Jumaat, 9 September 2022

ILMU MENGHASUT


DENGAR CARA

MADEY BERCAKAP

BERKOMUNIKASI

AMIN

MUDAH JELAS 

TERANG TUNTAS

AMIN

CARA MENGHASUT

TERBAIK UNTUK

JADI ILMU PROPA

AMIN

KHALASRAYUA JANGAN TAK RAYU5 Okt pengurusan kes rayuan Rosmah ketepi sabitan, hukuman


RAYUAN Rosmah Mansor terhadap sabitan dan hukuman ke atasnya bagi tiga pertuduhan rasuah berkaitan projek solar hibrid bernilai RM1.25 bilion untuk 369 sekolah luar bandar di Sarawak, ditetapkan untuk pengurusan kes pada 5 Oktober.

Peguam Akberdin Abdul Kader yang mewakili Rosmah ketika dihubungi mengesahkan perkara itu.

Pengurusan kes itu akan didengar di hadapan timbalan pendaftar Mahkamah Rayuan.

Pada 1 September, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mohamed Zaini Mazlan menjatuhkan hukuman penjara berjumlah 30 tahun dan denda RM970 juta ke atas Rosmah selepas didapati bersalah atas tiga pertuduhan rasuah.

Isteri bekas perdana menteri Najib Razak itu dijatuhi hukuman penjara 10 tahun bagi setiap pertuduhan. Bagaimanapun, beliau hanya akan menjalani hukuman penjara 10 tahun kerana hakim mengarahkan kesemua hukuman penjara berjalan serentak.

Mahkamah juga memerintahkannya dipenjara 30 tahun jika gagal membayar denda itu.

Rosmah berdepan satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin. 

Bagaimanapun, Mahkamah Tinggi membenarkan penangguhan pelaksanaan hukuman penjara dan denda sementara menunggu rayuannya di Mahkamah Rayuan.

Rosmah memfailkan rayuan terhadap sabitan dan hukumannya itu pada 2 September.

Menurut notis rayuan, Rosmah tidak berpuas hati dengan keseluruhan keputusan hakim dan ingin merayu terhadap keputusan itu.

Beliau turut memfailkan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya supaya hakim itu menarik diri daripada mendengar dan membuat keputusan kes tersebut.

Hakim Mohamed Zaini dalam penghakimannya antara lain memutuskan bahawa pembelaan Rosmah hanya penafian semata-mata dan wang RM6.5 juta memang untuknya dan beliau menerima wang itu di kediamannya di Jalan Langgak Duta serta Seri Perdana. – Bernama, 9 September, 2022.              
WOIT

ROSMAH LEBIH

BERHAK DARI

NAJIB UNTUK

MERAYU

AMIN

ROSMAH MANGSA

RIZAL YG BELOT

AMIN

ROSMAH TERINYAYA

BUKAN RASUAH

AMIN

MALAH ROSMAH

WAJIB MINTA

AMPUN AGONG

SEKARANG SEBELUM

PERGI KAJANG

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

INI PERANGAI PELACUR


Kumpulan sivil kesal menteri cuba diamkan mangsa dera seksual


GABUNGAN Kumpulan Wanita Bertindak bagi Kesamarataan Gender (JAG) mengecam tindakan Menteri Hal Ehwal Agama Idris Ahmad kerana meminta seorang mangsa penderaan seksual tidak berkongsi pengalamannya kepada orang ramai demi menjaga reputasi bapanya.

Dalam satu kenyataan, kumpulan itu menyifatkan maklum balas menteri itu sebagai tidak boleh diterima sambil menambah ia merupakan pelanggaran yang jelas di bawah Akta Kanak-Kanak 2001.

“Kenyataan sebegitu memalukan mangsa keganasan berasaskan seksual dan jantina (SGBV) agar mendiamkan diri, menyebabkan ramai berasa mereka bersendirian dalam menghadapi isu itu,” kata mereka.

Menurut JAG kenyataan yang keluar daripada individu yang mempunyai kedudukan dan pengaruh amat mengecewakan bagi semua mangsa SGBV yang terselamat.

“Ia menyumbang kepada kurangnya laporan dan ketakutan untuk bersuara kerana sikap menghakimi dan tindakan balas,” kata mereka.

Idris dipetik Berita Harian sebagai berkata pelakon kanak-kanak berusia 15 tahun itu tidak sepatutnya mendedahkan pengalamannya kepada umum, sebaliknya melaporkan kejadian itu kepada polis dan membiarkan undang-undang menjalankan tugasnya.

Ahli Parlimen PAS itu menasihatkan insiden penderaan mesti dikendalikan secara tertutup dengan melaporkannya kepada polis, bagi mengelak memalukan keluarga atau merosakkan nama baik bapanya.

Dalam temu bual podcast, pelakon kanak-kanak itu mendakwa dicabul bapanya ketika masih kecil. Dilaporkan remaja itu sudah memutuskan hubungan dengan bapanya.

JAG kemudiannya menegaskan tindakan menasihati mangsa terselamat dan ahli keluarga agar mengelak daripada bercakap mengenai pengalaman penderaan untuk melindungi pelaku adalah percanggahan nyata terhadap nilai teras undang-undang Malaysia dan SOP kerajaan yang bertujuan menghapuskan keganasan seksual terhadap kanak-kanak yang dilakukan oleh orang dewasa, termasuk ahli keluarga.

“Keluarga dan rumah adalah ruang selamat untuk kanak-kanak, bukan persekitaran penderaan. Undang-undang adalah jelmaan hidup tugas Malaysia untuk melindungi kanak-kanak di bawah Konvensyen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Mengenai Hak Kanak-Kanak (UNCRC), yang turut disertai Malaysia.”

JAG turut menggesa Idris menjelaskan pendirian Jabatan Perdana Menteri mengenai hak kanak-kanak untuk selamat daripada ancaman seksual. – 9 September, 2022.     INI PERANGI

PELACUR

KAH KAH KAH

KALAU PAK LEBAI

TERLIBAT LAGI

NAK TUTUP

KAH KAH KAH

TAPI KALAU

MAT REMPIT DGN

AWEK DUDUK

BERDUA DLM BILIK

AMAT  CEPAT NAK

TANGKAP AMBIL

GAMBAR LAGI

AMIN

KHALWAT KUNUN

POOORAH

AMIN

WOIT

JAGA BURIT 

BINI SENDIRI

AMIN

KALAU BINI GEMOK

GIGI RONGAK

NAFAS BUSUK

KETIAK MASAM

SILA JANGAN

GANGGU ORANG

 NAK ENJOI

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

MAAF GUA TERSILAPMAAF GUA

TERSILAP

DAH BETULKAN

AMIN

Unknown commented on

 "TER KINI TER NOWW"

Baginda Queen umur 96 tahun Bro, jangan silap kira, ada seekor umur sama di Malaysia, masih sihat walafiat syukur alhamdulliah Amin, kah kah kah

HOT TER NOW

HOT HOT HOT

TERKINI

TER NOWW

TER HOTT

KAH KAH KAH

AMINKhairy seloroh mahu bertanding di Kota Kinabalu

RASUAH ADALAH REZEKI

 


RASUAH ADALAH

REZEKI ADALAH

RASUAH

AMIN

KHALAS

Unknown commented on

 "NEGARA KAPIR LAKNAT"

Kan lebai PAS dah kata ... Rasuah tidak haram ....

NAJIB PERLU DIREHATKANNAJIB PERLU

DIREHATKAN

AMIN

KHALAS

AJEN BARU CHINA MERAHNajib lantik Nik Faisal kendalikan akaun Ambank, kata saksi

NAJIB Razak melantik bekas ketua pegawai eksekutif SRC International Nik Faisal Ariff Kamil sebagai individu diberi kuasa yang mempunyai akses kepada akaun bank peribadinya, mahkamah tinggi diberitahu hari ini.

Saksi pendakwaan pengurus Ambank di cawangan Jalan Raja Chulan R Uma Devi memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bahawa Nik Faisal adalah kakitangan Najib yang diberi kuasa untuk akaun Ambank peribadinya yang berakhir dengan 694, 481, 880, 898 dan 906.

Beliau berkata Najib dalam surat bertarikh Mac 2011 memaklumkan bank itu mengenai pelantikan Nik Faisal sebagai kakitangannya yang diberi kuasa untuk mengakses akaun itu.

“Surat itu juga mengesahkan Najib bertanggungjawab ke atas transaksi seolah-olah ia dikeluarkan oleh dirinya sendiri,” kata Uma, saksi pendakwaan ke-37 kepada Hakim Collin Lawrence Sequerah.


Najib berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya sebagai perdaa menteri ketika itu untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Beliau sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas gagal dalam rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan dalam kes SRC International Sdn Bhd. 

Saksi itu berkata Najib membuka dua akaun di Ambank - akaun simpanan berakhir dengan 481 dan akaun semasa berakhir dengan 694 pada 13 Januari 2011.

Kedua-dua akaun tersebut ditutup pada 26 Ogos 2013.

Tiga akaun lain berakhir dengan 880, 906 dan 898 - dibuka pada 31 Julai 2013 dan ditutup pada 9 Mac 2015.

Uma menambah selepas kedua-dua akaun itu ditutup pada Ogos 2013 Najib mengarahkan bank itu memindahkan RM150 juta ke salah satu daripada tiga akaun baharu berakhir dengan 880.

“Sebanyak RM12.4 juta lagi daripada akaun pertama turut dipindahkan ke akaun 880,” katanya.

Mahkamah juga mendengar sejumlah RM30 juta dipindahkan ke akaun 694 Najib pada Februari 2011 kemudian RM30 juta lagi dikreditkan ke dalam akaunnya pada Jun tahun yang sama.

Bagaimanapun saksi tidak menyatakan dari mana datangnya dua bayaran berjumlah RM60.5 juta itu.

Perbicaraan 1MDB Najib diteruskan pada Isnin. – 8 September, 2022.

MALAON INI

HILANG MACAM

JO LO

AMIN

APAKAH 

NIK FAIZAL

BERADA BERSAMA

JO LO DI CHINA ?

AMIN

WAJIB CARI

SAMPAI DAPAT

AMIN

KHALAS

UCAPAN TERIMA KASIH

 


UCAPAN

DARI KAMI

SEKELUARGA

AMIN

Unknown commented on

 "TERIMA KASIH"

Salam takziah bro isham. Semoga rohnya dlm redho Allah SWT.


Unknown commented on 

"AL-FATIHAH"

Salam Takziah buat Tuan Hisham dan keluarga


Unknown commented on 

"TERIMA KASIH"

Semoga khusnul khatimah,,Alfatiha


Mat Lekeh commented on

 "AL-FATIHAH"

Salam takziah kepada Enche TT. Semoga roh allahyarham dicucuri rahmat.


Meir Amit commented on 

"AL-FATIHAH"

‎إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَيْهِ رَاجِعُونَ.. ‎أَللَّهُمَّ اغْفِرْلَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ وَأَكْرِمْ نُزُلَهُ وَوَسِعْ مَدْخَلَهُ وَاغْسِلْهُ بِالْمَاءِ وَالْثَلْجِ وَالْبَرَدِ، وَنَقِّهِ مِنَ الْخَطَايَا كَمَا نَقَّيْتُ الثَّوْبَ الأَبْيَضَ مِنَ الدَّنَسِ، وَأَبْدِلْهُ دَارًا خَيْرًا مِنْ دَارِهِ ، وَأَهْلاً خَيْرًا مِنْ أَهْلِهِ وَزَوْجًا خَيْرًا مِنْ زَوْجِهِ ، وَأَدْخِلْهُ الْجَنَّةَ ، وَأَعِذْهُ مِنْ عَذَابِ اْلقَبْرِ وَمِنْ عَذَابِ النَّارِ “Ya Allah, ampunilah baginya dan kasihilah dia dan afiatkan dia dan maafkanlah kesalahannya dan muliakan kedudukannya dan lapangkan kuburnya dan bersihkan dia dengan air salju dan air dingin. Bersihkanlah dia dari kesalahannya sebagaimana dibersihkan kain putih dari kekotoran, dan gantiknlah kampungnya dengan kampung yang lebih baik dan ahli keluarganya yang baik. Masukkanlah dia ke dalam syurga dan lindungilah dia dari seksa kubur dan fitnahnya dan dari seksa neraka. Semoga rohnya di cucuri rahmat & ditempatkan bersama org2 yg beriman


Unknown commented on 

"AL-FATIHAH"

Innallillah, muga arwah d tmpt kn bersama org yg beriman..


KES NAJIB ARUL KANDAR SELESAI


Pendakwaan selesai kemuka saksi kes Najib, Arul pinda audit 1MDB

PIHAK pendakwaan dalam kes meminda laporan audit 1Malaysia Development Berhad (1MDB) membabitkan bekas perdana menteri Najib Razak dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB Arul Kanda Kandasamy hari ini selesai mengemukakan kesnya selepas memanggil 16 saksi.

Timbalan Pendakwa Raya Kanan Gopal Sri Ram yang mengetuai pasukan pendakwaan memberitahu Hakim Mahkamah Tinggi Mohamed Zaini Mazlan pihak pendakwaan menutup kesnya hari ini selepas selesai pemeriksaan balas terhadap Arul Kanda sebagai saksi pendakwaan ke-15.

“Kami dengan ini menutup kes pendakwaan dan menawarkan 18 saksi kepada pihak pembelaan,” katanya.

Antara saksi yang ditawarkan ialah bekas Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Nur Jazlan Mohamed, bekas Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Dzulkifli Ahmad dan bekas CEO 1MDB Shahrol Azral Ibrahim Halmi.

Hakim Mohamed Zaini kemudian memerintahkan kedua-dua pihak memfailkan hujah bertulis mereka pada 7 Oktober, hujah balasan pada 14 Oktober dan hujah secara lisan pada 28 Oktober.

Peguam N.Sivananthan yang mewakili Arul Kanda berkata pihaknya akan mengemukakan hujah bertulis berhubung sama ada indemniti patut ditawarkan kepada anak guamnya.

Mohamed Zaini  berkata beliau akan memutuskan sama ada Arul Kanda akan diberikan pembebasan penuh atau dilepaskan tanpa dibebaskan (DNAA) pada akhir kes pendakwaan.

“Saya percaya itu adalah cara yang paling tepat untuk melakukannya,” kata hakim.

Kes pendakwaan mengambil masa 43 hari, bermula pada 18 November 2019 dengan mendengar keterangan beberapa saksi utama termasuk bekas Ketua Setiausaha Negara Allahyarham Ali Hamsa; bekas Ketua Audit Negara Ambrin Buang dan Madinah Mohamad, bekas Pengerusi 1MDB Mohd Bakke Salleh dan bekas Pengarah Audit Jabatan Audit Negara (NAD) Saadatul Nafisah Bashir Ahmad.

Pada 24 Jun, mahkamah membenarkan permohonan pihak pendakwaan supaya Arul Kanda memberi keterangan terhadap Najib dalam perbicaraan itu mengikut Seksyen 63(1) akta SPRM.

Di bawah Seksyen 63(3) Akta SPRM, mana-mana saksi yang dikehendaki memberikan keterangan di bawah subseksyen 1, berhak menerima perakuan indemniti di bawah meterai mahkamah, dan perakuan tersebut hendaklah menjadi penghalang kepada semua prosiding undang-undang mengenai perkara tersebut.

Najib, 69, didakwa menggunakan kedudukannya untuk mengarahkan pindaan dilakukan terhadap laporan akhir audit 1MDB sebelum dibentangkan kepada PAC bagi mengelakkan sebarang tindakan diambil terhadapnya.

Arul Kanda, 45, pula didakwa bersubahat dengan Najib dalam membuat pindaan tersebut bagi melindungi Ahli Parlimen Pekan itu daripada tindakan tatatertib, sivil atau jenayah berkaitan 1MDB.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Kompleks Jabatan Perdana Menteri, Putrajaya antara 22 dan 26 Februari 2016.

Kedua-dua mereka didakwa mengikut Seksyen 23 (1) dan 24 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan. – Bernama, 7 September, 2022.


SATU LAGI

KES NAJIB SELESAI

AMIN

ARUL KANDA

SUDAH BELOT

SUDAH JADI KENG

SUDAH JADI RIZAL

KAH KAH KAH

BULAN OKTOBER

KITA TAHU 

APA AKAN JADI

AMIN

APAKAH YG INI

NAJIB NAK

 MINTA AMPUN

DULU SEBELUM

ADA KEPUTUSAN

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

ADA APA DI KAJANG ?

 


ADA APA

DI KAJANG ?

AMIN

KHALAS

NAK KAUTIM UNDI 18SEMUA DAH BULEH

NAK KAUTIM

UNDI 18

AMIN

KHALAS

Unknown commented on

 "ROCK YA NA NA"

Ini taktik tarik pengundi muda umur 18 tahun, dia orang anti klimax tak suka rockers, bikers tapi sejak akhir akhir ini semua boleh, nak rxz boleh, nak bina trek lumba boleh, mat rempit boleh sebab nak undi semua boleh, agama syariah taruk tepi dulu, sekarang masa nak undi semua boleh kah kah kah kalau tak nampak lagi Bodoh namanya kah kah kah

OOKUM CABUT BULU PANTEKOOKUM CABUT

BULU PANTEK

AMIN

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "ROCK YA NA NA"

Adoi ..kito ni tak abih-abih corito pasal puki bidadari, oookoom cabot bulu pantek, surgo kek tapak kaki laki, ookoom pancot kek luar pantek ..oktober pes, konsert, mak yong ..bagi derma dapek terus ko surge ..kito dah makin banggang .. dulu anak ghimau asia samo ngan kapir Tumasik, Korea, Japon ..ari ni kito dah jadi anak babi ..pemimpin mcm babi ..bolumbo masok ponjaro ..ini lah akibat jual igamo untuk isi thombolok ..puki mak botol

MENUNGGU KES ZAHID

 
TUNGGU KES ZAHID

JUMAAT 9/9/202

SATU MALAYSIA TUNGGU
KES ZAHID PADA 23 SEPTEMBER
BEBAS ATAU DI DAKWA

HEBOH 
NAJIB DUDUK DALAM SEL
ATAU DUDUK DI HILTON?
RAMAI BERTANYA
JAWABNYA SENANG:
HANTAR DELEGASI
WAKIL RAKYAT UNTUK
LAWAT PENJARA KAJANG
AMIN

DALAM JIL ADA NUMBO
BERAPA  NUMBO NAJIB?

JUGA 
CARI BEKAS BANDUAN
YANG DAH BEBAS DARI KAJANG
TANYA MEREKA
ADA NAMPAK KELIBAT NAJIB
ATAU TAK

ORANG RAMAI WAS WAS
KERANA ADA KES 
ABDULLAH ENG
KENA JIL
TAPI DUDUK DI LUAR
KERANA DIA  DUIT BANYAK

NAJIB LAGI BANYAK DUIT
DIA BOLEH BELI
SELURUH PENJARA KAJANG
TERMASUK
CIK GU DAN KOMANDAN
SAP SAP SUI
NO SWEAT !
AMIN

BANGINDA QUEEN
MANGKAT
SATELAH 70 TAHUN
JADI RATU DI UNITED KINGDOM
JUGA RATU COMMONWEALTH

CHARLIE AKAN JADI
GANTI
KING CHARLES KE 3
KITA TUNGGU BILA 
BAGINDA QUEEN AKAN DI MAKAM
DAN
BILA PULA CHARLIE
AKAN DI TABAL
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI BASAH DAN SEJUK
UDARA SEGAR
HUJAN KELMARIN
MEMBAWA KABUS PAGI

KL & KL SENTRAL BERKABUS
MATA HARI DAH NAIK
TAPI TAK BERCAHAYA

WOW
DISEPANJANG JALAN
ARAH KE SUNGAI
SIMPONI CENGKERIK
DI DENGAR

KENG KENG
MEMECAH SUNYI
DAN JANTAN BERKOKOK
DI GAUN SUNGAI
PAGI YANG INDAH

GUA RASA
HARI INI AKAN PANAS
GUA SEDNAG MENJEMUR
DAN JUGA GUA
NAK KE PASAR HARI INI
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SESAMA TERSENYUM
MENYAAMBUT
HARI BARU

BRO
AWEK MELIHAT
DUA AIR MATA
SATU KESEDIHAN
SATU LAGI TIPU DAYA

BRO
JANGN CUBA MENUTUP
KESALAHAN KITA
DENGAN KATA KATA PALSU
SEBALIKNYA
BAIKI KESALAHAN ITU
DENGAN DIPEREKSA

BRO
BELAJAR UNTUK DIAM
BIARKAN FIKIRAN 
TENANG MENDENGAR
UNTUK  MENYERAP

BRO
JANGAN BERFIKIR
UNTUK MELAKUKAN
SESUATU YANG TIDAK HARUS
DI LAKUKAN

BRO
KATA KATA
YANG PALING PENDEK
YA DAN TIDAK
ADALAH KATA KATA
YANG PALING MEMERLUKAN
PEMIKIRAN

BRO
LU JANGAN PEDULI
HAL HAL BURUK
TENTANG DIRI LU
YANG DI KATAKAN
OLEH ORANG LAIN
IANYA AKAN MENJADI
RACUN

BRO
RELAX ENJOI
BIARKAN ORANG
MENGATAKAN HAL LU
SESUKA HATI MEREKA

BRO
KENAL DIRI LU
LU AKAN KENAL
ALAM SEMESTA

BRO
PRAKTIKAN KEADILAN
DALAM PERBUATAN
DAN KATA KATA
DAN JANGAN BERTINDAK
TANPA BERFIKIR

BRO
PEMERENTAHAN YANG BAIK
IALAH MENDIDIK
MEMBERI PELAJARAN
KEPADA ANAK MUDA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENUNGGU
JUMAAT 23 SEPTEMBER