Selasa, 1 Disember 2020

TRUMP MASIH DEGIL

 TRUMP MASIH

DEGIL

LAGI TEKANAN KEPADA ANWAR

 


ANWAR DITEKAN

AMIN

MAKIN RAMAI

TAK YAKIN 

DENGAN PIMPINAN

ANWAR

AMIN
Tukar Ketua Pembangkang, pemimpin muda pun boleh - Ketua Whip Warisan


KUALA LUMPUR: Tiba masanya blok pembangkang di Dewan Rakyat mencari individu baharu bagi mengetuai blok tersebut untuk menjadi lebih kuat.

Ketua Whip Parti Warisan Sabah (Warisan),  Rozman Isli berkata wujud ketidakpuasan hati dalam kalangan anggotanya terhadap kepimpinan dan hala tuju blok pembangkang yang dipimpin Anwar Ibrahim.

"Kita rasa tidak puas hati dan merasakan telah tiba masanya untuk kita bagi isyarat yang mana kita rasakan kepimpinan blok pembangkang ini perlu dilihat semula.

"Kita perlu seorang pemimpin yang boleh membawa kita menjadi satu pasukan yang lebih kuat," katanya ketika dihubungi Astro AWANI.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Labuan berkata, telah banyak peluang diberikan kepada Presiden PKR itu, namun hala tuju Anwar masih tidak jelas.

Beliau yang enggan menamakan individu untuk menggantikan Anwar sebagai Ketua Pembangkang, menyifatkan ramai muka baru dan muda layak menduduki kerusi itu.

"Saya tidak ada nama (pengganti). Cuma bagi saya, ramai (yang boleh menggantikan Anwar).

"Apa yang penting sekarang adalah untuk pemimpin kita yang ada sekarang kena muhasabah dan boleh menilai sesiapa (pengganti).

"Ramai pemimpin-pemimpin muda... dalam PKR pun banyak yang mempunyai kebolehan. Saya yakin kita akan jadi lebih kuat," ujarnya.

Timbul persoalan sebelum ini berkait keyakinan Warisan terhadap kepimpinan Anwar apabila tidak ada seorang anggota mereka hadir pada sesi pengundian belah bahagian melibatkan dua kementerian pada peringkat jawatankuasa Rang Undang-Undang Perbekalan (Belanjawan) 2021 pada Isnin.

Selain Rozman, Ahli Parlimen Warisan yang tidak hadir hari ini ialah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal (Semporna), Datuk Darell Leiking (Penampang), Isnaraissah Munirah Majilis (Kota Belud), Datuk Mohd Azis Jamman (Sepanggar), Ma’mun Sulaiman (Kalabakan), Ahmad Hassan (Papar) dan Datuk Mohamaddin Ketapi (Lahad Datu).

Astro AWANI cuba mendapatkan maklum balas dari Presiden Warisan, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berhubung perkara ini.

WOIT

BERILAH ANWAR

MASA 

AMIN

BUJET BELUM

TUNTAS LAGI

AMIN

AKAN ADA

MENGUNDI SEKALI

LAGI

AMIN 

DALAM MASA 


DUA MINNGU

ADA MENGUNDI

KALI AKHIR

SEBELUM TUTUP

PARLIMEN

AMINTERIMA KASEH BARISAN HADAPAN

 


TERIMA KASEH

BARISAN HADAPAN

 AMIN1,472 kes baharu Covid-19 dilaporkan hari ini

MALAYSIA mencatat lebih banyak pemulihan Covid-19 berbanding kes baharu untuk hari ketiga berturut-turut, dengan 1,522 orang dibenarkan keluar dari hospital dalam tempoh 24 jam.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata terdapat 1,472 kes baharu dengan lima daripadanya melibatkan kes import.

Jumlah pemulihan dari coronavirus kini berjumlah 56,311 sementara jumlah keseluruhan kes adalah 67,169.

Kes aktif berjumlah 10,495.

Selangor mencatatkan jumlah kes harian tertinggi dengan 819, diikuti oleh Sabah (267) dan Negeri Sembilan (146).

Negara ini juga mencatatkan tiga kematian, yang menjadikan jumlah kematian keseluruhan kepada 363 orang.

Dua daripadanya, seorang lelaki (51) dan seorang wanita (64), mempunyai sejarah diabetes, sementara seorang lagi melibatkan lelaki berusia 24 tahun tanpa sejarah komplikasi perubatan.

Ketiga-tiga kematian dilaporkan di Sabah. – 1 Disember, 2020

KITA JAGA KITA

RAKYAT BANTU

RAKYAT

AMINRAKYAT BOSAN SIKAP PEMIMPIN

 
RAKYAT BOSAN

SIKAP PEMIMPIN

Kelana commented on 

"LAGI EMPAT HARI 

MUHYIDDIN LUNGKUP"

Komen pun nak kelulusan ke?? Terbitkan aje baru kita tau kemana majority pandangan dan hala tuju politik negara drp rakyat ... Rakyat dah bosan dgn sikap pemimpin . Tak habis habis saling menjatuhkan... Sampai tak sempat nak berfikir apa yang terbaik untuk rakyat dan negara.

DAP TETAP SENYAP

 DAP TETAP

 SENYAP

Unknown commented on 

"DAP SEMBAH"

Jangan harap DAP tinggalkan Anwar, betul. DAP mmg xde teloq. Cakap pasal Anwar, hulubalang DAP Akan diam, sunyi sepi. Innadey, podah!

BRO JANGAN PUTUS ASA

 


BRO 

JANGAN PUTUS ASA

Kelana commented on 

"LAGI EMPAT HARI

 MUHYIDDIN LUNGKUP"

Ada lagi ke pemimpin yang jujur nak tadbir malaysia ni ... Dah tak boleh buat apa dah ... Ubatnya KIAMAT JE

WANITA AMANAH TOLAK ANWAR

 INI GARIS TEPAT

DARI WANITA 

AMANAH

AMIN

TOLAK ANWAR

AMIN

BUKAN TOLAK

PAKATAN RAKYAT

AMINWanita Amanah selar pimpinan pentingkan ‘individu’ melebihi suara parti

Sayap Wanita Amanah mendesak kepimpinan tertinggi parti itu memberikan penjelasan berhubung kejadian pada hari pengundian Belanjawan 2021 minggu lalu, menyifatkannya sebagai sangat mengejutkan dan tidak wajar berlaku, ketika timbul pergolakan dalaman berhubung tindakan Anwar Ibrahim yang dikatakan merugikan Pakatan Harapan (PH).

Ketua Wanita Amanah Raj Munni Sabu dalam satu kenyataan berkata pihaknya memerlukan jawapan dan penjelasan yang tuntas tanpa melindungi atau meletakkan keputusan mana-mana individu yang dianggap lebih penting daripada suara parti.

“Kita tidak pernah diajar berjuang untuk mana-mana individu, hatta termasuk diri kita sendiri,” katanya yang lebih dikenali sebagai Aiman Athirah dalam satu kenyataan.

Pada Khamis, pengundian Belanjawan 2021 ditunggu-tunggu kerana kegagalan mendapatkan sokongan majoriti akan menyebabkan kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin tumbang dan pilihan raya umum mengejut di musim pandemik perlu diadakan.

“PH bukan kerjasama politik milik mana-mana tokoh atau parti secara selektif.”

Bagaimanapun, majoriti ahli Parlimen PH yang enggan berdiri bagi meminta undi belah bahagi.

Sebanyak 15 orang ahli Parlimen diperlukan sebagai syarat undi belah bahagi boleh dijalankan.

Hanya 13 orang yang berdiri, majoritinya daripada ahli Parlimen Amanah dan Pejuang pimpinan Dr Mahathir Mohamad.

MalaysiaNow minggu lalu melaporkan terdapat arahan saat akhir diberikan Anwar kepada pemimpin PH menyebabkan ahli Parlimen DAP dan PKR tidak meminta undi belah bahagi sehingga menyebabkan Belanjawan 2021 diluluskan dengan mudah.

Mengulas lanjut Aiman Athirah berkata mempertahankan gabungan PH tidak bermaksud para pimpinan parti mesti mempertahankan mana-mana individu sebaliknya ia menuntut prinsip dan membuat keputusan dan dasar secara bersama.

“PH bukan kerjasama politik milik mana-mana tokoh atau parti secara selektif.”

Atas sebab itu, katanya, majlis pimpinan PH wajib menzahirkan rasa kewibawaan secara kolektif dengan mengembalikan nilai “equal partnership” dan “smart partnership” untuk melahirkan satu keputusan yang matang.

“Bukannya berlindung di sebalik ungkapan strategi dan taktikal yang hakikatnya dilihat sebagai kegagalan berulang,” katanya tanpa menamakan mana-mana individu tetapi dipercayai kepada Anwar.


AMANAH UNTUK

KEMBANG MAJU

WAJIB BEBAS

DARI ANWAR

AMIN

TUBUH PAKATAN

BARU  TANPA 

ANWAR IBRAHIM

AMIN

TERUS SETIA  

BERSAMA PKR

AMINMAHATHIR TIPU AKU

 QARDAWI 

ERDORGAN 

KENA TIPU

Unknown commented on 

"MAT SABU FLIP FLOP"

Emosi.. marketing game No.1 paling ampuh utk urusan jualbeli atau manipulasi orang.. Siapa tk penah kna tipu..nko.. nko..nko..? Meh sni aku nk bg pingat.. kemon la.. jgn jd busuk.. 100% manusia semua penah kna tipu.. Tuhan pun kata hidup ini satu penipuan n sementara.. Cuma korang jerr terlebih emo.. konon bang non tu..'aku berhak', 'mahathir tipu aku'.. macam la dia sdiri tuuu tak penah tipu org.. tipu satu Msia bg huru hara lagi ada.. penipu besar lagi..! Weii.. dia tak penah peduli pasal kita.. knp kita nak lebih sudu dr kuah.. dia cuma nak jadi PM.. mentally not stable, fame depended n driven by big names (Qardawi, Erdogan) but deep inside.. a Maniac Anwar.. penipu sebenar.. Noktah.

PAHLAWAN SULU

 


PAHLAWAN SULU

capt salai commented on 

"KESEDARAN SUDAH SAMPAI"

Syabas..pahlawan sulu telah bertindak..dah tak takut pada pisang eh keris bertakuk satu

ORANG BAIK LEBIH RAMAI

 DALAM DUNIA KITA

ORANG BAIK 

LEBIH RAMAI 

DARI ORANG JAHAT

TERIMA KASEH

 RONALD REAGAN

SIAPA MENANG - SIAPA KALAH

 


SIAPA KALAH 

DAN 

SIAPA MENANG 

Media arus perdana  di Amerika saperti  The New York Times, Washington Post, USA Today , The Wall Street Journal termasuk stesen  saperti CNN, CBS , NBC atau ABC semuanya telah mengumumkan Joe Biden sebagai pemenang pemilihan Presiden 2020 untuk   menggantikan  Presiden Donald Trump.

Donald Trump  bersama  tim  para peguamnya yang di kepalai oleh Rudy Guilaini – bekas Datuk Bandar New York -  masih cuba menggagalkan kemenangan Joe Biden. Tim Trump dan para penyokong Trump terus  menganggap pilihan  raya 2020 ini penuh dengan penipuan undi.

Secara terang lagi lantang  mereka mengumumkan  – Kemenangan Donald Trump telah dicuri. Ketika tulisan ini digarap    Donald Trump masih enggan ‘concede’ atau mengaku kalah.

Dalam sistem politik Amerika tidak  ada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR ) saperti di Malaysia. Pengumuman resmi akan diumumkan oleh Kongress.  Kemenangan  bukan melalui undi popular tapi jumlah undi electoral  dari negeri-negeri yang dikumpulkan.  Setiap negeri memiliki jumlah electoral votes yang berbeza-beza. Pengumuman ini  akan berlaku dalam bulan Disember. 

Bulan November salepas mengundi  dipanggil ‘ waktu peralihan’. Ini waktu  sebelum Presiden baru masuk   ke Rumah Puteh secara resmi sesudah mengangkat sumpah pada 20 Januari.

Di Amerika -  disetiap negeri ada perundangan dan atur cara tersendiri dalam menjalankan pemilihan Presiden atau  Dewan Senat atau Dewan Kongres.  Ada  52  negeri di Amerika – cara mengundi ada persamaan dan ada perbezaan.

Ketika tulisan ini digarap  28 November 2020 secara resmi Presiden Amerika masih lagi Donald Trump.  

Saya menyokong Donald Trump. Saya memberikan simpati. Biar saya  beri pencerahan agar tidak ada kecelaruan kenapa saya bersimpati dengan  Donald Trump.

Simpati saya bukan kerana garis kanan  yang dibawanya. Simpati saya bukan kerana Trump  menyokong kuat Israel dan Zionisma. Simpati saya bukan kerana  Trump kaya dan lucah. Bukan. Bukan dan tidak.

Saya faham dan saya sedar siapa dia Trump.  Saya tahu dan faham semua Presiden Amerika ini mewakili apa. Untuk kepentingan siapa.   Amerika ialah negara kapitalis. Sistem ekonomi kapitalis  Amerika yang melimpah ruah merayau dan menjarah  ke seluruh dunia  mencari untung . Amerika ialah kuasa imperialis. Kuasa ekonomi Amerika ini dipasak, dijaga dan dikawal lebih dari 800 pengkalan tentera Amerika dimerata pelusuk dunia.

Dari pandangan kaum kiri  imperialisma  ialah puncak akhir perkembangan  sistem ekonomi kapitalis -  atau – the highest stage of capitalism .  Kaum kiri dan  kaum Marxist percaya dan yakin sistem kapitalis ini akan  membunuh  sistem itu sendiri.  Hukum-hukum  ekonomi, hukum sosial dan hukum sejarah sedang  menunjukan bahawa sistem ekonomi kapitalis ini sedang menuju ke arah maut. Amin.

Pada hemat pembacaan saya untuk pertama kalinya dalam sejarah 200 tahun Amerika -  dunia dapat melihat apa sabenarnya kuasa imperialis  yang dikepalai oleh   United States of America. Dunia melihat bagaimana sistem ekonomi kapitalis  bergerak mencari laba. Bagaimana aparachik politik dan jentera ekonomi sistem kapitalis  merancang dan menyusun agenda  untuk memastikan semua laba masuk ke kantung mereka.

Saya berharap apa  yang sedang dilakukan oleh Donald Trump  ini akan memberi penjelasan  dan pencerahan tentang apa  sebenarnya  Presiden Amerika. Siapa di belakang Presiden Amerika.  Apa itu sistem ekonomi kapitalis. Dan kita dapat memahami secara tuntas  apa makna imperialis. 

Semenjak  berjaya   menewaskan Hilary Clinton dan dimashorkan pada Januari 2016 sebagai Presiden  Donald  Trump telah digudam tanpa henti-henti.  Sebelum mengangkat sumpah lagi media arus perdana Amerika telah menyerang Trump. 

Kes seksual meraba perempuan, kes tak bayar cukai, kes main pelacur, kes suka kencing panas pelacur – semua dihimpapkan  ke atas kepala  Donald Trump. 

Paling licik ialah serangan dimana  telah diolah  satu naratif bagaimana  Trump telah dituduh sebagai ajen Rusia. Trump dikatakan menang pemilihan ke Rumah Puteh tahun 2016 kerana sokongan gelap bawah tanah dari  Rusia dan Putin. 

Trump digudam  dan dibantai oleh media Amerika dengan apa yang dikenali sebagai Rusiagate. Ini sama   saperti Presiden  Nixon berhadapan dengan  Watergate pada tahun 1973/74.  Nixon akhirnya meletak jawatan untuk mengelak dari dipecat. 

Rusiagate digunakan oleh media  untuk memecat Trump. Tetapi segala usaha gagal. Badan perisik Amerika – National Security Agency akhirnya memberi laporan  bahawa tidak ada apa-apa hubungan antara Rusia, Putin dengan  Trump. Kemenangan Trump tidak ada pertalian dengan Rusia atau Putin.

Kenapa Donald Trump diserang?   Siapa dibelakang serangan ini ? Apa tujuan projek menjatuhkan  Donald Trump. Apakah Trump ini  diserang kerana dia  saorang sosialis.  Atau Trump saorang Marxis?

Sayugia diberitahu disini bahawa Presiden Amerika -  atau sesiapa sahaja yang menduduki Rumah Puteh mewakili kepentingan kaum pemodal.  Presiden Amerika dipilih untuk mewakili kepentingan syarikat gergasi dunia. Tidak ada – malah mustahil akan ada Presiden Amerika yang akan berani membuat dasar, membuat kenyataan  yang dilihat sebagai bersimpati kepada warga dunia yang tertindas.

Dunia akan kiamat jika seorang sosialis  menjadi Presiden Amerika Sarekat.

Justeru kenapa Donald Trump dibalun tanpa henti henti.

Jawabnya kerana Presiden  Donald Trump jujur. 

Kaum pemodal dan kaum kapitalis  Amerika tidak mahu Presiden yang jujur. Contohnya  Trump memperlihatkan cinta kaseh sayang kepada Israel secara terbuka. Menyokong Israel untuk menjadikan Baitul Muqadis sebagai ibu negara Israel.   

Ini kejujuran Trump. Cara jujur  Trump ini salah. Presiden Amerika seharusnya  tidak perlu dilihat secara terbuka menyokong Zionis Israel. Menyokong Zionis ialah wajib. Tapi cara menyokong wajib berlapik-lapik. Harus bermuka-muka dengan rejim Arab yang lain. Tidak sepatutnya  dunia melihat Amerika menjadi budak suruhan Zionis  Israel. 

Pada 3 April 2017 Presiden Sisi disambut oleh Trump ke Rumah Puteh. Trump  berkata  Presiden Mesir ini ‘ very close to me....’   Trump berkata  benar dan jujur. Presiden Amerika tidak seharusnya menobatkan ditaktor secara terbuka. Ditaktor yang dibenci rakyat tak perlu dijemput ke Rumah Puteh.  

Trump menambahramai  lagi  warga dunia mengambil sikap anti-Amerika. Sentimen anti Amerika merebak. Ini bahaya untuk kaum pemodal.

Dasar Amerika ialah  memberi sokongan kepada semua Presiden atau Perdana Menteri  dari  Asia, Afrika atau Amerika Latin yang anti kaum buruh, anti komunis , yang anti nasionalis, yang anti sosialis dan pro kapitalis. Tetapi sokongan ini wajib disalurkan  secara  kabur dan gelap. Amerika wajib dilihat demokratik. Jangan naikkan  darah kemarahan rakyat saperti Amerika dipukul kalah di Indo China.

Selama  Trump di Rumah Puteh  pelbagai rupa  penjenayah , pembunuh, perasuah , kleptokrat  dijemput ke Rumah  Puteh termasuk Najib. Ini  membahayakan dasar luar Amerika yang mahu dilihat demokratik. Amerika tidak mahu dilihat pro ditaktor secara terbuka.

Lihat bagaimana  Trump meninggalkan Perjanjian  Paris tentang iklim dunia  yang ditaja oleh Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB). Perjanjian ini telah ditandatangani oleh 153 negara pada 4 November 2016. Trump jujur. Perjanjian ini akan merugikan kaum pemodal Amerika.   

Pada pandangan musuh Trump  - Amerika tidak seharusnya meninggalkan perjanjian itu. Biasanya Presiden Amerika akan  menanda tangani pelbagai janji tapi hanya tinggal janji. Ini cara Amerika. 

Hakikatnya selama 4 tahun ini politik  dan ekonomi  Amerika menjadi kacau bilau. Donald Trump di Rumah Puteh telah menghuru harakan   Amerika.

Justeru  musuh Donald Trump berkumpul.  Mereka  bersatu hati bersetia kawan  menggalang united front untuk memastikan Trump tewas dalam pemilihan Presiden 2020.

Siapa musuh Trump?

Musuh utama yang sentiasa dilihat jelas ialah media arus perdana Amerika. Media arus perdana Amerika dari awal lagi telah menunjukan sikap. Wajib disedari media ini  ada tuan pemilik. Media ini mewakili kepentingan tuan pemilik dan  kaum pemodal.

Media ini hanya muka depan. Di belakang media arus perdana Amerika yang menyerang Trump ialah kaum oligarki  - oligarchy.  Dan tuan pemilik  gergasi teknoloji. 

Apa dia oligarki ?  Oligarki adalah pemilik kuasa yang sebenarnya dalam politik sistem ekonomi kapitalis.  Kumpulan kecil  oligarki inilah yang memberi arahan dalam struktur politik dan ekonomi. Mereka terdiri dari   gulungan  elit, bangsawan, feudal, agamawan, pemilik bank, pemilk industri , pemilik media – mereka inilah  yang sabenarnya pemilk kuasa.

Presiden Amerika  hanya wakil mereka. Presiden Amerika dinaik atau diturunkan demi kepentingan  kaum kapitalis.

Manakala gergasi teknoloji adalah pendatang baru muncul semenjak era internet. Mereka ini pemilik Face Book, Twitter, Amazon dan syarikat gergasi yang menjadi kaya raya melalui internet dan  media sosial.

Media, oligarki dan gergasi teknoloji ini telah bersatu menentang  Trump.  Tiga  kumpulan ini telah bersepadu menghalang Trump masuk sekali lagi ke Rumah Putih.   Kumpulan ini  menyokong  Joe Biden sebagai wakil baru mereka di Rumah Putih. 

Justeru  dari sini saya harap pembaca faham bahawa  pilihanraya itu semua adalah sandiwara untuk  orang ramai.  Pemilihan Presiden itu hanya teater untuk mengolah  persetujuan orang ramai bahawa mereka  dikatakan ada pilihan. Walhal – rakyat Amerika  hanya ada dua pilihan Coca Cola atau Pepsi Cola. 

Donald Trump cuba menjadi Oren Jus kini sedang dibantai untuk diganti.

Lihat bagaimana  Twitter telah menutup akaun Trump. Lihat bagaimana semua  berita  rasuah Hunter anak lelaki Joe Biden tidak mendapat ruang di media arus perdana Amerika. Face Book dan  Twitter melupuskan dan menghalang semua berita berkenaan kes rasuah Joe Biden dan anaknya.   Ini kuasa baru dari gergasi teknoloji.

Justeru  saya melihat kejujuran Donald Trump sebagai  kuliah politik untuk memahami apa itu Presiden Amerika. Apa itu pilihan  raya. Dan diapa sabenarnya  berkuasa di belakang Presiden Amerika. 

Satelah memahami pemilihan Presiden Amerika maka tidak susah untuk kita bersama memahami persamaan  politik  pilihanraya di Malaysia. Amin. (TT)


PEREMPUAN MEMBUAT TUDUHAN
SALAH LAKU SEX  TRUMP


MAT SABU FLIP FLOP

 MAT SABU 

FLIP FLOP

Unknown commented on

 "JANJI ANWAR IBRAHIM"

Cukup 7 hari, nak letak Jawatan, buat drama, ada yg pujuk suruh jangan letak Jawatan... Kencing je...
Unknown commented on 

"APA PERLU TUNGGU TUJUH HARI"

nuar suka jalan susah jalan busuk jalan belakang .. baru thrill kata ko .. kah kah kah
cikminah commented on 

"ADAKAH INI HARI HARI

 AKHIR SAEKOR ANWAR"

Apasal ramai sangat nak defend Anwar, konon dia dah suffer too much ditipu Madey! Bodoh piang, ke apa korang semua ni......??? Hei bangang....this not about Anwarlah. Ini hal KITA - negara dan rakyat yg tertekan oleh COVID19 lah. Mengapa bodoh sangat, all the time Anwar, Anwar, Anwar! Dia tak mampu jadi pemimpin, lindungi kita semua. Dia bodoh. Kita perlukan seorang pemimpin yg berkalibar. So, start looking around now!


Unknown commented on 

"JANJI ANWAR IBRAHIM"

Abg Mat ini flip flop. Geram dan Marah kat Anwar. Tapi akan terrrrus Menjuburi Anwar. Boleh mampus laaa

MUHYIDIN WAJIB BUAT PILIHAN RAYA


 

TOK MAT

CAKAP BETUL

AMIN

WAJIB ADA PRU

AMIN

TAPI BAHAYA KOBID

AMIN


Muhyiddin perlu dapat mandat baru, kata Tok Mat

Kerajaan Perikatan Nasional (PN) yang dipimpin Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin perlu mendapatkan mandat baharu daripada rakyat menerusi PRU, kata Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau itu, kerajaan PN sekarang sering dipersoalkan kerana mempunyai majoriti tipis dan keadaan itu tidak berapa baik.

Justeru, beliau yang dikenali sebagai Tok Mat bersetuju dengan hasrat Muhyiddin untuk mengadakan Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) sebaik sahaja penularan pandemik Covid-19 berakhir adalah tepat.

“Oleh itu, mandat baharu daripada rakyat itu penting kerana rakyat mahu lihat supaya kerajaan mesti kerajaan yang mempunyai mandat yang kuat.

“Rakyat sedar, bahawa kerajaan dengan majoriti yang tipis tidak akan mendatangkan kebaikan.

“Justeru hasrat yang dinyatakan oleh Perdana Menteri itu sesuatu yang baik, bagi saya baik kerana untuk mendapat mandat daripada rakyat, bukan atas desakan mana-mana pihak,” lapor BH.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di luar pekarangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan.

Kelmarin, Muhyiddin yang juga Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) berkata, kerajaan berhasrat untuk mengadakan PRU-15 sejurus berakhirnya penularan pandemik Covid-19 di negara ini berakhir.

PRU WAJIB

AMIN 

JIKA TIDAK

KERAJAAN

MUHYIDDIN 

SELAMAT KERANA

SOKONGAN

 MAT KOBID

KAH KAH KAH

BUKAN SOKONGAN

RAKYAT

AMINDAP SEMBAHDAP SEMBAH 

Unknown commented on 

"DAP JELAS KENA TIPU -

 SEKARANG BARU SEDAR"

TT, kau tunggu Anwar jerit "Reformasi", cakap bahasa Cina "wo men yi jia ren" (Kita sekeluarga"), lepas tu naik pentas tarian Hindustan. Orang DAP akan sekali lagi "sembah" Anwar. Mindset DAP hanya cerdik setakat jadi pembangkang. Jangan harap DAP tinggalkan Anwar.

MAKIN PANAS MAKIAN MEREBAK - APA MAKNA BERIAT INI

 
APA MAKNA

BERITA INI?

AMIN


Wanita Amanah selar

 pimpinan pentingkan

 ‘individu’ 

melebihi suara parti


JENG JENG JENG

KAH KAH KAH

JENG JENG JENG

FUCK SHIT

 


CHICKEN SHIT

Unknown commented on

 "JANGAN LUPA KUEH PAU"

Biar aku lengkapkan kata ni... yg tepat adalah... LEADERSHIT..!!! Hahahaaaa...


Unknown commented on

 "JANGAN LUPA KUEH PAU"

pak sheikh chikenshit....TT Fuckshit

PKATAN HARAPAN WAJIB BERUBAH

 

PAKATAN HARAPAN

WAJIB BERUBAH

ATAU 

RAKYAT AKAN UBAH

AMINWarisan tidak hadir Dewan Rakyat, persoal kepimpinan Anwar

AHLI Parlimen Parti Warisan Sabah (Warisan) memberi isyarat mempersoalkan kepimpinan Anwar Ibrahim sebagai ketua pembangkang apabila mereka sepakat tidak menghadiri perbahasan dan pengundian Belanjawan 2021 di peringkat jawatankuasa hari ini, lapor Malaysiakini.

Ketua Whip Warisan di Dewan Rakyat Rozman Isli dipetik berkata mereka sengaja tidak hadir kerana kecewa dengan kepimpinan Anwar, selepas pihak pembangkang tidak sepakat ketika menentukan Belanjawan 2021 di peringkat dasar minggu lalu.

“Kami dah penat dengan apa yang berlaku dalam blok pembangkang.

“Buat masa ini keputusan kami ialah, kami tidak akan menyertai sesi undi belah bahagi,” katanya, seperti dipetik portal berita itu.

Rozman juga dipetik berkata semua ahli Parlimen Warisan berada di Kuala Lumpur dan bukannya pulang ke Sabah.

Beliau juga berkata ahli Parlimen Warisan tidak akan mengambil bahagian dalam perbahasan dan pengundian Belanjawan 2021 di peringkat jawatankuasa sehingga partinya membuat ketetapan lain.

Perbahasan peringkat jawatankuasa yang bermula hari ini akan diadakan untuk 27 kementerian sehingga 15 Disember sebelum Dewan Rakyat memutuskan untuk meluluskan atau menolak Belanjawan 2021 pada bacaan kali ketiga.

Rozman berkata Warisan mengambil sikap begini untuk menyedarkan blok pembangkang yang tidak dapat menyusun strategi yang betul.

“Tanpa membuat sikap begini, pembangkang seperti tidak sedar perlunya keputusan tegas dibuat.

“Seperti apa yang berlaku pada Khamis yang lalu, kami diberi pemberitahuan pada saat-saat terakhir. Ia mengecewakan.

“Kami masih dalam blok pembangkang tapi kami mahu menghantar isyarat kepada kepimpinan pembangkang bahawa kami tidak kami ditolak ke sana ke sini, dan saya tidak fikir mereka buat strategi (atau) langkah yang betul,” katanya.

Dewan Rakyat hari ini meluluskan peruntukan bagi Jabatan Perdana Menteri dan Kementerian Kewangan secara undian belah bahagi; yang pertama lulus dengan 105 menyokong dan 95 membantah, sementara yang kedua, 107 menyokong dan 95 membantah.

Seramai 20 ahli parlimen tidak hadir mengundi untuk peringkat jawatankuasa bagi Jabatan Perdana Menteri, manakala 18 tidak hadir semasa undian untuk peruntukan Kementerian Kewangan.

Dewan Rakyat kini mempunyai 220 anggota selepas dua wakil rakyat, masing-masing dari pembangkang dan kerajaan, meninggal dunia. Di atas kertas Perikatan Nasional mempunyai 112 ahli Parlimen berbanding 108 di kem pembangkang.

Selain Rosman, tujuh ahli parlimen Warisan yang lain ialah Mohd Shafie Apdal (Semporna), Darell Leiking (Penampang), Isnaraissah Munirah Fakharudy (Kota Belud), Azis Jamman (Sepanggar), Ma’mun Sulaiman (Kalabakan), Ahmad Hassan (Papar) dan Mohamaddin Ketapi (Lahad Datu).

Chow Kon Yeow (Tanjong-DAP) juga tidak hadir semasa undian bagi Kementerian Kewangan, selain Masir Kujat (Sri Aman-PSB), serta tiga ahli parlimen PKR iaitu Awang Husaini Sahari (Putatan), Michael Teo (Miri), dan Christina Liew (Tawau).

Mereka yang tidak hadir di pihak kerajaan termasuk Najib Razak (BN-Pekan), Ahmad Zahid Hamidi (BN-Bagan Datuk), dan Tengku Razaleigh Hamzah (BN-Gua Musang).

Pada Khamis lalu, Dewan Rakyat meluluskan Belanjawan 2021 di peringkat dasar dengan undian suara selepas pembangkang gagal mendapat sokongan 15 ahli Parlimen untuk undian belah bahagian.

Blok pembangkang Pakatan Harapan ketika itu mengejutkan penyokong mereka apabila tidak sepakat untuk mendesak undian belah bahagi, sebaliknya membiarkan Rang Undang-Undang Perbekalan 2021 lulus.

Pendirian blok Pakatan Harapan itu mengejutkan kerana mereka sebelum itu konsisten menggambarkan undian Belanjawan 2021 adalah ibarat undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin. – 30 November, 2020.


NOBATKAN

PEMIMPIN BARU

ATAU

WUJUDKAN

PAKATAN BARU

AMIN