Isnin, 6 September 2021

PENYAMBUNG TRADISI BUDAYA

 


PENYAMBUNG 

TRADISI BUDAYA

DAP PASANG JERAT

 

AWAS

INI PERANGKAP

KAH KAH KAH

DAP NAK TENGOK

GEROMBOLAN

SOKONG SABRI

ATAU TIDAK

AMIN 

WAJIB ADA UNDI

 KAH KAH KAH

AMIN

INI DIPANGGIL

TEST THE H20

KAH KAH KAHDAP sokong Azalina speaker baharu tetapi dengan waspada, kata Guan Eng

DAP menyokong tetapi dengan waspada usaha menamakan Ahli Parlimen Pengerang Azalina Othman Said sebagai Yang di-Pertua Dewan Rakyat yang baharu untuk menggantikan Azhar Azizan Harun, kata Lim Guan Eng.

Setiausaha agung DAP berkata usaha itu perlu susulan kegagalan Azhar mempertahankan kedaulatan Parlimen dan keingkarannya terhadap titah Yang di-Pertuan Agong supaya Parlimen bersidang semasa darurat.

“Walaupun Azalina memperjuangkan pembaharuan institusi untuk Parlimen supaya ia berperanan dengan betul dan wajar mengikut Perlembagaan Persekutuan demi memastikan demokrasi berparlimen dan raja berperlembagaan yang berkesan, DAP mahu mendapatkan pandangannya bagaimana beliau berlainan daripada Azhar sebagai speaker.

“Parlimen bawah Azhar dilihat sudah dimandulkan daripada sebuah mercu demokrasi menjadi hanya sebuah jabatan eksekutif bawah perdana menteri sebelum ini yang diatur terutamanya untuk mengekalkan kuasa, khususnya selepas beliau hilang majoriti di Parlimen,” kata Lim.


Kenyataan Lim dibuat susulan laporan Malaysiakini yang memetik sumber bahawa Umno merancang mencalonkan Azalina, yang juga bekas timbalan speaker, untuk menggantikan Azhar.

Azalina pada 24 Ogos mengesahkan letak jawatan dan menyebut antara lain isu moral dan integriti sebagai alasan.

Minggu lalu, Azhar dalam satu kenyataan menjelaskan tidak mengendalikan usul yang dibuat terhadapnya sebaliknya ia diuruskan oleh timbalannya Mohd Rashid Hasnon.

Menurut Lim, sekiranya Parlimen boleh membuat semak dan imbang serta bersidang semasa darurat, jawapan mungkin dapat diberikan mengenai Covid-19 dan krisis ekonomi yang dapat mengurangkan kenaikan rekod tertinggi jangkitan dan kematian.

“Parlimen tidak boleh terus hilang atau bergerak dalam vakum politik dengan speaker terus memainkan peranan untuk hanya patuh dan bersetuju semata-mata bagi mempertahankan perdana menteri,” katanya.

Lim mendedahkan timbalan pengerusi DAP Gobind Singh Deo bertemu dengan Azalina, yang ingin membincangkan cadangannya mengenai pilihan raya pecat atau recall election sebagai sebahagian daripada pakej rang undang-undang anti lompat parti. 

DAP bersedia untuk berbincang lebih lanjut jika ahli Parlimen Pengerang sedia mengemukakan namanya sebagai calon pengganti Azhar untuk mengembalikan nama baik Parlimen, katanya.

“Azalina perlu menyusun rancangannya tentang bagaimana untuk mengelakkan Parlimen menjadi sekadar ‘rubber-stamp’ kepada perdana menteri semata-mata dan mengangkat ketinggian Parlimen seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan negara. 

“Rakyat mahu Parlimen menjadi institusi demokrasi utama yang memberikan perbezaan positif dalam kehidupan rakyat Malaysia,” kata Lim.

Dalam pada itu, DAP setuju dengan cadangan Azalina agar seorang wakil rakyat pembangkang dinamakan sebagai timbalan speaker yang baharu mengisi kekosongan susulan peletakan jawatannya.

Lim berkata Pakatan Harapan mencadangkan bekas timbalan speaker Nga Kor Ming, yang juga ahli Parlimen Teluk Intan. – 6 September, 2021.
 

KITA SIANG

KATA SABRI

MUNGKIN TAK

SEMPAT 100

HARI DAH 

KHATAM

KAH KAH KAHDERHAKA - KENA SUMPAH

 

DERHAKA INI

KENA SUMPAH

JADI BATU KE ?

KAH KAH KAH
Idrus derhaka lagi, langgar titah adakan undi percaya, kata Pakatan

PEGUAM negara perlu meletak jawatan atas sikap biadab dan derhaka ke atas Yang di-Pertuan Agong yang menitahkan keabsahan jawatan Ismail Sabri Yaakob dibuktikan, kata Pakatan Harapan (PH).

Majlis Presiden PH dalam kenyataannya menegaskan, Idrus Azizan Harun tidak lagi layak memegang jawatan peguam negara kerana berulang kali menderhaka dan melanggar titah baginda.

“... Beliau bukan sahaja telah derhaka terhadap Seri Paduka Baginda, tetapi beliau juga telah mengkhianati Perlembagaan Persekutuan dan sistem demokrasi berparlimen.”

Pendirian Idrus Azizan Harun itu bertentangan dengan titah baginda yang mahu keabsahan pelantikan perdana menteri itu kesembilan itu dibuktikan secepat mungkin melalui undi percaya, kata Majlis Presiden PH.

Ia dititahkan sewaktu baginda menerima menghadap para pemimpin parti untuk memilih perdana menteri baharu pada 17 Ogos lalu, selepas perdana menteri kelapan Muhyiddin Yassin meletak jawatan.

Majlis Presiden PH turut menolak hujah peguam negara kesembilan itu bahawa langkah membuktikan keabsahan tersebut sebagai tindakan yang melangkaui kuasa baginda.

Ini kerana undi percaya tersebut sememangnya pernah diamalkan di Dewan Rakyat selepas pelantikan perdana menteri sejak 1976, kata gabungan tersebut.

Kali pertama ia berlaku pada 27 Januari pada tahun tersebut, 12 hari selepas Hussein Onn dilantik menjadi perdana menteri ketiga untuk menentukan keabsahan jawatannya.

Seterusnya undi percaya itu diadakan buat kali kedua pada 3 November 2003, tiga hari selepas Abdullah Ahmad Badawi dilantik menjadi perdana menteri keenam, menurut gabungan itu.

Oleh itu, PH menuntut undi percaya perlu dikemuka dalam sidang Dewan Rakyat bermula 13 September untuk memastikan keadaan politik stabil.

Ia turut mengingatkan Ismail mengenai ketidakstabilan politk yang berlaku apabila perdana menteri kelapan Muhyiddin mengikut nasihat Idrus untuk tidak mengadakan undi percaya.

“... (ia) mengakibatkan ketidakstabilan politik apabila keabsahan beliau senantiasa diragui dan dipertikai.”

Idrus dalam kenyataan semalam berkata, undi percaya tidak lagi perlu diadakan kerana Yang di-Pertuan Agong berpuas hati Ismail mendapat sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat.

Menurut peguam negara, baginda mendapati perkara itu selepas menerima menghadap 114 wakil rakyat terbabit pada 19 Ogos lalu.

Selepas itu, Ismail Sabri dan para menteri juga sudahpun mengangkat sumpah jawatan dan kerahsiaan di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, katanya.

Oleh itu, sebarang usaha untuk membuktikan keabsahan itu juga melangkaui kuasa baginda kerana pelantikan perdana menteri itu sudahpun diperkenan baginda, kata Idrus lagi.

Jelasnya, jika pelantikan itu masih boleh dicabar bermakna kuasa mutlak baginda masih boleh diatasi pihak lain.

“Langkah sedemikian adalah tidak selaras dengan peruntukan Perlembagaan Persekutuan dan menidakkan kuasa Seri Paduka Baginda seperti mana yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Tambahnya, kuasa mutlak baginda untuk melantik perdana menteri itu mengikut Perkara 40(2) dan Perkara 43(2)(a) dalam perlembagaan.

Jelasnya, ia memberi kuasa budi bicara untuk melantik perdana menteri yang menurut hemat baginda, mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat.

Ismail Sabri mengangkat sumpah jawatan sebagai perdana menteri kesembilan pada 21 Ogos lalu bagi menggantikan Muhyiddin yang digulingkan apabila ahli Parlimen Umno menarik sokongan. – 5 September, 2021.

PAKATAN

TAK FAHAM

INI KERAJAAN

SYARATTON

AMIN

KALAU NAK

JAWATAN

ADA SYARAT

YANG WAJIB

DI PATUHI

KHALASKITA SEMUA MANGSA SISTEM KAPITALIS TERMASUK PAK LEBAI

 KITA SEMUA

MANGSA SISTEM

EKONOMI KAPITALIS

AMIN

TERMASUK

 PAK LEBAI

KHALAS

cikminah commented on 

"HASIL DARI SISTEM

 DAN BUDAYA KAPITALIS"

Baik yang berjangut dan berjubah, apatah lagi yang tak berjubah dan berjangut, semua pemimpin penipu. Semua mata duitan. Jadi memang sahlah PRU tidak mengubah apa-apa untuk rakyat yang mengundi pemimpin. Oleh itu, tak perlulah kita buang masa mengundi mereka sebab PRU hanya menguntungkan mereka yang menang undi.

PEMIMPIN ISLAM DI FITNAH

 


SEMUA TUDUHAN

PALSU

AMIN

PEMIMPIN ISLAM

INI DIZALIMI

AMIN

MUSTAHIL SOSOK

YANG JUJUR 

BEKERJA SEBAGAI

HEAD WAITER

DI SHAH MOTEL

DITUDUH MEMILIKI

BERJUTA JUTA

RINGGIT

AMIN

SOSOK JUJUR

BERHEMAH

BAIK SOPAN

KERANA ITU

BIK MAMA LANTIK

JAGA TABUNG HAJI

SEMUA INI FITNAH

AMINTuduhan rasuah terhadap Azeez cacat, tak berasas, kata peguam


PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan diberitahu, tuduhan rasuah dan pengubahan wang haram berjumlah RM144.5 juta terhadap Ahli Parlimen Baling, Abdul Azeez Abdul Rahim patut dibatalkan kerana cacat dan tidak berasas.

Peguam Amer Hamzah Arshad turut berkata, tuduhan terhadap anak guamnya itu bersifat mala fide (berniat jahat).

“Tertuduh tidak akan mendapat perbicaraan adil seperti diperuntukkan mengikut Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan. Tuduhan terhadapnya mesti amat jelas supaya dia dapat menyiapkan pembelaan sewajarnya,” hujahnya di depan panel tiga hakim diketuai Kamaludin Md Said.

Kamaludin bersidang bersama Abu Bakar Jais dan Che Mohd Ruzima Ghazali.

Amer berkata, tuduhan melibatkan perbuatan rasuah itu terlalu am apabila didakwa berlaku di Lembah Klang, manakala Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam laporan berkata, wang diterima adalah pembayaran imbuhan yang sahih.

Azeez yang juga bekas pengerusi Tabung Haji, didakwa atas tiga tuduhan rasuah berjumlah RM5.2 juta dan 10 tuduhan pengubahan wang haram berjumlah RM139.3 juta.

Dia dituduh menerima RM5.2 juta daripada Mohammad Redzuan Mohanan Abdullah, pengarah Syarikat Menuju Asas Sdn Bhd, di Lembah Klang, antara Disember 2010 hingga April 2018.

Dia turut dituduh menerima RM139.3 juta daripada empat syarikat – Menuju Asas Sdn Bhd, Mangkubumi Sdn Bhd, Pintas Utama Sdn Bhd dan AVP Engineering Sdn Bhd.

Amer berkata, sembilan daripada 10 tuduhan pengubahan wang haram itu tidak membutirkan sumber hasil yang didakwa tidak sah itu.

“Ini jelas tidak mematuhi undang-undang,” katanya.

Amer berkata, tuduhan rasuah berkenaan cacat, namun Mahkamah Tinggi dalam keputusannya mendapati ia boleh dibenarkan mengikut undang-undang.

Kamaludin kemudian bertanya sama ada pendakwaan patut dibenarkan membuktikan kes prima facie dan hakim perbicaraan seterusnya membuat keputusan pada hujung kes pendakwaan.

Katanya, sukar untuk pendakwaan jika tidak dapat membuktikan kes mereka, “tetapi membenarkan rayuan kamu juga akan menetapkan contoh duluan berbahaya”.

Amer berkata, hanya tujuh saksi rasmi telah dipanggil, namun tidak membantu pendakwaan membuktikan intipati tuduhan.

Disoal kenapa pihak pembelaan tidak membangkitkan semua isu itu ketika perbicaraan, Amer berkata, beliau hanya mengambil kes itu selepas saksi memberi keterangan, seterusnya memfailkan permohonan membatalkan tuduhan.

Mahkamah kemudian mengarahkan Timbalan Pendakwa Raya, Aslinda Ahad memberikan hujahan bertulis bagi menjawab isu dibangkitkan Amer.

“Amer membangkitkan isu yang bernas. Kami perlu memberikan penghakiman bertulis kerana keputusan ini akan mengikat mahkamah lebih rendah,” katanya.

Pihak-pihak diarah menyerahkan hujahan mereka sebelum 20 Sept.

Pada 12 Mac lalu, Hakim Mahkamah Tinggi, Muhammad Jamil Hussin menolak permohonan Azeez untuk membatalkan tuduhan terhadapnya atas alasan ia tidak cacat.

Selain itu, katanya, SPRM menyiasat Azeez secara menyeluruh dan tiada mala fide berlaku.

Beliau berkata, peguam negara mempunyai budi bicara untuk memulakan tindakan jenayah terhadap seseorang individu mengikut undang-undang dirasakan wajar.


WALAU PUN

PEMIMPIN ISLAM

INI PERNAH

MENJUAL KERETA

MASIH MUSTAHIL

 DUIT KERETA

BERJUTA JUTA

AMIN

 INI SEMUA FITNAH

AMIN

ADA GENG 

YANG CEMBURU

KERANA DI RUMAH

DIA PANDAI 

BAHASA TAMIL

AMIN 

ADA KEEELING 

CEMBURU PADA  

PEMIMPN ISLAM INI

KHALAS
INI BARU BETUL

 BIJAK TETAP

LAGI CERDIK

AMIN
Kini Umno mahu


 Ahmad Maslan jadi


 timbalan speaker


 Dewan Rakyat


PILIHAN

TERCOMEL

KAH KAH KAH

RASIS WAJIB BANGGA

 MEMPERTAHAN HAK

DARI PENDATANG

YG BUAT NEGARA

HURU HARA 

DI PANGGIL RASIS

AMIN

KITA WAJIB

 BERBANGGA

KHALASUnknown commented on 

"CHINA MALAYSIA OKAY - 

CHINA MERAH BAHAYA"

yang hang ni seekor mangkuk hayun & rasis , siang malam dok cemburu kat cina buat apa hang ingat cina kayaan depa ni dari rasuah dan menyamun kah ? Orang melayu ada semua keistimewaan dari segi pelajaraan , perniagaan dan macam2 tapi apa sudah jadi asyik dok perangsangka buruk bangsa lain bila ketinggalan belakang yang dok tutuh dan sapu lincin keistimewaan adalah orang politik isle sendiri. Bodoh piang hari2 dok salah bangsa lain sedarlah hoi !

SATU LAGI PEMIMPIN ISLAM DI SEKSA

 


TUDUHAN PALSU

TERHADAP

PEMIMPIN ISLAM

KHALAS
Tuduhan rasuah terhadap Azeez cacat, tak berasas, kata peguamMUSTAHIL

PEMIMPIN ISLAM

RASUAH

KHALAS

MENTERI BERTARAF SAMI VELU

 


RAMAI MENTERI

BERTARAF

SAMI VELU

AMIN

Unknown commented on 

"MENERUSKAN KEGAGALAN"

Pemimpin pemimpin yang Memimpin kita sekarang ini, adalah pemimpin yang TIADA KEYAKINAN DIRI SENDIRI. Mengapa saya katakan bagitu adalah, Bagaimana LAYAK nak jadi PIMPINAN No 1, kalau kena pasang 2 ke 3 orang PUNAHSIHAT UNTUK INI DAN UNTUK ITU. 


Dahlah kita bagitau kurangkan MENTERI KABINET, tetap menubuhkan Kabinet 69. Lantaklah Gaji Menteri bukan dibayar dari poket dia. BETUL kata Tun M, kita dah MERDEKA 64 tahun dari penjajah, Mengapa nak adakan PUNAHSIHAT dari Negara Barat yang pernah menjajah kita sepertimana dilakukan oleh Mantan PM yang di turunkan oleh Rakyat ekoran kerakusan kuasa dan kebendaan yang melampau. Sejarah selalu berulang.

HIGH NOON SEKALI LAGI

 


HIGH NOON

SEKALI LAGI

AMIN

DAP sokong Azalina speaker baharu tetapi dengan waspada, kata Guan EngHIGH NOON

MACAM MANA ?

KAH KAH KAH

HASIL DARI SISTEM DAN BUDAYA KAPITALIS

 
HASIL DARI

SISTEM & BUDAYA

KAPITALIS

AMIN

zaharuddin ahmad commented on

 "JO LO DIPILIHARA

 CHINA MERAH"

Semua peminpin penipu.,tak kira siapa..TDM ke..DSN ke..DSAI ke..DSMY..ke..Ponogoro ke. DrWKS..samiV..ke.. DSIS ke..kluster mahkamah ke..terlalu ramai..ni tak termasuk CEO/PENGARAH/PEGAWAI/GLC..semuanya bertuhankan kertas berkepala agong..setiap polisi..setiap perbentangan..setiap usual yg nak dibuat..terpampang kepentingan diri.. keluarga..proxy..sedarlah diri.. 


undang-undang yg digubal hanya berpihak kepada yg berkepentingan..kerabat..elite..bangsawan..yg berduit yg ada ada connection..kita kat bawah ni bolih merapu sepanjang hari..sepanjang malam..kat masjid..kat warong kopi.. kat instagram...tak da apo yg nak dikesahnya..yang nyata sekarang ni..melayu tipu melayu..melayu bodohkan melayu..melayu bangsatkan melayu.. Allahhuakbar tetap berkumandang..dari utara/selatan/timur/barat..tanah dikenali sbg bumi MALAYSIA..

INGATKAN TARIKH INI

 JANGAN LUPA

TARIKH INI

AMIN

2022 BAITUL MUKADIS

DITAWAN KEMBALI

AMIN

2028 - ZIONIS ISREAL

AKAN DI KALAHKAN

AMIN


INI DARI MIMPI

QASIM YG BERTEMU

ALLAH & MUHAMAD

AMIN


CHINA MALAYSIA OKAY - CHINA MERAH BAHAYA

 
CHINA MALAYSIA

OKAY

AMIN

CHINA MERAH

BAHAYA

KHALAS

Unknown commented on 

"BILA MELAYU 

BERANI BERSUARA"

Kat malaysia pulak lain, oram cina tak ramai tapi mereka kontrol ekonomi. Masa jadi krajaan kjap habis agenda melayu kene potong dari senarai. Cina masuk sini beli rumah kat johor terus hilang… taktau kat lobang pantat sape dorang nyorok. Sinkapor ada PAP mlaysie ada DAp, bg dorang begabung bagi 2 tahun kat dorang akan wujud gabungan baru malaysipura.. masa tu melayu duk menangis sambil pakaikan stokin kat kaki guan eng..

KEADAAN TAK BENARKAN BANGLA MYAMAR CHINA JADI PM

 KEADAAN TAK

BENARKAN BANGLA

MYANMAR - CINA

JADI PM

AMIN

200 TAHUN LAGI

MUNGKIN

AMIN

Unknown commented on 

"JUS SOLI PUNYA ANGKARA -

 ADA JUS SOLI BENTUK BARU"

Jus soli ngan Bangla Indon Myanmar dulu, future kita ada jus soli Bangla sebagai PM sebab ramai wanita melayu jus soli pelir Bangla, pelir melayu tak kerja, tak cari duit, asyik cari lubang Dan sembang kedai kopi, malas nafakah batin lahir kah kab kah mampooosssss

GEROMBOLAN PECAH EMPAT

 


GEROMBOLAN 

PECAH EMPAT

AMIN

MENERUSKAN KEGAGALAN

 


PERIKATAN 

BERSATU

MERAYAKAN

KEGAGAGLAN

AMINPelantikan Muhyiddin: Kegagalan yang diteruskan

PERDANA Menteri Ismail Sabri Yaakob semalam mencetus pelbagai persoalan dengan seolah-olah mengulangi pendekatan “scheme of things” yang dilakukan oleh Perdana Menteri sebelumnya.

Semalam negara dikejutkan dengan berita bahawa Muhyiddin Yasin dilantik sebagai pengerusi Majlis Pemulihan Negara bertaraf menteri.

Malahan tiga duta khas bertaraf menteri yang dilantik Muhyiddin sebelum ini juga turut dilantik semula.

Sehingga ke tarikh peletakan jawatannya sebagai perdana menteri, Muhyiddin telah terbukti gagal dalam mengawal wabak sehingga kes harian meningkat berkali ganda daripada jumlah kes ketika beliau mengangkat sumpah.

Jumlah kes pada 29 Feb 2020 hanyalah sebanyak 25 kes, manakala kes kumulatif sepanjang pentadbiran beliau mencecah 250 ribu kes dengan 12 ribu kematian. 

Rakyat rata-rata telah menzahirkan kemarahan mereka sehingga melabel pentadbiran Muhyiddin sebagai #KerajaanGagal ekoran belasan ribu keluarga kehilangan orang tersayang dan ratusan ribu sengsara sehingga terpaksa mengibarkan bendera putih.

Atas prestasi yang buruk ini, tentu ramai yang tertanya-tanya apa pertimbangan yang dibuat untuk melantik Muhyiddin? Kita tidak boleh melakukan sesuatu yang sama dengan mengharapkan hasil yang berbeza.

Persoalan penting yang perlu dinyatakan ialah mengapa perlu pelantikan bertaraf menteri? 

Pengerusi MPN ini sepatutnya bekerja secara khidmat negara atau “national service” dan disertai oleh kumpulan teknokrat serta professional seperti yang disarankan Dr Mahathir Mohamad.

Sejujurnya, pelantikan ini sangat mengecewakan. 

Jelas kelihatan ia adalah tindakan strategi politik semata-mata bagi mengukuhkan kedudukan menjelang sidang parlimen akan datang dan semestinya bukan demi kemaslahatan rakyat.

Pemimpin yang terbukti gagal tidak seharusnya diangkat bagi memimpin rakyat. – 5 September, 2021.

* Ulya Husamudin 
adalah ketua penerangan Pejuang

GAGAL YANG

GAGAL

IALAH

GAGAL

KHALAS