.....RREFORRRMASIIIIIII....!!!! on 
LANGKAH TEPAT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 15/01/20

TT,
-----------

KONSENSUSKONSENSUS
BUKAN MADEY

TIPU DUIT SEN

KONSENSUS 

ERTINYA

SEMUA SETUJU

DALAM MAJLIS

PRESIDEN  MINTA

MADEY UNDUR

KAH KAH KAH

GUAN ENG

HANYA AKAN

SETUJU

JIKA ADA

LULUS UJIAN

PROJEK

TEROWONG

KALAU  LGE

TAK  SETUJU

GAGAL TAKDA

KONSENSUS
KAH KAH KAH
--------

SIAPA ARYMANCHINO?


SIAPA?

ARYMANCHINO 
Saudara Arymanchino tulis betul. PRU lepas, gwa undi PH-DAP kerana ada Madey. Jikalau AI yang terajui PH, gwa akan duduk rumah tak keluar undi. AI dah cuba 2x PRU, masih kalah juga. Tak pandai strategi, macam pemimpin lain yang lebih berkaliber. Dia nak jadi PM, tunggu PRU kelak, biar rakyat keluar mengundi parti yang disokongi. 
on 
BERATIP LAGI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 15/01/20

pakatan menang pasal ada Tun. 
Jangan nak mengada
 bagi dekat Anwar! 
on 
BERATIP LAGI
Anonymous
on 15/01/20

Sel


-----------

BACA SEKALI LAGI


BACA  DISINI:

https://www.malaysiakini.com/columns/506296


Ahmad Nordin Iron
Masa kat sekolah dulu cikgu aku ada bagitau, Inggeris sengaja menempatkan Melayu di kampung kampung, orang Cina di bandar bandar dan orang India di estate estate dengan tujuan mereka tak boleh bersatu untuk menuntut kemerdekaan. 

Tapi setelah lebih 60 tahun merdeka orang Melayu masih selesa tinggal di kampung, orang Cina tinggal di bandar, dan ada orang India yang terpaksa meninggalkan estate estate sebab pembangunan. 

Dari segi perpaduan aku rasa tak banyak yang berubah, ada orang Melayu yang hantar anaknya ke sekolah Cina, tapi orang Cina tak bagi anaknya belajar Jawi. Aku rasa ini perangai masing masing yang diwarisi turun temurun dan bukan strategi orang putih menempatkan Melayu di kampung, Cina di bandar dan India di estate

SukaBalas

---------

PENYAMBUNG BENANG MERAH

TALIAN BENANG

MERAH13/01/2020
Liga Rakyat Demokratik
---------

MEMESONG SEJARAH DAN CARMA


MEMESONG SEJARAH
DAN CARMA

Minggu  ini  saya meneruskan sambungan tulisan yang muncul akibat heboh heboh  yang ditimbulkan oleh abu mayat Chin Peng. Kali ini saya akan cuba merungkai heboh-heboh yang mengatakan bahawa Tanah Melayu ini tidak pernah dijajah.

Untuk saya pandangan  Tanah Melayu tidak pernah dijajah British  hanya datang dari mulut Mamat Bebal dan Abdul Bangang.  Amin.

Ada daya kerja  memesong dan memadam sejarah Tanah Melayu. Apakah ada niat gelap dibelakang kerja bebal dan usaha bengong  memesong, mengkabur dan memadamkan sejarah Tanah Melayu ini.    

Bebal? Bangang? Bengong? 

Betulkah mereka yang mengatakan Tanah Melayu tidak pernah dijajah sebagai bebal , bengong dan bangang. Ini satu tuduhan yang amat  keterlaluan.  Ini sikap angkuh dan kurang sopan. Apatah lagi sosok-sosok yang mengumumkan bahawa  Tanah Melayu kita ini tidak pernah dijajah oleh British  memiliki pangkat derajah kebesaran bergelar  Datuk, Tan Sri, atau  Tun. Dan ada yang berketayap memakai jubah  professor.

Disini Hishamuddin Rais menjawab : betul mereka ada pangkat derajah kebesaran. Betul mereka ada ijazah berjela-jela.  Betul ada yang bergelar  profesor. Tapi bukan bermakna jika nama ada tersangkut  Datuk, Tan Seri atau Tun atau  berpangkat bergelar profesor itu menjadikan mereka kebal dari menjadi bodoh dan bangang.  Pangkat , ijazah dan derajat bukan kalis bodoh dan bangang. Bodoh , bengong  dan bangang tidak  mengenal  siapa Tun, Tan Seri atau Profesor. Amin

Kenapa mereka yang berpangkat dan sudah jadi profesor mereka  masih lagi bangang, bengong dan bebal?  Inikah sosok-sosok  yang bergelar  profesor yang diheboh-hebohkan sebagai profesor kangkong? Apakah mereka  membebel kerana  meroyan dan membebel adalah   budaya perangai polis pencen? Jawanya tidak. Bukan kangkong dan bukan budaya perangai polis pencen. 
Mereka ini lebih manai dari kangkong. Lebih haprak dari polis pencen. Jangan hina polis pencen.  Sesekali polis pencen boleh diajak  menebang buluh  untuk mengganti  tangga surau. Kalau bukan profesor kangkong dan bukan polis pencen – siapa mereka ini?

Jawabnya:  Mereka ini adalah  Mat Carma dan Minah Carma. Siapa mereka ini.  Carma ini apa? Keturunan  dari suku mana?  

Carma ialah  istilah  yang diperkenalkan oleh Pak Samad   - sasterawan rakyat - penulis nobel Siti Salina dan Daerah Zeni.  Carma ialah singkatan cari makan. Pak Samad menyebarkan konsep  cari makan ini  untuk  kita sesama memahami apa yang sedang berlaku disekeliling kita. Istilah carma dimunculkan oleh Pak Samad agar kita dapat  memahami kenapa ada kelakuan bangang dan bodoh disekeliling kita. Atau kenapa  ada sosok yang melakukan sesuatu yang tak masuk akal.  

Sejarah Tanah Melayu ingin dipesongkan kerana carma?  Biar betul.

Betul. Kalau dikaji maka kita akan mendapti bahawa carma ini ialah ajaran Marxis.  Cari  makan ialah pekerjaan. Pekerjaan  ialah asas untuk hidup.  Bekerja ialah  membuat.  Dari pandangan kaum Marxis membuat adalah asas wujudiah  manusia.   Evolusi manusia yang bermula dari  Lembah Sungai Zambezi di Afrika bermula dengan  membuat sesuatu untuk cari makan. Hakikatnya carma ini amat penting. Amin.

Pada 9 September 2011 Profesor Zainal Keling dilaporkan berkata bahawa Tanah Melayu tidak pernah dijajah oleh British. Pada 17 September 2018 Profesor  Tan Seri Khoo Kay Kim pula membuat kenyataan yang sama dari laporn portal yang sama – MalaysiaKini.

Kenyaatan dua professor ini muncul kerana  Mat Sabu  dihadapkan ke mahkamah atas tuduhan menghina Askar Melayu. Mat Sabu telah  menobatkan  Mat Indera   sebagai pejuang kemerdekaan. 

Dari takrifan Mat Sabu serangan pasukan gerila Parti Komunis Malaya  yang dipimpin oleh Mat Indera terhadap rumah pasong  Bukit Kepong  sebagai sasaran  adalah tidakan yang wajar. Ini kerana pada  ketika itu – 23 Febuari  1950 – rumah pasong itu  adalah rumah pasong Inggeris.  Pegawai risikan pada ketika itu ialah H.W. Straithairn yang bersarang di Pagoh. ASP Muar ialah seorang Mat Saleh bernama Brain Edwards. Mat Saleh inilah yang menjadi kepala kepada anak anak muda Melayu yang menjadi mata-mata upahan.

Jangan lupa sejarah. Konsep balai polis ini baru muncul. Perkatan dan istilah  balai polis dimunculkan dalam tahun 60’an. Nama asalnya ialah rumah pasong. Rumah pasong adalah pemahaman asal Bani Melayu terhadap  bangunan yang memasung para pejuang kemerdekaan.

Jangan lupa ketika serangan Bukit Kepong berlaku yang diserang bukan terhadap polis tapi mata-mata. Mata-mata ialah konsep dan istilah asal Bani Melayu terhadap sosok  upahan yang memerhatikan orang kampong untuk Tuan Orang Puteh mereka.

Bagitu juga perkataan  dan istilah SB ini baru mucul. Nama asal  SB  dari Bani Melayu ialah mata-mata gelap. Mata-mat gelap amat tepat. Berbeza dari mata-mata  terang yang menjaga rumah pasung.
Istilah dan perkataan anti-Inggeris  dan bersifat melawan ini sengaja dipadamkan. Perkaatan dan istilah  ini tanda kebijaksanan Bani Melayu mewujudkan istilah anti-penjajah  dan anti-kuasa  tetapi dilihat sopan. Bani Melayu tidak memanggil mata-mata Inggeris sebagai anjing suruhan atau dalam Bahasa Inggeriss ‘running dogs’. Khalas. 

Mat Sabu yang kini Presiden Parti Amanah negara dan merangkap Menteri Pertahanan telah  membetulkan fakta sejarah kemerdekaan dalam satu ceramah  di Markas Tarbiah PAS Tasek Gelugur pada  21 Ogos 2011.  Ceramah ini disampaikan 10 hari sebelum apa yang dipanggil Hari Kebangsaan.

Untuk Mat Sabu analisanya cukup senang. Sila tanya berapa ramai pemimpin United Malays National Organisation yang dimasukan ke penjara atau dibunuh kerana menentang Inggeris. Atau sila namakan siapa dari pemimpin Parti Ketuanan Melayu ini yang bangun menentang Inggeris.

Hingga ke hari ini tidak ada seorang pun  dari satu juta lebih ahli parti United Malays National Organisation yang dapat mematahkan hujah Mat Sabu. Amin.

Tetiba satu Tanah Melayu heboh dengan berita  abu mayat Ching Peng.  Tetiba hal  merdeka , penjajah dan komunis mucul kembali.

Pada petang Krismas 24 Disember 2019 – Tun Haniff   Omar berucap disatu perhimpunan  bekas soldadu dan askar di Padang Merbuk.  Dalam perhimpunan ini Tun Haniff telah juga mengulangi ayat yang sama: Tanah Melayu tidak pernah dijajah oleh British. British datang untuk membantu Raja Melayu memajukan Tanah Melayu. Ucapan Tun Haniff ini telah dilaporkan oleh semau portal dan media. Kah kah kah.

Ucapan Tun Haniff ini bertujuan untuk membakar semangat  askar dan polis pencen  yang sedang ‘naik minyak ’ apabila abu Chin Peng dibawa pulang ke Setiawan tempat tanah tumpah darah  Ong Boon Hua.  Babak abu Chin Peng ini menjadi heboh dan dihebohkan kerana ada badak berendam dalam baldi. Ada Mamat  menakung nira dari kencing tupai. Ada yang menangguk  udang dari Pasar Chow Kit.

Saya mengambil tiga sosok – Haniff, Zainal dan Khoo - yang secara terbuka telah menolak Inggeris sebagai penjajah Tanah Melayu.   Untuk mereka Tanah Melayu tidak pernah dijajah.  Kenapa mereka menolak.

Saya tidak akan bertanya dari sekolah umum mana Khoo dan Zainal  belajar. Dari universiti apa mereka mendapat ijazah. Saya juga tidak akan bertanya bagaimana Hanif boleh  memakai tali leher merah puteh setiap hari Rabu.  Semua ini tidak penting.  Semua ini hanya tokoh tambah untuk menyedap selera.

Apa yang saya yakin ialah tiga sosok ini diikat oleh carma. Carmalah yang memunculkan mereka. Carma lah yang memaksa mereka  mengeluarkan pandangan bahawa Tanah Melayu tidak pernah dijajah.

Khoo dan Zainal dikatakan pakar sejarah.  Ini kerana mereka menjadi cik gu mengajar sejarah  di univeristi . Mengajar untuk carma.  Untuk saya kepakaran mereka  tahapnya hanya tahap pakar  Utusan dan pakar RTM.  Kenapa Utusan dan kenapa RTM? 

Hanya Utusan milik United Malays National Organisation   yang sentiasa bersedia membuat laporan berita dan memungut pandangan mereka tentang sejarah.  Hanya RTM dibawah kuasa United Malays National Organisation yang  memaparkan wajah dan komen mereka tentang sejarah Tanah Melayu.

Tetapi sosok-sosok ini dianggap  tokok sejarah  tanah air kita. Mereka dianggap jaguh sejarah.. Tokoh? Kita semua adalah tokoh.  Kita semua memiliki ketokohan untuk menjadi apa yang kita mahu. Sabenarnya tidak ada apa-apa penemuan sejarah yang menakjubkan yang keluar dari kepala bana mereka.  Secara jujur saya nyatakan bahawa saya tidak tahu apakah Datuk Zainal dan Tan Seri  Khoo memiliki  Jaguh untuk bercada-canda sebagai hobi masa lapang  mereka. Kah kah kah.

Dalam konteks budaya politik Malaysia kalau kamu memiliki pandangan yang berbeza  atau tidak sealiran dari pandangan United Malays National Organisation maka carmakamu akan susah. Silap hari bulan kamu masuk penjara. Jauh sekali untuk mendapat derajat Datuk, Tan Seri atau Tun. 

Jika kamu dari Bani China dan tidak membodek dan tahu kuasa hegemon United Malays National Organisation maka carma kamu akan ketat payah dan sempit. 

Justeru kesahehan fakta data sejarah, kajian yang profesional, hormat diri, keilmuan  saheh  tidak penting kerana yang berkuasa ialah United Malays National Organisation boneka kuasa kolonial Inggeris. Apabila mengumumkan Tanah Melayu tidak pernah dijajah  ini bermakna  perjuagan para nasionalis dari Kesatuan  Melayu Muda,  Persatuan Kebangsaan Melayu Malaya  dan dari  Parti Komunis Malaya hanyalah keganasan yang sia-sia. 

Ucapan dan kata-kata dari  sosok-sosk ini  menjadi habuan  merdu untuk   telinga tikus  United Malays National  Organisation.  Senang -senang cakap ini membodek UMNO untuk cari makan. Amin.

Bagaiman pula dengan Tun Haniff.  Sosok ini tidak jauh bezanya dengan mata-mata di rumah pasong Bukit Kepong pada tahu 1950. Mereka adalah mata-mata upahan kuasa kolonial Inggeris. Anak anak muda Melayu direkrut oleh Inggeris  sebagai  mata-mata atau  menjadi   Special Constable (SC). 

Rais bin Manaf kawan sakelas Shamsiah Fakeh  di sekolah Pondok Lebai Maadah di Juaseh Batu Kikir ayah kepada Hishamuddin Rais juga direkrut oleh Inggeris untuk menjadi SC. Arwah ayah saya juga carma dengan kuasa kolonial.  Bezanya  arwah ayah saya direkrut  untuk  jadi mata-mata Inggeris. Haniff Omar direkrut oleh Inggeris untuk menjadi mata-mata  United Malays National Organisation. Amin.(TT)
----------

BERATIP LAGI
BERATIP LAGI

Melaon2 3-4ekor ni berharap dpt habuan bila Nuar jadi PM.Sbb tu bagai nok rak cium buntut Nuar.Harap Tun Madey kekal hg habis penggal.Rakyat hanya beti pd Tun Madey sbb tu PH menang PRU14. 
Klu Nuar nak dia kena tggu PRU15 tengok sama2 nanti mane pergi Nuar dan 3-4 ekor ni.Aku yakin rakyay akan humban mereka.. 
on 
INI 
TEKNIK BARU
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 14/01/20

An
--------------

LANGKAH TEPAT

SOKONG
 LANGKAH 

TEPAT

SERET SAMAN

BUDAK SERABAI

KE MAHKAMAH

PEMIMPIN ISLAM

WAJIB BERSIHKAN

NAMA  DARI

FITNAH TOHMAHTindakan undang-undang terhadap Yusoff diteruskan, kata Anwar

ANWAR Ibrahim akan meneruskan tindakan undang-undang terhadap Mohammed Yusoff Rawther selepas Pejabat Peguam Negara mengumumkan menutup kes dakwaan mencabul yang dilemparkan terhadapnya oleh bekas kakitangan pejabatnya itu.

Presiden PKR berkata beliau tidak dapat memaafkan tuduhan tersebut, yang disifatkannya sebagai “jelek, sembrono dan menghina”.

“Meski dakwaan yang sah tidak boleh diketepikan dan harus disiasat sesuai dengan proses hukum, namun saya tidak dapat memaafkan tuduhan yang jelek, semberono dan yang menghina terhadap saya.

“Untuk memastikan keadilan ditegakkan, tindakan undang-undang yang telah dimulakan sebelum ini akan diteruskan,” katanya dalam satu kenyataan ringkas melalui Twitter.


BRO...

BETUL KE

LU NAK SAMAN

ATAU LU NAK

MAIN 

SANDIWARA

KAH KAH KAH

NANTI LU SAMAN

HARI SELASA

MACAM NAJIB
KAH KAH KAH

---------

KES PISANG TUTUPGUA UDAH

BILANG

PEMIMPIN ISLAM

CAKAP BENAR

JUJUR 

TAK PUTAR

TAK BOHONG


Wujud keterangan bercanggah, kes Yusoff Rawther terhadap Anwar ditutup

KUALA LUMPUR – Peguam Cara Negara, Tengku Nor Faiza Engku Atek berkata, pihaknya bersetuju dengan saranan Polis Diraja Malaysia (PDRM) supaya dakwaan kes serangan mencabul kehormatan yang dibuat Muhammad Yusoff Rawther terhadap seorang ahli politik ditutup.

Katanya, keputusan itu dibuat selepas kajian secara berhati-hati terhadap semua keterangan yang diterima dalam Kertas Siasatan yang diterima daripada PDRM.


INI PROJEK

ZIONIS ISRAEL

NAK HINA

PEMIMPIN ISLAM
KAH KAH KAH
---------

MAJLIS PRESIDEN


PASAI APA

MAJLIS PRESIDEN

SAPA MAJLIS

PRESIDEN

Jika Majlis Presiden mahu saya letak jawatan saya akan pergi, kata Tun Mahathir

KUALA LUMPUR – Perdana Menteri  Dr. Mahathir Mohamad tidak kisah jika diminta untuk meletakkan jawatan sekarang jika itu keputusan sebulat suara Majlis Presiden Pakatan Harapan.
“Saya rasa perkara ini (iaitu) saya perlu meletakkan jawatan atau tidak perlu diputuskan oleh Majlis Presiden Pakatan Harapan apabila kami duduk bersama (bermesyuarat).

KONSENSUS 

INI APA DIA

RAKYAT 

TAK FAHAM

CON  INI TIPU

SEN INI DUIT 

MADEY NAK

TIPU DUIT SEN
KAH KAH KAH

----------

SANDIWARA
SADIWARA

Tindakan undang-undang terhadap Yusoff diteruskan, kata Anwar


BERITA MENYUSUL
------------

JAUHI RASUAH DEKATI BINI ORANGJAUHI RASUAH

DEKATI 

BINI ORANG

Pukurak.. Pukarak.. Tak payah lebong lah datuk Sri tuan haji. Janganlah memalukan umat melayu Islam.. Jauhilah rasuah Dan hampirilah istri orang. Slagi boleh jilat Najib, jilat lah sampai rasa nak menangis 
on 
DARI 
PEMIMPIN ISLAM
Anonymous
on 15/01/20


Mangkok berayon Mamat ni.Blm jadi KP SPRM pun dah rasuah Pok Jib dgn Mak Badak.Lepas baca kutbah terus gi Bali entot bini org..Aku fikir braps duit dia tibai..Haramjdah.. 
on
 DARI
 PEMIMPIN ISLAM
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 14/01/20

ter--------

SABAR KARO

SABAR KARO
Apasal kau tak citer kisah julur pisang depan budak jubo macam jerangkung ni? Itulah caranya membaca tukartiub. Jika betul, Akulah pakar politik hebat. Jika salah, Aku maksudkan lain. Itu sebab tukartiub tak mahu cakap direct. 
on 
DARI
 PEMIMPIN ISLAM
Publish | Delete | Spam
azam
on 14/01/20

Be
----------

SAIFUDDIN NASUTION AMBIL PERHATIAN
SAIF NASUTION

AMBIL PERHATIAN
Satu komplen... Sebagai seorang insyinieur, saya boleh rasa bahang harga makanan meningkat di lembah kelang. Saya tak pasti boleh ke tidak saya melalui keperitannya... Sebab tidak diketahui jangka panjang nya... Salam 
on 
DARI 
PEMIMPIN ISLAM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 14/01/20

Ma-----------