Rabu, 13 Mei 2020

BANGUN SUSUN LAWAN
HAYATI

LEBANESE BANGUN

MELAWAN

ADA PERSAMAAN

DENGAN MALAYSIA
WUHAN DISERANG KALI KE DUA


Wuhan diserang kahi 

ke dua

11 juta penduduk 

akan diuji

Pihak berkuasa China bersiap untuk menguji 11 juta orang di Wuhan setelah wabak kecil minggu ini muncul.

Kota di provinsi Hubei, di mana virus itu dipercayai berasal dari kes pertama yang direkodkan, telah melaporkan beberapa kes harian sejak awal bulan Mac dan tidak ada sejak awal April, hingga sekumpulan enam orang disahkan pada hujung minggu.

INI AMARAN AWAL


AWAS

INI AMARAN

AWAL

PKP kembali jika jangkitan Covid-19 meningkat, kata KP Kesihatan 

PERINTAH Kawalan Pergerakan (PKP) akan dikembalikan sekiranya nilai R-naught (R0) atau kebolehjangkitan Covid-19 yang kini pada 0.3, meningkat lebih daripada 1.

Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah berkata, R0, atau jumlah jangkitan daripada satu kes indeks, berada pada tahap 3.5 pada permulaan PKP. 

“R0 berjaya dikurangkan kepada 0.3, yang mana ia berikutan langkah positif oleh kerajaan.

“Bagaimanapun, sekiranya rakyat tidak patuh atau enggan mematuhi garis panduan, maka R0 akan meningkat,” katanya pada sidang media harian situasi Covid-19 di Putrajaya hari ini.

R0 digunakan untuk mengukur kebolehjangkitan wabak yang mana ia menyasarkan untuk mencapai bawah 1.

R0 4 contohnya, bermakna seseorang individu yang dijangkiti Covid-19 boleh menyebabkan empat individu lain dijangkiti virus itu.

Dr Noor Hisham berkata R0 boleh dikurangkan sekiranya rakyat Malaysia mematuhi prosedur operasi standard (SOP) di bawah Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat.

“Sekiranya semua orang, termasuk peniaga, majikan, pekerja dan orang awam mematuhi SOP PKP yang ditetapkan kerajaan, maka R0 akan terus turun dan wabak Covid-19 akan berakhir.” – 13 Mei, 2020.


PADA KETIKA

INI DUNIA

MASIH BELUM

TAHU WATAK

KOBID YANG

TERUS BERUBAH

JAGA JAGA 

NAK JADI MB KEDAH
PASANG NIAT

NAK JADI 

MB KEDAH
Berjuang untuk rakyat atau jawatan. Ayuh buka topeng dan jubah masing-masing. Biar rakyat tahu siapa anda sebenarnya. 
on 
RAHSIA PKR 
TERBONGGENG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 13/05/20

D

SELAMAT BERBUKA


BERBUKA KE20
 
PUASA HARI INI LUMAYAN
PANAS TAK PANAS
REDUP TAK REDUP
MENGINGATKAN GUA
CUACA MUSIM BUNGA
DI EROPAH
WAKTU TERBAIK 
UNTUK JATUH CINTA

LAGI 10 HARI KITA RAYA
MALAM NI
MULA TUJUH LIKUR
BILA AGAKNYA
LAI LATUL QADAR DATANG

PETANG TADI JAM 6.08
GUA MASK KWANTUNG
ADUH
INDAH CUACA PETANG INI
TERIMA KASEH
KERANA GUA MASIH 
BOLEH MENULIS
DAN
MEMBUAT KEBAIKKAN

PETANG INI
BERBUKA SPESIAL
ADA MURTABAK DAGING
KAWAN PESAN
DENGAN BUDAK MOTOR
GUA MASAK GULAI IKAN
KUNYIT SANTAN LADA
TOMATO TERONG
TAPI TAK PEDAS

BUBUR PISANG KOBID
LEBIH KELMARIN
GUA PANASKAN

GUA NGELAMUN
BILA AGAKNYA
KITA BOLEH BERJONGGENG
BERTANDAK BERDANSA

SELAMAT BERBUKA
SELAMAT BERSAHUR
SELAMAT BERKHAWAT

TEPAT BETUL


TEPAT BETUL
Kaum others yang baik adalah yang membuang othersnya dan bejuang.kaum jati yang baik adalah yang membuang jatinya dan berjuang. Kaum others atau jati,jika lahir dimalaya,berjuang hidup maka adalah kaum yang berjuang.
melayu malas,cina gemok pelahap dan india kacang hantu perlu ditentang melayu rajin ,cina kacak berjuang dan india geliga. 
on 
MERAKAM SEJARAN - 
HADI DAN XENOPHOBIA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 13/05/20

D

SEKETUL BABI MCA


SEKETUL 

BABI MCA
Hadi Hadi Amanat Haji Hadi dulu apa jadi ? Habis orang berpecah semayang 2 Imam jemaah pas jemaah umno last2 dua2 bercemolot 
on 
MERAKAM SEJARAN -
 HADI DAN XENOPHOBIA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 13/05/20

B

SATU LAGI PROJEK SAILANG

SATU LAGI

PROJEK SAILANG
betul la abam memang tak dapat sokongan padu dan jitu. sekali kena luku, terus hilang bakal pm, kekal calon pm menunggu paling lama. dari bulan mei, penyokong jadi gila kuasa, terus lobi hentak kaki, langsung hilang kuasa. 
lu tt memang betut, parti pun tak boleh kawal, macam mana mau kawal orang kuat. tanda jatuh bila tak boleh balun jubo teruna serabai di pd.
 on
 RAHSIA PKR
 TERBONGGENG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 17:35

bu

PENGUATKUASA DIRASUAHPENGUAT KUASA

DI RASUAH

isu warga asing ini dah lama, penguatkuasa pun lalai dapat bulanan, warga asing nie banyak faedah, income income sehingga menjual keselamatan dan kesejahteraan rakyat jelata, kah kah kah jangan sampai operasi hangat hangat tahi ayam,
 wayang lebih depan tv, lepas tu kow tim belakang tirai, aduan dibuat rakyat pun tak ambik pot, heboh heboh sekejap, al wal rasuahki al maliki, syukran alhamdulillah 
kah kah kah 
on 
WARGA ASING
 LANGKAH BIJAK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 13/05/20

Fi

PELUANG REMBATPELUANG REMBAT

Ini la dia ..DNA umno..imprint "preamble"... pendahuluan kepada kemusnahan... pantang nampak peluang ..terus balun.., Masih tak sedar-sedar..
rakyat buang kamu dulu..pasal benda-benda macam ini la.. rakyat dah bosan..pulihkan ekonomi..bukan penuhkan pocket kamu... sama dengan polis/macc ..terpingga-pingga.. masih tercari-cari arah mana kiblat.. 
on 
KEPALA BUTUH
Publish | Delete | Spam
zaharuddin ahmad
on 12/05/20

P

MERAKAM SEJARAN - HADI DAN XENOPHOBIA 


MERAKAM SEJARAH

HADI DAN XENOPHOBIA

Minggu lalu saya membuka perbincangan  tentang xenophobia. Ini usaha saya untuk membawa pencerahan tentang sikap xenophobia yang sedang melanda kita semua. Xenophobia  memberi makna benci dan takut kepada orang asing. Orang  asing ini ialah Yang Lain – The Other. Yang ganjil, yang pelik dan  yang bukan  Orang Kita. Orang lain yang tidak  berkongsi ibu pertiwi  dan tidak sama budaya dengan kita. Orang lain yang gaya budaya hidup mereka  tak serupa dengan kita.

Saya juga telah memunculkan   babak politik tentang  Rohingya. Bagaimana pendatang Rohingya telah menjadi alat untuk menemukan United Malays National Organisation dengan Parti Islam Se Melaysia. Dua parti politik ini bermusuhan. Malah mengikut fatwa Parti Islam  parti United Malays National  Organisation ini parti kapir.

Pada ketika dua parti ini bertemu   - Najib  menjawat Presiden parti dan belum kena tangkap manakala  Hadi  juga presiden parti Islam.  Dari pentas yang sama Najib dan Hadi telah mengacung-acungkan tangan menyokong warga Rohingya. Mereka melaung  menjerit dan bertempik menuduh kerajaan Buddhist Myamar telah membelasah Rohingya. Tuan Haji Hadi yang klim dirinya seorang ulamak telah mengambil garis  Arab Islam untuk mengutuk Buddhist Myamar. Apa yang berlaku di Myamar di takrif oleh Tuan Haji Hadi sebagai agama Buddhist menindas penganut agama Islam.

Pada   petang Sabtu 3 Disember 2016 itu,  Hadi dan Najib  telah menggasak, menyelar  dan mengutuk kerajaan Myamar . Mereka memberi sokongan atas nama Islam  mereka  terhadap  Rohingya.

Hasil dari Perhimpunan  Solidariti Rohingya ini Parti Ketunanan Melayu telah berjaya diijab kabul dengan Parti Ketuanan Arab oleh Tok Kadi Rohingya. Penikahan ini melahirkan anak yang diberi nama Muafakat Nasional. Memang hebat peranan Tok Kadi Rohigya ini. Amin.

Tup tup kapal Rohingya masuk ke perairan Malaysia.  Ketika kapal masuk  Tuan Haji Hadi  telah menjadi Menteri dalam   kerajaan  Perikatan Nasional.   Dengan sekelip mata pandangan Arab Islam Tuan Haji Hadi   berubah. Tuan Haji Hadi dengan serta merta  menjadi politikus  yang amat jujur sama saperti para  politikus di Malaysia. Bijak bersilat lidah. Amin.

Apa yang berlaku? Kenapa ini berlaku?  Apa kejujuran Hadi? Apa sebab Tuan Haji Hadi seorang ulamak berubah?

Semua yang berlaku atau berubah ada sebab musabab. Dalam dunia ini tidak ada sesuatu yang berlaku tanpa sebab. Mat Abduh memanjat pokok kelapa  dan kemudian enggan  turun pun ada sebab.  Mat Abduh enggan turun kerana dia gila. Justeru hanya yang gila dan sasau sahaja yang akan membuat sesuatu  tanpa sebab. Kerana itu orang gila yang membunuh jika dibuktika kegilaannya maka dia akan lepas dari hukuman. Hanya dihantar ke Tanjung Rambutan.

Tetapi Tuan Haji Hadi  bukan penghuni Tanjung Rambutan. Justeru pasti ada sebabnya apabila Tuan Haji Hadi ketika berhadapan dengan kapal Rohingya berkata   ‘ ….mereka akan diberi bekalan  makanan… kemudian kapal ini akan ditunda masuk ke perairan antarabangsa…’. 

Suara Hadi ini terkeluar apabila sebuah kapal  Rohingya dengan 202  penumpang cuba mendarat  di Langkawi pada 15 April 2020 yang baru lalu. Tentera Laut DiRaja Malaysia dan Tentera Udara DiRaja Malaysia telah menghalang pendaratan kapal Rohingya ini.

Apa terjadi dengan  solidariti Islam  parti United Malays National Organisation dan Parti Islam  dengan Rohingya?

Sabar dulu. Saya mahu memberi rujukan  terbaru disini. Dari akhbar The Guardian London pada Jumaat 8 Mei 2020 telah melaporkan ucapan Setiausaha Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu  (PBB) Antonio Guterres. Dia telah  berkata ‘ … the coronavirus pandemic has unleashed a “tsunami of hate and xenophobia…” -  pandemic Korona ini telah telah meledakan  tsunami kebencian dan xenophobia.

Ketua PBB ini juga menunjukkan pada ketika ini sikap anti pendatang asing makin  melimpah ruah. Bahaya rasisma melonjak-lonjak.  Guterres juga berkata kempen kebencian ini tersebar luas dimedia sosial , ‘..., and highlighted the spread of antisemitic conspiracy theories and Covid-19-related anti-Muslim attacks…’ Penularan sikap anti-semitik , teori konspirasi dan sikap anti-Islam yang dikaitkan dengan Covid-19.

Tetapi Tuan Haji Hadi ialah seorang ulamak Islam.   Warga Rohingya juga beragama Islam. Mustahil Tuan Haji ini anti-Rohingya dan anti-Islam.  Malah  Hadi  ialah Menteri Duta ke negara Arab Islam. Babak yang baru berlaku ini amat pelik. Solidariti Islam punah terbarai. Jelas terbongeng retorik para Pak Lebai Islam. 

Justeru untuk memahami babak manifestasi kapal Rohingya  ini  kita wajib merungkai dalam dan memahami apa itu xenophobia.

Jangan salah faham,  sikap benci pendatang asing  bukan hanya ada pada Hadi. Sikap tak suka pada orang asing  ini makin merebak secara global menurut pandangan  Setiausaha Agong PBB. Xenophobia kini terus menjadi induk berita dan wacana politik dunia kontemperori.

Lembaga Human Sciences Research Council (HSRC) - yang ditubuh  di Afrika Selatan pada tahun 1929  telah membuat kaji selidik tentang xenophobia.  Lembaga ini amat berpengalaman kerana di Afrika Selatan sikap benci kepada orang lain ini disusun, diatur dan dilembagakan melalui  sistem Apartheid.

Menurut HSRC sikap benci pada orang asing  ini muncul dari perebutan kerja, perebutan bahan keperluan  kehidupan dan perebutan perumahan tempat tinggal. Wujud unsur nasionalistik dalam sikap xenophobia. Sikap takut kepada orang asing  kini beralih  menjadi benci.  Hilang takut bertukar menjadi benci. 

Saheh terbukti dari kaji selidik HSRC  menunjukkan bahawa asas  benci kepada orang asing  ini ialah ekonomi. Perebutan punca-puanca ekonomilah yang mewujudkan sikap tak suka kepada pendatang,  benci orang asing dan akhirnya  mahu membelasah orang asing.

Di German dalam tahun-tahun 1930’an sebelum Hitler muncul , ekonomi German rata-rata dimiliki oleh Yahudi.   German yang kalah dalam Perang Dunia Pertama telah dipaksa membayar ufti.Pasca perang menjadkan ekonomi German merosot.  Suasana dan cuaca ekonomi sademikianlah yang  menobatkan Hitler. 

Fasisma dan garis politik kanan membiak. Yang menjadi baja ialah kebecian terhadap Yang Lain The Other yang menjarah ekonomi dan mata pencarian.

Kembali ke Malaysia –  suara benci kepada pendatang ini makin kuat kedengaran kebelakangan ini. Sikap benci kepada pendatang ini  memang sedia  wujud terbenam dalam psikik  Melayu. Orang Melayu  melihat  bandar dan kota semuanya dimiliki orang China. Kondo mewah dan rumah banglo yang indah permai  juga dimilki  Orang China. Gedong membeli belah semuanya dimilki oleh China. Saban tahun  majalah kapitalis   Forbes akan melaporkan sepuluh sosok terkaya di Malaysia. Lapan atau 7 dari 10  billionaire  di Tanah Melayu masih lagi orang  bukan Melayu. Maka sahehlah  kajian HSRC  semua  ini akan melahirkan kebencian.

Dalam realpolitik kontemperori Malaysia kebencian kepada orang asing ini dimanifestasikan dengan penolakan orang Melayu terhadap Parti Tindakan Rakyat atau DAP. Secara berlapik Melayu yang benci kepada orang China memberi alasan mereka benci kepada parti politik DAP. Khalas.

Kesampaian kapal Rohingya ketika Malaysia diserang Karona membuka banyak pekong. Sikap benci kepada orang lain, kepada orang asing, kepada pendatang  halal dan yang haram  bertaburan keluar.  Sikap ini boleh dibaca melalui media arus perdana. Malah media social sikap benci kepada pendatang dan bakal pendatang  rebut mengampoh.

‘ Rohingya ini masa bilangan kecil memng lunak perangai-pijak semua pun tak mati tpi bila jumlah mereka dah beratus ribu dibahamnya kita. Kaum lain dtg ke mari zamn Inggers 20’an gitu juga akhirnya. Kita sama2lah belajar dri sejarah yg takat ini banyak menyebelhi org luar’. 

Tweet ini saya ambil bulat-bulat.  Tweet ini keluar pada 1 May 2020. Ketika negara heboh dengan persoalan pendatnng dan buruh asing.

Isi tweet ini jelas membuktikan   sikap terpendam benci kepada orang lain. Sikap benci kepada  orang  yang bukan orang kita. Jangan terperajat bila saya nyatakan bahawa tweet ini bukan dari  Menteri Duta Islam Tuan Haji Haji. Lebih memeranjatkan tweet ini datang dari  hati nurani  bekas  Menteri Luar Tuan Haji Rais Yatim.

Kapal Rohingya selamat keluar dari  perairan  Malaysia.   Tapi kita masih heboh. Kini kita berpindah ke Pasar Borong Selayang.  Pasar borong ini juga wilayah Rohingya.  Sikap benci kepada Rohingya  dalam kapal kini beralih kepada  sikap benci  kepada Rohingya yang diluar kapal dan duduk di Selayang.

Untuk pertama kalinya  kita diberi tahu bahawa terlalu ramai  Rohingya  di Malaysia. Ada yang betul-betul pelarian perang. Tapi majoriti pelarian ekonomi. Malaysia menjadi sasaran pendatang asing  sebagai wilayah cari makan.

Ketika suasana lumayan, ketika ekonomi stabil, ketika ekonomi rancak berkembang  pendatang  dibawa masuk secara resmi. Dalam masa yang sama ramai  meloroh masuk  secara haram. 

Dari  Tanah Seberang mereka bersampan menyeberang Selat Melaka.  Di Kedah, Perlis dan Kelantan pendatang haram mencuri masuk  mengikut lorong tikus. Di Kalimantan  mereka  masuk  ke Sabah dan Sarawak hanya dengan  merentas hutan berjalan kaki.  Bajau dan Suluk berperahu datang dari Pilipina ke Ladah Datu.

Pihak penguasa ‘ buat buat do no’. Towkay   dan pemaju projek perumahan –  mengikut istilah Rais Yatim mereka adalah pendatang tahun 20’an yang dibawa oleh Inggeris.  Para towkay ini  menggunakan tenaga buruh asing  - yang halal dan haram - untuk mendapat laba. Towkay dan pemaju  ini  tidak  memikirkan  masa depan Tanah Melayu atau demograpik Tanah  Melayu. 

Dalam masa yang sama anak tempatan yang bukan pendatang  telah menyewakan tempat, lesen,  kedai dan premis mereka kepada pendatang yang halal dan yang haram. Semuanya kerana merebut ekonomi.

Portal Malay Mail melaporkan pada 5 Mei 2020 bahawa ada 3 juta dan mungkin lebih pendatang haram – saya ulangi – 3 juta orang pendatang haram. Ini belum dicampur jumlah yang  ada  permit kerja. Hitung punya  hitung mungkin jumlah pendatang yang lama dan yang baru telah melebihi anak watan warga asal.  Maka inilah yang dimaksudkan oleh Rais Yatim “ membaham kita.”

Menteri, YB , Polis, Kastam, DBKL  dan Kerajaan tempatan  buat dek ketika  ekoomi rancak. Tetiba Karona datang menyerang. Maka semua terbarai.  Semua pecah.  Krisis membawa tiga pekara. Kemanusiaan kita, kepimpinan kita dan kebinatangan kita. Dimana kita sekarang? Apakah kita xenophobik? 

Perentah Kawalan Pergerkaan Bersyarat atau berkhalwat   masih belum selesai lagi. Kobid masih menyerang.  Bertanya apa terjadi pasca Covid-19 agak terlalu awal. Yang wajib kita tanya sekarang ialah apa sikap kita terhadap pendatang yang lama, yang baru,  yang halal dan yang haram? Tunggu minggu hadapan. (TT)


DARI DULU DAH RASUAHPUKI MAK INI

DARI DULU LAGI

DAH  RASUAH
Mangkok Air Suam a.k.a Menteri Air Suam ni dulu bawah MARA tubuhkan Pusat Perubatan UNIKL-RCMP di Ipoh, semua belian perkakas mahal2 kena lalui si Baba bukan Melaka ni....sampilah bangkrap....masa tu pun dah mula sapu duit...inikan pulak time2 PKP ni... 
on 
PEMIMPIN JUJUR 
DIFITNAH LAGI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/05/20

A

SINGAPURA HADAPI SERANGAN KE DUA

AWAS

SINGAPURA 

HADAPI

SERANGAN KE DUA


Kes Covid-19 di Singapura kini lebih 24,000

KEMENTERIAN Kesihatan (MOH) Singapura hari ini mengesahkan 884 kes baharu new Covid-19 menjadikan jumlah yang dijangkiti di republik ini kepada 24,671 kes.

Data awal sehingga tengah hari ini menunjukkan bahawa hanya tiga kes melibatkan rakyat Singapura atau penduduk tetap manakala selainnya pemegang permit kerja yang ditempatkan di asrama pekerja asing.

Dalam satu kenyataan di sini, MOH memaklumkan ia masih mengkaji butiran kes berkenaan dan akan mengumumkan perkembangan terkini pada hari ini.

Lewat semalam, Singapura melaporkan 35 kes yang disahkan negatif Covid-19 telah dikeluarkan daripada kiraan jumlah kes yang disahkan.

Oleh itu, jumlah terkini  bagi Isnin ialah 23,787 kes.

Kementerian itu mendedahkan pada Ahad terdapat 33 kes dari sebuah makmal adalah positif palsu, susulan masalah terhadap penentukuran radas untuk satu daripada kit ujiannya.

Menurut MOH, ujian semula yang dijalankan berikutnya di National Public Health Laboratory mengesahkan ia kes negatif.

Menurut kementerian itu, ia telah mengambil tindakan segera untuk membetulkan keadaan, dan menambah kata bahawa makmal berkenaan telah diberhentikan daripada menjalankan semua ujian dan sedang berusaha untuk menyelesaikan isu penentukuran itu.

Sebagai tambahan, MOH berkata terdapat dua keputusan yang samar-samar dan kemudiannya disahkan sebagai negatif selepas diuji semula.

Singapura setakat ini mengklasifikasi 1,329 sebagai kes komuniti, 580 kes import, 468 kes melibatkan pekerja asing tinggal di luar asrama dan 21,410 kes pekerja asing ditempatkan di asrama. – Bernama, 12 Mei, 2020.


KES SAMA

MACAM KITA

BURUH ASING

HIDUP BERASAK

BILIK SEMPIT

HIGGAKAN 

TIDUR BERDIRI

KHALAS

PUKI MAK INI JUAL TANAH MEL;AYU PADA CHINAPUKI MAK INI

JUAL 

TANAH MELAYU

PADA CHINA
30juta je ..duit poket Teuku Nan sebulan 60juta tak de bijik yg bising pon ..Teuku tetap bebas ..makin gomok sobab hati manyak shinang. Tu lah nasihat gwa pada LBNU, kalau nak mengopi, balon lah 3OOjuta ..APARAH 3Ojuta. 
on 
PEMIMPIN JUJUR
 DIFITNAH LAGI
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 12/05/20

M

RAHSIA PKR TERBONGGENG

TERBONGGENG

DUA BULAN 

DULU PKR

DAH BUAT DEAL

KAH KAH KAH

CAKAP BERDEKAH

DEKAH

DALAM GELAP

PASANG GETAH

KAH KAH KAH 

PKR Kedah sokong calon menteri besar PAS

PKR Kedah menyokong pencalonan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Jeneri Muhammad Sanusi Md Nor dari PAS sebagai menteri besar yang baharu menggantikan Mukriz Mahathir, kata Pengerusi PKR negeri Johari Abdul.

Johari, yang juga Adun Gurun, memaklumkan pendirian partinya dalam sepucuk surat kepada Sultan Kedah, yang salinannya dilihat oleh The Malaysian Insight.

Surat itu bertarikh 12 Mac, iaitu tidak sampai dua minggu selepas Pakatan Harapan tumbang di Putrajaya, dan dua bulan sebelum perubahan politik sebenar berlaku di Kedah hari.

INI  MESTI

ADA GAJAH

BELAKANG KANCIL

KAH KAH KAH

KALAU TAK

PASAI APA ABAM

GI JUMPA PAK DIN

KAH KAH KAH

KESIAN AMANAH

KESIAN DAP

DUA KALI KENA

KENCING

PERTAMA ABAM 

KATA

CUKUP NUMBO

SEKARANG PKR

TERBONGGENG

DALM SENYAP

BUAT DEAL DENGAN

PARTI ISLANG PAS

KAH KAH KAH

APA ITU KHIANATAPA ITU KHIANAT
Hari ini dalam sejarah aku disowned drp bngsa melayu.saat ini aku bukan lagi bangsa melayu. Mujur le aku nie halfbreed,aku ngan TT leh ngaku bangsa lain.hangpa melayu jadi le bangsa yg hina dan pengkhianat. 
on 
SAPA
 GANTI MUKHRIZ
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 12/05/20

Dr.A

JANGAN SEDIH SUSUN BANGUN LAWAN SISTEMJANGAN BERSEDIH

SUSUN ATUR 

BANGUN LAWAN

SISTEM PENINDAS
dah lama tak kerja, tak ada gaji, tak ada wang, apa mahu buka, sebab tutup pun tiada, kerajaan Malaysia umum macam-macam bantuan, yang ada dapat beras lima kilo, bee hoon cap tak pernah jumpa, sardin pon bukan cap ayam mazlan, gula sekilo, untuk sebulan, apa yang baru ada logo syarikat, entah berapa harga bantuan, entah berapa masyuk poket mereka, sedih sekali apabila bila orang susah pon mereka mahu curi jugak, 
mahu rompak jugak, janji seratus nilai akhir sampai tiga puloh hinggit apa pon syukur alhamdulillah masih ada beras hancur, harga barang sudah naik naik naik, makin ramai sedang susah akan susah, mereka yang billion pulak mahu gaduh pasal jawatan, munke, GLC, masyuk kerajaang jawatan tetap bergaji penuh Allah SWT saja dapat membalas budi semua yang membantu kami yang susah ya...amin 
on 
PUASA SELESAI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/05/20

Bto

BERITA PELIK

BERITA PELIK


PKR Kedah sokong calon menteri besar PAS


BERITA MENYUSUL

ANK SEMUA BANGSAANAK SEMUA

BANGSA SAMA

Akhirnya.. walaupun lewat tapi pencerahan tiba jua. Melayu bodo ingat cina India ni macam yakyuj makyuj,keluar dari tanah tak makan tak minum kerjanya nak tokak bontot orang.rupa nya cina India ni makan nasik jugak.juga mengentot membiak.
yang nakal ada juga pachucheng dan mengendap.yang konfius ada juga sida,purtan dan sajad.ada yang hina,yang mulia ada juga pendeta.akhirnya akhirnya,manusia semuanya sama.hatta cina,melayu atau India. Membawa tahi dalam perut ke mana mana. 
on
 PENYANGAK WUJUD
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 12/05/20

Be

BERITA DARI NOKIA


BERITA NOKIA
NORMAL BAHARU - 
PATUH PKPB 
ELAKKAN  KELUAR RUMAH
 KECUALI UNTUK URUSAN  
PENTING SAHAJA 
DAN 
GUNAKAN PELITUP MUKA 
SEKIRANYA TIDAK SEHAT

MAJLIS 
KESELAMATAN NEGARA


BANGLA KOBID


BANGLA KOBID

Den dah berbirat tangan naip kek kkm, mkn - den koba serobu pudu. Apo susah bonar nak tgk catatan den tu. Hahhh.. arini ado bangla positif kobid dah, baru kkm dtg bwk ambulan.. bwk bas. 
Aiyooooo.. paghahhhh camgini la. Den nak gak caghi duit ghayo woihhhh.. tak balik kampung pun kono gak boli daging, ayam, tulang buek ghobusan. on WARGA ASING LANGKAH BIJAK
Publish | Delete | Spam
Amier The Hero
on 12/05/20

Ak

PENYANGAK TAK NGAKUPENYANGAK

TAK MENGAKU

Tuan Haji Madey cakap betul ..yg Penyangak memang wujud dan Melayu hanchur sebab Penyangak. Satu lagi Tuan Haji, belom ada lagi Penyangak ngaku Penyangak. Oh yo sayo turut kuar ayermato dongan apo yg bolaku kek Boboi.
 Den ingat dah topat maso eay Tuan Haji penchen. Tu botol TIME CAPSULE 2O2O apo cighito ..lobih baik Tuan Haji poey carik copek ..kang kok jumpo dek Abam, den takut Abam nyalah guno botol tu. 
on 
PENYANGAK WUJUD
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 13/05/20

Ka