Rabu, 11 Mei 2022

TIGA RUMAH RAJA DIBAKAR

 

TIGA BUAH RUMAH

RAJA DI BAKAR

AMIN

BERBELAS RUMAH

YB DIBAKAR SAMA

AMIN

BILA HARGA BARANG

 NAIK 

RAKYAT TURUN

KE JALAN RAYA

KHALAS 

DULU BRITISH BAWA MASUK CHINA

 

 Tangguh 500,000

 kemasukan pekerja

 warga Bangladesh – 

MHO

KUALA LUMPUR – Nampaknya masih lagi ada pihak-pihak yang membuat bantahan berhubung hasrat kerajaan membawa masuk sekurang-kurangnya 500,000 pekerja Bangladesh ke negara ini.

Ini kerana rata-rata mereka berpandangan adalah lebih baik pihak berkuasa menjalankan pemutihan dengan melaksanakan operasi ‘pembersihan’ pekerja asing sedia ada. 

Sekali lagi, Pertubuhan Kemanusiaan Masyarakat Antarabangsa Malaysia (MHO) menggesa kerajaan untuk kemasukan pekerja warga asing yang sepatutnya sudah masuk ke negara bermula hujung bulan ini.

Menurut Setiausaha Agung MHO, Datuk Hishamuddin Hashim,  walaupun ramai berdepan dengan isu kekurangan pekerja warga asing namun pada masa sama lebih ramai yang membantah kerana negara juga sedang berdepan lambakan warga asing.  

“Sebelum ini, MHO telah menghantar secara rasmi memorandum meminta KSM tangguh kemasukan pekerja asing khususnya dari Bangladesh sehingga kajian terperinci dapat dilaksanakan kesan dari kemasukan warga bangladesh dalam skala yang terlalu besar.

“Percayalah jika ini berlaku berkemungkinan akan ada kartel-kartel tertentu mengaut keuntungan dari kemasukan pekerja bangladesh beramai ramai. Ini bukanlah retorik mahupun kenyataan untuk menakutkan sesiapa, inilah realitinya. Kita bimbang ini pasti akan berlaku.

“Skala kemasukan kali ini begitu ramai dan menggerunkan malah timbul persoalan adakah benar ini kemasukan pekerja atau penghijrahan beramai-ramai. Ingat, rakyat kita juga terbeban dan agak sensitif dengan perkara ini,” katanya kepada MalaysiaGazette hari ini.

Kata Hishamuddin, kerajaan sepatutnya perlu mendahulukan pekerja tempatan kerana kadar pengangguran masih tinggi lagi-lagi setelah pasca pandemik Covid-19.

4
“Jangan asyik ulang benda sama, rakyat Malaysia tidak berminat itu dan ini. Carilah jalan. Keutamaan perlu diberi kepada pekerja tempatan.

“Baiklah, jika pekerja tempatan tidak berminat kerajaaan boleh guna pakai pekerja yang telah ada di Malaysia melalui program rekalibrasi dan juga boleh mengguna pakai pekerja dari kalangan individu tiada warganegara iaitu golongan ‘stateless’ yang bukanlah isu asing di negara ini.

“Golongan stateless bukanlah warga asing tetapi satu kumpulan yang telah lahir di sini, mempunyai keluarga di sini sebaliknya mempunyai isu dokumentasi. Malah golongan ini juga tidak ada negara yang perlu mereka hantar duit, aliran wang keluar juga terjaga.

“Banyak golongan ini banyak di Sabah, jadinya wang di hantar juga ke Sabah, mereka yang bekerja di Semenanjung. Bukankah Sabah itu sebahagian dari kita? Ekonomi juga bertambah baik kerana kuasa belanja warga stateless ini.

“Kalau kita gajikan pekerja bangladesh wang gaji mereka akan dihantar ke Bangladesh. Mereka akan rugi dari segi pengaliran wang keluar. Sebab itu MHO rayu kerajaan tangguh dulu kemasukan warga Bangladesh.

“Tolonglah KSM, kita merayu,” ujarnya. 

NAMA ASAL

TANAH MELAYU

AMIN

BRITISH BAWA

MASUK CHINA

DAN INDIA 

AMIN

NAMA UBAH 

JADI MALAYA

AMIN

KEMUDIAN

UNITDED MALAYS

NATIONAL 

ORGANISATION

TOLAK TEMASIK

UBAH JADI

MALAYSIA

AMIN

TAK CUKUP LAGI

TAHUN INI 2022

NAK UBAH JADI

BANGLASIA

KHALAS

BRITISH BAWA

MASUK PENDATANG

MELAYU MARAH

KAH KAH KAH

SENDIRI BAWA

PENDATANG 

TAK MENGAPA

DAPAT BUAT DUIT

AMIN

AKHIRNYA 

MELAYU JADI

RED INDIAN

JADI MAORI

JADI ABO

KAH KAH KAH

KHALAS

DE ALIH UBAH HAA dinar 

RUMAH GAMBAR SEKOLAH GAMBAR

 


ISTILAH MUZIUM

RUMAH GAMBAR

SEKOLAH GAMBAR

KHALAS

Nafim commented on

 "SAYANG EMAK 

KEPADA ANAK"

Rumah Gambar... dulu ayah saya pun guna istilah ini semasa kecil melawat muzium di Singapura suatu masa dahulu :)

HARGAMINYAK PETROL NAIK

 Harga RON97 naik 37 sen

HARGA runcit petrol RON97 akan naik 37 sen menjadi RM4.31 seliter daripada RM3.94, umum Kementerian Kewangan (MOF) hari ini.

Harga runcit bersubsidi RON95 dan diesel bagaimanapun masing-masing kekal pada RM2.05 dan RM2.15 seliter.

Harga tersebut berkuat kuasa mulai 12 Mei hingga 18 Mei. – 11 Mei, 2022

CEKAP LAGI

BIJAK

KAH KAH KAH

PERDANA MENTERI

& MENTERI LARI

KE LONDON

LARI KE AMERIKA

KAH KAH KAH

BILA DAH TAHU

HARGA MINYAK

NAIK

KAH KAH KAH

INGAT SRI LANGKA

INGAT RASUAH

INGAT NAJIB

INGAT HISHAM H20

INGAT RAJA PAKSA

AMIN

KHALAS

ARAB TIPU PAKI

 ARAB TIPU PAKI

KAH KAH KAH

PAKI TIPU MELAYU

KAH KAH KAH

KHALAS 

Unknown commented on

 "TUGAS PAK LEBAI"

Masa pak lebai jadi tukang baca doa dah berlalu... Sekarang pak lebai dah masuk disko. Jadi pelakon. Jadi menteri. Jadi peliwat. Jadi pengganggu seksual. Banyak lagi la... Nih semua tanda randa kiamat.. Mat Qassim mesti setuju... Bakal imam mahadi lah katakakan... Tak lama lagi vila dajjal keluar dia mesti balut dia punya kepala macam pak lebai... Kah kah lah

NAJIB NAK LARI DARI LANGKAWI

 

Polis: Najib main golf di Langkawi bukan mahu ‘lari'
Diterbitkan:  Jun 18, 2018 3:35 PM
Dikemaskini: 3:40 PM

Ketua Polis Kedah, Datuk Zainal Abidin Kasim, meminta orang ramai tidak membuat spekulasi kononnya bekas perdana menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor ingin melarikan diri ke luar negara melalui Langkawi.

Beliau berkata penyebaran berita seperti itu tidak sepatutnya berlaku kerana ia menimbulkan kegusaran kepada orang ramai dan dan memberi tekanan.


INGAT TAK ?

NAJIB NAK LARI

DARI LANGKAWI

BAWA 40 BUAH BEG

AMIN

PAGI INI

RAJA PAKSA NAK

LARI DARI

TRINCOMALEE 

KAH KAH KAH 

KHALAS

SEMUA PENCURI NAK MELARIKAN DIRI BILA RAKYAT MARAH

KHALAS 

LU BETUL GUA SILAP

 


TERIMA KASIH

LU BETUL

GUA SILAP

AMIN

Mat Tulih commented on

 "HARI RAYA KE 9"

TT, takda siapa yang nak tegur kesilapan kau ni so biar la aku yang tegur. 2 Mei bersamaan dengan 1 Syawal jadi hari ini 11 Mei bersamaan dengan 10 Syawal.

RUMAH RAJA ADIK BERADIK PAKSA DI BAKAR

 


 DI MALAYSIA

NAJIB 

PERDANA MENETRI

SEPUPU 

HISHAM HUSSEIN

JADI MENTERI 

PERTAHANAN

AMIN

DI SRI LANGKA

ADIK JADI

PERDANA MENTERI

ABANG JADI

 PRESIDEN

AMIN

SEMUA 

KAKI RASUAH

SEMUA  AJEN 

CHINA MERAH

KHALAS