Sabtu, 25 Jun 2022

PASANG JERAT LUBANG - SENDIRI MASUK LUBANG

 


AMERIKA EROPAH

LANCAR PERANG

EKONOMI KE ATAS

RUSIA

AMIN

RUSIA SETUJU 

LALU

TAK  NAK JUAL GAS

KAH KAH KAH

DAPAN KOMO

PADAN MUKO

KAH KAH KAH

KHALAS

TAK TURUN JALAN RAYA - TAK MENANG PILIHAN RAYA


Protes jalanan main peranan penting dalam sejarah negara, kata Bersih

PROTES jalanan memainkan peranan penting dalam sejarah negara dalam membentuk hala tuju dan memberi tekanan terhadap pihak berkuasa yang zalim, kata Bersih.

Dalam kenyataan hari ini, badan pemantau pilihan raya itu tidak bersetuju dengan dengan titah Sultan Johor Sultan Ibrahim Sultan Iskandar semalam, bahawa protes jalanan hanya mengakibatkan kekecohan dan kerosakan.

Bersih menegaskan protes adalah kaedah ekspresi politik yang sah dan juga membentuk sejarah negara.

“Bersih mengingatkan bahawa perhimpunan aman adalah hak asasi rakyat yang dijamin di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan, bersama-sama hak bersuara dan hak berpersatuan. 


“Hak untuk mengadakan protes aman terkandung dalam dokumen perundangan tertinggi negara kerana ianya telah memainkan peranan yang penting dalam sejarah negara dalam membentuk halatuju dan memberi tekanan terhadap pihak berkuasa yang zalim dan korup,” kenyataan itu dipetik.

Dalam titahnya semalam, Sultan Ibrahim berkata perhimpunan jalanan bukan cara bertanggungjawab dalam mencari penyelesaian yang membina.

Sultan Ibrahim merujuk kepada cadangan pemimpin DAP Sheikh Umar Bagharib Ali, yang mencadangkan supaya rakyat berhimpun beramai-ramai sebagai tanda protes susulan kenaikan kos sara hidup.

Titah baginda, suara atau pandangan daripada pelbagai lapisan masyarakat sebaliknya boleh disampaikan kepada kerajaan menerusi pelbagai forum lain.

“Tidak cukup peritkah pengajaran daripada demonstrasi yang menjadi detik hitam dalam sejarah negara kita seperti pada tahun 1969, dan tidak lama dahulu, perhimpunan Bersih? Ia tidak mencapai sebarang matlamat, selain mengakibatkan kekecohan dan kerosakan. Ini bukan cara negara kita… tiada yang menang. Semuanya akan rugi. 

“Kita tidak tahu berapa lama kita boleh pulih daripada kesan perhimpunan sebegitu. Undang-undang negara kita mesti dihormati. Janganlah buat kenyataan berbaur hasutan kerana ia tidak membantu, sedangkan ada banyak saluran yang lebih membina untuk menyuarakan pandangan,” titah Sultan Ibrahim menerusi hantaran di Facebook.

Mengulas lanjut, Bersih berkata negara ini juga asalnya lahir hasil daripada gerakan protes. 

“Dato Onn Jaafar telah mengetuai massa untuk menentang Malayan Union, yang dipaksakan oleh British setelah Perang Dunia Kedua, dan ini membuka jalan kepada pembentukan Persekutuan Tanah Malaya, pelopor kepada kemerdekaan kita daripada British pada 1957 dan pembentukan Malaysia 1963,” jelasnya.

Malah bukan bekas menteri besar Johor dan pengasas Umno itu sahaja yang menggunakan protes sebagai cara yang sah untuk bertindak secara kolektif, kata Bersih.

“Parti berbilang bangsa seperti gabungan Putera–AMCJA melalui pemimpin seperti Ishak Haji Muhammad, Tan Cheng Lock, K Ganapathy dan Dr Burhanuddin Helmy melancarkan protes hartal seluruh negara pada 1947 untuk mendesak Perlembagaan Rakyat.

“Masa berlalu daripada Demonstrasi Baling kepada Reformasi, rakyat telah memprotes bagi menyatakan solidariti dan keresahan mereka. Terbaharu, Majlis Peguam Malaysia telah memprotes kali keempat dalam “Walk for Judicial Independence” mereka,” jelas badan pemantau pilihan raya itu. 

Bersih berkata laporan itu yang mengaitkan LGBT adalah 
Bersih berkata laporan itu yang mengaitkan LGBT adalah
Menurutnya lagi, semangat itu telah dibawa sejak Bersih ditubuhkan pada 2006 untuk membongkar kelemahan dan penyelewengan pilihan raya yang menjadikan pilihan raya kita tidak bebas dan tidak adil untuk sesebuah demokrasi. 

“Pengenalan dakwat kekal dan penambahbaikan penjalanan pilihan raya dan peluasan akses pengundian kepada pengundi tidak akan terhasil sekiranya SPR tidak ditekan.”

Tambahnya, perhimpunan keempat dan kelima Bersih pada 2015 dan 2016 adalah tercetus kerana skandal 1MDB, yang dianggap sebagai jenayah kleptokrasi terbesar dunia di mana hampir RM42 bilion dicuri.

“Respon Bersih terhadap pembongkaran pencurian terbesar ini dengan memanggil dua perhimpunan aman di mana ratusan ribu rakyat Malaysia telah turun.

“Kami menuntut perubahan institusi kepada undang-undang yang sedia ada untuk menamatkan bencana rasuah dalam neagra dan supaya penjenayah yang terlibat dipertanggungjawabkan.

“Sekiranya rakyat tidak diberikan peluang menyatakan kemarahan mereka terhadap ketidakadilan pilihan raya dan korupsi berskala besar ini secara aman, siapa tahu nasib yang akan menimpa negara kita sekarang?” soalnya.

Bersih seterusnya berkata pemimpin politik yang terlibat rasuah dan sekutu mereka sudah pasti tidak akan didakwa atas perbuatan jenayah  jika bukan kerana desakan dan tekanan rakyat.

“Tuanku sudah tentu tidak akan perkenan tragedi sedemikan, sekiranya rakyat tidak keluar membantah.”

“Bersih sejak dari awal beriltizam untuk menganjurkan himpunan aman dan sekiranya ada kelakuan yang tidak sepatutnya, huru hara atau kerosakan harta benda biasanya disebabkan oleh kelakuan agresif daripada polis yang sepatutnya membantu peserta himpunan aman tetapi sebaliknya menembak dengan gas pemedih mata, meriam air dan tindakan ganas,” katanya.

Himpunan Bersih 4 dan 5 membuktikan bahawa himpunan besar-besaran boleh dilakukan secara aman walaupun polis membuat sekatan di sana sini, tambahnya.

“Tuanku, sejarah menjadi saksi bahawa bantahan rakyat sememangnya menjadi darah daging kita. 

“Bersih memohon Tuanku mencemar duli untuk menyertai kami untuk bukan sahaja menghormati tetapi juga meraikan hak asasi rakyat untuk bersuara, berekspresi, berpersatuan dan berhimpun secara aman.

“Sebagai negara yang mengamalkan sistem raja berperlembagaan dengan demokrasi sebagai asas, kita perlu meraikan dan mengalu-alukan sebarang ekspresi dan penyertaan rakyat untuk kebaikan bersama negara Malaysia. Tanpa protes, tidak mungkin adanya Malaysia,” tegas Bersih. – 25 Jun, 2022.      

POLITIK

JALAN RAYA

ADALAH FAKTA

SEJARAH

AMIN

SEMUA RAKYAT

TAHU

AMIN

YANG PENTING

SEKARANG

SUSUN HASUT

ATUR BAWA

RAKYAT KE

JALAN RAYA

AMIN

TAK TURUN 

KE JALAN RAYA

TAK MENANG

PILIHAN RAYA

KHALAS

AMIN

SYABAS ZAHID HAMIDI


Ada lagi pemimpin UMNO akan dipecat – Annuar

KUALA LUMPUR –  Annuar Musa mendakwa terdapat beberapa lagi nama yang sudah dicap sebagai musuh politik bakal dipecat oleh UMNO.

Ahli Parlimen Ketereh itu berkata, tindakan memecat Tajuddin Abdul Rahman sebelum tamat penggal akan hanya membawa parti ke arah krisis dan perpecahan. 

Malah, katanya, tindakan ini bercanggah dengan semangat dan resolusi Perhimpunan Agung UMNO (PAU) dan PAU Khas.

Menurut Annuar, meskipun ada peruntukan bagi presiden memecat ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO dilantik namun tindakan itu tidak membawa kebaikan malah jarang dilakukan oleh mana-mana Presiden UMNO.

“Di bawah Tun M terdapat menteri,timbalan menteri dan MKT yang menentang beliau secara terbuka, namun tiada sesiapa digugurkan hanya kerana tidak menyokong presiden,” ujarnya.

Annuar juga salah seorang pemimpin UMNO yang dipecat daripada jawatan Setiausaha Agung Barisan Nasional (BN) pada 4 Januari tahun lalu.- 

SYABAS

ZAHID HAMIDI

AMIN

INI CONTOH

PEMIMPIN 

YANG TEGAS

AMIN

BUANG TENDANG

CANTAS SINGKIR

DAN PECAT 

MALAON YG TAK

SETIA 

AMIN

BAWA PORAK

PERANDA DALAM

KELAMBU

AMIN

MEREKA MAKAN

DUA LUBANG

LUBANG JANTAN

MAKAN

LUANG BETINA

PUN MAKAN

AMIN

MUSUH DALAM

SELUAR DALAM

TAK CAYA

TANYA H20

AMIN

KAH KAH KAH

KHALAS

CARA BUAT DUIT


TAKUTKAN

ORANG RAMAI

DENGAN PENYAKIT

AMIN

PAKSA KERAJAAN

BELI UBAT

AMIN

 JADI TOKAN

SYARIKAT UBAT

AMIN

KHALASUnknown commented on

 "PROJEK KURANGKAN

 MANUSIA MASIH BERJALAN"

Dos penggalak ni perlu utuk mengalakan dos sebelum ini. Lepas dos penggalak kedua kita kena ambek pulak dos penggalak ketiga bg menggalakan dos kedua. Akhir sekali syarikat pengeluar dos penggalak dan wakil tempatan yg impot dos penggalak pun naik gelak

KES PISANG BAWAH TANGGAKES PISANG

BAWAH TANGGA

AMIN

Unknown commented on

 "KES PISANG 
BELUM SELESAI"

Betoi ka depa tu atur wallahualam bissawab..yg herannya mcm mna tt pun boleh percaya dgn Yusuf rawther ni? Tak mungkin tt xkenai sorg pun member usup ni hah?

SUSUN ATUR KE JALAN RAYA

 

MENYUMPAH

TAK GUNA 

HANYA LEPAS

  GERAM

AMIN

SUSUN ATUR

KE JALAN RAYA

KHALAS

Unknown commented on 

"KANG KANG 
TERSUMBAT"

Orang sampah jadi politikus jadi negara sampah, asyik fikir keuntungan sampai orang meludah melihat negara, mereka bukan peduli pun, apa nak jadi, kalau SM Salim ada meludah jugak melihat pelacur perompak pembunuh memimpin negara, dulu makmur sekarang jadi sampah masyarakat kah kah

ASKAR UKRAINE BERJAYA LAGI !!!


ASKAR UKRAINE

BERJAYA LAGI

AMIN

ASKAR RUSIA

UNDUR  LARI

KAH KAH KAH

AMIN

KEDAQH WILAYAH SUCI

 

MASANYA

DAH SAMPAI

KEDAH WAJIB

JADIKAN

GUNUNG JERAI

WILAYAH SUCI

AMINBILA NABI ADAM

TERCAMPAK

DARI SYURGA

BAGINDA JATUH

KE GUNUNG JERAI

AMIN

KAH KAH KAH

KHALAS

PENCURI MUDA MAKIN TUA PENCURI MUDA

MAKIN TUA

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 
"PENCURI MUDA 
SUDAH BERSEDIA"

Ni yg Best. Pemuda gerombolan ada ketua budak poyo. Dengar koba budak ppoyo ni sejak jaman pelajar suka selit2 dan tonjolkan diri, suka bodek2. Sebenarnya budak poyo mcm ni yg kita ndak. Pandai berlagak mcm dia bagus sangat. Umor dah 46 masih nak jadi pemuda, makna nya seorang yg tamak jawatan. Jawatan tu terpaksa disapunya sebab lain2 jawatan dah diambil atau memang tak layak untuk nya. Kini dia mula mengikut arah tuding jari dan air liur zahid hamidi si bakal banduan. Tujuan nya supaya dia dapat bertanding pru walaupun rekod nya bertanding pru sebelum nya tak pernah menang.

RUSIA SUDAH KALAH PERNAG - PUTIN SERAH DIRI

 RUSIA DAH KALAH

UKRAINE MENANG

AMIN

PUNTIN AKAN

SERAH DIRI

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

KANG KANG TERSUMBATWajar segerakan PRU15, kata Hadi


PILIHAN raya umum wajar disegerakan untuk memastikan kestabilan kerajaan, kata Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Menurutnya, ia perlu disegerakan walau PAS pada dasarnya mahu kerajaan persekutuan yang disertai parti it waktu ini kekal sehingga akhir penggal.

“Memanglah pada dasarnya kita bersetuju PRU 15 diadakan sehingga habis penggal. 

“Tapi kalau dalam keadaan yang memerlukan untuk mmbina kekuatan dalam kerajaan perlu disegarakan PRU itu. Kita tengok keadaanlah,” katanya.

Beliau mengulas kenyataan bekas perdana menter Dr Mahathir Mohamad yang menyarankan PRU15 diadakan selepas Julai tahun depan.

Hadi sebelum ini membantah PRU15 diadakan dengan segera dan mahu kerajaan yang ada sekarang diberi peluang memerintah sehingga habis tempoh.

Pada waktu itu, Hadi berkata tidak ada keperluan mengadakan PRU15 terburu-buru ekoran krisis ekonomi dan pandemik Covid-19.

Beliau juga mengumumkan DUN di tiga negeri dikuasai PAS iaitu Kelantan, Terengganu dan Kedah tidak akan dibubarkan sekiranya PRU15 diadakan lebih awal.

PRU15 perlu diadakan selewat- lewatnya pada pertengahan September 2023 iaitu dalam tempoh 60 hari selepas penggal Parlimen kini terbubar secara automatik pada 16 Julai 2023. – 24 Jun, 2022.

WOIT

APA SUDAH JADI

 AL-KAWAHLI

KAH KAH KAH

DULU KATA

TAK PERLU

PRU15 SEGERA

KAH KAH KAH

APAKAH

KANG KANG

SUDAH

 KENA SUMBAT

KAH KAH KAH

WOIT

SAPA SUMBAT

KANG KANG

TAK KAN ZAHID

KAH KAH KAH

KHALAS

PROJEK KURANGKAN MANUSIA MASIH BERJALAN


Gelombang baharu Covid-19 dijangka berlaku lebih awal, kata Khair

MENTERI Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata gelombang baharu jangkitan Covid-19 di negara ini dijangka berlaku lebih awal daripada jangkaan dua hingga tiga bulan akan datang berdasarkan peningkatan kes harian.

Khairy bagaimanapun berkata negara bersedia menghadapi gelombang baharu Covid-19 dan menegaskan kenyataannya bukan untuk menakutkan rakyat tetapi lebih kepada langkah pencegahan supaya dapat mengawalnya ketika fasa peralihan ke endemik kini.

“Saya rasa mungkin gelombang itu lebih awal berdasarkan kepada ramalan yang kita sedang buat. Contohnya hari ini, kes sudah melebihi 2,700 kes, sebelum ini paras kita 1,000 hingga 2,000 kes tetapi sejak dua tiga hari ini, kes melebihi 2,000.

Selain itu kes meningkat dengan dua kluster baharu dan semua negeri menunjukkan peningkatan kes, kecuali di Selangor, Johor, Kedah, Terengganu dan Wilayah Persekutuan menunjukkan sedikit penurunan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan perkhidmatan Otorinolaringologi (ORL) dan ‘Makmal Tidur’ di Hospital Rembau di Rembau hari ini.

Khairy sekali lagi menyarankan warga emas berusia 60 tahun ke atas agar mengambil dos penggalak vaksinasi Covid-19 sebagai persediaan menghadapi gelombang seterusnya.

Media sebelum ini melaporkan Khairy berkata gelombang baharu diramalkan akan berlaku dalam tempoh dua hingga tiga bulan akan datang.

“Walaupun sudah masuk ke fasa peralihan, Covid-19 belum berakhir masih ada dengan kita, ini kita perlu lalui. Sebab itu banyak langkah-langkah pencegahan kesihatan awam masih dikekalkan,” katanya.

Dalam pada itu Khairy berkata tiada jangkitan kes cacar monyet dilaporkan di negara ini setakat ini. – Bernama, 23 Jun, 2022.

LAGI KENA  DOS

PENGGALAK

AMIN

LAGI KAYA TOKAN

JUAL UBAT

AMIN

LAGI DEKAT

PRU LAGI

LAGI 

BANYAK DUIT

NAK PAKAI

AMIN

KHALAS

PKR BANYAK DUIT


PKR Ampang memilih semula 29 Jun, calon menang terlibat politik wang

PKR Cabang Ampang akan mengundi semula minggu depan memilih barisan kepimpinannya selepas pihak pengurusan pemilihan parti membatalkan pencalonan Daing Muhammad Reduan Bachok yang menang jawatan ketua cabang.

Pengerusi Jawatankuasa Pemilihan Parti (JPP) PKR Dr Zaliha Mustafa berkata keputusan dibuat selepas siasatan panel aduan JPP mendapati ada pelanggaran tata etika kempen.

“JPP dengan ini mengangkat keputusan panel aduan untuk melucutkan pencalonan saudara bagi jawatan ketua cabang,” katanya dalam sepucuk surat kepada Daing Muhammad, yang dilihat The Malaysian Insight.

Daing Muhammad didapati melanggar Fasal (D) 7 tata etika pemilihan parti berhubung “perbuatan politik wang (membeli undi)” yang ditegah sama sekali.

Zaliha dalam satu notis kepada ahli-ahli PKR Cabang Ampang memaklumkan pemilihan bagi cabang berkenaan akan diadakan 29 Jun ini antara 12 tengah hari sampai 8 malam. Pemilihan akan berjalan di Dewan Datuk Ahmad Razali, Kampung Baru Ampang.

Jawatankuasa panel aduan juga menggugurkan nama Daing Muhammad daripada senarai calon bagi pemilihan semula.

“Keputusan ini adalah muktamad,” kata Zaliha, merujuk peraturan pemilihan dan tatacara pemilihan.

Dalam keputusan yang diumumkan pada 28 Mei lepas, Daing Muhammad mendapat 942 undi mengalahkan antaranya pelakon Hans Isaac yang meraih 609 undi dan penyanyi Altimet atau nama sebenar Syed Ahmad Abdul Rahman yang mendapat 589 undi.

Tiga lagi pesaing corot ke bawah iaitu Abdul Halim Mohamed Yusof dengan 272 undi, Sam Hoo Wai (138), Abdullah Md Zain (110) dan Abdul Latif Shaari (17).

Semasa pemilihan PKR pada 208, Daing Muhammad terlibat dalam insiden kekecohan di Keningau dan didakwa di mahkamah atas tuduhan memaki calon timbalan presiden pada masa itu Rafizi Ramli. 

Mahkamah Sesyen Kota Kinabalu kemudian membebaskannya selepas pihak pendakwaan gagal membuktikan kes prima facie. – 25 Jun, 2022.

KAH KAH KAH

WOIT

JELAS  CALON PKR

 BANYAK DUIT

KAH KAH KAH

INI BARU KEMPEN

CABANG PARTI

KAH KAH KAH

KALAU PRU 

LAGI  BANYAK

TABUR DUIT

KAH KAH KAH

KIRA JANGAN

TAK KIRA

KIRA SAMPAI

MENAANG

KAH KAH KAH

KHALAS

PELUANG MENGHASUTMOGOK

 MULA MULA

 KERETA API

KEMUDIAN

KERETA  API

BAWAH TANAH

AMIN

SEKARANG 

KAPAL TERBANG

AMIN

PELUANG BESAR

UNTUK HASUT

LAWAN KAPITALIS

KHALAS