Isnin, 18 Mac 2024

KES STOKIN MAKIN MEREBAK


KES STOKIN

MAKIN MEREBAK

AMIN

RAKYAT MARAH DAH NI


MADANI

DAH JADI RAKYAT

MARAHDAH NI

KHALAS

KAPAL MINYAK AMERIKA DI TEMBAK PELURU BERPANDU


KAPAL MINYAK 

AMERIKA

DI TEMBAK

PELURU BERPANDU

AMIN

APA TINDAKAN AKAN DIAMBIL ATAS KK MART


APA TINDAKAN

AKAN DI AMBIL?

AMIN

MALAYSIA NOW KEMBALI


MalaysiaNow kembali!

Pada Oktober lalu, MalaysiaNow menghentikan operasinya.

Keputusan untuk menamatkan pasukan kecil kami dibuat tidak lama selepas laman web kami dikenakan sekatan 48 jam. Sehingga hari ini, tiada penjelasan daripada kerajaan melainkan beberapa penafian kosong.

Insiden tersebut menunjukkan sejauh mana kerajaan hari ini sanggup bertindak demi memastikan wartawan kembali menjadi burung kakak tua dan pita rakaman. Malaysia kembali ke era 80-an dan 90-an, ketika belum wujud platform dalam talian yang mengupas kebodohan ahli politik yang sering kali dijadikan dasar negara.

Kini jelas segala janji reformasi Perdana Menteri Anwar Ibrahim adalah palsu, dan apa yang berlaku akan disemadikan dalam buku teks sejarah di masa depan.

Tetapi tindak tanduk pihak pembangkang juga mengecewakan.

Ramai di kalangan ahli politik pembangkang kelihatan rela dan pasrah dicap sebagai "Melayu sayap kanan"; ada juga bertindak tanpa segan silu terhadap mereka yang mengundi mereka, dengan harapan wakil rakyat dapat memainkan peranan semak dan imbang.

Sementara itu, media rata-rata gagal mengisi kelompongan ini, kebanyakannya hanya meratib dasar kerajaan dalam laporan mereka. 

Pada sidang akhbar pula, ahli politik kerajaan dan menteri terlepas daripada soalan sukar, apatah lagi dicabar oleh wartawan mengenai undang-undang yang zalim.

Usaha terkini meminda peruntukan kerakyatan dalam perlembagaan merupakan contoh jelas bagaimana undang-undang zalim yang mahu dibawakan kerajaan tidak mendapat tempat di media.

Sekiranya diluluskan, ia bakal menjadi mercu tanda kegagalan kerajaan dalam melakukan pembaharuan.

Apakah pihak media dan pembangkang – yang merupakan elemen penting sistem demokrasi – telah mendalami pindaan ini, yang merupakan satu bentuk serangan terhadap harga diri manusia, dan yang bakal menjejaskan kehidupan beribu-ribu orang Malaysia yang terpaksa hidup sebagai pelarian tanpa izin di negara mereka dilahirkan dan dibesarkan?

Ini cuma satu isu di antara banyak lagi yang tidak mendapat perhatian sewajarnya daripada media atau pihak pembangkang, yang sepatutnya memainkan peranan semak dan imbang.

Peranan demikian kini diletakkan ke atas bahu rakyat biasa di media sosial, di samping usaha beberapa nama terkenal melalui tulisan dan podcast mereka yang jauh mengatasi profesionalisme wartawan.

Dengan sumber kami yang terhad, MalaysiaNow berusaha untuk mendedahkan ahli politik yang gagal, dan segala rancangan berbahaya mereka untuk negara.

Sudah tentu pelbagai halangan akan dilakukan terhadap kami – sekatan dalam talian, ancaman dan ugutan, pembatalan pas media – tetapi kami berdoa semua ini tidak akan menghalang kami daripada memenuhi tugas kami.

Dalam memenuhi tanggungjawab ini, kami akan berpegang kepada kebenaran, seperti yang telah kami lakukan sejak 2020 dengan liputan dan pendedahan kami – kerana peranan menyiasat dan melapor inilah yang mewajarkan kewujudan kami sebagai media.

BERITA BAIK

MALAYSIA NOW

 KEMBALI

AMIN

GUA AKAN TERUS

MENULIS DALAM

PORTAL INI

AMIN

KHALAS

MANUSIA TANPA NEGARA


Pindaan yang merupakan penganiayaan


Baru-baru ini kerajaan bersetuju melakukan pindaan perlembagaan untuk membetulkan kesetaraan gender dalam memberikan kewarganegaraan seseorang. 


Selama ini hanya anak yang lahir dari bapa berwarganegara Malaysia boleh menjadi warganegara, walaupun ibunya warga negara asing. 

Tetapi jika bapanya warganegara asing dan ibunya warganegara Malaysia, anak itu kena ikut warganegara bapanya. Tentulah tidak adil, kerana ini berdasarkan fahaman anak mesti ikut bapanya. Sedangkan anak adalah perkongsian ibu dan bapa. 

Selalunya ibu yang memelihara anak. Maka bila berlaku penceraian, anak ikut ibu untuk berada di Malaysia tetapi tidak boleh menjadi warganegara Malaysia. 

Banyak penderitaan berlaku akibat keadaan ini. Maka apabila pindaan perlembagaan dibuat, maka ia membetulkan keadaan ini, menjadikannya progresif, maju ke depan.

Malangnya pindaan ini membawa masuk perkara-perkara lain yang berkaitan dengan golongan yang tiada kerakyatan, atau "stateless".

Perkara-perkara lain ini jelas menganiaya anak-anak tak sah taraf (illegitimate), anak angkat, anak yatim dan anak ditinggalkan, yang ibu bapanya tidak dapat dikesan dan anak orang tidak bernegara (stateless). 

Dengan pindaan itu, perlembagaan tidak lagi melindungi mereka. Maknanya, mereka tidak lagi secara automatik menjadi warga negara Malaysia.

Dalam pindaan ini juga, anak-anak penduduk tetap juga boleh jadi "stateless", tanpa kerakyatan. Mereka tidak secara automatik menjadi warganegara.

Sudahlah mereka merupakan sebahagian daripada golongan terpinggir (marginalised) di negara ini, pindaan ini menambah buruk lagi nasib generasi selanjutnya. 

Mereka perlu membuat permohonan untuk pendaftaran yang makan masa bertahun-tahun lamanya dan akhirnya mungkin tidak diluluskan. Jika melalui mahkamah, ia juga memakan masa bertahun-tahun dengan memakan belanja guaman yang banyak. 

Inilah apa yang dikatakan oleh para pemerhati sebagai elemen regresif atau mundur ke belakang dalam pindaan ini.

Apabila permohonan mereka dinafikan bertahun-tahun lamanya, ia bermakna anak-anak ini tidak dapat memperoleh perkhidmatan kesihatan dan persekolahan kerajaan. Mereka juga tidak boleh bekerja atau berniaga seperti warga negara lain. Mereka membesar tanpa kewarganegaraan. Sedangkan untuk hidup di zaman moden ini, setiap orang perlu mempunyai kewarganegaraan.

Anak-anak Orang Asli dan Orang Asal yang ibu bapanya tidak berwarganegara mendapati mereka juga tidak mempunyai kerakyatan sedangkan suku kaum mereka berzaman-zaman sudah tinggal di negara ini, lama sebelum merdeka.

Sebagai contoh, di Sabah, orang Bajau Laut yang tinggal di pulau-pulau Sabah mendapati mereka tidak berwarganegara sedangkan suku kaum mereka sudah berada di pulau-pulau itu lama dahulu.

Baru-baru ini, saya berjumpa seorang aktivis pendidikan yang membuka sekolah di salah sebuah pulau itu. Terdapat 20 orang pelajar di situ. Mereka tidak dapat bersekolah di tanah besar sebab mereka tidak berwarga negara. 

Ini kerana ibu bapa mereka juga tidak mempunyai kewarganegaraan. Sedangkan suku kaum mereka sudah lama berkampung di pulau itu. 

Entah macam mana mereka tidak diberikan kewarganegaraan. Mereka bukan pendatang. Mereka bukan penduduk Filipina atau Indonesia. Mereka orang Sabah tetapi mereka "stateless". 

Saya pun hairan tidak ada ahli politik yang prihatin terhadap mereka.

Kalau mengikut sistem sedia ada, anak-anak mereka dilindungi oleh perlembagaan dan boleh secara automatik menjadi warganegara Malaysia. Itupun sebenarnya sukar kerana mereka tiada dokumen. 

Kedudukan mereka jelas dilindungi perlembagaan. Tetapi dengan pindaan ini, anak-anak mereka tidak dilindungi perlembagaan.

Saya bukanlah pakar perlembagaan atau undang-undang tetapi perkara ini jelas merupakan suatu penganiayaan terhadap anak tidak sah taraf, anak angkat dan anak ditinggalkan. 

Tentulah mereka juga akan membesar, berkeluarga dan beranak. Anak mereka juga tanpa kewarganegaraan. Maka generasi "stateless" ini berterusan dan tidak terputus.

Itu dari segi kemanusiaan. Bagaimana pula dari segi Islam?

Anak-anak itu tidak bersalah dan kalaupun ibu bapanya bersalah, mereka tidak boleh dihukum dengan menafikan hak-hak mereka sebagai manusia melalui peruntukan perlembagaan.

Saya harap keprihatinan saya terhadap orang tidak mempunyai warganegara dan masalah anak mereka ini adalah tidak betul kerana saya salah membuat andaian terhadap pindaan perlembagaan itu. 

Tetapi apabila melihat banyak pihak yang turut memberikan keprihatinan terhadap isu ini, maka kerajaan perlu mengkaji semula.

Apa yang saya hairan ialah mengapakah penggubal-penggubal pindaan ini “tidak berhati perut” terhadap anak-anak ini? 

Atau apakah sifat semula jadi pihak-pihak yang ada kuasa, sama ada ahli politik ataupun pegawai kerajaan yang berada di pejabat dan bergelumang dengan data, dokumen serta kertas-kertas, tidak berasa simpati terhadap nasib mereka yang wujud di pinggiran masyarakat dan negara? 

Atau mereka sudah lama terpisah daripada realiti kehidupan manusia? 

Atau sememangnya ada “deep state” yang menentukan apakah kepentingan negara tanpa mengambil peduli nasib orang-perseorangan dalam menjalani kehidupan?

Usah dijadikan alasan bahawa pindaan itu sudah pun sampai ke peringkat tertinggi struktur pemerintahan negara dan oleh itu ia mesti dihormati. Ini kerana ia melibatkan penduduk di negara ini. 

Dunia ini untuk semua orang dan bukannya hanya untuk orang yang bernasib baik saja. Negara ini adalah untuk semua penduduknya termasuk yang stateless, dan bukan untuk warganegaranya semata-mata. 

Perlembagaan negara yang progresif perlu melindungi mereka.

Setakat ini saya tidak tahu sebab di sebalik keputusan kerajaan membuat perkara ini. Tentulah ada sebab. 

Namun kes manusia dan keluarga adalah berbeza-beza dan memerlukan penyelesaian yang berbeza. Tidaklah boleh satu peraturan dibuat untuk menyelesaikan satu masalah tetapi tanpa mengambil kira masalah lain yang timbul. Pendek kata satu pakej undang-undang tidak boleh digunakan untuk semua masalah.

Isu stateless ini besar bukan saja di Malaysia tetapi di seluruh dunia. Ia berhubung rapat dengan konsep negara bangsa itu sendiri, atau nation state. Perkara ini tidak timbul pada zaman sistem empayar atau kekhalifahan dulu. Sesiapa pun boleh tinggal di mana-mana pun di zaman itu.

Konsep negara bangsa diwujudkan untuk memudahkan kehidupan penduduk. Cukai dikutip kerajaan supaya ia boleh diagihkan untuk memberi perkhidmatan. Seseorang perlu menjadi warganegara untuk menperoleh perkhidmatan. Maka peraturan bagi mewujudkan kewarganegaraan adalah penting.

Apabila sesebuah negara ditubuhkan, semua penduduk berhak menjadi warganegara terutama yang merupakan suku kaum asli yang tinggal di situ bergenerasi. Mereka tinggal di hutan belantara dan tiada dokumen. Kerajaan yang perlu buat dokumen untuk mereka. 

Begitu juga suku kaum yang tinggal di pulau dan juga laut. Mereka mungkin bergerak merata-rata tempat tetapi jika 
kampung utamanya dalam sesebuah negara, maka mereka berhak menjadi warganegara.

Maknanya semua orang di seluruh dunia patut mempunyai warganegara. Tidak patut ada yang stateless. 

Konsep stateless sepatutnya tidak wujud. Apabila ia wujud pada masa ini, ia bermakna negara itu gagal melindungi penduduknya.

Mana-mana kerajaan perlu melindungi warganegaranya dari kemasukan pendatang atau imigran. Tetapi itu tidak bermakna menganiaya penduduk-penduduk yang stateless serta keturunannya.

Selagi tiada penjelasan yang meyakinkan, maka saya menganggap pindaan itu berupa satu penganiyaan terhadap anak-anak orang tidak berwarganegara, yang tak sah taraf, anak angkat dan anak yang diabaikan. MNOW.


Pak Zin

Zin Mahmud mempunyai pengalaman lebih tiga dekad sebagai seorang wartawan kanan. Beliau merupakan bekas editor Mingguan Malaysia, ketua editor Utusan Karya, editor kumpulan Harakah, editor Harian Watan, dan penerbit majalah Dunia Islam. Buku beliau – Ideologi, Sebuah Memoir – menceritakan pelbagai dilema yang dihadapinya dalam era penuh peristiwa dan pertembungan ideolog

RAMAI BETUL KENA SCAM


RM1.22 bilion kerugian direkodkan tahun lalu akibat scam

KUALA LUMPUR – Sejumlah RM1.22 bilion kerugian direkodkan berpunca daripada jenayah penipuan dalam talian sepanjang tahun lalu melibatkan 34,497 kes yang dilaporkan kepada Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Timbalan Menteri Dalam Negeri, Shamsul Anuar Nasarah berkata, daripada jumlah tersebut, sebanyak 12,851 kes telah dituduh di mahkamah.

“Berdasarkan statistik tahun 2023, kes penipuan jenayah telekomunikasi seperti tipu peraduan khidmat pesanan ringkas (SMS), tipu penyamaran dalam talian dan tipu panggilan telefon telah mencatatkan kes tertinggi berbanding kes-kes yang lain.

“Kes-kes ini sahaja merekodkan 10,348 kes dengan kerugian berjumlah RM352.9 juta dengan 3,057 kes dituduh di mahkamah,” katanya di Dewan Negara di sini hari ini.

Sementara itu, Shamsul Anuar menambah, sebanyak 6,434 kertas siasatan telah dibuka melalui panggilan kepada Pusat Respons Scam Kebangsaan (NSRC).

“‘Sepanjang tahun 2023, sebanyak 6,434 kertas siasatan telah dibuka melalui panggilan NSRC dengan melibatkan jumlah kerugian sebanyak RM105 juta.

“Daripada jumlah itu, 17.5 juta berjaya disekat sebelum dikeluarkan penjenayah manakala RM178,407.93 jumlah sitaan telah berjaya dipulangkan kepada mangsa,” ujarnya.

Selain itu, Shamsul Anuar berkata, pelbagai usaha dijalankan PDRM dalam mengekang jenayah penipuan dalam talian termasuklah dengan meningkatkan penguatkuasaan undang-undang, pengoperasian, tangkapan dan seterusnya menjalankan pendakwaan ke atas mereka yang terlibat dalam penipuan.

Antara inisiatif PDRM dalam memerangi jenayah penipuan dalam talian adalah seperti menyediakan perkhidmatan portal Semak Mule bagi membolehkan masyarakat membuat semakan nombor akaun bank dan nombor telefon yang terlibat dengan siasatan pihak polis.

Selain itu katanya, Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) turutmenyediakan perkhidmatan CCID Infoline (013-2111222) untuk masyarakat menyalurkan maklumat berkaitan penipuan dan jenayah komersil.

“JSJK juga telah mewujudkan platform media sosial (Facebook, Instagram dan TikTok) JSJK PDRM serta Cyber Crime Alert untuk menyampaikan maklumat dan info semasa mengenai scam.

“Menjalankan usahasama dengan agensi swasta dari sudut mengenalpasti nombor-nombor telefon yang telah disenarai sebagai scammer oleh pihak penguatkuasa dan melaksanakan kempen-kempen kesedaran masyarakat secara berterusan,” katanya.

Pada masa sama, Shamsul Anuar memberitahu, sepanjang tahun lalu sebanyak 1,610 pameran dan 3,727 ceramah dilaksanakan dalam memberi kesedaran kepada masayarakat. –

WOIT

SCAM DAH JADI

SATU INDUSTRI 

AMIN

NAJIB & JO LO

SCAM

 SATU MALAYSIA

AMIN

MAKLUMAT 

DI SALUR TAPI

SCAM MASIH

BERTERUSAN

AMIN

SIKAP MAHU KAYA

DGN CEPAT ADALAH

PUNCA SCAM

BERJAYA

KHALAS

APA AGENDA CETAK STOKIN ALLAH ?


APA AGENDA CETAK

STOKIN ALLAH

AMIN

Unknown commented on 

"PEMUDA HANGAT HANGAT

 TAHI AYAM"

Adakah ini salah satu strategi pemuda pemudi menonjolkan diri? Ramai melihat cerita luarnya tetapi dimana cetak siapa cetak siapa edar siapa pamerkan siapa mangsakan KK Mart? Saja lah berfikir luar kotak sedikit kah kah kah

PUTIN MENANG BESAR SEKALI LAGI


VLADIMIR PUTIN 

MENANG BESAR

SEKALI LAGI

KHALAS

TAK SLAH KLIM BETUL


TAK SALAH

KLIM BETUL

AMIN

YANG SALAH

KLIM YG LAIN

SESAT

KHALAS

Unknown commented on 
"ISLAM KLIM ISLAM
 SAJA YANG BETUL"

bagi kamu agama kamu... bagi kami agama kami.. apa salah islam klaim islam betul ?

RAMADAN BERSAMA RAKYAT PALESTIN


JUMAAT 

5 APRIL 2024

JAM 2.00 PETANG

BERARAK

DARI BANGUNAN

TABUNG HAJI

KE HADAPAN 

KEDUTAAN AMERIKA

AMIN

PENCEN ASKAR DI HAPUS?


PENCEN AKSAR

DI HAPUS ?

AMIN

KK MART HINA ISLAM


Tutup 14 hari kesemua 881 rangkaian KK Mart, jadi satu pengajaran – Gulam

KUALA LUMPUR – Pengurusan KK Super Mart tidak cukup sekadar memohon maaf, sebaliknya rangkaian kedai serbaneka itu perlu menutup kesemua 881 rangkaiannya di seluruh negara selama 14 hari sebagai tanda permohonan maaf.

Ketua Penerangan UMNO Wilayah Persekutuan, Gulam Muszaffar berkata, ia juga sebagai pengajaran kepada semua pihak sekiranya melanggar batas dalam bab kesucian agama Islam.

“Betul pengasas dan pengurusan tertinggi KK Mart telah memohon maaf dan bersedia menerima apa jua tindakan tetapi kesalahan yang dibuat adalah sesuatu sukar diterima.

“Apa juga alasan diberikan dan linangan air mata kemaafan bukan penghapus kepada perkara yang telah terjadi. Sekiranya perkara ini tidak diviralkan, natijahnya akan lebih buruk,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Sebelum ini, media melaporkan KK Supermart mengeluarkan permohonan maaf atas penjualan stokin tertera kalimah ‘Allah’ tular di media sosial.

Kedai serbaneka itu, dalam satu kenyataan berkata, ia telah menghentikan penjualan stokin yang dibuat oleh Miranosock.

Terdahulu, Pergerakan Pemuda UMNO memberi tempoh dua hari kepada pengurusan KK Super Mart untuk memasang kain rentang di semua 881 cawangan kedai serbaneka itu di seluruh negara bagi memohon maaf atas penjualan stokin tertera kalimah ‘Allah’.

Ketuanya, Dr Muhamad Akmal Saleh memberi amaran Pemuda UMNO akan memulakan boikot lebih kuat terhadap KK Super Mart sekiranya pengurusan kedai serbaneka itu gagal mematuhi tuntutan pergerakan itu.

Dalam pada itu, Gulam yang juga Ketua UMNO Bahagian Batu tidak bersetuju dengan cadangan Muhamad Akmal sambil menyifatkan ia sekadar langkah kosmetik.

“Saya sebenarnya tidak berapa bersetuju dengan tindakan Dr Muhamad Akmal menyarankan kesemua 881 cawangan rangkaian KK Mart menaikkan kain rentang memohon maaf kepada masyarakat Islam di dalam negara kita.

“Pada saya menaikkan kain rentang memohon maaf hanya bersifat kosmetik dan tiada nilainya dalam perkara ini. Kos buat banner pun baru berapa sen? Mungkin tak sampai RM30k-RM40k. Sorry Bro Akmal I’m beg to differ,” katanya.

Beliau turut merakamkan penghargaan kepada Ketua Pergerakan Pemuda UMNO itu yang membuat laporan polis dan bertindak tegas terhadap perkara ini yang menyentuh sensitiviti umat Islam.

“Apa pun tahniah kepada Yang Berhormat Ketua Pemuda UMNO Malaysia, bila bab melibatkan kesucian agama Islam, mereka yang pertama berada di barisan hadapan mempertahankan,” katanya. – 
KESIAN  ISLAM

KENA HINA

OLEH KEDAI CHINA

KAH KAH KAH

INI STOKIN

BERJENAMA 

ALLAH KE ?

AMIN

STOKING LETAK

DI KAKI

BUKAN MACAM

ALLAH

 PADA LENCANA

POLIS KITA

AMIN

MULA KAMPUNG

CHINA JADI WARISAN

AMIN

KEMUDIAN SUP

TULANG BABI MADANI

AMIN

SEKARANG ALLAH

PADA STOKIN

KESIAN KESIAN

PUNYA NASIB

KAH KAH KAH

KHALAS

RAFAH AKAN DISERANGNetanyahu lulus serangan ke atas Rafah

TEL AVIV – Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu dilaporkan telah memberi lampu hijau untuk pasukan tentera negara itu melakukan serangan ke atas Rafah iaitu kawasan paling selatan di Gaza.

The Times of Israel melaporkan pejabat Netanyahu memberitahu, beliau telah meluluskan rancangan operasi ketenteraan di kawasan yang menjadi titik tumpuan pelarian rakyat Palestin dari utara, tengah dan selatan Gaza untuk mencari perlindungan.

Israel mendakwa terdapat empat batalion tentera Hamas berada di Rafah dan kekal sebagai kubu terakhir pasukan pejuang Palestin selepas Israel membedil dan memusnahkan lawasan utara dan tengah Gaza.

Laporan itu mengatakan, serangan diperlukan untuk mencapai matlamat perang dan bukan persoalan “jika” tetapi “bila.”

Selepas mesyuarat Kabinet perang pada hari Jumaat, Netanyahu menolak cadangan terbaharu yang dikemukakan oleh Hamas dan mengatakan tuntutannya “masih tidak masuk akal.”

Israel dan Hamas telah bergelut untuk bersetuju dengan perjanjian selama berminggu-minggu kerana kedua-dua pihak saling menuduh mensabotaj rundingan dan membuat tuntutan yang tidak munasabah.

Israel terus menegaskan ia tidak akan bersetuju dengan sebarang perjanjian yang merangkumi penamatan kekal kepada perang, dengan Hamas masih berkuasa.

Adalah dipercayai terdapat 130 tebusan Israel kekal di Gaza – tidak semuanya hidup – selepas 105 orang awam dibebaskan dari tahanan semasa gencatan senjata selama seminggu pada akhir November. – AgensiBILA BILA

MASA SAJE

RAFAH AKAN

DISERANG

AMIN

KITA LIHAT APA

AKN DILAKUKAN

OLEH AMERIKA

DAN EROPAH

KHALAS

PEMUDA HANGAT HANGAT TAHI AYAMPEMUDA

GEROMBOLAN

HANGAT HANGAT

TAHIK AYAM

KAH KAH KAH

HARI INI HARI

KEDUA PEMUDA

DESAK KK MART

PASANG BANNER

MINTA MAAF

KAH KAH KAH

KALAU TAK PASANG

HARI INI

 APA PEMUDA

GEROMBOLAN

NAK BUAT ?

KAH KAH KAH

KENCING RAMAI2

HINGGA KEDAI

TENGGELAM

KAH KAH KAH

ATAU TONGGENG

RAMAI RAMAI

KELUAR KENTUT

HINNGA JADI

TAUFAN RUNTUH

KK MART

KAH KAH KAH

CAKAP SENANG

BUAT EELEEEK

KHALAS