Khamis, 23 Mei 2024

TEATER BLACKROCK SEDANG DIPENTAS

 

TEATER

BLACKROCK

SEDANG DIPENTAS

AMIN 

BLACKROCK MUSUH KITA


BLACKROCK

MUSUH KITA

AMIN 

ANWAR WAJIB JAWAB - JANGAN MAIN WAYANG


MINTA PM ANWAR IBRAHIM JAWAB SECARA TUNTAS ISU PENJUALAN SAHAM MAHB KEPADA GIP MILIK BLACKROCK


Dakwaan Hishamudin Rais bahawa tindakan Perdana Menteri Anwar Ibrahim bertemu pemimpin HAMAS baru baru ini hanyalah wayang Anwar sahaja untuk mengalih perhatian terhadap isu penjualan saham Malaysia Airport Berhad (MAHB) kepada syarikat pro-Israel perlu dijawab secara tuntas oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim. 

2.Hishamudin Rais seorang aktivis politik dan aktivis-aktivis lain dari Sekretariat Solidariti Palestin (SSP) semuanya berniat baik apabila membangkitkan isu ini.

3.Mereka semua patriotik.Mereka hanya minta Kerajaan jawab terutamanya jawapan daripada PM Anwar Ibrahim yang juga Menteri Kewangan.

3.Mudah sahaja isu ini.Sama ada dakwaan kerajaan akan menjual sebahagian saham MAHB kepada Global Infrastructure Partners (GIP) itu benar atau tidak dari sefi faktanya? Kalau benar katakan benar.Kalau tidak katakan tidak.Nokhtah!

4.Hishamudin Rais dan ramai aktivis Sekretariat Solidariti Palestin termasuk ahli-ahli parlimen kerajaan dan pembangkang perlu bersuara dalam hal ini kerana isu ini penting.Rakyat dan Kerajaan Malaysia selama ini amat tegas dalam sokongan mereka kepada perjuangan adil rakyat Palestin, lebih lebih lagi sekarang apabila lebih 35,000 rakyat Palestin terbunuh dalam perang genoside rejim zionist Israel ke atas rakyat Palestin di Gaza.

5.Saya selaku ahli parlimen kerajaan masih kuat percaya atas komitmen Perdana Menteri Anwar Ibrahim dalam membantu nasib rakyat Palestin.Saya tidak percaya PM Anwar hanya berlakon dan main wayang sahaja di hadapan pemimpin Hamas tetapi sebaliknya di belakang mereka Kerajaan Malaysia bercadang menjual 30% saham MAHB yang mengendalikan 38 lapangan terbang di Malaysia kepada GIP yang dimiliki oleh sebuah syarikat pelaburan Amerika Syarikat  yang Pro Israel bernama Blackrock.

6.Jadi untuk isu ini tidak berpanjangan dan nama baik PM Anwar Ibrahim dapat kekal terpelihara di dalam negeri dan di dunia antarabangsa dalam soal Palestin maka tidak ada orang lain yang boleh menjawab melainkan Perdana Menteri Anwar Ibrahim sendiri.


Hassan bin Abdul Karim 

Ahli Parlimen Pasir Gudang 

23 Mei 2024

SINGKIR BLACKROCK DARI KWSPKWSP diseru singkir BlackRock, tekanan meningkat untuk Anwar bertindak demi Palestin

Perdana Menteri Anwar Ibrahim terus berdepan tekanan berhubung penglibatan syarikat milik BlackRock - dana pelaburan global yang diserang atas dakwaan terlibat jenayah perang Israel - dalam sebuah konsortium menguruskan lapangan terbang seluruh negara.

Kali ini, lebih 20 kumpulan mendesak Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP), dana di bawah Kementerian Kewangan yang diterajui Anwar, untuk menamatkan sebarang urusan dengan syarikat itu.

"Gesaan kami didorong oleh pembunuhan beramai-ramai yang berterusan oleh Israel terhadap rakyat Gaza yang tidak bersalah dan keperluan kerajaan dan syarikat berkaitan kerajaan seperti KWSP untuk sedar akan tanggungjawab kemanusiaan mereka menamatkan apa-apa penglibatan dalam pembunuhan beramai-ramai, iaitu jenayah paling dahsyat," kata memorandum kepada KWSP yang ditandatangani oleh 22 kumpulan termasuk  BDS Malaysia, wakil gerakan global yang memboikot kepentingan Israel.

KWSP bersama-sama Khazanah Nasional akan mempunyai pemilikan sehingga 70% dalam sebuah konsortium diumumkan baru-baru ini untuk mengambil alih Malaysia Airports Holding (MAHB), syarikat berkaitan kerajaan yang menguruskan lapangan terbang di seluruh negara, termasuk Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Baki 30% akan dipegang oleh Global Infrastructure Partners (GIP), sebuah syarikat yang dibeli BlackRock awal tahun ini pada harga AS$$12.5 bilion.

Penyertaan GIP dalam konsortium itu mencetuskan protes disebabkan peranan BlackRock dalam memperkasakan ekonomi Israel serta penglibatannya dalam industri senjata AS yang telah diperincikan.

Dalam memorandum hari ini, BlackRock disifatkan syarikat yang "meraih keuntungan daripada pembunuhan beramai-ramai", dengan merujuk kepada penglibatannya dalam industri ketenteraan AS.

"Ia mempunyai pelaburan besar di Israel, beroperasi di sana sejak 2016. Dengan meneruskannya, ia enggan mengakui dasar apartheid dan pembunuhan beramai-ramai Israel terhadap rakyat Palestin," kata memorandum itu, sambil menambah bahawa Ketua Pegawai Eksekutif BlackRock, Larry Fink, adalah "ketua sorak pembunuhan beramai-ramai Israel terhadap rakyat Palestin".

'Bukan untuk faedah politik'

Kumpulan itu berkata tuntutan mereka kepada KWSP didorong oleh perasaan kemanusiaan dan "bukan keinginan untuk meraih faedah politik", sambil menambah tidak timbul persoalan pentadbiran mana harus dipersalahkan atas pembelian saham Malaysia oleh BlackRock di pasaran terbuka di masa lampau.

"Tiada ada apa-apa alasan mewajarkan hubungan dengannya sebaik sahaja peranannya dalam pembunuhan beramai-ramai diketahui," tambah kenyataan itu.

Kumpulan itu turut merujuk kepada usaha lobi Zionis di AS untuk menghapuskan suara pro-Palestin melalui "kuasa wang" dan "penindasan ganas" terhadap protes, termasuk tunjuk perasaan pelajar di AS yang menyaksikan polis menceroboh beberapa kampus terkemuka untuk menyuraikan bantahan terhadap kekejaman Israel.

Mereka berkata tindakan kumpulan Zionis di AS adalahg bukti "bagaimana kekuatan wang Zionis dijadikan senjata".

"Disebabkan inilah, mereka yang ingin melihat pembunuhan beramai-ramai dan jenayah perang berakhir di Palestin harus melakukan perkara yang munasabah dengan menafikan sebarang keuntungan kepada Zionis."

Kumpulan itu juga berkata KWSP pada masa ini mengambil khidmat BlackRock menguruskan dananya berjumlah RM932 juta dengan yuran yang tinggi.

"Tanggungjawab kerajaan Malaysia, KWSP dan kita semua untuk bertindak sekarang - demi rakyat Palestin dan keamanan yang berpanjangan di Timur Tengah."

Minggu lalu, Anwar menolak bantahan terhadap penyertaan GIP, sebaliknya menuduh ahli politik pembangkang menghasut.

Bantahan melibatkan konsortium lapangan terbang itu adalah yang terbaharu dalam beberapa tindak tanduk kerajaan Anwar yang dilihat beralih daripada dasar tegas kerajaan terdahulu terhadap Israel.

Awal bulan ini, Anwar mempertahankan keputusan membenarkan beberapa syarikat pertahanan AS yang dituduh bersubahat dalam jenayah perang Israel untuk menyertai pameran Perkhidmatan Pertahanan Asia (DSA) dan Keselamatan Negara Asia (Natsec) di Kuala Lumpur.

Syarikat itu termasuk Lockheed Martin, di mana BlackRock memegang 7.4% kepentingan.

BlackRock juga merupakan pemegang saham kedua terbesar dalam McDonald's Corp dan Starbucks, rangkaian makanan segera dan francais kopi yang turut menjadi sasaran gerakan boikot global termasuk di Malaysia.

ANWAR MAIN

SANDIWARA

DENGAN

BLACKROCK

AMIN 

TEATER BLACKROCK


TEATER 

BLACKROCK 

MAT LEBONG MELEBONG LAGI


MAT LEBONG

MELEBONG LAGI

KAH KAH KAH

AMIN

NAIK ANGIN


KHABAR ANGIN

 

Khabar Angin                                         "Flight SQ321 hit by turbulence"..........tiada  perkataan khusus apa itu 'turbulence'  dalam bahasa Melayu. Bergantong pada konteks, maksud bergelora atau pergolakan dari Kamus Dewan hanya hampir tapi tak sama dengan maksud turbulence....Pun begitu, puncanya adalah angin,dan manusia dikatakan ada 99 jenis angin. 

Memanda baru Singapura Lawrence Wong keturunan Hailam atau Hainanese. Mengikut prejudis orang Tionghua, orang Hailam dikatakan " kepala angin" atau  "banyak angin".Mungkin kah itu sabab mussabab SQ321 SIA itu 'hit turbulence' atau mengalami gangguan pergolakan  angin atau itu semua hanya Berita Angin .  

Sebab sabenar mungkin di pendap supaya imej SIA tidak terchalar.Inilah dikatakan kebijaksanaan dan kelichikan Singapura dalam menangani berita burok atau disasters .Tak macham Melayu yang suka buka pekong!...kah kah kah

SUDURT PIDATO - UM PETANG INI


PETANG INI

DI UNIVERSITI

 MALAYA

JEMPUT DATANG

AMINZAKAR MASUK KE DALAM LUBANG JUBUR


ZAKAR MASUK

KE DALAM JUBUR

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 
"PM SIAM WAJIB BELAJAR
 DARI PM ANWAR IBRAHIM"

Atok dan Din Bapok Tua tukang reka Liwat.

Atok mengaku pau RM5 juta kepada Hakim2 Mahkamah Rayuan melalui Loyar Keling.

Lu yang iklan perihal Loyar Keling.

Loyar Keling dapat RM9.5 juta dari Bossku duit curi 1MDB. Pau RM5 juta selebih baki Loyar Keling Khalas masyuk tetapi iklan pro-bono FOC.

Sibengong mcm Lu dok iklan HIV dan Aids darı Liwat Rekaan.

Kah Kah Kah Kah. Khalas.

Last2 tengok tangan2 Chegu Bard, Salim Todi, Papagomo dan Tukar Tiub yang naik bengkak!!! 

IMAM MAHDI SAMPAI DI MALAYSIAPolis siasat wanita

 dakwa diri 

Imam Mahadi
KUANTAN – Polis sedang menyiasat seorang wanita yang mendakwa dirinya sebagai Imam Mahdi seperti tular di media sosial sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Jerantut Supt Zukri Muhammad berkata siasatan awal mendapati wanita berkenaan berusia 34 tahun dan bertugas sebagai guru di sebuah sekolah di Jerantut.

Beliau berkata semakan juga mendapati ibu kepada tiga cahaya mata itu mempunyai rekod perubatan sebagai pesakit psikiatri di sebuah hospital di Kelantan sejak November tahun lepas.

“Suspek masih lagi menerima rawatan di unit psikiatri buat masa ini dan pemantauan serta siasatan akan diteruskan,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Hantaran mengenai dakwaan wanita terbabit tular di laman Facebook dan mendapat pelbagai reaksi dalam kalangan masyarakat. – BERNAMA


MALAYSIA HEBAT

ADA IMAM MAHDI

KAH KAH KAH

BUKAN JANTAN

TAPI WANITA

AMIN

IMAM MAHDI

DI PAKISTAN 

JANTAN

AMIN

KHALAS

TAHNIAH MALAYSIA - JUARA DUNIAMalaysia juara berganda Piala Dunia Sepak Takraw 2024

KUALA LUMPUR – Skuad sepak takraw negara mempamerkan aksi luar biasa apabila meraih gelaran berganda pada saingan Piala Dunia 2024 di Stadium Titiwangsa malam ini.

Skuad negara melengkapkan malam gemilang mereka apabila turut menjuarai saingan regu menerusi kemenangan ke atas Thailand pada aksi final selepas mengungguli acara beregu ke atas lawan sama.

Menerusi acara beregu, trio negara yang dibarisi Farhan Adam, Syahir Rosdi, Azlan Alias (Haziq Hairul Nizam) tampil dengan aksi bergaya untuk menumbangkan regu Thailand, Poramet Siriswat, Sittipong Khamchan, Varayut Jantarasena (Siriwat Sakha) 15-8, 15-12 di hadapan kira-kira 3,000 penyokong yang hadir.

Sebagai rekod, kali terakhir regu Malaysia berjaya menumbangkan Thailand adalah pada saingan Siri Super ISTAF 2015 di Melaka.

Kemenangan regu negara menambahkan koleksi kejuaraan Malaysia pada edisi Piala Dunia tahun ini gandingan Aidil Aiman Azwawi-Noraizat Mohd Nordin menjuarai acara beregu

Pingat emas dalam kedua acara itu adalah yang pertama buat Malaysia dalam saingan Piala Dunia sejak diperkenalkan pada 2011. – MalaysiaGazette

TAHNIAH

MENANG JADI

JUARA 

AMIN

INI PIALA DUNIA

ADA BERAPA

NEGARA YG MASUK

BERTANDING

AMIN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KHALAS

SIKAP PEMIMPIN MUDA YANG BERANI


SIKAP 

PEMIMPIN MUDA

 YANG BERANI

AMIN

POTOFIT TAK PERLU TOPENG


POTOFIT

TAK PERLU

TOPENG

AMIN

Unknown commented on
 "DARI FAIL POLIS"

sebab dia pakai topeng ?


Unknown commented on
 "SAPA UNTUNG FAISAL CEDERA ?"

Aku rasa TT lagi cekap lagi pandai selesai kes ini cepat betul kah kah kah

BANYAK CAKAP


BANYAK CAKAP

AMIN


Unknown commented on 
"BULAN DEPAN 
DISEL NAIK HARGA"

Perkara paling mudah dalam dunia ini bercakap, bercakap siang malam tetapi orang-orang yang banyak bercakap hasil kerja tarak kosong tin kosong bunyi kuat kempang kuda kah kah kah

HARGA MINYAK


HARGA MINYAK

KHAMIS 23 MEI 2024
HEBOH PASAL HARGA MINYAK
MINYAK NAIK  HARGA
BILA HARGA MINYAK DISEL NAIK
MAKA BARANG LAIN PUN
AKAN NAIK SAMA
JENG JENG JENG

BILA TARIKH
 HARGA AKAN NAIK
BELUM DITENTUKAN
TAPI HEBOH MAKIN HEBOH

MINYAK DISEL NAIK DULU
KEMUDIAN MINYAK
JENIS LAIN
BILA AKAN NAIK ?
INI PUN BELUM ADA TARIKH

UNITED KINGDOM
PM SUNAK UMUM PRU
AKAN DIADKAN 4 JULAI 2024
SEBULAN LEBIH LAGI

IRAN
PULUHAN RIBU
WARGA IRAN KELUAR
KE JALAN RAYA DI TEHARAN
TAKZIAH UNTUK PESIDEN

TAIWAN
PRESIDEN BARU LAI CHING TE
KLIM TAIWAN NEGARA BERDAULAT
DALAM UCAPAN PERTAMA
SEBAGAI PM
CHINA MERAH MARAH
KERANA CHINA MERAH 
KLIM TAIWAN ADALAH
SATU PROVINSI CHINA

RUSIA
MULA LATIHAN
NUKLEAR TAKTIKAL
DI WILAYAH SEMPADAN
HAMPIR DENGAN UKRAINE
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR
MATAHARI DAH KELUAR
CAHAYA ENAK DI MUKA
KL & KL SENTRAL CERAH

TERKUKUR DI SAWAH RUMPUT
TIONG BERTERBANGAN

HARI INI AKAN PANAS
JIKA HUJAN PETANG
MALAM JADI INDAH

BRO
JANGAN BUANG SAMPAH
MERATA RATA
CARI TNG SAMPAH

BRO
JANGAN MASUKKAN
DUA KAKI LI DALAM MULUT
LU TAKDA KAKI
NAK BERBIJAK

BRO
LU JANGAN TERBERSIN
DALAM KEDAI GUNTING
KETIKA TUKANG GUNTING
SEDANG GUNTING RAMBUT LU
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUM PAGI KHAMIS

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BEKERJA