Isnin, 1 Mac 2021

PERANGAI ARAB

 


LIHAT PERANGAI

TOK ARAB 

KLALAS 

KERANA PERANGI JAHAT

ARAB DITAKUTKAN

DENGAN API NERAKA

DAN

KALAU PERANGAI BAIK

DIJANJIKAN DAPAT

ENTOT BIDADARI 

KHALAS

SILAP YB CHIN TONG


YB CHIN TONG

UDAH BOCOR 

MAKLUMAT

TENTANG PAGOH 

KAH KAH KAH

SEKARANG ABAH

CEPAT CEPAT

KATA PRU15

LEPAS KOBID

KAH KAH KAHMuhyiddin ulangi janji, pilihan raya lepas pandemik terkawal

PERDANA Menteri Muhyiddin Yassin mengulangi jaminan untuk mengadakan pilihan raya umum selepas jangkitan Covid-19 dalam negara terkawal sepenuhnya.

Katanya, beliau juga tidak bercadang untuk kekal di jawatan perdana menteri selama-lamanya dan Ordinan Darurat yang berkuatkuasa pada masa ini juga akan berakhir.

“Saya sedar dan saya faham maksud demokrasi. Justeru, tidak ada satu pun daripada ordinan ini yang bertujuan untuk membolehkan perdana menteri kekal berkuasa selama-lamanya. 

“Malah, darurat yang sedang dilaksanakan ini juga mempunyai tempoh tamat pada 1 Ogos 2021. Inilah kali pertama dalam sejarah negara kita, darurat mempunyai tempoh tamat,” katanya.

Muhyiddin ketika menyampaikan perutusan buat kesekian kalinya itu berkata, beliau menjunjung perlembagaan dan prinsip demokrasi.

“Apabila masalah Covid-19 tdiatasi, saya akan menasihati Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen supaya pilihan raya boleh diadakan dan rakyat bebas memilih kerajaan mana yang layak untuk memerintah.

“Buat masa ini, berilah ruang kepada kerajaan untuk tumpukan sepenuh perhatian kepada usaha mengawal penularan wabak ini,” katanya.

Perutusan khas kali ini mengenai pencapaian kerajaan Perikatan Nasional selama setahun mengambil alih kerajaan dan menangani pandemik Covid-19.

Darurat itu juga tegasnya bukan darurat politik tetapi untuk mengawal pandemik.

Jelasnya, perakuan pandemik Covid-19 terkawal sepenuhnya akan dibuat oleh Jawatankuasa Khas Bebas yang akan meneliti sekiranya darurat boleh ditamatkan lebih awal.

“Buat masa ini, berilah ruang kepada kerajaan untuk tumpukan sepenuh perhatian kepada usaha mengawal penularan wabak ini,” katanya.

Tiga ordinan dimasyhurkan sejak darurat berkuat kuasa—Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 2021, Ordinan Darurat (Standard Minimum Perumahan, Penginapan dan Kemudahan Pekerja) (Pindaan) 2021 dan Ordinan Darurat (Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit) (Pindaan) 2021. 

Ia bertujuan membolehkan kerajaan menangani pandemik Covid-19 dengan lebih cekap dan berkesan, termasuk menambah baik pengurusan penginapan pekerja asing. – 1 Mac, 2021.

WOIT

LU INGAT KOBID

AKAN ABIS

KAH KAH KAH

VIRUS HIV 

SAMPAI SEKARANG

BELUM ADA VAKSIN

KAH KAH KAHHARAMLAN FRATU CANTIK

 
HARAMKAN

RATU CANTIK 

panglimo potaseh commented on 

"ASALKAN JADI PM"

Bila di pertengahang tahong sembilang pulohang inchik Abam haramkang ratu cantek tapi bina badan "ON" gwa cukop hairang. Ratu cantek ambo perhatikang lobeh sopan ..tutup tetek, pusat dang lobang komaluang ..manding sepender kotit bina badang. 


Mantan Ratu Cantik Melayu spt Erra dan Rozita punye MORAL sangat tinggi malah boleh dicontohi ..jauh lebih tinggi daripada moral Rosmah ..walau pung dari segi kechantikang Rosmah kurang lebih setaraf Zainazing. Las-Las bila Abam di jil baru gwa faham ngapa Abam tak suka Ratu Chantek ..malah leka nengok Malik Nor.

YB CHIN TONG BANGANG ?

 

YB CHIN TONG

AGAK BANGANG

KAH KAH KAH

KALAU TAHU

MAKLUMAT INI

SENYAP SAJE

KAH KAH KAH

BIAR ABAH

TERSEMBAM JATUH

KAH KAH KAH

SEKARANG ABAH

SUDAH TAHU

KAH KAH KAH Muhyiddin dilihat tergugat di Pagoh, kata Chin Tong

PERDANA Menteri Muhyiddin Yassin mungkin hilang kerusi Parlimen sekiranya saingan semakin sengit pada pilihan raya umum akan datang, kata pakar strategi DAP Liew Chin Tong kepada Malay Mail.

Beliau berdepan bahaya kerana sebahagian besar penyokongnya adalah pengundi bukan Melayu pada PRU14, beliau hilang populariti dan gabungan partinya semakin lemah, Liew dilaporkan sebagai berkata.

Pengerusi DAP Johor itu berkata beliau sangat mengenali kawasan Parlimen Muhyiddin, dan menambah mereka bekerjasama pada 2018 untuk memenangi negeri selatan yang suatu ketika dulu pernah menjadi kubu kuat Umno.

“Beliau memenangi separuh daripada undi Melayu dan mendapat sokongan bukan Melayu yang tinggi pada pilihan raya lalu, namun demikian, walaupun di kerusi sendiri beliau masih berdepan bahaya,” kata Liew.

Ahli Parlimen Pagoh memegang kerusi itu sejak 1995. Pada 2018 beliau berdepan dua pencabar dan mendapat 23,558 (45.7%) daripada 43,667 (84.8%) undi.

Kerusi itu mempunyai 65% pengundi Melayu dn 36% pengundi bukan Melayu.

“Saya rasa ia merupakan kerusi yang sangat bahaya untuknya,” beliau dipetik sebagai berkata.

Liew juga percaya populariti Muhyiddin mula merudum.

“Saya tidak rasa Muhyiddin akan jadi sangat popular dalam masa tiga bulan atau pada setengah tahun pertama.

“Sukar untuknya berpatah balik dalam tempoh yang singkat, walaupun sehingga Ogos.

“Walaupun beliau masih popular seperti pada Jun 2020, tidak bagi partinya dan ianya tidak akan jadi begitu,” katanya.

Liew merujuk kepada pemerhatiannya pada tanggapan awam terhadap inisiatif penyandang kerusi Pagoh itu, termasuk ketidakpuasan hati rakyat terhadap cara kerajaan menguruskan pandemik Covid-19.

Liew turut meragui Muhyiddin akan dapat mengurangkan secara drastik jumlah kes empat digit menjelang berakhrnya printah darurat pada 1 Ogos.

Bersatu juga tidak mampu bertahan hanya dengan sokongan PAS, dengan Umno menunjukkan ia akan menjauhi Perikatan Nasional pada pilihan raya umum akan datang.

Bulan lalu, Ahli Parlimen Machang Ahmad Jazlan Yaakub dan Ahli Parlimen Padang Rengas menarik baik sokongan mereka terhadap Muhyiddin.

Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan berkata 118 daripada 190 bahagian yang ditemui pada awal Januari lalu membuat keputusan untuk tidak bekerjasama dengan Bersatu pada PRU15. – 28 Februari, 


BILA ABAH DAH

TAHU

ABAH BUAT

STRATIJI BARU

KAH KAH KAH

PANJANGKAN 

UMUR

MAT KOBID

KAH KAH KAH

PINDAH KE

LANGKAWI

KAH KAH KAH

ATAU TANDING

DI PORT DICKSON

KAH KAH KAH SOMBRERO - SEMBRONO

 


SOMBRERO Wahai Para 

Pembacha Tukartiub

 Yang Budiman

Sekiranya sesorang itu memakai topi Mexico yang terlalu besar bagi kepalanya, maka keselurohan kepala nya akan jerlus kedalam topi atau *sombrero* tersebut.  Dia tidak dapat melihat atau mendengar persekitarannya.

Begitulah seseorang yang diberi jawatan yang terlalu besar umpamanya menteri atau ketua sesebuah jabatan  yang diluar keupayaannya. Dia akan mula berkelakuan dan  berchakapan bodoh. Tidak ketahuan hala.

Namun kerana orang Melayu dulu2 tak kenal akan Topi Mexico atau Montoya, kelakuan  seseorang yang dapat jawatan atau kerajaan yang di luar kemampuan akal dan tahap amanahnya disebut bukan sombrero tapi *sembrono*.

Bukan berperangai  chara Abah tapi gegabah!PRU15 AKAN SAMPAI

 


BILA AKAN

TERKAWAL ?

KAH KAH KAH 

Muhyiddin ulangi janji, pilihan raya lepas pandemik terkawal


KALAU TAK

TERKAWAL 

APA JADI?

JENG JENG JENG 

POLITIK TEROK

 


KES LARI LARI

YB DOLAH SANI

KES BINI LARI

INI KIRA TEROK 

AMIN

ANWAR IBRAHIM

KES LARRY LARI

INI LAGI TEROK

KHALAS 

NAMPAKNYA PRU 15 BATAL?

 APA MAKNA 

BERITA INI ?

AMIN 

Muhyiddin dilihat tergugat di Pagoh, kata Chin Tong MAKNANYA

MAY KOBID

AKAN LAMA LAGI

BERLIGAR

DI TANAH MELAYU

KAH KAH KAH

TETAP SETIA PADA NURUL

 


TETAP SETIA

PADA NURUL

Unknown commented on 

"FAHAMI APA ITU KHIANAT ?"

Pundek hang kontot sebut nama nurul. Nurul tak ada apa kaitan dgn cerita ni. Dia terlibat dgn cerita kau aku Dan rembulan menjadi saksi. Nurul. Lupakan mereka. Biar dunia berantakan abang tak pernah berubah.

TINGGALKAN ANWAR KAUTIM DENGAN PEJUANG ATAU MUHYIDIN

 AMANAH BUAT

PILIHAN

TINGGALKAN ANWAR

KAUTIM DG PEJUANG

ATAU MUHYIDIN

 

Unknown commented on

 "ADA PROJEK BESAR ?"

Kah kah. Amanah nak pergi mana? Masuk PN? Mesti PAS tak nak. Nanti ghaimah kena kongsi.

BELUM ABIS KIRA

 BELUM ABIS

KIRA LAGI

ToraTora commented on 

"BILA MUHYIDDIN 

NAK LETAK JAWATAN ?"

yg masalah lagi probelemnya bila anwar nak cukup numbur...belum abis abis kira lagi

TAMBAH DUA DUA

 


TAMBAH

DUA DUA 

Unknown commented on

 "AMANAH BERI AMARAN

 PADA ANWAR IBRAHIM"

biarkan.. mangkuk bergaduh ini bagus untuk rakyat.. kita tambah minyak atau ky jelly.. ehmm sedap.. kah kah kah

DATOK KONG

 DATOK KONG 

Unknown commented on 

"BERKHALWAT HARI KE 349"

Ini khalwat datok Kong. Datok Kong ni lahir di malaysia. Di China semua ugama disekat dan dikawal, susah nak cari Datok kong. Banyak dah individu dijadikan dato Kong. 


Datok Kong ni biasanya Melayu, dan sekarang dah ada Datok kong najib, sepatutnya buat juga datin kek rosmah. Selain Melayu ada Datok Kong Benggali mendiang karpal Singh. Andaikata boleh dibuat Datok Kong Anwar, tentu ramai peminat. Ramai yang datang nak minta nombor.

NWAR DAN YIDIN - SAPA BIJAK ?

 NWAR DAN YIDIN

SAPA BIJAK ?

hamim commented on 

"BILA MUHYIDDIN

 NAK LETAK JAWATAN ?"

Antara Nwar dengan Yidin siapa bijak? Nwar beli no 3 no small di Johor....boleh buat apa? Yidin beli no big satu di Johor satu di Sarawak, degan pembelian dua no big ini Yidin dah tak goyang, dah tak takut....siapa bijak?????

ASKAR MULA MENGAMOK

 


ASKAR MULA

MENGAMOK

DATUK INI TAK FAHAM APA ITU VAKSIN

 
DATUK JACOB

INI GTAK FAHAM

APA ITU VAKSIN

AMIN

VAKSIN SELALUNYA

MENGAMBIL MASA

BERTAHUN TAHUN

DALAM PERCUBAAN

AMIN

GUNA PAKAI

TIKUS MAKMAL

AMIN  

FAHAM TAK? 

KHALAS?
Ahli politik bukan frontliners, kenapa langgar protokol vaksinasi?


KUALA LUMPUR – Persatuan Pengguna Subang dan Shah Alam (CASSA) hari ini mempersoalkan mengapa ahli-ahli politik diberi keutamaan mendapat vaksin terlebih dahulu sedangkan sebelum ini kerajaan memberi jaminan bahawa golongan yang diutamakan adalah barisan hadapan.

Presidennya, Datuk Jacob George berkata, isu ini ditanya kerana ia menjadi persoalan dalam kalangan khalayak yang mengikuti secara rapat program vaksinasi oleh kerajaan.

Berdasarkan protokol oleh kerajaan sebelum ini, golongan pertama yang perlu menerima vaksin adalah barisan hadapan, diikuti dengan warga emas dan fasa ketiga pula melibatkan orang ramai.

Malah, katanya, terdapat dakwaan yang legar-legar mendakwa ada keluarga ahli politik yang turut melanggar protokol penerima vaksin.

“Memandangkan perkara ini sudah diperkatakan oleh khalayak, maka Pejabat Perdana Menteri (PMO) diminta menjelaskan perkara ini,” katanya .

Beliau turut mempersoalkan siapakah yang memantau dan melakukan audit penerima-penerima vaksin ini di peringkat negeri.

”Adakah ia dilakukan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia atau siapa? Adakah petugas-petugas yang dipertanggungjawab memastikan program vaksinasi ini dilakukan secara telus mengikut protokol yang ditetapkan oleh kerajaan?

“Persoalan-persoalan ini perlu dijawab kerana kita tidak mahu apa yang berlaku di luar negara, terjadi di sini,” tambah Jacob.

BIARKAN

AHLI POLITIK 

DULU

AMIN

BIARKAN GEDEBE

DULU

AMIN

KITA TUNGGU

TEPI SUNGAI

 AMIN

LAGI LAMBAT

LAGI BAIK

AMIN

NAK CEPAT 

NAK GI KEMANA?

KAH KAH KAHFAHAMI APA ITU KHIANAT ?BRO

LU TANYA APA

ITU KHIANAT?

KAH KAH KAH

SENANG BRO

KAH KAH KAH

KALAU  KELUAR

DARI PARTI PKR

MASUK PARTI LAIN

ITU KHIANAT

AMIN

KALAU MASUK

PARTI PKR

ITU PERJUANGAN

REFORMASI

KAH KAH KAH PKR anggap Larry Sng, Steven Choong khianat

PKR mengecam tindakan dua ahli Parlimen parti itu yang berpaling tadah ke kem lawan walau menerima penyertaan tiga lagi wakil rakyat dari parti Amanah.

Setiausaha Agung PKR Saifuddin Nasution Ismail berkata, tindakan dua ahli Parlimen tersebut, Larry Sng (Julau) dan Steven Choong Shiau Yoon merupakan pengkhianatan kepada parti.

Sng dan Choong kini dipecat dan PKR sedang mempertimbang tindakan undang-undang ke atas kedua-dua ahli Dewan Rakyat itu, kata Saifuddin dalam satu kenyataan.

“Majlis Pimpinan Pusat juga telah membincangkan tindakan mahkamah yang telah dan akan diambil terhadap mereka yang telah bertanding di atas tiket PKR tetapi telah mengkhianati mandat rakyat dan keluar parti,” katanya.


PKR juga yakin majoriti ahli Parlimen tidak menyokong Perdana Menteri Muhyiddin Yassin walau dengan tindakan dua ahli Dewan Rakyat parti itu mengalih sokongan, katanya.

“Walaupun dengan pengkhianatan dua ahli Parlimen hari ini, Muhyiddin Yassin perlu sedar bahawa majoriti ahli Parlimen sudah tidak lagi bersama beliau,” katanya.

Tambahnya, PKR kesal kerana Muhyiddin menggunakan peluang sewaktu perintah darurat itu untuk mendorong ahli Parlimen berpaling tadah.

Terdahulu, Muhyiddin mengumumkan dua wakil rakyat tersebut kini menyokong kerajaan Perikatan Nasional.

Salah seorang daripadanya, Sng, menjelaskan tindakan itu dibuat bagi memastikan kawasannya menerima dana dari kerajaan.

Tindakan itu muncul selepas PKR menerima tiga lagi wakil rakyat yang meninggalkan parti sekutu, Amanah.

Keputusan PKR menerima wakil rakyat dari Johor itu menimbulkan kekesalan dan kemarahan para pemimpin Amanah.

Tiga wakil rakyat itu Adun Senggarang Khairuddin A Rahim, Faizul Amri Adnan (Serom) dan Muhamad Said Jonit ( Mahkota).

Khairuddin mendakwa tindakan tersebut direstui pemimpin kedua-dua parti dari Amanah dan PKR. – 28 Februari, 2021.


KALAU SOKONG

ANAWAR IBRAHIM

ITU PEJUANG

JUJUR

KAH KAH KAH

KALAU TIBAI MADEY

ITU REFORMIS

TEGAR

KAH KAH KAH

KALAU PA CHU CING

KHAYALKAN NURUL

ITU PEJUANG AMK

KAH KAH KAHMELAKA BERGOLAK

 BERITA MELAKA 

HAJI DESAS BIN LEBAI DESUS
MULA BERKATA
POLITIK MELAKA
 AKAN BERUBAH
YB SAMSUL ISKANDAR
AKAN DIANGAT 
SEBAGAI
KETUA MENTERI BARU MELAKA
DALAM KERAJAAN 
PAKATAN NASIONAL
AMIN

HAMID BADOR KENA SABOTAJ

 


HAMID BADOR

KENA

SABOTAJ OLEH

AJEN DAN PROKSI

CHINA MERAH 


Arymanchino commented on 

"KES DADAH - 

SIAPA TERLIBAT"

Hamid Bador jgn cepat lajak dari laju.Rakyat dah xnak dengar janji kamu nak bawa balik penyamun Jo Low.Akhirnya smp kamu pencen Jo Low msh gaib.


Ini cerita nak tangkap tokan dadah dari golongan Tan Sri,Dtk Seri,Datuk,Kepala bapak2 pulak.Rakyat bimbang cakap xserupa bikin Hamid Bador.Nanti smp kamu bersara xde sekor pon dari kalangan merela kamu tangkap..