Selasa, 14 Oktober 2014

CAKAP SENANG BUAT DULUSelepas Oktoberfest, Presiden PAS mahu kawalan ketat ‘aktiviti tak berakhlak’


Susulan kontroversi pesta Oktoberfest, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang menegaskan perlunya kawalan ketat untuk “aktiviti tidak berakhlak” tidak kira untuk apa agama sekalipun.

Hadi berkata agama Islam dan semua agama lain tidak membenarkan penganutnya berfoya-foya, merujuk kepada pesta Oktoberfest baru-baru ini yang diadakan di Selangor.

“Tanya sami, tanya paderi, saya rasa mereka pun tidak bersetuju. Sebab itu perlu tapis," kata Hadi ketika menghadiri program “Sembang Santai Tok Guru” di Gombak, Selangor malam tadi.


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/selepas-oktoberfest-presiden-pas-mahu-kawalan-ketat-aktiviti-tak-berakhlak#sthash.ScyXypNo.dpuf
KAH KAH KAH

setuju
sokong
tapi bagaimana dengan
akhlak menantu
bagaimana dengan
akhlak diri sendiri
yang cakap klok kleek
tok cip
tok ezi
do laaa

KAH KAH KAH

DARI DATARAN 
ke
PARLIMEN

-----------

ANAK MUDA TURUN BERDEMO
KOMENTAR

hanya jalan raya
membuka jalan
hanya jalan raya
satu jawapan


Pemuda PKR gerakkan 

#RakyatHakimNegara

bantah Anwar ke penjara 


Pemuda PKR menggerakkan kempen #RakyatHakimNegara bermula hari ini, sebagai tanda solidariti terhadap Ketua Umum PKR  Anwar Ibrahim yang berisiko menghadapi hukuman penjara ekoran kes liwatnya yang akan diputuskan hujung bulan ini.

Ketua Pemuda PKR Nik Nazmi Nik Ahmad berkata kempen akan berterusan selama 14 hari sehingga tarikh perbicaraan Anwar pada 28 Oktober ini.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pemuda-pkr-gerakkan-rakyathakimnegara-bantah-anwar-ke-penjara#sthash.pbD3Vdcg.dpufINI CONTOH 

RAKYAT HAKIM NEGARA
---------

JENG JENG JENGKOMENTAR
selagi najib ada
kes bunuh altantuya ini
akan terus menghantui najib
kes ini juga terus jadi
beban pada najib
malah kes altantuya ini
dijadikan senjata
untuk peras ugut najib


Najib dan 8 lain berusaha halang pendedahan PI Bala


Najib Razak dan isteri, Rosmah Mansor merupakan antara sembilan defendan yang cuba membatalkan saman yang difailkan oleh keluarga mendiang P Balasubramaniam yang akan mendedahkan peranan mereka yang didakwa menyebabkan penyiasat persendirian, isteri dan anak-anak beliau, terpaksa berada dalam buangan 

Selain Najib dan Rosmah, defendan lain ialah adik-beradik Najib, Ahmad Johari dan  Mohd Nazim, peguam kanan Cecil Abraham, anaknya Sunil Abraham, Pesuruhjaya Sumpah Zainal Abidin Muhayat, peguam M Arunapalam dan peniaga permaidani Deepak Jaikshan. 


- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/najib-dan-8-lain-dalam-usaha-halang-pendedahan-bala#sthash.6JQqX2wR.dpuf

KAH KAH KAH

keluarga sewelasi cekai
dah entot tak nak bayar
dah suruh buat kerja jahat
tak nak bayar
padan muka
KAH KAH KAH

-----------

MAKAN MALAM DEMOKRASIMAKAN

 MALAM 

DEMOKRASI


pusat penggerak demokrasi
bersama
gerakan hapus akta hasutan
akan mengadakan
jamuan makan malam
pada isnin 8:00 malam
27 oktober 2014
di dewan sivik petaling jaya

makan malam ini
bertujuan mengumpul dana
untuk gerakan menghasut rakyat
untuk hapuskan akta hasutan
TEATER
teater bilik kabinet
akan dibuka sedunia 
world premier
dalam jamuan ini

---------

PILIHAN COOL DAN KLASIK


KOMENTAR

hamim buat keputusan
ada prima facie kes
maka hakim beri pilihan

1- duduk kandang orang salah
tanpa menjawab
2 - duduk kandang oranf salah
menjawab
3 - duduk kandang saksi
disoal oleh pendakwa dan pembela

hishamuddin rais
memilih untuk duduk
menjawab di kandang saksi
dan sedia disoal oleh pendakwa
dan pembelaNOTA
ini kes culk klasik
dalam sejarah pendemokrasian
jemput datang buat ramaiMahkamah arah Hishamuddin Rais bela 

diri tuduhan menghasut 

Mahkamah Sesyen hari ini mengarahkan aktivis Hishamuddin Md Rais untuk membela diri di atas tuduhan kerana mengeluarkan ucapan berunsur hasutan pada satu perhimpunan di Kuala Lumpur tahun lepas.

Hakim Mahkamah sesyen Azman Mustapha berkata, pihak pendakwaan berjaya membuktikan terdapatnya kes terhadap tertuduh.

Hishamuddin yang diwakili peguamnya Syahredzan Johan berkata, beliau akan memberikan bukti daripada kandang tertuduh, satu pilihan yang diberikan kepada tertuduh.

Azman menangguhkan perbicaraan itu pada 13 November.

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/mahkamah-arah-hishamuddin-rais-bela-diri-tuduhan-menghasut#sthash.RiOba4SI.dpuf

KAH KAH KAH

i have nothing
to say
my lord
i rest my case

KAH KAH KAH

-----------

NAJIB PALING BOROS


PASARAN MODAL TIDAK RUNTUH KERANA CUKAI, PELABUR KELUARKAN MODAL JIKA KERAJAAN TIDAK AMANAH

Kenyataan  Najib Razak beberapa hari lalu kononnya pengenalan Cukai Keuntungan Modal (atau Capital Gains Tax, CGT) akan meruntuhkan pasaran modal dan saham negara adalah tidak bertanggungjawab. Ia cubaan beliau untuk mengelirukan rakyat dengan harapan sebilangan besar rakyat tidak faham soal percukaian akan mudah mempercayai beliau.

Hakikatnya, CGT hanya dikenakan ke atas untung bagi urusan jual beli aset kewangan. Aset kewangan adalah terdiri dari saham, bon dan produk kewangan yang lain, iaitu jenis pelaburan yang hanya mampu dibeli oleh orang berpendapatan tinggi.

Oleh sebab itulah, Pakatan Rakyat mengusulkan bahawa lebih adil dan bermoral jika golongan kaya yang mendapat keuntungan dari urusniaga saham, bon dan aset kewangan seperti ini dicukai terlebih dahulu sebelum rakyat biasa (tanpa mengira pendapatan) dicukai.

Makanya, CGT yang hanya mensasarkan golongan kaya adalah lebih bermoral dan adil berbanding dengan GST yang mengenakan cukai kepada semua rakyat.

Statistik pemilikan aset kewangan yang didedahkan oleh Muhamad Abdul Khalid dalam bukunya “The Colour of Inequality: Ethnicity, Class, Income and Wealth in Malaysia” menunjukkan bagaimana hanya segelintir rakyat Malaysia yang mampu memiliki aset kewangan sebegini seperti berikut:

1)      Lebih dari 53% rakyat Malaysia tidak mempunyai apa-apa aset kewangan.
2)      Golongan 10% terkaya mengawal 77% keseluruhan aset kewangan di negara ini.
3)      80% rakyat Malaysia yang berpendapatan rendah hanya memiliki 5.5% dari aset kewangan.

Oleh itu, dengan pelaksanaan CGT yang dijangkakan akan dapat mengutip cukai sebanyak RM3 bilion  dalam tahun pertama, dianggarkan sekitar 10% hingga 15% dari rakyat Malaysia yang akan menanggung cukai ini.

Ini jauh lebih adil berbanding dengan GST yang mengakibatkan semua rakyat Malaysia terpaksa menanggung beban cukai tanpa mengira latar belakang dan pendapatan.

Tuduhan Najib Razak bahawa pelaksanaan CGT akan meruntuhkan pasaran modal dan saham negara juga tidak berasas. Negara-negara yang mempunyai pasaran saham yang paling dinamik dan menjadi pusat kewangan dunia semuanya melaksanakan CGT.

Pelaksanaan CGT di Amerika Syarikat, United Kingdom, Jerman, Jepun dan negara-negara maju yang lain tidak pula menyaksikan runtuhnya pasaran modal di negara-negara ini, malah sebahagian daripada pendapatan negara-negara tersebut disumbangkan oleh CGT.

Sekarang pun ketika Malaysia tidak melaksanakan CGT, Malaysia masih mengalami masalah aliran keluar modal yang tinggi seperti yang dilaporkan oleh Global Financial Integrity (GFI). Malah, GFI secara jelas menyatakan bahawa aliran keluar modal yang tinggi adalah disebabkan oleh kegiatan haram, rasuah dan amalan dagangan yang diluar undang-undang.

CGT juga digunakan oleh negara-negara maju untuk mengawal kemasukan modal supaya hanya aliran modal sihat yang benar-benar berminat untuk melabur di dalam negara ini diberi pelepasan dan diskaun cukai, sementara aliran modal berbentuk spekulasi dikenakan CGT.

Jawapan Najib setakat ini menunjukkan beliau benar-benar tidak mempunyai jawapan kenapa beliau enggan mengenakan cukai CGT kepada orang kaya sedangkan golongan miskin terpaksa menanggung beban GST.

RAFIZI RAMLI
Pengerusi Biro Perdagangan dan Industri KEADILAN-------------

PERJUANGAN DEMOKRASI

KOMENTAR

pasma sebuah ngo
ini ngo agamawan
muncul dari krisis politik pas

kini pasma
adalah sebahagian dari
arus pendemokrasian
pasma adalah jalur baru
dalam garis demokrasi

Phahrolrazi-Mohd-Zawawi.
ALOR SETAR - Persatuan Ummah Sejahtera Malaysia (Pasma) didaftarkan sebagai pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan bukan parti politik.


KAH KAH KAH

ini macam
kenyataan hakim hacks
agustine paul
not relevent 
kah kah kah
KAH KAH KAH


--------------