Khamis, 21 April 2022

ADA SAKSI BOLEH DI UPAH

 Najib arah saya tandatangani laporan audit 1MDB tahun 2013, kata saksi  

MAHKAMAH Tinggi di Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa Najib Razak telah ‘mengarahkan’ Tetuan KPMG Malaysia untuk menandatangani Laporan Audit 1Malaysia Development Berhad (1MDB) bagi tahun 2013, ketika pertemuan firma itu dengan 1MDB yang diadakan di kediaman bekas perdana menteri itu di Langgak Duta pada 15 Disember 2013.

Rakan Kongsi Pengurusan tetuan itu Johari Idris, 56, berkata pertemuan itu diadakan bagi memaklumkan Najib mengenai isu dihadapi KPMG, yang menyebabkan laporan audit syarikat itu tidak dapat dikeluarkan, selain pihak KPMG juga ingin mendengar sendiri daripada menteri kewangan itu, sama ada beliau tahu atau tidak berkenaan pelaburan berjumlah AS$2.3 billion di Cayman Island Brazen Sky di Cayman Island.

“Sebelum perjumpaan berakhir, Najib menyatakan ingin melihat akaun 1MDB ditandatangan oleh KPMG sebelum atau pada 31 Disember 2013, namun saya tidak memberikan sebarang respons  kepada beliau,” kata saksi pendakwaan ke-14 itu.

Ketika ditanya Timbalan Pendakwa Raya T. Deepa Nair apakah reaksi saksi kepada (keinginan Najib untuk melihat akaun 1MDB ditandatangan KPMG), saksi menjawab “seolah-olah ia adalah arahan kepada saya”.

Johari berkata dalam mesyuarat berkenaan, Najib juga menyatakan bahawa beliau (Najib) sedia maklum mengenai pelaburan 1MDB di Brazen Sky, namun beliau memaklumkan bahawa 1MDB tidak boleh mendedahkan butiran terperinci mengenai pelaburan berkenaan kerana ia adalah sulit.

“Najib juga mempersoalkan mengapa KPMG masih menimbulkan syak terhadap ‘underlying assets’ tersebut. Beliau juga bertanyakan kepada saya, sama ada saya boleh menerima penjelasan tersebut dan sama ada penjelasan ini mencukupi bagi pihak KPMG untuk mengeluarkan laporan audit (yang tidak bersyarat).

“Namun saya menyatakan bahawa saya memerlukan bukti bagi melengkapkan proses audit mengikut peruntukan, seperti mana tertera dalam ‘International Standard of Auditing (ISA)’ dan ‘Financial Reporting Standard (FRS)’, di mana peraturan FRS juga termaktub di dalam Akta Syarikat 1965.

“Saya memaklumkan sekiranya pihak KPMG tidak dapat melengkapkan proses pengauditan pelaburan 1MDB, maka kami akan mengeluarkan laporan bertegur ‘Disclaimer of opinion’ terhadap akaun 1MDB,” katanya ketika membacakan pernyataan saksinya pada perbicaraan Najib, berhubung penyelewengan RM2.3 bilion dana 1MDB.

Johari berkata Najib juga menyuarakan kerisauan terhadap kelambatan penyediaan akaun dan beliau ingin mengetahui status audit 1MDB, selain menanyakannya mengapa pihak KPMG tidak boleh menerima pengesahan yang dibuat oleh pihak BSI Bank, yang merupakan ‘custodian’ bagi pelaburan di Brazen Sky iaitu subsidiari kepada 1MDB.

“Saya telah menyatakan bahawa pihak BSI Bank tidak memberikan butiran lengkap kepada KPMG untuk menyelesaikan mengaudit ‘underlying assets’. Tanpa maklumat tersebut, pihak KPMG tidak boleh menjalankan prosedur audit untuk mengesahkan bahawa penilaian tersebut adalah betul,” katanya.

Johari juga mengesahkan bahawa Najib menyatakan beliau telah dimaklumkan bahawa Bridge Partners (syarikat dana swasta), tidak dapat menyediakan maklumat yang diperlukan kerana peruntukan undang-undang dan ‘trade secret’ dana tersebut.

“Najib kemudiannya bertanya kepada saya, bagaimana untuk 1MDB mendapatkan maklumat tersebut.  Che Lodin Wok Kamaruddin (bekas pengarah 1MDB) telah meminta KPMG untuk berlaku adil dan tidak meminta sesuatu yang tidak boleh 1MDB sediakan.

“Saya sekali lagi telah menyatakan bahawa akaun 1MDB perlu disediakan berdasarkan prinsip FRS dan Akta Syarikat.

“Sekiranya 1MDB tidak patuh kepada ‘accounting standard’ tersebut, ia bermakna bahawa 1MDB tidak patuh kepada undang-undang. Memandangkan maklumat dana tersebut adalah mustahak bagi pengauditan 1MDB, tanpa maklumat tersebut akan menyebabkan skop yang terhad bagi pihak KPMG, ia akan menyebabkan KPMG mengeluarkan laporan audit bersyarat dalam bentuk ‘Disclaimer of Opinion’,” katanya.

Beliau berkata Najib kemudiannya meminta pengurusan 1MDB untuk berurus dengan pihak Bridge Partners untuk memberikan maklumat diperlukan oleh KPMG, bagi membantu di dalam proses pengauditan.

Johari berkata Najib juga meminta pihak KPMG untuk pergi ke Hong Kong bagi melengkapkan proses audit, dan mahu audit dibuat dengan profesional dan konsisten dengan ‘good governance’.

Menurut saksi di dalam perjumpaan tersebut juga, Najib memberitahu bahawa beberapa orang telah maklum mengenai pertemuan yang dibuat, dan meminta Tetuan KPMG untuk bertindak dengan penuh profesional dan mengekalkan kerahsiaan klien.

“Saya menyatakan bahawa KPMG telah dan akan menjalankan tugas dengan profesional. Sebarang urusan atau perbincangan mengenai 1MDB, hanya diketahui ‘engagement team’ yang ketika itu diketuai wakil KPMG iaitu Ahmad Nasri Abdul Wahab dan ‘chain of command’ sahaja, dan tiada pihak lain yang akan mempunyai pengetahuan mengenai 1MDB,” katanya.

Najib, 68, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung 9 Mei. – Bernama, 21 April, 2022.

ADA SAKSI

JUJUR

AMIN

ADA SAKSI

BELOT

AMIN

ADA SAKSI IKUT

CAAKAP BOSS

AMIN

ADA SAKSI

MAKAN UPAH

AMIN

SAKSI KPMG

JUJUR

 PROFESIONAL

KHALAS

MAKA JANGAN

BUANG MASA

MASUKKAN NAJIB

KE DALAM JIL

KHALAS

JANGAN BUAT BUAT TAK TAHU

 


JANGAN

BUAT BUAT

TAK TAHU

AMIN

CHAK WAU SIAM
PA CHU CHING CINA
ONANI GREEK
WANKING INGGERIS
MELANCAP MELAYU

Unknown commented on

 "PENG ANAL SILAP TENTANG

 DEBAT ANWAR NAJIB"

chakwow tu apa tu.. jurus cekak sejengkal berair ke apa ?

PANDANGAN TEPAT

 Amanah anjur Pakatan berlembut dengan Bersatu, PAS

AMANAH menganjurkan Pakatan Harapan (PH) agar lebih berlembut sewaktu DAP berkeras untuk tidak menerima Bersatu dan PAS dalam kerjasama baharu digelar khemah besar.

Timbalan Presiden Amanah Salahuddin Ayub dilaporkan menyarakankan demikian dengan meminta pemimpin PH melupakan perkara lalu agar rundingan dapat dibuat dengan Bersatu dan PAS.

Laporan Berita Harian menyebut, beliau yang juga naib presiden PH menggesa demikian bagi membina kesepakatan pembangkang dan meyakinkan pengundi bagi menghadapi BN.

“Kalau kita berjaya satukan pembangkang dengan satu persefahaman, ini akan menyebabkan kita akan mampu menang pada PRU15 nanti. Kalau kita tak capai kesepakatan kita akan hancur berkecai.

“Jadi saya harap kita dapat buat sesuatu dan Amanah sendiri sentiasa akan ambil sikap proaktif dan progresif untuk melakar satu politik baharu yang kita akan lakukan secepat mungkin sebelum PRU15.

“Kalau kita dapat adakan satu persefahaman untuk memaafkan dan melupakan, tidak lagi mengungkit masa lalu untuk kita melakari masa depan. Ini yang penting ketika ini untuk kita jadikan realiti,” katanya.

Beliau menggesa perbincangan dengan Bersatu dan PAS itu dijalankan lebih awal untuk membuka pintu kerjasama dan menjelaskan ia sebahagian usaha menghimpun semua pembangkang.

Katanya, semua parti pembangkang bersetuju dengan konsep khemah besar itu melalui resolusi dicapai antara PKR, Amanah, DAP dan Upko pada April tahun lalu.

“Oleh itu, jangan sesekali pembangkang putus asa dan berhenti di tengah jalan tanpa mencuba bersungguh-sungguh merealisasikannya,” katanya.

Pengerusi baharu DAP Lim Guan Eng pada minggu lalu menegaskan parti itu menutup pintu kerjasama ke atas Bersatu dan PAS.

Beliau tidak mempercayai kepemimpinan kedua-dua parti tersebut yang dianggapnya bertindak “tikam belakang” dan berdolak-dalik.

Tindakan Bersatu pada Februari 2020 yang menarik sokongan sekumpulan ahli Parlimen PKR dan Bebas menggulingkan pentadbiran PH yang dipimpin Dr Mahathir Mohamad.

Ia membolehkan Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dilantik menjadi perdana menteri kelapan, yang seterusnya digulingkan apabila Umno menarik sokongan ke atasnya.

Muhyiddin kini berusaha menarik sokongan parti pembangkang untuk menjalinkan kerjasama bagi menghadapi PRU15, termasuk Pejuang yang dipimpin Dr Mahathir. – Bernama, 21 April, 2022.

PANDANGAN

TEPAT

AMIN

CONTOH PEMIMPIN

MASA DEPAN

NEGARA

AMIN

CARI KENALI

MUSUH UTAMA

AMIN

CARI KENALI

RAKAN SEJALAN

AMIN

CARI KENALI

KAWAN SEKUBU

AMIN

DIRIKAN SATU

PERSERIKATAN

UNITED FRONT

UNTUK LAWAN

MUSUH UTAMA

KHALAS

AMIN

MASUK AKAL

 


MASUK AKAL

AMIN


Unknown commented on

"BERITA BAHAYA"

Pelarian adalah peluru moden. Diguna amerika pada negara irak dan Syria. Kini dipulang kembali rosia peluru Ukraine kepada OTAN. Myanmar rohingya dijadikan peluru kacau bilau tanah melayu oleh tentera merah. Kini Sri Lanka pula peluru kepada India.

KELUARGA SAMPAH

 KELUARGA

SAMPAH

AMIN

Gelar rakyat sampah: Anak bekas MB jawab anak MB

Menggelarkan rakyat sebagai ‘rakyat sampah’ tidak sepatutnya diungkapkan terutama daripada anak atau waris wakil rakyat apatah lagi diangkat sebagai Menteri Besa


Dokumen sampah pun orang percaya juga ke? – Ahmad Samsuri


KUALA TERENGGANU –  Naib Presiden PAS Ahmad Samsuri Mokhtar menafikan wujudnya pakatan pemimpin tertinggi PAS bersama parti lain untuk menjatuhkan Barisan Nasional (BN) sebagaimana tercatat dalam beberapa dokumen yang tular di media sosial sejak Ahad lepas.

ANAK KATA

RAKYAT SAMPAH

AYAH KATA

DOKUMEN SAMPAH

AMIN

KENAPA

ANAK & AYAH

SUKA GUNA

SAMPAH

AMIN

APAKAH INI

TANDA KELUARGA

TONGGENG TUKAR

JADI KELUARGA

SAMPAH

AMIN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH

SUNGKAI KE HARI 19

 KERETA

 BERSUNGKAI

KELAMRIN
ADA KAWAN AJAK
BERBUKA PUAS 
DI SETIA ALAM

GUA RANCANG
NAK GERAK JAM 6 PETANG
SINGGAH BAZAR RAMADAN
DI SHAH ALAM

JIKA TERNAMPAK
WARUNG TEPI JALAN
BERHENTI BELI KUIH

API JADI ?
KAH KAH KAH
JALAN KE SHAH ALAM
JEM GILA
KAH KAH KAH
BUKAN SAJE  TAK NAMPAK
WARUNG TEPI JALAN
KAMI TERPAKSA
BERSUNGKAI DALAM KERETA
KAH KAH  KAH

GUA DAH BERSEDIA
GUA  ADA BAWA BEKAL
MANGGA JAGUNG TAMAR
DAN AIR BOTOL
KAH KAH KAH

SAMPAI  KE RUMAH
KAWAN HAMPIR JAM 8.00
YANG TERHINAG
DI MEJA HAMPIR SELESAI
KAH KAH KAH
TAPI MASIH
ADA ROTI JALA
BUBUR DURIAN
AIR TIMBIKAI

GUA SUDAH CUKUP
DENGAN AP GUA MAKAN 
DALAM KERETA
TAPI DINER OK
ADA PATIN TEMPOYAK
ULAM PETAI
SAMBAL UDNAG PETAI
DAN GULAI KEPALA KAMBING
ENAK TAPI SAYANG
SAMAPAI LAMBAT
AMIN

PETANG INI
GUA SPERTI BIASA
BUAH MANGGA
BUAH BETIK
LEPAT PISANG
DAN
UNTUK MAKAN MALAM
GUA PANASKAN
GULAI IKAN SIAKAP
YANG MASIH TERSIMPAN
DALAM PETI AIS
BERSAMA SALAT  BAYAM
AMIN

CUACA SANTAI PETANG INI
NIAGA BAZAR PASTI RANCAK
ABANG KAKAK PENIAGA
MENUAI LUMAYAN

ESOK GUA
KE CHOW KIT
GUA DAH PESAN
DAGING LEMBU
BAHAGIAN  HARIMAU MENANGIS
ATAU BATANG PINANG YANG BULAT
GUA NAK BUAT RENDAG
AMIN

SELAMAT BERSUNGKAI

AMAL KEBAJIKAN

 

AMAL KEBAJIKAN

MASIH

MATA HATI

KHALAS

Unknown commented on

 "BRO JANGAN LUPA"

Betul bro, gua setuju... Tapi.... Tapi... Apa lagi yang tinggal? Yang tak di matawangkan??? Menjaga anak? Sudah dimatawangkan... Menjaga ibu bapa? Udah kerumah orang tua... Memberi nasehat? Dibukukan dan di mawangkan... Membantu simiskin? Tukang kutip kaut 30 persen... Apa lagi yang tinggal? Apa lagi yang maseh buleh di mata hatikan? Yang belum dimatawangkan???

PERLAWAN AKHIR WAJIB DILAKUKAN

 


PERLAWANAN

AKHIR 

WAJIB DILAKUKAN

AMIN

TAKDA PILIHAN

UNTUK SELAMATKAN

DUNIA DARI

MALAPETAKA 

CUACA

KHALAS

ANWAR MACAM PASIR DALAM KASUT

 


ANWAR MACAM

PASIR 

DALAM KASUT

KHALAS


Unknown commented on

 "KITA ADA MASA 3 TAHUN UNTUK BERUBAH"

TT, dalam masa 3 tahun, Anwar Ibrahim masih calon tetap perdana menteri. Ketua Pakatan Harapan yang berangan nak tewaskan BN-UMNO dan tadbir negara. Perlu tak kita di Msia buang masa fikir masalah yang lain?

PERLU ADA PENCERAHAN

 WAJIB ADA

PENCERAHAN

AMIN

Unknown commented on 

"KITA ADA MASA 3 TAHUN

 UNTUK BERUBAH"

buat la tt ko la buat suruh orang buat apa ?

DARI IPOH PENUH CINTA

 


DARI IPOH

PENIH CINTA

AMIN

6 Comments

 • Chrristine Ngiam
  Simply lovely! Especially that part "Ini mesti abang kepada panggung Ruby ..."
  • Like
  • Reply
  • 1d
 • Jiji Shahrilnizam
  from tepen with love
  • Like
  • Reply
  • 1d
 • Ben Mohamed
  Memang Ipoh lubuk cina dulu sampai lah pada tahun 70an.Semasa aku bersekolah menengah dulu.. Kerajaan Perak beransur ansur membuat petempatan baru untuk orang orang melayu semenjak tahun 60an lagi. Skg pekan Ipoh dah bukan majoriti cina dah.. Cina lebih kurang dalam 30% aje.
 • Ben Mohamed
  Bukit Berapit yg ko lalu antara padang rengas dan Taiping tu adalah kubu pertahanan Perak. Ada kubu Datok Sagor disitu dulu. Skg selepas buat baru ETS agaknya dah takda. Siam tak dapat me lepas kubu tu walau diserang bertalu talu. Tu sebab Perak satu satunya negeri kat Utara yang tak dapat ditawan dek Siam.
 • Ben Mohamed
  Semasa kat Ipoh ko tak perasan kot, Ipoh penuh rumah pelacuran/urut. Rumah pelacuran masa tu mcm kedai kopi banyaknya. Kat tepi sekolah aku pun dulu ada rumah urut.. 
  😁
   Terciptalah kata "Ipoh Mali tatak sombong". Referring to the prostitutes.. Maybe Ipoh pros in those were friendlier.. 
  😜
 • Bakri Razak
  rumah masat selalunya guna Lot number 22,33,66,88,99. Sebelum aku masuk sekolah ACS Ipoh, aku jual kuih di pasar besar Ipoh. Mami San yang habis kerja tutup bisness pukul 6 pagi akan beli kueh aku. Aku kawan ramai Mami San. Sebelum masuk sekolah, aku isap rokok dulu sebatang dua kat Medan Kidd guna tangan kiri. Panggung Ruby ni khas untuk cerita hong kong. Contoh Drunken Monkey Under the Eagle's Shadow atau Fist of Fury. Kalau nak tengok Grease pergi Cathay. Kalau nak Bobby pergi Grand. kalau pokai sangat pergi Sun. Sham, untuk makluman, Moulin Rouge bukan hanya ada di Pigalle, Paris. Ada juga di Ipoh, aku selalu ikut abang askar masuk
  • Like
  • Reply
  • 2h