Selasa, 19 Januari 2021

SOSIALIS DI AMERIKA
 SOSIALISMA

GARIS POLITIK

BARU DI AMERIKA

DURHAKA NI APA ?

 


 DERHAKA NI APA?

BUAH LIMAU KE

BUAT MANGGIS?

KAH KAH KAHTolak darurat tanda Umno derhaka pada Agong, kata Annuar

ARAHAN supaya ahli Parlimen merayu kepada Yang di-Pertuan Agong untuk membatalkan darurat hanya helah untuk bersekongkol dengan DAP dan Anwar Ibrahim, kata seorang menteri Umno.

Menteri Wilayah Persekutuan Annuar Musa berkata langkah tersebut juga menunjukkan penghinaan dan penderhakaan ke atas Yang di-Pertuan Agong.

Beliau mengulas arahan dikeluarkan Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan supaya wakil rakyat merayu kepada Yang di-Pertuan Agong agar membatalkan proklamasi darurat.

“Surat Datuk Seri satu pelanggaran etika berorganisasi, menghina keputusan parti dan boleh ditafsirkan sebagai percubaan menderhaka kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Ini juga satu usaha jelas untuk terus bersekongkol dengan ketua pembangkang Anwar Ibrahim dan DAP yang sebelum ini meminta perkara sama dilakukan oleh ahli Parlimen,” kata Annuar.

Dalam surat yang ditujukan kepada Ahmad itu, Annuar yang kecewa kerana ia tidak dibincangkan terlebih dalu berkata, arahan tersebut bercanggah dengan keputusan awal parti.

Jelasnya, ini kerana presiden parti Ahmad Zahid Hamidi dalam kenyataan akhbar 12 Januari lalu sudahpun menyebut Umno menjunjung titah memperkenan perisytiharan darurat.

Dalam kenyataan itu, Zahid dengan jelas menyatakan pendirian Umno untuk “menjunjung titah” berkenaan tetapi kini Ahmad menyatakan sebaliknya, kata Annuar.

“Kalau sudah ‘menjunjung titah, dan itu keputusan parti, mengapa pula (Ahmad) cuba membelakangi kenyataan rasmi presiden parti,” soalnya.

Tambahnya, arahan berkenaan juga dibuat dengan tafsiran yang salah kerana undang-undang tidak mensyaratkan Parlimen bersidang segera untuk membahaskan perisytiharan itu.

Malah, proklamasi itu perlu dibatalkan terlebih dulu sebelum Parlimen boleh bersidang, katanya.

“Perkara 150(3) bermaksud proklamasi dan ordinan dibentang setelah Parlimen bersidang.

“(Ia) tidak menyatakan atau tidak bermaksud mensyaratkan Parlimen bersidang secepat mungkin atau mewajibkan Parlimen bersidang serta merta selepas proklamasi dibuat oleh (Yang di-Pertuan Agong),” katanya. – 19 Januari, 2021.

 WOIT

TANYA HADI

ADA AYAT TAK

TENTANG DERHAKA

KAH KAH KAH

ATAU ADA HADIS

PASAI DERHAKA

AMIN

SAJE TANYA

MANA TAU 

ADA TERSELIT

ADA TERSEPIT

CELAH CELAH

YANG ORANG

TAK NAMPAK

AMINZAHID BUAT SILAP

 


ZAHID BUAT SILAP

KAH KAH KAH

PERCAYA CAKAP

ANWAR IBRAHIM

KAH KAH KAH

KENA KECING

MACAM MAT SABU

DAN GUAN  ENG

AMIN


Buku elektronik garis 30 sebab Zahid perlu undur

GESAAN agar Ahmad Zahid Hamidi meletak jawatan kini semakin kuat apabila muncul satu buku elektronik yang memperkecil kewibawaannya sebagai presiden Umno.

Buku berjudul 30 Dalil Mengapa Zahid Perlu Letak Jawatan Sebagai Presiden Umno tersebut antara lain membangkitkan mengenai puluhan kes mahkamah dihadapi ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

Buku itu seterusnya menyebut, kes berkenaan menjadikan Zahid satu liabiliti dan tidak layak menjadi calon perdana menteri, selain “presiden Umno paling lemah dalam sejarah”.

Penerbitan yang berlegar di media sosial itu juga menyebut, alasan Zahid berbohong kerana didapati sememangnya menarik sokongan ke atas Perikatan Nasional

Turut dibangkitkan, alasan Zahid tidak lagi mendapat sokongan lebih 60% ahli Umno dan mengkhianati parti kerana mahu bekerjasama dengan Anwar Ibrahim dan DAP.

Beliau juga dipersalahkan kerana kegagalan Umno menguasai Sabah dalam pilihan raya negeri lalu dan tindakan ahli Parlimen Umno keluar parti dan menyertai Bersatu selepas PRU14.

Penerbitan tanpa nama penulis dan penerbit itu juga membangkitkan sikap bolak-balik Zahid dalam isu pelantikan timbalan perdana menteri dan kerjasana dalam Muafakat Nasional.

The Malaysian Insight sedang mendapatkan reaksi Zahid.

Penerbitan buku elektronik 30 halaman itu timbul selepas pemimpin akar umbi menggesa beliau berundur dari jawatan presiden parti kerana melihat Umno hilang arah.

Gesaan untuk beliau meletak jawatan itu mula disuarakan sejak Jun 2018 apabila barisan wakil rakyat parti itu keluar parti untuk menyertai Bersatu.

Dua ketua pemuda bahagian dilaporkan menggesa Zahid segera bercuti.

Zahid kini berdepan 47 tuduhan di mahkamah termasuk pecah amanah jenayah, pengubahan wang haram dan juga rasuah.

Kalangan pemimpin parti itu pula menuduh beliau menyokong usaha Anwar Ibrahim dengan kerjasama DAP untuk mengambil alih kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin.

Bekas setiausaha agung Barisan Nasional Annuar Musa pada bulan lalu mengesahkan satu surat ditandatangani Zahid dan Najib Razak untuk menyokong Anwar sememangnya tulen.

Menurut Annuar, surat tersebut dipersembahkan kepada Yang di-Pertuan Agong dan kemudian beredar di media sosial pada pertengahan Oktober. – 19 Januari, 2021.

 PARAH PARAH

SAPA KENA

KENCING ANWAR

PASTI TAK NAZAK 

KAH KAH KAH
BEZA NEGARA KAPIR DENGAN NEGARA ISLAM

  BEZA NEGARA KPIR DENGAN

NEGARA ISLAM

Unknown commented on 

"CABAR JANGAN

 TAK CABAR"

Negara kafir kalau buat salahdan kurang periksa semasa akan letak jawatan kalau berlaku permasaaalah rakyat.kat malaysia tak sanggup letak jawatan demi sekelumit kuasa untuk membebaskan diri.apakah orang dari negara kerajaan kafir lebih baik dari seekor beruk yang bermasaalah.dapat bunga tapi buat macam tahi.mentaliti apakah ini???

TOLAK AGUNG DERHAKA

 


 TOLAK AGUNG

DERHAKA

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

Tolak darurat tanda Umno derhaka pada Agong, kata Annuar


 TOLAK NI APA

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

PUKRAK MUKRAK

AMIN

SEPANCUT TIGA FRATUS

 
 SEPANCUT 

TIGA RATUS

Unknown commented on

 "TAK SABAR 

NAK DENGAR"

Ini namanya bocor malam pertama

panglimo potaseh commented on 

"TAK SABAR 

NAK DENGAR"

Gwa harap sangat Puan Hajjah Zuraidah tak macam pondan2 tua Ezam dgn onam buntil surat rahsia dan Rafizi dgn formula harga minyak ..

TIGA PULUH DALIL UNTUK ZAHID

  BUKU APA NI

KAH KAH KAH

30 DALIL KE?

KAH KAH KAH

Buku elektronik garis 30 sebab Zahid perlu undur


 WOIT

SEKARANG

SEMUA ADA 

KELUAR DALIL

KAH KAH KAH


MUSTAHIL TAK FAHAM - SULTAN MELAKA TAK AKAN LANTIK ANWAR

 


 MUSTAHIL TAK FAHAM

SULTAN MELAKA 

TAK AKAN 

LANTIK ANWAR

Unknown commented on

 "PERTAMA DI DUNIA"

Asal nak menang je kes Mahkamah naik. 2018 kalau tak masuk penjara dah Lama jadi PM. Terimalah kenyataan puak2 ko memang takuuut kat Anwar.

CABAR DARURAT

  BOLEH CABAR

DARURAT

Unknown commented on 

"CABAR JANGAN

 TAK CABAR"

Kalau ada ruang undang² dan ruang hak asasi kemanusiaan sepatutnya tiada masaalah untuk mencabar pengistiharan darurat.Janganlah bonsaikan ruang pemikiran diri dan ruang pemikiran orang lain.Doalah supaya puak yang bonsaikan fikiran diri sendiri dilahirkan sebagai tunggul kayu.Tunggul kayu yang tidak berbuat apa²

MAT GOYANG SUDAH BOCOR

  MAT GOYANG

SUDAH BOCOR

Unknown commented on 

"ANWAR TAKDA KERJA

 CARI MASALAH"

Sudah bocor...
sebab musababnya dri mat goyang

KOBID TERUS MENYERANG

  KOBID 

TERUS MENYERANG

Unknown commented on

 "SERANGAN KOBID

 SEMAKIN BIJAK" 

Kobid memang pandai menyerang segala bentuk kelemahan manusia.negara jiran cepat pula dapat vaksin sedangkan negara sendiri belum tahu bila tiba vaksin. Katil pesakit covid cukup,vaksin cukup atau lambat diberikan kepada rakyat, covid tak ambil tahu semua kebodohan itu

MAT SUNTUT DI ZAMAN KOBID

  MAT SUNTUT

DI ZAMAN KOBID

Unknown commented on

 "INI FITNAH"

Zaman Kobid ni macam-macam penyakit ada. Mat Suntut ni dah kena penyakit gila nak jadi Pie Emm! Maka keluar lah segala macam helah, drama dan dalil kenapa dia HARUS menjadi Pie Emm! Semua manusia sejagat tak betul. Yang betul cuma Mat Suntut. Nasib kita kurang baik sebab tak ada sesiapa pun nak keluarkan vaksin untuk penyakit yang satu ini.

NEGARA SAMSENG

 AWAS

NEGARA SAMSENG

MARI MENGENAL DARURAT MARI MENGENAL

 DARURAT

Mari kita belajar bahasa. Mari kita memahami makna perkataan.  Mari kita sesama menggali dan mencari kekayaan Bahasa Melayu. Ini agar kita menjadi sosok yang  bukan sahaja berbudi tapi bijak juga berbahasa. 

Mari kita berbudi berbahasa. Jangan menjadi sosok  tak berbudi dan menjadi sosok gila-gila bahasa.  Bahasa itu jiwa bangsa mengikut  kata-kata Dewan Bahasa dan  Pustaka.  

Bahasa ialah sambungan perkataan  yang disusun  dan    tersusun untuk menjadi ayat yang memberi makna. Justeru bahasa  ialah kumpulan perkataan yang  melahirkan makna. Perkataan ini juga boleh berubah ubah maknanya.  Mengikut susunan ayat. 

Jika ditambah perkataan ini atau itu maka makna  akan berubah. 

Pada permulaan tahun baru 2021 perkataan yang heboh  dan lagi  dihebohkan  dalam dunia hari ini ialah insurrection - pemberontakan.  Perkataan ‘insurrection’ ini muncul berikutan dengan apa yang dilakukan oleh penyokong Donald Trump di bangunan Capitol Washington DC pada 6/1/2021. Ini di Amerika.

Manakala di Malaysia yang heboh lagi dihebohkan ialah perkataan darurat.

Dalam bahasa  Tamil darurat dipanggil avacaram. Dalam bahasa Bangla jaruri. Dalam  bahasa Punjabi aimarajainsi. Dalam bahasa Jepun Kinkyu.  Dalam bahasa Inggeris dipanggil emergency. 

Kerana perkataan darurat semakin  heboh maka saya mengajak pembaca berkenalan rapat dengan darurat. Perkataan darurat  masuk ke dalam bahasa Melayu dari bahasa Timur Tengah.  Asal usul darurat   dari bahasa Arab.

Jangan silap faham darurat bukan Islam.  Jangan selalu buat anggapan yang salah – menganggap semua perkataan Arab tersangkut dengan Islam. 

Ibnu aleahira ialah perkataan Arab. Makna perkataan ibnu aleahira ialah anak jalang. Anak jalang ialah anak  yang lahir tanpa emak dan ayahnya  mengadakan  kenduri kahwin. Tidak  direstui oleh  Lebai Jakim kerana anak lahir  tanpa ada saksi akad nikah.

Maka jelas bukan semua perkataan Arab itu bersangkut paut dengan Islam.

Makna perkataan darurat  ialah: Susah yang datang tanpa kita ketahui. Susah datang tidak disangka-sangka. Susah datang  dengan tertiba.  Susah datang mengejut. 

Darurat ini mula dikenali dengan ampuh  dan merebak luas  dalam perbendaharan kata-kata Bani Melayu  ketika gerila Pembebasan Rakyat Tanah Melayu sedang melawan kuasa kolonial Inggeris.  Perang  gerila anti-kolonial Inggeris  ini dipimpin oleh Parti Komunis Malaya (PKM). Perang ini   dipanggil darurat (1948-1960). 

Ertinya  perkataan darurat menjadi pop sesudah Perang Dunia ke  Dua (1941-1945).

Kuasa kolonial Inggeris telah mengisytiharkan  darurat  di Tanah Melayu pada 16 Jun 1948.  Semenjak dari tahun 1948 darurat amat-amat dikenali  dan telah dialami oleh warga Tanah Melayu.

Untuk menghayati perkataan darurat mari kita ikuti contoh-contoh darurat ini.

Contoh darurat: Ahmad  naik kereta api ringan dari Bangsar hendak menuju ke  Gombak. Tertiba Ahmad terasa   sakit perut satelah melintasi stesen Pasar Seni.  Ahmad  berhenti di stesen Masjid Jamek untuk berak. Ini darurat namanya. Ahmad terberak dalam keadaan darurat.

Ahmad bukan susah nak terberak. Tapi Ahmad tertiba menjadi susah kerana perut memulas nak terberak. Ahmad bukan susah nak terberak  tapi menjadi susah kerana  tertiba sakit perut  nak terberak.

Ada perbezaan: susah nak terberak. Dengan: susah kerana nak terberak.

Ahmad selamat dari terberak dalam kereta api.

Contoh darurat:  Aminah belum kahwin dengan Ahmad. Tapi Aminah sudah bunting. Maka Ahmad  cepat-cepat  kahwin dengan Aminah sebelum  Abdul Jakim ayah Aminah ternampak perut Aminah yang membesar. Ini darurat namanya. Ahmad dan Aminah kahwin darurat.

Kahwin ini bukan sakit yang datang  tak disangka-sangka. Kahwin bukan sakit datang  dengan tertiba. Kahwin ialah  sedap yang datang bertali arus dengan percuma.

Perut besar tanda bunting. Bunting menjadi darurat kerana Aminah dah bunting  sebelum akad nikah. Aminah kahwin darurat dengan Ahmad.  

Aminah  mengawini Ahmad untuk selamat dari dilihat bunting.

Contoh darurat : Kuasa kolonial Inggeris  mengisytihar darurat  kerana tidak mahu diserang oleh  gerila     Gerakan Pembebasan Rakyat Tanah Melayu yang di pimpin oleh PKM.

Kuasa kolonial Inggeris selamat dari mati dibunuh gerila. 

Contoh darurat:  Malaysia di serang virus Karona.  Ramai warga  jatuh sakit. Ramai warga Malaysia mati.  Majlis Keselamatan Negara mengisytihar darurat di beberapa kawasan yang teruk diserang virus Karona. Kawasan  ini dikenali sebagai  kawasan PKPD – Perintah Kawalan Pergerakan Darurat. Atau ditakrif sebagai kawasan merah.

Darurat di isytihar untuk  menyelamatkan warga dari virus Karona. Warga Malaysia diselamatkan dari  wabak  virus Karona.

Warga selamat dari mati  diserang virus Karona. 

Sila beri perhatian - kunci ayat-ayat ini ialah perkataan  dari.  Diselamatkan dari terberak dalam kereta api. Diselamatkan dari dilihat  bunting sebelum kahwin. Diselamatkan dari mati kerana serangan virus Karona. Diselamatkan dari dibunuh  gerila PKM.

Kata kunci ialah dari.

Perdana Menteri kerajaan Perikatan Nasional  Muhyiddin  Yassin  telah mendapat persetujuan Yang Dipertuan Agung untuk mengisytiharkan darurat.

Pada petang Rabu 13/1/2021 Muhyiddin telah mengisytihar avacaram opps... silap maaf... mengisytihar darurat. Ini  berat. Ini darurat berat.  

Berat bukan bermakna darurat ini boleh ditimbang. Dianggap berat  kerana ada  Siti Muslihat di belakang darurat yang di umum oleh Muhyiddin Yassin. 

Jangan salah baca Siti Muslihat ini bukan perempuan gemok yang berat.  Juga  bukan kakak  sepupu kepada Siti Nurhilaza atau anak tiri  dari bini ketiga Datuk Seri Abdul Karen Azeez. Bukan. Bukan. Bukan. 

Siti Muslihat ialah cara berlapik berbudi dan berbahasa Bani   Melayu untuk menerangkan  tentang wujudnya udang  dalam mangkuk laksa Muhyiddin Yassin Perdana Menteri Malaysia.

Ada udang  di sebalik laksa  atau ada udang di sebalik batu  ialah contoh bersopan berbudi bahasa Melayu.  Bani Melayu tidak akan  mengatakan bahawa Muhyidin Yasin ada ajenda tersorok.  Tidak. Bani Melayu ini memiliki perangai yang berbelit-belit dan  berputar putar berjela jela dengan air liur untuk bersopan dalam berbahasa. Amin.

Bahasa berlapik ini akan bertambah lapik apabila perbualan itu berlaku di hadapan   sosok  yang berpangkat lagi berkedudukan  tinggi seperti Yang Amat Mulia  Sultan  Melaka.

Maka  mari kita  bawa kembali kepada tajuk asal : Mengenal  Darurat.

Pasti ada pembaca akan bertanya:

Apa bezanya  darurat Ahmad   terberak di Masjid Jamek dengan  darurat Muhyidin pada hari Rabu lalu?

Apa bezanya darurat Aminah bunting dengan darurat Muhyidin? Muhyiddin tidak bunting.  Dia hanya dilaporkan pernah diserang oleh barah pankreas. Barah pankreas tidak membesarkan perut Muhyiddin.

Apa bezanya darurat kolonial Inggeris dengan darurat Muhyidin?

Untuk menjawab soalan-soalan ini  kita wajib memahami   kata kunci. Dalam memahami darurat kata kunci ialah perkataan: dari. Darurat Ahmad, darurat Aminah, darurat warga Malaysia, darurat Inggeris semuanya   selamat dari. 

Ahmad selamat dari malu terberak dalam kereta api. Aminah selamat dari kena belasah  oleh  Lebai Jakim kerana bunting sebelum kahwin. Soldadu Inggeris selamat dari mati dibunuh gerila  PKM.  Warga Malaysia selamat dari virus Karona.

Bagaimana pula  dengan darurat Muhyidin Yassin?

Darurat Muhyiddin Yassin  bukan darurat selamat  dari tapi diselamatkan  oleh. Dua perkataan ini penting – dari dan oleh. Biar saya jelaskan disini.

Muhyiddin Yassin bukan selamat dari  virus. Muhyiddin   bukan selamat dari gerila. Muhyiddin bukan selamat dari bunting. Muhyiddin bukan selamat dari terberak. Muhyiddin Yassin di selamatkan oleh darurat. 

Dalam bahasa Mat Rempit Muhyiddin pandai  cilok.

Orang ramai tahu bahawa kerajaan Muhyiddin tidak memiliki sokongan yang ampuh.  Umum mengetahui satu demi satu Yang Berhormat dari parti Ketuanan  Melayu – United Malays National Organisation telah menarik diri dari menyokong kerajaan Muhyiddin.

Pada hari Rabu 13/1/2021 ketika   Muhyiddin mengumumkan darurat di media  - YB Nazri Aziz  juga mengumumkan bahawa dia  menarik diri dari menyokong Muhyiddin Yassin.

Maka adalah  tepat jika saya katakan bahawa Muhyiddin Yasin diselamatkan   oleh darurat dari dijatuhkan dari  kerusi Perdana Menteri. 

Adalah betul lagi tepat jika saya nyatakan bahawa Muhyiddin Yassin  mengisytihar darurat bukan kerana   YB Nazri Aziz.   Dari siapa?  Sabar dulu jangan gopoh nak tahu.

Makin jelas  bahawa darurat ini satu perkara yang amat berguna.  Dalam masa  yang sama darurat juga satu perkara yang tidak berguna. 

Untuk Ahmad dan Aminah darurat tidak berguna.  Darurat sakit perut dan bunting  tidak berguna kerana menyusahkan  hidup mereka. Ahmad gelabah mencari tandas. Manakala Aminah gelabah  mengikat perut. 

Untuk warga Malaysia darurat berguna kerana  warga selamat dari virus Karona.

Manakala untuk  kolonial Inggeris darurat   berguna kerana mereka selamat dari mati dibunuh oleh gerila PKM.

Untuk  Muhyiddin Yasin darurat amat-amat berguna.  Muhyiddin telah di selamat kan oleh darurat. Kalau tak ada darurat Muhyiddin Yassin akan  kena terajang oleh opps... oleh sapa? Sabar dulu jangan gopoh nak tahu.

Hubaya hubaya.  Anwar Ibrahim, Najib dan Zahid sedang  menunggu dibucu Parlimen untuk menikam mati Muhyiddin Yassin.   Menikam mati  bukan dengan pisau. Ini perbuatan salah lagi ganas.

Tiga sekawan  ini ingin menikam mati Muhyiddin   dengan  menggunakan numbo  azimat. Numbo azimat ini adalah numbo jumlah angka YB yang menyokong Anwar untuk jadi Perdana Menteri.  Anwar Ibrahim telah menjaja angka ini ke hulu ke hilir lebih dari setahun.

Muhyiddin Yassin telah diselamatkan oleh darurat yang diselamatkan oleh virus Karona.  

Maka saperti biasa dibuatlah gurindam seloka oleh Orang Melaka untuk  mengingati  Muhyiddin Yasin dan avacaram opps... maaf... Muhyiddin Yassin  dan darurat. 

Darurat Darurat

Sudah tersirat

Darurat Darurat

Apa nak buat?

Bagai besi berkarat

Longkang tersumbat

Semua dah terlewat


Darurat Darurat

Semua tak sempat

Covid melarat

Frontliners tak larat

Dah tak ada kudrat


Darurat Darurat

Pengumuman hebat

Biarpun kawan rapat

Mau pun Ustaz

Semua terjerat

Darurat Darurat

Ini kah ubat?

Atau  Siti Muslihat? (TT) DAULAH TERPENDAM PEMEGANG KUASA

 


 DAULAH TERPENDAM

PEMEGANG KUASA

Loh CK commented on 

"TRUMP KENA PECAT

 LAGI SEKALI"

Hishamuddin Rais pernah kata bahawa 'jika undi dapat mengubah apa-apa maka undi itu akan diharamkan'. Sepanjang 4 tahun selepas kemenangan dan kepresidenan Trump telah membuktikan kami bahawa jika perubahan luar jangka (yang tida didokong oleh Deep State dan Establishment setempat) terjelma dengan undi, maka undi itu akan dimanipulasi supaya segala perubahan akan dinyahkan selama2nya sebelum dijelmakan.

DAH JADI BIOL

  DAH JADI BIOL

Arymanchino commented on 

"ANWAR TAKDA KERJA

 CARI MASALAH"

Abam mane ade rahsia.Satu dunia dah tahu kaki sontot.Yg Zuraidah nak bocor tu mkin org mamat gelap pun dia selera nak tibai..

Arymanchino commented on 

"CABAR JANGAN 

TAK CABAR"

Abam jadi biol.Dia kata Malaysia jadi gila tp dia xsedar dia yg gila nak jadi Piem.Tp org gila memang xtahu dia gila..

TRUMP BETUL TENTANG CHINA MERAH

 

TRUMP BETUL

TENTANG 

CHINA MERAH

DAN WHO

AMIN
China and WHO made mistakes in containing Covid outbreak, says panel

Independent panel criticises WHO for not declaring international emergency until 30 January


Satu badan panel bebas mengatakan bahawa pegawai China dapat menerapkan langkah-langkah kesihatan awam dengan lebih kuat pada Januari 2020 untuk mengekang wabak awal Covid-19, dan mengkritik Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) kerana tidak mengisytiharkan darurat antarabangsa sehingga 30 Januari.


Para pakar yang mengkaji penanganan global terhadap wabak tersebut, yang dipimpin oleh mantan perdana menteri Selandia Baru Helen Clark dan mantan presiden Liberia Ellen Johnson Sirleaf, meminta reformasi kepada agensi PBB yang berpusat di Geneva.


Laporan sementara mereka diterbitkan beberapa jam selepas pakar kecemasan terkemuka WHO, Mike Ryan, mengatakan bahawa kematian global dari Covid dijangka meningkat 100,000 setiap minggu "tidak lama lagi".


"Apa yang jelas bagi panel adalah bahwa tindakan kesehatan masyarakat dapat diterapkan dengan lebih kuat oleh pihak berkuasa kesehatan lokal dan nasional di China pada bulan Januari," kata laporan itu, merujuk pada wabah awal penyakit di kota Wuhan, di Wilayah Hubei.


Di bawah Donald Trump, Amerika Syarikat telah menuduh WHO sebagai "China-centric", yang dinafikan oleh agensi itu. Negara-negara Eropah yang dipimpin oleh Perancis dan Jerman telah mendorong untuk mengatasi kekurangan WHO mengenai pembiayaan, pemerintahan dan kuasa undang-undang.


Sebagai bukti munculnya penyebaran manusia ke manusia, "di terlalu banyak negara, isyarat ini tidak diendahkan", tambahnya.


AWAS

BAHAYA 

CHINA MERAH

KHALAS

PECAH TABUNG BULUH

  PECAH 

TABUNG BULUH

Amier The Hero commented on

 "CABAR JANGAN 

TAK CABAR"

Banyak duit nuar jebong ni kan? TT mesti tau dari mana sumber duit dia. Bukan dia ada keje pun, bukan dia ada bisnes pun. Baik tt bgtu dari mana sumber duit dia. Jgn subahat la tt.. kemonnnn

INI FITNAH

 PEMIMPIN ISLAM

DIFITANAH LAGI

KAH KAH KAH

Anwar tak habis-habis kejar jawatan, kata ketua penerangan Bersatu


SEMUA FITNAH

SEMUA TOHMAH

SEMUA BOHONG

KAH KAH KAH

TAK SEDAR AGUNG YANG BEBASKAN

 


 TAK SEDAR

AGUNG YANG 

BEBASKAN

Unknown commented on

 "TAK SABAR NAK DENGAR"

Mat Songel dinamakan Dah nak kena Bogel dikatakan Last jadi macam ayam Togel nasib badan...ek eh? Bunyi nya rhyme bukan rhye ok! Mat Gila PM dah nak lawan Agung kat mahkamah pulak...tak sedar ke dia lepas get out of jail free atas ehsan Agong kan? Bingai betul ler mat gila nak jad PM nih!

SENJATA MAKAN TUAN

 


 SODOK ME

SENJATA MAKAN TUAN

Syed Alwi Aljufri commented on

 "CABAR JANGAN 

TAK CABAR"

Anwar,,Najib & Zahid betul-betul punya kena main dengan “Langkah Durarat” ‼️ Jokes of the year 2021......‼️

Syed Alwi Aljufri commented on

 "ANWAR TAKDA 

KERJA CARI MASALAH"


Inilah yang di katakan “senjata makan tuan” #sodokme.......‼️Kah Kah Kah