Selasa, 15 September 2020

SELAMAT MENINGGI HARI


SELAMAT 

MENINGGI HARI

ATAS KATIL 3.69K subscribers

SUBSCRIBE

INI dia legenda musik yg cukup tertua yg berasal dr Indonesia Style Rock&roll jauh sebelum The Beatles & Rolling Stones GIla-Gilaan maenya wkwkwkwk. Faktanya, Atraksi bermain gitar menggunakan Gigi lebih dulu dilakukan Jauh sebelum Jimmy hendrik loh ( KEREN KAN ) Sayangnya Org Indonesia sndiri banyak yg nggak tahu Sejarahnya, mungkin jarang di masukin majalah2 MUsic Indo (He He He) ISU nya nih dulu Guys, The Tielman ini yg mengINSPIRASI band2 Barat yg banyak kita Idola2kan kyak The beatles, The Rolling Stone, Queen, dll Kita harus bangga punya legenda Musik Internasional 1950-an yg MENDUNIA berasal dari Indonesia Setuju Brayy ??? ( First Indonesian International Rock N Roll Group Band)

SEMUA KINI IKUT STYLE KAMU

MULA MULA 

MEREKA TAK

AMBIL PUSING

KEMUDIAN KAMU 

DIKETAWAKAN

KEMUDIAN SEMUA

TIRU STYLE KAMU
 lelaki mmg suka nyonyot tetek perempuan - perempuan mmg suka tetek dinyonyot lelaki. itu fitrah manusia normal. manusia minda rosak/sonsang akan ckp, kalau takde bini/perempuan boleh nyonyot tetek kambing, lembu, kerbau, unta, babi, dll.. 
mat KASI biasa hisap tetek anjing semenjak bisnes lendir di brikfield tutup, pasal tu mat KASI asyik menyalak tak tentu arah, tanpa fakta, cerita ber ulang2, 

semua tak betul, kutuk arab, kutuk usa, kutuk cina, org khianat,tipu,putar belit,dia buat2 tak nampak sebab  - geng - minda sonsang. last2.. semua salah Anwar. Anwar tipu mat sabu, tipu dap, tipu syafie.. laa hai memalukan mckk je.. gertak sikit, lari 
on 
APA BERLAKU 
DI JANDA BAIK
Publish | Delete | Spam
Unknown
at 15:05

m

SALUT UNTUK SOSOK BERANI


SALUT

UNTUK SOSOK

BERANI DAN

JUJUR

AMIN

INI TANDA

KESEDARAN 

NASIONALISMA

SABAHAN

AMIN  


Bekas ketua hakim sokong Warisan di Sabah

BEKAS ketua hakim negara Richard Malanjum menyokong Warisan Plus dan meminta rakyat Sabah memilih calon gabungan itu pada pilihan raya 26 September ini, lapor Borneo Post.

Bekas hakim tertinggi negara itu dilihat pada majlis pelancaran jentera kempen calon Upko Ewon Benedick pada Sabtu.

Malanjum berkata Warisan Plus yang diterajui Shafie Apdal bertujuan untuk mengembalikan kekayaan negeri termasuklah hak minyak dan memulangkan tanah adat kepada komuniti Orang Asli yang terpinggir bertahun lamanya.

“Kita mahukan parti tempatan yang ikhlas dalam perjuangan mereka mengembalikan hak Sabah bukan parti yang menamakan diri mereka sendiri bagi mencipta satu lagi ‘pintu belakang’ untuk membolehkan Umno sekali lagi masuk Sabah untuk mengawal kita. Hati-hati dengan itu,” kata Malanjum dipetik akhbar itu.

Bulan lepas, nama Malanjum berada dalam senarai yang didakwa calon pilihan raya Warisan.

Khabar angin bertiup kencang dalam media sosial yang Malanjum mungkin bertanding kerusi negeri atas tiket Warisan.

Malanjum adalah rakyat Malaysia Timur pertama dinamakan sebagai ketua kehakiman Malaysia selepas Pakatan Harapan membentuk kerajaan persekutuan pada 2018. Beliau bersara pada April tahun lepas. – 14 September, 2020.


BILA JUJUR 

DAN BERANI

 BERSATU

TIDAK TERNILAI

KUDRATNYA

AMIN

HATI KITA

UNTUK SABAH

AMIN 
ROSMAH MAKIN DIDESAK


RIZAL BELOT

KAH KAH KAH

ROSMAH KENA

TEKAN SAMPAI

TERCABUT GIGI

AMIN
Sumbangan politik RM5 juta adalah untuk Najib, kata saksi kes Rosmah

BEKAS pembantu Rosmah Mansor hari ini bersetuju dengan cadangan pembelaan yang “sumbangan politik” sebanyak RM5 juta diberikan Jepak Holdings Sdn Bhd adalah untuk Najib Razak yang ketika itu perdana menteri.

Rizal Mansor, 46, saksi utama perbicaraan kes rasuah Rosmah juga bersetuju yang Jepak memang mahu memberi sumbangan politik kepada Najib sebagai penghargaan kerana peranannya membantu syarikat itu mendapatkan projek solar hibrid untuk 369 sekolah di pedalaman Sarawak bernilai RM1.25 bilion.

Rizal yang merupakan saksi ke-21 kes juga bersetuju dengan cadangan Peguam Kanan Jagjit Singh yang Rosmah bukanlah penerima terakhir yang dimahukan Jepak dalam pemberian sumbangan RM5 juta itu dan ia adalah cadangan Jepak yang sumbangan itu disalurkan kepada Najib melaluinya.

Jagjit: Adakah anda bersetuju dengan saya, berdasarkan bukti, yang sumbangan politik oleh Jepak adalah akhirnya untuk Najib bagi digunakan Barisan Nasional dalam pilihan raya akan seterusnya?

Rizal: Ya, saya setuju.

Jagjit: Syarikat (Jepak) mahu berjumpa Rosmah kerana mereka berhasrat membuat sumbangan politik sebagai tanda penghargaan untuk bantuan Najib?

Rizal: Ya.

Semalam, Rizal juga bersetuju dengan cadangan Rosmah terlibat dalam projek solar itu kerana Jepak mahu membuat sumbangan politik kepada Najib.

Pengarah Urusan Jepak Saidi Abang Samsudin dan rakan perniagaannya, Rayyan Radzwill Abdullah juga mengesahkan mereka berhasrat membuat sumbangan politik kepada Najib ketika memberi keterangan.

Saidi mengakui ada menawarkan sumbangan politik kepada Najib sebagai tanda penghargaan membantunya mendapatkan projek itu.

Saidi, saksi ke-17 kes, berkata memandangkan beliau tidak dapat berjumpa Najib kerana bekas perdana menteri itu sibuk, beliau membuat keputusan menyerahkan sumbangan politik itu melalui isterinya, Rosmah.

Rizal bagaimanapun tidak setuju dengan dakwaan Jagjit bahawa Rosmah tidak pernah mendapatkan, berunding atau menerima sumbangan politik daripada Jepak Holdings.

Jagjit berkata, Rizal yang merundingkan peratusan sumbangan politik dengan Jepak, dan mencadangkan nilai 10% daripada keseluruhan kos projek dan kemudian menaikkannya hingga 17%, mendakwa ia dilakukan untuk dirinya sendiri bagi mengukuhkan kedudukan politik dengan Umno.

Jagjit juga menuduh Rizal secara peribadi mengambil RM5 juta yang sepatutnya diberikan sebagai sumbangan politik kepada Najib, yang mana Rizal nafikan.

Jagjit: Ia tidak logik untuk kamu katakan Rosmah menaikkan jumlahnya sekiranya ia bukan untuk dirinya, tetapi untuk Najib gunakan pada pilihan raya umum.

Rizal: Saya tidak setuju.

Jagjit: Sumbangan itu diminta dan diterima daripada Jepak, Saidi dan Rayyan dipindahkan melalui kamu, dan kemudian menerusi Rosmah dan akhirnya kepada Najib.

Rizal: Saya tidak boleh sahkan.

Jagjit: Tetapi dalam bukti kamu mengatakan ia adalah sumbangan politik kepada Najib.

Rizal: Tujuan untuk Najib, ya. Pelaksanaan saya tidak dapat mengesahkan.

Jagjit: Berdasarkan bukti kamu, saya katakan kepada kamu, wang itu tidak pernah diterima oleh Rosmah?

Rizal: Saya sangat tidak setuju.

Ketika membacakan kenyataan saksi minggu lalu, Riza mengakui meminta RM25 juta, yang mana beliau mahu ia dibayar dalam jumlah RM5 juta setiap tahun selama tempoh lima tahun.

Beliau bersetuju telah menerima RM500,000 daripada Saidi dan Rayyan pada Disember 2016, sebagai sebahagian daripada bayaran RM5 juta setahun.

Rizal memberitahu mahkamah bahawa Saidi menghubnginya pada malam penghantaran dibuat dan mengatakan beliau mahu hantar “durian Musang King” kepadanya, iaitu kod nama untuk wang yang digunakan antara mereka.

Jagjit mencadangkan kod nama “durian Musang King” bermakna wang rasuah, yang mana ia dipersetujui oleh Rizal.

Rizal sebelum ini didakwa atas empat tuduhan meminta dan menerima rasuah untuk dirinya dan Rosmah berjumlah RM5.5 juta yang melibatkan projek membekalkan dan memasang sistem tenaga solar sekolah luar bandar di Sarawak.

Beliau didakwa di bawah Seksyen 16 (a) (A) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009.

Pada 8 Januari, pendakwaan menggugurkan semua pertuduhan ke atas Rizal sebagai balasan untuk beliau memberi keterangan terhadap Rosmah dan beliau kemudian diletakkan di bawah program perlindungan saksi.

Sementara itu, tertuduh, Rosmah, 69 berdepan tiga pertuduhan rasuah, salah satunya kerana meminta RM187.5 juta daripada Saidi sebagai dorongan untuk membantu syarikat mendapatkan projek solar di Sarawak.

Beliau juga dituduh menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta dari Saidi pada 2016 dan 2017.

Perbicaraan ditamatkan awal hari in kerana Rosmah sakit gigi dan beliau mahu berjumpa doktor.

Perbicaraan di hadapan hakim Mohamed Zaini Mazlan akan bersambung pada Khamis. – 15 September, 2020.


JADI SAKSI

TEMBAK BOS

UNTUK SELAMAT

DIRI DAN

KHIDMAT PADA

NEGARA

AMIN

INI  JUGA DIKIRA

AMAL BAKTI

AMINSABAHAN MAKIN HEBAT

INI HEBAT 

Bekas ketua hakim sokong Warisan di Sabah


BERITA MENYUSUL


MAKAN PUNTING

MAKAN PUNTING

gambar tu. dia makan apa tu?
 kah kah kah! 
on 
MUFAKAT 
PONTINOK DI SABAH
Publish | Delete | Spam
Ketua Pengarang
on 15/09/20

Ini

ADA BELOT PADA ROSMAH
SAPA BELOT 

Sumbangan politik RM5 juta adalah untuk Najib, kata saksi kes Rosmah


BERITA MENYUSULKES GOYANGKES HUSAM 
Husam nak tinggalkan Amanah tak sampai hati DSAI pujuk KAW2 mintak husam masuk PKR kalau masuk PKR,DSAI akan bagi Husam bertanding di BANDAR TUN RAZAK atau PJ SELATAN Husam goyang...tu je... 
on 
KES HUSAM 
BACA BETUL
Publish | Delete | Spam
zaid
on 15/09/20

IN

ASAL USUL SEMBAHYAG

Asal Usul Beberapa Istilah Keagamaan
 Bahasa Melayu


Pahala
"Pahala" berasal dari perkataan Sanskrit Phala (फल) yang secara harfiah bermaksud "buah" yang merujuk kepada ganjaran dari Tuhan dalam Hinduisme dan Buddhisme. Ia juga dikenali sebagai maha-phala (buah agung) hasil dari pengabdian diri kepada Tuhan, dalam Buddhisme. Selepas kedatangan Islam di Kepulauan Melayu, konsep ini telah disamakan dengan konsep nilai baik bagi amal soleh dan perkara makruf yang diberikan kepada manusia oleh Allah S.W.T.


Puasa
"Puasa" berasal dari perkataan Sanskrit Upavāsa (उपवास) yang secara konsepnya bermaksud "mendekati Tuhan". Dalam Hinduisme, perbuatan menahan diri dari lapar dan dahaga adalah sebahagian dari upavāsa. Kerana itu, Upavāsa telah disamakan dengan amalan Sawm (صوم) dalam Islam oleh Orang Melayu.

Sembahyang
Perkataan "Sembahyang" adalah dari gabungan dua perkataan "Sembah" dan "Hyang". Hyang merujuk kepada sejenis entiti alam ghaib yang terdapat dalam kepercayaan animisme purba di Kepulauan Melayu. Entiti ini wujud samada dalam bentuk Semangat atau Roh nenek moyang yang disembah masyarakat dahulu kala. Ritual penyembahan entiti ini masih dilakukan dalam kepercayaan Sunda Wiwitan, Kejawen dan Hindu Bali. Selepas kedatangan Hinduisme dan Buddhisme, istilah Hyang ini cenderung dikaitkan dengan istilah "Dewa" dan "Dewata". Tempat bersemayam para Hyang dikenali sebagai Kahyangan atau Kayangan, kini lebih sinonim dengan istilah Syurga yang berasal dari Hinduisme. Selepas kedatangan Islam, istilah Sembahyang disinonimkan dengan istilah ṣalāt (صلاة).


TERIMA KASIH
RONALD REAGAN 
KERANA MEMBENARKAN
KEMENTERIAN PERTAHANAN AMERIKA
MEMBEBASKAN INTERNET
UNTUK KEGUNAAN UMUM

SEKARANG  BANI MELAYU
MULA SEDAR  BAHAWA
SELAMA INI BANYAK
DONGENG YANG MEREKA DENGAR
AMIN


JANGAN LUPA ESKOK CUTI

16 SEPTEMBER
JANGAN LUPA

ESOK  CUTI

MENGINGATI

HARI KEMATIAN

CHIN PENG

DAN PARA

PEJUANG

ANTI KOLONIAL

AMIN


JANAULIAN 

DUA KUNCI SYURGADUA KUNCI

SYURGA 
Semenanjung pun tak suka. Tanah melayu mahu ronggeng,rambong,joget. Tak suka dipaksakan nah shit. Tapi malas nak bertekak dah tt oii dgn pemegang kunci sorga tu.nanti kalau si pemegang kunci merajuk sapa pulak nak teropong anak bulan.tak raya kita. 
on 
PAS DI SABAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 14/09/20

SYURGA DARI MANA ASALNYA

INDRALOKA Syurga
"Syurga" berasal dari perkataan Sanskrit Svarga (स्वर्ग). Dalam Hinduisme, Svarga/Swarga yang juga dikenali sebagai Swarga Loka adalah salah satu dari tujuh Loka ("dunia") dalam kosmologi Hindu yang disusun seperti berikut - Bhu loka (Prithvi Loka, Bumi), Bhuvar loka, Swarga loka, Mahar loka, Jana loka, Tapa loka, dan yang tertinggi Satyaloka (Brahmaloka). Semasa setiap Pralaya (kiamat), tiga dunia yang pertama akan musnah iaitu Bhu loka (Earth), Bhuvar loka, Swarga loka. 
Swarga merupakan tempat tinggal sementara buat makhluk-makhluk yang melakukan kebaikan, sebelum penjelmaan semula atau mencapai moksha (diangkat ke Vaikunta, tempat bersemayam Vishnu yang dianggap tempat teragung). Pusat Svarga adalah di Amaravati dan pintu masuknya dikawal oleh Airavata. Svarga diperintah oleh Dewa Indra yang merupakan ketua para dewa. Selepas kedatangan Islam, istilah dari Hinduisme ini diadaptasi oleh Orang Melayu dan disinonimkan dengan istilah Jannah (جنة) dalam Islam.


TERIMA KASEH
RONALD REAGAN
KERANA BERI DUNIA
INTERNET 
MAKA HARI INI
BANYAK PENCERAHAN SAMPAI
BANI MELAYU SEDAR
SELAMA INI  RUPA RUPANYA
MEREAK DENGAR 
LEBONG TOK ARAB
AMIN

ENTOT BINI SEPANJANG TAHUN


ENTOT BINI
SEPANJANG TAHUN
MACAM MAKAN NASI GORENG
SEPAJANG TAHUN
PASTI BOSAN 
PASTI NAK RASA MEE REBUS
KAH KAH KAH 
bidadari ke,vidhyadhari ke, yg penting isteriku bidadariku/vidhyadhariku. lu ada??? minum susu anjing je la.. bidadari bunuh diri kalau dpt suami takde lanchau.
 on
 PENCERAHAN 
BIDADARI
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 14/09/20

fit

APA BERLAKU DI JANDA BAIK
APA BERLAKU

DI JANDA BAIK 
Janda Baik ..Janda yang baik akan carik sosok bertaraf Alfadil untuk dapat nasihat tatacara nyoyot tetek gaya Islam Hud Hud. 
on 
JANDA BAIK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 14/09/20

bid

LU CAYA KE DONGENG INI?

LU CAYA KE

DONGENG INI? 
Oi Sakai cerita-cerita syurga neraka di bawa oleh nabi nabi. Yg mengubahnya menjadi cerita pelik ialah orang cam ko jenis tat tat. 
on 
PENCERAHAN HARI INI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 14/09/20

CEROBOH DULU TANAM JAMIN DAPAT GERAN


CONTOH TERBAIK

CEROBOH TANAM

KEMUDIAN 

RASUAH

PASTI DAPAT

GERAN

INI CARA 

CHINA BUAT

KERJA

AMIN

MELAYU NAK

TANAH SAMPAI

MATI TAK DAPAT

AMINDemi 89,916 tan durian, penceroboh haram mungkin diberi geran

KUALA LUMPUR – Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) tidak menolak kemungkinan Kerajaan Negeri Pahang akan mengutamakan soal ekonomi terutamanya semasa pandemik Covid-19 dalam isu pencerobohan tanahnya.

Presidennya, Aminuddin Yahaya mendakwa kerajaan negeri akan membuat ‘deal’ tertentu dengan penceroboh haram tanah di Raub di mana bukan sahaja terlepas, bahkan mereka akan diberikan geran

INGAT SEJARAH

TELOK GONG

BINJAI PATAH

HAMID TUAH

MELAYU MATI

TAK BERTANAH

AMIN 


HUSAM KENA KENCING

PENAFSIR BIJAK 

Untuk sapa2 yg masih gagal menafsirkan pensurahan dari TT, mari sini aku bantu: Husam ni orang kuat Anwar dalam Amanah dan telah ditawar kerusi Parlimen Bndar Tun Razak oleh Anwar. 
Mat Sabu dan Husam bergeser pendapat akibat kecenderungan terkini Amanah terhadap Warisan, DAP dan Pejuang tetapi bukan PKR. Kg Congo adalah nama lama bagi Bndar Tun Razak hari ini. Kerusi ini kosong setelah Kmarudin Jaafar lari meninggalkan PH. Sekian. 
on 
HUSAM LETAK JAWATAN
Publish | Delete | Spam
Cekpit Kelima
on 14/09/20

Ja

KING MAKER KING KANGKANG
KING MAKER

KING KANGKANG
KINGMAKER ke KING KANGKANG..pelacur pun agak2 nak kangkang pada semua orang. KING KANGKANG nie tak pilih bulu...bila stim jer terus kangkang.
KAKAKAKAKAKAKAKAK 
on 
GUNDIK RAJA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 14/09/20

Mana

MUFAKAT PONTINOK DI SABAH
PONTINOK 

NI APA?

KAH KAH KAH

NAMA TEMPAT

DI SABAH

KAH KAH KAH

PUNTING 

DAN NONOK

KAH KAH KAH  


Perikatan, BN, PBS bertembung tanda tidak sepakat, kata penganalisis


BANYAK “pertembungan mesra” antara Perikatan Nasional (PN) dan Barisan Nasional (BN) dengan sekutunya Parti Bersatu Sabah (PBS) dalam pilihan raya negeri Sabah mendedahkan hubungan kurang selesa antara mereka, kata penganalisis.

Prof Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya memberitahu The Malaysian Insight, walaupun PN menguasai Putrajaya, ia masih gabungan yang baharu dan belum menguasai politik dengan rakan kongsinya.

“Lebih-lebih lagi parti utama dalam Perikatan ialah Bersatu yang menjadi pesaing Umno dari Barisan Nasional.

“Pemimpin utama Perikatan juga gagal menguruskan hubungan ini,” kata pensyarah sains politik itu.

Banyaknya pertembungan sesama rakan sekutu itu juga kerana kepentingan setempat, kata Awang Azman yang berasal dari Sarawak.

“Semua orang percaya mereka boleh menang kerana ada kekuatan sendiri dan sokongan politik.

“Ini menjadikan pengagihan kerusi lebih rumit kerana Perikatan dan BN dilihat parti dari Semenanjung,” katanya.

Selepas penamaan calon ditutup pada Sabtu, PN, BN dan PBS bertembung di 17 kerusi.

Daripada 17 kerusi itu, PBB bertembung 16 kerusi iaitu masing-masing enam melawan Umno, lima menentang Star, tiga PBRS, dan dua MCA. Star dan PBRS berlaga di satu kerusi.

Bagaimanapun jumlah 17 kerusi itu bertambah satu kerusi lagi apabila Kenny Chua yang menyandang kerusi Inanam berkata beliau bertanding sebagai calon bebas dengan restu PN, melawan PBS.


MAKNANYA PRU15

LAMBAT LAGILAH

KAH KAH KAH

MUHYIDIN 

NAK CEPAT  

TAPI GADUH

BESAR REBUT

KERUSI

KAH KAH KAH