Khamis, 12 November 2015

KESAH BIK MAMA

LAGi LAGi

BiK MAMA


SEMUA PENDATANG


SEMUA PENDATANG
mca cina pdatang, mic hindu pendatang..jgn2 diorg nak ngata mahatir kot..mahatir pendatang dari kerala..mkeveyaas parti ppp pun pdatang..zahid,jamal dari tanah jawa, najib bugis makassar..kturunan sultan perak dari aceh diponogoro..pameswara palembang..

umno lagi jauh pdatang , phasilan british, langsung takda bunyi melayu..nogori sembilan pdatang dari bukit tinggi sumatra.dikabarkan kalo nak jd yamtuan wajib mandi adat di bukit tinggi dgn syarat2nya.tsilap gaya mkn tuan, tp jgn risau warna emas kuning bole jd barang tukaran utk mbeli kdudukan,pawang2 sedia mbantu.

manusia asal syurga dan mjd pdatang dibumi..hanya tuan presedeng sotong je tau jalan mana nak menuju ke syurga abadi dan penuh bidadari..tangannya byk, keupayaan kecekapan mnukar color mjd kekuatan hakiki bahawa tuhan telah memilihnya mjadi ahli pilihan bg mlaksanakan misi duniawi..kahkahkah.. on DATANG DARI MANA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 11/11/15
------------

INI JAGA MARUAHINi MARUAH


BANi MELAYU

WAJIB KAJi

CARA WARGA

ASAL CANADA

JAGA MARUAHCanadian indigenous, environmental groups urge Trudeau to reject Petronas project

Unprecedented opposition has been mobilised calling for new Canadian prime minister Justin Trudeau to reject the Petronas Pacific Northwest (PNW) liquefied natural gas (LNG) plant proposed for Lelu Island and Flora Bank in Canada. 

The open letter by Lax Kw’alaams hereditary chief Yahaan (Donnie Wesley) to Trudeau, supported by various groups made up of Northern British Columbia indigenous leaders, scientists and environmental organisations also demanded for Trudeau to cancel test-drilling at the site.

 Lelu Island, which is also known by the native name of Lax U'u'la, is part of Yahaan's tribal territory of the Gitwilgyoots.

"The urgent letter from hereditary chief Yahaan states that 'PNW LNG is poised to cause irreparable damage to the second largest wild salmon run in Canada, and is a potential catastrophe for the fisheries economy thousands of people depend on'. 

"Scathing new findings released in October by the Skeena Fisheries Commission and Simon Fraser University concluded that the updated PNW LNG proposal 'disregards science' and 'poses significant and unacceptable risks to Skeena Salmon and their fisheries'," Lax Kw'alaams added. 

- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/canadian-indigenous-environmental-groups-urge-trudeau-to-reject-petronas-pr#sthash.pScJXx6u.dpuf

PENJAGA MARUAH
 BANI MELAYU


-------------

SESAMA BERINGATiNGAT

MENGiNGATi

SESAMA KiTA

KOMENTAR
mari kita semua berhati hati
politik semakin tegang
politik untuk merebut kuasa
apa dia dibelakang kuasa
dibelakang kuasa ialah
harta kekayaan dunia

KERETA SALAHUDIN
kereta salahudin disabotaj
bukan satu yang baru

dari surah s.husin ali
kita pernah terbaca
bagaimana  tuan syed
yang sedang membonceng
sebuah motosikal
hampir maut apabila
kereta dari belakang
tetiba datang melanggar
ini berlaku di kelantan
Isteri Husam didakwa terima ugutan bunuh


Ketika ketegangan  Husam Musa dan PAS, anggota keluarga bekas naib presiden PAS itu didakwa menerima ugutan bunuh.
Bekas rakan seperjuangannya dalam PAS sebelum ini, Salahuddin Ayub berkata beliau dimaklumkan oleh Husam bahawa kejadian berlaku dua hari lalu.
Salahuddin, yang kini berada di Kelantan, berkata ugutan itu dibuat melalui SMS dan laporan polis sudah dibuat pada hari yang sama.
Beliau bagaimanapun enggan membuat sebarang spekulasi berhubung sebab ugutan itu dibuat selain enggan menuduh mana-mana pihak.
“Dalam keadaan tegang sebegini (antara PAS dan AMANAH) saya tidak boleh membuat sebarang kenyataan,” kata bekas naib presiden PAS itu yang kini pemimpin nombor dua Parti Amanah Negara (AMANAH).
Malaysiakini sedang mendapatkan reaksi Husam berhubung perkara itu.
Sementara itu keganasan nampaknya tidak terhad kepada keluarga Husam saja kerana Salahuddin sendiri mengalami 'cabaran' yang dipercayai ada kaitan dengan gerakan AMANAH di Kelantan.
Pagi tadi, kata Salahuddin, salah satu tayar kenderaan pacuan empat rodanya ditoreh dipercayai dengan benda tajam.
Menurut bekas Naib Presiden PAS itu, beliau bersama rakan pada awalnya tidak menyedari sabotaj tersebut sehinggalah kenderaan yang mereka naikinya hilang kawalan dan hampir merempuh sebuah motosikal.
Bagaimanapun, Salahuddin berkata, beliau tidak membuat laporan polis berhubung kejadian itu dan menyifatkan ia cuma “kerja budak-budak nakal”.
Katanya, tayar ditoreh itu adalah yang berada di bahagian kiri depan kenderaannya.

---------------

AWAS MAT NIGERIA
AWAS!

MAT NiGERIA

DAH PiNDAH

KE MALAWi


Polis: Jangan terperangkap 'scam call' dari Malawi


Orang ramai dinasihatkan supaya tidak membuat panggilan balas ke nombor tidak dikenali dari Malawi bagi mengelakkan kerugian.
Ketua Komunikasi Korporat Polis Diraja Malaysia (PDRM) ACP Asmawati Ahmad berkata hari ini, mangsa yang membuat panggilan balas ke nombor +265882615012 dan +265882615017 akan menanggung caj panggilan yang tinggi oleh penyedia perkhidmatan terbabit.
Dalam satu kenyataan Asmawati berkata, semakan PDRM terhadap panggilan 'missed call' dari nombor berkenaan mendapati ia dibuat dari Malawi, bertujuan memerangkap penerima panggilan.
"Ia diklasifikasikan sebagai 'Harrasment Call Terror' atau 'Scam Call' oleh beberapa laman sesawang antarabangsa," katanya.
Menurut maklumat dari applikasi whatsapp panggilan ke Malawi dikenakan caj tinggi hingga USD150.

--------------

KIRAAN MULA DARI MANA?ENAM BULAN

DARi MANA

MULANYA?

KOMENTAR
najib kata dalam masa
enam bulan kes 1MDB
akan selesai
persoalan ialah
dari enam bulan mana?
bila kiraan bermula?
Isu 1MDB Akan Selesai Dalam Masa Dua Bulan Lagi ...

www.mstar.com.my/berita/...semasa/.../1mdb-dua-bula...

Translate this page
Oct 15, 2015 - "Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) telah memberi kenyataan bahawa isu 1MDB akan diselesaikan dalam masa enam bulan  ...

Muhyiddin harap isu 1MDB selesai dalam 6 bulan seperti ...

www.bharian.com.my/node/88503

Translate this page
Berita Harian
Oct 12, 2015 - Untuk berlaku adil kita tunggu masa," katanya dalam sidang media atas jemputan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad di  ...

Hutang 1MDB selesai dalam tempoh enam bulan | Free ...

www.freemalaysiatoday.com/.../h...

Translate this page
Free Malaysia Today
Aug 13, 2015 - Hutang 1MDB selesai dalam tempoh enam bulan ... lancar dan diyakini dapat mengurangkannya dalam masa empat hingga enam bulan.

1MDB: Siasatan dijangka selesai dalam masa 3 bulan

www.harakahdaily.net/.../37851-1mdb-siasatan-dijang...

Translate this page
Oct 13, 2015 - KUALA LUMPUR: Hasil siasatan Jabatan Audit Negara terhadap akaun 1Malaysia Development Berhad (1MDB) akan dikeluarkan dalam ...

Isu 1MDB dijangka selesai dua bulan lagi, kata menteri ...

www.themalaymailonline.com/.../isu-1mdb...

Translate this page
Malay Mail
Oct 15, 2015 - “Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Razak) telah memberi kenyataan bahawa isu 1MDB akan diselesaikan dalam masa enam bulan bermakna  ...
www.malaysiakini.com/news/315769

Translate this page
Malaysiakini
Oct 15, 2015 - "Perdana Menteri (Datuk Seri Najib Tun Razak) telah memberi kenyataan bahawa isu 1MDB akan diselesaikan dalam masa enam bulan  ...

Selesai Masalah 1MDB dalam 6 Bulan: Apa yang Dijual ...

www.keadilandaily.com/selesai-masalah-1mdb-dalam-...

Translate this page
Sep 10, 2015 - Selesai Masalah 1MDB dalam 6 Bulan: Apa yang Dijual, Digadai, ...kewangan 1MDB akan mengambil masa 6 bulan sejak bulan lepas.

---------------

JAI DAN EZI MANDI LAUT


PESTA CAHAYAPESTA CAHAYA
untuk sama
merayakan pesta cahaya
jai dan ezi
telah turun ke laut
bertemu kawan kawan baru
bertemu dengan elis
yang sedang berpesta
dengan kaum keluarga


--------------

SATU AMAL JARIAH

AMAL JARiAH


JAMiL KHiR
NOW dakwa keluarga pemimpin Wanita Umno Kelantan raih pendapatan RM80,000 sebulan 

Pusat Pemantauan dan Pendedahan Maklumat Kebangsaan (NOW) hari ini sekali lagi mendedahkan kepincangan sebuah yayasan di bawah Jabatan Perdana Menteri.
Pengarah NOW, Akmal Nasir mendakwa, seorang pemimpin Wanita Umno Kelantan serta keluarganya mempunyai 14 jawatan berbeza dalam yayasan itu, memperoleh pendapatan hampir RM81,700 sebulan.
Wanita Umno yang berada di kedudukan kedua tertinggi di yayasan tersebut menerima gaji dan elaun RM45,500 sebulan dengan memegang 7 jawatan, manakala anak lelakinya turut memegang jawatan sebagai pengarah, dan menerima gaji dan elaun bulanan RM31,200.
Bukan itu sahaja, suami wanita berkenaan turut dilantik menjadi fellow yayasan itu dengan dibayar elaun RM5,000 sebulan.
"(Maklumat) ini pun merupakan pendapatan tahun lepas. Tahun ini mungkin ada kenaikan.
"Perkara itu disahkan melalui surat elaun bulanan," kata Akmal pada satu sidang media di Kuala Lumpur hari ini. 
Pada sidang media itu, Akmal turut mendedahkan beberapa bukti dalam bentuk surat pengesahan elaun bulanan, carta organisasi yayasan dan surat tawaran lantikan jawatan.
NGO itu turut mendedahkan seorang lagi individu yang memegang 12 jawatan, termasuk berstatus presiden dan pengerusi, memperoleh pendapatan RM73,000 sebulan.
Justeru, NOW menggesa perkara tersebut diperjelaskan, memandangkan tugas mereka sepatutnya memantau pengurusan dan memastikan sumbangan derma orang ramai tidak disalah gunakan dan sampai kepada mereka yang layak menerima.
"Sebaliknya, mereka menjadi penerima sumbangan dan manfaat terbesar. Bagaimanakah perkara seperti ini boleh berlaku?" soal Akmal.
Yayasan itu berada di bawah pengawasan menteri yang menjaga hal ehwal agama Islam,  Jamil Khir Baharom
Beliau setakat ini tidak memberi sebarang respons kepada panggilan dan mesej dari The Malaysian Insider bagi menjawab dakwaan dibuat NOW itu.
NOW akhir-akhir ini sering membongkar kegiatan rasuah oleh yayasan berkaitan kerajaan tersebut yang menerima sumbangan dari orang ramai dan juga geran kerajaan.
Awal minggu ini, NOW mendedahkan penglibatan yayasan itu dalam menyalurkan RM223,000, kononnya bagi program kemasyarakatan ketika pilihan raya kecil Rompin pada Mei tahun ini, tetapi sebaliknya ia disalurkan kepada seorang pemimpin Wanita Umno Kelantan.
Pemimpin Wanita Umno itu juga disiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia kerana menyalahgunakan dana bantuan banjir yang diamanahkan kepada yayasan itu untuk mangsa banjir di Kelantan.
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/now-dakwa-keluarga-pemimpin-wanita-umno-kelantan-raih-pendapatan-rm80000-se#sthash.6piNoO71.dpuf


KAH KAH KAH

woit
ini namanya 
perniagan kaum keluarga
ini namanya 
syarikat anak beranak
ini namanya
syarikat abang adik
kah kah kah
yang cilakanya
duit kita kena rembat
kah kah kah

iHUP MELAYU

-------------

WASPADA TANAH RUNTUHBERHATi HATi

WASPADA

TANAH

RUNTUH


Tanah runtuh: JKR hantar pakar forensik

Kementerian Kerja Raya akan menghantar pasukan pakar forensik Jabatan Kerja Raya (JKR) bagi meninjau keadaan kawasan tanah runtuh di Km52.4 Lebuhraya Kuala Lumpur-Karak, esok.

Bomba sahkan dua kenderaan terperangkap

BENTONG - Terdapat dua kenderaan dilaporkan terperangkan dalam kejadian tanah runtuh telah berlaku di Kilometer 52.5 Jalan Lentang - Bukit Tinggi sekitar jam 7.04 malam tadi.

------------

LAWAK BESAR PAGI INI
TiDAK SUSAH

UNTUK 

DiFAHAMi


Rakyat semakin faham pelaksanaan GST - TKP Kastam 

GEORGETOWN: Penerimaan orang ramai terhadap Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) kini bertambah baik berikutan tidak ada banyak aduan berhubung pelaksanaan cukai baharu itu.

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/semasa


SEMUA FAHAM

DUiT DALAM

SAKU KURENG

BARANG NAiK

iNGAT RAKYAT

NGEK  NGOK
------------

PROGRAM ANAK MUDA DI SELATANKiTA FORUM

JUMAAT MALAM
DI JAY BEE
Bagi yang berkelapangan, Jumaat jam 9 malam, boleh turut serta program kami, anjuran KITA FORUM, menampilkan sosok Benz Ali sebagai panelis, akan bercakap tentang Gerakkan Jalanan dan sumbangannya kepada masyarakat. Aku akan jadi moderatornya. Lokasi, ROOST, sekitar Bazar Karat, Johor Bharu. Jom buat ramai.
----------