Selasa, 1 Februari 2022

UKRAINE - PERANG JADI KE TAK JADI

 UKRAINE

PERANG JADI KE

TAK  JADI ?

AMIN

LEPAS JOHOR KEDAH KEDAH

 
Jika apa-apa berlaku di Kedah, jangan salahkan saya – Mohamad Hasan

KUALA LUMPUR – Sebarang kemungkinan boleh berlaku selepas Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor yang bakal mengambil tempat tidak lama lagi.

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN),  Mohamad Hasan berkata, ini termasuk PRN Kedah yang sedang digembar-gemburkan oleh sesetengah pihak.

“Saya tidak tahu situasi di Kedah, saya cuma di ibu pejabat.

“Jika ada berlaku apa-apa di Kedah jangan salahkan saya. Tapi buat masa ini saya tidak dengar apa-apa cerita,” katanya kepada media selepas Majlis Sambutan Tahun Baru Cina anjuran MCA, hari ini.

Turut hadir Pengerusi BN yang juga Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi yang enggan memberikan sebarang komen kepada media.

Menjelaskan perkara itu, Mohamad berkata, BN berpendirian tidak ada keperluan untuk diadakan PRN di Kedah.

“Kita jangan main dengan PRN, ini bukan perkara yang sahaja-sahaja kita boleh buat melainkan ada keperluan untuk kita mengadakan pilihan raya.

“Saya tidak nampak ada keperluan untuk berbuat demikian, PRN Melaka bukan kita yang buat, PRN disebabkan oleh empat ADUN keluar dari berikan sokongan maka BN kehilangan majoriti jadi mahu atau tidak terpaksa dibubarkan DUN,” katanya.

Dua hari lalu, Menteri Besar Kedah,  Muhammad Sanusi Md Nor menegaskan dakwaan Dewan Undangan Negeri (DUN) Kedah akan dibubarkan susulan penarikan sokongan empat Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) terhadap kepimpinannya hanya khabar angin.

Malah ada laporan media sebelum ini melaporkan bahawa ‘kem UMNO’ yang diketuai Ahmad Zahid sedang merancang sekurang-kurangnya tiga lagi PRN dengan harapan dapat mengembalikan semula pengaruh kuat di DUN sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15).

TUKAR TIUB

SUDAH RAMALKAN

LEPAS JOHOR

PRN KEDAH

AMIN

INI PROJEK

KLUSTER 

MAHKAMAH

AMIN

LEPAS KEDAH PERAK

LEPAS PERAK

TERANGGANU

AMIN

LEPAS TERANGGANU

BUAT PRU 15

KHALAS

KALAU MASIH

TAK FAHAM PROJEK

KLUSTER 

 MAHKAMAH

BAIK JANGAN

BERPOLITIK

KAH KAH KAH

ANAK SEMUA BANGSA - BANGSA SEMUA AGAMA

 


ANAK SEMUA 

BANGSA

AMIN

BANGSA SEMUA

AGAMA

AMIN

HIDUP

DI  BUMI MANUSIA

KHALAS

Unknown commented on

 "SELAMAT MENYAMBUT 

TAHUN BARU"

Cakap lah pendatang, pendatang pun tapi jangan lupa pendatang yang datang ini bawa banyak kemajuan, pembangunan bukan saja bangunan lebih besar projek lebih besar tetapi pelbagai kebudayaan serantau, Arab China India Indonesia Pakistan Punjabi semua ada, mlah British Portugis Belanda pun dah bawa masuk sekali, semua ini sejarah, tak boleh ubah sejarah, sudah berlaku, tetapi kita masih boleh bertindak sekarang, masih boleh mengubah masa depan yang baik, dengan cara bagaimana, pertama sekali masuk penjenayah ke Laut, tak payah bayar makan minum dekat penjara lagi, pilih manusia yang ada sifat manusia sedikit, bukan banyak bukan malaikat, tetapi golongan yang masih ada kemanusiaan, sukar kan nak cari dalam golongan politik dan tikus? Maka bagi lah peluang kepada orang muda buang yang tua jahat kroni anak pinak dah kaya tu, tak payah abang adik yang beli saham projek lagi, buang semua sekali, undi kepada manusia yang ada intergriti bukan parti, bukan logo, bukan lambang, catur supaya golongan tua ular jahat dibuang terus, boleh dilakukan, semua sekali buang, baru boleh bernafas, pilihan di tangan ANDA semua, tahun harimau buat perubahan, Gong Xi Fa Chai kepada TT, Tak Tak Dan Ezi. Kah kah kah

CONTOH TERBAIK CHINA MALAYSIA

 


Cina Peranakan Terengganu terus kekal budaya tradisi

DI ibu negeri Terengganu yang dihuni majoriti Melayu, wujud perkampungan penempatan kaum Cina Peranakan di Kampung Tiruk dan Kampung Banggol Kemang.

Komuniti itu juga dikenali sebagai Cina Tiruk kerana keunikan cara hidup mereka yang berasimilasi dengan amalan budaya Melayu.

Yee Choo Im, 72, antara generasi tertua Cina Peranakan Tiruk memberitahu The Malaysian Insight keunikan itu menyebabkan mereka tiada masalah tinggal di kelilingi majoriti kaum Melayu.

“Bagi Cina Peranakan Tiruk kami amalkan cara hidup, percakapan dengan loghat Melayu Terengganu, adat dan tradisi, pakaian serta makanan yang sama dengan orang Melayu.

“Makan pun pakai tangan. Malah ada kaum Cina Tiruk yang tidak pandai pun bahasa Hokkien tapi mereka boleh membaca dan menulis Jawi,” katanya ketika ditemui di rumahnya.

Yee berkata beliau berhijrah ke Kampung Tiruk selepas berkahwin dengan suaminya, seorang Cina Peranakan Terengganu pada 1966.

Katanya, pada waktu itu majoriti penduduk Cina Tiruk termasuk dirinya bekerja sebagai penoreh dengan menjual hasil getah sebagai sumber pendapatan.

“Ketika itu Mek (Yee) naik basikal saja pergi kebun getah. Dari rumah adalah dalam enam kilometer pergi balik.

“Tiap hari Mek naik basikal menoreh lepas itu jual getah dekat penduduk tempatan, Melayu. Jadi waktu itu hubungan Cina Peranakan dengan penduduk kampung Melayu ini sangat harmoni.

“Kita saling bergantung, kalau misal kata ada kenduri di kampung Melayu sebelah kita akan pergi tolong, makan saja juadah gulai mereka begitu juga sebaliknya,” katanya.

Namun Yee yang mempunyai tiga orang anak itu berkata kampung itu kini semakin suram memandangkan sebahagian besar generasi muda berhijrah ke bandar.

“Generasi muda banyak berhijrah ke bandar sebab orang tua mereka pun sudah tiada. Generasi tua tak banyak dah di kampung ini mungkin kurang dalam lima orang sahaja yang ada.

“Kebanyakan rumah di sini kosong dan anak akan balik sekali sekala jadi memang terbiarlah rumah.

“Kalau Mek tak ada, gaya hidup anak-anak akan moden sepenuhnya. Memang tak adalah nak tengok berkain batik ke, generasi muda memang tak pakai dah kain batik ini,” katanya.

Mek, Awang Cina Peranakan

Seorang pemimpin komuniti itu, Leeanee Chua berkata kebanyakan Cina Peranakan Terengganu dan Kelantan berasal dari daerah Fujian, China.

Generasi itu berhijrah di negeri pantai timur itu ketika pemerintahan Dinasti Qing sejak abad ke-16 dan ke-17 lagi, kata ahli jawatankuasa Persatuan Cina Peranakan Terengganu itu.

Katanya, mereka mendiami beberapa daerah di Terengganu seperti di Marang, Wakaf Tapai dan Kampung Cina.

Dari situlah bermula asimilasi budaya Melayu yang meresap dalam kehidupan Cina Peranakan, katanya.

“Disebabkan sudah lama berhijrah di sini, kehidupan dah sama sebenarnya dengan orang Melayu. Kami pakai kain sama macam masyarakat Melayu.

“Kalau perempuan kain batik, lelaki kain pelikat dengan baju panas, itu biasa. Cuma adat resam dan agama saja berbeza, generasi Kampung Tiruk boleh dikatakan sampai ke generasi yang ke-11.”

Leaane yang merupakan generasi ketujuh Cina Peranakan di Kampung Tiruk berkata di Terengganu anggota komuniti itu digelar dengan panggilan Mek bagi wanita dan Awang bagi lelaki.

Jelasnya, Cina Peranakan Terengganu itu bagaimanapun tidak sama seperti Baba dan Nyonya yang terdapat di Melaka atau Pulau Pinang kerana  mereka tidak mengamalkan perkahwinan campur.

Ujarnya Cina Peranakan di Pantai Timur akan berkahwin dengan sesama sendiri dan jika ada perkahwinan campur pun ia hanya di Kelantan dengan masyarakat Siam.

“Kalau Baba dan Nyonya mereka banyak perkahwinan kahwin dengan gadis Indonesia atau dengan gadis tempatan. Tapi kalau Peranakan Cina Terengganu tak ada perkahwinan campur.

“Sebab itu kalau tengok Peranakan Cina macam saya ini kulit tidaklah cerah lebih kepada sawo matang dan mata pun tidaklah sepet.

“Dan kami juga menganggap ini adalah tanah kelahiran kami,” katanya.

Leaane mengakui penghijrahan keluar generasi muda ke bandar memberi cabaran kepada tradisi budaya Cina Peranakan.

Di Kampung Tiruk kini dianggarkan hanya kurang dari 20 orang yang masih menetap di sini berbanding 78 orang semasa 2014.

“Sebab orang tua tidak ada jadi dan anak-anak pun berpindah keluar, macam saya pun berkerja di bandar (Kuala Terengganu) dan akan balik hujung minggu untuk tengok rumah saja,” katanya.

Bagaimanapun beliau percaya budaya Cina Peranakan itu tidak akan pupus ditelan zaman.

“Budaya Cina Peranakan akan terus kekal. Macam saya di Tiruk kami masih makan nasi guna tangan, pekat lagi (kuat) budaya kami.

“Generasi muda kami pun masih lagi kuat makan budu, belacan, ikan singgang dari segi pemakanan tak ada beza tapi bukanlah tidak sekuat dulu.

“Contohnya tidaklah orang muda ini pakai kebaya Nyonya dan kain batik tiap hari. Hanya sewaktu sambutan perayaan sahaja,” katanya.

Hidang nasi dagang sambut Tahun Baru Cina

Menyentuh mengenai sambutan Tahun Baru Cina, Leenne berkata Cina Tiruk menghidangkan juadah sama seperti perayaan raya Melayu seperti nasi dagang, nasi minyak dan laksa.

Namun mereka tetap wajib menghidangkan kuih tradisi seperti kuih bakul, bahulu, kuih koci dan kerepek rangup yang diperbuat gandum.

Bagi Yee pula, sudah dua tahun keluarganya hanya menyambut Tahun Baru Cina secara sederhana kerana pandemik Covid-19.

Namun warga emas itu tetap membuat kuih tradisi, kuih bakul dibuat secara tradisional, terutama ketika mengisar beras tepung beras menggunakan pengisar batu.

Yee berkata bagi sambutan Tahun Baru Cina kali ini, beliau hanya mampu membuat 50 biji kuih bakul yang disiapkan selama tiga hari.

“Dulu Mek menjual juga tapi tak buat sekarang tak larat dah tua. Kalau dulu suami Mek, Awang ada dia lah yang  tolong.

“Kalau biasanya tempahan Mek boleh dapat 1,000 hingga 1,500 biji, tapi sekarang Mek memang tak jual dah. Buat makan dan kasi dekat anak dan saudara mara saja,” katanya. – 1 Februari, 2022.


INI CONTOH

TERBAIK

CHINA MALAYSIA

AMIN

DIMANA BUMI

DI PIJAK DISITU

LANGIT DIJUNJUNG

KHALAS

KENAPA SIBUK DENGAN PULAU BATU PUTIH

 


KENAPA BISING

HAL PULAU 

BATU PUTIH

AMIN

SINGAPURA ITU

ADALAH SEBAHAGIAN

DARI TANAH MELAYU

AMIN

WAJIB DI KLIM

KERANA TENGKU

DAN UMNO BELOT

JUAL SINGAPURA

AMINUnknown commented on

 "SELAMAT MENYAMBUT

 TAHUN BARU"

Kong Ci Faa Chai.... AMIM Barua Melayu DAP@LeeKwanYew dah main Wall Street Journal balik semola.AMIN WSJ kata Mesia ni korup..AMIN Nanti Street Times Singapork kutip citer..AMIN Barua Melayu DAP@LeeKwanYew terkinja kinja balik sahut menyahut..AMIN Macam citer Jho Low dolu dolu fitnah jijik Bossku di WSJ, Street Times, CNBC, CNN Leshoto News Panama News Justo News memacam lagi..AMIN Sampai skg Jho Low Justo lesap jad beruang ada lesap depan iidung barua barua DAP@LeeKwanYew..AMIN PRN Johor dah Onn..AMIN Bangsa Johor meluat sangat dng Singapore nih...AMIN Sebut Lee Kwan Yew bangsa Johor paling menyampah meluat .. AMIN Yes Bangsa Johor tak suka Singapura..AMIN Bangsa Johor paling benci Singapura..AMIN Kalau bangsa Johor benci Singapura makna kata bangsa Johor benci barua barua Singapura disini..AMIN Lee Kwan Yew pernah kata Johor banyak penjahat..AMIN Jom ke PRN Johor kempen lupakan Singapura.. AMIN Pedulikan Singapura dan tinggalkan Singapura bergema kembali..AMIN Pukimak kan Singapura..AMIN Rapat eratkan hubungan Malaysia - Indonesia lupakan Singapura. AMIN Hapuskan barua barua Melayu DAP@ LeeKwanYew.. AMIN Sanggup serah Pulau Batu Putih milik Johor pada Singapura..AMIN..puuiii..!! Parti Barua yg serah Pulau Batu Putih yg baru daftar itu perlu dilingkupkan di Johor.. AMIN Pengundi Johor tidak suka Singapura makna kata benci parti barua DAP@LeeKwanYew ini.. AMIN Tiba tiba jer masuk IJN semola.. AMIN Wayang Kerala tagih sempati dah onn..AMIN Tumpu di Johor dolu..AMIN Dah pindah ward biasa di IJN.. AMIN Lupakan dulu PRK Langkawi.. KHALAS Kong Ci Faa Chai maaa..!! kah kah kah

DONGENG MITOS ADA PERANAAN

 
DONGENG MITOS

ADA PERANAN

AMIN

Unknown commented on

 "SEMUA AGAMA 

MENGAJUKAN KEBAIKAN UMAT"

Sekadar hiburan. Betapa orang2 dulu tidak kesah menokok nambah apa yang patut.... Dongeng totap dongeng... Janganlah kerana dongeng dulukala kita bergaduh sesama umat manusia.... https://mimbarkata.blogspot.com/2013/05/cerita-mitos.html?m=1

JANGAN IKUT PERANGAI ARAB

 
ISLAM DATANG

KE NAGARA ARAB

KERANA PERANGAI

ARAB

AMIN

TAKUTKAN DENGAN

API NERAKA

JANJIKAN BIDADARI

AMIN

PERANGAI MASIH 

TAK BERUBAH

AMIN

SEMENJAK 

ZAMAN NABI

INILAH PERANGAI

ARAB

AMIN

BERAPA ORANG

KHALIFAH MATI

 TIDAK DIBUNUH

AMIN

Unknown commented on 

"SEMUA AGAMA 

MENGAJUKAN KEBAIKAN UMAT"

Baru tengok cerita petang Syria Iraq, apa berlaku kepada golongan pelarian di kem pelarian, bangsa sama agama sama tapi bom sini bom sana bunuh orang rogol anak kecil, Kanak Kanak hilang kaki tangan kena mine, apa sudah jadi sebagai manusia modem, tamadun beragama, apa saya dapat ialah ego kuasa pangkat taraf harta menjadikan manusia lupa asal usul, sampai sanggup berbunuhan, yang pasti syarikat jual senjata untung, tak kira lah USA kah USSR kah, mereka untung, mereka bina kondo tinggi, Arab pulak dikhemah pegang tasbih salahkan Tuhan allahuakhbar kah kah kah negaraku akan juga begitu sekiranya rasuah tidak dijadikan musuh utama negara, kerana rasuah ini bawa kehancuran, ada lagi puak puak Kurdish begini di Malaysia amin, kah kah kah

JANGAN HINA NOKIA

 


JANGAN HINA

NOKIA

AMIN

DAI BANYAK 

BERJASA

AMIN

Pok leh commented on

 "BERITA DARI NOKIA"

Nokia burok tu tangkap dgn apa, iphone ke samsung

TOK HENG DULU CALON PELACUR - JANGAN LUPA

 

JANGAN 

BUAT BUAT LUPA

KAH KAH KAH

TOK HENG DULU

PERNAH LANGGAN

OPPS...JADI CALON

PELACUR

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "JANGAN HINA PELACUR"

Kalau dah benci boleh cerai terus, tak payah gelar Hina, boleh kahwin lain, boleh cari pelanggan lain, tak payah merajuk, perkahwinan tidak ikhlas Dari awal lagi, semua tahu, semua sedar, apa masalah, lubang lohe ditinggalkan, muka pun Bodoh apa lagi hati pekerti parti pas sama level kurap, jadi cari lah pasangan sama taraf, tak payah campur golongan kayangan UMNO, orang Kaya selalu tukar lubang, mana mahu kawan dengan kepala bungkus tapi perangai busuk kah kah kah padan muka


DENGAR SEDAP PERCAYA JANGAN

 


DENGAR SEDAP

PERCAYA JANGAN

AMIN

Unknown commented on 

"UMNO PANCUT 

ATAS PERUT PAS"

Habis pancut blah lah, takan nak buat bini? Kan dah bayor ? Apa lagi lu orang mahu??? Mahu nikah nikah sorry sorry lah ya, jangan buang masa, bayor udah pancut udah so blah blah ada pelanggan lain, ada customer lain, pergi sana jual lagi buka lagi kah kah kah padan muka, dah lah kepala bungkus, oxisgen tak masuk otak, lambat fikir lambat segala tapi bab dollar laju laju ambik kah kah kah mampooosssss

APA KATA PENG ANAL TENTANG MUHYIDIN

 
Bersatu tidak maju di bawah Muhyiddin, kata penganalisis

BERSATU tidak banyak berubah sejak Muhyiddin Yassin mengambil alih sebagai presiden daripada pengerusi Dr Mahathir Mohamad pada 2020, kata pemerhati politik.

Mereka berkata serangan bertubi daripada Umno, ditambah pula dengan kegagalan Bersatu mengekalkan diperingkat persekutuan, menjadi punca ia tidak mampu bertahan sebagai kuasa politik di Malaysia.

Penganalisis politik turut mempersoalkan mengapa parti itu tidak menambah keahlian atau mengukuhkan diri ketika memegang kuasa.

Pengarah Eksekutif Ilham Center Hisommudin Bakar berkata promosi Bersatu sebenarnya tidak agresif.

“Parti itu tidak berkembang dan akhir-akhir ini kita nampak ada beberapa pembelotan dalam kalangan ahli parti. Mereka tidak cukup agresif untuk dapatkan lebih ramai ahli ketika mereka ada kuasa,” katanya.

Baru-baru ini Bersatu kehilangan beberapa ahli kepada Parti Bangsa Malaysia yang baru ditubuhkan, malah minggu lepas dua pemimpin Bersatu Johor keluar parti untuk kembali kepada Umno.

Kedua-dua mereka merupakan bekas ketua Bersatu Johor yang juga exco Mazlan Bujang dan bekas Adun Mohd Izhar Ahmad. 

Tarikh pilihan raya negeri Johor dijangka diumumkan sebaik sahaja Suruhanjaya Pilihan Raya selesai bermesyuarat pada 9 Februari depan.

Pengasas Bersatu berasal dari Umno dan parti itu didaftarkan pada Januari 2017.

Parti itu pada mulanya merupakan sebahagian daripada Pakatan Harapan (PH) yang memenangi pilihan raya umum ke-14 sekali gus menumbangkan Umno-Barisan Nasional buat kali pertama selepas lebih 60 tahun.

Bagaimanapun, keadaan di Putrajaya berubah selepas 22 bulan apabila Bersatu, yang diketuai oleh Muhyiddin memilih untuk keluar daripada PH.

Dr Mahathir turut meninggalkan parti itu bersama sebilangan kecil penyokongnya sebelum menubuhkan Pejuang.

Justeru itu kerajaan PH tumbang dan Muhyiddin mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kelapan dengan sokongan daripada PAS, Umno dan 10 ahli Parlimen PKR.

Perikatan Nasional kemudian ditubuhkan namun Umno tidak berpuas hati dengan Muhyiddin kerana mereka mendakwa ahli Parlimen Pagoh itu sering mengetepikan parti Melayu itu.

Marah kerana diketepikan, beberapa ahli Parlimen Umno yang bukan sebahagian daripada kabinet Muhyiddin menarik balik sokongan terhadapnya, menyebabkan satu lagi kemelut politik yang menyaksikan Ismail Sabri Yaakob daripada Umno diangkat sebagai perdana menteri kesembilan.

Sejak itu Bersatu tidak pernah pulih, malah parti itu kalah teruk dalam pilihan raya negeri Melaka dengan hanya menang dua kerusi. Selain itu sehingga kini ia tidak berbaik dengan Umno.


Faktor Dr Mahathir

Felo Kanan di Akademi Penyelidikan Strategik Nusantara (NASR) Azmi Hassan berkata Bersatu masih tidak menemui kekuatannya selepas membuang PH untuk bersama PAS dan Umno.

“Sebelum ini Bersatu kerap dikaitkan dengan Dr Mahathir tetapi selepas beliau keluar parti, Bersatu sudah tidak sama. Ia tidak dapat mencari aura baharu untuk ganti Umno atau PH.

“PAS sahaja tidak cukup,” kata ahli akademik itu.

Katanya kepimpinan Muhyiddin kini dipersoalkan selepas beliau memutuskan untuk tidak mempertahankan kerusi DUN Gambir pada pilihan raya negeri Johor akan datang, menyatakan beliau mahu buka laluan kepada muka baharu.

“Mereka kalah teruk di Melaka dan tidak bertanding dalam pilihan raya negeri Sarawak malah kini Muhyiddin tidak mahu pertahankan kerusi DUN Gambir di Johor.

“Ia beri persepsi negatif. Sebagai presiden anda telah menghantar mesej yang salah kepada ahli anda dengan tidak mempertahankan kerusi anda,” kata Azmi.

Ketua Penerangan Bersatu Johor Mohd Solihan Badri berkata Muhyiddin telah meminta pimpinan Ledang menyerahkan senarai calon yang layak kepadanya, memandangkan kerusi itu berada di bawah bahagian itu.

Muhyiddin berkata dengan tidak bertanding di Johor membolehkan beliau beri perhatian kepada isu lebih penting di peringkat Parlimen dan pusat, selain mengendalikan hal berkaitan parti.

Bersatu silap tinggalkan PH

Sementara itu, Sayuti Omar berkata kesilapan terbesar Bersatu apabila meninggalkan PH untuk merebut kuasa sendiri.

Pemerhati politik itu berkata tiada jalan kembali untuk Bersatu jika parti itu mahu berbaik semula dengan PH pada pilihan raya akan datang.

“Mereka fikir dengan keluar mereka boleh kuasai Umno tetapi mereka silap. Mereka kuat dalam PH. Sebagai parti baharu dan kecil mereka diberi kuasa tertinggi tetapi entah bagaimana itu tidak cukup.

“Tetapi mereka juga tidak dapat bertahan lama selepas diserang Umno. Dari situ, mereka tidak pernah pulih. Mereka kini bergantung kepada PAS tetapi pada masa sama PAS juga bergantung kepada mereka.

“Adakah PKR, Amanah dan DAP akan terima mereka semula selepas apa yang mereka buat? Saya tidak fikir begitu. Bersatu kini terapung seperti bot selepas dilanda taufan,” kata Sayuti.

Prof Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya berkata Bersatu mungkin memerlukan muka baharu untuk kekal relevan pada pilihan raya negeri Johor akan datang.

“Parti itu tidak boleh bergantung kepada Muhyiddin seperti yang mereka buat di Melaka.

“Memang mereka ada defisit kepercayaan. Oleh itu mereka perlukan muka segar atau budak poster baharu di Johor kali ini.

“Budak poster ini sangat penting, malah lebih penting daripada pergi ke pilihan raya umum. Masalah Bersatu, mereka nampaknya tidak ada jawapan untuk serangan Umno.

“Mereka dalam keadaan defensif. Sebelum ini mereka yang menyerang Umno dalam pelbagai isu tetapi kali ini tidak,” kata ahli akademik kanan itu.

Bagaimanapun, Dr Mazlan Ali berkata Bersatu perlu diberi sedikit masa kerana setiap parti pasti ada pasang surutnya.

“Apa yang mereka perlukan adalah rakan gabungan. Mereka buat dengan beberapa parti selain PAS. Saya rasa pada ketika ini susah untuk mereka.

“Namun, setiap parti ada pasang surutnya. PKR bertahun-tahun dahulu cuma ada satu kerusi tetapi kini parti itu adalah kuasa besar,” katanya. – 1 Februari, 2022.

ADA DUA

KEJAYAAN

MUHYIDIN 

AMIN

PERTAMA BERJAYA

MENAFIKAN

ANWAR DARI

MENJADI PM

AMIN

KEDUA MENERUSKAN

PENDAKWAN 

KLUSTER MAHKAMAH

AMIN

BILA NAJIB ZAHID

ROSMAH 

MASUK PENJARA

MAKA INILAH

KEJAYAAN BESAR

ABAH KAU

MUHYIDIN YASSIN

AMIN

KHALAS

UFO DI TAIPING ?
INI KERJA UFO

AMIN 

20 lembu dijumpai

 mati dalam ladang

 di Taiping

SEBANYAK 20 ekor lembu ditemukan mati dalam sebuah ladang buah naga di Sungai Rotan Padang Gajah, Taiping semalam.

Ketua Polis Daerah Taiping ACP Osman Mamat berkata kesemua bangkai lembu itu yang ditemukan pekerja lelaki ladang itu di sekitar lingkungan dua kilometer (km) dalam kawasan ladang berkenaan pada pukul 9.45 pagi.

“Pengadu telah membuat pemeriksaan terhadap lembu itu dan dapati mati lalu datang ke balai polis untuk membuat laporan tidak mahu bertanggungjawab atas apa-apa yang berlaku,” katanya dalam satu kenyataan di Ipoh hari ini.

Beliau berkata pemilik lembu berusia lingkungan 30-an yang mengalami kerugian dianggarkan sebanyak RM80,000 turut membuat laporan polis terhadap kejadian itu.

Menurutnya siasatan awal mendapati jumlah kesemua lembu ternakan milik lelaki itu adalah sebanyak 160 ekor manakala jarak antara ladang buah naga dan kandang lembu adalah kira-kira 6 km.

Osman berkata Pasukan Forensik Ibu Pejabat Polis Kontinjen Perak telah mengambil sampel tadahan air yang terdapat di dalam tong besi dan racun tanaman yang digunakan untuk pertanian di lokasi kejadian untuk tujuan analisis.

“Siasatan lanjut di tempat kejadian, pasukan veterinar telah membuat bedah siasat terhadap bangkai lembu di tempat kejadian telah mengambil jantung, limpa, paru-paru hati dan ginjal untuk dianalisis bagi mengetahui punca kematian,” katanya. 

Permohonan laporan bedah siasat pihak veterinar akan dibuat dalam masa terdekat dan kes disiasat di bawah Seksyen 428 Kanun Keseksaan iaitu khianat dengan membunuh atau mencacatkan haiwan. – Bernama, 31 Januari, 2022.


MISTERI SASPEN

AJAIB

AMIN

APAKAH UFO

DAH SAMPAI

KE TAIPING

AMIN

 ATAU MATI 

MAKAN RACUN

KHALAS

YANG PUNDEKNYA 

MEDIA MALAYSIA

SELALU LAPUR

PUTUS TENGAH

JALAN

KAH KAH KAH

ATK TAHU APA

JADI SETERUSNYA

KAH KAH KAH

UMNO PAKAI PELACUR

 


UMNO PAKAI

PELACUR

AMIN

BUKAN NAK 

BUAT BINI

KAH KAH KAH 

Unknown commented on

 "UMNO PANCUT 

ATAS PERUT PAS"

Habis pancut blah lah, takan nak buat bini? Kan dah bayor ? Apa lagi lu orang mahu??? Mahu nikah nikah sorry sorry lah ya, jangan buang masa, bayor udah pancut udah so blah blah ada pelanggan lain, ada customer lain, pergi sana jual lagi buka lagi kah kah kah padan muka, dah lah kepala bungkus, oxisgen tak masuk otak, lambat fikir lambat segala tapi bab dollar laju laju ambik kah kah kah mampooosssss