Khamis, 8 Ogos 2019

BACA SURAH TERLARANG


Surah-Surah Terlarang:
PERSOALAN NASIONAL
Karya Hishamuddin Rais (2019)
Komen oleh
Kamaruddin M. Said
Timbalan Presiden, 
Majlis Profesor Negara (MPN)
7 Ogos 2019
1. Buku karya Hishamuddin Rais ini berjaya menukilkan semula kisah sejarah yang telah dilalui oleh Tanah Melayu dan Malaysia, dan seluruh rakyatnya yang berbilang kaum, keturunan, lapisan kelas dan wilayah. Buku ini juga berjaya menimbulkan provokasi ilmiah berkaitan dengan “Persoalan Nasional” yang belum selesai yang menjadi intipati kepada penerusan konflik politik, sosio-ekonomi dan budaya, dan kegagalan mewujudkan sebuah Negara-Bangsa Malaysia yang bersatu padu. 

2. Hujjah utama Hishamuddin Rais ialah bahawa persoalan nasional ini ialah persoalan berkaitan kegagalan Bani Melayu menjadi pentakrif dan pemimpin yang berupaya melahirkan jatidiri Malaysia lantaran Bani Melayu ini sendiri tidak mempunyai jatidiri yang kuat dan mantap hingga kini. Kegagalan Bani Melayu ini ialah kerana bani ini telah menjadi mangsa ekonomi, pendidikan dan budaya dalam zaman penjajahan Inggeris, dan juga mangsa eksploitasi ekonomi Bani Cina dan India. Kerana dominasi kuasa kolonial Inggeris dan kekuatan ekonomi Bani Cina (pendatang), Bani Melayu ini menjadi lemah dalam segala bidang sejak dahulu hingga sekarang. Bani Melayu ini dipimpin pula oleh UMNO yang hanya berjaya menakut-nakutkan mereka dalam berhadapan dengan gugatan ekonomi Bani Cina. Di samping itu, kepimpinan UMNO telah dibeli oleh golongan taukey Bani Cina sejak dulu hingga sekarang. Oleh itu, Bani Melayu perlu berani berubah, berana menukar pucuk kepimpinan negara, dan berani membangunkan jtidirinya supaya menjadi pentakrif kepada pembentukan Negara-Bangsa Malaysia. Saya bersetuju dengan keseluruhan hujjah-hujjah ini.

3. Ada satu perkara yang kurang disentuh oleh oleh Hishamuddin Rais, berkaitan dengan Perlembagaan Persekutuan 1957. Pada hemat saya, jati diri Bani Melayu telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan ini. Ini kerana dalam Perlembagaan ini, hanya ungkapan Melayu telah diguna pakai. Ungkapan Cina dan India tidak pun dugunakan sebagai rujukan kepada kehadiran golongan Yang Lain ini ketika Suruhanjaya Reid menggubal perlembagaan ini. Oleh itu, saya menghujjahkan bahawa Perlembagaan Persekutuan 1957 itu telah digubal untuk Bani Melayu. Perlembagaan ini telah melahirkan Persekutuan Tanah Melayu yang mengamalkan sistem pemerintahan Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen. Perlembagaan ini juga yang telah menetapkan: (a) kewujudan Yang Dipertuan Agong dan Majlis Raja-Raja Melayu, Islam sebagai agama “rasmi” Persekutuan, Bahasa Melayu sebagai bahasa Kebangsaan, kewujudan tanah rezap Melayu, dan paling penting, Perkara 153 Perlembagaan Persekutuan yang berbunyi:

Perkara 153. Perizaban kuota berkenaan dengan perkhidmatan, permit, dsb. bagi orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak.

(1) Menjadi tanggungjawab Yang di-Pertuan Agong untuk melindungi kedudukan istimewa orang Melayu dan anak negeri mana-mana antara Negeri Sabah dan Sarawak dan kepentingan sah kaum-kaum lain mengikut peruntukan Perkara ini.

Perkara 153 ini jelas telah menggunakan ungkapan “Orang Melayu” (ungkapan “Anak Negeri Sabah dan Sarawak” itu ditambah kemudian, iaitu pada 1963 apabila Perlembagaan ini dipinda ketika pembentukan Malaysia). Orang bukan Melayu (dan bukan Anak Negeri Sabah dan Sarawak) dipanggil “kaum-kaum lain.” Implikasinya ialah bahawa Perlembagaan Persekutuan telah ditulis untuk Bani Melayu dan bukan untuk Yang Lain.

Namun begitu, pada hemat saya, Fasal 153 telah ditulis untuk kepentingan pihak Yang Lain, melalui ungkapan “Menjadi tanggungjawab Yang di-Pertuan Agong untuk melindungi...kepentingan sah kaum-kaum lain mengikut peruntukan Perkara ini.” Dalam konteks Perkara 153 (1) ini, kepentingan sah kaum-kaum lain itu bermaksud pelaburan, perdagangan, ladang, lombong, harta dan kekayaan,  kewangan, saham dan sebagainya yang telah terkumpul dalam genggaman pihak Yang Lain, sejak dekad 1870an lagi. Oleh itu Perkara 153 ini memberikan kekuatan ekonomi kepada pihak Yang Lain itu, yang nilainya yang terkumpul itu sangatlah besar. Perkara 153 ini memberikan keistimewaan kepada pihak Yang Lain itu hingga ke hari ini. Oleh kerana Perlembagaan melindungi kepentingan sah kaum-kaum tersebut, maka rundingan kemerdekaan pada 1956 itu telah berjalan dengan lancarnya di London. Golongan Bani Cina dan Bani Inggeris, tidak takut kepada status kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu.
Bani Melayu tertipu dengan ungkapan “Perizapan kuota berkenaan dengan perkhidmatan, permit dsb bagi orang Melayu...”, sedangkan kuota itu, pada hari Kemerdekaan, masih kosong.mKuota ini hanya mula diisi menerusi Dasar Ekonomi Baru yang bermula pada 1971. Tanpa DEB yang diperkenalkan oleh UMNO pimpinan Tun Abdul Razak,, kuota ini mungkin tidak akan mula terisi dalam perancangan pembangunan Malaysia. Tun Mahathir paling berjaya mengisi kuota yang disediakan oleh Perkara 153 ini. Namun begitu, DEB yang pada mulanya sangat membantu peningkatan kedudukan sosio-ekonomi Bani Melayu, telah disalah gunakan oleh sebahagian warga Bani Melayu yang berkuasa dalam UMNO dan dalam sistem pemerintahan Malaysia.

Ungkapan “kedudukan istimewa orang Melayu”, kerana kecetekan minda Bani Melayu sendiri, telah bertukar menjadi “hak istimewa orang Melayu.” Konsep “kedudukan” berbeza dartipada konsep “hak”. Dalam dokumen Reid Comission Report 1957, konsep “kedudukan” atau “position” yang diguna pakai dalam Perkara 153 itu merujuk kepada hakikat bahawa, pertama,  orang Melayu adalam rakyat asal Raja-Raja Melayu dan kedua, orang Melayu berada sekadar di pinggiran dalam bidang sosio-ekonomi. Oleh itu, orang Melayu wajar diberikan perizapan kuota berkaitan dengan jawatan dalam perkhidmatan awam, tempat belajar di universiti, biasiswa untuk belajar di universiti, dan permit perniagaan yang baru, yang bukannya milik kaum-kaum lain. Kesemua ini direzapkan tanpa mengambil alih kepentingan sah kaum-kaum lain. 

Pada hemat saya, perezaban yang diperuntukkan oleh Perkara 153 ini telah dipenuhi menerusi Dasar Ekonomi Baru. Generasi muda Bani Melayu telah mengalami transformasi sosio-ekonomi menerusi jalan pendidikan dan pengajian tinggi. Kini, komuniti ilmuan di Malaysia adalah sebahagian besarnya terdiri daripada Bani Melayu. Kerana kejayaan dalam bidang pendidikan dan pengajian tinggi, terdapat sekumpulan warga Bani Melayu yang turut terlibat dalam bidang peniagaan dan dunia korporat. Menerusi PNB, warga Bani Melayu telah turut terlibat dalam pemilikan saham syarikat-syarikat awam. Ini kesemuanya terjadi tanpa Bani Melayu itu merampas atau mengambil alih kepentingan sah kaum-kaum lain itu. Hal ini tidak disedari oleh ramai warga Bami Melayu, dan Bani Cina. Jika Perkara 153 itu dimansuhkan, maka kesemua kepentingan sah kaum-kaum lain itu boleh dirampas dan dimilik-negarakan apabila Melayu berkuasa sepenuhnya kelak.

----------

TAK SABAR


09/05/20

Gwa tak sabar tunggu tarikh keramat 09/05/20 ..tarikh yg menentukan Abam kena buat purkara yg dia belum lagi buat ..BUAT-BUAT GILA. 
on 
SEKARANG BARU SEDAR
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 05/08/19

Gwa


--------

GONI TANYO NURUL


GONI  MU

TANYO NURUL 
Betul ke Abg Non kaki tutoh jubor? Bukan ke Nabi tak mengaku umatnya terhadap orang yang menutoh jubor, habis takkanlah kita nak orang macam tu jadi PM kita 
on 
MEMBACA TUKAR TIUB
Publish | Delete | Spam
hamim
on 01/08/19

Do


--------

RASA MALAS NAK JAWAB


MALAS

NAK

JAWAB

gua sokong..isham rais pemalas nak mampos..taknak kerja..malas membaca, malas solat dan suka minum beer tiger malaya.isham rais pernah memberi pencerahan kpd YB2 di parlimen ketika memakai kasut buatan England doc mart...tp isham rais tak takut buku dari penulis cicak kobin.isham rais tak makan pau singa purapura..
isham rais tak minta sedekah utk jadi perdana menteri..isham rais ada dua ekor anjing yg diberi org asli tp anjing isham rais tidak gigit tangan tuannya tak sama dgn sosok melayu islam yg mengigit tangan yg melepaskanya dari penjara burit..negara tak hancur kerna isham rais malas tp negara akn dijual dgn pemimpin berskandal..
 on 
BETUL MALAS
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 05/08/19

bro tt.


------

SUDAH BERAT PADAN MUKABERAT

SUDAH

BERAT

PADAN 

MUKA

Orang muda takut berjuang kerana Umno pentingkan diri, kata JamalPEMIMPIN muda Umno kini takut memperjuangkan isu apabila melihat pemimpin mereka tidak mendapat sokongan selepas didakwa di mahkamah, kata Ketua Umno Bahagian Sungai Besar Jamal Md Yunos.

Perkara itu menjejaskan moral anak muda untuk menyuarakan isu dengan lantang bagi kepentingan Umno sekiranya sikap itu dibiarkan berterusan dalam parti.

“Apabila mereka ingin berjuang secara lantang dan sebagainya, mereka bimbang bila dituduh dan didakwa, mereka akan tanggung seorang diri.

“Umno tidak mempunyai pemimpin pelapis yang berani jika perkara ini berterusan. Ramai dari kalangan pemimpin Umno ini hanya mementingkan diri sendiri,” katanya.

Jamal berkata Umno sepatutnya mencontohi ahli PAS dan PKR yang tetap mempertahankan pemimpin parti yang dikenakan tindakan undang-undang.

“Mereka bermati-matian mempertahankan pemimpin mereka. Malah mereka juga sanggup buka tabung, bayar duit peguam dan sebagainya,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Jamal yang dahulunya aktif melakukan gimik bantahan ke atas Pakatan Harapan melalui NGO Gerakan Baju Merah berkata, beliau kini hanya memerhatikan perkembangan semasa dari jauh.

Beliau kecewa kerana kalangan ahli dan pemimpin Umno yang mementingkan diri sendiri ini juga jauh sekali untuk menyokong, malah gembira dengan tindakan undang-undang dihadapinya.

“Ada yang bukan sahaja tidak ada simpati, tetapi mereka cakap ‘padan muka’. Perkara ini yang melemahkan semangat saya,” katanya yang dibebaskan dari hukuman penjara akhir Julai tahun lalu.BILA MALAON NI

BERI NASEHAT

PADA PARTI

KETUANAN 

MELAYU

MAKNANYA

PARTI BONEKA

INGGERIS INI

SEDANG NAZAK

PADAN MUKA
-------------

LARI LARI LARI
LARI

LARI

CABUT

Peguam kanan Najib berundur


BEBERAPA peguam kanan Najib Razak tidak lagi mewakili bekas perdana menteri itu dalam perbicaraan tuduhan jenayah ke atasnya melibatkan kes SRC International Sdn Bhd, kata sumber.

Antaranya bekas peguam cara negara II Mohd Yusof Zainal Abiden dan Kamarul Hisham Kamaruddin.

Seorang anggota pasukan peguam bela Najib mengesahkan pengunduran mereka kepada The Malaysian Insight. Katanya, mereka tidak lagi terlibat aktif dalam perbicaraan kes yang bermula sejak 3 April lalu.  

“Datuk Yusof, Datuk Kamarul dan pembantu mereka tidak terlibat dalam prosiding mahkamah kes SRC yang sekarang sudah sampai ke hujung kes pendakwaan.

“Tetapi kami terus berhubung dengan mereka mengenai aspek teknikal kes sebelum penghujahan akhir,” kata peguam itu kepada The Malaysian Insight.

Ditanya kenapa mereka mengundur diri dari pasukan pembelaan, peguam itu berkata ia rahsia antara peguam dan Najib sebagai anak guam. Beliau enggan mengulas lanjut.

Kerahsiaan antara peguam dan anak guam adalah prinsip hubungan dan komunikasi yang dihormati dan dipelihara dalam profesion perundangan.

The Malaysian Insight cuba menghubungi peguam yang terlibat.

Mereka yang bersama-sama Yusof ialah Chong Loong Men, Devanandan S Subramaniam dan Tiara Katrina Fuad.

Peguam kanan itu mula tidak kelihatan di mahkamah sejak dua minggu lalu selepas perbicaraan ditangguhkan pada 24 Julai kerana tiada peguam kanan untuk melakukan pemeriksaan balas ke atas saksi pendakwa Joanna Yu.

Yusof menyertai pasukan peguam belas Najib selepas Harpal Singh Grewal dan M Athimulan menarik diri pada 22 Mei tahun lalu, hanya beberapa jam sebelum bekas perdana menteri disoal siasat oleh agensi anti rasuah di Putrajaya.

Yusof selepas itu menarik diri sebulan kemudian tetapi kembali menyertai pasukan pembelaan ketika perbicaraan kes SRC International bermula pada April lepas.

Najib pada masa itu diwakili beberapa orang peguam diketuai Muhammad Shafee Abdullah.

Selain nama-nama di atas, peguam lain ialah Harvinderjit Singh, Farhan Read, Muhammad Farhan Shafee, Wan Aizuddin Wan Mohammed, Rahmat Hazlan, Nur Syahirah Hanapiah dan Zahria Eleena Redza.

Kes pendakwaan kini masuk hari-hari akhir dengan tinggal hanya seorang saksi yang belum dipanggil. Kedua-dua pihak pendakwaan dan pembelaan kemudian akan membentangkan hujah penutup, yang dijangka selesai sebelum 15 Ogos.

Hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali kemudian akan memutuskan ada atau tidak kes prima facie terhadap Najib.

Kalau ada kes, Najib akan diperintah membela diri dan pihak pembelaan akan memanggil saksi untuk memberikan keterangan.

Isnin lalu, Mahkamah Rayuan membenarkan perbicaraan satu lagi kes terhadap Najib yang melibatkan 1Malaysia Development Berhad dimulakan pada 19 Ogos ini.

Shafee memberitahu mahkamah pihaknya mahu perbicaraan kes SRC International diselesaikan dahulu sebelum kes satu lagi itu bermula.

Kes SRC International melibatkan pinjaman kerajaan sebanyak RM4 bilion kepada syarikat itu pada 2011 dan 2012, yang kemudiannya didakwa diselewengkan oleh Najib apabila RM42 juta masuk ke akaun peribadinya pada 2014 dan 2015.

Najib berdepan tiga tuduhan pecah amanah, tiga tuduhan mengubah wang haram dan satu kes salah guna kuasa.

Beliau juga ada 25 kes jenayah lain melibatkan dana 1MDB berjumlah RM2.28 bilion. Kes itu akan dibicarakan di depan Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Collin Lawrence Sequerah. – 8 Ogos, 2019.


BILA KAPAL

NAK TENGGELAM

SEMUA TIKUS

CABUT LARI
KAH  KAH KAH
------------

BUKAN DONGENG
JANGAN

KETAWA

INI

CERITA

BENAR

LAGI

SAHEH

Najib pernah jadi sasaran penembak tepat

KUALA LUMPUR –  Najib  hari ini menceritakan detik cemas apabila beliau pernah menjadi sasaran penembak tepat dalam insiden yang berlaku setahun setengah sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) yang lalu.

Beliau yang juga Pengerusi Lembaga Penasihat Barisan Nasional (BN) berkata, insiden itu berlaku di Pejabat UMNO Bahagian Pekan dan semasa kejadian beliau tidak berada di situ.

Katanya, perkara itu juga tidak pernah dihebohkan sebelum ini serta tidak ramai yang tahu mengenainya.BRO  LU 

JANGAN KETAWA
MALAH ADA

PERCUBAAN

NAK LEDAKKAN

NAJIB GUNA

BOM ATOM

LU  TAK TAHU

INI KERJA 

ZIONIS ISREAL

NAK HANCURKAN

NAJIB

PEMIMPIN ISLAM

YANG SUCI

LAGI SYUMUL

WARAK

PERNAH BERI

SALAM PADA

KUBUR


---------

RAKYAT MAKIN MUAKTAMBAH 

MUAKPeria Katak
HR... cara penyampaian dlm tulisan kamu menarik... sama saperti penghasilan kamu sejak mula2 menulis dulu... bila2 saja boleh menyakinkan pembaca atas pagar... apa2 pun masa akan menentukan dengan Ketentuan yg di Atas.... cuma satu yg menarik dlm tulisan ini berkaitan kenyataan kamu bahawa rakyat sudah benar2 MUAK, dan termuntah dng isu bakal PM ke 8...

setuju sangat2...
SukaBalas822j
Haberi Hamzah
MUAK dengan org yang gila pangkat dan kuasa... dari th 1997 lag gila... tak habis2...
SukaBalas421j
Bèn Jamalley TG
Bukan saja Mahathir dan Anwar dah muak dengan soalan bila peralihan kuasa antara mereka berdua akan berlaku, rakyat juga telah muak. Yang belum muak dengan cerita itu ialah mereka yg rasa kecut perut jika peralihan kuasa itu berjaya...
SukaBalas114j
Real Mamula
Bèn Jamalley TG betul setuju..Yang lagi panas bila projek2 untuk duit tepi nak kuatkan diri Dan parti dah tak Ada. Lagi lah legasi keterunan aku nak jadi pm dah jadi kabur.hahaha dulu kini Dan salamanya kayakan anak Dan kroni
-------

SAPA CAKAP NI?
ASTAGA

SAPA NI

Orang muda takut berjuang kerana Umno pentingkan diri, kata Jamal


BERITA MENYUSUL
----------

PASAI APA ?JENG JENG JENG

PASAI

APA?

Peguam kanan Najib berundurBERITA MENYUSUL


----------

MELAYU ISLANG SUKA RASUANG


MELAYU ISLANG

SUKA RASUANG

semua tau najib curi, semua tau rosmah slim kemut, semua tau najib kena pau, x payah ulang ulang psy ganam style, sekarang apa jadi, kes jalan, wayang jalan, ekonomi ? hidup rakyat ada jadi baik ? atau semakin teruk? munke yang ada haprak, putih jadi hitam, cakap dulu rasuah, sekarang semua suci murni? apa beza ? masih main sentiment kaum, masih berpolitik agama, melayu marah, melayu rasuah, melayu islang terbaik, kah kah kah, 
cermin lah diri, paling melayu sukang rasuah, semua nak free, kerja sikit duit nak banyak, dulu,kini Dan selamanya, otak dah begitu sejak awal zaman, rujuk sejarah melayu, sejarah bukti tiada perubahan otak bonsai, tok Arab jubah tipu, mudah ikut melayu jadi Arab, kah kah kah, kalau melayu mula berfikir rasional, che det pun susah, siapa jadi piem tak Kira lah, bila bagi peluang, semua ambik peluang sapu kah kah kah 
on 
HARI HARI AKHIR
 SAEKOR BADAK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/08/19

I'
-----------

MANA JAM OMEGAMANA 

JAM

OMEGA

Dua dua kurang tepat....yang kena pada acronym nyer adalah GIGOLOJOH.....depan belakang boleh rembat kiri kanan boleh sengat jantan betina pun boleh buat.....eh eh macam pernah ku dengar perli nih tapi di mana ya.....????? Hai songel hai songel kenapa kau sangat songel, macam mana dia tak songel, sebab dah kena pau sebab dah kena pau, hai pau hai pau kenapa kau pau si songel, macam mana dia tak kena pau, gelojoh dah singgah kat songel.... 
bersambung kisah Al Songel wal Gigolojoh cerita seribu satu malam yang gelap dari Istana Segambut......jah oh jah mana jam OMEGA aku oi jah.....!!!! Orang tak akan percaya aku lagi selagi jam OMEGA tidak terbukti ada.....sebab aku tembak jemin kena cermin nampak pulak wajah songel.....hhmmmmm apa lah nasib dah diampun masih belum lagi suci! 
on 
TOK GELOJOH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/08/19

se-------

SUMBAT NAJIB KE PENJARA


CASH IS KING

MAKANANYASUMBAT NAJIB

KE PENJARA 

Tt, Optimus prime kata - Cash is king - maksudnya rakyat itu king.. 
Engko ckp omputih mesti power... 
Bukankan cash itu segala-galanya maksud dia... 
on 
HARI HARI AKHIR 
SAEKOR BADAK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/08/19

Cash is king, menurut pokjip kononnya king itu maksudnya rakyat.Agaknya dia rela masuk tg.rambutan dari masok sg.buluh 
on 
HARI HARI AKHIR 
SAEKOR BADAK
Anonymous
on 08/08/19

D----------

PASAI APA LAPOR PADA SPRM

PASAI APA

LAPOR PD SPRM

Harziq prlu lapor kat sprm supaya siasat mngkin kote azmin hari tu tk brapa keras sbb ada unsur rasuah. Ada org rasuah kote dia supaya jgn keras sgt, marahlah harziq. Mmg krja sprm la siasat hal nih. 
Wahai rkyt mlysia, Tt nk kita prcaya vdeo nih plsu, ada bodi double. Jd jom la kita rmai2 jd bangang, kita ikut ckp Tt. Aku nk cdng supya krajaan wujudkn jwatan - pembangang politik- pstu lntik Tt jd ketua.. 
on 
KEBERAHIAN 
ANWAR IBRAHIM
 DAN VIDEO ITU
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 07/08/19

A


---------

BERAHI MAK JANDA

BERAHI

MAK JAN
ishh berahi pulak tiba2 bila tengok gambar2 pemaisuri tuu. err.. nak tanya, baby alsoltan yg baru lahir tu putera atau puteri? baby tu berbin atau berbintikan siapa? mata warna apa? 
kulit ikut siapa? bila dia besar nanti dia boleh tuntut takhta tak? mudah2an satu hari nanti alsoltan kita bermata biru atau ijau.. terhakis la sikit waris kesoltanan melayo! wakakakakakakaka 
on 
MANTAN 
PEMAISURI AGONG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/08/19

Ka
--------

BELUM DITEMUI JAWAPAN

BELUM DITEMUI

JAWAPAN
Nak tanye 
..katakan lah Puan Seri Hajjah Rosmah 
Puti Rheno ini benar2 bersalah 
..kat zoo mana kita nak hantar dia? 
on 
HARI HARI AKHIR 
SAEKOR BADAK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 07/08/19

H--------

BAWA BAHAYA PADA NEGARA

BAWA BAHAYA

PADA NEGARA

AKAN KENA PAU
Apa la kau tt. Dendam peribadi punya pasal, semua benda kau salahkan pak sheikh. Agaknya lepas ni kalau izi dan taktak ciritbirit pun, mesti kau salahkan pak sheikh. Kahkahkah cuba kau story morry sikit sebab musabab kau cemburu sangat dgn pak kheikh tu kisah lama usah dikenang bro kahkahkah 
on 
KEBERAHIAN 
ANWAR IBRAHIM 
DAN VIDEO ITU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/08/19

C--------

STIM TENGOK JANDA AGONG
STIM  TENGOK

JANDA AGONG
Hu..hu..tok mufeti 
n tok lobai2 tengok pun stim gilo
..lupo bidadari.. 
on 
MANTAN 
PEMAISURI AGONG
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
at 18:44

H


----------