Rabu, 20 April 2016

FBI SEMAKIN RAPATTIM FBI

SEMAKIN

DEKAT
 

Najib Makin Tertekan Penyelewengan 1MDB Bakal Di Dedah Jabatan Keadilan Amerika...


Ini adalah tangkapan pertama individu yang berkait dengan Skandal 1MDB atas permintaan Amerika Syarikat, yang dijangka mengegarkan politik Malaysia dan juga perniagaan berkaitan di Hollywood serta Las Vegas.
Sumber yang rapat dengan pegawai Jabatan Kehakiman di Amerika Syarikat telah mengesahkan kepada Sarawak Report bahawa bekas Ketua Pegawai Eksekutif Aabar, Mohamed Al Husseiny, telah diletakkan dalam tahanan oleh pihak berkuasa di Abu Dhabi, yang kini memproses permohonan ekstradisi oleh Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat, berhubung dengan dakwaan berkaitan Skandal 1MDB.
Al Husseiny [gambar atas, kanan sekali], berasal dari Kenya, masih memegang kewarganegaraan Amerika Syarikat, walaupun telah berpindah ke Abu Dhabi.
Tindakan ini adalah rentetan dari satu penyiasatan yang sedang dijalankan di Amerika Syarikat dan negara-negara lain dalam beberapa bulan ini terhadap kehilangan berbilion-bilion dolar daripada dana pembangunan Malaysia..
Kenyataan Akhbar 31 Mac 2016
Isu Penangkapan Pertama Berkaitan 1MDB
Isu 1MDB telah membuka lembaran baru di muka dunia apabila bekas Ketua Pegawai Eksekutif Aabar, Mohamed Al Husseiny telah ditahan oleh pihak berkuasa di Abu Dhabi, dan permohonan ekstradisi sedang di proseskan atas permintaan Amerika Syarikat. Penangkapan ini berkaitan dan berhubung rapat dengan isu 1MDB.
Ekstradisi adalah proses rasmi di mana satu negara memindahkan jenayah yang disyaki atau disabitkan ke negara lain. Antara negara-negara, ekstradisi biasanya dikawal oleh perjanjian melalui treaty.
Al Husseiny merupakan seorang yang memainkan peranan yang penting dalam penyelewengan 1MDB. Al Husseiny merupakan CEO Aabar sehingga Julai 2015. Aabar merupakan syarikat subsidiary kepada IPIC – International Petroluem Investment Company. IPIC terlibat secara langsung dengan 1MDB.
Al Husseiny terlibat dalam bail – out hutang 1MDB pada Jun 2015 yang dilakukan atas kapasitinya sebagai CEO Aabar.
Ini merupakan penangkapan yang pertama secara rasmi yang berkait rapat dengan isu 1MDB. Ironiknya, walaupun penangkapan patut dilakukan di Malaysia, tetapi ianya berlaku di luar negara atas permintaan Amerika Syarikat.
Penangkapan Al Husseiny hanyalah permulaan terhadap kes 1MDB. Yang pastinya, ianya juga bukan penangkapan terakhir.
Ini menunjukkan siasatan secara menyeluruh telah dilakukan di Amerika Syarikat. Amat menyedihkan apabila kita mendapati bahawa negara lain yang mendahului siasatan mengenai isu 1MDB walaupun isu ini melibatkan imej dan integriti negara kita.
Walaubagaimanapun, saya berharap dengan penangkapan ini, pelbagai jawapan kepada soalan – soalan dan spekulasi mengelilingi 1MDB mungkin terjawab.
YB Manivanan Gowin
Ahli Parlimen Kapar 


------------------

SELAMAT JALAN MAGGIE

SELAMAT PERGI

MAGGIE


'World's oldest dog', 30, dies at home on Australian dairy farm

A kelpie thought to be the world’s oldest dog has died at home on a dairy farm in the Australian state of Victoria.
Maggie, a black-and-tan kelpie, was thought to be 30 years old.
Woolsthorpe dairy farmer Brian McLaren confirmed the death of his “great mate” on Wednesday morning.
“She was still going along nicely last week, she was walking from the dairy to the office and growling at the cats and all that sort of thing,” McLaren told the Weekly Times.
“She just went downhill in two days and I said yesterday morning when I went home for lunch ... ‘She hasn’t got long now’.
“I’m sad, but I’m pleased she went the way she went.”
McLaren collected Maggie as an eight-week-old puppy with his then four-year-old son, 30 years ago.
She received national media attention in November last year after McLaren said she was the world’s oldest dog – but he’d lost her ownership papers and any proof she was a record-breaker.
The Guinness Book of World Records recognises Bluey, an Australian cattle dog that died in 1939 at the age of 29, as the record holder.
Maggie has been buried in a marked grave under a pine tree. 


------------

KENYATAAN MEDIA DARI BERSIH

Reformasi Institusi bukan Intimidasi terhadap aktivis

 
BERSIH 2.0 menyelar tindakan pihak Polis yang terus melakukan intimidasi terhadap aktivis masyarakat sivil dan blogger yang mempromosikan petisyenDeklarasi Rakyat.

Hari ini, pemula petisyen Deklarasi Rakyat di laman Change.org Sdr Azrul Khalib disoal siasat dibawah Akta Hasutan 1948.

Difahamkan juga, 7 individu lain juga bakal disiasat termasuk wakil media.

BERSIH menyeru pihak polis untuk menumpukan perhatian ke atas penambahbaikan institusi kepolisan dan bukannya membazirkan masa dan mencampuri hal berkait politik. 

Pihak polis sepatutnya menumpukan perhatian ke atas siasatan skandal global rasuah terbesar di dalam sejarah Malaysia, iaitu  kes 1MDB.

BERSIH sekali lagi menyeru agar reformasi institusi harus dilakukan serta-merta agar segal menyalah-gunaan kuasa dapat dihentikan.


Intimidasi sebegini tidak akan berjaya menghentikan kuasa rakyat dan pengkritik-pengkritik terhadap rasuah.
------------

BERSEDIA WARGA SARAWAK

BERSEDIA 

WARGA 

SARAWAKAdd caption

---------------

BERITA DARI USTAZ WANJIFACE BOOK malam tadi, saya diberitahu bahawa Ustaz Rasul Dahri dipenjarakan selama 1 tahun atas kesalahan mengajar, khabarnya atas kesalahan kononnya, membawa fahaman wahabi. sekarang, beliau sudah berada dalam penjara selama 4 bulan, dan berbaki 6 bulan lagi. jika benar berita ini, ia amat mendukacitakan.

Secara peribadi, saya banyak tidak bersetuju dengan pandangan Ustaz Rasul Dahri, terutama dalam banyak metode istinbat hukum menerusi hadis2 nabi saw. Namun, bukan bermakna saya bersetuju dalam hal kekhilafan pandangan dan tafsiran agama dihadapi dengan hukuman penjara dan denda. sebaliknya perlu dihadapi dengan debat ilmiah yang damai. tindakan ini hampir sama dengan sosma, isa, mkn dan banyak undang2 zalim.
saya semakin yakin bahawa jabatan agama islam di Malaysia adalah institusi yang hanya mampu menampilkan kuasa dan berlagak dengan kuasa, tanpa mempu membalas perkara ilmiah secara debat ilmiah. Mereka adalah pusat kelahiran projek pembunuhan atas nama agama.

-------------

PETANG YANG CERAH PANAS

RABU 20/4/16

JAM 2.53 PM

PANAS CERAH
-----------

SATU AMARAN - UBAH GAYA HIDUP


MENGUBAH JALAN HIDUP


 Ketika disekolah rendah  di Jelebu, Cik Gu saya pernah bersurah tentang apa itu kejayaan.  Berjaya dalam kepala Si Cik Gu adalah kejayaan memiliki. Orang yang berjaya  akan berjaya memiliki banyak benda i.e harta benda. Memiliki banyak benda hanya akan dapat dicapai dengan bekerja kuat.  Si Cik Gu memberikan contoh orang kaya saperti Rockefellar dan Towkay China pemilik kedai di pekan  Kuala Klawang sebagai daya tarikan dan bukti. 

Falsaafah sademikian telah diperkuatkan lagi oleh ibu bapa yang menghantar anak-anak ke sekolah dengan harapan ‘memiliki’ akan membebaskan diri mereka dan kaum keluarga  dari tahap kehidupan miskin.

Belajar dilihat sebagai cara untuk menerbus masuk ke alam kejayaan. Kejayaan akan hanya dapat dicapai dengan kerja kuat. Dengan tekun bekerja. Dengan rajin berkerja. Dengan tekun belajar.

Sabenarnya pandangan ini tidak betul. Sabenarnya falasafah ini salah. 

Pada ketika ini -  lima puluh  tahun kemudian - saya menyedari bahawa surah Cik Gu itu hanya omong-omong kosong. Saya juga yakin Cik Gu yang mengeluarkan pendapat  sademikian juga tidak sedar bahawa apa yang dituturkan kepada murid-murid sekolah rendah adalah hampeh semuanya. Si Cik Gu tidak pernah berfikir sajenak untuk menilai apa dituturkan. Si Cik Gu hanya menjadi burung kakak tua melafazkan apa yang telah pernah didengarinya.

Hari ini saya mencantas buang surah Cik Gu itu. Hari ini saya berani berkata bahawa Si Cik Gu - bukan Cik Gu saya sahaja malah semua Cik Gu adalah penyampai ayat-ayat songsang sesat lagi menyesatkan.

Saya berani berkata sademikian kerana jika bekerja keras membawa kejayaan - jika rajin bekerja akan membawa kejayaan - maka pastilah Penoreh Getah, pastilah Pak Tani, pastilah Nelayan yang akan berjaya. Manakala di India dan di Afrika yang berjaya pasti Orang Perempuan - kerana mereka bekerja kuat - berjalan berjam-jam untuk mencari air. 

Bekerja keras untuk mencapai kejayaan ini adalah induk falsafah moden.  Sabenarnya dibelakang falsafah ini  wujud satu sistem yang lebih besar. Sistem inilah yang mengajukan falsafah ini. Sistem inilah yang melahirkan budaya yang kita gunakan hari ini. Sistem ini juga yang melahirkan gaya hidup kita. Sistem ini ialah sistem kapitalis  yang telah wujud lebih dari 200 tahun. 

Selama lebih dari 200 tahun sistem kapitalis  telah berjaya mengubah dunia. Sistem ini juga telah berjaya membawa keselesaan kepada kehidupan umat manusia. Sistem ini juga telah berjaya membawa penemuan saitifik, penemuan ubat-ubatan dan ilmu pertanian yang mengubah kehidupan manusia.

Pada tahun 2016 - amat jelas bahawa sistem ini sedang nazak dan sedang menuju keruntuhan. Sistem ekonomi kapitalis ini  kelihatan tidak boleh lagi dipertahankan. Satelah lebih dari 200 tahun sistem ini telah kotai dan akan runtuh.

Bencana alam - panas yang kita alami sekarang adalah hasil dari sistem ini.   Empangan Beris dan Empangan Muda di Kedah semakin kering juga adalah hasil dari sistem ini.  Warga di Chuping berkipas dan mandi 7 kali sehari adalah akibat dari sistem ini. Pemanasan global  dan alam yang porak peranda ketika  ini adalah juga hasil dari sistem ini.

Saya tidak menuduh malapetaka hari ini disebabkan oleh individu, tidak menuduh kelompok, kumpulan, bangsa atau negara. Saya menuduh sistem yang membawa porak peranda. Ini sama saperti tuduhan  saya terhadap pilihan raya.

Saya  menuduh sistem pilihan raya yang dijalankan oleh SPR bertanggung jawab melakukan penipuan. Individu-individu yang bekerja dengan SPR  hanya melakukan  apa yang telah diatur dan dirancang oleh satu sistem yang akan memastikan United Malays National Organisation akan terus menang.  Justeru   yang saya tuduh   bertanggung jawab  membawa malapetaka kepada bumi manusia ialah  sistem ekonomi kapitalis.  

Pasti ada yang akan meloncat marah dan meminta saya mengajukan secara tuntas sistem apa yang ada dalam fikrah saya. 

Sebelum kita  mencari alternatif adalah bijak untuk kita memahami apa yang wujud sekarang.  Wajib tahu  yang lampau - memahami yang wujud sekarang untuk dijadikan panduan  dalam usha umat manusia untuk mencari  jalan keluar dari keadaan kita sekarang.

Panas yang berterusan ini menyakinkan saya bahawa ada kemungkinan jihad  dan amal jariah tulisan saya tentang pemanasan global ini akan membuka mata dan hati para pembaca.

Sistem kapitalis mengajukan budaya pemilikan individu. Kaum kapitalis adalah kaum pemilik. Lagi besar Sang Kapitalis maka lagi banyak yang dimiliki. Rukun iman kaum kapitalis ialah untung. Kiblat kapitalis ialah keuntungan maksima. Maka apa sahaja yang boleh dijual akan dijual jika ada untung. Apa sahaja yang boleh dibeli akan dibeli jika boleh dapat untung. Apa sahaja yang boleh dikorek akan dikorek jika mendatangkan keuntungan. Apa sahaja yang boleh ditebang akan ditebang jika  ada untung.

Kita melihat bagaimana alam ini musnah dalam  mengejar cita-cita untuk mencari untung. Kuantan menjadi merah berdebu kerana bauksit. Ikan-ikan di Balok mati terapong kerana racun Lynas. Hutan dara di wilayah Bakun pupus kerana laluan air sungai ditahan. Hutan dirampok. Wilayah pertanian ditenggelam air. Semua kerana  kiblat mencari untung. 

Sistem ekonomi kapitalis ini datang bersama modeniti. Dalam tulisan awal saya telah meyentoh apa itu modeniti. Salah satu dari falsafah modeniti ialah merayakan hak individu.  Konsep garis hak individu ini telah membuka jalan luas untuk kapitalisma.

Kapitalisma menyokong hak individu untuk mengumpul sebanyak mungkin harta benda. Budaya kapitalis meraya dan mengagongkan keupayaan individu untuk mengumpul harta. Bagaimana harta dikumpulkan bukan satu persolaan dalam budaya kapitalis - yang penting berjaya mengumpul.

Menghormati hak individu ini bukan  satu kesalahan. Hak sademikin wajib kita hormati. Apa yang kita tentang ialah hak individu telah melintasi hak kumpulan atau hak  orang ramai. Dalam merayakan hak individu - sistem ekonomi kapitalis telah memusnahkan hak kepentingan orang ramai.

Contoh buktinya cukup jelas. Mari kita lihat  kes Empangan Bakun. Seorang cukong  bernama Ting Pek Kiing telah diberi hak untuk mendirikan empangan di Sungai Rejang di Sarawak. Sebelum empangan siap kayu balak telah ditebang untuk dijual. Orang Penan penduduk disekeliling lembah sungai diminta pindah. Tanah datuk nenek moyang mereka - tanah adat mereka - ditenggelami air. Semua ini untuk memastikan seorang individu bernama Ting Pek Kiing mendapat untung  dan jadi kaya raya. Beratus keluarga  Penan hilang tempat tinggal dan mata pencarian.  

Kes bakun memperlihatkan bagaimana sistem kapitalis merayakan hak individu dan menenggelami hak orang ramai. Dalam sistem ekonomi kapitalis - hak orang ramai dilihat  tidak akan membawa apa-apa keuntunghan maka hak ini boleh ditenggelamkan.

Memang betul sistem  kapitalis ini ada membawa perubahan. Hari ini manusia ada kereta. Manusia bergerak pantas. Manusia ada hospital. Manusia memilik ubatan. Manusia ada jentera untuk membolehkan seorang  Pak Tani menanam gandum beratus ekar. Manusia memiliki keupayaan untuk melombong apa sahaja logam yang tersimpan dalam perut bumi.  Manusia boleh terbang malah telah sampai ke bulan. Semua ini dibawa oleh sistem kapitalis dan modeniti.
Pada satu ketika dahulu  warga dibumi tropikal selalu diserang oleh demam kura atau malaria. Melalui modeniti dan kajian sains manusia telah berjaya menemui  kimia - DDT -  yang boleh membunuh nyamuk tiruk si pembawa demam kura. Lalu kimia ini disembur. Nyamuk tiruk mati. Demam kura berkurangan. 

Sayangnya deman malaria hanya bekurangan untuk sementara waktu sahaja. Rupa-rupanya nyamuk tiruk  kini menjadi kebal - tidak lagi tewas ditangan semburan kimia DDT. Nyamuk tiruk kembali menyerang dan  kimia DDT yang ditinggikan bahan campuran kini telah menjadi racun pada tumbuhan dan rumput rampai.

Jelas alam yang cuba ditundukkan oleh manusia mungkin berjaya untuk sementara waktu. Tetapi akhirnya umat manusia akan membayar dengan harga yang  mahal. Rupa-rupanya apa sahaja yang telah diusik oleh manusia puluhan tahun dahulu - hari ini alam datang kembali  meminta bayaran.

Sistem ekonomi kapitalis  merayakan individu.  Dengan sikap individu yang dirayakan oleh modeniti manusia telah sedaya upaya berjuang untuk menundukkan alam. Falasafah kapitalis menggalakkan individu membuat  rekaan baru, membuat pelbagai betuk injin dan teknoloji untuk menundukkan alam dan mendatangkan keuntungan. Teknoloji dan penemuan baru  yang tidak membawa untung ditinggalkan bagitu saja.

Jelas kepada kita bahawa menundukkan alam ialah projek modeniti yang ulung.  Justeru manusia moden adalah individu yang berjaya menundukkan alam.  Alam ditundukkan untuk keselesaan. Keselesaan ini datang. Tapi sayangnya keselesaan hanya untuk sementara waktu. Sementara dalam sejarah perjalanan tamadun manusia  bukan satu dua hari atau satu dua bulan.  Sementara dalam istilah modeniti melebihi seratus dua ratus tahun. Mungkin seribu tahun.

Justeru, kepanasan yang kita alamai sekarang ialah bukti bahawa alam telah bangun marah. Keselesaan sementara telah lenyap. Alam yang marah  datang menuntut pembayaran atas kemusnahan yang telah kita semua lakukan selama 200 tahun ini. Yakinlah panas terik ini akan berterusan. Dan amat menakutkan jika saya katakan ini hanya permulaan babak pertama.  (TT)
 NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanmggan akhbar minngun ini
sila pukul talipon
03-92-21-30-45

--------

SELAMATKAN MALAYSIA

JUMAAT INI

AIR BALOI

PONTIAN

Pidato Selamatkan Malaysia Parlimen Pontian.

Tarikh : 22 April 2016 (Jumaat)
Masa : 8.30 malam 
Tempat : Balai Islam Anjang Jaafar, Ayer Baloi, Pontian.

-----------------

SALAH KALERSYABAS

TAHNIKAH!Budak Malaysia miliki IQ melebihi Stephen Hawking

PERTH - AUSTRALIA. Seorang kanak-kanak kelahiran Malaysia dinobatkan sebagai kanak-kanak paling pintar di Australia oleh pertubuhan IQ tinggi, Mensa malah tahap IQ yang dimilikinya juga melebihi saintis genius, Stephan Hawking.

Remaja yang kini tinggal di Perth, Sharvin Jeyendra berjaya mendapat skor IQ markah 168, lapan mata lebih tinggi dari saitis terkemuka itu.

Pelajar Sacred Heart College yang juga mempunyai bakat bermain piano dilahirkan pintar dan keluarganya tidak pernah memberi tekanan kepadanya dalam bidang akademik.

Ibu bapanya yang merupakan peguam melihat anak mereka sebagai seorang yang genius sejak kecil lagi malah dia mula berjalan dan bercakap ketika usianya sembilan bulan.

"Dia mula bercakap seperti kanak-kanak normal yang berusia dua atau tiga tahun dengan ayat serta tatabahasa yang betul," kata ibunya Deva.


ALAAAMAK

salah kaler lah

kah kah kah

kalau tidak

akhbar malaysia

bungkusan melayu

berita hairan

tv tiga suku

akan heboh gila

osong budak ini

ke hulu ke hilir

kah kah kah

silap silap dapat

anugerah datuk

atau datuk seri

kah kah kah

dinobat serikan

kalah zakar naik

apakan daya

dia budak india

SORI LAA BRO

-----------

SIAPA ITU JHO LOW


Mari kenal 

Jho Low

As 1MDB sought partners for its investments, Mr. Low provided business connections in Saudi Arabia and the United Arab Emirates, some of them cultivated in his student years. Global investigators believe that some of these contacts ultimately became part of the diversion of 1MDB money via a web of offshore companies registered in lightly regulated places such as the British Virgin Islands


Along the way, Mr. Low, 34 years old, appears to have amassed riches as some 1MDB money landed in accounts held by him and members of his family, according to bank records and people familiar with investigations. He became a jet-setter, partying in Las Vegas nightclubs, buying luxury properties on both U.S. coasts, amassing a collection of modern art and befriending Hollywood celebrities.
One was Leonardo DiCaprio, whom Mr. Low introduced to a stepson of Prime Minister Najib, named Riza Aziz. The connection helped a film company the stepson co-owned produce the 2013 DiCaprio film “The Wolf of Wall Street,” which was financed with money that originated with 1MDB, according to documents and people familiar with investigations in two countries.
The production company has said it had no reason to believe the source of its financing was irregular and has said it is seeking to repay the financing. Mr. DiCaprio and his representatives didn’t respond to requests for comment.
Mr. Low, whose full name is Low Taek Jho, is soft-spoken, portly and charming, people who know him say. He grew up in the Malaysian state of Penang, where his businessman father was affluent enough to send him to the elite Harrow school in the U.K. and the undergraduate program at the University of Pennsylvania’s Wharton School.
At Wharton, the young Mr. Low cast himself as a kind of “prince,” said a person who studied with him. Once, to impress visiting friends, he borrowed a yacht berthed in Penang from a rich friend of his father’s and replaced the photos on board with those of his own family, said another acquaintance.


KAH KAH KAH

patutlah kaya

duit 1MDB masuk

akaun dia 

kah kah kah

ketuanan melayu

jadi barua

china tembam

kah kah kah

TEMBAM BIK -----------

JEMPUTAN FORUM BANGSA JOHOR


MALAM SABTU 


FORUMBANGSA JOHOR

-----------

BILA NAK SAMAN?Laporan WSJ ke atas PM satu pembohongan

KUALA LUMPUR - Dakwaan The Wall Street Journal yang melaporkan bahawa Najib menerima dana daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) adalah palsu.

KALAU WSJ

TIPU PALSU

FITNAH TOHMAH

KENAPA TIDAK

SAMAN WSJ

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

---------

AKHBAR BARAT TIPU

SETUJU BETUL

SOKONG

WSJ TIPU

Laporan WSJ ke atas Najib satu pembohongan

KUALA LUMPUR - Dakwaan The Wall Street Journal yang melaporkan bahawa Najib menerima dana daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) adalah palsu.

Setiausaha Akhbar Perdana Menteri,  Tengku Sharifuddin Tengku Ahmad berkata Najib secara konsisten menyatakan dana itu adalah sumbangan daripada keluarga diraja Arab Saudi.

"Selepas siasatan menyeluruh, ini telah disahkan oleh pelbagai pihak berkuasa. Terbaru, Menteri Luar Arab Saudi mengesahkan ia adalah sumbangan tanpa mengharapkan apa-apa balasan, dan negara itu sudah menganggap isu berkenaan selesai.

"Ini adalah pembohongan yang gagal digunakan bekas Perdana Menteri Mahathir Mohamad untuk menggugat kerajaan yang dipilih secara demokrasi," katanya dalam kenyataan.

Tengku Sharifuddin berkata Mahathir mahu menyelamatkan karier politik anaknya,  Mukhriz Mahathir, mengatasi kepentingan nasional. - Tiewnama


KAH KAH KAH

woit

akhbar WSJ

kaki putar

cemburu pd kita

kita ada LRT

kita ada proton

kita ada KLCC

kita ada KLIA

ini akhbar yahudi

ada agenda gelap

anti  pemimpin

islam melayu

kah kah kah

WSJ cemburu

ada trafik jem

kita ada hutang

hutang banyak

kah kah kah

UTANG HUTANG-----------