Selasa, 27 Julai 2021

DUNIA SEKARANG

 


 DUNIA SEKARANG

DILANGGAR 

CUACA PANAS

BANJIR DAN KEMARAU TANDA KIAMAT

 BANJIR & KEMARAU

TANDA DUNIA 

NAK KIAMAT 

AMIN


Unknown commented on

 "CHINA INDIA BANJIR -

 SIBERIA TERBAKAR"

Tuan TT, copet taubat, dunio doh nok kiamat. Jab lagi lobai-lobai Edy Wang akan kolua fatwa mintok sumuo umat Isle tinggalkan kojo, copet sembahye banyok-banyok sebolum laknot sampei.... kan tu tando-tando kuamat doh sampei..!

MASUKKAN NAJIB KE PENJARA

  MASUKAN NAJIB

SEGERA KE DALAM

PENJARA

Arymanchino commented on 

"BILA NAJIB 

NAK MASUK PENJARA ?"


Haramjadah bos ku penyamun patut dah campak dlm longkang Sg Buloh.Bila lg Makamah Rayuan nak baca kputusan.Rakyat dah meluat sgt.Jgn bagi dia bercakap..

KU LI LARI DARAI SARANG PELACUR

 


 KU LI

TAKUT KENA

SIPLIS

KAH KAH KAH

LARI JAUH DARI

PELACUR

KAH KAH KAHKu Li minta ubah kerusi di Dewan Rakyat, duduk di blok bebas

AHLI Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah memohon supaya tempat duduknya di Dewan Rakyat ditukar ke blok ahli Parlimen bebas kerana beliau “tidak pernah menyokong” kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Beliau membuat permohonan itu dalam sepucuk surat kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun, semalam.

“Dengan hormatnya suka saya memaklumkan saya tidak ingin terus berada di kerusi yang disediakan untuk saya dalam Dewan Rakyat bersama-sama dengan lain-lain anggota Dewan Rakyat yang ditempatkan dalam kumpulan seolah-olah menjadi penyokong kerajaan yang ada.

“Dengan makluman ini saya mohon mendapat persetujuan dan kerjasama Tuan Yang di-Pertua memindahkan tempat duduk saya ke suatu kerusi dalam Dewan Rakyat berhampiran dengan kumpulan (block) Bebas yang tidak menyokong kerajaan sekarang ini,” katanya dalam surat bertarikh 26 Julai yang diedar kepada media, hari ini.

Menurut Tengku Razaleigh, beliau tidak pernah menyokong kerajaan pimpinan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

“Dari awal lagi saya tidak pernah menyokong atau bersama-sama dengan kerajaan yang ditubuh yang mengguna nama kerajaan ‘Perikatan Nasional’,” kata ahli Parlimen 11 penggal sejak 1974 itu.

Tengku Razaleigh yang juga pengerusi Jemaah Penasihat Umno sebelum ini beberapa kali menyatakan pendirian terbuka yang bertentangan dengan sikap kerajaan Muhyiddin, termasuk melalui beberapa surat kepada Yang di-Pertua Dewan Rakyat.

Sementara itu, Azhar dalam satu kenyataan media mengesahkan beliau menerima permohonan Tengku Razaleigh hari ini.

“Selaku Yang di-Pertua Dewan Rakyat saya mengambil maklum keputusan ahli Parlimen Gua Musang tersebut dan mengarahkan setiausaha Dewan Rakyat mengambil tindakan sewajarnya,” katanya.

Permohonan Tengku Razaleigh dibuat kira-kira tiga minggu selepas Umno mengumumkan menarik balik sokongan terhadap Muhyiddin sebagai perdana menteri.

Tengku Razaleigh bagaimanapun memberitahu Azhar beliau tidak tahu apakah ada ahli Parlimen lain yang juga mahu menukar tempat duduk di Dewan Rakyat sepertinya.

“Walau apa pun yang dilakukan oleh mereka ini, saya dengan suka hati mohon berpindah ke tempat lain yang sewajarnya, bersesuaian dengan semangat perjuangan Barisan Nasional, Umno terutama sekali pengundi saya, ahli-ahli Umno dan rakyat Malaysia supaya sedikit pun tidak boleh dianggap sebagai penyokong kerajaan gagal ini,” tambahnya.

The Malaysian Insight difahamkan setakat ini hanya Tengku Razaleigh yang memohon untuk menukar tempat duduk di Dewan Rakyat.

Pada masa ini terdapat dua anggota Dewan Rakyat bebas yang tidak menyokong kerajaan iaitu Syed Saddiq Syed Abdul Rahman (Muar) dan Dr Maszlee Malik (Simpang Renggam).

Mereka menjadi wakil rakyat bebas selepas tersingkir daripada Bersatu kerana tidak mendukung langkah politik Muhyiddin.

Syed Saddiq mengasaskan parti baharu Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) yang masih menunggu kelulusan pendaftaran, yang kini sudah dirujuk kepada mahkamah.

Kerajaan PN kini mempunyai 114 kerusi di Dewan Rakyat manakala pembangkang 106. Dua kerusi kosong susulan kematian wakilnya iaitu Batu Sapi dan Gerik. – 27 Julai, 2021.

 

SAYANG SEKALI

CALON

TETAP PM

MALAYSIA INI

TAK ADA

PENYOKONG

AMIN
NEGARA DUNIA KETIGA

  WATAK NEGARA

DUNIA  KETIGA

RAKYAT WAJIB

BANGUN LAWAN

UNTUK UBAH

AMIN 

CAKAP SAJA

TAK ADA GUNA

zaharuddin ahmad commented on 

"YA AMPOON YA MAULANA"

Ini lah dia yang berlaku sekarang..lantikan BEROK..MONYET..KONGKANG..SIAMANG..GORILA dan peliknya diberi beruang Panda jaga undang-undang..anjing suruhan jadi speaker..dan anjing tambatan jadi AG.."Parliament is the most supreme of our institutions.. it is the custodian of our constitution.. it makes the laws of the land.. it represents democracy and freedom".. 


APA yang berlaku sekarang ia lah.... "a form of coercion".. ianya salah dari segi undang-undang..tuan speaker/AG..tak perlu cover-cover..terserlah kebodohanya nanti..

BILA NAJIB NAK MASUK PENJARA ?

 


 SOALAN RAKYAT

NAK TAHU

IALAH SAH KE 

NAJIB BERCAKAP

AMIN

NAJIB PATUT

 DALAM PENJARA

AMIN

TERLIBAT

 KES BUNUH

AMIN

TERLIBAT

 KES RASUAH

AMIN

SAHKAH NAJIB 

JADI MANUSIA

KHALAS
Sahkah kerajaan Perikatan sekarang, tanya Najib

NAJIB Razak mempersoalkan keabsahan kerajaan Perikatan Nasional (PN) sekarang selepas menteri undang-undang Takiyuddin Hassan semalam memberitahu Dewan Rakyat ordinan darurat sudah dimansuh sejak 21 Julai.

Bekas perdana menteri berkata perkara itu perlu diperjelaskan oleh pentadbiran Muhyiddin Yassin untuk mengelak sebarang kekeliruan.

“Enam ordinan termasuk ordinan pertama iaitu induk darurat 2021 boleh timbulkan soal kesahihan dari segi undang-undang dan keabsahan kerajaan dari 21 Julai sehingga 1 Ogos.

“Ini boleh menimbulkan kekeliruan dan perlu penjelasan segera,” katanya dalam satu sidang media hari ini.


Takiyuddin semalam memaklumkan kepada Dewan Rakyat bahawa Jemaah Menteri telah membuat keputusan menarik balik pelaksanaan ordinan-ordinan darurat pada 21 Julai. Semakan menunjukkan Jemaah Menteri mengadakan mesyuarat mingguannya pada tarikh itu.

Isu keabsahan kerajaan PN susulan pengumuman Takiyuddin semalam turut dibangkitkan oleh peguam, antaranya Haniff Khatri yang berpendapat ada kekosongan dari segi kuasa selepas ordinan darurat mansuh ketika proklamasi masih berjalan.

Dalam pada itu, ahli Parlimen Pekan juga meminta pentadbiran Muhyiddin menjelaskan sama ada pemansuhan ordinan darurat mematuhi proses yang sewajarnya, iaitu sama ada sudah mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong dan diwartakan.

Beliau juga meminta kerajaan menjawab apakah pemansuhan itu boleh dibuat secara terkebelakang atau retrospektif, seperti yang diumum oleh Takiyuddin semalam.

“(Adakah) ini  boleh dilakukan sebab implikasinya terhadap apa-apa tindakan yang diambil oleh pihak berkuasa selepas 21 Julai itu mungkin boleh dipersoalkan atau terbatal dari segi undang-undang,” katanya.

Jelas Najib, pembatalan ordinan darurat bukan sahaja perlu mendapat perkenan Yang di-Pertuan Agong tetapi perlu juga dibentang di Dewan Rakyat dan Dewan Negara.

“Ini pernah kita lakukan zaman saya dulu pun, undang-undang darurat yang kita batalkan mengikut proses ini,” tambahnya.

Semasa jadi perdana menteri, pentadbiran Najib pada November 2011 memansuhkan tiga proklamasi darurat iaitu Perisytiharan Darurat 1966 di Sarawak, Perisytiharan Darurat 1969 selepas rusuhan 13 Mei, dan Perisytiharan Darurat 1977 di Kelantan.

Awal hari ini, Takiyuddin menggunakan alasan “petua Yang diPertua Dewan Rakyat” untuk mengelak daripada memberi penjelasan kepada ahli-ahli Parlimen yang mempersoalkan status ordinan darurat dan pemansuhannya.

Katanya, beliau akan menjawab semua isu berkenaan pelaksanaan darurat pada Isnin ini, seperti arahan Azhar semalam.

Azhar hari ini yang didesak oleh ahli-ahli Parlimen tidak berganjak daripada keputusannya, sehingga memaksa ketua pembangkang Anwar Ibrahim meminta Parlimen merekodkan bantahan mereka.

“Parlimen harus rekod ini kerana sehingga sekarang belum ada keupayaan bukan saja menteri atau perdana menteri, seorang menteri pun tidak berani memberi pengakuan Agong sudah memberi perkenan. 

“Jadi rekod ini di Parlimen. Dengar semua ahli parlimen, dengar semua rakyat di Malaysia, bahawa kerajaan ini sudah mengumumkan sesuatu yang melanggar Perlembagaan dan tidak menghormati institusi Yang di-Pertuan Agong,” katanya di Dewan Rakyat. – 27 Julai, 2021.

 RAKYAT

MALAYSIA NAK

LIHAT SACEPAT

MUNGKIN NAJIB

DAN ROSMAH

MASUK PENJARA

KHALAS

BILA MEREKA

DALAM PENJARA

SATENGAH

MASALAH NEGARA

SELESAI

AMIN

LAGI SETENGAH

TUNGGU YANG

LAIN AKAN

DIMASUKKAN 

KHALAS 

BILA SEMUA

 BANDUAN 

MASUK PENJARA 

NEGARA  KITA

AMAN DAMAI

KHALASRESET BUDAYA

 

 RESET BUDAYA

AMIN

Unknown commented on

 "DOKTOR LARI 

KE LUAR NEGARA - KITA RUGI"

Yang terlebih utama adalah reset budaya. Benar benar kobit ini reset agung. Buang endosmen. Orang tua lebih kanan layak dihormat. Tak semesti setiap masa. Tak salah tua berpihak pada muda. Pastinya muda akan meminta pandangan yang tua. Yang tua sudah seronok masa mudanya. Biarkan muda memilih jalan sendiri. Setiap pagi pesan pesan dari lorong kuburan, memanggil orang muda menentu jalan sendiri. Lakukan sekarang. Masanya kini.

TIDAK KAH KAMU LIHAT

 

TIDAK KAH KAMU LIHAT

APA YANG TERJADI

PADA KAUM YANG

TERDAHULU DARI KAMU

AMIN

DI PERENTAH OLEH DENGKI KE DONKEY

 


 BOLEHLAND

DIPERENTAH OLEH

DENGKI KE 

OLEH DONGKEY

AMIN

Unknown commented on 

"PELACUR ENTOT 

SENYAP SENYAP"

oh negara ku negara Bolehland ...! di perintah oleh donkeys... janji ada bulan semua dihalalkan ini hangpa ingat negara bapak hangpa ke bodoh piang

SARJAN TAK CUKUP BERGURU

 

 DI CADANGKAN

TOK SARJAN INI

BELAJAR DARI

TENGKU ADNAN

AMIN

CARA TEKNIK

NAK TERIMA 

RASUAH

AMIN

BANYAK MANA

WAJIB DAPAT

AMIN

DAN BAGAIMANA

NAK LEPAS 

DARI PENJARA

AMIN
Sarjan polis mengaku tak bersalah minta, terima rasuah RM5,000 

SEORANG anggota polis berpangkat sarjan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di Kota Bharu hari ini atas pertuduhan meminta dan menerima suapan sejumlah RM5,000 dua tahun lepas

Mohd Ameruddin Yusoof, 29, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan mohon dibicarakan selepas dua pertuduhan itu dibacakan di hadapan Hakim Zaman Mohd Noor.

Bagi pertuduhan pertama, dia didakwa secara rasuah meminta untuk dirinya sendiri satu suapan iaitu wang tunai RM5,000 melalui seorang lelaki sebagai dorongan untuknya membebaskan dua kenalan lelaki itu yang ditangkap kerana memiliki ketum di Kampung Lembah Semerak, dekat Pasir Puteh, kira-kira 1 tengah hari, pada 1 April 2019.

Pertuduhan kedua pula, Mohd Ameruddin, yang bertugas di Ibu Pejabat Polis Daerah Pasir Puteh, didakwa menerima wang tunai berkenaan melalui lelaki yang sama di Bandar Baru Pasir Puteh, kira-kira 6.50 petang, pada tarikh yang sama.

Kedua-dua pertuduhan masing-masing mengikut Seksyen 16(a)(B) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan Seksyen 17 (a) akta yang sama.

Jika sabit kesalahan, boleh dihukum mengikut Seksyen 24 Akta SPRM 2019 yang memperuntukkan pemenjaraan sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang daripada lima kali ganda jumlah suapan jika ia dapat dinilai atau berbentuk wang, atau RM10,000, atau mengikut mana-mana yang lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Timbalan Pendakwa Raya Nor Hamizah Ghazali menawarkan jaminan sebanyak RM10,000, namun Mohd Ameruddin yang tidak diwakili peguam memohon jumlah jaminan yang rendah memandangkan dia menanggung isteri yang tidak bekerja serta seorang anak berusia dua bulan.

Mahkamah membenarkan jaminan sebanyak RM8,000 dengan seorang penjamin, selain memerintahkan tertuduh menyerahkan pasport serta tidak menganggu saksi-saksi pendakwaan, dan menetapkan 24 Ogos ini untuk sebutan semula kes. – Bernama, 27 Julai, 2021.

 KITA TENGOK

BERAPA TAHUN

TOK SARJAN INI

KENA  PENJARA

AMIN

BERBANDING

DENGAN RASUAH

1 JUTA

TENGKU ADNAN

KHALASKU LI LARI

 

 INI LANGKAH 

BIJAK

AMINKu Li minta ubah kerusi di Dewan Rakyat, duduk di blok bebas


 BEBAS

DARI APA?

KAH KAH KAH

PERLU JAWABAN

 


 BETUL !

PERLU JAWABAN

AMIN


Unknown commented on

 "TERBONGENG KANTOI"

Persoalannnya sekarang ni adakah ahli2 mp umno termasuk wak dan najib hero Malaya pun tahu perkara ni sebelum parlimen bersidang? Jammed

ADA KEBENARAN

  PANDANGAN INI

ADA 

KEBENARAN


Unknown commented on

 "SIAPA PUTAR AGONG"

Kau jgn isham. Kau jgn cuba2 mencabar hadi awang keluarkan dalil terbaru pulak. Adalah lebih baik mahiaddin jadi bodoh pengecut dari mendengar surah hadi awang.

ILMU UNTUK PENCERAHAN

  ILMU YANG KITA

PELAJARI ADALAH

HARTA YANG TIDAK

AKAN HILANG

AMIN

panglimo potaseh commented on 

"DULU UNIVERSITI GEDUNG ILMU - 

BUKAN PERNIAGAAN"

Dulu ujong 70an ..gwa lulus MCE. Gwa masuk ITM gwa angkat Sijil dulu 2 tahun ..sambung Diploma 3 tahun ..nak ambik Adv.Diploma gwa kono kirja kurang2 1 musim padi dulu baru ambik Adv. 2 tahun ..semua sekali gwa baca 8 tahun baru dapat Adv. Sikarang lu ambik Diploma 2 thn lu musti ada PMR ..Ijazah Kepujian satu setingah thn, lu musti ada SPM ..Master 1 tahun lu ada STPM atau Diploma dah cukop. Makna nye lps SPM lu pirlu setahun setengah dah dapat B(hons) ..manding gwa 8 tahun nak dpt Adv.Diploma ..lu bayangkan lah ..Sapa yang mulakan ..

CHINA INDIA BANJIR - SIBERIA TERBAKAR

 

APA SEDANG 

BERLAKU

CHINA INDIA BANJIR

SIBERIA TERBAKAR

YA AMPOON YA MAULANA

 


YA AMPOON

YA MAULANA

AMIN

AGONG TAHU KE

ATAU

AGONG DALAM

GELAP

KAH KAH KAHAdakah Agong dimaklum ordinan darurat dibatalkan, soal ahli Parlimen PKR

PERDANA Menteri Muhyiddin Yassin dan seluruh kabinetnya perlu letak jawatan kerana mengelirukan Parlimen dan rakyat dengan membatalkan ordinan darurat secara diam-diam, kata Ahli Parlimen Pasir Gudang Hassan Abdul Karim.

Ahli Parlimen PKR itu berkata kerajaan Perikatan Nasional juga tidak menghormati Yang di-Pertuan Agong Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah kerana secara diam-diam membatalkan ordinan berkenaan pada 21 Julai. 

“Jika itu yang sebenarnya berlaku, maka di bawah prinsip tanggungjawab bersama Jemaah Menteri, maka jalan terhormat dan bermaruah yang perlu diambil oleh jemaah menteri dan perdana menteri tidak lain dan tidak bukan, hanya satu, iaitu meletakkan jawatan,” kata Hassan dalam satu kenyataan. 

Hassan turut mempersoalkan sama ada Muhyiddin sebagai perdana menteri telah memaklumkan kepada Agong sebab sebenar Kabinet membatalkan ordinan darurat. 

“Adakah perdana menteri telah menasihati Yang di-Pertuan Agong supaya membatalkan ordinan-ordinan darurat tersebut?

“Kalau jawapannya ya, persoalan berikutnya, adakah Yang di-Pertuan Agong telah menandatangani sebarang dokumen atau surat memberi perkenan baginda  terhadap pembatalan ordinan-ordinan darurat tersebut?

Tambahnya, sekiranya Muhyiddin enggan meletakkan jawatan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Parlimen) Takiyuddin Hassan perlu dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen untuk diambil tindakan.  

Semalam Takiyuddin mengumumkan enam ordinan darurat dibatalkan pada 21 Julai dan kerajaan memutuskan untuk tidak menasihati Agong untuk melanjutkan perintah darurat selepas ia tamat pada 1 Ogos.

Pengumumannya itu menerima bantahan ahli Parlimen pembangkang yang mendesak menteri dan speaker Dewan Rakyat untuk membawa ordinan itu ke Dewan sebagaimana yang dikehendaki Perkara 150 Perlembagaan Persekutuan.

Hassan berkata Muhyiddin perlu menjelaskan pengumuman besar yang dibuat oleh Takiyuddin. 

“Adakah kenyataan Takiyuddin Hassan benar? Ini perlu dijawab oleh perdana menteri.”

Hassan turut mempersoalkan mengapa Takiyuddin yang membuat pengumuman itu dan bukan Yang di-Pertuan Agong yang menurut perlembagaan, mengisytiharkan darurat serta ordinan dan juga membatalkannya.

“Pembatalan ordinan darurat terletak dalam Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan. Permasyhuran segala proklamasi darurat dan semua ordinan darurat dibuat atas nama Yang di-Pertuan Agong. 

“Persoalannya, kenapakah tidak ada permasyhuran pembatalan ordinan-ordinan darurat tersebut oleh Yang di-Pertuan Agong?“soalnya.

Beliau berkata rakyat seluruh negara yang ditangkap, dilokap, di hantar ke penjara, disaman, dikompaun, dikuarantin, dan segala macam sekatan, larangan di bawah PKP dan ordinan darurat inginkan penjelasan dari Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan kabinetnya.

“Ini perkara besar, perkara perundangan berkenaan darurat yang menyentuh kehidupan jutaan rakyat, yang tiga kali mengalami lockdown atau PKP Penuh. Ramai yang hilang pekerjaan dan keruntuhan perniagaan akibat perintah PKP di bawah pelbagai Ordinan Darurat,” katanya. – 27 Julai, 2021.

 

KERAJAAN

MUHYIDIN

BERSAMA

PELACUR INI

MAKIN PARAH

KAH KAH KAH

TAK CAYA SILA

TANYA KU LI

KAH KAH KAHPELIK LAGI HAIRAN 

 PELIK

LAGI HAIRAN

AMIN

WAT IS DEBIKOS

KAH KAH KAH 

ENTOT SENYAP

KAH KAH KAH

KUNTUT 

TAK TAK MUNYI

KAH KAH KAH

Putrajaya perlu terangkan kenapa tak umum batal ordinan darurat, kata ahli Umno

PUTRAJAYA perlu jelaskan kenapa tidak umumkan pembatalan enam ordinan darurat pada 21 Julai lalu, kata Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan.

Beliau berkata keputusan senyap itu telah menimbulkan pelbagai persoalan dan kesan perundangannya.

“Mengapa tiada langsung pengumuman sebelum ini? Benar, Parlimen merupakan medan terbaik untuk membahaskan isu-isu dasar berkepentingan negara tetapi untuk suatu keputusan besar seperti pembatalan darurat, mengapa tiada pemakluman awal kepada umum?

“Bermakna, selama lima hari rakyat tidak diberitahu undang-undang dan sistem apa yang beroperasi dalam negara. 

“Bagaimana kesahihan segala tindakan selama 5 hari ini baik kompaun, denda dan lain-lain perihal pentadbiran negara yang berlandaskan andaian bahawa undang-undang darurat masih terpakai?: katanya dalam satu hantaran di Facebook hari ini.

Shahril berkata Umno jelas mahu bahas dan batalkan ordinan darurat di Parlimen.

“Adakah mengelak prosedur perbahasan ini menjadi sebab pembatalan dibuat awal?” soalnya.

Pagi ini, menteri undang-undang Takiyuddin Hassan mengumumkan kepada Dewan Rakyat Putrajaya telah batalkan enam ordinan darurat dan tidak akan disambung selepas 1 Ogos ini.

Shahril mendakwa semua keputusan besar oleh kerajaan termasuk mengadakan sidang khas Parlimen dibuat selepas didesak ramai pihak termasuk Umno.

Selepas didesak, katanya, barulah tindakan diambil namun dengan sikap tergesa-gesa.

Dalam satu hantaran lain, ahli veteran Umno dan bekas ahli Parlimen Johor Bahru Shahrir Samad meluahkan kekesalan kerana menteri dalam kerajaan tidak mengumumkan pembatalan ordinan darurat lebih awal.

Katanya, bila mereka dilantik ke jawatan tinggi kerajaan mereka minta restu parti, tetapi bila keputusan penting seperti hari ini diumumkan, mereka tidak beritahu kepada pemimpin parti. – 26 Julai, 2021.

 PELIK

DARURAT RAKYAT

TAK SUKA

AMIN

BILA TARIK

RAKYAT SUKA

KAH KAH KAH

TAPI NGAPA

TAK UMUM

KAH KAH KAH

PELIK AMAT

 PELIK

KHALAS