Jumaat, 17 Jun 2022

ARAB KAKI PUTARHANYA IRAN

MASIH BERANI

LAWAN 

ZIONIS ISRAEL

AMIN

TOK ARAB SEMUA

KAKI PUTAR

KHALAS 

PARTI PELACUR BUAT KERENAH


Istana Selangor tegur Pas keluar kenyataan tidak tepat

SHAH ALAM – Istana Selangor menegur tindakan Setiausaha Pas negeri itu, Roslan Shahir Mohd Shahir Al-Putari mengeluarkan kenyataan tidak tepat berhubung pendirian Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah dalam pertemuan baginda dengan Pesuruhjaya Pas negeri, . Ahmad Yunus Hairi Al-Kangkang Selasa lalu.

Menurut Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Mohamad Munir Bani, dalam pertemuan itu, baginda tidak pernah menyatakan ingin tahu pendirian Pas berhubung perayaan Bon Odori.

“Baginda hanya menyatakan pendiriannya tidak menyekat festival kebudayaan Jepun itu yang akan diadakan di negeri Selangor, yang pada pandangan baginda hanya berunsur kebudayaan semata-mata.

“Baginda juga tidak menghalang mana-mana orang Islam untuk menghadirinya sehinggalah satu kajian mendalam dilakukan terhadap festival berkenaan, sama ada ianya berunsur keagamaan atau kebudayaan bagi mengelakkan kekeliruan di kalangan masyarakat khususnya masyarakat Islam,” katanya menerusi kenyataan kepada media, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Roslan Shahir yang disiarkan sebuah akhbar berbahasa Inggeris semalam, kononnya baginda ingin tahu pendirian Pas berhubung perayaan itu dalam sesi pertemuan berkenaan.

Setiausaha Pas itu juga dilaporkan berkata, “Baginda memberi pandangan dan kami juga sampaikan kepada baginda bahawa kami menghormati pendirian baginda”.

Dalam sesi mengadap di Istana Bukit Kayangan Shah Alam petang itu, turut dititah hadir bagi menyaksikan pertemuan tersebut beberapa Ahli Dewan di-Raja Selangor.

Mereka ialah Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor,  Abdul Aziz Mohd Yusof; Tengku Seri Wangsa Diraja Tengku Datuk Setia, Ramli Alhaj Tengku Shahruddin Shah; dan Datuk Setia Salehuddin Saidin.

Sementara itu, Dr. Ahmad Yunus menafikan adanya sebarang perbincangan antara beliau dengan Sultan Selangor ketika mengadap baginda.

Beliau mengesahkan dalam pertemuan itu hanya mendengar titah Duli Yang Maha Mulia Tuanku dan tidak ada sebarang perbincangan antaranya dengan baginda. –
 

YA AMPOON

BETUL TUANKU

PARTI  ISLAM INI

KAKI PUTAR

AMIN

PARTI PELACUR

MENYUSAHKAN

HIDUP DI DUNIA

AMIN

JANJI

BERI SENANG

LEPAS MATI

AMIN

KITA NAK 

BERBUDAYA

SEKARANG

BUKAN LEPAS MATI 

AMIN 

NAK JADI ARAB

 GI DUDUK DI SAUDI  

MAKAN BIAWAK 

AMIN


JOHOR MERDEKA

 JOHOR

MERDEKA

AMIN 

Meir Amit commented on

 "RAKYAT 

BERSAMA TUANKU"

ni media tulis dri Sultan Johor :- Malah sekiranya kuasa negeri telah dicabuli, maka Perjanjian Persekutuan itu boleh dianggap terbatal dengan sendirinya, dan Johor bukan lagi sebahagian dari Persekutuan, titah baginda. Jangan sampai rakyat Johor desak untuk keluar dari Malaysia, mungkin Johor lebih maju jika berdiri atas kaki sendiri, titah baginda lagi. . Jangan ingat Sabah & Sarawak je nk "merdeka" .. Johor pun teringin jugak. harap tuan TT ada faham cikit la he he he ! ! !

MASA DAH SAMPAI - RASUAH HUKUM GANTUNG


Pengarah urusan GLC antara 4 invidividu ditahan SPRM


SEORANG pengarah urusan sebuah syarikat berkaitan kerajaan GLC yang terlibat dalam bidang hartanah antara empat individu ditahan kerana disyaki bersubahat dalam membuat tuntutan palsu berkaitan projek pembangunan di pantai timur bernilai lebih RM300 juta.

Tiga lagi individu yang ditahan ialah pengarah syarikat, pengurus projek dan arkitek daripada syarikat kontraktor dan juruperunding.

Menurut sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kesemua suspek yang ditahan berusia lingkungan 28 hingga 48 tahun.  

“Tiga daripada mereka ditahan di Pejabat SPRM Terengganu manakala seorang lagi di rumahnya di ibu negara pada Khamis lepas (16 Jun) pada 12 tengah hari.

“Kesemua suspek kini direman selama enam hari bermula hari ini sehingga 22 Jun depan setelah Majistret Noor Mazrinie Mahmood membenarkan permohonan reman oleh pihak SPRM di Mahkamah Majistret Kuala Terengganu hari ini,” kata sumber itu.

Sementara itu, Pengarah Kanan Bahagian Siasatan SPRM Hishamuddin Hashim mengesahkan penahanan kesemua suspek. – Bernama, 17 Jun, 2022.    
 

GANJA DADAH

HUKUM GANTUNG

AMIN

MASA DAH TIBA

PENERIMA RASUAH

PEMBERI RASUAH

DIKENAKAN HUKUM

GANTUNG

AMIN

TEORI GANTUNG

NAK BAGI TAKUT

KITA  BAGI TAKUT

KES RASUAH

AMIN

MALAH RASUAH

LEBIH BAHAYA

DARI GANJA

DARI KETUM

AMIN

KHALAS

NAK TENGOK SENDIRI


GUA WAJIB

TENGOK SENDIRI

KHALAS 

Flat16tanjung commented on

 "SOKONG 
SOKONG SOKONG"

Depa ni bukan org susah pun tt. Bukan sara hidup dengan jadi nelayan. Geng sapu projek jugak. Nih semua projek nak mengepau... kahkahkah. Haji din nak lawan sampai mati? Kahkahkah. Tudia punya sembang.

PILIH SENDIRI


DI NERAKA ADA

JOHN LENNON

 MARILYN MONREO

KARL MARX

ABU NAWAS

AMIN

DI SYURGA

RAMAI LEBAI 

ADA BIDADARI

 BERMATA JELI

KAH KAH KAH

LU SENDIRI PILIH

MANA LU NAK

PERGI

KAH KAH KAH

Unknown commented on 


"HANTAR KE NERAKA"

Jgn begitu unknown yg komen tentang neraka lebih syok. Diakhirat nanti hanya ada 2 tempat tinggal spt yg tercatit dlm quran. Syurga dan neraka. Berbahgia penghuni syurga dgn nikmat berkekalan dan merana mrk yg tinggal dlm neraka. Tak usahlah kita mintak dimasukkan keneraka sbb pendosa mcmmana pun kita, kita masih boleh mohon masuk syurga. Buat apa mohon masuk neraka sekalipun kita orang yg tersangat berani.

PROJEK JUAL SENJATAPROJEK 

JUAL SENJATA

AMIN 


Unknown commented on

 "BIDEN JADI MENTAL"

Isham belum cukup pandai taksir maksud tersirat ... 40 bilion utk ukraine; 1 bilion tiba kat ukraine, 39 bilion kos syarikat / individu dalam amer ika menghantar ke ukraine.

JO LOW TINGGAL SORANG

ARUL KANDA

MASUK ISLAM

AMIN

NAJIB ROSMAH

LEPAS KENA BAKAR

BOLEH MERAYU

MASUK SYURGA

KAH KAH KAH

YANG MASUK

NERAKA HANYA

JO LOW

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"HANTAR KE NERAKA"


Yang paling untung kat neraka ke ialah jho lo. Ko bayangkan duit dia yang berbillion billion kalau beli duit neraka berapa boleh dapat. Sebab tu najib rosmah zahid semua tak takut masuk neraka, sebab jho lo boleh payung. Sebab tu sampai sekarang seekor umno pun tak ada yg memaki hamun jho lo. Semua nya tunggu syafaat duit neraka dari jho lo nanti.

DUTA ZIONIS ISRAEL DI KUALA LUMPUR ?
 APA PARTI ISLAM

PAS AKAN BUAT

BILA SAUDI IKTIRAF

REJIM ZIONIS ISRAEL

AMIN

APAKAH MALAYSIA

AKAN ADA DUTA

ZIONIS DI KL ?

JENG JENG JENG 

PARTI BERASAKAN BURUH

 


PARTI BERJUANG

UNTUK 

BURUH TANI

AMIN

Unknown commented on

 "SATU LAGI PARTI BARU"

Ada 2 jenis parti buruh; parti cap buruh dan parti berasas buruh. Parti cap buruh banyak didemokrasi barat, UK, Australia, New Zealand ... kalau ada duit bila-bila masa boleh beli parti cap buruh, boleh beli jawatan kepimpinan parti. Parti berasas buruh yang paling berjaya dan terbesar didunia ialah parti komunis China. Ada duit tak mesti dapat keahlian, mesti bukti pertalian keluarga moyang berasas buruh atau petani. Nak jadi pemimpin parti, mesti ada trek rekod cemerlang berkhidmat parti, rakyat dan negara. Tapi TT anggap parti komunis China jahat.

SUNNAH NABI NAIK UNTA

 


NABI NAIK UNTA

AMIN

APAKAH HARAM

NAIK KERETA

YG KAPIR BUAT

AMIN

MELANGGAR

SUNAH NABI

KAH KAH KAH

panglimo potaseh commented on

 "HARGA MINYAK 
NAIK DI PAKISTAN"

Harge minyak naik kita naik onta ..ikot caro nabi naik onta jo ..TaT naik vellfire ..

TOKAN SENJATA BUAT DUIT LAGI


TOKAN SENJATA

BUAT DUIT LAGI

AMIN

PROJEK VIRUS WUHAN BERJAYAPakar bimbang kes Covid akan meningkat semula

PAKAR perubatan memberi amaran kerajaan mungkin akan mewajibkan suntikan penggalak kedua – vaksin keempat – jika kes Covid-19 melonjak kembali ke tahap yang membimbangkan.

Mereka meluahkan kebimbangan keberkesanan vaksin Covid-19 yang telah diberikan semakin melemah.

Jabatan Perubatan Sosial dan Pencegahan Universiti Malaya Prof Dr Moy Foong Ming berkata beliau menolak kemungkinan suntikan penggalak kedua.

Bercakap kepada The Malaysian Insight beliau yakin Kementerian Kesihatan sedang memantau rapat kemungkinan lonjakan kes, terutamanya dalam kemasukan ke hospital dan kematian berkaitan Covid-19, sebelum membuat keputusan.

“Jika kes naik, saya percaya vaksinasi keempat akan diwajibkan,” kata Moy.

Pada 14 April, Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin mengumumkan suntikan vaksin keempat mungkin diberikan kepada kumpulan berisiko tinggi yakni mereka yang berusia atas 60 tahun yang mempunyai komorbiditi selain kepada golongan muda atas dari 12 tahun yang mempunyai imuniti sederhana atau teruk.

Pihak berkuasa kesihatan di negara jiran Singapura telah memberi amaran mungkin terdapat gelombang baharu pandemik pada bulan depan atau Ogos.

Pakar Virologi Dr Chee Hui Yee dari Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan Universiti Putra Malaysia memberitahu The Malaysian Insight kebimbangan terhadap keberkesanan vaksin Covid-19 yang semakin berkurangan selepas enam atau sembilan bulan adalah kebimbangan global.

“Rakyat Malaysia perlu prihatin. Sambutan rakyat Malaysia terhadap vaksinasi ketiga - dos penggalak pertama - tidak begitu memberangsangkan.
 
“Data menunjukkan pemberian dos ketiga belum pun mencapai 50 peratus di beberapa negeri,” kata Chee.

Menurut data dari laman web CovidNow, setakat 14 Jun hanya 68.5 peratus golongan dewasa Malaysia telah mengambil dos ketiga.

“Sebaliknya, ada orang yang sudah menerima dos ketiga mereka, tetapi berdasarkan penemuan saintifik, orang yang berbeza mempunyai tindak balas imun yang berbeza terhadap vaksin.

“Jadi (walaupun sudah ambil dos ketiga) walau berada dalam kumpulan berisiko tinggi, mereka perlu berbincang dengan doktor mereka sama ada perlu mengambil dos keempat.”

Chee berkata orang yang sihat, mereka yang tidak menghidap sebarang penyakit kronik, tidak perlu mempunyai penggalak kedua tetapi perlu menjaga kebersihan diri dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) asas untuk menangani virus dalam mana-mana gelombang baharu wabak itu.

“Ini bermakna walaupun kerajaan telah melonggarkan syarat pemakaian pelitup muka di luar rumah, tetapi orang ramai juga dinasihatkan memakai terutamanya di tempat ramai orang dan dengan sistem pengudaraan yang lemah seperti pasar malam.”

Mengenai kebimbangan kemungkinan lonjakan boleh menyaksikan kes mencapai ke tahap seperti pada awal tahun ini, Chee berkata ianya mungkin tetapi bergantung bagaimana individu yang telah dijangkiti virus itu bertindak balas.

“Sejak Februari tahun ini, kes yang disahkan berulang kali melebihi 10,000 kes. Ramai daripada mereka telah menghasilkan antibodi.”

“Walaupun begitu, vaksin dos kedua wajib akan mula berkurangan secara perlahan, memerlukan pengambilan suntikan penggalak pertama.

“Dianggarkan selepas kira-kira enam hingga sembilan bulan, kes yang disahkan mungkin menunjukkan tanda-tanda peningkatan.”

Moy bersetuju dengan penilaian Chee yang lonjakan itu mungkin berlaku pada separuh kedua tahun ini.

“Antibodi dalam vaksin untuk elakkan anda daripada mendapat penyakit yang teruk walaupun anda telah dijangkiti virus itu.

“Walaupun antibodi lemah dan orang yang positif cuma sakit ringan, saya fikir semuanya masih terkawal.”

Moy bagaimanapun tidak percaya kerajaan akan mewajibkan orang ramai untuk mengambil dos keempat.

Beliau bagaimanapun menegaskan kerajaan perlu perihatin apabila keberkesanan vaksin lemah, tidak perlu memaksa warga emas dan mereka yang mempunyai komobiditi untuk mendapatkan dos keempat.

“Ia akan memakan banyak wang kerajaan untuk memaksa orang ramai mendapatkan vaksin semula.”

Pakar biologi jangkitan Dr Lim Chee Han berkata selagi tiada varian baharu yang lebih menular daripada varian Omicron atau Delta, rakyat Malaysia tidak perlu terlalu risau.

“Jika ia subvarian Omicron, tidak banyak yang perlu dibimbangkan kerana ia virus yang serupa dengan Omicron. Jika keberkesanan vaksin merosot, tetapi sistem imun kita kenal pasti, saya tidak fikir ia akan menjadi kebimbangan besar,” kata Lim.

Subvarian Omicron, BA.4 dan BA.5, kini yang dominan di seluruh dunia.

“Bagaimanapun, gabungan data dari Amerika Syarikat dan United Kingdom, di mana impaknya paling besar, menunjukkan dua sub varian Omicron ini, sambil menyebabkan kes menaik, tidak membawa kepada kes yang tinggi seperti yang sebelum ini dengan kemunculan varian virus baharu.

Lim berkata Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Eropah (ECDC) tidak menunjukkan apa-apa yang menunjukkan varian BA.4 dan BA.5 meningkatkan risiko selepas jangkitan.

Bagaimanapun, beliau berkata ia boleh membawa kepada peningkatan ketara dalam kes di negara Eropah dalam beberapa bulan akan datang.

Pada 9 Jun, kes disahkan Omicron subvariant BA.5 dan BA.2.12.1 telah dikesan di Malaysia.

BA.2.12.1 kini merupakan strain dominan di Amerika Syarikat, menyumbang 58 peratus daripada kes yang disahkan di sana dan merebak lebih cepat berbanding Omicron.

Khairy berkata tiga kes subvarian Omicron telah dikesan di negara ini walaupun faktor risikonya kekal sama.– 17 Jun, 2022.
PROJEK WUHAN

BERJAYA

AMIN

INI STRATIJI

KURANGKAN

PENDUDUK DUNIA

AMIN

AKAN KELUAR

ARAHAN

WAJIB ADA PASOT

VAKSIN

AMIN

BERJALAN WAJIB

ADA INSURAN

AMIN

TERUS TERIKAT

DENGAN VAKSIN

AMIN

KILANG VAKSIN

TERUS KAYA

AMIN

PEMBEKAL PENJUAL

TERUS KAYA

AMIN

INI AKAN JADI

MACAM PAKSA BELI

INSURAN KERETA

AMIN

WALAU PUN TAK

PERNAH BERLANGAR

TAPI WAJIB ADA

INSURAN KERETA

AMIN

MASA AKAN SAMPAI

KKM TIDAK BERI

VAKSIN TAPI KENA

BELI  DUIT SENDIRI

KHALAS

AMIN

SATU LAGI PARTI BARU


Tokoh korporat Rozali Ismail mahu ceburi dunia politik


TOKOH korporat Rozali Ismail menyuarakan hasrat untuk menyertai bidang politik melalui penubuhan parti baharu bagi mewakili generasi peneroka terutamanya penduduk Felda.

Pengerusi Eksekutif Puncak Niaga Holdings Bhd itu berkata hasrat itu timbul selepas mesyuarat agung tahunan Gabungan Wawasan Generasi Felda (GWGF) semalam, yang mengusulkan untuk persatuan itu mengkaji bagi menubuhkan parti Keluarga Felda SeMalaysia yang akan menjadi suara dan naungan kepada masyarakat peneroka. 

“Usul ini akan dibawa ke majlis tertinggi pengurusan GWGF minggu hadapan kerana kita mempunyai 17 persatuan di bawah GWGF bagi membincangkan dengan teliti sama ada usul ini dapat dilaksana bagi kebaikan masyarakat Felda dan golongan buruh di Malaysia,” katanya kepada media. 

Beliau berkata parti yang dicadangkan itu lebih kepada berdasarkan parti buruh disebabkan majoriti penduduk Felda adalah golongan buruh dan penubuhannya bermatlamat untuk membela generasi buruh yang rata-ratanya berpendapatan rendah dan sederhana. 


“Saya rasa masalah yang dihadapi generasi Felda hari ini adalah disebabkan banyak program-program yang dilaksanakan untuk masyarakat Felda tidak menepati sasaran, seperti penyenaraian Felda yang gagal, cadangan penubuhan Felda sebagai Bank Makanan pun tidak terlaksana, malah pelaburan beratus juta ringgit di luar negara juga gagal,” katanya.

Selain itu katanya terma dan syarat-syarat perjanjian tanam semula yang berat sebelah serta masalah buruh yang membebani masyarakat Felda gagal ditangani dengan baik menjadi titik tolak GWGF menubuhkan parti baharu bagi mewakili suara masyarakat peneroka.

“Sebanyak 54 kawasan Parlimen merupakan kawasan-kawasan yang majoriti pengundi-pengundi adalah masyarakat Felda sendiri.

 “...dan saya sebagai Presiden GWGF telah diminta untuk bertanding terutamanya di kawasan yang saya telah bangunkan iaitu Felda Bukit Cerakah di Kuala Selangor yang kini dikenali sebagai Bandar Baru Puncak Alam,” kata Rozali yang dibesarkan di Felda Gedangsa, Hulu Selangor. – Bernama, 15 Jun, 2022.

PARTI INI

MENARIK 

KERANA ASAS

BURUH

AMIN 

PARTI POLITIK

LAIN TAK BERANI

GUNA PERKATAAN

BURUH

AMIN

APAKAH

ORANG KAYA

BOLEH PIMPIN

PARTI BURUH

KAH KAH KAH

 DENGAN

DUIT BOLEH

BELI PARTI  BELI SOKONGAN

AMIN

MACAM BILIONAIR

PEROT 1992

TANDING  NAK JADI

PRESIDEN AMERIKA

KAH KAH KAH 

KHALAS