Sabtu, 19 Disember 2015

GAS DAN PETROL JADI REBUTAN

LAUT CHiNA 

SELATAN

MAKi

TEGANG


KOMENTAR
yang menjadi rebutan
ialah bahan bakar petrolium
dan gas asli
yang tersimpam dalam
perut laut

South China Sea: US bomber angers Beijing with Spratly islands flypast


A United States B-52 bomber mistakenly flew within two nautical miles of Chinese-claimed territory in the South China Sea last week, Pentagon officials said on Friday.
According to a report in the Wall Street Journal, the incident involving the B-52 bomber took place last week near the Cuarteron Reef in the Spratly archipelago, disputed territory claimed by China and several of its neighbours.
Beijing claims the island chain is within China’s territorial borders. China has filed a formal complaint about the flypast with the US through the US embassy, prompting the Pentagon to look into the matter.


----------------

TAK PANDAI ENTOTPERTANYAAN


pelik lagi ajaib

kenapa khalwat hanya

berlaku di bujet hotel

tak pernah berlaku

 di hilton

tak pernah berlaku 

di sharaton

apakah 

di hilton

di sharaton

pelanggannya

tak pandai entot

Pengalaman Hampir Kena Tangkap Khalwat di Hotel Murah

jayhemsem.blogspot.com/.../pengalaman-hampir-kena...
Translate this page
Dec 28, 2010 - Pengalaman Hampir Kena Tangkap Khalwat di Hotel Murah. Kisahnya bermula begini, isteri aku sebelah paginya pergi buat passport ...

SENSASI : Dicekup Berduaan Di Hotel Bajet - Cipan, Tapir ...

cipantapirtenuk.blogspot.com/.../sensasi-dicekup-berd...
Translate this page
Jun 28, 2013 - Hujung bulan Mei ... masa gua menginap kat satu hotel bajet di ... Bhai nasib baik ke? hahaha kalau kena tangkap ngan arteis glamer Bhai  ...

Wanita Ditangkap Khalwat Di Hotel Bajet Dengan Lelaki ...

suarainsan.net/wanita-ditangkap-khalwat-di-hotel-baje...
Translate this page
Oct 26, 2014 - JOHOR BAHRU - Sambutan Maal Hijrah 1436H dicemari dengan kegiatan tidak bermoral segelintir pasangan yang disyaki berkhalwat di ...

Kecewa anak gadis ditangkap khalwat - Utara - Sinar Harian

www.sinarharian.com.my/.../kecewa-anak...
Translate this page
Sinar Harian
Mar 30, 2015 - ALOR SETAR - Luluh hati si bapa apabila menerima khabar anak perempuannya ditangkap khalwat di sebuah bilik di hotel bajet di Simpang  ...


----------

FORUM MALAM INI

JEMPUTAN

FORUM KITA

JAY BEE


------------------

BERJALAM BERJARIAHBER JAMAL

DENGAN

CIK JARiAH


SEMANTIK
.# . . Semantik bro , semantic mereka bukan beramal jariah mereka ber-jamal dengan Cik Jariah Jamal, jamak [ main main bogel..] .Ini di translasikan berjamal dengan Cik jariah. Haramhajadah mat/minah di yapeim. mat menteri/timbalan menteri enjoylah -salahguna wang amal bengan ber-jamal dengan Jariah.

 haram jadah kamu selaian. Tahulah kamu bahawa Allah benci kepada mat mat macam komer yang tak guna akal. Dusuki [semantic mat gila *uki] ada Phd tapi output poor bro. Apa punya PhD yang komer jumpa nih? . . Khong khek khuat . . on BERAMAL JARIAH DENGAN GOLF
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/19/1


----------------

SATU SOALAN SAJE

SOALAN 

HAKiKIKuala Lumpur turut haramkan vape

Pihak berkuasa di Kuala Lumpur tidak lagi akan mengeluarkan lesen kepada peniaga rokok elektronik atau vape, sekali gus mengikut jejak langkah Johor dan Kelantan.
Pengarah Jabatan Pelesenan dan Peniaga Kecil Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) Ibrahim Yussof berkata, ia kini tidak lagi menerima permohonan daripada peruncit, sekali gus, mengharamkan penjualan bahan alternatif kepada rokok itu di Wilayah Persekutuan.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/kuala-lumpur-turut-haramkan-vape#sthash.66oK7Yz8.dpuf


KAH KAH KAH
woit
pasal apa  vape haram?
pasal apa rokok tak haram
kalau vape rosak kesihatan
mek donal ketuki wajib haram
anak anak jadi gemok badak
koka kola pun wajib haram
gula pun wajib haram
semua tak baik untuk kesehatan
kah kah kah
kalau kerajaan nak jaga
kesehatan orang ramai
kenapa hospital di swastakan
kenapa ubat mahal
ini buat kan orang ramai
kan pius kah kah kah

DAH KAN PiUS


-----------

LAGI KES NAJIB


AMK: 1MDB Didedahkan Terlibat Skandal AS$850juta, Isu 1MDB Tidak Akan Selesai Sehingga Najib Letak Jawatan

Saya merasa terkejut dengan pendedahan Wall Street Journal (WSJ) yang mendakwa bahawa syarikat 1MDB telah menghantar sekurang-kurangnya AS$850 juta kepada sebuah entiti pesisir luar yang dibentuk pada tahun lalu.

Ini bukan kali pertamanya syarikat 1MDB terlibat dengan transaksi pemindahan wang berbilion ringgit ke luar negeri. Sebelum ini, syarikat 1MDB telah didedahkan memindahkan dana sejumlah RM7 bilion ke dalam sebuah akaun sulit di Pulau Cayman, UK[1].

Malahan, Najib Razak sendiri turut dilibatkan dengan skandal 1MDB di mana dana sejumlah RM2.6 bilion telah dipindahkan ke dalam akaun bank peribadinya pada tahun 2013. Sedangkan Najib sendiri telah mengakui bahawa RM2.6 bilion tersebut telah diterimanya tanpa memberi butiran bagaimana dana berbilion ringgit tersebut, tiada sebarang tindakan yang diambil terhadapnya.

Sedangkan siasatan telah dijalankan oleh beberapa agensi kerajaan termasuklah Jabatan Audit Negara dan SPRM, Ketua Audit Negara pada hari semalam telah mengumumkan bahawa laporan penuh berkenaan isu 1MDB yang seharusnya diumumkan semalam terpaksa ditundakan. Keadaan ini telah menimbulkan kesangsian rakyat bahawa hasil siasatan tersebut kebarangkalian besar tidak akan memberitahu keadaan sebenar tentang skandal 1MDB.

Dalam keadaan bekas Timbalan Perdana Menteri yang mempertikaikan isu 1MDB turut dilucutkan jawatannya, Peguam Negara Abdul Gani yang merupakan salah seorang anggota pasukan petugas khas siasatan 1MDB turut dilucutkan jawatannya.

Tidak lama selepas itu, Pengarah Operasi Khas SPRM Datuk Bahri Mohamad Zin dan Pengarah Komunikasi Strategik SPRM Datuk Rohaizad Yaakob yang sedang menjalani siasatan terhadap 1MDB telah ditukar secara tiba-tiba ke Jabatan Perdana Menteri.

Rakyat Malaysia sudah hilang keyakinan terhadap sistem kehakiman di Malaysia dan turut tidak akan percaya terhadap hasil siasatan yang dijalankan oleh agensi di bawah kerajaan Barisan Nasional ini.

Maka, Angkatan Muda KEADILAN mendesak Najib supaya letak jawatan dengan segera supaya siasatan terhadap 1MDB dapat diselesaikan. Segala siasatan terhadap 1MDB tidak akan mendatangkan sebarang hasil dalam keadaan Najib Razak yang sendiri terlibat dengan skandal masih memegang jawatan Perdana Menteri di dalam Malaysia.

Lee Chean Chung
Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN
ADUN Semambu
---------------

BINCAT DAN BATANG


BiNCAT

DAN 

BATANGUndang-undang khalwat cegah zina bukan ganggu privasi individu, kata Mais 

Undang-undang berkaitan khalwat di Selangor adalah bertujuan mengawal dan mencegah perbuatan zina dan siasatan berkaitannya dibuat berdasarkan aduan orang ramai. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/undang-undang-khalwat-untuk-cegah-zina-bukan-ganggu-privasi-individu-kata-m#sthash.9iEE8Ovi.dpuf


KAH KAH KAH
woit
kenapa tak lawan rasuah
yang makin merebak
kenapa tak lawan 
rembat balak haram
yang bawa banjir
kenapa tak lawan 
salah guna kuasa
hinggakan negara bengkrap
asik asik nak jaga bincat
asik asik nak jaga batang
batang balak tak nak jaga
buatlah kerja yg bermanafaat
kah kah kah
orang punya pasallah 
kalau nak pancut
tepi dinding ke
kah kah kah

JAGA BiNCAT


-------------

YA AMPOOON


BILA POLiTIKUS

JADI PEROMPAK
RAJA JADi

PENDiNDiNG

JANGAN TIPU MELAYUFACE BOOK

Trengganu ibarat Kuwait Malaysia kerana royalti 5% minyaknya boleh mencapai 'RM1000juta' setahun. Bilangan penduduk negeri kurang dari 1.2juta orang. Bermakna kalau diagihkan secara 'bodoh' pada setiap penduduk nescaya sukar mencari yg bukan jutawan disini.
Malangnya negeri yg pernah terkenal dengan tempat penyu bertelur di Rantau Abang adalah antara yg termiskin di Malaysia. Apa mungkin kita kena salahkan orang Israel atau gerak kerja parti DAP yg menjadikan ianya miskin. Jawapannya tentu tidak.
Dari zaman W.Mokhtar, Hadi, Mat Said dan yg sekarang, yg berubah hanya nama ketua pentadbir tp kita kekal negeri papa kedana. Mereka semua lebih gemar dan agaknya berasa bangga memamparkan gambar masing-masing di tepi jalan dgn slogan retorik yg langsung tak membantu ekonomi rakyat! Menonjolkan wajah diselaputi pakaian ala barat di kebanyakan traffic light tp gagal memajukan negeri dlm keadaan hasil bumi yg banyak menunjukkan kamu adalah saorang yg bodoh!
Sampai bila pembangunan harus bergerak seperlahan jalanan sang penyu di Dungun dulu?
-------------

SILA TANYA TOK AJIPERTANYAAN

 UNTUK

TUAN TUAN HAJIBENARKAH AGENSI YaPEIM MILIKI PUSAT SUKAN INPUT GOLF SIMULATOR?
National Oversight and Whistleblowers (NOW) menyambut baik komitmen yang diberikan oleh  Tuan Haji Asyraf Wajdi Dusuki, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri agar satu ‘task-force’ ditubuhkan dan satu garis panduan berkaitan penambahbaikan tadbir urus serta operasi bagi Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam Malaysia (Yapeim) juga akan dikeluarkan tidak lama lagi.
Beliau menerangkan kepada Dewan Negara pada minggu lepas bahawa garis panduan ini penting bagi memastikan bukan sahaja urusan dan operasi agensi seperti YaPEIM berjalan mengikut peraturan yang ditetapkan sahaja, tetapi juga berteraskan nilai moral dan integriti yang tinggi.
Menurut Laporan Bajet YaPEIM tahun 2013 pada muka surat 13 dan 14 (rujuk lampiran):-
Kelab Sukan Korporat YaPEIM telah mengadakan beberapa aktiviti permainan Golf bersama warga YaPEIM dan agensinya serta institusi luar iaitu sebanyak 8 kali pada tahun 2013.
Berdasarkan senarai permainan Golf yang direkodkan, program terbesar berlangsung pada 18 Ogos 2013 iaitu Majlis Hi-Tea Golf Amal Silaturrahim Sambutan Aidil Fitri YaPEIM di Kota Kinabalu, Sabah yang melibatkan seramai 56 orang peserta, yang turut dihadiri pemimpin negeri Sabah dan juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri iaitu YB Tuan Haji Jamil Khir Baharom.
Laporan Bajet YaPEIM 2013 seterusnya menyatakan bahawa perkembangan lain bagi tujuan aktiviti sukan korporat dan program permainan golf adalah dengan mewujudkan Pusat Sukan INPUT Golf Simulator melalui INPUT YaPEIM.
Ini termasuk mengenal pasti Kelab Golf yang bersesuaian bagi tujuan dijadikan Pusat Kegiatan dan Latihan Sukan Korporat Golf.
Semakan melalui Nota-nota Penyata Kewangan YaPEIM bagi tahun berakhir 31 Disember 2014 bahagian [d] Hartanah, Loji & Peralatan dan Susutnilai (rujuk lampiran) turut menunjukkan bahawa Peralatan Golf Simulator tersenarai dalam peralatan-peralatan yang mengalami susutnilai tahunan.
Dokumen yang sama turut menunjukkan kegiatan utama Institut Penyelidikan dan Perundingan YaPEIM Sdn Bhd atau yang lebih dikenali sebagai INPUT adalah untuk menyediakan khidmat latihan, penyelidikan dan perundingan di dalam pelbagai perkara yang memberi faedah kepada masyarakat Islam mengikut sistem pengurusan moden yang berlandaskan hukum Syarak.
Hasil maklumat orang ramai, siasatan NOW telah berjaya menjejaki Pusat Sukan INPUT Golf Simulator yang terletak di Mentari Business Park, Petaling Jaya seperti bukti bergambar yang disertakan dengan papantanda Pusat Latihan INPUT Golf dan papantanda dimiliki oleh YaPEIM INPUT di hadapan premis.
Ini pasti menimbulkan banyak persoalan mengenai Pusat Sukan INPUT Golf Simulator antaranya adalah:
1.      Adakah benar YaPEIM atau INPUT YaPEIM memiliki Peralatan Golf Simulator?
2.      Jika ya, bilakah dan berapa unit Peralatan Golf Simulator yang dibeli?
3.      Berapakah kos pembelian dan penyelenggaraan Peralatan Golf Simulator dari tempoh pembelian peralatan sehingga ke hari ini?
4.      Berapakah kos pemilikan, pengurusan dan pentadbiran Pusat Latihan INPUT Golf di Mentari Business Park, Petaling Jaya?
5.      Apakah keperluan mewujudkan Pusat Sukan INPUT Golf Simulator yang mana dalam Laporan Bajet YaPEIM 2013 telah menyebut bahawa tujuannya dikatakan sekadar memenuhi Program Sukan Korporat YaPEIM?
Persoalan-persoalan tersebut perlu diteliti memandangkan YaPEIM merupakan sebuah Yayasan yang berteraskan amal jariah sebagaimana penyataan misi YaPEIM iaitu ‘Membangun Ummah Melalui Budaya Beramal Jariah’.
Sewajarnya YaPEIM mahupun agensi-agensinya memenuhi matlamat dan misi penubuhan seperti yang disebut oleh Tuan Haji Asyraf Wajdi Dusuki, “penekanan aspek tadbir urus bukan ikut peraturan sahaja tetapi yang paling penting ialah dari segi moral, prinsip nilai dan akhlak juga perlu dititikberatkan.”
Semoga ‘task-force’ dan garis panduan yang dijanjikan dapat mengambil cadangan-cadangan penambaikan yang dikemukakan oleh NOW dan seterusnya memartabatkan ketelusan, kejujuran, check and balance serta tatakelola yang baik.
Ini termasuk mengkaji semula keperluan seperti peruntukan tahunan berjumlah jutaan Ringgit kepada Lembaga Pemegang Amanah, kewujudan begitu banyak agensi-agensi berkaitan YaPEIM, fasiliti-fasiliti seperti Golf Simulator, lawatan-lawatan ke luar negara dan sebagainya.
17 DISEMBER 2015
AKMAL NASIR--------------