Khamis, 26 Disember 2019

LAGU MAULUD

LAGU MAULUD

Wah....sedapnya lagu raya TT!
 Tak perlu dam dam Tom 
bunyi mercun, 
on 
LU MAU 
CAKAP APA?
Publish | Delete | Spam
Mak Na
on 26/12/19
-------

MOTIVE DALAM BI TUJUAN

MOTIVE
DALAM 

INGERIS

TUJUAN

DALAM

BAHASA

MELAYU

APA 

TUJUAN

SIRUL

AZILAH

BUNUH

ALTAN

TUYA


---------

DARI FAIL SEJARAH


PAK SAKO
DARI FAIL SEJARAH

Wahai Para Pembacha TukarTiub Yang Budiman

Dari selepas Jepun sampai ke tahun 1960an baik British mau pun Kerajaan Malaya dan kemudian Malaysia kerap bagi Pak Sako makan free.....yakni di tahan samada sebagai tahanan politik atau di bawah undang2 darurat. Ada kala dibuang daerah saperti dilalui YB Menteri Pertahanan  YB Mohamed Sabu juga di Kuala Pilah.

Semasa saya maseh kechil kerap juga Pak Sako berkunjong dan bermalam di rumah kami di Kampong Lundang di Kota Bharu. Bila agak remaja baru faham dia akan datang selalunya lepas dibebaskan dari Pusat Tahanan saperti Batu Gajah....sejurus selepas Pak Sako meninggalkan rumah akan datanglah pegawai2 SB menemuduga Arwah Abah. 

Mereka ingin menanya mengapa dan apa tujuan Pak Sako kemari.Abah terpaksa menerangkan bahawa Sahak Hantu Raya  (keluarga kami tak panggil dia Pak Sako)itu sahabat lama dari sebelum Jepun.Tak kan lah tak nak sambut dan layan.Mujorlah pegawai2 SB tersebut pun faham.

Saya semasa budak pun ada bertanya  Arwah Mak sama ada Pak Sako itu orang jahat kerana selalu kena tahan...jawab Mak.."Kena tahan macham Pak Sahak Hantu Raya itu bukan pasal menchuri atau bunoh orang. Dia kena tahan kerana lawan kerajaan..tak payah malu"...masa itu nak kata faham  bukan sepenohnya tapi tahulah Pak Sahak Hantu Raya itu baik orangnya. Juga tak setuju dengan kerajaan itu bukan jenayah.

ANUGERAH IJAZAH 
KEHORMAT DOKTOR PERSURATAN 
DARI UNIVERSITY  MALAYA
Pada 29hb June 1973  jasa dan pengorbanan Pak Sako akhirnya diiktiraf. Tentu Al Marhum Tun Razak pun terlibat  dengan anugerah Doctor of Letters ini. Pada tahun 1976 dinobatkan Pejuang Sastera.

Pak Sako sesudah dapat pengiktirafan telah dapat kerja tetap dari  majikan lamanya Utusan Melayu/Utusan Malaysia.Jika sebelum ini anak2 buahnya yang menjadi pengarang kena churi2 bagi kerja...semenjak di kosherkan oleh Tun Razak..tak payah sorok2 bantu Pak Sako.Itulah ketinggian budi orang Melayu.

NASEHAT PAK SAKO
Pak Sako tinggal di Hulu Langat..bila dia nak ke Utusan Melayu mungkin untok menyerahkan penulisan mingguan Pak Pandir Moden..alma'alom tak ada email zaman itu, dia naik bas atau prebet sapu.

Pada suatu hari abang saya Kamaruzzaman menjemputnya di hentian bas Puduraya. Semasa minum di kedai kopi bersebelahan mereka terdapat dua gadis berseluar jeans dan amat lepas laku. Pak Sako yang amat peramah bertanyakan hal mereka...kata gadis2 tersebut mereka  dari Johore Baru dan nak ke Langkawi..masa itu Pulau Sumpahan Mahsuri itu belom dimajukan kerajaan.  Perbualan mereka kurang lebeh adalah saperti berikut;

Pak Sako :"Anak2 ni gadis remaja. Pulau Langkawi tu  jauh perjalanan dan terdapat ramai pelanchong hippies dan sudah tentu tempat itu penoh dengan pancharoba..tak takut kah?"

Gadis 1 :"Apalah nak takut pakchik. Kami bukan tak biasa merantau kesini sana. Lagi pun kami ini keturonan orang baik baik..bak kata orang tua tua..Kalau dichampak ke mana lautan pun, jadi pulau!"

Pak Sako :" Tiada lah pakchik sangkal kamu ni dari keluarga baik2. Memang benar kalau  kamu dichampak ke lautan, kamu akan jadi pulau. Janji jangan jadi Pulau Dayang Bunting , sudahlah.

Kah kah kah

Begitulah tajam dan quick wittednya  Arwah Pak Sako


-------

SONGKOK KELANTAN
SONGKOK 

KELANTAN

SERAMBI MOSCOW

SONGKOK KE LAUT


SONGKOK MUSIM HUJAN


SONGKOK JUMPA MENTUA


SONGKOK KE PEJABAT MB
 WAJIB GUNA 
SONGKOK PERANCHIS
KALAU TIDAK 
BUNTING ENAM BULAN-----------

AIR ANGGUR

AIR ANGGUR

DAN EDORGAN
jangan banyak sangat minum air anggur
 on 
SELAMAT MENYAMBUT
 MAULUD NABI
Publish | Delete | Spam
Ketua Pengarang
on 24/12/19

TaT------------

JAMUAN ERDOGANJAMUAN EDORGAN
Krismas anutan manusia 
makan babi jgn dibuat 
gurauan dikaitkan dgn maulud nabi ya bhai. 
on 
SELAMAT
 HARI NATAL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/12/19

Isha----------

PAKAI SONGKOK
PAKAI 

SONGKOK

LANGKAH

KERAJAAN

ISLAM

KELANTAN YANG

TEPAT BETUL

WAJIB SOKONG 

Penjawat awam lelaki

di Kelantan wajib 

pakai songkok setiap Khamis

KOTA BHARU: Semua 5,000 penjawat awam lelaki di Kelantan diwajibkan memakai songkok ketika bertugas di pejabat pada setiap Khamis berkuat kuasa serta-merta .

Ketetapan itu adalah menerusi satu notis arahan pentadbiran Setiausaha Kerajaan Kelantan (bilangan 11 tahun 2019) yang dikeluarkan pada 19 Disember lalu yang ditandatangani Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri, Tuan Haji Tengku Azmi Tengku Jaafar.

SEBAGAI 

KOTA  BARU

SERAMBI MOSCOW

MAKA 

 WAJIB GUNA

SONGKOK 

ALA MOSCOW
KAH KAH KAH


--------

MODEL IPORNMODEL IPORN

Puki.ak tul la.....
aku tak mampu beli iphone. 
Padan muka, sudahnya xpasal2
 jadi model iporn
 on 
GILA NAK 
CARI GLAMOUR
Anonymous
on 25/12/19

Dari satu sudut gothic satu lembah lurah terlarang ilmuniti semiotics ini musti izzahni Uhukx3 ala butot bro?back to school nuwul hayati jalan pulang urmmmm 
on 
GILA NAK
 CARI GLAMOUR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/12/19

Kenapa m
--------

EL-DUARIEL-DUARI
El-Tiduri mana .. 
idop lagi ke ..
cubo tanyo kerani tingkat ompek .. 
on 
INI BERITA BAIK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 16:44

So------------

OPPS...


OPPS..

Habis la kau hisham. 
Kes Altantuya macam atok nak tarik brake je. Bila dengar Najib yang walaupun tak sukakan Abam, Bila dengar nak kena reman, Terus boleh kowtim dengan Abam. 
Atok pula, bila dengar Abam boleh dapat angka jika terima Najib, Terus tekan brake emergency sekali tarik hand brake. 
on 
SAPA UNTUNG
Publish | Delete | Spam
azam
on 26/12/19

Ai
=========

SERAMBI MOSCOWSERAMBI 

MOSCOW 

Ini lah manusia cakap senang tapi tak pernah buat apa apa, kah kah kata jaga Islang sedunia tapi Kelantan dok takat lama lagi, setiap tahun banjir, apa hang buat ? 
Ada korek parit, Ada korek sungai? Cakap masuk syurga saja, tapi habuk tarak nampak cerdik kah kah kah jangan layan orang bodoh yang pandai bercakap, modal air liur saja kah kah kah 
on 
APA PARTI
 ISLAM BUAT?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 26/12/19

Ra
-------------

NIAGA KEDUA TERTUA DALAM DUNIAPERNIAGAAN KEDUA
PALING TUA DALAM DUNIA 


“Menjual agama adalah dagangan paling laris ditengah masyarakat yang bodoh.
Jika ingin menguasai orang bodoh,
bungkuslah kebathilan dengan kemasan agama”
-----------

TENGAH HARI INITENGAH 

HARI INI
MASIH ADA YG

TAK CAYA DUNIA

MAKIN PANAS

Australia weather: firefighters battle Boxing Day bushfires ahead of looming heatwave

Temperatures forecast to reach the mid-40s again as heat moves from South Australia to New South Wales by Monday


--------------

MATI PUN HEBOH - KALAU HIDUP PASTI LAGI HEBOHMATI HEBOH

KALAU HIDUP

LAGI HEBOH

Kenapa manusia nak bergaduh pasal orang dah mati ? Kawan tu dah mati jadi Abu pun masih nak gundah gulana ? Kah kah kah bising pasal harga minyak,.bising pasal tol, bising pasal Najib curik,.heboh pasal zahid hamidi curik duit yayasan kah kah kah ini sibuk.
pasal Abu? Kah kah kah pelik lah manusia moden, apa cerita lidah kontat dan handsome boy khairy ? Dua ekor ini sepakat selamat ker? Atau dah know Tim senyap menyapn je 
on
 ABU CHIN PENG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 25/12/19

Ka
---------

INI BERITA BAIK


INI BERITA BAIK
Apa citer ni hisham? 
Dengar Najib - Abam nak kowtim, Peguam Yusof dah macam nak tekan brek je kes Altantuya ni? Nampaknya atok terpaksa melepaskan Najib?
 Joli sakan la Kak Mah? 
on 
BUNUH - APA NIAT
Publish | Delete | Spam
azam
on 25/12/19

In---------

APA PARTI ISLAM BUAT?
WOIT
BETUL 

CHINA MERAH

MENZALIMI

UYGHUR


Pemimpin PAN selindung kezaliman Komunis China?


PAS Kedah merasa amat kesal berikutan kenyataan Menteri Agama Malaysia yang mengatakan ‘semua laporan negatif terhadap kezaliman Komunis China ke atas Muslim Uyghur adalah berita palsu’.

Kenyataan itu agak bertentangan realiti sebenar memandangkan penderitaan Muslim Uyghur akibat kezaliman Kerajaan Komunis China sudah lama berlaku, cuma ia disembunyikan daripada pengetahuan umum dan menyebabkan seperti isu baru berlaku.

Tempoh masa yang lama sejak 1949 lagi bukan sahaja melibatkan penderaan dan seksaan secara fizikal namun kemuncaknya sehingga membawa kepada pembunuhan.

Amat malang sekali, Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu hanya menyebutkan sekitar 1,000,000 bilangan Muslim Uyghur dibunuh sedangkan masyarakat dunia yakin bilangan tersebut lebih besar daripada itu.

PAS Kedah juga mempersoalkan bagaimana pemimpin PAN itu mendakwa  ketika lawatan rasminya ke sana beliau disambut dengan permaidani merah dan tempat-tempat yang dilawati selamat dan aman sedangkan umat Islam Uyghur menderita dengan pelbagai seksaan dan kezaliman.

HANG  

PARTI ISLAM

BUAT APA ?

KENAPA TAK

BUAT SATU

HABUK 

PARTI ISLAM

 NGAKU ISLAM

BUATLAH

SESUATU

HANTAR TIM 

PERGI KE UYGHUR

CAKAP BEDEKAH

TAPI TAK BUAT

SATU HABUK
KAH KAH KAH

-------

MANA NAJIB?


MANA NAJIB?Altantuya kena bom. Kevin Morrais kena simen. Hussin Najadi kena tembak. Tangkap pembunuh beri keadilan kpd mrk. Amacam?


-----------

BACA LAGIBACA LAGI

https://www.malaysiakini.com/columns/504817

Firefly Villa
Ha!..ha!...ha!.. ada orang beritahu British bukan penjajah tapi datang dijemput untuk mentadbir Tanah Melayu. Jika begitu apa makna hari kemerdekaan 31hb Ogos 1957. Apa perlu jerit merdeka! merdeka!
SukaBalas222j
Affendy Salleh
Yg beritahu British itu bukan penjajah adalah barua2 British. Kalau British dijemput utk mentadbir, apa gunanya perjuangan pemimpin2 berhaluan kiri spt Ahmad Boestamam, Pak Sako & Abdullah CD?
SukaBalas21j
Firefly Villa
Affendy Salleh Ya juga Dato' Bahaman, Tok Janggut, Mat Kilau, Dato'Maharaja Lela dan ramai lagi.
SukaBalas20

-------------

SUMPAH NAJIB


SUMPAH NAJIB

TT, Najib dah melakukan sumpah laknat, dia tak sedarkah yang dia dah kena laknat? 
1. Dalam ucapan penutup PAU dia ada menyebut - 3 ekor naib preseden, 3 ekor yang akur - kalau naib preseden berekor dah tentu dia sebagai preseden pun berekor, yang berekor tu haiwan kan? Ini menunjukan dia telah dilaknat dari maknusia menjadi haiwan. 
2. Allah telah melaknat dia dengan membiarkan dia menerima hasutan sysitan supaya melakukan pecah amanah, boros, menyeleweng dan berbagai bagai lagi. 
3. Allah melaknat dia dengan menjatuhkan dia dari tampuk kuasa pemerintahan negara. 
4. Dia di aibkan dengan segala pertuduhan diatas segala kesalahan yang telah dilakukannya. 5. Dia dihilangkan perasaan malu, walau bermacam macam pertuduhah dikenakan keatasnya dia buat muka tembok saja. 
on 
JENG JENG JENG
Publish | Delete | Spam
hamim
on 25/12/19

Tah halo-halo ekau ni ogih on KES BUNUH ALTANTUYA


------------