Khamis, 9 Februari 2023

DUNIA MAKIN PANASMALAPETAKA 

IKLIM

AMIN

DUNIA MAKIN 

PANAS

KHALAS

CADANGAN BIJAK - WAJIB DISOKONG


Gaji bekas banduan untuk isi kekosongan tenaga asing – Suhakam


KAJANG – Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (SUHAKAM) menggesa kerajaan supaya terus membuka peluang kepada golongan bekas banduan bagi mengisi kekosongan tenaga kerja yang menggunakan warga asing.

Naib Pengerusinya, Prof Datuk Noor Aziah Mohd Awal berkata, mengambil kira konsep Malaysia Madani, cara itu sebenarnya boleh membantu golongan tersebut kembali kepangkuan masyarakat.

Katanya, madani yang boleh dirujuk sebagai memaafkan dan memberi peluang, mampu melontarkan “stigma” negatif komuniti terhadap bekas banduan.

“Sekarang ni kalau isunya susah nak mendapat pekerja asing disebabkan terlalu banyak peraturan ini adalah cara yang terbaik.

“Kita tahu penjara ada mengeluarkan juga barang-barang industri seperti makanan (yang dibuat oleh banduan di dalam penjara), ambil sahajalah mereka bekerja dalam industri.

“Ia secara tidak langsung membuka peluang kepada banduan sekali gus mereka dapat kembali kepangkuan keluarga masing-masing,” katanya pada sidang media selepas Program Youturn Day: Welcoming Prisoner Back To Society di Penjara Kajang di sini, hari ini.

Terdahulu, ketika berucap pada majlis berkenaan Nor Aziah berkata, bekas banduan banyak menghadapi cabaran untuk mengintegrasikan diri mereka semula ke dalam masyarakat.

Katanya, mereka sering dipinggirkan dan dipandang rendah dalam komuniti hingga golongan tersebut terpaksa mengharungi pelbagai cabaran seperti tiada tempat tinggal, tidak dibenarkan bekerja dan tidak diterima oleh keluarga.

Ujarnya, golongan itu seolah-olah terus dihukum oleh masyarakat meskipun telah menjalani hukuman atas kesalahan lampau.

“Bagi sesetengah bekas banduan, perkara ini menyukarkan hidup mereka dan akhirnya memilih untuk mengulangi semula kesalahan jenayahnya semata-mata untuk terus hidup di luar kesempitan.

“Perkara ini akhirnya akan menjadi lebih parah apabila menjadi punca bekas banduan tidak lagi insaf dari melakukan kesalahan jenayah.

“Justeru, pihak kerajaan, keluarga, masyarakat dan penggerak industri mempunyai peranan dalam proses pengintegrasian semula bekas banduan dalam komuniti agar banduan tidak terlibat dalam aktiviti jenayah semula dan dapat memulakan kehidupan yang baru,” katanya.

Untuk rekod, Jabatan Penjara Malaysia telah melaksanakan beberapa program untuk banduan kembali ke dalam komuniti.

Program-program berkenaan adalah program Orang Diparol (ODP), Orang Bebas Berlesen (OBB) dan Perintah Kehadiran Wajib (PKW).

Ketiga-tiga program pemulihan pesalah dan banduan di dalam komuniti yang dilaksanakan itu dilihat mendatangkan kesan positif terutama dalam membina masa hadapan mereka yang lebih baik.

Sementara itu, Timbalan Komisioner Jeneral Penjara (Pemasyarakatan), Datuk Ibrisam Abd Rahman ketika berucap pada majlis sama berkata, anjakan persepsi boleh mengubah stigma masyarakat untuk menerima dan memberi peluang kepada bekas banduan kembali semula ke dalam Komuniti.

Jelasnya, sistem penjara Malaysia telah beralih daripada hanya melaksanakan hukuman kepada tempat pemulihan dan pembinaan semula insan.

“Jabatan Penjara Malaysia amat beruntung dapat bekerjasama dengan kesemua pemegang-pemegang taruh dan rakan kongsi sepanjang proses ini.

“…dan kami amat mengalu-alukan sokongan Projek YouTurn bagi salah satu inisiatif untuk mencapai misi Jabatan,” katanya. SOKONG

CADANGAN INI

-AMIN

WAJIB DI LAKUKAN

DENGAN SEGERA

KHALAS

MASA DEPAN POLITIK KHAIRY JELAS


MASA DEPAN

POLITIK KHAIRY

MAKIN JELAS

KHALAS

KAWAN PALING SETIA


Denti, Frankie sertai misi SAR gempa bumi di Turkiye


Dua ekor anjing pengesan (K9) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM), Denti dan Frankie, menjadi sandaran misi mencari dan menyelamat (SAR) mangsa gempa bumi di selatan Turkiye.

Selain Denti dan Frankie, penghantaran pasukan penyelamat kedua dari Malaysia turut disertai 20 anggota Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART), 30 anggota JPBM dan 20 pegawai Angkatan Pertahanan Awam (APM).

"Tujuan kita bawa anjing pengesan ini adalah untuk memaksimumkan tugasan apabila berada di sana nanti (kerana) peranan anjing pengesan ini sangat membantu dalam usaha mengesan lokasi di mana mangsa berada.

"K9 ini adalah antara pasukan atau unit yang termasuk dalam misi mencari dan menyelamat SMART, jadi mereka ini memang bersedia untuk diatur gerak ke mana-mana (lokasi di) luar negara," kata Ketua Komander Pasukan Khas Operasi, Taktikal dan Penyelamat Malaysia (STORM) JBPM Ismail Abd Ghani kepada media semasa pelepasan misi SAR di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur malam tadi.

Beliau berkata kedua-dua anjing dipilih menyertai misi itu kerana memiliki kepakaran mencari mangsa hidup dan mayat. 

Ditanya sama ada Denti dan Frankie mampu bertahan dalam penerbangan ke Istanbul yang dijangka mengambil masa 11 jam, Ismail berkata perkara itu tidak menjadi masalah.

"Anjing ini antara penilaian semasa perolehan dulu adalah ia boleh dibawa melalui penerbangan udara,  jadi tidak ada masalah untuk penerbangan yang lama kerana kita dah uji sebelum ini," katanya.

Beliau berkata Denti dan Frankie sebelum ini pernah terlibat dalam operasi SAR tragedi tanah runtuh di tapak perkhemahan Father's Organic Farm, Batang Kali pada 16 Disember lepas.

Katanya Denti, anjing daripada baka Labrador, dan Frankie daripada baka English Springer Spaniel, masing-masing akan dikendalikan oleh pegawai bomba Tony Anak Albert Mani dan Y.Thibagaran.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah, Sarawak dan Tugas-Tugas Khas) Armizan Mohd Ali pula berkata kedua-dua anjing itu akan dibawa bersama untuk memastikan pasukan penyelamat Malaysia dapat melaksanakan operasi SAR dengan lebih berkesan.

Beliau juga berkata pihaknya dimaklumkan ketika melaksanakan misi SAR, pasukan pertama SMART yang sudah tiba di Gaziantep berdepan beberapa cabaran yang agak besar iaitu cuaca ekstrem di lokasi bencana, koordinasi logistik dan pengangkutan serta faktor keselamatan geopolitik. 

"Namun begitu, semangat seluruh anggota yang terlibat tetap tinggi dan cabaran yang dihadapi dapat ditangani dengan kerjasama Disaster and Emergency Management Presidency (AFAD) Turkiye.


ANJING

ADLAH KAWAN

MANUSIA PALING

SETIA

KHALAS

BERITA PECAH - SAPA MELETUPKAN PAIP GAS RUSIA?


SEYMOUR HERSH

PEMECAH BERITA

SEDUNIA

KHALAS

Seymour Hersh


SOSOK INI WARTAWAN TERHANDAL
PEMECAH BERITA MY LAI MASSACRE 1969
PEMECAH BERITA ABU GHRAIB 2004

PETANG INI
SOSOK BERUMUR 85 TAHUN
MEMECAH BERITA
AMERIKA , NORWAY, 
 CIA  DAN GERAK KHAS
BERTANGUNG JAWAB
MELETUPKAN PAIP GAS RUSIA
DENAGN SEGALA BUKTI
KHALAS

TEATER ATAU SANDIWARAUmno diberi masa 60 hari jelaskan usul tidak bertanding, kata Zahid


UMNO mempunyai masa 60 hari untuk memberi penjelasan terperinci mengenai usul tidak bertanding bagi dua jawatan tertingginya yang diluluskan pada perhimpunan agung parti baru-baru ini, kata Ahmad Zahid Hamidi.

Presiden Umno itu berkata arahan ini adalah daripada Pejabat Pendaftaran Pertubuhan (RoS) sambil menambah Umno sudah bertemu jabatan itu dua kali berhubung perkara berkenaan.


WOIT

INI TEATER

ATAU

SANDIWARA

KAH KAH KAH

KHALAS

KE MANA MASA DEPAN POLITIK KHAIRY


KJ NAK MASUK

PARTI MANA ?

KHALAS


Unknown commented on
 "KJ MASUK PKR ?"

Kj kalau sungguh nak jadi PM lah, permulaan terbaik masuk parti amanah. Amanah ni islamik sgt pun tidak,open sangat pun tidak...pastu kerja keras rampas terengganu dari geng Hadi awang, jd MB terengganu, majukan terengganu...barulah nampak mcm calon PM. Bukannya nak sedap2 join parti yg kuat Dan nak negeri yg sedap2 saja.

PAKISTAN PECAH SEKALI LAGI ?


PAKISTAN 

PECAH SEKALI LAGI ?

KAH KAH KAH

AMIN

KEJAYAAN MAIL BERA PENJARAKAN NAJIBKEJAYAAN

 MAIL BERA

PENJARAKAN NAJIB

KHALAS

panglimo potaseh commented on 
"MAIL BERA MAKIN 
BERANI TIBAI ZAHID"

Silap Mael Bera ia lah beliau tak melantik Dafi AF sebagai penasihat ekonomi.. kahkahkah.. Dafi pun ada digri apa ..

Unknown commented on
 "BILA PENCEN JADI BIJAK"

Masa ada kuasa buat senyap, buat Bodoh, ada masyuk terima senyap senyap, tak mahu kacau, bila pencen terus nak jadi suci dalam debu, suci murni, terus lantang hebat belaka kah kah kah musang Hassan apa khabar

Unknown commented on
 "MAIL BERA MAKIN
 BERANI TIBAI ZAHID"

Aik bila pencen tetiba jadi berani kah kah kah masa duduk kerusi PM tak berani, takut hilang kerusi kah kah mudah mudah baca cara orang begini, budaya polis di pencen kan

BELON NIKMAT


BELON NIKMAT

KHALAS

Unknown commented on
 "BELON DARI CHINA"

Kah kah kah ini bagus sekali, belon nikmat, kalau ada susu tambah nikmat protein, kalau tarak nikmat hisap botol kosong kah kah kah, biar panjang nikmat jangan panjang sengketa hasad dengki kah kah syukur alhamdulliah segala

TENTERA AMERIKA KEMBALI KE PILIPINATENTERA AMERIKA

KEMBALI KE PILIPINA

KHALAS

APA JADI BILA SUHU NAIK


APA JADI 

BILA SUHU NAIK


Suhu planet dunia kita seharusnya ialah 15C - Darjah Centrigrade.  Suhu planet Mercury 167C. Suhu planet  Venus 464C. Cuaca di dua planet ini terlalu  panas seperti air menggelegak. Tidak memungkin manusia hidup di planet ini.

Iklim bumi kita ini cukup ngam. Tidak panas dan tidak terlalu sejuk. Iklim bumi kita ini dianggap iklim Goldilocks.  Ada wilayah panas dan ada wilayah  sejuk.

Wajib disedari juga suhu  iklim bumi kita ini telah  naik 1C semenjak tahun 1880. Pemanasan global sedang berjalan.

Tahun 1880 diambil sebagai tarikh patokan suhu iklim dunia kerana di zaman ini kuasa elektrik di temui. Ini permulaan era Revolusi Industri Ke Dua.

Ditahun ini muncul tenaga elektrik dan teknologi  di mana kilang-kilang didirikan untuk mengeluarkan produk dengan banyak.

Tenaga elektrik dijana dengan pembakaran arang batu. 

Kenapa  iklim dunia berubah dan kenapa suhu bumi naik telah kita ketahui. Sebab musababnya telah kita  kenal. 

Kita – umat manusia – bertanggung jawab membawa kepada perubahan iklim dunia kita ini. Pemanasan global ini adalah hasil dari perbuatan dan tindak tanduk umat manusia.

Kali ini saya mahu memberi gambaran bagaimana jika  suhu iklim bumi kita ini terus berubah. Apa akan terjadi kepada umat manusia. Apa akan terjadi kepada binatang, haiwan dan tumbuhan – pokok dan kayu kayan.

Sedarlah:  bayi yang dilahirkan pada tahun 2023 ini akan merasakan keadaan persekitaran mereka akan lebih panas dari yang dilalui oleh datuk nenek moyang mereka. 

Malapetaka akan menimpa kita semua. Ombak panas akan sampai. Kemarau berpanjangan. Bumi subur akan jadi gersang, kering kontang dan akhirnya menjadi padang pasir.

Apa yang saya tulis ini  bukan berniat untuk menakut-nakutkan sesiapa pun. Tulisan ini bukan  menjanjikan kedatangan Dajjal sebelum munculnya Imam Mahadi. 

Tulisan ini bukan berasaskan fake news atau berita palsu. Tulisan ini menyatakan apa yang sedang berlaku. Berasaskan kajian dan fakta ilmiah dari ilmuwan dan para saintis pengkaji cuaca.  Bukan  dari mimpi untuk menakut-nakut para pembaca.

Biar saya gunakan metafora tentang manusia hari ini. Ketika ini kita semua seperti katak  terapung di air dalam periuk di atas api. 

Api ini sedang membakar periuk secara perlahan-lahan hinggakan katak tidak sedar dan tidak melompat  keluar. Atau berusaha untuk menyelamatkan diri.

Saya cuba memberi ingatan kepada Sang Katak bahawa air dalam periuk semakin panas. Akhir akan menggelegak dan katak akan direbus mati. Amin.

Metafora yang saya nyatakan disini berasakan kenyataan  NASA  (National  Aeronautics Space Administration ) ajensi kaji selidik ruang  angkasa lepas  milik Amerika.

Mengikut NASA  sembilan tahun kebelakangan ini suhu bumi makin panas berpandukan rekod rakaman suhu bermula dari tahun 1880.

Suhu telah naik sebanyak 1.1 C lebih panas  berbanding dengan pukul rata suhu dalam kurun ke 19.

Bumi yang panas sedang mencairkan air batu di Kutub Utara dan Selatan. Mencairkan glasier  di wilayah pergunungan. Kecairan air batu ini akan menambah kenaikan air laut.

Hampir 10 % warga dunia ini duduk berhampiran dengan air. Pukul rata jaraknya  sepuluh meter dari tebing air. Pada ketika ini air telah naik sebanyak ½ meter semenjak  tahun 2015.

Para saintis yang membuat ramalan dalam tahun 2100 air akan naik setinggi dua kaki.

Justeru Presiden Jokowi telah mengambil langkah yang tepat. Jakarta – ibu negara Indonesia telah dipindahkan ke Nusantara. Ini penempatan baru ibu negara Indonesia di wilayah Kalimantan yang lebih tinggi dan selamat.

Saheh - Jakarta sedang tenggelam. Begitu juga satu hari nanti kota London di sebelah Sungai Thames dan  New York yang terletak di tepi laut. 

Kota dan bandar di kawasan rendah di tepi laut akan menjadi mangsa air. Begitu juga  dengan pulau-pulau  di Lautan Pasifik , Lautan  Hindi dan Lautan Atlantik.

Bukti sahih ialah beberapa pulau di Kepulauan Fiji telah mula tenggelam. Warga di pulau ini berpindah ke  tempat yang lebih tinggi atau meneroka pulau baru. Tenggelamnya pulau mereka bermakna lupus sejarah tamadun peninggalan datuk nenek moyang mereka.

Manakala Pulau Maldives di Lautan Hindi juga sedang tenggelam. Setiap kali  air laut pasang banyak kawasan akan  di masuki air.

Semenjak beberapa dekat kebelakangan  1/3 Maldives sudah tenggelam. 

 Mengikut ramalan  World Bank, with "future sea levels projected to increase in the range of 10 to 100 centimeters by the year 2100, the entire country could be submerged"

Tahun 2100  Pulau Maldives ini akan hanya menjadi ingatan. Banci tahun 2021 terdapat 521,457 warga Maldives - jantan betina kecil besar tua muda.  

Ke mana mereka akan melarikan diri ? 

Hakikatnya kawasan rendah di pesisir laut akan menjadi mangsa awal.

Mari kita  lihat lembah delta Ganges dan Brahmaputra terletak di Bangladesh dan di Bengal Barat. Lembah seluas 100,000  km persegi ini adalah delta yang terluas dalam dunia. 

Ada seramai 260 juta warga hidup di lembah ini. Seramai 160 juta di Bangladesh dan 100 juta di Bengal. Ini wilayah bumi yang amat subur.

Apabila air laut naik maka banyak kampung tenggelam di Bangladesh dan di Bengal. Ini perkampungan petani kecil. Di mana  keluasan tanah  mereka tidak sampai 2 ekar.

Petani kecil ini berjumlah 600 juta. Kita akan temui mereka di Amerika Latin, di Afrika dan di Asia. Jangan pandang enteng - petani kecil ini. Mereka   mengeluarkan 1/3 dari bahan makanan dunia. 

Bila perkampungan mereka tenggelam maka mereka akan berpindah. Rantai makanan akan terputus. Pengeluaran makanan hilang.  

Di Bangladesh kota Dacca kini menjadi pusat pelarian warga dari kampung-kampung yang tenggelam. Kini kota Dacca makin sesak dan padat. Ditambah pula dengan kemasukan pelarian dari Rohingya.

Perubahan iklim di Bangladesh membawa bencana air. Di wilayah lain seperti di Somalia , Kenya di benua Afrika  atau  Geutamala di Amerika Latin petani kecil  kekurangan air untuk bercucuk tanam.

Di wilayah ini pemanasan global dan perubahan iklim membawa  mudarat kemarau berpanjangan.  Hujan tidak sampai.

Panen gagal. Tanaman mati kering tanpa air. Haiwan ternakan mati kehausan. Petani kecil anak beranak lari ke kota dan bandar mencari perlindungan. Bandar dan pekan menjadi padat.

Manakala petani kecil yang ladang kering kontang di Amerika Latin dan Amerika Tengah akan melarikan diri ke Amerika Utara. Mereka menyerbu masuk ke Mexico  untuk menembus masuk ke Amerika Sarekat.

Pelarian dari Amerika Latin ini bukan pelarian perang tapi pelarian ekonomi.  Amerika Sarekat menjadi  tempat mereka mencari perlindungan.

Hari ini kita selalu terbaca berita  mayat bergelimpangan di tepi pantai Itali atau Greece. Ini mayat warga Afrika  yang ingin masuk ke Eropah Barat. Kapal mereka karam di tengah laut di pukul badai atau bocor atau terlalu padat.

Tujuan  mereka menuju Eropah ialah untuk memulakan kehidupan baru.

Fakta ada menunjukkan sebahagian  lari kerana perang. Atau kerana politik negara  kacau bilau. Tapi majoriti lari kerana bumi  pertanian mereka gersang dan kering. Kemarau berpanjangan .  Mereka  tidak ada pilihan melainkan cuba merempuh masuk secara haram ke Eropah.

Rata-rata mereka ini adalah pelarian ekonomi bukan  pelarian politik - economic refugees  bukan  political refugees.

Kedatangan  refugee ini tidak disukai oleh warga asli Eropah. Warga asli menolak pendatang  yang akan mengubah gaya hidup dan tatasusila penduduk asal.

Maka  babak ini di katakan  rasisma . Hakikatnya  pendatang mangsa  bencana alam  sedang  membawa porak peranda ke dalam masyarakat Eropah yang liberal  dan  sekular.

Apakah ini rasisma kerana penduduk asal  mempertahan gaya hidup mereka yang sekular.

Bayangkan jika negara China di langgar kemarau berpanjangan akibat pemanasan global. Ramai warga  China akan  meloroh lari ke Vietnam, ke Siam dan  ke Malaysia.  Sabah , Sarawak dan Kalimantan akan menjadi  sasaran rakyat China. Senario ini bukan mustahil. Bibit-bibit dan tanda-tanda  telah wujud.

Buktinya  ialah Pulau Bidong dan Pulau Babi Besar. Dua pulau ini telah  di ceroboh oleh warga Vietnam  yang lari dari Perang Vietnam pada tahun 1974. 

Ketika ini kita di Malaysia  sedang menerima  refugee dari Rohingya dan Myamar. Bayangkan  jika kemarau berpanjangan di Myanmar atau Bangladesh atau banjir melanda Bangladesh seperti melanda Pakistan pada  bulan Jun 2022 lalu. 

Apa akan terjadi ? 

Saya amat yakin Malaysia akan  diserbu pelarian ekonomi akibat dari malapetaka iklim.

Amat jelas disini kesan pemanasan global, kesan rumah hijau  sedang merobek susunan sosial masyarakat yang wujud pada ketika ini . Perubahan iklim ini  ikat berikat. Semua kait mengait.  Semua ada sebab dan akibat.

Kajian memperlihatkan semenjak tahun 1990  jumlah orang pelarian ke  Amerika Sarekat bertambah empat kali ganda. Ini juga selari dengan empat kali lebih kerap berlakunya kemarau di Amerika Latin.

Pada 21 Mac 2022 majalah The Economist telah  memetik kata-kata Setiausaha Agong (PBB) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu Antonio Guterres : ‘... kita sekarang dalam ICU dan sedang nazak....’

Kata-kata ini disampaikan di Persidangan COP26 di Glassgow Scotland pada  November 2021. COP – Climate Change Conference of the Parties – adalah lembaga yang ditubuhkan oleh PBB.

Setiap tahun PBB akan mengadakan persidangan COP. Pe
mimpin negara, para saintis, pakar kaji cuaca dan juga wakil NGO akan bertemu dan berbincang untuk  mencari jalan keluar dan menyelamatkan umat manusia diari malapetaka cuaca.

COP telah berjalan sebanyak 27 kali. Kali pertama di Berlin pada tahun 1995. Kali terakhir  COP27 bersidang pada bulan November 2022  di Sharm el-Sheikh Mesir.

Saya memaksa diri untuk  bercakap jujur disini. Walau pun kita  dalam keadaan nazak – dalam ICU – tetapi langkah-langkah bijak dan betul untuk membendung kenaikan suhu dunia masih gagal dilakukan.

Katak masih lalai dalam air yang belum menggelegak.

 Terlalu banyak songel dan terlalu banyak cekadak yang menghalang langkah tepat dijalankan demi menahan kenaikan suhu  planet bumi. 

Apa yang  songel. Dan siapa  yang menghalang. Betulkah ada sabotaj. Sila tunggu pencerahan. Amin. (TT)
   

TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
THE MALAYSIAN INSIGHT.COM
https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/427367 

MB KEDAH JADI BOMOHSanusi ramal PH-BN bakal ‘bercerai


ALOR SETAR: ‘Perkahwinan’ antara Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) yang membentuk Kerajaan Persekutuan ketika ini dijangka tidak bertahan lama dan bakal berakhir dengan kegagalan. Ketua Pengarah Pilihan Raya Pas, Muhammad Sanusi Md. Nor berkata, beliau menjangkakan kerjasama itu akan berakhir dengan ‘penceraian’ disebabkan kesukaran dihadapi kedua-dua pihak untuk mempertahankannya. “Sama ada talak tiga, dua atau satu,…

WOIT

SEMENJAK BILA

MALAON INI

JADI BOMOH

KAH KAH KAH

DAH PANDAI

MENILIK NASIB

ORANG

KAH KAH KAH

KES SAMAN PMX

APA JADI

AMIN

BILA KES SAMAN

BERMULA

KHALAS

KJ MASUK PKR ?Khairy adalah aset, kami sedia bekerjasama, kata Muda

KHAIRY Jamaluddin mempunyai pengikut yang ramai dalam kalangan belia dan Muda tidak sabar untuk bekerjasama dengannya jika bekas pemimpin Umno itu memutuskan untuk bertanding dalam pilihan raya negeri akan datang, kata setiausaha agung parti itu.

Amir Hariri Abd Hadi berkata, walaupun bekas menteri kesihatan itu memulakan parti sendiri, mereka sanggup berbincang dengannya.

“Walaupun dia menyertai parti lain atau menubuhkan parti sendiri, Muda sedia berbincang bagaimana kami boleh maju bersama.

“Pengalaman beliau (Khairy) dalam politik akan sangat bermanfaat. Beliau mempunyai pengikutnya sendiri dan kita boleh lihat ramai belia memandang tinggi kepadanya,” katanya kepada The Malaysian Insight.

APAKAH KJ

AKAN MASUK

PKR ?

KAH KAH KAH

ATAU MASUK

PARTI MUDA

KAH KAH KAH

ATAU MASUK

MIC

KHALAS

CHINA MERAH SEDANG MENGANCAM DUNIACHINA MERAH

SEDANG MENGANCAM

DUNIA

KHALAS

BERI ANAK KONTREK - BALA SAMPAI ?BALA SAMPAI

PASAI APA ?

KAH KAH KAH

 PASAI BERI 

ANAK KONTREK 

TALIKOM KE

KASH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "AL-FATIHAH"

Tuan TT tolong Tanya President Al Punat, Al Kawahli. Ini ujian atau satu bala sebab Turkiye tak ada parti Pas disana?

BIJAK SONGLAP


BIJAK SONGLAP

AMIN


Unknown commented on
 "KJ ADA FULUS ?"

Lagi pandai lagi laju songlap, bukan nak rendah orang sekolah oxford, cuma dulu pemimpin sekolah dorm six, jarang curi, jarang tipu, bukan semua, tapi sejak akhir akhir ini semua master tapi scam laju curi laju rasuah lagi laju, sekolah ajar jadi cerdik, mereka pulak nak jadi kaya cepat cara tak betul, kalau bukan sebab anak menantu, oxford duduk tepi saja beb kah kah kah dapat peluang saja terus mahu rasuah curi curi satu Malaysia kah kah kah