Rabu, 15 Mei 2024

CONTOH PEMIMPIN MASA DEPAN NEGARA


CONTOH PEMIMPIN

MASA DEPAN 

NEGARA

AMIN

GERILA HAMAS SERANG BALAS


GERILA HAMAS

SERANG BALAS

AMIN

GOL N GINCU - PANCUT ATAS PERUT


GOL N GINCU

KAH KAH KAH

MAHADANON TAK

PANCUT DALAM

PANCUT ATAS PERUT

KAH KAH KAH

KHALAS

NAKBA TANAH MELAYU


DARI ARKIB 

20 OGOS 2017MALAPETAKA

 OGOSSetiap 15 Mei, warga Palestin akan menyambut Nakba. Tarikh ini bukan disambut dengan pesta-pestaan. Tarikh Nakba ini - 15 Mei 1948 - adalah tarikh entiti yang dipanggil Israel dipacakkan ke atas bumi Arab. Justeru, pada tarikh ini warga Palestin di seluruh dunia akan mengingati kembali hari musibah ini.

Semenjak 15 Mei 1948 warga Palestin berhadapan dengan segala macam kesengsaraan. Tanah mereka dirampas, rumah mereka diroboh. Mereka hilang harta benda, hak demokrasi dan kampung halaman. Rakyat Palestin diserang, dibunuh dan dihalau dari kampung halaman. Sesiapa yang berani melawan akan dipenjara.
Nakba 15 Mei adalah Malapetaka untuk warga Palestin. Nakba 31 Ogos adalah Malapetaka untuk Semenajung Tanah Melayu. Nakba ialah Malapetaka.

Saban tahun semenjak 31 Ogos 1957 Hari Malapetaka telah di rayakan di Tanah Melayu ini. Malapetaka yang menimpa warga Persekutuan Tanah Melayu ini tidak jauh bezanya dari yang sedang dialami oleh Nakba di Palestin.

Untuk memahami kembali sejarah kelahiran Malapetaka ini, biar saya bawa kembali para pembaca kepada pensejarahan kelahiran hari Malapetaka ini. Hendaknya dapatlah kita semua memahami makna Malapetaka ini, yang dieja dengan huruf M besar ini.

Awalnya, Perjanjian Anglo-Dutch 1824 telah memisahkan kepulauan Melayu kepada dua entiti - Semenanjung Tanah Melayu di bawah British dan Batavia di bawah Belanda. Pejanjian Anglo-Thai 1909 telah memisahkan pula lima wilayah Melayu - Pattani, Jala, Setul, Singgora dan Menara. Wilayah ini menjadi tanah jajahan Siam hinga ke hari ini. Pada tahun 1874, melalui Perjanjian Pangkor, kuasa kolonial Britsh telah memasukkan jarumnya untuk menjajah Semenanjung Tanah Melayu.

Perjanjian Pangkor ini akhirnya membolehkan British menguasai seluruh Semenanjung Melayu. Akhirnya Tanah Melayu menjadi tanah jajahan British bawah jagaan England dan bukan lagi East India Company.

Penjajah Barat datang untuk mencari harta kekayaan. Di Tanah Melayu British telah bertemu dengan bijih. British juga membuka ladang getah. Dua punca ekonomi ini menjadi begitu penting sekali untuk perkembangan ekonomi kolonial British.

Setiakawan melawan penjajah
Untuk terus melipat gandakan keuntungan, kaum penjajah British telah membuka bumi Melayu kepada pendatang baru dari Cina dan India. Mereka telah dibawa masuk sebagai tenaga buruh oleh kuasa kolonial British. Dengan kehadiran buruh Cina dan buruh India ini maka lanskap Tanah Melayu berubah untuk selama-lamanya.

Dunia ini bergerak dengan hukum hakam alam. Hukum alam bergerak dan tidak berubah-ubah. Hukum ini menetapkan, di mana ada penindasan, di sana pasti akan ada penentangan. Hukum alam ini mula menapai dan mengampuh di Tanah Melayu. Hasilnya, Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuh pada tahun 1938. Ini adalah gerakan politik paling awal yang menuntut kemerdekaan Tanah Melayu dari British.

Pada ketika ini Parti Komunis Malaya (PKM) telah wujud di Singapura. PKM pada ketika itu sedang menyusun kaum buruh Cina di kota-kota seperti Singapura, Kuala Lumpur dan Pulau Pinang.

Penentangan terhadap penjajah British dan kuasa modal penjajah ini telah melahirkan setiakawan diantara KMM dengan PKM. Ikatan setiakawan ini adalah kerjasama antara kaum tani Melayu dengan kaum buruh India dan Cina. Inilah bibit-bibit kelahiran negara bangsa.

Kesampaian Jepun pada tahun 8 Ogos 1941 telah meruntuhkan empayar British. Dalam masa yang sama ikatan setiakawan bangsa-bangsa di Tanah Melayu untuk menuntut kemerdekaan telah diperkukuhkan. Perjungan bersenjata Tentera Rakyat Malaya Menentang Jepun atau Malayan People Anti Japanese Army telah memperkukuhkan lagi setiakawan bangsa-bangsa di Tanah Melayu.

Apabila Jepun kalah perang pada bulan Ogos 1945 sekali lagi pentadbiran ketenteraan British masuk untuk mengambil alih pentabiran Tanah Melayu. Tetapi semuanya telah berubah. Tanah Melayu kini bukan lagi Tanah Melayu sebelum perang Jepun.

Kini gerakan nasionalisma telah mengampuh dan laungan kemerdekaan kedengaran di sana sini. Telah wujud Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM), Angkatan Pemuda Insaf (API), Angkatan Wanita Sedar ( AWAS). Semua ini adalah gerakan nasionalis kiri yang bangun berjuang untuk menghalau British dari Tanah Melayu.

British secara licik dan terancang telah mewujudkan apa yang dipanggil hingga ke hari ini United Malay National Organisation. Ini adalah organisasi yang ditelur, yang dieram dan dinetaskan oleh penjajah British. Tarikh munculnya gerombolan United Malaya National Organisation pada tahun 1946 agak lewat. Ia muncul sebagai reaksi terhadap gerakan nasionalis Melayu kiri yang mahu menghalau British. Dari segi sejarah, cukup jelas bahawa gerombolan ini diwujudkan untuk menjadi tali barut dan budak suruhan British.

Setiakawan antara bangsa-bangsa yang bangun menentang penjajah British telah melahir setiakawan yang baru. Perlembagaan Rakyat telah dilahirkan pada tahun 1947 oleh AMCJA-PUTERA. Ini adalah kerjasama setiakawan antara All Malayan Council Joint Action dengan organisasi massa Melayu bernama PUTERA.

Semua bangsa dipanggil Melayu

Perlembagaan Rakyat 1947 ini cukup penting dalam sejarah pembentukan negara bangsa. Dalam Perlembagaan Rakyat ini sesiapa sahaja yang lahir di Tanah Melayu akan dinobat sebagai Melayu. Ertinya anak semua bangsa yang lahir di Tanah Melayu adalah Melayu. Ini adalah garis politik kiri yang paling radikal. Garis politik ini dan setiakawan anak semua bangsa telah mengoncang kekuatan kuasa kolonial British.

Untuk menumpaskan agenda kelahiran negara Bangsa Melayu ini, secara licik British melalui gerombolan United Malay National Organisation telah melaungkan slogan "Hidup Melayu". Para pembaca yang budiman, perhatikan betul-betul slogan ini. Slogan ini bukan laungan untuk menghalau British tetapi untuk menunjukan bahawa orang Melayu kurang oksigen.
Gerombolan United Malay National Organisation dengan kerjasama British telah memulakan dan menanamkan garis politik Melayu-Melayu, China-China dan India-India. Maka lahirlah PERIKATAN. Politik perkauman ini amat baik untuk British. Ini adalah dasar pecah dan perintah. Dalam pertubuhan PERIKATAN masih lagi Melayu, Cina dan India. Berbanding dengan AMCAJA-PUTERA, badan ini adalah gabungan anak semua bangsa yang memanggil diri mereka Melayu.

Projek Perlembagaan Rakyat 1947 telah digagalkan British. Akhirnya, pada 20 Jun 1948 pecahlah perang kolonial menentang British. Perang kolonial kali ini telah disertai oleh API, AWAS, Hisbul Musliminin, Malayan Democratic Union, PKM, KMM, PKMM dan ratusan patriot dan nasionalis anak semua bangsa. Mereka mengangkat senjata untuk menghalau British dari Tanah Melayu.

Saya harap hingga ke tahap ini para pembaca telah dapat memahami pejalanan sejarah Tanah Melayu. Saya harap para pembaca telah dapat memahami dari mana munculnya gerombolan United Malay National Organisation, Malayan Chinese Association dan Malayan Indian Congress. Kesemua badan-badan ini adalah boneka British. Dari namanya kita telah tahu bahawa badan-badan ini dibentuk dan ditaja oleh penjajah British.

Mari kita lihat apakah yang telah dibuat oleh United Malaya National Organisation apabila rakyat Tanah Melayu pada thun 1948 bangun mengangkat senjata melawan British. Apa agaknya yang telah dilakukan oleh United Malay National Organisation? Sejarah membuktikan bahawa mereka bukan bangun menentang British tetapi bangun berjuang menentang orang yang menentang British.

Jjika tidak percaya apa yang saya tulis ini, sila bersabar. Pada bulan Ogos ini nanti, media milik United Malay National Organisation akan membuka kisah-kisah bodoh di mana puak-puak gerombolan tanpa segan dan malu akan membuktikan bahawa mereka dengan bangga telah menjadi suruhan British. Mereka akan mendabik dada mengatakan bagaimana mereka berjuang menentang komunis. Walhal, gerila parti komunis ketika itu sedang melawan British.

Ketika Shamsiah Fakeh, Abdullah Sidi, Rashid Maydin, Chin Peng bangun mengangkat senjata, apa yang dilakukan oleh United Malaya National Organisation?

Tidak berkesudahan

Sejarah jelas membuktikan gerombolan United Malay National Organisation telah bersubahat dengan British untuk menumpaskan gerakan bersenjata melawan British ini.

Ketika anak semua bangsa bangun melawan British untuk mencapai kemerdekaan, gerombolan United Malaya National Organisation bangun berjuang melawan orang yang berjuang untuk merdeka.

Justeru, sebagai balasan menjadi budak suruhan yang setia, pada 31 Ogos 1957 penjajah British telah mengagihkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Tarikh 31 Ogos inilah yang menjadi Hari Malapetaka untuk Tanah Melayu. Tarikh ini adalah Nakba untuk anak semua bangsa di Tanah Melayu. Semenjak dari tarikh ini kita telah melihat satu demi satu musibah telah menimpa Tanah Melayu.

Saya menobatkan 31 Ogos sebagai Hari Malapetaka untuk menilai kembali pensejarahan Tanah Melayu. Kita tidak perlu berselindung. Nakba di Palestin membolehkan tanah-tanah Palestin dirampas oleh kaum Zionis. Malapetaka di Tanah Melayu memperlihatkan ribuan hektar tanah rizab Melayu hilang dirampas oleh Zionis tempatan.

Pelentong, Chu Badak, Tasek Utara, Berembang, Kerpan hanyalah beberapa nama tanah asal Melayu yang dilupus. Paling akhir tanah Keretapi Api Tanah Melayu di Singapura lupus. Dan yang akan datang ialah tanah Kampung Baru dan Kampung Banda Dalam.

Malapetaka ini tidak berkesudahan. Lihat pula berapa ratus ribu anak semua bangsa menjadi mangsa ditahan tanpa bicara semenjak British mewujudkan akta ISA pada tahun 1948. Paling akhir kita melihat enam warga penyokong BERSIH ditahan tanpa bicara bawah Ordinan Darurat.

Berapa ribu pula warga yang telah gugur dan mati dibunuh dalam tahanan? Pernah saya terdengar suara dari parlimen menyatakan lebih dari satu ribu orang telah gugur semenjak sepuluh tahun dahulu. Nama seperti Altantuya, Beng Hock, Kugan, Francis, Aminulrashid dan Sarbaini akan terus bertokok tambah. Malapetaka ini masih berterusan.

Bulan Ogos kelihatan amat ironi untuk Tanah Melayu kerana 500 tahun lalu, pada 10 Ogos 1511 Portugis telah mendarat di Melaka. Pendaratan Portugis 500 tahun dahulu hanya akan dilihat sebagai satu titik dakwat hitam dalam sejarah Tanah Melayu berbanding dengan Malapetaka 31 Ogos.

Untuk pembaca yang muda biar saya ditunjukan di sini bahawa Nakba di Palestin pada 14 Mei adalah hasil dari perancangan British. Manakala Malapetaka di Tanah Melayu pada 31 Ogos adalah juga hasil perancangan British. Nakba di Palestin berterusan hingga ke hari ini. Malapetaka di Tanah Melayu ini juga tidak akan reda-reda selagi gerombolan United Malay National Organisation tidak dihumbankan ke dalam tong sampah sejarah. (tt)

-

SOKONG KENYATAAN PMX
Setiap pohon ditebang, 100 pokok baharu perlu ditanam, kata PM

PERDANA Menteri Anwar Ibrahim mengarahkan Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk menanam semula 100 pokok baharu bagi setiap pokok yang dipotong.

“Saya memberi arahan kepada Datuk Bandar (Kamarulzaman Mat Salleh) iaitu bagi setiap pohon yang terpaksa dipotong, 100 pokok baharu wajib ditanam semula,” katanya di platform X hari ini.

DBKL diarahkan untuk bertindak segera memotong pokok berisiko tinggi di sekitar ibu kota susulan satu lagi insiden pokok tumbang pada Isnin.

DBKL berkata ia setakat ini mengenal pasti 28 pokok berisiko tinggi yang perlu dipotong.

Ini bermakna, dengan arahan perdana menteri DBKL perlu menanam semula kira-kira 2,800 pokok baharu di ibu kota.

Dalam insiden Isnin lalu, beberapa kenderaan rosak akibat pokok tumbang, malah nyaris terkena kenderaan yang dinaiki Ketua Menteri Melaka Ab Rauf Yusoh.

Insiden itu berlaku selang seminggu daripada kejadian pokok tumbang yang menyebabkan seorang maut di Jalan Sultan Ismail.

Dalam kejadian itu, seorang lelaki terbunuh sementara seorang lagi cedera parah apabila sebatang pokok besar tumbang menimpa 17 kenderaan di Jalan Sultan Ismail, di depan Hotel Concorde ketika hujan lebat dan ribut petir.

Sementara itu, DBKL berkata pakar melakukan pemeriksaan terhadap pokok berusia lebih 30 tahun di ibu kota sejak 2019.

“Setakat ini, 175 pokok dikenal pasti sebagai berisiko tinggi dengan kebanyakannya berusia lebih 50 tahun. Daripada jumlah itu, 147 sudah ditebang.

“Daripada pemeriksaan yang kerap termasuk terakhir pada Februari, 28 pokok dikenal pasti untuk ditebang tidak lama lagi,” kata DBKL dalam satu kenyataan. – 15 Mei, 2024.

KITA SOKONG PMX

DALAM HAL POKOK

AMIN

RAWAT DULU

SEBELUM

 DITEBANG

AMIN

JADIKAN KL

KOTA HUTAN

DIBUMI TROPIKAL

AMIN

KHALAS

HARGA MINYAK PETROL AKAN NAIK


Kembalikan GST bila subsidi bahan api mansuh, kata MCA 

PUTRAJAYA perlu mengembalikan semula cukai barangan dan perkhidmatan (GST) untuk membantu orang ramai menyesuaikan diri dengan kenaikan kos sara hidup akibat pemansuhan subsidi bahan api yang akan berlaku, kata MCA.

Ketua jawatankuasa kos sara hidup parti itu, Dr Monna Ong berkata rakyat Malaysia sudah pun berdepan impak besar akibat kenaikan kadar cukai jualan dan perkhidmatan (SST) daripada 6% kepada 8%.

Ini diburukkan lagi dengan pengenalan beberapa jenis cukai baharu dan perluasan skop cukai SST.

“Semua ini terlalu membebankan rakyat di semua peringkat, dan ini tidak mengambil kira rasionalisasi subsidi bahan api yang akan dilaksanakan tahun ini.


“Kami sekali lagi menggesa kerajaan untuk memperkenalkan semula GST yang kerajaan sendiri katakan lebih telus, adil dan kurang membebankan pengguna berbanding SST,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau juga berkata selain MCA, kumpulan perniagaan dan pemain industri lain turut menggesa agar GST diperkenalkan semula.

Katanya SME Bank telah meramalkan harga diesel akan meningkat secara purata 71% jika subsidi diesel ditarik balik sepenuhnya.

Ini akan menyebabkan peningkatan kadar inflasi sebanyak 7.1%, katanya sambil menambah perkara ini perlu dipandang serius kerana ia akan memberi kesan kepada rakyat.

“Sebarang pengurangan subsidi sudah tentu akan membawa kepada peningkatan kos sara hidup terutama apabila diesel menjadi bahan api utama untuk pengangkutan, pertanian dan industri.

“Keadaan ini secara langsung membawa kepada peningkatan kos pengangkutan dan logistik, yang akan membawa kepada kenaikan harga barang, sekali gus memberi kesan kepada pengguna,” tambahnya.

Beliau bersetuju bahawa adalah tidak munasabah untuk meneruskan pemberian subsidi tetapi menggesa kerajaan untuk melaksanakan jaringan keselamatan terlebih dahulu bagi melindungi rakyat.

GST telah dihapuskan oleh kerajaan Pakatan Harapan selepas mengambil alih kuasa pada 2018. – 15 Mei, 2024.

AWAS

HARGA PETROL

AKAN NAIK

AMIN

SABSIDI

DI HAPUSKAN

AMIN

MINYAK NAIK

SEMUA HARGA

BARANG NAIK

AMIN

RAKYAT WAJIB

NAIK  MINYAK

KHALAS

PRK LAGI ?


PRK LAGI?

AMIN

MUSTAHIL

JOE UBI KAYU AKAN

KOSONGKAN 

TUJUH KERUSI

KAH KAH KAH

AMIN

BERANCUK UNTUK NEGARABERANCUK

UNTUK NEGARA

AMIN

Unknown commented on 
"IKLAN BERANCUK
 DALAM TIK TOK"

Wooit Beranchuk bukan perjuangan cuma hal2 kelaziman tpi lepas beranchuk jom p join perjuangan lwn papanon sbb papanon byk sangat janji nk hapus. Nasib baik papanon x janji nk hapus beranchuk kah kah kah


Unknown commented on 
"BERITA BAIK - 
KITA MASIH KUAT BERANCUK"

Berancuk enjoy d menjoy

MALAPETAKA IALAH NAKBA


NAKBA IALAH 

MALAPETAKA


15 MEI 1948
ISREAL DITUBUHAKAN
INI HARI MALAPETAKA
UNTUK 
WARGA PALESTIN

31 OGOS 1957
INGGERIS BERI KUASA
PADA UNITED MALAYSA
NATIONAL ORGANISATION
INI PERMULAAN NAKBA
UNTUK 
WARGA TANAH MELAYU
AMIN

NAKBA IALAH MALAPETAKA


NAKBA IALAH

MALAPETAKA

AMIN

PROJEK KASINON BATAL ?


Tidak ada kasino kedua di negara ini, kata Anwar


PERDANA Menteri Anwar Ibrahim tegas berkata tidak akan ada kasino kedua di negara ini.

Beliau berkata Malaysia pada masa ini menfokuskan kepada sektor transformasi digital, peralihan tenaga dan AI (kecerdasan buatan).

Anwar berkata sektor ini antara industri yang mencukupi untuk memacu pertumbuhan negara pada masa depan.

Sehubungan itu, Anwar berkata tidak ada keperluan untuk lesen kedua kasino di negara ini.

“Sama sekali tidak. Malaysia tidak perlu terlibat dalam perniagaan kasino (kedua). Kami menumpukan transformasi digital, peralihan tenaga (dan) AI, dan kami percaya ini adalah (antara industri yang) mencukupi untuk memacu negara ke hadapan,” katanya dipetik berkata kepada Bernama pada Forum Ekonomi Qatar (QEF) 2024 di Doha.

Anwar ditanya sama ada Malaysia mempertimbangkan untuk membenarkan lesen kasino kedua di bawah kerajaan madani.

Sebelum ini, perdana menteri menafikan laporan berita luar negara berkenaan kemungkinan mengeluarkan lesen kedua kasino di Forest City, Iskandar Puteri, Johor.

Malaysia hanya mengeluarkan satu lesen kasino yang diberikan kepada Genting pada 1969.

Kumpulan itu turut mempunyai operasi kasino di United Kingdom, Amerika Syarikat dan Singapura. – 14 Mei, 2024.

WOIT

INI JELAS

PROJEK KASINON

HANYA FITNAH

AMIN

BLOOMBERG

FITNAH AGONG

FITNAH ANWAR

FITNAH DUA

TOWKAY JUDI

AMIN

TAPI KENAPA

TAK SAMAN

BLOOMBERG

PUNCA SEBAR

FITNAH ?

AMIN

APA AGENDA

BLOOMBERG ?

AMIN

NAK TERAJANG

ANWAR KE ?

JENG JENG JENG

KHALAS

KASINO - FITNAH ?Laporan kasino Forest City tidak berasas, berniat jahat, kata MB Johor

MENTERI Besar Johor Onn Hafiz Ghazi hari ini sekali lagi mengulangi bahawa tidak ada rancangan untuk membina kasino di Forest City.

Beliau berkata semua laporan berita yang mendakwa lesen dikeluarkan dan projek kasino sedang dalam perancangan adalah fitnah.

“Dakwaan sedemikian semuanya tidak berasas dan berniat jahat.

“Cukup-cukuplah. Dengan bantuan kerajaan persekutuan, sudah tiba masanya kita membina semula Forest City untuk kepentingan rakyat,” katanya pada sidang DUN Johor.

Onn Hafiz menjawab soalan Liow Cai Tung (Johor Jaya-PH) yang sebelum ini bertanya mengenai laporan projek kasino yang didakwa di Forest City.

Minggu lalu, polis merekodkan kenyataan seorang wartawan Bloomberg berhubung laporan berita mengenai rancangan untuk membina sebuah kasino di Forest City.

Ketua Polis Negara Razarudin Husain berkata perkara itu disiasat kerana hasutan, fitnah jenayah dan penyalahgunaan kemudahan rangkaian.

Razarudin berkata siasatan itu dimulakan selepas laporan polis dibuat oleh peguam pengasas Berjaya Group Vincent Tan berhubung artikel, “Malaysia Mulls Casino at Forest City: Bloomberg”.

Bulan lalu Bloomberg melaporkan Perdana Menteri Anwar Ibrahim bertemu Tan dan Ketua Eksekutif Kumpulan Genting Lim Kok Thay untuk membincangkan rancangan untuk sebuah kasino di pembangunan Forest City yang disifatkan sebagai bandar hantu.

Anwar, Berjaya dan Genting Malaysia menolak dakwaan yang dibuat dalam laporan Bloomberg.

Anwar juga mencadangkan agar mereka yang disebut dalam laporan itu mengambil tindakan terhadap Bloomberg. – 13 Mei 2024.


MB JOHOR KATA

KASINON FITNAH

AMIN

ANWAR KATA

KASINON FITNAH

AMIN

TAPI KENAPA 

TUKANG FITNAH

TIDAK DITANGKAP?

AMIN

BLOOMBERG

YANG KELUAR

FITNAH PASAI

APA TAK SAMAN

AMIN

SELAGI BLOOMBERG

TAK NGAKU FITNAH

MAKA BERITA 

KASINON

ADALAH BENAR

AMIN

KHALAS

LAWAN ZIONIS KENA PANGGIL POLIS


KENYATAAN 

MEDIA


1. Pada Selasa lalu, 7 Mei 2024, Sekretariat Solidariti Palestin (SSP) telah mengadakan sidang akhbar di pintu masuk MITEC. Sidang akhbar itu menyuarakan bantahan kami terhadap kehadiran beberapa pengeluar senjata terkemuka yang bersubahat dalam pembunuhan genosida di Gaza. Kami merakamkan kekecewaan terhadap penganjur NSA-NatSec 2024 kerana mengundang firma seperti Lockheed Martin, BAE dan lain-lain yang terkenal kerana membekalkan senjata maut kepada tentera Israel. 

2. Kami percaya penyertaan mereka menjadi cemuhan kepada usaha solidariti rakyat Malaysia bersama Palestin. Kekhilafan itu telah merosakkan reputasi Kerajaan sebagai penyokong kuat perjuangan Palestin. Penganjur NSA-NatSec mesti menerima tanggungjawab dan berjanji untuk tidak mengulangi kesilapan yang sama.

3. Kami menggesa satu langkah komprehensif untuk tegas memutuskan Malaysia daripada sebarang hubungan dengan pembunuhan genosida Zionis. Kami menggesa Kerajaan untuk lebih berhati-hati dan waspada untuk memastikan semua operasinya secara konsisten selaras dengan dasar menyokong Palestin.  

4. Beberapa aktivis solidariti Palestin yang menghadiri sidang media pada 7 Mei telah dipanggil polis untuk soal siasat di IPD Sentul. Siasatan terhadap para aktivis nampaknya merupakan satu bentuk gangguan, dan bertentangan dengan prinsip kebebasan berhimpun secara damai. 

5. Di pentas antarabangsa, Kerajaan Malaysia dipuji kerana berani menyatakan sokongan terhadap gerakan pejuangan Palestin. Jelas, sebarang upaya menyekat protes anti-genosida di dalam negari adalah bertentangan dengan semangat solidariti bersama Palestin.

6. Baru-baru ini kita juga mengesan peningkatan pergerakan diplomatik oleh kuasa asing tertentu yang bertujuan melemahkan pendirian pro-Palestin Malaysia. Sebagai negara berdaulat, Malaysia bebas menentukan dasar luar dan rakan perdagangan kita sendiri. Kami melihat kunjungan baru-baru ini oleh delegasi Perbendaharaan Amerika Syarikat sebagai tindakan tersirat campur tangan dalam hal ehwal domestik kita. Ancaman sekatan atas tuduhan pembiayaan "pengganas" mendedahkan satu sikap keangkuhan. Amerika membekalkan senjata dan kewangan sewenang-wenangnya kepada Israel. Adalah sangat hipokrit bagi penaja kewangan keganasan terbesar untuk menuding jari kepada orang lain. 

7. Kerajaan AS tidak menghormati undang-undang antarabangsa dan terus-menerus membelakangkan nilai-nilai kemanusiaan asas. Malaysia tidak boleh tunduk kepada ugutan Amerika Syarikat. SSP menggesa Kerajaan Anwar Ibrahim berdiri teguh mempertahankan kedaulatan dan maruah tanah air kita.  

SSP 15/5/2024

PERISAI IRON DOME KINI BERJAYA DIMUSNAH


PERISAI IRON DOME

KINI BERJAYA

DIMUSNAH

AMIN

ASTRA ZANECA DI UK KENA SAMAN


ASTRA ZANECA

DI UK KENA SAMAN

PENYAMAN MENANG

AMIN

Amier The Hero commented on 
"KENAPA SAMAN SEKARANG?
 SAPA SURUH ?"

TT, buleh tak den saman korajaan sobab pakso den cucuk beksin? Jgn kato tak pakso la, takdo beksin tak buleh poie pasar boli ikan ayam tolo sayor. Sudah eh sekarang, habih sumo eh mampuih sloli².. ibab botul la sumo ni.