Khamis, 11 Januari 2024

ISRAEL DIDAKWA - BANYAK NEGARA SOKONG


ISRAEL DI DAKWA

BANYAK NEGARA

SOKONG

AMIN

ZIONIS ISRAEL DI HERET KE MAHKAMAH KES BUNUH !!!


ZIONIS ISRAEL

DI HERET 

KE MAHKAMAH

KES BUNUH

KHALAS

ZAHID MARAH !!!


Badan Peguam 'tukang sibuk' dan selektif kritik keputusan DNAA, kata Zahid

TIMBALAN Perdana Menteri  Ahmad Zahid Hamidi menyifatkan Badan Peguam Malaysia bersifat selektif ketika mengkritik keputusan Peguam Negara (AG) memberhentikan prosiding kes jenayah terhadap beliau pada 4 Sept lepas.

Menurut Ahmad Zahid, pemohon (Badan Peguam Malaysia) hanya berdiam diri, takut atau bisu apabila keputusan sama dibuat oleh AG terdahulu dalam kapasiti sebagai Pendakwa Raya yang melepaskan tanpa membebaskan (DNAA) atau melepas dan membebaskan beberapa ahli politik lain. 

“Pemohon adalah semata-mata ‘tukang sibuk’ (busy body) dalam kes ini. Hanya pihak yang terjejas atau terkesan dengan teruk dengan keputusan Pendakwa Raya yang boleh memohon suatu kebenaran untuk memfailkan permohonan semakan kehakiman bersabit kes ini. 

“Saya menegaskan tindakan pemohon memfailkan permohonan ini adalah bersifat selektif, tidak bertanggungjawab dan berat sebelah. 

“Pemohon cuba menggambarkan suatu imej sebagai juara keadilan kepada masyarakat dengan mempersoal keputusan responden pertama (AG) dan mahkamah yang membenarkan suatu DNAA bersabit pertuduhan-pertuduhan jenayah melibatkan kes-kes saya,” katanya menerusi afidavit difailkan pada 4 Jan bagi membantah permohonan kebenaran semakan kehakiman oleh Badan Peguam.

Mahkamah Tinggi sebelum ini telah melepas tanpa membebaskan (DNAA) Ahmad Zahid daripada 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan dana Yayasan Akalbudi selepas pendakwaan memaklumkan Jabatan Peguam Negara ingin memberhentikan prosiding terhadap beliau.

Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah itu berkata keputusan AG tidak boleh dicabar melalui permohonan semakan kehakiman dan pemohon menunjukkan kelakuan tidak rasional dalam mempersoalkan kuasa-kuasa diberikan kepada AG yang menjalankan tugas sebagai Pendakwa Raya selaras dengan Perlembagaan Persekutuan.

Ahmad Zahid, selaku responden kedua berkata beliau dinasihati oleh peguam dan percaya bahawa keputusan Peguam Negara memohon perintah DNAA termaktub sepenuhnya dalam kuasa prerogatif dan kuasa selaku Pendakwa Raya di bawah Artikel 145 (3) Perlembagaan Persekutuan.

Ahli Parlimen Bagan Datuk itu berkata Badan Peguam juga tidak mempunyai apa-apa keupayaan undang-undang atau locus standi bagi memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman.

Dalam prosiding di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Amarjeet Singh hari ini, Peguam Kanan Persekutuan Ahmad Hanir Hambaly mewakili Peguam Negara berkata pihaknya membantah permohonan Badan Peguam antaranya atas alasan peruntukan Seksyen 254 (1) Kanun Tatacara Jenayah membenarkan Pendakwa Raya memohon bagi DNAA selepas peringkat prima facie.

Ahmad Hanir berkata peruntukan undang-undang itu menyatakan bahawa Pendakwa Raya boleh mengemukakan permohonan DNAA selagi mahkamah tidak membuat keputusan.

“Tiada had masa dinyatakan bagi Pendakwa Raya berbuat demikian (kemuka permohonan DNAA),” katanya dan menambah Badan Peguam tidak memenuhi keperluan undang-undang bagi mengemukakan permohonan terbabit dan gagal membuktikan bahawa tindakan AG itu tidak rasional dan tidak sah.

Sementara itu, peguam Ambiga Sreenevasan yang mewakili Badan Peguam memaklumkan kepada mahkamah, pihaknya akan merujuk persoalan perlembagaan berhubung permohonan kebenaran itu ke Mahkamah Persekutuan.

Mahkamah kemudian menetapkan 6 Feb ini untuk pengurusan kes.

Badan Peguam yang memfailkan permohonan kebenaran semakan kehakiman pada 2 Dis lepas, antaranya memohon perintah supaya keputusan yang dibuat oleh Peguam Negara dibatalkan selain memohon deklarasi bahawa keputusan itu adalah tidak sah. – Bernama, 11 Januari, 2024.


KAH KAH KAH

WOIT 

ZAHID NAIK MARAH

KAH KAH KAH

KES BOLEH

DIBUKA KEMBALI 

JENG JENG JENG

JIKA PRU 16

PERIKATAN MENANG

APA AKAN JADI ?

JENG JENG JENG

JADI MACAM

KES DAIM KE ?

KAH KAH KAH

KHALAS

DAIM BANGUN MELAWAN


Daim, ahli keluarga mohon kebenaran mahkamah cabar siasatan SPRM


DAIM Zainuddin dan lima ahli keluarganya memfailkan permohonan semakan kehakiman berhubung siasatan rasuah dijalankan terhadap mereka oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Mereka dan Ilham Tower Sdn Bhd memfailkan semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur semalam.

SPRM dan pendakwa raya dinamakan sebagai responden pertama dan kedua.

Mereka mendakwa tidak tahu asas siasatan SPRM, kecuali beberapa laporan berita mendakwa siasatan itu ada kaitan dengan Kertas Pandora.

“Walaupun rakyat Malaysia lain dinamakan dalam Kertas Pandora, mereka tidak tidak siasat atau dikeluarkan notis oleh SPRM,” kata mereka dalam permohonan di Mahkamah Tinggi.

Daim dan keluarganya memohon mahkamah menolak siasatan itu dan memberikan deklarasi siasatan SPRM itu bercanggah dengan perlembagaan.

Menurut afidavit sokongan Daim, beliau berhujah tindakan SPRM sangat mengganggunya.

Siasatan itu tidak berasas, katanya.

Daim mendakwa SPRM tidak mendedahkan kepadanya asas kesalahan dilakukannya dalam siasatan terhadapnya sejak tahun lalu.

Beliau mendakwa SPRM hanya memberitahu beliau disiasat mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009. – 11 Januari, 2024.

WOIT

KAH KAH KAH

DAIM BANGUN

MELAWAN

KAH KAH KAH

FULUS ADA

LAGI KE NAK

BAYAR PEGUAM

AMIN

DUIT TAK

KENA BEKU

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

USTAD KERAS. PELIR

90 gambar lucah ditemukan dalam data telefon bimbit Ebit Lew, kata saksi

SEORANG pegawai polis memberitahu Mahkamah Majistret di Tenom hari ini bahawa sebanyak 90 keping gambar dipercayai berunsur lucah ditemukan dalam data yang diekstrak daripada telefon bimbit pendakwah Ebit Irawan Ibrahim Lew atau Ebit Lew.

Juruanalisis Unit Siasatan Jenayah Komputer Forensik Polis Diraja Malaysia (PDRM) Insp Yip Chang Ching, 43, berkata beliau menganalisa data itu yang disimpan dalam sebuah pemacu kilat dan hasil analisanya pada 10 Mac 2022 menemukan gambar itu serta tiga rakaman video juga dipercayai berunsur lucah.

Beliau berkata demikian ketika pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Zahida Zakaria mengenai hasil analisanya terhadap barang kes iaitu sebuah pemacu kilat yang diserahkan oleh syarikat LGMS Berhad kepada PDRM.

Saksi pendakwaan kelapan itu berkata beliau mengambil masa kira-kira empat jam 50 minit untuk membuka fail yang diekstrak itu supaya boleh dibaca perisian forensik.

“Setelah fail dibuka saya mengambil masa lebih kurang dua hari untuk meneliti dan menganalisa data itu supaya dapat mengeluarkan data yang diperlukan mengikut permohonan dalam borang analisa yang disediakan pegawai penyiasat,” katanya pada perbicaraan kes Ebit Lew.

Yip berkata data dianalsisnya itu turut mengandungi laporan dua panggilan keluar yang dijawab oleh pihak lain selama 136 saat dan 1,346 saat masing-masing pada 1 Mei 2021 pukul 7.28 pagi dan 20 Mei 2021 pukul 7.50 pagi.

Beliau berkata dia menyerahkan pemacu kilat itu kepada pegawai penyiasat pada 10 Jan tahun lepas.

Lew, 38, berdepan 11 pertuduhan antaranya mengaibkan kehormatan seorang wanita berumur 40an dengan menghantar perkataan dan gambar lucah ke nombor telefon mangsa melalui aplikasi WhatsApp, antara Mac dan Jun 2021.

Pertuduhan mengikut Seksyen 509 Kanun Keseksaan itu membawa hukuman maksimum penjara lima tahun atau denda atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Perbicaraan di hadapan Majistret Nur Asyraf Zolhani bersambung esok. – Bernama, 10 Januari, 2024.

WOIT

BAGI CHANLAH

USTAD PUN

KERAS PELIR

KAH KAH KAH

CEK DALAM

SERABAN ADA

GAMBAR PORNO ?

KAH KAH KAH

SUKA 

PAKAI JUBAH 

KERANA BILA

PELIR KERAS

ORANG TAK

NAMPAK BATANG

KAH KAH KAH

USTAD KE 

MUFTI KE

SEMUA SAMA

BERZIKIR DAN

BERZAKAR

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

SEMUA KES RASUAH DI SIASAT


Rasuah: Kes baharu atau lama, semua disiasat – PM

ISKANDAR PUTERI– Kerajaan Perpaduan tidak tidak menyasarkan mana-mana bekas pemimpin dalam usaha menangani gejala rasuah di negara ini.

Ini kerana, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) diberi kebebasan sepenuhnya untuk mengambil tindakan terhadap sesiapa sahaja.

Perdana Menteri menegaskan, kerajaan sama sekali tidak akan berkompromi dalam soal membanteras rasuah termasuk membabitkan “jerung besar”dan bukan hanya tertumpu kepada “ikan bilis”.


WOIT

BETUL SOKONG

SETUJU TERBAIK

KAH KAH KAH

KES RASUAH

BARU & LAMA

WAJIB DISIASAT

AMIN

KES DAIM

KES MADEY

KES HADI

KES SYED SADIK

WAJIB SIASAT

KECUALI KES

ZAHID HAMIDI

KAH KAH KAH

YANG NI 

JANGAN SIASAT

RUNTUH KERAJAAN

KAH KAH KAH

KHALAS

BERITA BAIK - PERANG MEREBAK !!!


BERITA BAIK

AMIN

PERANG MEREBAK

KHALAS

KHALAS

SAMAN CIK GU BARD
8 Dec 2023 — Peguam mewakili Wahab, Faizal Rahman, memaklumkan surat tuntutan saman sudah dihantar kepada dua pihak iaitu ahli jawatankuasa penerangan ...
Missing: CIK ‎| Show results with: CIK

WOIT

APA JADI

DENGAN WAHAB

AMIN

BILA WAHAB

NAK SAMAN

CIK GU BARD

AMIN

KHALAS

RAHSIA ANWAR SUDAH BOCOR


RAHSIA ANWAR

SUDAH BOCOR

KAH KAH KAH

AMIN

KES NAJIB - SATU TEATER ?Pengampunan Diraja: Peguam Najib persoal maklumat diperoleh media asing

PEMBELAAN Najib Razak hari ini mempersoal bagaimana media antarabangsa boleh mendapatkan maklumat mengenai status petisyen pengampunan diraja bekas perdana menteri itu kerana sesi Lembaga Pengampunan dikendali secara rahsia di peringkat tertinggi.

Peguam Muhammad Shafee Abdullah membangkitkan perkara itu dalam satu kenyataan dan merujuk kepada artikel bertajuk Malaysia set to decide on jailed former PM Najib’s high-stakes bid for royal pardon yang disiarkan hari ini.

Beliau berkata penulis menyatakan Lembaga Pengampunan bermesyuarat pada Disember lepas bagi membincangkan petisyen pengampunan bekas perdana menteri itu namun ditangguh kepada bulan ini bagi membolehkan ia bersidang semula.

“Setiap sesi Lembaga Pengampunan dikendali secara rahsia di peringkat tertinggi. Nama ahli yang hadir dan tarikh mereka bersidang juga tidak dihebahkan.

“Ahli tetap Lembaga Pengampunan ialah Yang di-Pertuan Agong, Menteri Wilayah Persekutuan (dalam kes membabitkan isu dalam Wilayah Persekutuan) dan Peguam Negara.

Muhammad Shafee berkata nama ahli biasa sentiasa dirahsiakan dan tidak pernah didedahkan dan jika Lembaga Pengampunan akan bersidang untuk mempertimbang permohonan Najib, perkara itu akan dikendali secara rahsia kerana ia tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi 1972.

“Sebagai peguam Najib yang terlibat dalam petisyen pengampunan beliau, kami tidak pernah dimaklumkan mengenai langkah yang diambil oleh Lembaga Pengampunan (jika ada) berkaitan petisyen anak guam kami.

“Oleh itu kami tertanya-tanya bagaimana agensi tertentu membuat spekulasi berkaitan berita tidak berasas ini. Kami tidak tahu siapa sumber yang tidak dinamakan itu dan penulis bergantung kepadanya untuk mendapatkan kisah sensasi yang menjadi bualan hangat orang ramai dan media lain pagi tadi,” katanya.

Beliau juga berkata orang ramai sedia maklum petisyen pengampunan bagi pihak Najib diserahkan kepada Lembaga Pengampunan melalui Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-undang (BHEUU) di Putrajaya pada 1 September 2022.

“Selepas itu kami menyusulinya dengan tambahan kepada petisyen itu pada 18 Oktober 2022 dan pada 24 April 2023, kedua-duanya mengandungi maklumat lanjut untuk pertimbangan Yang di-Pertuan Agong berhubung petisyen pengampunan itu.

“Sehingga hampir penghujung tahun 2023, kami tidak menerima sebarang berita atau petunjuk mengenai petisyen pengampunan itu. Anak guam kami risau tentang status petisyen pengampunan beliau dan mengarahkan kami untuk mengingatkan BHEUU pada 4 Disember 2023 mengenai petisyen pengampunan anak guam kami yang belum mendapat sebarang maklum balas setakat ini,” katanya.

Muhammad Shafee berkata sebagai peguam Najib, mereka lebih risau mengenai kedudukan anak guam mereka memandangkan alasan tunggal pengampunan beliau ialah atas dasar tidak mendapat perbicaraan yang adil terutama dalam rayuan terakhir di Mahkamah Persekutuan.

Justeru beliau mengingatkan media dan orang ramai bahawa di bawah peruntukan Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan, Kuasa Pengampunan dalam kes ini adalah kuasa prerogatif Yang di-Pertuan Agong, yang bersifat mutlak.

Najib, 70, kini menjalani hukuman penjara 12 tahun di Penjara Kajang selepas Mahkamah Persekutuan pada 23 Ogos lepas mengekalkan sabitan dan hukuman penjara serta denda RM210 juta terhadapnya yang didapati bersalah menyeleweng dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta. – Bernama, 10 Januari, 2024.


WOIT

APAKAH SEMUA

INI TEATER YANG

DI PENTAS UNTUK

KABUR MATA

ORANG RAMAI

AMIN

SENGAJA BUAT

BERITA INI WALHAL

MEMANG ADA

PROJEK NAK

BEBASKAN NAJIB

AMIN

SENGAJA BOCOR

BERITA PADA

MEDIA ASING

AMIN

RAKYAT CUNT PIUS

LALU NAJIB 

DIBEBASKAN

AMIN

KHALAS

MAIL BERA DIPANGGIL SPRM

 

SPRM panggil 

Ismail Sabri


KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan telah memanggil bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Badan itu dalam satu kenyataan berkata, siasatan berkaitan dana RM700 juta untuk  tujuan promosi dan publisiti.

“SPRM juga ingin memaklumkan telah merakamkan keterangan bekas Perdana Menteri, Ismail Sabri Yaakob bagi membantu siasatan berhubung penggunaan dana RM700 juta yang dibelanjakan untuk tujuan publisiti dan promosi semasa pentadbiran kerajaan terdahulu,” kata SPRM dalam kenyataan satu muka surat.

Difahamkan, Ismail Sabri yang juga Ahli Parlimen Bera diambil keterangan di sekitar ibu negara kira-kira 10 pagi tadi.

SPRM juga sudah merakam keterangan beberapa individu termasuk pembantu peribadi kepada Ismail Sabri.

Siasatan berkenaan dilakukan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001 dan Akta SPRM 2009.

Semalam, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Azam Baki mengesahkan akan memanggil seorang bekas perdana menteri untuk memberi keterangan berhubung perbelanjaan dana RM700 juta bagi tujuan promosi dan publisiti dalam minggu ini atau selewat-lewatnya minggu depan.

Turut akan dipanggil, pegawai di pejabat bekas Perdana Menteri berkenaan yang terbabit dengan perbelanjaan dana.

Media sebelum ini melaporkan Kerajaan Persekutuan membelanjakan hingga RM700 juta untuk pengiklanan, promosi dan publisiti bagi menghebahkan agenda kerajaan bagi tempoh 2020 hingga 2022.


WOIT

KESIAN PAK LOMG

 MAIL BERA

KAH KAH KAH

PAK LONG KENA

TEKAN JANGAN

CUBA GULING

KERAJAAN

AMIN

BAGI MAIL BERA

UNDUR DIRI

DARI PROJEK

TUMBANG ANWAR

KAH KAH KAH

BAGI PAK LONG

TAKUT DENGAN

KES RASUAH

KAH KAH KAH

KHALAS

DAIM KELUARGA YANG KAYA ?SPRM sahkan soal siasat keluarga Daim

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini berkata mereka memanggil isteri Daim Zainuddin, Na’imah Abdul Khalid dan dua anak lelaki - Muhammad Amin Zainuddin dan Muhammad Amir Zainuddin bagi membantu siasatan berkaitan bekas Menteri Kewangan dan ahli perniagaan itu.

Mereka disoal siasat di Ibu Pejabat SPRM di Putrajaya.

“Mereka dipanggil untuk memberi kenyataan bagi memastikan nilai beberapa aset bernilai tinggi dalam dan luar negara yang dipegang di bawah syarikat milik mereka berhubung siasatan terhadap bekas menteri kewangan Daim Zainuddin.

“Satu notis disampaikan kepada Daim di bawah Seksyen 36(1)(a) Akta SPRM 2009 pada 7 Jun 2023 manakala ahli keluarganya diserahkan notis di bawah Seksyen 36(1)(b) Akta SPRM 2009.

“Seperti yang dinyatakan dalam Siaran Akhbar SPRM bertarikh 30 Disember 2024, siasatan bermula pada Februari tahun lepas berdasarkan maklumat daripada Kertas Pandora,” kata suruhanjaya itu dalam satu kenyataan.

Sementara itu peguam Rajesh Nagarajan yang bertindak untuk keluarga itu menyelar tindakan SPRM dan berkata ia umpama “ekspedisi memancing ikan yang besar”.

Beliau berkata mereka dipanggil untuk disoal siasat pada 10.30 pagi dan keluar dari ibu pejabat SPRM di sini sembilan jam kemudian.

“Keseluruhan proses soal-siasat umpama satu ekspedisi memancing ikan yang besar. Mereka memancing ikan untuk cuba mencari maklumat bagi mendakwa Daim,” katanya.

“Anda tidak mendedahkan apa kesalahannya. Ini bertentangan dengan keadilan semula jadi,” katanya.

SPRM juga mendedahkan mereka merekodkan kenyataan bekas perdana menteri Ismail Sabri Yaakob untuk membantu siasatan berhubung penggunaan dana RM700 juta yang dibelanjakan untuk publisiti dan promosi semasa pentadbiran terdahulu hari ini. – 10 Januari, 2024.

SILA TANYA

ANAK DAIM

MACAM MANA

AYAH JADI KAYA

KAH KAH KAH

TANYA ANAK

NAJIB

MAACM MANA

EMAK JADI KAYA

OPPS... SILAP

MACAM MANA

EMAK JADI GEMOK

KAH KAH KAH

KHALAS