Sabtu, 29 Ogos 2020

TERIMA KASEH RONALD REAGAN


RONALD REAGAN
PRESIDEN AMERIKA INI
BEBASKAN INTERNET DARI
MONOPOLI TENTERA  DAN CIA 
UNTUK KEGUNAN ORANG RAMAI
MAKA 
BARULAH  KITA 
RAKYAT MALAYIS
DAPAT PENCERAHAN
BAHAWA LAGU NEGARA KU
DI CIPLAK DARI LAGU MEMULA MOON
TERIMA KASEH RONALD REAGAN  

INDIA PEGANG REKOD DUNIA


AWAS 


India paling ramai 

dalam dunia  

diserang Covid-19

India mencatatkan 76,472 kes koronavirus baru pada hari Sabtu, sedikit lebih rendah daripada angka semalam, yang menjadikan rekod nasional baru untuk negara ini.

Kadar jangkitan harian India adalah yang tertinggi dalam dunia. Pada hari Jumaat, negara ini melaporkan lebih dari 77,000 kes dalam 24 jam, hanya malu dengan jumlah rekod satu hari global yang dipegang oleh AS.

India telah melaporkan sejumlah 3.46 juta kes semasa wabak tersebut, menjadikannya jumlah kes ketiga tertinggi di dunia, setelah AS dan Brazil masing-masing. 

Negeri Maharashtra di India barat, rumah ibukota kewangan India, Mumbai, mencatatkan 331 kematian - peningkatan sehari paling tinggi di antara semua negeri dalam dua hari terakhir.


BUKA HATI 

KE MANA SABAH ?
YANG TENTUKAN

KE MANA SABAH

NAK PERGI

BUKAN 

POLITIKUS

DARI PILIPINA

ATAU POLITIKUS

SEMENANJUNG

AMIN


Tiada kompromi berhubung soal kedaulatan negeri Sabah - Muhyiddin

KOTA KINABALU: Perdana Menteri,  Muhyddin Yassin menegaskan tiada kompromi berhubung soal kedaulatan negeri Sabah.

Menurutnya, negeri Sabah kekal dalam Malaysia dan pihaknya turut menempelak usaha-usaha tertentu yang mengheret isu berkenaan dengan disifatkan tidak relevan.

“Soal kedaulatan Sabah tidak ada kompromi, baru-baru ini ada kenyataan daripada pihak Filipina, hendak buat peta baharu hendak masukkan dalam pasport.

“Yang belum selesai di peringkat Senate Committee, dia (Filipina) masukkan dalam peta, Sabah, dibawa ke tribunal, kita tidak akan tunduk dengan tuntutan seperti itu.


ARAH TUJU

SABAH DIBUAT

OLEH 

ANAK WATAN

SABAH

AMIN

MEREKA 

TENTUKAN

GARIS ARAH 

TANAH AIR

BUMI SABAH

HAK MILIK

SABAHAN

AMIN

SENSASI KALAU
WOIT

MEMANG TAK

SENSASI

KAH KAH KAH

ADA APA JADI

KELAB 

PENYOKONG

JADI CABANG

JADI SAYAP

KAH KAH KAH

Bersatu untuk kaum lain bukan perkara sensasi, kata Wan Saiful


BERSATU hanya mengikuti jejak Umno dan PAS dalam membuka parti kepada kaum lain, kata Wan Saiful Wan Jan.

Menurutnya Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu bersetuju mengkaji mewujudkan struktur yang lebih baik untuk membolehkan orang bukan Melayu dan bukan Islam yang menjadi ahli bersekutu turut terlibat dalam kegiatan parti tanpa menjejaskan prinsip yang dipegang oleh parti dan mengekalkan orang Melayu Islam sebagai teras. 


SENSASI BILA

DITERIMA

SEBAGAI AHLI

AMIN

BUKAN AHLI

KELAS KEDUA

AHLI SAMA RATA

BARU BERSATU

BARU BERJUANG

KAH KAH KAH

UMNO JOHOR SOKONG KU LI

KU LI TERUS

DAPAT SOKONGAN

KAH KAH KAH

DARI SAPA?

KAH KAH KAH

Nur Jazlan sokong 

saranan Ku Li agar 

tinggalkan kabinet PN

Ketika pemimpin utamanya menolak gesaan Tengku Razaleigh Hamzah agar menteri dan timbalan menteri Umno meninggalkan kabinet kerajaan Perikatan Nasional (PN), Timbalan Pengerusi Umno Johor, Nur Jazlan Mohamed tampil menyokong saranan berkenaan.

Nur Jazlan berkata, cadangan Pengerusi Jemaah Penasihat Umno itu tepat pada masanya disebabkan Bersatu membuka kemasukan kepada ahli bukan Melayu ke dalam parti itu.

Jelasnya, Bersatu melanggar prinsip asas penubuhan Muafakat Nasional (MN) iaitu muafakat parti Melayu-Islam.

"Jadi, menteri atau timbalan menteri dari Umno perlu letak jawatan dan keluar dari kerajaan Perikatan.


DARI PARA

YN YANG KALAH

KAH KAH KAH

MEREKA TAK

DAPAT  JAWATAN

KAH KAH KAH

SILAP SILAP

MASUK PENJARA

KAH KAH KAH

BOTO KO NI ?


BIAR BOTO
perkara paling endah dilihat dalam alam ..nengok diri sendiri ranchok dgn cinta hati yg dah jadik bini orang .. 
on 
BERKHALWAT 165
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 29/08/20

Ha

KAUM BURUH BELUM DISEDARKAN

KAUM BURUH

KAUM TANI

WAJIB

 DISEDARKAN
 Dah ketinggalan zaman.. perjuangan sekarang ..bukan berpaksikan maruah..bangsa ataupun agama... ia bergantung kepada arah mana kepala agong itu berada... lupakan lah pada perjuangan dan kesetiaan.. dah lama tidak ada dalam buku mereka. .. tak kira dari party mana sekali pun .. semuanya sama...berkiblatkan kepala agong..bagi dirinya..anak beranak..dan kawan-kawan sekeliling.. rakyat yg mengudikannya ..
dibiarkan kelaparan..penganguran tetap meningkat.. ekonomi tetap merosot..ringgit tetap jatuh.. maggi mee dan telur tetap mendapat sambutan ramai..dan wakil yg dilantik tetap akan bercuti keluar negara..pergi haji dua tiga kali setahun..tetap kebal.. dengan.. undang-undang  - double standards-... itulah negara ku yang -merdeka -
... .. 
on 
HUBAYA HUBAYA -
 SUARA PERDANA MENTERI
Publish | Delete | Spam
zaharuddin ahmad
at 15:50

mac

BUKAN SENSASITAK SENSASI

LANGSUNG

Bersatu untuk kaum lain bukan perkara sensasi, kata Wan Saiful


BERITA MENYUSULKES SABAHADA APA SABAH

Tiada kompromi berhubung soal kedaulatan negeri Sabah - Muhyiddin
BERITA MENYUSUL

CALON TETAP PERDANA MENTERICALON TETAP

PERDANA MENTERI
ku li dah lama cuba, Anwar pun dah lama cuba, semua tunggu naik takhtanya, tapi tak sampai sampai, kenapa ? apa kurang? apa lebih ? kah kah kah tak pandai atur dedak? tak pandai atur rasuah, tak pandai atur komisen masuk ?
 kah kah kah apa apa apa??
 on 
HUBAYA HUBAYA - 
SUARA PERDANA MENTERI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:14

se

YA RE TARD
YA RETARD
Kapir ni takut mati kata TaT. Islam ni suka mati dlm juang ..syurga ..tu sebab org Islam akan dudok atas jawatan hingga mampoos. Dah mampus anak pulak ganti ..semuanye atas nama PEJU-UWANG ..Lu tak caya Lu tanye Kutti. 
on 
KAPIR SAKIT 
LETAK JAWATAN
 ISLAM SAKIT 
TAK NGAKU SAKIT
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 29/08/20

Sek

BETUL KE KITA DARI NABI ADAM ?


BETUL KE KITA

DARI  ADAM

ATAU DARI LUCY
Biasalah dunia akhir zaman. Dahulu pada awal zaman manusia ini berasal dari 1 keturunan adam dan hawa, sudah beranak pinak maka adalah bangsa melayu, cina , india dan bangsa peribumi sabah dan sarawak.
 
Masaalah manusia lupa asal dan usul diri,diakhir zaman perangai manusia ini sangat assobiah/tahik rasis maka kurniaan tuhan yang menjadikan kaum berbilang bangsa dan agama. inilah Ukuran pemikiran manusia tidak menghargai apa yang telah terjadi adalah mengikut kehendak tuhan, bukan ditentukan puak penunggang agama dan bangsa. on 
DUNIA DITERAJU 
OLEH 3 KUMPULAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/08/20

ISLAM TANPA MAKNA

ISLAM TANPA 

APA APA MAKNA

Pm jepon akan letak jawatan atas sebab kesihatan, bekas pm malaysia tidak akan letak jawatan selagi dedak rm brim masih laku.itu beza negara yang dicop sebagai negara kafir/negara bukan islam beza sekali dengan negara islam.
sudah dijatuh hukum pon belum mahu meletak jawatan, itulah negara malaysia yang mendukung islam konon tapi menghina keturunan adam dan hawa.cina,india dan keturunan sabah dan sarawak adalah keturunan selain dari adam dan hawa???? on 
KERANA DITINDAS
 MEREKA BERRFIKIR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/08/20

K

RASUAH DI CHINA MERAH


RASUAH 

DI CHINA MERAH
LAGI HANCUR

TT, gwa tak khuatir China Merah mari sini. Komunis China tegas hapus rasuah, hukum tembak. Aku lebih khuatir politikus kita halal pusat hiburan anak ikan nanti. 
on 
GUA TULIS SAMA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/08/20


HUBAYA HUBAYA - SUARA PERDANA MENTERI


DENGAR DENGAR

INI SUARA

BAKAL PM

KAH KAH KAH

NAJIB ZAID

MASUK PENJARA

KAH KAH KAH

YANG BEBAS

HANYA KU LI

KAH KAH KAH


Ku Li gesa ahli Umno undur segera dari Kabinet Perikatan

PENGERUSI Jemaah Penasihat Umno Tengku Razaleigh Hamzah hari ini mengeluarkan kenyataan menggemparkan dengan meminta ahli-ahli Umno yang menganggotai Kabinet Kerajaan Perikatan Nasional (PN) supaya segera berundur daripada jawatan masing-masing.

Gesaan itu dibuat berikutan pengumuman Bersatu untuk menerima bukan Melayu sebagai ahli parti.

Ahli Parlimen Gua Musang itu berkata pengumuman Bersatu dengan sendirinya telah menghilangkan kelayakan parti tersebut sebagai anggota Pakatan Melayu Islam yang didukung oleh Muafakat Nasional.

“Kita Umno tidak pernah menjadi anggota kerajaan Perikatan Nasional, hanya kita memberi sokongan dari awal penubuhan kerajaan ini untuk menjaga dan memelihara kestabilan politik negara.


“Dengan berlakunya perubahan yang diumumkan oleh Bersatu, wajar ahli-ahli Umno yang menganggotai kabinet kerajaan sekarang berundur daripada melibatkan diri dalam kerajaan sekarang,” katanya dalam satu kenyataan di Kuala Lumpur hari ini.

Kerajaan PN sekarang ditubuhkan pada 29 Feb, atas dasar sokongan beberapa parti politik iaitu Bersatu, Umno dan PAS, Gabungan Parti Sarawak (GPS), Parti Bersatu Rakyat Sabah (PBRS) dan Parti Solidariti Tanah Airku (STAR Sabah), MCA dan MIC.

Penubuhan kerajaan itu berlaku apabila Kerajaan Pakatan Harapan (PH) yang dianggotai oleh PKR, DAP, Bersatu dan Amanah hilang sokongan suara dalam Parlimen berikutan tindakan Bersatu keluar daripada PH.

Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin mengangkat sumpah jawatan sebagai perdana menteri kelapan pada 1 Mac dan membentuk kabinetnya pada 10 Mac.

Bersatu diterima masuk Muafakat Nasional yang dianggotai oleh Umno dan PAS pada 13 Ogos dan Muhyiddin menyatakan persetujuan menyertai gabungan itu pada 18 Ogos.

Dalam kenyataan satu muka surat itu, Tengku Razaleigh berkata ahli-ahli Umno berkenaan perlu bertindak cepat bagi membolehkan Umno menumpukan perhatiannya kepada penyelesaian masalah golongan muda mencari pekerjaan dalam keadaan negara menghadapi pandemik Covid-19.


CALON TETAP PM

SEDANG 

MERANCANG

KAH KAH KAH

MEMANG LOJIK

DARI 

CALON TETAP

BERALIH JADI

CALON PM

KAH KAH KAH

YANG TINGGAL

SEBAGAI

CALON TETAP

MASIH LAGI

ANWAR IBRAHIM

KAH KAH KAH

MENERAJU DUNIA


MENERAJU DUNIA

kalau betul kau boleh berfikir tak ada lah kau jadi komunis. kau baca buku tokoh kiri saja.. kau tau apa.. kau dah kena brainwash... tapi kau ingat kau woke.. padahal kau ni useful idiot... kau ingat kapitalis tindas kau.. kau salahkan orang kaya.. benci orang kaya.. betul la orang kata... 
ideology kiri ini timbul dari envy.. ubah diri sendiri dulu.. sebelum nak ubah dunia.. bangun pagi pun malas.. kerja pun tak pernah.. ada hati nak cakap pasal kelas pekerja. ni aku bukan cakap pasal kau... aku cakap pasal karl marx. kah kah kah! 
on
 KERANA DITINDAS
 MEREKA BERRFIKIR
Publish | Delete | Spam
Ketua Pengarang
on 28/08/20

Se

DEGIL SUSAH NAK UBATDEGIL SUSAH

NAK DIUBATI
Betul la tt. bkn politikus sj,org lain pun tmsuk tt nasihat smp kuar buih putih dri mulut sklipun,klu dh bengap,payah nk ckp.asal jgn yg menasihati tu 2x5 teruk suda.... on 
BERAT INI BERAT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/08/20

Apa

SUARA BAKAL PERDANA MENTERI


INI SUARA

CALON TETAP PM

Ku Li gesa ahli Umno undur segera dari Kabinet Perikatan


BERITA MENYUSULANWAR TETAP CALON PM


ANWAR TETAP

CALON PIEM

Kenapa asik salahkan ATOK meyebabkan ABAM jadi PM menunggu sampai mati....???? Atok kena serve jawatan PM ni on gold platter ke utk Abam...???? Abam tak boleh usaha sendiri ke macam Najib, hari-hari muncul dlm facebuk cakap pasal ekonomi sampai org kata dia pakar ekonomi...???? Tengok ATOK. 
Har-hari muncul. Tak kutuk Najib, kutuk malikulsembap. Atau lontar idea ekinomi, politik, COVID dan buat party baru - Pejuang. Abam tak boleh tuduh Atok nak sailing dia. Abam tunjuklah ketokohan dan idea Abam baru orang respect. RESPECT IS EARNED BUKAN BOLEH DAPAT ON GOLD PLATTER. 
on 
SAHEH PROJEK AWAL
 SAILANG ANWAR
Publish | Delete | Spam
cikminah
on 28/08/20

T

PERNIAGAAN BUMIPUTER JUAL DATUK


PERNIAGAAN 

BUMIPUTERA

JUAL DATUK

Jual beli Datuk ..mungkin dah sampai masanye kita nengok hal ni cara +ve. Ia salah satu cara galakan utk Bumiputera meniage ..maksud PATEEK Raja meniage. Cobak lu kira satu Latok 100,000 
..kalau 5 ribu Latok dah berapa ..tu belom masuk lagi Latok Seli. Dgn ini institusi Raja dah boleh sara diri sendiri, MCM GWA ..dan ..dan Gomen tak perlu lagi peruntukan BAJET utk Raja ..betol tak? 
on
 JUAL BELI DATUK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 28/08/20

Ke

GUA UDAH RAMAL

GUA  UDAH

RAMAL


PKPP dilanjut sehingga 31 Disember


KUALA LUMPUR- Kerajaan memutuskan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) dilanjutkan sehingga 31 Disember 2020.

PKPP yang bermula sejak 10 Jun lalu sepatutnya tamat pada Isnin ini.


AMIN

WARGA SABAH TAK MINAT ISLEWARGA SABAH

TAK MINAT ISLE

 Ada satu parti isle nak tanding di prn sabah.Kat sabah tak main tonggang agama dan bangsa.Kalau laku tonggangan agama senang seperti menunggang kuda padi dah lama dah parti isle menjadi adun dan mp kat malaysia timur.Yang berlaku selama ini ialah hilang deposit dan tak pernah menang, habuk pon takda.
Jadi harap parti tu ukur dulu badan sendiri jangan ukur saiz serban dan jubah yang boleh rakyat malaysia timur pakai.Nak jadi king maker bertanding semua kerusi pun lingkop, cuma dengan berkawan dengan penyanggak dan penyamun dan dilengkapkan oleh tindakkan gerembolan pengkhinat barulah boleh jadi king maker.
kahkahkahkahkhah thuiih 
on 
PUNCA SOKONGAN
 POLITIK UNDI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/08/20

Mant

DUTA TARAF SAMY VELOO

DUTA TARAF

SAMI VELOOO
Kuli menganas lagi bila meminta umngok letak jawatan dari kabinet.apakah kuli sedar sang amanat mengharamkan umnok berdiam diri tentang kerjasama damai antata uae dan puak israel dan berdiam diri tentang menteri dari pas langgar perintah kurantin.
bila tidak berjawatan duta taraf menteri inilah manusia yang kuat melabel jelek orang lain. masa senang bolehlah label impama 2 kepala lutut(lutut yang tiada otak untuk berfikir) 
on 
KOBID
 MENGGANAS LAGI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 28/08/20

PEMIKIR MELAYU JADI KANG KUNG


PEMIKIR MELAYU

JADI KANGKUNG
Kerana di tindas mereka berfikir. 
Ini tidak berlaku pada MoLayu 
..MoLayu stim bila di tindih ..
oop maksud gwa di TINDAS. 
on 
KERANA DITINDAS 
MEREKA BERRFIKIR
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 23:05

Ju

BERKHALWAT 165KHALWAT 165
SABTU 28/9/2020
KITA MASUK HARI KE 165
BERKHALWAT

GUA DAH BILANG
PKPP AKAN  DISAMBUNG
KAH KAH KAH
ADA KEBAIKAN
MUSTAHIL LU 
TAK DAPAT BAU


PAGI INI HOKKIEN
MACAM BIASA
MATAHARI DAH KELUAR
WAKTU KELUAR SAMA
CUMA  PAGI INI
AWAN TEBAL TAK ADA
MAKA BOLEH DILIHAT
MATAHARI ITU BULAT

GUA RASA HARI INI PANAS
DAN MUNGKIN PETANG HUJAN

GUA HAIRAN
KAUM KELUARGA PIPIT 
LANGSUNG TAK KELIHATAN
PETANG KELMARIN
DI PADANG RUMPUT
PUN TAK KELIHATAN
MANA DAH HILANG?

PAGI INI TERKUKUR
SETIA BELAGU
DAN
DIBANTU OLEH MERBAH

SIMPONI CENGKERIK KURENG
MUNGKIN KERANA
BEBERAPA HARI PANAS
MAKA  MEREKA SENYAP

GUA SELALU 
TANGGUH MENANGGUH
TAPI MASA BERJALAN TERUS

MARI KITA RAYAKAN HIDUP
PADA KETIKA INI
BUKAN DENGAN HARAPAN
MASA DEPAN
TIDAK JADI GENTAR
TIDAK DIPENJARA OLEH
ANGAN ANGAN
BERSENANG HATI
DENGAN APA YANG ADA
YANG MENCUKUPI
TAK PERLU
NAK TAMBAH LAGI

DIMANA  KITA TEMUI ORANG
INI PELUANG
UNTUK 
BERBUAT KEBAJIKKAN

HA HA
NASIB BAIK
IALAH APABILA 
PELUANG BERJUMPA
DENGAN 
KITA YANG BERSEDIA

MALAM NI SEBELUM TIDO
TANYA DIRI
APA CILAKA YANG 
TELAH DILAKUKAN
DAN
APA KEBAIKAN YANG 
SEPATUTNYA DIBUAT

CAMPAKKAN DIRI 
KE SARANG SAMSENG
KITA WAJIB AKAN KELUAR
DENGAN
SATU PASOKAN AMAL

PERKARA  PALING 
INDAH DILIHAT
DALAM ALAM INI
IALAH
MENYAKSIKAN SOSOK
BERJUANG 
MENENTANG RINTANGAN
AMIN

SELAMAT BERPUASA