Khamis, 29 Disember 2022

SATU LAGI PERANG PECAH DI EROPAH ???


SATU LAGI

PERANG PECAH

DI EROPAH ????

KHALAS

BANJIR - MENUNGGU BANTUAN


BANJIR

AMIN

MASIH MENUNGGU

BANTUAN

KHALAS

SEKAT RAKYAT CHINA


Wakil rakyat desak pertimbang sekatan kemasukan rakyat China ke Malaysia

PUTRAJAYA perlu mempertimbangkan beberapa bentuk sekatan perjalanan bagi pengembara dari China ke Malaysia sebagai langkah kecemasan sementara bagi mengekang lonjakan jangkitan kes Covid-19 di negara ini, kata Kelvin Yii.

Ahli Parlimen Kuching itu berkata ia penting bagi melindungi rakyat selain menghalang berlakunya krisis sekali lagi yang mungkin menjejaskan sistem kesihatan negara.

“Kita melihat beberapa negara termasuk Jepun, Amerika Syarikat, Itali, Korea Selatan dan India mengenakan beberapa syarat bagi kemasukan warga China terutama selepas Pertubuhan Kesihatan Dunia (PBB) umum kebimbangan tentang kenaikan laporan kes di China selepas negara itu menghentikan dasar sifar Covid,” katanya dalam satu kenyataan.

China mula melonggarkan protokol pengurusan Covid-19 di negara itu akan menyaksikan rakyatnya mula melakukan perjalanan ke luar negara.

Yii berkata Putrajaya juga perlu mempertimbangkan beberapa sekatan bagi mengelak peningkatan pantas jangkitan di negara ini sementara mengimbangkan keperluan ekonomi dan gaya hidup, terutama berkaitan perjalanan penting.

“Ini mungkin termasuk syarat pengembara perlu sudah divaksin (jenis vaksin diterima akan ditetapkan kemudian) dan melakukan ujian Rt-PCR sekurang-kurangnya dua hari sebelum perjalanan.

“Apabila tiba, kita boleh melakukan ujian RTK-Ag dan mereka yang positif akan dikuarantin tujuh hari di lokasi dikhaskan dan sampel mereka digunakan untuk analisis genom.

“Mereka yang mahu melawat China juga perlu digalakkan mengambil suntikan dos penggalak dan cuba menangguhkan sebarang perjalanan yang tidak penting,” katanya.

Yii berkata kerajaan perlu terus menggalakkan orang ramai memakai pelitup muka terutama di tempat tertutup dan sesak.

Katanya, ini sangat penting memandangkan sambutan Tahun Baharu China yang akan tiba tidak lama lagi memungkinkan jangkitan tempatan berlaku. – 29 Disember, 2022.

RAKYAT CHINA

AKAN MASUK

BAWA KOBID

MACAM AWAL

DULU

KHALAS

ADA YANG TERUS

TAK PULANG

DUDUK HARAM

AMIN

INI BAHAYA

UNTUK NEGARA

AMIN

NI BAHAYA KERANA

MEREKA MERASUAH

DAN SUSAH NAK

DIKENAL PASTI

KHALAS

HASAN MAALIK NASIHAT RAFIZI


Menteri pernah dikecam kerana buat kenyataan tentang ayam kini nasihat Rafizi

Hampir sedekad lalu, seorang menteri pernah dikecam kerana nasihatnya yang meminta rakyat tidak memakan ayam sekiranya harga komoditi itu menjadi terlalu mahal.

Kini, Hasan Malek mempunyai kata nasihat buat Menteri Ekonomi Rafizi Ramli, selepas kenyataannya minggu lalu yang hampir serupa dengan apa yang pernah dikatakan bekas menteri itu mengundang kecaman ramai.

Bercakap kepada MalaysiaNow, Hasan turut menasihatkan menteri ekonomi itu supaya tidak "ambil hati" dengan kritikan yang dilontarkan dan harus menumpukan kepada tugasnya dalam menyelesaikan segala kesulitan yang dihadapi rakyat.

"Masa itu, dia (Rafizi) berada di pihak pembangkang jadi dia belum tahu dan menghayati tanggungjawab (menteri) yang menjaga hal ehwal pengguna,” katanya kepada MalaysiaNow.

"Jadi, tidak mengapa. Baru dia tahu sekarang.”

Pada 2013, Hasan yang juga merupakan bekas ahli Parlimen Kuala Pilah dikecam teruk termasuk dari Rafizi apabila beliau menasihatkan rakyat supaya beralih kepada sumber protein lain ketika harga ayam meningkat.

Malah, kenyataannya supaya rakyat "elak makan ayam ketika harga naik" masih diguna pakai sehingga hari ini sebagai tanda menyindir mana-mana menteri yang mengeluarkan kenyataan atau membuat keputusan yang tidak memihak kepada pengguna.

Baru-baru ini, ramai pihak termasuk pakar ekonomi mengkritik Rafizi apabila mengeluarkan kenyataan "By right (sepatutnya), kalau harga ayam mahal, kurangkan makan ayam" pada sidang medianya, dan mereka turut menyamakan kenyataan itu dengan apa yang dikatakan oleh Hasan pada 2013.

Bagaimanapun, Hasan berkata beliau tidak berdendam dengan kritikan yang dibuat orang ramai.

"Jadi, Rafizi perlu terima kritikan rakyat, ini adalah lumrah menjadi menteri.

"Dia perlu cari jalan, jangan cakap saja, sebab semua orang boleh bercakap dan semua orang boleh beri pandangan tetapi realitinya tidak begitu," kata Hasan yang turut menyifatkan kritikan terhadap Rafizi tidak jauh beza dengan apa yang dialaminya sembilan tahun lalu.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif Gabungan Persatuan-Persatuan Pengguna Malaysia Saravanan Thambirajah berkata Rafizi tidak boleh sekadar memberi ulasan mengenai punca kenaikan harga ayam.

Sebaliknya, beliau berharap ahli Parlimen Pandan itu akan lebih fokus kepada usaha mencari jalan penyelesaian kerana itu apa yang dimahukan rakyat.

Walaupun beliau memuji inisiatif Rafizi yang cuba menerangkan mengenai kenaikan harga ayam dari sudut pandangan bekalan dan permintaan, namun keutamaan sekarang ialah memastikan bekalan tetap ada.

"Sebab itu kita memilih 222 ahli Parlimen untuk bantu selesaikan masalah yang dihadapi.

"Kalau ayam tiada di Malaysia, kami rakyat tak boleh import ayam dari negara lain, kerajaan yang boleh buat keputusan itu," tambah beliau.

KEADAAN MAKIN

BERAT

KAH KAH KAH

BERAT INI BERAT

BILA 

HASAN MALIK

NASEHAT RAFIZI

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

MI RES MI KES

MI LOD

KAH KAH KAH

KHASLAS

WARGA CHINA MERAH LARI KELUARWARGA 

CHINA MERAH

LARI KELUAR 

CARI NEGARA 

SELAMAT

AMIN

APAKAH KITA

AKAN BENARKAN

MASUK TANPA 

PERMIT KOBID?

AMIN

2020 AKAN DATANG

SEKALI LAGI

KHALAS

CAP SARDINCAP SARDIN

KHALAS


capt salai commented on
 "HASAN MALIK KAT APA ?"
Cgpa rapiji sama ngn amat maslan 3.85 tuuuu..sbb tu idea sama cuma gamba rapiji orang blm letak kt tin sardin

KITA TANAH MELAYU

 


KITA

TANAH MELAYU

BUKAN

TANAH ARAB

KHALAS

Unknown commented on
 "REFORMASI ITU APA ?"

berckp mengenai reformasi, gua teringat pemerintahan PAS ketika 33bulan yg lalu.PAS tidak mengubah perlembagaan british kpd perlembagaan islam, hudud tidak dijadikan undang2 islam, majlis raja2 tidak dimansuhkan kerana dlm pemerintahan islam berkhalifah tiada bersultan beraja,tidak menukarkan parlimen malaysia menjadi majlis syura,minyak kelantan tidak dipindah milik kpd kerajaan negeri( anwar bole memindahkan hak pemilikan minyak kpd sabah), 


tidak menutup gereja2,tokong2 cina dan hindu seperti arab saudi.diarab saudi tiada kuil,gereja atau rumah ibadat agama lain dari islam.pas tidak menhapuskan sistem riba bank negara.pas tidak menukar "malaysia adalah sebuah negara sekular dan agama islam adalah agama utama negara".akhirnya bila pas pn enggan kpd kerajaan perpaduan, akhirnya haji hadi masih megangkat sumpah ahli parlimen dgn menjunjung perlembagaan malaysia yakni perlembagaan british.

ORANG BAIK HATI MASIH RAMAI


DALAM DUNIA 

KITA INI 

ORANG BAIK HATI

MASIH RAMAI

AMIN

Unknown commented on
 "LAGI DUA HARI"

every dog has his day https://m.youtube.com/watch?v=Vf0CJ_56_eo

JANGAN TAK TAHU

 


JANGAN TAK

TAHU

AMIN

USAHA SDG

DIJALANKAN

UNTUK 

MEMBEBASKAN

NAJIB & ZAHID &

 ROSMAH

KHALAS


Unknown commented on

 "HARI HARI AKHIR SAEKOR UMNO"

kalau si zahid penyamun perasuah ini kena sumbat ke penjara, apa oula komen en tt? mangkuk zahid ini ada 47 kes mustahil tak sangkut. eh ke dah lepas bebas? 65juta kes kapal perang tu?

PERGI BERSAMA YANG DISAYANG


TERKORBAN

BERSAMA YANG

DISAYANG

AMIN


Unknown commented on 
"PERGI BERSAMA
 YANG DISAYANGI"

Teman setia anda sentiasa bersama dalam hidup dan mati. RIPBULUR DI SOMALIA

 KEBULURAN 

DI SOMALIA

AKIBAT

MALAPETAKA

CUACA

KHALAS

LANGKAH TEPAT SPRM


SPRM buka siasatan kes pindahan saham Menara KL


SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) membuka kertas siasatan terhadap dakwaan urus niaga membabitkan pemindahan hak milik bagi pengurusan bangunan ikonik Menara KL.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki mengesahkan perkara itu kepada The Malaysian Insight tetapi enggan mendedahkan maklumat lanjut berkenaan siasatan berkenaan.

“Ya, SPRM buka kertas siasatan (berhubung penjualan hak milik pengurusan Menara KL).

“Kami sudah mulakan siasatan,” katanya.

Awal minggu ini, isu Telekom Malaysia (Telekom) menjual 10 juta sahamnya dalam Menara Kuala Lumpur Sdn Bhd yang menguruskan bangunan itu, tular di media sosial.

Ia mendakwa TM melepaskan pegangannya dalam anak syarikat itu, dikatakan dengan pulangan besar, kepada sebuah syarikat kurang dikenali iaitu Hydroshoppe, tidak lama sebelum Pilihan Raya Umum ke-15.

Pengguna Twitter (@FreeMsia) mendakwa Menara Kuala Lumpur Sdn Bhd memperoleh keuntungan RM66 juta pra pandemik, di mana RM25 juta didaftarkan sebagai keuntungan bersih.

Pada Isnin, Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil berkata Putrajaya akan meneliti urusniaga membabitkan jualan Menara KL.

Fahmi berkata beliau melihat perkara itu dengan serius, dan akan menerima taklimat lengkap berkenaan hal itu daripada Telekom awal minggu depan.

“Saya memandang serius isu yang dibangkitkan di media sosial itu selain banyak soalan diterima daripada media berkenaan pengambilalihan pengurusan Menara KL menerusi pegangan saham penuh daripada Telekom menerusi anak syarikatnya Menara Kuala Lumpur Sdn Bhd, kepada Hydroshoppe Sdn Bhd.

“Saya menerima taklimat lengkap berkaitan konsesi pengurusan Menara KL daripada Kementerian Komunikasi dan Digital pada 14 Disember.

“Saya juga akan menerima taklimat lengkap berkenaan perkara ini daripada Telekom pada 3 Januari depan,” kata Fahmi.

Pemeriksaan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) mendapati Hydroshoppe Sdn Bhd adalah syarikat perdagangan am yang diperbadankan pada 15 Februari, 2008.

Syarikat itu berpangkalan di Shah Alam, Selangor dengan jumlah modal saham terbitan sebanyak RM1 juta.

Dua pengarah yang disenaraikan ialah Abdul Hamid Shaikh Abdul Razak Shaikh dan Nazarina Mohamed Nasir, dengan masing-masing mempunyai 500,000 saham.

“Jangan cuci tangan”

Semalam, bekas menteri komunikasi dan multimedia Annuar Musa berkata beliau tidak terbabit dalam keputusan Telekom untuk menjual anak syarikatnya yang menguruskan Menara KL.

Bekas ahli Parlimen Ketereh itu berkata urus niaga itu membabitkan syarikat disenaraikan dan bukan kerajaan.

“Ia tidak ada kaitan dengan menteri komunikasi,” kata Annuar.

“Pegi tanya TM. Jika syarikat itu memperoleh untung RM25 juta, kenapa mereka tidak mahu mengekalkannya dan menjualnya?,” katanya.

Presiden Pemerhati Rasuah Malaysia (MCW) Jais Abdul Karim berkata bekas menteri telekomunikasi dan multimedia tidak bertanggungjawab dengan kenyataan yang diberikannya berhubung isu itu.

“Sepatutnya beliau (Annuar) sedar tentang perkara sensitif ini kerana ia membabitkan aset ikonik Malaysia.

“Beliau tidak boleh cuci tangan saja daripada perkara ini begitu saja kerana ia berlaku ketika beliau menjadi menteri. Beliau patut bekerjasama berkenaan perkara ini,” katanya kepada The Malaysian Insight. – 29 Disember, 2022.


LANGKAT TEPAT

SPRM

KHALAS

KEJAYAAN AWAL

KERAJAAN BARU

KHALAS

BERLANGSUNG KAWA ERIC


PAGI KELMARIN

KAMI MENZIARAH

ARWAH ERIC

SCOOBY & NEETS

EZI & TAK TAK
DI HADAPAN DEBU
NEETS & SCOOBY

DEBU ERIC

SALAM INGATAN TAKZIAH


DEBU SCOOBY


DEBU NEETS


UCAPAN TAKZIAH
MAJLIS KANG KONG

 

MAJLIS KANGKUNG

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "EKONOMI EKONOMI - RAKYAT TERTEKAN"
Dec 26, 2022
bro lu ingat tak malaysia ada majlis professor negara.selama 33 bulan PN PAS memerintah, apa majlis professor ini buat utk ekonomi malaysia.rafizi bukan professor.pada ketika telur tiada dipasaran, mana hilang professor2 ekonomi MPN?nape tiada sekor kangkungpun yg memberi penerangan seperti mana rafizi buat. setelah 33blan MPN hilang dlm ilmu tinggi keprofessorsan, akhirnya bila ada sosok bernama rafizi cuma menerangkan ilmu basic ekonomi, tetiba2 prof2 kangkung ini ada suara nyaring..mana bole kita serahan masa depan negara kpd prof2 kangkung ni.

Unknown commented on
 "EKONOMI DUNIA AKAN RUNTUH"

kpd anwar ibrahim, gua sarankan dipulangkan minyak kelantan terengganu kpd kerajaan negeri masing2.kelantan terenganu ada teknokrat2 yg hebat2. mb tganu ada dr aero angkasa sedangkan malaysia tidak nasa.gua fikir elok MB tganu bangunkan gabungan minyak dan aero angkasa.gua fikir tganu bole lancarkan satelit pertama milik buatan islam PAS.warganya ramai yg pandai2 dan makan upah diputrajaye..pulang la anak2 pantai timur.membangun bersama islam pas.

VIRUS WUHAN MENYERANG CHINA !!!


VIRUS WUHAN

MENYERANG CHINA

AMIN

BAHAYA BESAR 

SELURUH DUNIA

KHALAS

GUAN OTAK SENDIRI

 

GUNA OTAK

SENDIRI

KHALAS

Unknown commented on
 "FAKE NEWS AKAN DIHAPUS"
Manusia ini pelik, semua nak orang ikut sesuatu ikut pemahaman pemikiran orang lain, otak sendiri tidak guna sangat, otak pakai lah sikit, nak bela anjing, nak bela ular orang punya pasal, haram halal sendiri jaga sudah, tak payah sibuk, tak payah Komen, keep your Komen sendiri, perbaiki diri dulu wahai manusia yang kurang akal, TT nak bela anjing kah, nak bela kura kura kah dia punya pasal, ada bawa masuk rumah hang tak? Ada minta nasi briyani untuk anjing dia tak? 

Jangan sibuk komen sangat wahai manusia bodoh kah kah kah, engkau jaga diri, jangan sapu bini orang, jangan mengidam nenas orang, jangan nak sondol bini orang sudah, bini sendiri tak apa, nak depan belakang semua halal woit kah kah kah, manusia macam ini fikir dia yang terbaik dia yang paling berilmu sangat bab agama, ilmu engkau pun sekerat jalan kah kah kah pi mampoos awal supaya jangan menyusahkan orang lain kah kah kah

USTAZAH PANADOL


USTAZAH PANADOL

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 
"HASAN MALIK KATA APA ?"

Kena akui ramai komen tanpa ilmu, tanpa pengetahuan, dengar Lebai dengar cakap ustazah dengar cakap orang lain, otak sendiri jarang guna, kah kah baca selidik dulu apa cerita baru komen tentang ekonomi, jaga ekonomi sendiri dalam rumah dulu, ini hutang keliling pinggang pun nak Komen ekonomi negara Amin kah kah kah Bodoh kurang sikit

LAGI DUA HARI


DUA HARI LAGIKHAMIS 29/12/2022
LAGI DUA HARI TAHUN 2023
TAHUN 2022 TAMAT

HARGA BARANG NAIK
AGENDA UTAMA
INI INFLASI
MASAALAH DUNIA

BAHAN MAKANAN JADI MAHAL
HARGA  TIDAK MAMPU
OLEH MEREKA
BERPENDAPATAN  RENDAH

KEADAAN MAKIN SUSAH
BILA BANJIR MENYERANG

AWAS!!!
LEPAS BANJIR  EL NINO
AKAN SAMPAI
PANAS DAN KEMARAU
AMIN

BENIN
RAKYAT KELAPARAN
SOMALIA
RAKYAT KELAPARAN
MADAGASCAR
RAKYAT KELAPARAN
SEMUA AKIBAT
MALAPETAKA CUACA
NEGARA KERING KUNTANG

DI UK
LAPORAN KAJI CUACA SAMPAI
TAHUN 2022 IKLIM MAKIN PANAS
KETIKA MUSIM BUNGA
MUSIM PANAS
MUSIM DAUN GUGUR
DI CATAT SUHU PANAS
YANG BELUM PERNAH
DITEMUI
AMIN

HOKKIEN PAGI INI
SEJUK KERING
KL & KL SENTRAL BERKABUS NIPIS
RENYAI RENYAI KELMARIN
MEMBAWA KABUS

TERKUKUR
DI JALAN RAYA
PIPIT DI SAWAH RUMPUT

DARI BALKONI
GUA DENGAR MURAI BERKICAU
SUARA MURAI INI
MENJADIKAN PAGI INI INDAH

MATA  HARI BELUM KELUAR
GUA HARAP PANAS HARI INI
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUM
DI  PAGI KHAMIS

BRO
UNTUK SAMPAI KE ATAS
LU PERLU MULAI
DARI BAWAH

BRO
LU JANGAN JADI ORANG
YANG MERASA BOLEH  
DAN MERASA PINTAR
LU PERLU JADI ORANG 
YANG BOLEH DAN PINTAR MERASA

BRO
BERJUANG TANPA MASA
MENANG TANPA MERENDAHKAN
BERWIBAWA TANPA KEKUASAN
KAYA TANPA HARTA

BRO
CEPAT TANPA HARUS MENDAHULUI
TINGGI TANPA HARUS 
MELEBIHI

BRO
JANGAN TERPENGARUH
DENGAN BARANG BERKILAU

BRO
KALAU SUDAH DAPAT 
KITA BERSYUKUR
KALAU BELUM SAMPAI
KITA  NANTI
KALAU SUDAH DITINGGAL PERGI
KITA LUPAKAN
KALAU HILANG  KITA IKHLASKAN

BRO
JADILAH ORANG BAIK
BILA MEMBERI
TANPA BERSUARA
JIKA MEMBERI PERTOLONGAN
SEMBUNYI SEMBUNYI

BRO
SABAR SATU KEMAMPUAN
UNTUK MENAHAN SEMUA
GODAAN DALAM HIDUP

BRO
BAIK BURUK KEHIDUPAN MANUSIA
ADALAH AKIBAT
DARI PERBUATAAN MANUSIA
SENDIRI

BRO
HARGAI PERBEZAAN
TAPI JANGAN BEZAKAN
ANTARA SESAMA MANUSIA
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENUNGGU
TAHUN BARU