Khamis, 5 September 2013

PAKATAN RAKYAT DAPAT 52% DARI UNDI POPULAR


LOGI KENA SELIPAR


Minyak: BN bukan kerajaan popular semata-mata - TPM

JOHOR BAHRU 5 Sept. - Muhyiddin Yassin menegaskan, Barisan Nasional (BN) sentiasa berusaha menjadi kerajaan yang bertanggungjawab dan bukan popular semata-mata apabila menaikkan harga minyak baru-baru ini.

Timbalan Perdana Menteri berkata, tindakan menaikkan harga petrol RON 95 dan diesel sebanyak 20 sen bukan bertujuan membebankan rakyat, sebaliknya mahu memperkukuhkan ekonomi negara.

Beliau berkata demikian semasa merasmikan Program Semarak Kasih di Kampung Maju Jaya, di sini hari ini. - MELOYO ONLINE

MUKA KENA SELIPAR

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... TAK PERLU  CAKAP TAK NAK JADI POPULAR.... kah kah kah..

kah kah kah... PRU13 BARU SELESAI.... kah kah kah...

kah kah ...GEROMBOLAN KETUANAN MELAYU MEMANG TAK POPULAR... kah ah kah..

kah kah kah...52% RAKYAT MALAYSIA SUKA PAKATAN RAKYAT... kah kah kah..

kah kah kah... GEROMBOLAN HANYA DAPAT 47% UNDI POPULAR... kah kah kah..

kah kah kah... SAHEH MEMANG TAK POPULAR.... kah kah kah...

woit...BUKAN SAHAJA TAK POPULAR... MALAH DI BENCI... kah kah kah..


BENDERA 
MALAYSIA MERDEKA

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

--------

KALAU BANGANG JANGAN BERI TAHU ORANG LAIN

    IGP dakwa Pak Samad menyusup ke rumah
Ketua polis negara  Khalid Abu Bakar mendakwa polis terpaksa menahan  A Samad Said selepas pengerusi bersama BERSIH itu menyelinap masuk ke rumah pada tengah malam kelmarin.

Katanya, polis pada awalnya mengunjungi rumah A Samad pada Selasa malam lalu namun sasterawan negara itu hanya pulang pada tengah malam dengan senyap-senyap.

Pasukan polis yang sedang menunggu pada masa itu menahan A Samad sebaik beliau pulang, kata Khalid dalam satu sidang media hari ini.

Katanya, polis sebelum itu telah meminta A Samad menyerah diri tetapi permintaan tersebut tidak dipenuhi.


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... MENYUSUP INI APA MAKNANYA.... kah kah kah..

kah kah kah.... INI POLIS BANGANG..... kah kah kah...

kah kah kah... FLET PAK SAMAD TINGKAT 9 ... NAIK LIFT.... kah kah kah..

kah kah kah...KEPALA  BANA  MENYUSUP APA?.... kah kah kah...

kah kah kah...KALAU DUDUK DALAM KHEMAH BOLEH MENYUSUP... kah kah kah...

woit... MENYUSUP... KALAU RUMAH ADA PAGAR.... kah kah kah

kah kah kah.. KALAUYBANGANG JANGAN BERI TAHU ORANG LAIN.... kah kah kah...

kjah kah kah...MALU ANAK BINI.... kah kah kah

SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
----------

SASTERA BODEK? KAH KAH KAH
 APA BILA PAK SAMAD
BANGUN MELAWAN
52% warga malaysia mula mengenal
penulis salina
KOMENTAR TUKAR TIUB
sasterawan negara di malaysia ini
tidak memiliki apa apa makna
ini shiok sendiri
tak ada sapa pun baca kerja seni mereka

buku anak muda
dari fixi
dari dubok
lebih ramai yang baca 
dari buku cakaran sasterawan negara

berebut rebut nak jadi sasterawan negara 
bukan melahirkan kerja seni melawan
tapi kerana kalau dapat jadi sasterwan negara
buku mereka  yang tak laku itu akan akan dijadikan buku teks
murid sekolah dipaksa membeli

saterawan  yang tidak membodek 
menggarap kerja seni bukan untuk dapat hadiah
kerja seni bukan  kerja bodek
kerja seni digarap  untuk membawa perubahan
menggarap harapan kemanusian

dalam dunia ini
hadiah tertinggi ialah hadih nobel

dalam sejarah dunia 
hanya dua sosok 
yang menolak hadiah nobel

pertama kawan le duc tho
hadiah nobel keamanan 1973
untuk perjanjian tamat perang vietnam

kedua  jean-paul sartre
hadiah nobel sastera 1964

dua dua sosok
adalah sosok kiri

SAMAD SAID
bila pak samad bagun melawan
maka barulah
sastera dilihat sebagai senjata
menegak keadilan
melawanb kezaliman


KALAU TAK BANGUN MELAWAN
anak muda
tak ambil pot

Shabery: Gelaran ‘Sasterawan Negara’ Samad Said boleh ditarik balik

 Ahmad Shabery Cheek tidak menolak kemungkinan gelaran Sasterawan Negara,  A Samad Said (gambar) boleh ditarik balik berhubung insiden kibaran bendera Sang Saka Malaya pada malam sambutan ulang tahun kemerdekaan Jumaat lalu.
Menteri Penerangan dan Komunikasi itu berkata, tindakan sedemikian hanya boleh ditentukan oleh pihak yang memberikan gelaran tersebut.
"Tidak dinafikan ia sedikit sebanyak menjejaskan gelaran itu dan tidak mustahil jika orang tidak lagi pandang tinggi kepada Sasterawan Negara," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kempen ' Bukan Jalur Tembang' atau #MYTbrg di Petaling Jaya, malam tadi.


SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
--------

TERHOTT TERBARU TERNOW!
Makluman hebahan media. Satu demonstrasi Anak Muda bantah harga minyak naik akan diadakan pada Jumaat ini bertempat di KLCC jam 2.30ptg. Anjuran Geng Kotak (PiC Oma - 0102341691) Tunjukkan amarah rakyat! Ayuh solidariti! - dijemput kpd rakan-rakan media buat liputan

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.


SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
--------

KEMPEN MEMBUKA SEJARAH

JALUR SEJARAH SANG SAKA


dari arkib tukar tiub 27 ogos 2012


BERAKHIRNYA JALUR TEMBERANG

Semenjak saya memiliki talian internet, setiap tahun saya menjadikan  bulan Ogos sebagai bulan melawan lupa dan melawan penipuan. Telah lebih dari satu dekad saya  menjalankan  kempen ini.  Saya menjadikan kempen  ini tugas suci dan rukun hidup.

Melawan lupa bukan satu kerja yang enteng. Melawan penipuan yang dirancang   memerlukan tekad. Ini bukan  tugas  mengasah batang keladi untuk dijadikan tombak.  Ianya juga bukan sesenang  menjual pelampong di Kapal Titanic.  Tetapi satelah lebih dari  satu dekad hasilnya telah mula kelihatan.

Kempen awal saya ialah mendedahkan  penipuan yang paling besar: iaitu  31 Ogos  sebagai tarikh Hari Kebangsaan Malaysia. Sebelum munculnya internet memang ramai warga sedar bahawa 31 Ogos ini satu tarikh penipuan. Warga di Sabah dan Sarawak amat sedar  tentang penipuan ini.  Di Semenanjung  ‘Pil Taikam’ yang bernama  31 Ogos  telah ditelan bulat-bulat oleh jenerasi muda. 

 Pada satu ketika dahulu  hegemoni dan kekuatan United Malays National Organisation  cukup angkuh.  Warga Sabah dan Serawak dipaksa menelan Pil Taikam dengan air liur basi. Warga Sabah dan Sarawak  dibuli dan dinjak-injak. Sejarah negara bangsa  Sabahan dan Sarawakian diketepikan.

Pembohongan 31 Ogos ini dibantu pula oleh kesah  dongeng tentang  Sabah dan Sarawak  ‘telah masuk Malaysia’. Hingga ke hari ini kesah  dongeng ini  masih lagi dijaja ke hulu ke hilir.   Penipuan fakta ini adalah kerja United Malays National  Organsiation. Mengatakan Sabah dan Sarawak ‘masuk Malaysia’ samalah saperti  menjual bangkai anjing yang dikatakan  daging kambing.

Sabah dan Sarawak TIDAK pernah masuk Malaysia.  Sabah dan Sarawak  bersama Tanah Melayu menubuhkan gagasan Malaysia. Tanpa Sabah dan Sarawak TIDAK ada Malaysia.   Malaysia bukan diwujudkan pada 31 Ogos 1957.  Malaysia diwujudkan pada 16 September 1963.

Dengan marak dan berkembangnya nasionalisma Kadazan, Murut, Iban dan  Dayak penipuan 31 Ogos telah mula dibongkar. Warga Sabah dan Sarawak tidak mahu lagi menelan Pil Taikam dan membeli dbangkai  anjing yang dikatakan daging kambing. Sabahan dan Sarawakian telah mula memiliki keyakinan diri untuk menentukan masa depan nasib mereka sendiri.

Nasionalisma  dan hak menentukan nasib   sebagai warga yang bebas merdeka telah dibantut dan ditekan oleh hegemoni Ketuanan Melayu. Kini semangat Sabah untuk Sabahan dan Sarawak untuk Sarawakian telah mula berkembang.   Justeru, tarikh 31 Ogos tidak lagi dirayakan di Sabah dan Serawak. Gila apa warga  Sabah dan Serawak  merayakan 31 Ogos?

Selama lebih dari 50 tahun United Malays National Organisation telah membebel menipu tentang perjuangan menuntut Merdeka.  Di katakan bahawa Merdeka telah diberikan oleh penjajah British melalui perundingan.  Ini adalah satu pembohongan. Ini satu penipuan.  Di zaman tanpa internet dahulu ada kemungkinan  bangkai anjing ini boleh dijual sebagai daging kambing. Tetapi hari ini mustahil  bangkai anjing ini  dapat terjual.

Jenerasi muda telah mula mengenal dan melihat imej Ahmad Boestaman, Pak Sako,  Rashid Maydin, Chin Peng, Ibrahim Yacob, Mukhtaruddin Lasso, Shamsiah Fakeh, Abdulah Sidi, Burhanuddin Helmi dan  Uztaz Abu Bakar Bakir. Kini kesedaran yang ampoh telah sampai untuk menobatkan  penjuang-pejuang  ini ke dalam tinta sejarah perjuangan melawan British.

Nama-nama pertubuhan nasionalis yang bangun berjuang melawan British kini sedang menjadi buah mulut anak-anak muda.  Kesatuan Melayu Muda, Angkatan Pemuda Insaf, Angkatan Wanita Sedar,  Parti Komunis Malaya, Partai Kebangsaan Melayu Malaya – kini mula menjadi ingatan bersama. Selama lebih dari 50 tahun gerombolan  United Malays National Organsiation telah cuba melupuskan nama-nama ini dari papan sejarah. Kerja jahat ini telah meleset gagal.

Hari ini bukan sahaja nama pejuangan  ini diingati kembali malah  anak-anak muda telah mengarap lagu, sajak dan seloka  berasaskan perjuangan mereka. Sajak dan shaer telah digurindamkan untuk mengingati perjuaangan suci mereka. Wajah mereka bukan hanya dipapan lukis malah kini sedang menjadi ikon untuk baju T anak-anak muda.

Bulan Ogos tahun lalu saya merasakan satu kejayaan besar kerana timbulnya polemik tentang Mat Indera. Sosok pejuang dari Parti Komunis  Malaya ini tidak dapat tidak adalah ikon baru dalam pensejarahan  Tanah Melayu. Selama puluhan tahun warga telah didodoikan dengan kesah dongeng Bukit Kepong.   Tetapi tahun lalu ledakan Mat Indera telah menobatkan imej pejuang ini sebagai  ikon anak muda – setaraf dengan Che dan John Lennon.

Semenjak Ogos tahun lalu   anak semua bangsa telah mengetahui bahawa rumah pasong Bukit Kepong ialah rumah pasong British. Serangan yang dipimpin oleh Mat Indera ialah serangan untuk mengahalau penjajah British. Tok Sarjan kepala rumah pasong malam itu bernama Ray Dancey.  Bendera yang tercacak di atas rumah pasong bukan Sang Saka Tanah Melayu tetapi Union Jack. Tarikh  serangan ialah malam 23 Februari 1953. Pada tarikh itu  Tanah Melayu ialah tanah jajajan British.

Memang betul ramai mata-mata Melayu  yang tewas di tangan nasionalis  Mat Indera. Tetapi menjadi Melayu sahaja tidak menjamin apa-apa. Menjadi Melayu bukan bermakna menjadi malaikat.  Melayu ini mungkin kerana desakan ekonomi  telah menjadi  mata-mata dan soldadu upahan British.   Ini fakta sejarah  yang tidak mungkin dapat disorokan lagi.

Dari dongeng Bukit Kepong yang telah terbarai, mari kita berjoget dan berdendang  dengan lagu Memula Moon. Lebih dari sepuluh tahun dahulu setiap bulan Ogos saya telah menimbulkan kes ciplakan  Memula Moon. Pada mulanya agak susah juga untuk  anak semua  bangsa  menerima hakikat bahawa lagu kebangsaan Negara-ku ini rupa-rupanya lagu ciplakan. Ciplakkan ini adalah ciplakan  kelas kedua. Lagu ini diciplakan  bukan dari yang ori tetapi ciplakan atas ciplakan. Lagu Negara-ku ini diambil dari lagu Indonesia – Terang Bulan -  yang diciplak dari Memula Moon.

Tentang ciplakan lagu Negara-ku ini gerombolan dan kuncu-kuncu United Malays  National Organsiation tidak berani berkata apa-apa. Mereka senyap seperti mayat dalam keranda. Dalam kes Mat Indera mereka bangun  menyerang. Kuncu-kuncu Ngo United Malays National Organisation telah menyinsing lengan baju  untuk bergaduh. Malah ada yang mengutuk Mat Indera dengan meniru perangai  Shahrizat Jalil  mengangkat kain untuk menakutkan orang ramai dengan hutan buluhnya.

Tidak dapat tida rakyat Malaysia telah  sedar  bahawa lagu Negara-ku ini adalah hasil ciplakan. Dalam masa yang tidak lama  Memula Moon a.k.a Negara-ku ini akan dilupuskan.  Perjalanan  sejarah kearah ini tidak dapat dibendung. Yang diciplak telah diketahui ramai. Warga Malaysia  yang memiliki hormat diri  tidak akan menerima penghinaan lagu kebangsaan mereka sebenarnya adalah hasil ciplakan.

Budaya ciplak ini   bukan hanya untuk lagu. Kini anak semua bangsa telah menyedari bahawa bendera Jalur Temberang...opps.... Jalur Gemilang itu rupa-rupanya juga diciplak  dari motif bendera Amerika Syarikat.

Jalur Gemilang kini sudah mula dikenali sebagai Jalur Temberang. Bendera ini amat jelas dilihat tidak memiliki apa-apa motif budaya tempatan jauh sekali budaya Melayu Nusantara. Motif Nusantara ialah warna merah puteh  saperti bendera Parti Pas, bendera Singapura, bendera Indonesia – malah bendera resmi parti United Malays National Organisation sendiri  membawa  merah puteh warna motif Nusantara.

Selama 55 tahun di  Semenanjung dan 49 tahun di Sabah dan Sarawak -  anak semua bangsa telah ditipu dengan Jalur Temberang.   Bertahunn-tahun bendera ini telah dipelok erat oleh United Malays National Organisation. Hasilnya,  bendera ini telah dilihat sebagai simbol kazaliman . Bendera ini telah diasosiasikan dengan  segala bentuk kerenah dan kemungkaran yang di bawa oleh United Malays Natioanal Organisation. Justeru kebencian anak semua bangsa terhadap Jalur Temberang ini bukan satu yang dapat disorokan lagi.

Sebagai bukti – tulisan ini digarap  hanya 4 hari sebelum perayaan  31 Ogos. Tidak kelihatan kereta persendirian, taxi, van atau lori yang mengkibarkan Jalur Temberang ini. Rakyat – anak semua bangsa – telah melihat bahawa bendera ini adalah hak  milik United Malays National Organisatgion. Justeru anak semua bangsa tidak ambil pot untuk mengkibarkan bendera ini.

Hanya dibanguan kerajaan  sahaja Jalur Tembernag ini berkibar. Ini kerana ada arahan  memaksa ketua pejabat memasang bendera ini. Di  kawasan perumahan , tepi jalan, di tiang leterik – semua ini adalah projek. Mat Indon dan Mat Bangla telah diupah untuk memasang bendera sebagai projek ‘ masyuuuk’ untuk Ketua Bahagian.


Tidak dapat tidak sentimen anti Jalur Temberang  telah meluas. Pada bulan Ogos tahun lalu seoarang ahli parlimen telah mencadangkan agar bendera ini  diganti. Saranan ini adalah tepat. Saperti lagu Terang Bulan, Jalur Temberang ini juga akan dihumbankan ke dalam tong sampah sejarah bersama tuan-tuannya.

Selama 55 tahun pembohongan dan penipuan ditabur. Kini pada tahun 2012 – semua telah terbarai. Kesedaran telah datang melonjak. Saya boleh menarik nafas panjang dan tersenyum kerana kempen bulan Ogos melawan lupa dan melawan penipuan telah mula menampakkan hasil.

Pada tahun 2012 ini bangkai anjing tidak mungkin dapat dijual sebagai daging kambing. Tidak  ada siapa yang bersedia menelan Pil Taikam. Opps...hampir telupa...Pil Taikam ialah  tahi kambing yang telah disira dengan gula dan dijual sebagai makjun oleh para bomoh. (TT)SANG SAKA 
KEMBALI DINOBAT
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
------------

IKUTI TWITTER TUKAR TIUB - COUNTER CULTUREikuti tukar tiub
ikuti twiter isham rais


TUKAR TIUB MULA BERKICAU

ikuti trend yang cool dan chic
ikuti counter culture
ikuti pengahasut numero uno

------------


SEJARAH TIDAK MUNGKIN DAPAT DITUTUP
 SEJARAH SANG SAKA
dan 
JALUR TEMBERANG

A. Samad Said ditahan kes kibar bendera alternatif
KUALA LUMPUR 4 Sept. - Sasterawan Negara,  A. Samad Said ditahan di rumahnya di Pangsapuri Bangsar Utama di sini, tengah malam tadi bagi membantu siasatan kes mengibarkan bendera Sang Saka Malaya pada sambutan ambang merdeka, baru-baru ini.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainuddin Ahmad ketika dihubungi berkata, A. Samad Said yang ditahan jam 12.25 tengah malam tersebut akan disiasat mengikut Akta Hasutan atas tindakannya itu.

Sasterawan itu menerusi Twitternya juga berkata dia dibawa tiga anggota polis ke Balai Polis Dang Wangi.

Kelmarin, dua lagi individu kontroversi Adam Adli Abdul Halim dan Hishamuddin Rais turut ditahan polis membantu siasatan kes sama.

Pada sambutan malam ambang Merdeka baru-baru ini, Hishamuddin juga dilaporkan memberi ucapan ringkas dengan menggelarkan Jalur Gemilang sebagai jalur temberang selain mendakwa tarikh 31 Ogos adalah hari malapetaka.

Berikutan tindakan itu, beberapa individu serta Badan Bukan Kerajaan (NGO) menggesa polis mengenakan tindakan tegas mengikut Akta Hasutan terhadap Hishamuddin dan Adam Adli serta sasterawan negara berkenaan. - MELOYO ONLINE

ANAK MUDA COOL
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit.... BARU SEKARANG  SEDAR.... kah kah kah...

kah kah kah...BARU SEKARANG TAHU.... kah kah kah...

woit... BARU TAHU NAMA JALUR TERMBERANG.... kah kah kah...

kah kah kah...BARU TAHU 31 OGOS HARI MALAPETAKA?.... kah kah kah..

woit... ITU PASAL JANGAN MALAS MEMBACA....kah kah kah..

kah kah kah... SATU DUNIA SUDAH TAHU.... kah kah kah


TANAH MELAYU 
MERDEKA 1947
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
--------

SATU LAGI MUNKEE PECAH RAHSIA

  • 'K'jaan perlu kurang belanja

  •  selepas kenaikan 

  • bahan api'
  • NONEKerajaan perlu mengurangkan perbelanjaannya berikutan kenaikan harga bahan api semalam untuk menunjukkan bahawa ia serius dalam mengurangkan defisit fiskal, kata Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... MUNKEE INI SAPA?.... kah kah kah...

kah kah kah... MUNKEE  HINDRAF MAT MONGOL  BERI AMARAN... kah  kah kah..

kah kah kah... ROMPAK SAMA SAMA... JANGAN PECAH RAHSIA... kah kah kah

kah kah kah...MUNKEEE NI BUKAN DALAM MUNKEEE MAT MONGOL?... kah  kah kah

kah kah kah..ITAM MACAM HINDRAF... kah kah kah...

kah kah kah...PASAL APA  PECAH RAHSIA... LAWAN TOWKAY.... kah kah kah..

kah kah kah...TAK KAN TAKUT  KALAH DENGAN LOKMAN ADAM... kah kah kah


TERUS KIBARKAN
SANG SAKA
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal

----------

NAJIB KENA TIBAI SAMPAI TERBARAI

KOMENTAR TUKAR TIUB'
apa makna berita ini?
apa di belakang berita ini?

pertama inilah buktinya 
bahawa najib amat lemah
hinggakan lokman adam pun berani tibai najib

bila pokok dah condong
bukan hanya kura kura boleh panjat
bila pokok sudah condong
lokman adam pun berak kan pokok

ketika ini semua orang tibai najib
najib ditibai
untuk naikkan nama penibai 
untuk berjaya merebut jawatan

najib razak kini menjadi
punching beg
jadi batu loncantan
untuk menang dalam pencalonanExco Pemuda kecewa Umno naikkan harga petro
Exco Pemuda Umno, Lokman Adam yang kini menawarkan diri untuk jawatan naib ketua pemuda pergerakan itu melahirkan rasa kecewaanya terhadap Umno di atas kenaikan harga petrol.

Menurutnya, ini adalah kali pertama parti itu mungkir janji untuk tidak menaikkan harga petrol yang dibuat sewaktu pilihan raya umum lalu.


Beliau menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak mencari jalan untuk mengembalikan subsidi itu kepada rakyat, sekurang-kurangnya kepada isi rumah yang berpendapatan RM5,000 ke bawah.

"Sama ada memberikan baucar subsidi petrol tambahan atau pemberian 'fleet card' untuk golongan ini, semuanya terletak pada kebijaksanaan beliau (Najib)
SENYUM PUAS
KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

woit...INI SUDAH BERAT.... kah kah kah..

kah kah kah..BILA LOKMAN ADAM SUDAH BERANI TIBAI NAJIB.... kaah kah kah..

kah kah kah...ERTINYA NAFAS NAJIB TAK LAMA BERTAHAN... kah kah kah

kah kah kah....INI TANDA HARI HARI AKHIR UNTUK NAJIB.... kah kah kah

BINI ROSMAH
SILA KLIK IKLAN YANG DILIHAT
dana dari iklan akan di wakaf
kepada dapor jalanan
projek memberi makanan kepada
warga kota tanpa tempat tinggal
---------