Jumaat, 4 Mac 2022

PAK CIK BIDEN DAN ABANG NATO HILANG

 


PAK CIK BIDEN

DAN ABANG NATO

HILANG TAK NAMPAK

KAH KAH KAH

PRU 15 SEBELUM NAJIB MASUK JIL

 Akar umbi mahu PRU15 diadakan sebelum pemilihan parti tahun ini – Isham

KUALA LUMPUR – Akar umbi UMNO mahu Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diadakan sebelum pemilihan parti tahun ini, kata Ketua Penerangan Barisan Nasional (BN) Selangor, Isham Jalil.

Beliau berkata, mereka tidak mahu PRU itu ditangguhkan sehingga tahun depan.

“Keputusan ini telah dibuat oleh majoriti bahagian-bahagian UMNO di seluruh negara yang telah bermesyuarat baru-baru ini.

“Presiden UMNO,  Ahmad Zahid Hamidi pun telah menegaskan hal ini.

“Ini kerana selagi pilihan raya tidak dibuat, selagi itu politik tidak stabil dan keadaan ekonomi tidak menentu,” katanya menerusi hantaran facebooknya, hari ini.

Isham menegaskan, mandat perlu dikembalikan kepada rakyat secepat mungkin untuk mengembalikan kestabilan.

Dengan kestabilan itu, katanya, membolehkan dasar-dasar kerajaan bermandat dapat dibuat untuk pemulihan segera negara dan rakyat tanpa gangguan serta ugutan politik oleh pihak tertentu.

Kata beliau, yang mahu tangguh pilihan raya itu adalah ahli politik seperti Muhyiddin Yassin, Perikatan Nasional (PN), Pakatan Harapan (PH) dan rakan mereka dari bekas PH yang telah menipu manifesto.

“Ini termasuk pengkhianat bekas BN yang telah melompat parti, yang kini takut untuk berhadapan dengan rakyat.

“Mereka takut kalah dan ingin berpegang kepada jawatan selama boleh, walaupun rata-rata rakyat sedang sengsara. Kita tidak boleh tunggu ahli-ahli politik ini,” katanya.

Beliau berkata, kepentingan negara lebih penting dari kepentingan peribadi dan diri sendiri segelintir ahli-ahli politik berkenaan. – 

WOIT

KAH KAH KAH

BUAT PRU15

SEBELUM NAJIB

MASUK JIL

AMIN

SEBELUM ZAHID

JATUH HUKUM

AMIN

WATIKAH DATANG

DARI ZAHID

KAH KAH KAH

AKAN PASTIKAN

PENYOKONG

TIM MAHKAMAH

MENANG BERKUASA

AMIN

BOLEH TENDANG

SRI  RAM

AMIN

UNTUK 

SELAMATKAN

TIM MAHKAMAH

DARI  MASUK

PENJARA 

KHALAS

BALAK HARAM BALAK HALAL

 


Tiada aktiviti pembalakan haram sekitar Tasik Kenyir – MB

KUALA LUMPUR – Hujan lebat dan aliran puing antara punca berlaku banjir serta kegelinciran tanah di kawasan Sungai Terengganu berhampiran Stesen Janakuasa Hidroelektrik Sultan Mahmud, Tasik Kenyir Ahad lalu.

Perkara itu dinyatakan Menteri Besar Terengganu, Ahmad Samsuri Mokhtar  Al- Napiri berdasarkan siasatan yang dilakukan Jabatan Perhutanan Negeri Terengganu.

Kata beliau, hasil siasatan itu mengesahkan tiada sebarang aktiviti pembalakan dijalankan di kawasan kejadian sebagaimana dakwaan segelintir pihak.

“Siasatan dijalankan pada 1 Mac lalu di sepanjang Sungai Terengganu berhampiran empangan berkenaan. Hasilnya, menunjukkan gelinciran tanah dan aliran puing bersaiz sederhana berlaku di kawasan cerun sungai tersebut.

“Gelinciran tanah itu menyebabkan kejadian tanah runtuh yang membawa sisa-sisa kayu, debris atau serpihan dan tumbuhan hanyut yang dikenali sebagai puing.

NAPI JANGAN

TAK NAPI

KAH KAH KAH

WAL NAPI RI

WAL NAPI RON

KAH KAH KAH

INGAT CARA

MEMBACA

MEDIA  MALAYSIA

KAH  KAH KAH

WOIT

BALAK HARAM

BALAK HALAL

BUKAN ISUNYA

AMIN

ISUNYA ADA

KAYU KENA

TEBANG

 ATAU TIDAK

KHALAS

KEJAYAAN PRU 14

 RM19.14 bilion dana 1MDB diperoleh semula, kata menteri

PUTRAJAYA berjaya mendapatkan semula RM19.14 bilion dana berkaitan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) sehingga 31 Januari tahun ini, kata Kementerian Kewangan.

Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz berkata dana itu dimasukkan ke dalam Akaun Amanah Mendapatkan Kembali Aset (AA MKA).

Beliau berkata, kebanyakan dana yang dikumpul adalah daripada lima sumber utama yang terdiri daripada AS$1.23 bilion atau RM5.17 bilion daripada Jabatan Keadilan Amerika Syarikat (DOJ).

Zafrul berkata, AS$2.5 bilion (RM10.5 bilion) diterima daripada Goldman Sachs sebagai sebahagian daripada jumlah penyelesaian yang dimuktamadkan pada Julai 2020 dan dikreditkan pada September 2020.

Beliau berkata dalam jawapan bertulis Parlimen kepada Wong Kah Woh (Ipoh Timur-PH) yang bertanyakan jumlah dana berjaya diperoleh hasil daripada tindakan yang diambil terhadap isu 1MDB sejak 2018 dan jumlah kerugian.

Zafrul berkata, sejumlah AS$80 juta (RM336 juta) diterima daripada Deloitte hasil daripada penyelesaian global pada 24 Mei 2021 (dikreditkan pada Jun 2021).

“RM2.315 bilion daripada AmBank hasil daripada penyelesaian global pada 5 Mei 2021 (dikreditkan pada Julai dan Disember 2021); dan AS$80 juta (RM336 juta) daripada KPMG hasil daripada penyelesaian global pada 16 Disember 2021 (dikreditkan pada Januari 2022).

Zafrul juga berkata, 1MDB melantik Parker Randall sebagai juruaudit untuk melaksanakan audit terhadap penyata kewangan syarikat termasuk aset dan liabilitinya.

“Bagaimanapun, laporan penyata kewangan beraudit terkini masih belum dimuktamadkan kerana juruaudit lama, KPMG (2010, 2011 dan 2012) dan Deloitte (2013 dan 2014) menarik balik laporan dan pandangan mereka terhadap penyata kewangan syarikat.

“Oleh itu, jumlah sebenar kerugian 1MDB pada masa ini tidak dapat disahkan.”

Penyelesaian itu adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk mendapatkan semula dana dan aset yang dikaitkan secara langsung atau tidak langsung dengan dana pelaburan. – 4 Mac, 2022.
SAHEH

TAHNIAH

INI KEJAYAAN

BESAR PRU14

AMIN

JANJIB ROSMAH

DI TANGKAP

DUIT 1MDB

YANG DICURI NAJIB

 DAPAT 

DIPULANGKAN

AMIN

INI SATU

KEMENANGAN

PRU14 DAN

PAKATAN HARAPAN

KHALAS

SEMUA KALAH - YANG UNTUK INDUSTRI SENJATA

 


SEMUA KALAH

AMIN

YANG UNTUNG

INDUSTRI SENJATA

AMIN

Unknown commented on 

"NATO TAKUT 

DENGAN RUSIA"

Bro TT, dalam konflik Ukraine Russian ini sapa cui Bono? Sapa untung sapa buat duit, sembang bab perang karut sebab ada pihak akan untung, KOBID serang pun ada untung masuk, glove vaksin ubat mask ada untung, so perang ini sapa untung sengaja drag drag bagi penjang, sini harga barang confirm naik, alasan KOBID perang apa apa alasan nak naik harga lah, sudah biasa lah ekonomi dunia kaya lagi kaya, miskin papa kedana kah kah kah

BEZA NEGARA KAPIR DENGAN NEGARA ISLAM

 

 BEZA 

NEGARA KAPIR

DENGAN NEGARA

ISLAM

KHALAS

Unknown commented on 

"NAJIB ADA KES LAGI"

Negara Mesia ni nama aje Negara Islam. Tapi tahap Integriti khasnya di peringkat Tertinggi di peringkat Terendah. Kalay Negara Yahudi, negara kapir boleh membicarakan dan menentang salahguna Kuasa, Rasuah, Penindasan sepertimana di US sekarang sedang berjalan pembicaraan beberapa karektor terlibat dalam skandal 1MDB yang mana banyak perkara terselindung dirungkai dalam pembicaraan tersebut. 


Tapi di LANUNLAND MESIA, Bapak segala Bapak LANUN masih BEBAS bagi ceramah lagi sana sini. Tebal betul muka Bapak Lanun ni, buat selamba aje macam dia tak terlibat. BINAWE. Kalau dulu MOTTO LANUNLAND "SATU LANUNLAND" sekarang "KELUARGA LANUNLAND", PI MAI PI MAI TANG TU. Ayuh BANGSA JOHOR, kita tumbangkan Parti LANUN ini.


TAK SEMUA MELAYU SUKA BUDU

 TAK SEMUA

 MELAYU

SUKA BUDU

KHALAS


Unknown commented on

 "BAGAIMANA NAK 

SEDARKAN MELAYU"

Pasal tu orang Melayu dan Tanah Melayu senang dijajah. Bagi umpan dan upah ciput aje dah seperti ebullient cucuk hidung. Apa lagi kalau imbuhan BUDU (Burit dan Duit). PASAL TU ATUK TULIS BUKU MALAY DILEMA dan kata MELAYU MUDAH LUPA.

JANGAN PAKSA MASUK AGAMA

 JANGAN PAKSA

MASUK AGAMA

AMIN

Unknown commented on

 "AKHIRNYA NAZRI

 JADI JUJUR"

Agama ini suka masing masing tak payah pujuk tak payah rayu tak payah paksa paksa, kalau setuju masuk, tak setuju boleh blah blah berambus, yang masuk pun bukan jenama baka baik baik pun, masuk pun sebab baka tak elok, nak cari identiti baru, nak soleh suci murni pasal ITU reject masuk team baru kah kah kah, lagi bagi buat macam daftar kahwin, pamer dulu selama 21 hari, sapa bantah sapa tak setuju si polan masuk agama selesai masalah, belajar tinggi tapi tak selesai masalah akar umbi pun amin

NAJ JADI DUAT - MACAM PAK AZIZ

 


BERHENTI JADI

ROTTWEILER

GEROMBOLAN

AMIN

NAK JADI DUTA

MACAM PAK AZIZ

KHALAS

Soboi commented on

 "AKHIRNYA 

NAZRI JADI JUJUR"

selepas prn johor mat frenchie nie akan kembali jadi rotwiler

UKRAINE BARUA AMERIKA DIJANJI MASUK NATO

 


 UKRAINE BARUA

AMERIKA

AMIN

DIBERI JANJI

MASUK NATO

KHALAS

Unknown commented on 

"PANDANGAN YANG

 BUKAN AMERIKA ATAU NATO"

Dulu ukraine penyokong tegar israel bila palastine diganyang israel...sekarang depa pulak rasa bila rusia membedil depa.. ingat ..roda sentiasa berputar

BERI BANTUAN DENGAN JUJUR

 


BERI BANTUAN

DENGAN JUJUR 

TANPA SESALAN

AMIN

Unknown commented on 

"MAT KOBID 

GANGGU CERAMAH"

Kau tahu malam itu, bila kita bertawa minum makan bersama rakan rakan. Malam terakhir minggu siswa minggu hadapan semua akan balik ke kampung. Ada membawa gadis, tunang janji berteman. Semua senyum lapang dada minggu kampus sudah berakhir. Tiba tiba seorang datang dan membawa susah hati. Dia mahu bertanding pilihanraya kampus! Dan semua wajib sokong dia kalau tak dia akan menuntut jasa dan baik. Menyesal keluarkan dia dari Jel.

PANDANGAN YANG BUKAN AMERIKA ATAU NATO

 PANDANGAN BUKAN

AMERIKA 

BUKAN NATO

AMIN

MARI KITA BANTU IBU INIBUKA LAMAN INI
JIKA KAWAN KAWAN & PEMBACA
TUKAR TIUB
INGIN MENDERMA
 UNTUK MENCAPAI
 $60,000 RINGGIT 

https://yck.give.asia/campaign/let-s-help-madam-loh-restart-her-life#/

Loh berhenti kerja untuk lebih dekat dengan anak-anak

LOH Siew Hong meletakkan jawatannya sebagai pembantu tukang masak di Genting Highlands supaya lebih dekat dengan tiga anaknya yang terpisah sejak tiga tahun lalu.

Ibu tunggal berusia 34 tahun itu memberitahu The Malaysian Insight beliau kini merancang untuk menubuhkan perniagaan makanan trak (food truck) yang akan membuatkannya lebih dekat dengan anak-anaknya sepanjang masa.

Ketika ditanya bagaimana respons majikannya susulan peletakan jawatannya, Loh berkata, bosnya sangat memahami keadaannya dan menerima surat peletakan jawatannya dengan baik.

Pada masa ini, Loh berkata, pengasas Yayasan Chow Kit Dr Hartini Zainuddin sedang mengumpul dana untuk membantunya dalam perniagaan makanan trak serta pendidikan anak-anaknya.

Selain mengumpul dana, Dr Hartini juga mendapatkan sukarelawan untuk mengajar anak-anaknya dalam pelajaran.

Pada masa ini, Loh berkata, beliau sedang menyimpan wang untuk menyara diri dan anak-anaknya sehingga perniagaan makanan trak menjadi kenyataan.

“Saya bercadang untuk menjual ais kacang, cendol, koktel buah-buahan dalam trak makanan saya di sekitar Kuala Lumpur,” katanya sambil menambah beliau akan mengambil masa sekitar satu tahun untuk bangkit semula.

Pada masa ini, kutipan dana dalam talian yang dibuat oleh Dr Hartini terkumpul sebanyak RM15,850.

Loh melahirkan rasa terima kasihnya kepada orang ramai yang menawarkan diri untuk membantunya membina semula keluarga.

Beliau berkata, sejak kembali bersama tiga anaknya, mereka berkongsi detik penting sepanjang tiga tahun mereka tidak bersama.

Loh berkata, keluarganya juga memberi sokongan moral dan membantunya dari segi pengangkutan kerana beliau tidak memiliki kenderaan.

Bulan lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan habeas corpus baginya untuk menuntut semula hak penjagaan anak kembarnya, 14, dan anak lelaki, 10, dan mereka disatukan semula.

Mereka berjauhan sejak Loh berpindah ke rumah kerajaan untuk mangsa penderaan domestik pada 2019. Kanak-kanak itu diIslamkan oleh bapa mereka tanpa kebenaran Loh selama bertahun-tahun mereka berpisah dan dijaga oleh NGO di Pulau Pinang. – 3 Mac, 2022.

SAPA ADA

DUIT LEBIH 

AMIN

SAPA ADA

NAK HULUR

AMIN

SAPA NAK BUAT

AMAL JARIAH

AMIN

MARI KITA SESAMA

BANTU IBU INI

AGAR DIA TERUS

BERSAMA 

ANAK ANAK

AMIN

AKHIRNYA NAZRI JADI JUJUR

 
Nazri persoal jika undang-undang akan dipinda, halang tukar agama sepihak

NAZRI Aziz membangkitkan persoalan adakah undang-undang akan dipinda supaya menghalang penukaran agama secara sepihak serta memerlukan persetujuan kedua ibu dan bapa.

Ahli Parlimen Padang Rengas turut menyoal adakah perkataan ibu bapa yang merujuk kepada ibu dan bapa akan ditarik balik daripada Perlembagaan.

“Dan adakah dalam pindaan itu akan ada tafsiran yang tepat tentang perkataan ibu bapa. Ia harus untuk kedua-dua ibu dan bapa,” katanya semasa perbahasan Titah Diraja di Dewan Rakyat hari ini.

Bekas menteri undang-undang itu berkata, beliau sama sekali tidak bersetuju dengan penukaran agama secara paksa terhadap kanak-kanak daripada agama Hindu kepada Islam, yang dilakukan oleh bapa mereka yang kini berada di penjara.

“Kini, mahkamah juga telah memberikan hak penjagaan ketiga-tiga anak kepada ibu mereka. Saya menentang sekeras-kerasnya penukaran agama anak-anak ini.

“Dalam Islam kita tidak memaksa sesiapa pun untuk memeluk agama kita. Ia perlu secara sukarela.”

Tambahnya penukaran unilateral tidak dibenarkan.

“Ada yang mengatakan Perlembagaan Persekutuan menafsirkan yang ibu bapa adalah bapa dan ibu, tetapi penggunaan biasa ialah ibu bapa.

“Jadi, kita tidak boleh kata seorang bapa atau ibu boleh menukar agama anak mereka secara unilateral.

“Pendirian saya ialah bapa tidak boleh tukar agama anak-anak tanpa persetujuan ibu.”

Komennya dibuat selepas kes terbaharu membabitkan ibu tunggal Loh Siew Hong di mana anak kembar perempuan berusia 14 tahun dan anak lelaki berusia 10 tahun ditukar agama oleh bekas suaminya Naghaswaran Muniandy pada Julai 2020.

Bulan lepas, Loh berjaya dalam cabaran undang-undang untuk membatalkan penahanan tiga anaknya yang memeluk Islam secara unilateral oleh bekas suaminya yang menculik mereka.

Tiga anaknya didakwa diculik pada 2019 memeluk Islam tanpa pengetahuan Loh.

Penukaran unilateral telah mencetuskan semula perdebatan mengenai perkara itu. Mahkamah Persekutuan pada 2018 telah memutuskan dalam kes Indira Ghandi sebelum ini, menyatakan penukaran agama memerlukan persetujuan kedua ibu bapa.

Anak perempuan Indira, Prasana Diksa, telah diambil oleh bekas suaminya K. Pathmanathan yang memeluk Islam dan menukar nama kepada Muhammad Riduan Abdullah ketika anaknya berusia 11 bulan.

Dia juga telah mengislamkan tiga anak mereka tanpa pengetahuan Indira.

Walaupun telah diputuskan, polis masih belum mendapatkan semula Prasana dan mengembalikannya kepada Indira.

Polis masih belum mengesan Muhammad Riduan walaupun waran tangkap dikeluarkan oleh Mahkamah Tinggi pada 2014

Semasa perbahasannya, Nazri berkata jika bapa dibenarkan menukar agama anak-anak itu adalah paksaan.

“Seperti kes M. Indira Gandhi di mana anaknya dibawa lari selepas dia bersalin.

“Dan anak itu diislamkan. Sebagai orang Islam saya tidak bangga dengan isu seperti ini. Tidak ada keadilan.

“Satu lagi sebab saya tidak bersetuju dengan ini adalah kerana dalam negara kita perlu menjaga hak dan kepentingan minoriti.

“Sudah tentu Perlembagaan mengatakan Islam adalah agama persekutuan, tetapi kita tidak boleh menindas golongan minoriti.” – 2 Mac, 2022.

 AKHIRNYA

NAZRI JADI

SOSOK JUJUR

AMIN

BILA TAK JADI

ROTTWEILER

TAK JADI MENTERI

TAK JADI

KAKI BODEK

AMIN

NAZRI KEMBALI

JADI RASIONAL

 BERCAKAP 

DARI  RASA HATI

AMIN

SALUT 

OLD BOY

KHALAS

SOSIALISMA TAK AKAN MUNCUL

 


KAPITALIS TAK

AKAN KALAH

KALAU TIDAK

 DI LAWAN

AMIN

SOSIALISMA

TAK AKAN MUNCUL

KALAU TIDAK

DIPERJUANGKAN

KHALAS

Unknown commented on

 "LU LAH JADI KAWAN GUA"

Hahahaha, dah lama xdengar / Bava pantun. Isham, I will be your kawan. Bukan kerana gwa pengikut Lenin atau maotzetung. Tapi gwa setuju dgn pandangan Lu pasal kebangkitan socialism pada satu Hari kelak. Jurang diantara Kaya Dan miskin dah terlalu ketara.

NATO TAKUT DENGAN RUSIA

 
NATO HANYA

BERANI BOM

NEGARA KECIL

YUKOSLAVIA 

YANG  BUKAN

 ANGGOTA NATO 

AMIN

KENAPA TAKUT 

MASUK UKRAINE

KAH KAH KAH

NATO KATA BUKAN

ANGOTA NATO

KAH KAH KAH

TAPI YUKOSLAVIA

PUN BUKAN

ANGGOTA NATO

KAH KAH KAH

CAKAPLAH

TAKUT PADA RUSIA

KAH KAH KAH


JANGAN UNDUR TEGAKKAN KEBENARAN

 


JANGAN UNDUR

TEGAKKAN

KEBENARAN

AMIN

Unknown commented on

 "KEBENARAN 

TAK HILANG"

setelah dijumpai adakah ia benar2 kebenaran ? kah kah kah

Unknown commented on

 "KEBENARAN 

TAK HILANG"

Kebenaran tidak hilang.... Kebenaran cuma illusive Apa itu kebenaran? Adakah kebenaran itu sama seperti sejarah? Sejarah ditulis oleh mereka yang menang. Seperti sejarah juga, kebenaran berada dipihak yang berduit. Ambik Bini Loosemah sebagai contoh, walau didapati bersalah seantero dunia, tapi disebabkan beliau berwang maka ramai la yang percaya bahawa beliau yang suci murni itu telah dipitenah oleh Atuk. Walaupun Atuk menyatakan kebenaran, tapi amat kurang didengari.

Unknown commented on 

"KEBENARAN

 TAK HILANG"

Kebenaran adalah sesuatu yg benar dan ketidakbenaran adalah semua yg tidak benar. Amacam sedap tak falsampah gua. Kah kah kah adakah tanda hendak membenarkan yg kurang benar lagi tidak berinti.