Isnin, 10 April 2023

TONY LOKE IKUT TABII


TONY LOKE

IKUT TABII

KHALAS

BELUM PERNAH TERJADI


Zahid kemuka representasi mohon gugurkan 47 pertuduhan

TIMBALAN Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi telah mengemukakan representasi kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) untuk menggugurkan 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan Yayasan Akalbudi (YAB) yang dihadapinya.

Peguam Hamidi Mohd Noh yang mewakili Ahmad Zahid, memohon Hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah, yang kini hakim Mahkamah Rayuan, untuk menangguhkan prosiding hari ini sementara menunggu keputusan Peguam Negara (AG) Idrus Harun (berhubung representasi itu).

“Kami menulis surat representasi pada Januari dan kami telah menghantar kesinambungan dan representasi baharu dengan beberapa fakta dan bukti baharu berhubung pertuduhan itu kepada AGC pada Februari.

“Pendakwaan menjawab, mereka tidak mempunyai bantahan (untuk menangguhkan perbicaraan) bagi pihak mereka, memandangkan representasi itu mempunyai 200 halaman dan mereka memerlukan masa untuk mempertimbangkannya,” katanya.

Zahid, 70, yang juga menteri kemajuan desa dan wilayah berdepan 47 pertuduhan iaitu 12 bagi pecah amanah, lapan berhubung rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan puluhan juga ringgit dana milik YAB. – Bernama, 10 April, 2023.

WOIT

INI BELUM 

PERNAH BERLAKU

AMIN

INI BEBAN

BERAT DI PIKUL

PAKATAAN

AMIN

KALAU BERLAKU

INI SAH

DI LUAR TABII

AMIN

KHALAS

SAH DI LAUR TABII


Surat mengenai siasatan Nazlan tidak dibincang di kabinet, kata Loke

KABINET tidak membincangkan surat yang dihantar oleh menteri undang-undang kepada peguam Najib Razak untuk mengesahkan penemuan SPRM terhadap hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali, kata Anthony Loke hari ini.

Menteri pengangkutan itu dilaporkan berkata Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Pembaharuan Institusi) Azalina Othman Said tidak membawa perkara itu dalam mesyuarat kabinet, lapor Malaysiakini.

“Tak pernah dibincangkan dalam kabinet,” katanya.

Beliau juga tidak pasti sama ada kabinet akan membincangkan perkara itu dalam mesyuarat mingguan Rabu ini.

“Mesyuarat seterusnya adalah Rabu ini. Saya belum tahu lagi apa yang akan ada dalam agenda,” katanya.

Khamis lalu, Azalina dilaporkan menghantar surat kepada peguam utama Najib, Mohamed Shafee Abdullah yang mengesahkan penemuan SPRM mengenai dakwaan konflik kepentingan Nazlan ketika beliau mempengerusikan perbicaraan Najib.

Shafee ingin tahu sama ada SPRM mendapati Nazlan telah melanggar Kod Etika Hakim, dan dalam jawapannya bertarikh 20 Mac, Azalina menyatakan bahawa “pertanyaan beliau dijawab secara afirmatif”.

Loke juga berkata menteri Umno tidak membincangkan sebarang rancangan mendapatkan pengampunan diraja untuk Najib dalam mesyuarat kabinet.

“Untuk berlaku adil kepada menteri Umno, mereka tidak pernah membawa isu ini untuk dibincangkan dalam kabinet.

“Jadi, ia bukan jawatan yang diambil oleh kabinet. Itu keputusan parti,” katanya.

Tambahnya, ia adalah keputusan Umno sebagai sebuah parti politik untuk memohon pengampunan untuk Najib.

“Sama ada permohonan itu dibenarkan atau tidak, terpulang kepada Yang di-Pertuan Agong.

“Bagi kami (kerajaan), kami meletakkan keyakinan penuh terhadap proses yang sewajarnya dan kebijaksanaan Agong untuk membuat keputusan yang terbaik.”

Jumaat lalu, Umno berkata ia akan memohon pengampunan diraja untuk Najib.

Keputusan ini dibuat selepas Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Najib menyemak keputusan Mahkamah Persekutuan sebelum ini untuk menolak rayuan terakhirnya dalam kes SRC International. – 10 April, 2023.

SAH APA

YANG DILAKUKAN

OLEH AZALINA

SAH DILUAR TABII

AMIN

KERANA

BUKAN KEPUTUSAN

KABINET

AMIN

KHALAS

PENYAMUN DARI PERLIS

 Bekas MB Perlis didakwa buat tuntutan palsu

BEKAS menteri besar Perlis Azlan Man pagi ini didakwa atas lima pertuduhan mengemukakan tuntutan palsu sebanyak RM1.18 juta untuk tiket penerbangan, penginapan dan kos pengangkutan di United Kingdom (UK).

Kesalahan - difailkan Seksyen 18 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia - didakwa berlaku antara 2013 dan 2017, tempoh ketika beliau menjadi menteri besar semasa negeri itu diperintah Umno.

Beliau mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan di hadapan hakim Mahkamah Sesyen Kangar Norsalha Hamzah.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib manakala peguam Burhanudeen Abdul Wahid dan Ramli Shariff mewakili Azlan.

Bagi pertuduhan pertama, Azlan didakwa membuat tuntutan palsu sebanyak RM230,230 berhubung tiket penerbangan pergi balik, penginapan hotel dan pengangkutan di London antara 20 Disember 2013 dan 4 Januari 2014.

Bagi pertuduhan kedua, beliau didakwa membuat tuntutan palsu sebanyak RM216,260 untuk tiket penerbangan pergi balik ke London dan penginapan hotel antara 20 November 2014 dan 18 Disember 2014.

Bagi pertuduhan ketiga, beliau membuat tuntutan palsu sebanyak RM241,295 untuk tiket penerbangan pergi balik ke London dan penginapan hotel antara 30 November 2015 dan 21 Disember 2015.

Bagi pertuduhan keempat, Azlan didakwa membuat tuntutan palsu sebanyak RM253,195 untuk tiket penerbangan pergi balik ke London dan penginapan hotel antara 8 November 2016 dan 29 Disember 2016.

Bagi pertuduhan terakhir, dia didakwa secara palsu menuntut RM244,079 untuk tiket penerbangan pergi balik ke London dan penginapan hotel antara 8 November 2017 dan 30 November 2017.

Menurut kertas pertuduhan, Azlan membuat tuntutan itu walaupun tiada perjalanan sebenar.

Beliau dibenarkan diikat jamin RM50,000 dengan seorang penjamin dan diarahkan menyerahkan pasportnya kepada mahkamah. – 10 April, 2023.

WOIT

BUKAN RATUS

TAPI JUTA JUTA

KLIM ENJOI

DI LONDON

KAH KAH KAH

PASPOT SERAH

PADA MAHKAMAH

KAH  KAH KAH

TAK LAMA LAGI

MINTAK PASPOT

NAK PERGI HAJI

KAH KAH KAH

INI PERANGAI

PENGANUT ISLAM 

YANG BERIMAN

KAH KAH KAH

KHALAS

HUJAH BETULHUJAH BETUL

TAPI PERLU SIMPAN

MASA TUA

AMIN


Unknown commented on 

"DUIT KWSP DILABOR 

TEMPAT LAIN"

apa masuk duit simpanan.. ? biasa simpanan ni nak guna waktu tertentu.. contohnya wajtu tak ada duit kita guna duit simpanan belanja.. ada duit simpanan tapi x guna itu nama dia bangang nama.. lagi bangang bila ada duit simpanan tapi pinjam ah long dengan kadar faedah tinggi gila babi.. itu nama dia bodoh nak mampus.. kah kah kah

BERITA BAIK DARI YAMAN


BERITA BAIK

DARI YAMAN

KHALAS

LUAR TABII KEJAP HALAL KEJAP HARAM


LUAR TABII

KEJAP HALAL

KEJAP HARAM

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "HADI TIBAI ANWAR LAGI"

Luar Tabii dulu ok saja bila gabung dengan PKR bila gabung dengan DAP, masa itu tak luar Tabii tabu kah kah kah saja tanya, kalau kalau terlupa dulu kawan peluk, azmin luar Tabii ok lagi tak? Bagi tahu baik baik kami cunt fuse lagi, sekali haram sekejap halal, mana satu betul? Kalau geng sama semua halal, kalau geng lawan semua Haram? Mohon pencerdik ularmak unggul dunia bagi cerahan langit bintang kah kah kah berapa harga tiket untuk dapat bidadari? Kah kah kah ada diskaun Raya tak?

KERAJAAN LUAR TABII


JIKA NAJIB BEBAS

SAH INI KERAJAAN

KUASA LUAR TABII

AMIN

Mamatgetah commented on 
"NAJIB BEBAS ?"

Jika najib keluar dari kajang maka sudah sahih yg luar tabiii menjadi semakin luar tabiii demi kuasa luar tabiii...hidup abg sajat

BERTA BAIK DARI IRANBERITA  BAIK

DARI IRAN

KHALAS

RAYA IKUT PEMEGANG MOHOR BOTOL BESARTarikh raya: Rujuk sumber rasmi sahaja, kata menteri

MENTERI Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil mengingatkan umat Islam di negara ini untuk merujuk sumber rasmi termasuk saluran televisyen tempatan berkait pengumuman tarikh 1 Syawal bagi sambutan Aidilfitri.

Beliau berharap masyarakat di negara ini tidak mudah percaya atau termakan dengan sebarang sebaran yang dibuat di media sosial mengenai tarikh itu.

“Pengumuman kita yang terpakai hanya yang diumum oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja…jangan kita ambil tarikh dari Indonesia atau Emiriah Arab Bersatu dalam TikTok atau WhatsApp…kita perlu rujuk saluran rasmi maklumat yang disampaikan itu.

“Yang penting, rujuk yang rasmi. Tak pasti, jangan kongsi. Itu peringatan saya kepada semua,” katanya ketika berucap pada Majlis Anugerah Usahawan Gempak 2023 di Stadium Malawati, malam ini.

Terdahulu Fahmi menzahirkan penghargaan kepada Kerajaan Negeri Selangor dan Perbadanan Teknologi Maklumat Ekonomi Digital Selangor (Sidec) kerana menganjurkan anugerah itu bagi mengiktiraf usahawan tempatan atas jasa yang disumbangkan kepada ekonomi negara.

“Insya-Allah, saya akan minta pihak Perbadanan Ekonomi Digital Malaysia (MDEC) bekerjasama lebih erat dengan Sidec untuk pastikan kita ada sinergi kerana kita ingin pastikan Selangor mampu menjadi contoh kepada negeri lain juga kepada kerajaan Persekutuan untuk menjadikan Malaysia sebagai hab bagi ekonomi digital,” katanya. – Bernama, 9 April, 2023.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

DARI DULU

SAMPAI SEKARANG

TARIKH RAYA

JADI LAWAK

KAH KAH KAH

DULU PERAK

RAYA N9 BELUM

KAH KAH KAH

ZAMAN INTERNET

SAUDI RAYA

MALAYSIA BELUM

KAH KAH KAH

WOIT

TAKDA  SAPA

PERCAYA RTM

KAH KAH KAH

SEMUA PERCAYA

MEDIA SOSIAL

KAH  KAH KAH

TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

AMIN

KHALAS

RANCANGAN NAK TUMBANGKAN ANWAR SEDANG DISUSUN


RANCANGAN

TUMBANGKAN

  ANWAR SEDANG

DISUSUN

KHALAS

LAWAK BERDIRI DARI ZAHIDIsu pengampunan Najib: Tiada desakan politik, kata Zahid

HASRAT Umno mempersembah permohonan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk memberi pertimbangan pengampunan kepada bekas presiden parti itu Najib Razak adalah mengikut prosedur perundangan sedia ada dan tiada desakan politik.

Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata pihaknya telah mengikuti semua prosedur perundangan sedia ada sebelum membuat rayuan kepada Lembaga Pengampunan untuk memberi pertimbangan itu.

“Kami sebagai sebuah parti politik tentunya mengikut semua prosedur perundangan sedia ada dan apabila prosedur diikuti, ia terserah kepada Lembaga Pengampunan,” katanya selepas merasmikan Majlis Santunan Kasih Ramadan Negeri Kelantan 2023 di Pusat Transformasi Ilmu Bukit Tiu di Machang, hari ini.

Mengulas lanjut Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Barisan Nasional berkata pihaknya sudah berikhtiar untuk memperoleh tarikh bagi menghadap Yang di-Pertuan Agong.

Semalam Perdana Menteri Anwar Ibrahim berkata isu itu tidak seharusnya berbangkit kerana sesiapa sahaja dibenar mengemukakan permohonan bagi memperoleh pengampunan dan semua pihak perlu mematuhi peraturan serta syarat yang ditetapkan. – Bernama, 9 April, 2023.

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KALAU  LU

PERCAYA INI

MAKA LU

PERCAYA BIK MAMA

MASIH ANAK DARA

KAH KAH KAH

LU PERCAYA

VINCENT TAN

BOLEH JADI BILAL

MASJID NEGARA

KAH KAH KAH

KHALAS

HOT HOT TER NOW - SATU LAGI KENA TANGKAP


HOT HOT

X MB PERLIS

KENA DAKWA

KHALAS

JANGAN BEBASKAN PENGSAKAUJANGAN BEBASKAN

PENGSAKAU

KHALAS

Unknown commented on 
"RAKYAT TAK MAHU 
NAJIB DI BEBASKAN"

malas... sebab ini semua poyo.. biar penyamun lepas.. ini semua hasil pengudi sepet dengan keling.. biar najib lepas

Unknown commented on 
"PENCURI WAJIB TERUS
 DISIMPAN DALAM PENJARA"

sapa yang nak bebaskan najib ? kerajaan perpaduan... kah kah kah


panglimo potaseh commented on 
"AWAS !!! 
BAHAYA MALAM INI"

Bila ada ura-ura Najib nak di lepaskan tetiba Alam jadi marah .. bukan takat ujan dan ribut tapi puting beliung turut bersama .. gwa tak dapat bayangkan jika pengsakau biliyun2 tu di lepaskan nanti.

DUIT KWSP DILABOR TEMPAT LAIN

 DUIT TUNAI

TAK ADA

DILABOR 

TEMPAT LAIN

KHALAS

Unknown commented on

"DUIT TAK ADA"

Gwa bukan nak backup kerajaan tapi even ada duit pun gwa tak nampak apa2 lojik asyik bagi keluar kwsp. Kalau nak keluar jugak pasni jangan guna lagi dahlah nama Kumpulan Wang Simpan Pekerja. Boleh pakai Kumpulan Wang Berjoli Pekerja. Gwa ada 8 Pekerja tempatan. Semua kalut sibuk nak ambik kwsp, nak beli baju raya leeyanarahman lah mydin taknak beli, sekor2 bukan gwa xtlg kalau susah, tapi sekor2 pun nak joli saja kerja. Baik 6orang Bangla rajin, cekap Amanah.


Unknown commented on 

"DUIT TAK ADA"

Duit kwsp ini sekian lama digunakan oleh kerajaan untuk buat projek, separuh masuk poket, separuh bagi dividen, projek kerajaan semua mahal belaka sebab bagi kat kroni sejak zaman Mahathir lagi, dia bapak ajar semua cara, tak baik salah Najib seorang, yang lain pun sama belaka, sekarang sejak KOBID semua habis langsung, mana nak cari kalau setiap Barang nak bantuan, vaksin nak free, makan nak free told nak free minyak nak free, pilihan Raya saja pakai berapa banyak duit, tak kira lah parti mana, yang jadi kerajaan akan guna pakai kah kah kah tapi sekarang ada duit atau tidak? ITU saja kalau bagi keluar apa guna kalau nilai RM terus jatuh? Kah kah kah


Unknown commented on 

"DUIT TAK ADA"

duit tak ada jangan menipu duit tak ada .. kemana pergi duit ?? kah kah kah

BERAP HARI NAK RAYA ?


BERAPA HARI

LAGI NAK  RAYO

SENIN 10/4/2023

BERAPA HARI LAGI
NAK RAYO

RAYO BILO ?
21? 22? 23 ?
TAPI JANGAN LUPO NENGOK
ANAK BULAN DI TELUK KEMANG
INI TRADISI MELAYU

KALAU TOK ARAB 
NAK RAYO AWAL
BIARKAN BIARKAN
KITO IKUT ANAK BULAN
AMIN

LIBYA
400 PELARIAN SEDANG
TERAPUNG DI LAUT
NAK MENUJU KE ITALI
KAPAL GETAH DAH BOCOR
KAPTEN DAH CABUT LARI
DUIT  TAMBANG DAH AMBIK
SEKARANG MENUNGGU
BANTUAN

SAUDI
DELEGASI SAUDI
 TIBA DI SAANA YAMAN
DUA NEGARA  TOK ARAB 
NAK BERBAIK KEMBALI
8 TAHUN PERANG
BANYAK KORBAN

IRAN
DELEGASI SAUDI
TIBA DI TEHRAN
NAK BUAT KEMBALI
HUBUNGAN DIPLOMATIK

DUA DUA INI KERJA BAIK
CHINA MERAH
DAPAT HUBUNGAKAN KEMBALI
ARAB DENGAN ARAB
ARAB DENGAN IRAN

AMERIKA
PANTAGON SEDANG GELABAH
MAKLUMAT RAHSIA KERAJAAN BOCOR
RAHSIA UKRAINE
RAHSIA NATO
SEMUA BOCOR
SAPA BOCOR?

HOKKIEN
PAGI INI  KEMBALI 
SEPERTI BIASA
HANYA DUA TIGA KERAT
YANG DATANG SEMBAHYANG
GUA RASA PESTA JIMING
DAH BERLANGSUNG

GUA DENGAR JANTAN BERKOKOK
TERKUKUR BERLAGU
CHIP CHIP CHIP
DISANA SINI

MATA HARI DAH KELUAR
SINARNYA LEMAH
GUA RASA HARI INI
AKAN PANAS
RAMALAN KAJI CUACA
KATA ANGIN & RIBUT SAMPAI
TAPI TAK SAMPAI
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT
SENIN YANG INDAH

BRO
JANGAN DENGAR
SUARA ORANG LAIN
TENGGELAMKAN SUARA
DALAM DIRI LU

BRO
LU MAMPU JATUH CINTA
SEBELUM JATUH CINTA
CINTAI DIRI LU DULU

BRO
HATI KITA INI
SELALU TAAT
DALAM MENANTI

BRO
HIDUP LU INI
BUKAN DI LEMAHKAN
OLEH KEKURANGAN
TAPI PENDAPAT LU
YANG MENGECILKAN
SEMANGAT LU SENDIRI

BRO
JIKA LU TIDAK BEKERJA
DENGAN CINTA
TETAPI HANYA DENGAN KEBENCIAN
LEBIH BAIK LU
BERHENTI BUAT KERJA ITU

BRO
PERKARA BURUK
ITU BERLAKU SEBAGAI PESAN
UNTUK KITA BERUBAH DIRI

BRO
BILA  BERMALAM DIRUMAH ORANG
JANGAN DIANGGAP RUMAH SENDIRI
JIKA MEMINJAM HAK MILIK ORANG
JANGAN ANGGAP MILIK SENDIRI
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERPUASA