Sabtu, 20 Mei 2023

KITA DISERANG PANAS

 


KITA DISERANG

CUACA PANAS

KHALAS

CUACA MALAYSIA SEMAKIN PANAS

Cuaca panas: Murid, guru boleh terus pakai baju sukan, kata menteri


KEMENTERIAN Pendidikan (KPM) tidak menetapkan tempoh kebenaran bagi murid, guru dan anggota kumpulan pelaksana di semua institusi pendidikannya memakai pakaian atau baju sukan ketika cuaca panas yang berlaku ketika ini, kata menterinya Fadhlina Sidek.

Beliau berkata kebenaran khas itu bergantung kepada keadaan cuaca dan diberikan bagi mengelakkan sebarang komplikasi kesihatan.

“KPM tidak membuat keputusan sendiri, kita dibantu dan mendapat pedoman daripada KKM (Kementerian Kesihatan) dan Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim yang sentiasa memantau cuaca dan suhu untuk pastikan kita dapat meneruskan aktiviti bersama pelajar.

“Langkah ini juga supaya kejadian tidak diingini boleh dihalang dan dicegah,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui pemberita selepas jerayawara pendidikan Madani dan majlis sambutan hari raya bersama menteri pendidikan di Kota Bharu, Kelantan hari ini.

Turut hadir Ketua Pengarah Pendidikan Pkharuddin Ghazali, Pengarah Pendidikan Kelantan dan Ketua Pegawai Perniagaan Perusahaan CelcomDigi Afizulazha Abdullah.

Pada majlis itu, Fadhlina turut melancarkan pakej guru EL30 dan M40 yang merupakan kerjasama strategik Yayasan Didik Negara dan CelcomDigi.

Pada 3 Mei lalu, KPM memberi kebenaran khas untuk memakai pakaian atau baju sukan yang sopan semasa cuaca panas bagi mengelakkan sebarang komplikasi kepada kesihatan.

Kementerian turut memaklumkan pemakaian tali leher tidak diwajibkan bagi murid yang memakai pakaian seragam sekolah. – Bernama, 20 Mei, 2023.

BUKTI JELAS

KIAMAT IKLIM

TELAH SAMPAI

AMIN

UMAT MANUSIA

MASIH ENGGAN

BERUBAH

KHALAS

ANGAN ANGAN BUKAN JENAYAH

 
BETUL KE RAMAI

BERHIJRAH?

KAH KAH KAH

ANGAN ANGAN

BUKAN JENAYAH

KHALAS

SENJATA SULIT AMERIKA


SENJATA SULIT

AMERIKA

KHALAS

Unknown commented on

 "SENJATA IKLIM 

ATAU HANYA TEORI"


Wahyu Nabi dan senjata HAARP

Sabda Nabi sesungguhnya kamu berada di pertengahan lapisan langit.. Cahaya radiasi ini lah HAARP tarik untuk musnahkan bumi. Research centre dari Mesir Dr Baser Sayet

https://vt.tiktok.com/ZSLeaUsv5/

Sebalum ini taufsn Katarina, Sally Emily dsb nya selalu melanda Miami Florida, Bermuda dan Amerika Latin. Tiba tiba lansung tiada taufan tornado kategori F1 melanda kawasan tersebut.

Cuaca tidak menentu panas, kering hujan lebat ribut petir dan gempa bumi banyak berlaku di Asia Pacific. Tentera USA berkubu di Filipina Dan Taiwan kesan kebangkitan China dan Russia.

Mulai cuaca tak menentu masa kini taufan Katarina, Emily, Sally dll taufan kategori F1 akan berlaku di rantau Asia Pacific bukan di Bermuda, Florida Jamaica Atlantik lagi...Cuaca panas sejuk hujan banjir ini baru permulaan ...

Tornado F1 dan gempa bumi... Tungguuu yer pada manusia yang tak berilmu ...!!

KIAMAT AKAN SAMPAI


KIAMAT AKAN

SAMPAI

AMIN

APA YG BERMULA

AKAN BERAKHIR

KHALAS

Unknown commented on 
"SENJATA IKLIM 
ATAU HANYA TEORI"

Manusia bila cerdik lebih akan membawa kemusnahan sendiri, ini teori atau pratikal entah lah tapi satu pasti dunia akan kiamat juga sebab manusia sudah tak layak hidup kah kah kah selagi boleh

SYRIA KEMBALI KE LIGA ARAB


SYRIA KEMBALI

KE LIGA ARAB

AMIN

IKAN MAKIN KURANG KESAN KIAMAT IKLIMHasil tangkapan ikan merosot, ramai nelayan Kuala Terengganu tidak turun ke laut

SETIAP hari, Mohd Yusof Sulong, nelayan di Kampung Tok Jembal, Kuala Terengganu secara rutin akan turun ke laut sebelum waktu Subuh lagi untuk mencari rezeki bersama anak atau anak saudaranya.

Biasanya mereka akan pulang ke darat pada 11 pagi, membawa hasil tangkapan ikan antara 15 ke 20 kilogram (kg). Mereka tidak turun ke laut hanya ketika musim tengkujuh yang biasanya bermula pada November.

Namun Yusof yang ditemui The Malaysian Insight di pantai Tok Jembal berkata beliau dan banyak nelayan lain sudah sebulan tidak turun ke laut kerana hasil tangkapan ikan yang sangat kurang.

Katanya, keadaan itu bermula sejak Januari tahun ini lagi, dipercayai akibat penggunaan pukat tunda yang berleluasa sehingga menjejaskan bekalan ikan dan pendapatan nelayan.

“Kalau turun laut pun mana ada ikan, kalau ada pun terlalu sikit nak lepas duit minyak untuk kita pun tak boleh. Hasil itu pun saya kongsi bersama anak atau anak saudara.

“Sebab itu saya buat keputusan, saya cakap dengan anak tak perlulah turun ke laut lagi. Masa yang ada ini kami hanya baiki dan cuci bot saja,” katanya, yang kini bergantung hidup dengan elaun sara hidup nelayan RM250 sebulan.

Perairan pantai Tok Jembal yang terletak dalam daerah Kuala Nerus adalah antara lokasi yang dianggap syurga bagi nelayan tradisional kerana tumpuan hidupan laut seperti ikan tongkol, kembung, sotong dan ikan pari.

Namun Yusof berkata lebih 2,000 nelayan tradisional di kawasan itu kini menanggung masalah tangkapan hasil laut yang merosot teruk.

Ia bukan saja menjejaskan pendapatan mereka yang semakin terhimpit kerana kenaikan kos sara hidup malah turut menyebabkan harga ikan di pasaran melonjak naik kerana kekurangan bekalan.

Seorang peraih yang hanya mahu dikenali sebagai Pak Aziz pula mendakwa hasil tangkapan ikan nelayan berkurang sehingga 90% sejak kebelakangan ini.

Bekalan ikan yang berkurangan itu menyebabkan harga ikan di pasaran mencanak naik, katanya.

Sebagai contoh harga ikan kembung di Kuala Terengganu boleh mencecah sehingga RM22 sekilogram pada musim bekalan kurang.

Harga sotong pada bulan lepas pula pernah naik sehingga RM40 sekilogram biarpun turun semula ke sekitar RM30 pada bulan ini ketika peralihan musim sotong.

Kenaikan harga makanan laut itu tidak memberi kelebihan kepada nelayan kerana pendapatan mereka keseluruhannya berkurangan kerana tangkapan hasil laut turun secara drastik.

Nelayan di pantai Tok Jembal biasa mendapat lebih daripada RM700 pada musim biasa, kata Pak Aziz, 62, yang jadi nelayan sejak berumur 16 tahun.

Hidup nelayan ‘berhutang’

Ketika umurnya 42 tahun, beliau jadi peraih. Selain membeli hasil tangkapan nelayan, Pak Aziz juga menawarkan hutang sebagai wang pendahuluan atau modal kepada nelayan untuk kos mereka turun ke laut.

“Kalau turun laut ini memang perlu modal, kos minyak, kos jaring… nak beli air batu pun makan kos juga. Tidak semua nelayan mampu nak dahulukan duit mereka, jadi memang mereka berhutang.

“Biasanya saya akan beri pinjam, bagi berapa yang mereka perlukan dan akan tolak nanti dengan hasil ikan yang mereka dapat,” katanya.

Tidak hanya kos minyak, beliau juga jadi tempat nelayan meminjam duit untuk kos sara hidup yang lain.

“Kalau untuk hal lain juga mereka akan datang jumpa saya untuk pinjam, misal kata mereka perlukan wang untuk buat perbelanjaan sekolah anak,” tambahnya.

Pak Aziz menjelaskan kos minyak untuk nelayan turun ke laut ialah RM120 bagi nelayan yang mendapat subsidi.

“Bagi yang tidak dapat subsidi, sebab masih tunggu lesen nelayan, biasanya dalam RM130 sampai RM140 sekali pergi.

“Tapi itu baru kos minyak, tak termasuk kos lain sebab ada nelayan yang tak ada bot sendiri jadi mereka sewa,” katanya.

Masalah pukat tunda

Pak Aziz percaya penggunaan pukat tunda yang sudah lama dirungutkan oleh nelayan antara punca tangkapan hasil laut yang berkurangan.

Pukat tunda yang dipakai oleh kapal nelayan moden biasanya menceroboh ke kawasan nelayan Zon A dan Zon B iaitu kawasan yang ditetapkan sampai ke garisan tidak lebih 12 batu nautika dari pesisir pantai.

“Kalau ikut undang-undang penggunaan pukat tunda daripada nelayan moden laut dalam sepatutnya tidak dibenarkan tapi ia berlaku.

“Kita pun tak faham sebab apa mereka ini begitu bebas menceroboh kawasan nelayan tradisional dan menjarah hasil laut dengan begitu rakus,” katanya.

Pak Aziz berkata pukat tunda akan mengaut masuk berbagai jenis ikan, tanpa mengira saiz termasuk ikan baja yang menjadi makanan ikan, selain turut memusnahkan dasar laut termasuk terumbu karang.

Selain sumber pendapatan harian terjejas, ada juga nelayan yang rugi kerana jaring mereka rosak dilanggar bot pukat tunda.

“Kos jaring tidak murah, biasanya nelayan kena keluarkan modal sekitar RM4,000 untuk peralatan jaring mereka. Kalau untuk bubu pula, ini alat menangkap ikan yang memang digunakan nelayan tradisional, sekali buat dalam RM300,” katanya.

Nelayan di perairan Tok Jembal juga kesal dengan tindakan pihak berkuasa yang hanya meletakkan tukun di kawasan taman laut, yang juga sebenarnya kawasan larangan menangkap ikan dan tidak memberi manfaat kepada mereka.

“Kita tidak menentang tukun diletakkan di kawasan taman laut, tapi buatlah juga dengan sekata di kawasan yang turut diperlukan nelayan.

“Ini kalau di Taman Laut nelayan tidak boleh menangkap ikan di kawasan tersebut,” katanya.

Menurut data Perikanan Dunia, sebuah agensi penyelidikan antarabangsa, bekalan ikan di perairan Malaysia menurun antara 80% hingga 90%.

Salah satu punca utamanya ialah kegiatan nelayan pukat tunda yang menarik pukat yang besar dan berat di sepanjang dasar laut.

Setahun lalu, Persatuan Nelayan Kebangsaan (NEKMAT) mendedahkan bekalan ikan di seluruh negara berkurangan sehingga 70% atau kira-kira 300,000 tan sebulan berbanding kira-kira 1 juta tan sebulan sebelumnya.

Candat sotong pendapatan sampingan

Seorang lagi nelayan, Hamzah Ibrahim, 45, bersyukur musim candat sotong sekarang membantu nelayan menambah pendapatan ketika hasil ikan berkurangan.

Katanya, pendapatan nelayan boleh mencecah sehingga lebih RM2,000 dengan hasil mencandat sotong

“Tapi tidak semua nelayan akan pergi mencandat sotong. Ada yang hanya bergantung dengan hasil tangkapan ikan saja,” katanya, yang tetap turun ke laut biarpun tahu sukar mencari ikan sekarang.

Jelas Hamzah, beliau tiada pilihan kerana tidak mendapat elaun sara hidup nelayan selagi lesen nelayannya tidak diluluskan.

Semasa ditemui Hamzah baharu membawa naik 20kg ikan tongkol.

“Alhamdullilah, hari ini hasil banyak sikit sebabnya saya pergi jauh untuk menangkap ikan.

“Kalau tempat yang biasa memang kurang sangat ikan,” katanya selepas seminggu mendapat hasil yang sangat kurang. – 20 Mei, 2023.


KESAN

KIAMAT IKLIM

AMIN

IKAN MAKIN

KURANG

AMIN

LAUT MAKIN

PANAS

AMIN

AIR LAUT

MAKIN MASIN

AMIN

PLANKTON

MAKANAN IKAN

PUPUS

AMIN

AKHIRNYA LAUT

AKAN JADI

LAUT  MATI

KHALAS

SENYUM DI BULAN RAYA


Buruh didenda RM4,000 ugut bunuh rakan kerana tak kemas bilik

SEORANG buruh didenda RM4,000 oleh Mahkamah Majistret di Shah Alam hari ini selepas mengaku bersalah atas pertuduhan mengugut bunuh teman serumahnya, bulan lepas.

Majistret Sasha Diana Sabtu menjatuhkan hukuman itu ke atas Mohd Khairul Izuwan Che Rahim, 35, dan memerintahkannya dipenjara tujuh bulan jika gagal membayar denda.

Mohd Khairul Izuwan didakwa mengugut operator kilang Mohamad Khairul Alimie Md Rosalin, 23, sambil membawa sebilah pisau.

Dia dituduh melakukan perbuatan itu di sebuah rumah di Kampung Sri Aman, Puchong pada 6 petang, 1 April lepas.

Pertuduhan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya.

Mengikut fakta kes, ketika kejadian, tertuduh telah memarahi mangsa kerana tidak mengemas bilik dan turut membakar kasut, baju serta seluar mangsa dan tertuduh bertindak mengejar mangsa menggunakan sebilah pisau.

Terdahulu, Mohd Khairul Izuwan yang tidak diwakili peguam, merayu hukuman denda minimum bagaimanapun Timbalan Pendakwa Raya Erneetha Kaur Baghwant Singh memohon hukuman setimpal berbentuk pengajaran atas alasan kesalahan itu bersifat keganasan. – Bernama, 19 Mei, 2023.

BERITA MACAM 

INI JADIKAN KITA

SENYUM KETAWA

AMIN

DUNIA INI INDAH

DENGAN

PELBAGAI

 KERENAH

MANUSIA

AMIN

4000 RM DENDA

BOLEH DIGUNA 

SETAHUN UPAH

BIBIK INDON ATAU

MAT BANGLA

SEMINGGU SEKALI

DATANG

 BERSIH BILIK

KHALAS

KAH KAH KAH


ZAHID TIKAM NAJIB DARI BELAKANGZAHID TIKAM

NAJIB DARI 

BELAKANG

AMIN

HAARP SENJATA PEMUSNAH


HAARP

SENJATA 

PEMUSNAH

KHALAS

Unknown commented on 
"SENJATA IKLIM
 ATAU HANYA TEORI"

Manusia bila cerdik lebih akan membawa kemusnahan sendiri, ini teori atau pratikal entah lah tapi satu pasti dunia akan kiamat juga sebab manusia sudah tak layak hidup kah kah kah selagi boleh

Unknown commented on
 "HAARP - SENJATA IKLIM"

gua rasa negara lain pun ada teknologi haarp ..pasal berapa kali dah amerika kena serang dengan puting beliung.. kah kah kah

KERAJAAN BELUM STABIL


KERAJAAN

BELUM STABIL

KERANA

 BERAT PIKUL

 KAVADI

KHALAS

Unknown commented on 
"CONTOH TERBAIK
 SIASATAN TERPILIH"

dulu dengar ringgit pulih bila nuar jadi pm .. sebab k3rajaan najib sakau duit.. skang nilai ringgit jatuh lagi. adakah kerajaan nuar sekarang juga sakau duit.??? kah kah kah

SHAWAL TAMAT


SYAWAL TAMAT


SABTU 20/5/2023
HARI INI BULAN  RAYA 
DAH ABIS
TAPI 
JAMUAN RUMAH TERBUKA
MASIH BERJALAN
INI BUKTI  KEKUATAN
ISLAM BUDAYA

ALLAH
ISU ALLAH MASIH HANGAT
KERAJAAN CUBA PADAMKAN
BELUM BERJAYA

DI SHAH ALAM
ADA DEMO KOCIK
KAH KAH KAH
APAKAH  TIDAK ADA
RANCANGAN NAK BUAT 
DEMO MEGA ?
KAH KAH KAH

UKRAINE
BIDEN AWALNYA SEGAN
NAK  BERI F16 PADA ZELENSKY
SEKARANG DAH SETUJU
NAMPAKNYA PERANG
AKAN BERPANJANGAN

JIKA TRUMP
JADI PRESIDEN
PASTI PERANG TAMAT

TOKYO
PERSIADANGAN G7
DI JEPUN
STRATIJI  BARU LAWAN
CHINA MERAH

SYRIA
PRESIDEN BASHAR AL-ASAD
DITERIMA KEMBALI
DALAM LIGA ARAB
SATU KEGAGALAN SAUDI
SATU KEJAYAAN IRAN DAN RUSIA

NEW YORK
KAJIAN TERBARU
MENDAPATI KOTA INI
MULA MENGENAP KERANA
TERLALU BERAT BUMI MEMIKUL
BANGUNAN PENCAKAR LANGIT
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI SEGAR SEJUK BASAH
LANGIT CERAH
KL & KL SENTRAL CERAH
HUJAN RIBUT MALAM KELMARIN
MEMBAWA CUACA PAGI
YANG SEGAR
MATAHARI  BELUM MUNCUL

JANTAN BERKOKOK
KENG KENG BERSUARA
DARI JARAK JAUH
TERKUKUR BERSUARA
PALING KUAT IALAH
SALAKAN WARGA HOKKIEN
MEMECAH PAGI YANG SEGAR

LOPAK AIR DI JALAN RAYA
DAUN DAUN HIJAU
BUNGA KERTAS
CEMPAKA PUTIH
BERTABUARAN DI JALAN
RIBUT  MAHA KUAT
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SENYUM DI PAGI
SABTU YANG SEGAR

BRO
SATU PERKARA 
YANG LEBIH PENTING 
DARI KEGAGALAN IALAH
BERSYUKUR DENGAN APA YANG ADA

BRO
KALAU LU GAGAL
LU BELAJAR
LU JANGAN TAKUT

BRO
CIK GU TERBAIK LU
IALAH KESILAPAN TERAKHIR
YANG TELAH LU LAKUKAN

BRO
LU AKAN JADI JUARA
BILA LU PERCAYA PADA DIRI LU
WALAU PUN ORANG LAIN
TAK CAYA SAMA LU

BRO
BEKERJA DENGAN IKHLAS
KERJA TANPA PAKSAAN
BAWA HASIL MAKSIMA

BRO
LU MENANG KE
LU KALAH KE
LU LAKUKAN DENGAN JUJUR

BRO
DISPILIN INI AGAK SUSAH
TANPA DISPLIN
HIDUP LU AKAN LEBIH SULIT

BRO
LU TERUS JADI GAGALIS
BILA LU  TIDAK BERANI
MENCUBA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

MASIH BOLEH
BERAYA