Sabtu, 25 April 2020

DARO TAK KENA TIPU ARAB


ARAB GAGAL TIPU

DARO INI

PANDANGAN MALAYSIAN INSIGHT


Bilakah masa terbaik

 menarik balik PKP?


PERDANA Menteri Muhyiddin Yassin semalam mengumumkan lanjutan dua minggu lagi perintah kawalan pergerakan (PKP), menyambung perintah yang bermula pada 18 Mac kepada 12 Mei.

Ini menjadikan sekatan pergerakan itu setakat ini lapan minggu. Beliau juga membayangkan ia mungkin akan bersambung selepas 12 Mei sekiranya Malaysia masih belum dapat meratakan lagi lengkungan jangkitan Covid-19.

Persoalannya sekarang serata mana Malaysia mahu lengkung itu sebelum PKP ditarik balik? Kosong?

Sepanjang enam hari lalu, kes jangkitan baharu turun kepada dua angkat – 69 pada 17 April, 54 pada 18 April, 84 pada 19 April, 36 pada 20 April, 57 pada 21 April, 50 pada 22 April, dan 71 pada 23 April.

Adakah Malaysia mensasarkan angka lebih renda untuk menarik balik PKP?

Bolehkah kita tahu angka keramat itu supaya kita boleh mengharapkan sesuatu apabila perdana menteri muncul sekali untuk mengumumkan sama ada PKP disambung atau dilonggarkan atau tamat?

Usaha kita untuk meratakan lengkung itu, diketuai oleh perkhidmatan kesihatan yang cekap di bawah Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah, telah menunjukkan sedikit pencapaian namun pada masa sama menjejaskan sektor lain.

Benar, 95 orang meninggal dunia. Terlepas daripada angka semata-mata, mereka adalah cinta hati keluarga dan sahabat handai.

Selebihnya, ada ramai lagi yang kehilangan pekerjaan, atau kini membawa pulang pendapatan yang berkurangan, sementara mereka yang makan gaji harian tidak lagi mempunyai apa-apa melainkan kalau mereka bekerja di perkhidmatan perlu.

Kebanyakan rakyat yang mempunyai simpanan kecemasan yang sedikit atau tanpa manfaat dana Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) lebih parah lagi.

Pencapaian ekonomi suku pertama Malaysia mungkin tidak begitu teruk kerana peningkatan bisnes Tahun Baru Cina namun sejak itu ia merudum.

Suku kedua boleh dianggap punah. Institut Penyelidikan Ekonomi Malaysia (MIER) semalam mengunjurkan kegiatan ekonomi termasuk perdagangan dan pelaburan boleh melonjak sepenuhnya menjelang suku ketiga dan seterusnya, dalam senario terbaik, mengukuh sepanjang 2021.

Namun dalam senario terburuk, MIER berkata pengeluaran dan perdagangan mungkin tidak boleh pulih sepenuhnya (kira-kira 96%-98% kapasiti) menjelang suku keempat 2020 sampai ke suku pertama 2021.

“Bagi kedua-dua senario, kami mengambil kira pakej rangsangan keseluruhan kerajaan RM260 bilion, dengan anggapan bahawa hanya 20 peratus suntikan bukan fiskal (RM225 bilion) akan direalisasikan ke dalam pembentukan modal baharu merentasi ekonomi,” kata pengerusi MIER Dr Kamal Salih.

Secara sulit, sumber kerajaan menganggarkan sehingga dua juta orang akan menganggur atau bersamaan 15% daripada tenaga kerja kesan penguatkuasaan PKP.

Ini jumlah pekerjaan yang sangat banyak dan turut membayangkan banyak perniagaan juga akan tutup kedai. Dua akhbar sudah menghentikan penerbitan iaitu akhbar edisi petang Sin Chew  dan akhbar harian perniagaan The Financial Daily.

Jabatan Perangkaan hari ini mendedahkan bahawa pendapatan hotel di Kuala Lumpur merosot 80%, dengan kadar sewaan antara 5% hingga 8% sejak PKP berjalan.

Dalam kalangan resort dan hotel bajet, pendapatannya merudum antara 40% hingga 45%, manakala rumah inap dan rumah rehat menjangkakan pengurangan pendapatan sehingga 30% hingga 54%.

Semua hotel dan resort ini tidak akan meraih pendapatan daripada restoran mereka yang lazimnya mengaut untung sepanjang bulan Ramadan.

Kerajaan Muhyiddin harus melihat jauh, melampaui pencapaian Kementerian Kesihatan dan memberikan asas dan syarat untuk menarik balik PKP dan membuka semula ekonomi.

Malaysia tidak mampu mencapai sifar jangkitan melainkan ia menyaring setiap seorang di negara ini, mengasingkan mereka yang masuk dan mendapatkan vaksin untuk Covid-19.

Ini bermakna kerajaan perlu menjelaskan perancangannya sekarang dan tidak hanya melanjutkan PKP untuk rakyat yang resah dan meluat dengan orang kenamaan serta anak mereka yang melanggar peraturan tersebut.

Ia perlu juga memberi ruang kepada polis dan tentera yang menjaga sekatan jalan raya untuk berehat. Begitu juga dengan petugas kesihatan, sementara lebih ramai petugas ditambah untuk merawat mereka yang dijangkiti koronavirus.

Dalam erti kata lain, Putrajaya perlu mengimbangi keperluan semua pihak – aspek perubatan, ekonomi dan sosial, atau Malaysia akhirnya akan ada rakyat yang sihat tetapi kebulur makanan, pekerjaan dan perniagaan.

Pada akhirnya, ia adalah keputusan politik, dan bukannya perubatan. – 24 April, 2020

MEMBEBEL BUKAN MELAWANMEMBEBEL BUKAN

MELAWAN

Golongan manusia yang patut kita semua ludah ialah pengkhianat kepercayaan rakyat, tanding atas logo lain, lompak macam katak, demi kepentingan diri, projek, jawatan tetapi akan meminta sedekah kembali apabila muncul Hari Raya, konon menjaga kebajikan masa depan rakyat, yang mereka jaga ialah tembolak sendiri, perut sendiri,
 ada jawatan sebagai YB, selepas menang nak jumpa payah, kena buat appointment, pembantu pulak, adoi lebih hebat dari YB,macam macam karenah, YB sibuk, YB sunat, YB sakit, YB selesema kepala pundek, 
kah kah kah, 
sampai masa PM ker, KM ker wow laju tunjuk muka, laju ambik selfie, muka tak malu, kah kah kah bila kah manusia jenis ini akan berubah??? Kah kah kah lagi hebat YB jadi Munke, terus dikepung oleh 30 orang pendekar pejuang rakyat jelata kah kah kah mampooossss politik Malaysiaku... 
on 
BAHAYA 
CHINA MERAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/04/20

O

AMAT JELAS GEROMBOLAN PECAH

KOMENTAR

MAKIN JELAS 
GEROMBOLAN
SUDAH PECAH 
SATU TIM ZAHID NAJIB
MEREKA TAK MAHU ASUK JIL
KEDUA TIM  TOK MAT
MAHU GEROMBOLAN BERSIH
KETIGA TIM YANG NAK KLIM
MEMIMPIN GEROMBOLAN
KEEMPAT TIM PRO BERSATU 


Umno tidak ada hubungan rasmi dengan Perikatan, kata Tok Mat


UMNO tidak mempunyai hubungan rasmi dengan Bersatu yang membentuk Perikatan Nasional (N) dan tidak ragu-ragu untuk bertanding melawan parti serpihannya itu, kata Mohamad Hassan

Timbalan presiden Umno itu mengatakan bahawa Umno tidak pernah menyertai gabungan Perikatan Nasional (PN) kerana ia bukan entiti politik seperti Barisan Nasional.

Katanya, hubungannya dengan Bersatu hanya untuk menyelamatkan Malaysia dari pergolakan politik yang dicetuskan kumpulan tertentu dalam Pakatan Harapan (PH).

“Umno tidak akan menghadapi apa jua dilema tentang kedudukannya dalam Perikatan Nasional. Ia tidak mempunyai apa-apa perjanjian dalam bentuk apa jua dengan PN apatah lagi PPBM dan GPS. Ia hanya menyertai Kerajaan atas dasar mendukung Tan Sri Muhyiddin sebagai perdana menteri untuk menyelesaikan kemelut politik Malaysia.

“Persefahaman ini berbeza dengan kerjasama politik Umno dengan Pas yang dikenali sebagai Muafakat Nasional. Kerjasama ini diurus secara rasmi melalui Piagam Muafakat Nasional dan telah melalui pelbagai proses sumbangsaran, termasuk dibincangkan di Perhimpunan Agung sebelum Piagam tersebut dimeterai.” katanya dalam kenyataan yang disiarkan di Facebook hari ini.

Respons Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan itu adalah bagi menjawab Ahli Parlimen Bangi Ong Kian Ming yang mendakwa Umno tidak akan membiarkan Bersatu mengepalai kerajaan Perikatan Nasional (PN) dan hanya akan bertahan dalam “gabungan tidak selesa” ini sehingga pilihan raya umum akan datang.

Ahli Parlimen Bangi itu mengatakan bahawa segala bentuk kerjasama antara Bersatu dan Umno mempunyai kemungkinan akan dihentikan setelah Parlimen dibubarkan.

Dalam satu kenyataan, beliau mengatakan bahawa pemimpin dan ahli Umno tidak akan menerima perkongsian kuasa itu dalam jangka masa panjang

“Yang paling penting, dari segi strategi politik, pemimpin Umno perlu sedar bahawa matlamat utama Bersatu adalah untuk menggantikan Umno dalam arena politik sebagai parti Melayu paling dominan dalam kerajaan.

“Hanya dengan cara ini Bersatu dapat bertahan selepas PRU15, dan Umno menyedarinya.” Kata Kian Ming.

Sokongan Mohamad terhadap Perikatan selaras dengan pendirian Majlis Tertinggi Umno mengenai perkara itu yang terakhir mengulangi bahawa sokongan itu bersyarat dan tidak kekal.

MT Umno dalam mesyuarat pada 13 Mac menjelaskan parti itu menyokong kerajaan Muhyiddin selama mana aspirasi rakyat dipelihara dan memastikan kestabilan politik dan ekonomi dapat dijaga sehingga PRU15 akan datang.

Ia juga menegaskan akan komited memperkasakan Muafakat Nasional bersama PAS dan memperkukuhkan Barisan Nasional bersama rakan-rakan komponen MCA, MIC dan PBRS.

MT Umno juga menggariskan beberapa panduan untuk mengekalkan sokongan kepada Perikatan Nasional serta menuntut pentadbirannya melakukan beberapa perkara termasuk menyiasat kerajaan sebelum ini, yang pernah Muhyiddin sendiri anggotai. – 25 April, 2020.


APA AKAN

TERJADI ?

PENSEJAJARAN

BARU AKAN 

MUNCUL

WADAH BARU

AKAN LAHIR

BENTUKNYA?

KITA TUNGGU

DAN LIHAT

AMIN

AWAS CHINA MERAH


AWAS 

CHINA MERAH

AJEN CHINA MERAH

DAN NIAT

CHINA MERAH


Pertikaian di Laut China Selatan tarik kehadiran kapal perang AS, China

PERTIKAIAN lima negara melibatkan kapal perang China dan Amerika Syarikat tercetus ketika Malaysia cuba menjalankan penerokaan minyak dan gas di Laut China Selatan, lapor Bloomberg.

Disember lalu, Petronas menghantar kapal untuk meneroka dua kawasan di perairan yang turut dituntut oleh Vietnam dan China. Dua negara terbabit kemudian mengerahkan kapal untuk mengekori kapal tersebut.

Pada 16 April, situasi semakin tegang dengan kehadiran kapal China Haiyang Dizhi 8, dan minggu ini AS menghantar kapal perangnya kira-kira 50 batu nautika daripada kapal Malaysia.

Semalam, US Indo-Pacific Command mengesahkan kapal USS America, USS Bunker Hill dan USS Barry beroperasi di perairan berkenaan, tanpa memberi lokasi sebenar.

China pada Sabtu mengumumkan penubuhan daerah di Kepulauan Paracel dan Spratly, mencetuskan protes dari Filipina dan Vietnam.

Setiausaha Kementerian Luar Filipina Teodoro Locsin turut menuduh China hampir menembak kapal tentera laut di perairannya.

Setiausaha Negara AS Mike Pompeo menuduh China cuba “mengeksploitasi” fokus dunia terhadap Covid-19 dengan melakukan provokasi di Laut China Selatan dan dalam panggilan video dengan 10 menteri luar negara Asean, mengatakan Beijing telah “mengirim armada yang disertai kapal tinjauan tenaga bagi tujuan menakut-nakutkan pihak lain yang turut terlibat dalam pertikaian di perairan itu.

Tanpa ancaman langsung dari AS, China dilihat cuba mengganggu usaha Vietnam, Filipina dan Malaysia untuk memanfaatkan sumber minyak, gas dan perikanan di perairan mereka. – 23 April, 2020.

RAMAI SEDIA

MENJADI AJEN 

CHINA MERAH

TERMASUK

BANI MELAYU

ADA BERJUTA WARGA ASING
SEKARANG 

BARU SEDAR

ADA BERJUTA

WARGA ASING

676 kes positif dari warga asing berisiko, kata Dr Noor Hisham

SARINGAN ke atas lebih 14,000 warga asing secara bersasar setakat ini menemukan 676 kes positif, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

Katanya, ia hasil tumpuan ke atas kumpulan berisiko tinggi yang berpotensi terdedah kepada jangkitan Covid-19 itu melalui Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD).

Beliau juga percaya keupayaan saringan akan dapat ditingkatkan apabila kit ujian baharu yang dipesan daripada Korea Selatan tiba pada minggu depan. – 25 April, 2020.


PASCVA KOBID

SATU DASAR BARU

UNTUK WARGA

ASING

TANPA KERJA

HANTAR PULANG

JANGAN BAGI 

SUSAH  DISINI

NANTI MEREKA

MEROMPAK

MENYAMUN

MENIPU 

AMIN

APA MAKNA BERITA INI
APA MAKNA

BERITA INI ?

Umno tidak ada hubungan rasmi dengan Perikatan, kata Tok Mat

BERITA MENYUSUL

KL BASAH LUNYAI


HUJAN LEBAT
JAM 6 PETANG KUALA LUMPUR
HUJAN LEBAT
GURUH DAN KILAT

AWALNYA JAM 5 
HUJAN  TURUN TAPI TAK LEBAT
KERING SABENTAR
TAPI JAM 6 
HUJAN DATANG
MENCURAH CURAH

KITA BERPUASA
MERASA NYAMAN DAN ENAK
AMIN


TEGAK KEBENARAN BUKAN UNTUK DISUKAI


TEGAK KEBENARAN

UNTUK KEBENARAN

BUKAN UNTUK 

DAPAT UPAH

Oi isham watpe lu tanya kita,lu tanya mbr ciom molot lu tu la wak jawa.pokaimak tu buat duit permit pekrja asing,lu tanya dia la, lps tu lu tanya bersatu plak kenapa join pakat dgn umno. Nanti lu buat la lagu bangau oh bangau,zahid oh zahid kenapa kau jual negara.
Luorg ckp komplen mcm2, walhal punca jadi mcm nie angkara umno.tapi,skg leh jadi geng,mmg xde la perubahan nak buat. Dulu budak umno pegang AP,skg bersatu plak. Passing baton je depa,lu gak bodoh TT lu sokong sheraton move lu dpt apa??azmin dpt jd menteri,mst arip dpt prujek Lu bukan xtau aba jadi alasan je, depa sume ada agenda peribadi lu sokong depa apsei??
elok2 kami suka kt lu langsung jd benci. Renti2 kan lu nak hasut kami skong mat sembab, forget about it bak kata wise guy. 
on 
PERSOALAN 
HAKIKI
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 25/04/20

Umno

ARAB DAN NIGERAA SAMAARAB DAN NIGERIA

SAMA BAHAYA
TT, orang Arab pendatang ke tidak? Kenapa nak halau Bangla dan Rohingya, tapi bukan Arab? Kan sama-sama orang Islam? Ada kelas Islam yang berbeza ke? Saje tanya, jangan marah ya.
 on 
KALAU TAHU 
- LAPOR -
 KENAL PASTI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/04/20

H

AWAS BAHAYA


AWAS 

BAHAYA

Pertikaian di Laut China Selatan tarik kehadiran kapal perang AS, China


BERITA MENYUSUL

SERANGAN KOBID MAKIN BERAT

SERANGAN

 KOBID

MAKIN BERAT

Pandemik berpotensi menjadi 'hukuman mati' bagi banyak tahanan penjara, para pakar memberi amaran
Tahanan di halaman yang dipenuhi penjara
 Kota Quezon di Manila, 
di mana sejumlah pengawal dan tahanan 
dilaporkan positif mendapat coronavirus. 
Gambar: Maria Tan / AFP melalui Getty Images
INI FAKTA KE?INI FAKTA KE ?
1965 penduduk Melayu ada 48% je ..tu sebab Tunku bagi Tumasik kat LKY. Gwa picaya kok spesis mcm Zahid masih terjuntai telornye, Wilayah Selayang dan Sekitar Kota Raya Pudu akan lahir NEGARA baru .. 
on 
DULU INGGERIS 
BAWA MASUK 
SEKARANG UMNO
 BAWA MASUK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 24/04/20

Ha

DUNIA INI

BERKHALWAT

KETIKA PUASA

RAMAI ORANG HANYA WUJUD
DALAM DUNIA INI
TAPI TAK RAMAI
YANG MERAYAKAN HIDUP

HIDUP YANG TIDAK DITANYA
LEBIH BAIK MATI

MELOPONG MENDENGAR
ADALAH KERJA BANGANG
MASUK LALAT
KELUAR LANGAU
KAH KAH KAH


RAMAI LUPA
BUKAN BEBEL KAMU
YANG MENGUBAH DUNIA
TAPI
APA  YANG KAMU SUSUN
APA KAMU ATUR
APA YANG KAMU LAKUKAN
AKAN MENGUBAH DUNIA

KHALAS

PERSOALAN HAKIKI


PERSOALAN

WAJIB DISOAL 
WAJIB SOALAN INI
DIFIKRIKAN SEKARANG
KETIKA KITA 
BERKHALWAT DAN PUASA
INI  SOALAN HAKIKI
KITA TAK BOLEH LARI
DARI BERTANYA
DAN 
MENCARI JAWAPAN

PERTAMA
BERAPA LAMA AGAKNYA
BERKHALWAT?

APA AKAN JADI 
DENGAN EKONOMI NEGARA?

BILA AGAKNYA VEKSIN
AKAN DITEMUI?
SIAPA AKAN BUAT DUIT
JUAL VEKSIN?
KERAJAAN KELUAR DANA
KEPADA SIAPA?
KEPADA KAUM KAPITALIS
PADA CUKONG?
PADA TOWKAY?

ATAU
PADA
 MAT MINAH 
TAMBI ACI
LIM DAN SUSAN

KENAPA KITA TAK DAHULUKAN
WARGA NEGARA
SEBELUM PENDATANG ?

KENAPA KITA 
PERLU PENDATANG
JADI BURUH
WALHAL BERJUTA
PASCA KOBID
WARGA NEGARA
TANPA KERJA

400,000 GRADUAN
TANPA KERJA
APA RANCANGAN KITA?
KENAPA KITA TAK BAYAR
GAJI MAHAL PADA
WARGA NEGARA
KENAPA KITA DAULUKAN
KAUM PEMODAL
YANG MAHU UNTUNG
MAKA BAWA
PENDATANG ASING
BAGAIMANA
PENDATANG HARAM MASUK
HINGGA MENJADIKAN
WILAYAH PASAR SELAYANG
SELANGOR MANSION
PADAT MEMBAWA BAHAYA?

APA KAH KERANA PENDATANG
BERAGAMA ISLAM MAKA
KITA WAJIB TERIMA
PENDATANG ?

PASCA KOBID
SEMUA JAWAPAN INI
AKAN MENCARI JAWAPAN

BUKAN HANYA POLITIKUS
YANG WAJIB JAWAB
KITA SEMUA RAKYAT BIASA
WAJIB JAWAB

PASCA KOBID 
KITA
ANAK SEMUA BANGSA
TEMUI KEMANUSIAN KITA
KOBID JADIKAN KITA
MANUSIA BERKEMANUSIAN
ATAU
KOBID JADIKAN 
KITA TANPA  FIKRAH

JUSTERU
PASCA KOBID
KITA WAJIB MENGUBAH
SISTEM BUDAYA KITA
SISTEM KEPERCAYAAN KITA
CARA PEMIKIRAN KITA
CARA POLITIK KITA
SISTEM EKONOMI KITA
KOBID MEMBERIKAN
KITA PELUANG BARU
UNTUK BUKAN SAJE
MERUBAH MALASYIA
MURUBAH ANAK SEMUA BANGSA
BANGSA SEMUA AGAMA
MERUBAH DUNIA KAPITALIS LAMA
KE DUNIA BARU
AMIN


U.B.B - UNITED BANGLA BERSATUU.B.B

UNITED BANGLA 

BERSATU
Kah kah kah, ketuanan Bangla pulak lah, parti United Bangla Bersatu akan muncul, kalau semua Bangla Bersatu melayu jadi minoriti, pasar borong bagi kat Rohingya, kontrak bagi kat Bangla, sawit bagi kat Indon, perikanan bagi Myanmar, kilang industri dah pun bagi kat Bangla, Pak guard bagi kat nepal, so melayu buat apa? Meniaga burger tepi jalan ? 
Tom yam bagi Kat Siam? Melayun niaga pasar malam, meniaga kuih muih, Bangla jadi boss kah kah kah...semua ini sebab apa? Kalau dikuburkan salahkan orang putih, merdeka sudah 63 tahun, siapa salah? Cakap cakap cakap salah Mat Salleh atau salah siapa? Kah kah kah 
on 
DULU INGGERIS 
BAWA MASUK 
SEKARANG UMNO 
BAWA MASUK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 24/04/20

G

SAA - JANGAN HANYA PANDAI CAKAP
S.A.A

JANGAN HANYA

PANDAI BERCAKAP
Kita dah balik dark ages umno memerintah. Pembodohan massal, penindasan hak asasi, hak kenegaraan,hak sivil hak bersuara hak intelek. Ditambah plak dah jadi mbr ciom molot dgn pas, aku dah tak nmpk masa depan cerah negara nie. Lu ingat yiddin ckup power nak sumbat wak jawa dgn lanun bugis tu ke dlm?
 Motha fucka dua ekor nie kompem lepas. Menteri Monyet x reti ikut PKP pun yiddin x berani buat apa2. Wak jawa tu presiden umno, xde umno xde le yiddin jd pm.gua pun heran move sheraton, tun dah check mate abam,mende yg depa kelam bikin move nie. 
Semburit nak cover line kita sume jadi mangsa pukimak gay tua punya hal lg. Pundek punyer abam, rupenya gaduh dgn semburit psl semburit ada cinta hati lain. Babi betoi depa nie, pelakon gay porn, sex offender jadi menteri, presiden parti.fak la woi. 
on 
APA MAKNA
 BERITA INI
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 24/04/20

19

PASCA KOBI - SUSUN ATUR AKSI


PASCA KOBID

SUSUN ATUR AKSI

JANGAN HANYA

BERANI BERCAKAP

Hubaya hubaya hubaya, Imigresen sudah tangkap lendir asing di Sg Besi, kah kah kah yang kat Bukit Binatang, hotel mewah five star tak berani,nanti munkee calling calling, maksiat depan mata tak tangkap, warga asing merata tempat, berniaga, bekerja, bawa kereta motorsikal basikal payah ikut undang undang pon tiada tindakan,
 hanya warga tempatan dibuli, diherdik kurang ajar kerana ada pakai uniform, pangkat dan jawatan, sepatutnya kita jaga kita, ini warga asing tanpa lesen, tanpa passport, kad pun entah palsu atau betul, yang pakai uniform ini suka,macam mesin ATM bergerak, jumpa tekan keluar kah kah kah, bukan Angkatan Tentera Malaysia tau, 
automated teller machine tau, sampai dah ada kedai runcit, pasar borong, kedai gunting, hyper market, selama Imigresen buat apa? Buat buat kerja yang dibayar gaji,masuk media konon bekerja amanah...taktik lama dah tak boleh pakai, Imigresen yang bertanggungjawab kalau warga asing haram haram masuk ke Malaysiaku, ada.faham? Kah kah kah wayang tinggi 
on 
PASAR SELAYANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/04/20

Pe