Rabu, 12 April 2023

MATI EMAK MATI AYAH


MATI EMAK

MATI AYAH

SEMUA MATI

KHALAS

MB KEDAH CAKAP BENAR


MB KEDAH INI

CAKAP BENAR

KHALAS

KIT SIANG TIBAI ANWAR

 
Kerajaan Perpaduan boleh musnah jika buat dasar bertentangan nilai asas – Kit Siang

KUALA LUMPUR – Kerajaan Perpaduan pimpinan Anwar Ibrahim boleh musnah dengan sendiri jika ia membuat dasar yang bertentangan dengan nilai-nilai asasnya.

Pemimpin veteran DAP, Lim Kit Siang berkata, unsur penting yang akan menentukan Ahli Parlimen Tambun itu dapat bertahan sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10 adalah sama ada UMNO dapat memainkan peranannya.

Katanya, UMNO berperanan menetapkan semula dan mengembalikan Malaysia kepada prinsip-prinsip asal sebuah negara Malaysia yang majmuk seperti yang termaktub dalam Perlembagaan dan Rukun Negara.

“Pandangan terhadap kerajaan perpaduan Anwar kelihatan positif, tetapi kerajaan ini perlu berhati-hati untuk tidak merosakkan dirinya sendiri dengan melaksanakan dasar-dasar yang bertentangan dengan nilai terasnya dan juga prinsip-prinsip asas pembinaan negara majmuk Malaysia yang didokong oleh empat presiden terawal UMNO,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut Kit Siang, selain itu Anwar juga perlu memasuki Pilihan Raya Negeri (PRN) di Pulau Pinang, Selangor, Negeri Sembilan, Kedah, Kelantan dan Terengganu pada Julai atau Ogos ini untuk menegakkan prinsip-prinsip awal negara.

“Prinsip itu adalah demokrasi, kedaulatan undang-undang, tadbir urus baik, dan “perpaduan dari kepelbagaian” yang dibawa oleh tiga orang Perdana Menteri terawal negara, Tunku Abdul Rahman, Tun Razak, dan Tun Hussein Onn.

“Ini supaya Malaysia tidak menjadi sebuah negara teokratik, berpecah belah, gagal, dan kleptokratik menjelang ulang tahun ke-100 negara pada tahun 2057,” ujarnya. – 

WOIT

INI JELAS

KIT SIANG

TIBAI ANWAR

AMIN

INI KES NAK

BEBASKAN NAJIB

DAN ZAHID

AMIN

CAKAP BERLAPIK

TAPI JELAS

SATU AMARAN

KHALAS

SANDIWARA DISAMBUNG LAGI

 
Bekas MB Perlis

 akan didakwa lagi esok

KUALA LUMPUR – Bekas Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man akan didakwa sekali lagi di Mahkamah Sesyen di sini esok atas lima pertuduhan membabitkan pengubahan wang haram.

Azlan, 64, akan berdepan pertuduhan mengikut Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001.

Sementara itu, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam jemputan media hari ini memaklumkan pihaknya telah mendapat izin untuk mendakwa seorang bekas Menteri Besar esok.

Semalam, Azlan mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Kangar atas lima pertuduhan berkaitan tuntutan palsu bagi kemudahan cuti seberang laut berjumlah lebih RM1.18 juta antara 2013 dan 2017.

Timbalan Pendakwa Raya SPRM Ahmad Akram Gharib memohon Mahkamah Sesyen Kangar semalam supaya menetapkan tarikh sebutan kes dalam tempoh sebulan ini memandangkan Azlan turut dijangka berhadapan dengan lima pertuduhan di bawah AMLATFPUAA 2001 (Akta 613) di Mahkamah Kuala Lumpur esok.

Azlan menjadi Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Pauh pada 2013 hingga 2018, sebelum memenangi kerusi DUN Bintong dari 2018 hingga tahun lepas, sebelum tewas pada PRU15.

Beliau yang merupakan Menteri Besar Perlis dari 2013 ke 2022 turut gagal mempertahankan jawatan Ketua UMNO Bahagian Kangar pada pemilihan parti itu, baru-baru ini. – BERNAMA

INI DAH JADI

KOMIDI

KAH KAH KAH

PENCURI BESAR

PENYAMUN BESAR

DI BEBASKAN

AMIN

BUAT SANDIWARA

TUNJUK PADA 

RAKYAT KERJAAN

LAWAN RASUAH

POORAH

KHALAS

TUNGGU MAK BAPAK MASUK JIL

 Bicara kes 1MDB saman anak tiri Najib didengar Oktober 2024

MAHKAMAH menetapkan untuk mendengar perbicaraan kes tuntutan terhadap Riza Shahriz Abdul Aziz iaitu anak tiri kepada bekas perdana menteri Najib Razak membabitkan nilai RM1.1 bilion pada Oktober dan November 2024.

Peguam Desmond Low yang mewakili Riza mengesahkan tarikh perbicaraan itu di hadapan Hakim Raja Ahmad Mohzanuddin Shah Raja Mohzan.

Perbicaraan ditetapkan pada 16-18, 21-25, 28 Oktober dan 1 dan 4 November.

Pada 2021, 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan tiga anak syarikatnya memfailkan tuntutan terhadap Riza, yang juga seorang penerbit filem Hollywood serta dua syarikatnya Red Granite Pictures Inc dan Red Granite Capital Ltd, kerana menyalahgunakan wang negara AS$248 juta, termasuk bagi membiayai pembikinan filem dan membeli hartanah.

Plantif akan membuktikan Riza bertanggungjawab atas salah guna dana itu dan memulangkan semula wang berkenaan.

Dalam penyata pembelaannya, Riza berkata wang berkenaan adalah pinjaman daripada kerabat diraja Arab Saudi atau International Petroleum Investment Company, bukannya 1MDB.

Katanya, beliau perlu mencari pembiayaan kerana sukar bagi penerbit filem yang tidak terkenal sepertinya untuk mendapatkan pinjaman bank.

1MDB dan tiga subsidiarinya iaitu 1MDB Energy Holdings Limited, 1MDB Energy Limited dan 1MDB Energy (Langat) Limited selaku plaintif memohon dokumen antaranya surat berkenaan penerimaan serta penggunaan dana AS$10,173,104 oleh Red Granite Pictures dan AS$238 juta oleh Red Granite Capital. – 12 April, 2023.

WOIT

KENAPA LAMBAT

SANGAT

AMIN

NAK TUNGGU

KERAJAAN BARU

ATAU NAK TUNGGU

MAK AYAH

MASUK PENJARA

AMIN

KHALAS

SELAMAT BERJALA


ROTI JALAPETANG YANG INDAH
MATA HARI DAH REDUP
PASTI MAK CIK PAK CIK
BAZAR RAMADAN GEMBIRA

KELMARIN GUA PERGI
KE HULU LANGAT
DI BATU 18 GUA JUMPA
BAZAR RAMADAAN
TAK SIBUK TAPI  CUKUP
UNTUK WARGA DI KAWASAN KELILING

GUA CARI MENU RAHMAH
GUA JUMPA
ABANG BADRUL MENJUAL
ROTI JALA HARGA 4 RINGGIT
CENDOL HANYA 2 RINGGIT
KUIH  4 KEPING 3 RINGGIT

PETANG INI
GUA BERBUKA
DENGAN ROTI JALA
LEBIHAN KELMARIN

HARGA BAZAR RAMADAN
 DI KAMPUNG
LEBIH MURAH
DARI BAZAR DALAM BANDAR
TAPI NAK KE HULU LANGAT
AGAK JAUH

SELAMAT BERBUKA

BABI KE BADAK LEPAS ?


BABI LEPAS KE

BADAK LEPAS ?

AMIN


Unknown commented on 
"BABI LEPAS"

Hihi selamat berpuasa. Yang komen dan yang siar jgn sampai dapat lapar dan dahaga sahaja. Alfatihah untuk mangsa.

panglimo potaseh commented on
 "BABI LEPAQS"

Babi lopeh .. tu lah anak2 Melayu omor 12 - 14 tahun merayap cam babi lopeh jam tigo, ompek pagi. Kok hanguih badan dek moghochon Molayu jugak .. apo nak jadi .. wawekang, wawenang botol ..

panglimo potaseh commented on 
"SAPA UNTUNG ?"

Lopehkan Najib, zookan Mak Badak .. ini mcm kita terbang ke Matahari pada waktu malam, sejuk sikit .. kahkahkah .. bijak betul PM kita ni .. wawekang, wawenang, tatakelola .

KES ZAHID LUAR DARI KEBIASAAAN


KES ZAHID 

LUAR BIASA

AMIN

GANJIL DAN

DI LUAR TABII

KHALAS

SPA JADI LEMBU ?


SAPA JADI

LEMBU ?

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 
"SAPA UNTUNG ?"

zahid akan dapat sokongan najib kalau bebas... zahid kuat nuar kuat.. nuar jadi lembu.. begitulah.. kah kah kahUnknown commented on
 "SAPA UNTUNG ?"

Ada betul jugak persoalan ni,,,
Kit siang pun dah bagi amaran Najib bebas, abam jahanam....,,,
Jadi siapa pula yang akan dapat tempat abam? Mustahil Zahid, takkan Najib balik???? Abahcow ada Kes, kena ampunkan juga?? Atau....Hadi akan naik?? Ayayayaya

Awaiting moderation

LAWAN BEKAS


APAKAH INI

WAYANG UNTUK

TUNJUK LAWAN 

RASUAH

KAH KAH KAH

KERANA LAWAN

BEKAS 

AMIN 

KALAH TAKDA 

KUASA

AMIN

MEMAHAMI SIAPA KITAMAMAHAMI

 SIAPA KITA


Bagaimana caranya nak memperjelaskan kepada  umum siapa kita ini.  Bagaimana caranya hendak menerangkan kewujudan kita. Siapa kita ini sebenarnya?

Ini bukan pandangan falsafah. Ini tentang agenda siapa kita. Mengenal dan memahami siapa kita  memiliki sejarah yang amat panjang.

Dari awal wahid kita memiliki identiti atau pengenalan diri.  Identiti diri ini kita terima dari datuk  nenek moyang kita ribuan tahun dahulu.

 Ini sebelum wujudnya kad pengenalan. Sebelum wujudnya konsep kampung, konsep negeri dan negara.  Sebelum wujud konsep  bangsa dan bahasa. Sebelum ada agama – kita telah ada kita.

Sebelum wujud kontrak sosial.

Manusia adalah insan sosial. Manusia hidup berkelompok dan berkumpulan. Apa yang memaksa  kita hidup berkelompok dan berkumpulan ialah keperluan ekonomi.  

Membuat, mencari dan pembuatan ekonomi inilah yang menjana wujudiah  umat manusia. Pembuatan ekonomi mengarah manusia ke kiri atau ke kanan.

Untuk hidup kita perlu makan.   Mencari makanan inilah yang memaksa  kita berkumpulan. Adalah masuk akal  kalau kita  memburu lebih dari seorang untuk berjaya  mengepung dan melembing kijang. 

Adalah masuk akal jika kita berkumpulan menyelamat anak bini kita dari di serang oleh gajah.

Keperluan hidup memaksa kita untuk hidup berkumpulan. 

Apa yang saya tulis ini adalah pertalian sejarah ribuan tahun dahulu. Kini telah banyak berubah bentuk. Tetapi isinya masih sama. Kumpulan dan rasa kekitaan masih ada.

Saya perlu menimbulkan perkara identiti dan siapa kita ini bukan dengan hendak mengapai-apikan perasaan kekitaan. Tidak. Ini bukan tujuan tulisan ini.

Tulisan ini berniat untuk menjadi cermin agar kita sesama kita melihat diri kita sendiri. Kita memahami siapa kita.

Tulisan ini bukan kajian ilmiah. Ianya lahir dari pemerhatian yang tekun. Ini pandangan empirikal dari Hishamuddin Rais.

Keadaan politik dan suasana budaya hari ini memanggil saya untuk melakar pandangan empirikal saya untuk dikongsi  ramai.

Seyogia diingati bahawa pandangan empirikal saya ini berpandukan juga dengan teori The Other atau Yang Lain.

Mengikut pandangan falsafah  Perancis Simone de Beauvoir ( 1908- 1986 ) : Yang lain ini adalah asas  cara manusia berfikir. Bila kita mula berfikir tentang sesuatu dengan spontan kita akan memikirkan lawanya – Yang Lain.

Yang lain ini adalah  individu yang dilihat  oleh kumpulan kita sebagai bukan dari kumpulan kita. Yang lain ini memiliki perangai dan budaya yang lain dari kumpulan kita.

Orang Melayu melihat  orang luar menjadi Yang Lain. Pendatang menjadi yang lain.  Bangla bukan  kita. Myanmar bukan kita.  China bukan kita . Mereka tak sama dengan Melayu.  Kita dan mereka  berbeza dalam pelbagai hal kebiasaan kita.

Yang lain ini juga membolehkan  kita mengenal siapa kita.  Maknanya :  aku nampak kau. Aku tidak menguasai jasad kamu. Aku tidak mendengar apa dalam fikiran kamu. Justeru kau dan aku berbeza.

Kita sekarang dalam zaman pasca moden. Kita telah masuk , melalui  dan  melintasi zaman moden. Dalam zaman pasca moden politik identiti menjadi penting.

Politik identiti yang kita hadapi hari ini  wujud di Tanah Melayu ini hasil dari penjajahan Inggeris. Pada satu ketika dulu  identiti kita  ditakrif  sebagai  Orang Kedah, Orang Jawa, Orang Ulu,  Orang Kelantan – tempat dan wilayah kita tinggal menjadi pentakrif.
 
Konsep Melayu  yang kita fahami hari ini  wujud bila Inggeris menjajah kita. Untuk tujuan  penjajahan Inggeris telah mengelompokkan kita semua ini sebagai Melayu. Terus dilembagakan dalam Perlembagaan Tanah Melayu.

Konsep kampung ,  mukim,  daerah dan negeri ini adalah konsep awal sebelum  identiti  Melayu. Inggeris memodenkan dan mewujudkan identiti Melayu dengan mengenalkan  apa yang dipanggil  sempadan. 

Sempadan ini di ukur oleh Inggeris untuk tujuan menjajah, untuk menjarah harta kekayaan dan memudahkan pungutan cukai. Dari konsep sempadan ini muncul pula konsep negeri dan negara.

Negeri dan negara ini memperkuatkan lagi teori yang lain – the other.  Contohnya : Sungai Golok jadi sempadan. Di seberang sana Orang Siam bukan orang kita.

Penjajah mewujudkan sempadan-sempadan  negeri dan negara. Semua ini adalah konstruk politik dan konstruk sosio ekonomi

Untuk mengaut untung penjajah Inggeris membawa  pendatang China dari Tanah Besar China. Inggeris membawa Tamil dari Tamil Nadu. 

Dua bangsa pendatang dari luar sempadan ini  menjadi yang lain dari kaca mata Melayu. China dan India bukan Melayu justeru mereka bukan orang kita. Mereka orang  lain.

Seperti ribuan tahun dahulu kita berkumpul sesama kita untuk memburu rusa atau babi.  Hari ini perkara yang sama  sedang  berlaku. Bukan untuk memburu babi tapi niat dan tujuan masa sama : berkumpulan  untuk mencari makan.

Kita gemblingkan tenaga kita bersama untuk tujuan ekonomi.

Dalam konteks moden  hari ini kita sesama   berkumpul, bersatu dengan niat untuk mengepung ekonomi.  Untuk mengepong ekonomi  hari ini kita perlu kuasa. Kuasa  dan punca kuasa hanya lahir dengan politik.  Politik berkumpulan dalam dunia moden haya tersusun dalam sebuah parti.

Maka  orang India ada MIC – Malaysian Indian Congress. Orang  China ada Malaysian Chinese Association. Orang Melayu ada United Malays National Organisation. 

Inilah kelompok asal   yang tersusun awal dari usaha untuk mengambil alih kuasa satelah penjajah Inggeris mahu mengundur.

Pada awal sebelum Inggeris mengundur  dapat dilihat  seperti ada kesatuan dan kerjasama yang kukuh antara kumpulan- kumpulan ini. 

Kesatuan dan kerjasama  muncul kerana pada ketika itu  yang dimusuhi  kerana mereka orang lain ialah orang  Inggeris.

Bila Inggeris telah pergi maka tiga bangsa ini – India Melayu dan China mula berhadapan dengan satu sama lain.  Maka  yang lain disini bukan lagi Inggeris tapi untuk Melayu ialah China dan India. Untuk India  yang lain ialah Melayu  dan China. Untuk China yang lain ialah India dan Melayu.

Semua kumpulan ini seperti ribuan tahun dahulu kembali kepada sikap dan perangai  kumpulan asas untuk memburu kehidupan. Kumpulan ini merujuk kembali kepada asal usul nenek moyang. Ini dilakukan   untuk memperkuat kumpulan dalam usaha untuk mengepung makanan.

Pucak perebutan  untuk mengepung makanan ini ialah tragedi  13 Mei.  Sesudah 13 Mei jelas dilihat  proses mengumpul orang kita  menjadi  semakin kuat.

Politik moden – politik elektoral memperkuatkan lagi identiti kekitaan ini.  Dalam usaha untuk mencari sokongan adalah lebih senang untuk kembali kepada asas kaum, asas etnik , asas agama dan asas bangsa.

Revolusi Perancis  melaungkan : liberte, egalite dan fraternite – kebebasan, kesamaan dan persaudaraan. 

Ketika Revolusi Perancis berlaku di France tidak ada  Arab Algeria, tidak ada Arab Moroko, tidak ada China atau  tidak ada Negro berkulit hitam.  Justeru melaung dan berslogan kepada bangsa kaum etnik sendiri lebih mudah.

Jika Tanah Melayu tanpa China dan India saya yakin Orang Melayu juga akan melaungkan slogan yang sama seperti laungan Revolusi Perancis yang bermula pada tahun 1789.

Tahun 2023 di France atau di Malaysia laungan kebebasan, kesamaan dan persaudaraan ini hanya menjadi retorik meraih undi.

Kembali  pada persoalan awal : siapa kita ?

Ini rumusan awal dari pandangan empirikal  saya. Pada tahun 2023  ini Melayu ada dalam tiga kelompok dominan.

Melayu Pertama : Melayu Malaysia. Cirinya liberal, dwi bahasa, sekular. Kelompok ini menerima yang lain dengan hati terbuka. Kelompok ini giat bersuara hal hak asasi manusia.

Melayu  Ke dua : Melayu Melayu. Kumpulan ini  konservatif. Penguasaan bahasa dunia selain dari Bahasa Melayu agak kurang. Malah penguasaan bahasa ibunda juga kurang. Sikap tak suka pada yang lain tebal. Mereka selesa berpayung dengan kumpulan yang tebal Melayunya.

Melayu Ke tiga : Melayu Nak Jadi  Arab. Kumpulan ini baru muncul pasca Revolusi Iran 1979.  Kumpulan ini  memiliki pandangan dunia yang amat  konservatif. Mereka melihat  ajaran agama mereka yang betul. Agama dan ritual yang lain sebagai sesat atau salah.

Ciri menonjol Melayu Arab ini ialah mereka mahu menjadikan Malaysia ini berbudaya Arab justeru mereka menolak kepelbagaian budaya Melayu yang telah wujud sebelum Arab sampai dengan agamanya.

China juga dalam tiga kelompok dominan.

Pertama : China Malaysia. Kumpulan ini selesa dengan Bahasa Melayu, Inggeris dan bahasa Ibunda. Kiblat kelompok ini ialah Malaysia. Mereka mengamalkan dimana bumi dipijak di situ langit dijunjung. Selesa dengan kepelbagaian budaya termasuk yang bukan berasal dari Malaysia.

Kedua : China China. Kelompok ini kuat dan tebal kecinaan.  Ramai dari kelompok ini yang gagal menggunakan lebih dari satu bahasa.  Kecinaan amat tebal - contohnya : kelompok ini akan menolak songkok untuk ke Parlimen keran bukan budaya China. Tapi akan memakai coat  dan tali leher yang selesa mereka terima walau pun ini pakaian Eropah.
Sikap tiak menerima Melayu sebagai pentakrif budaya dan politik Malaysia ini terserlah dalam kumpulan ini.

Ketiga : China China China : Kelompok ini pada satu ketika dulu bergelumang dalam kumpulan kiri seperti Parti Komunis Malaya. Mereka melihat  Tanah Besar  China sebagai rujukan mereka.

Justeru dalam lagu dan cerpen garapan kumpulan ini  ada  kuda berlari di ladang gandum. Ada salju di atas gunung. Kelompok ini tidak berjejak di bumi nyata.

Masyarakat India juga ada tiga kumpulan.

 Pertama : India Malaysia. Kelompok ini sama. Seperti Melayu Malaysia dan China  Malaysia.

Kedua :  India cuba jadi Melayu. Ini satu fenomena baru. Mereka ini kadang kala lebih Melayu dari Melayu. 

Kelompok ini meninggalkan budaya dan agama mereka agar di terima sebagai Melayu.

Ketiga : Kumpulan yang satu ketika dulu menghantar duit ke India. Membeli harta di India. Malah ada yang memesan isteri dari India.

Pentakrifan  yang saya buat  ini muncul dari pemerhatian yang semakin jelas dibaca dan dilihat   satu dekad ke belakangan  ini.

Pada hemat saya  jika ekonomi  terus merundum  laungan  dan jeritan  suara kepada kumpulan akan didengar  lebih kuat. Suara kekitaan makin kuat. Yang lain berpotensi diangap musuh.

Suasana akan bertambah buruk antara Melayu dengan China apabila geopolitik Lautan Sunda bergolak.  Sikap agresif  China Merah  akan membawa malapetaka kepada Tanah Melayu. 

Alam Melayu akan jadi kacau bilau.

Semua kelompok dan kumpulan  akan kembali kepada naluri primordial . Semua akan kembali kepada zaman berkelompok seperti zaman  mengepung dan memburu babi atau rusa. 

Yang lain – the other –  tanpa ampun akan dijadikan musuh. Amin (TT)

TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
THE MALAYSIAN INSIGHT
https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/437583REFORMASI DAH GAGAL


Reformasi kini tidak bermakna, kata aktivis

“REFORMASI” - laungan perang yang dipopularkan oleh Anwar Ibrahim selepas beliau dipecat daripada kabinet dan digunakan oleh ramai pihak untuk menuntut perubahan sejak pergolakan politik 1998-1999 - nampaknya tidak bermakna, sekurang-kurangnya bagi sesetengah aktivis.

Mereka berkata, ungkapan itu dahulunya amat bermakna bagi golongan muda yang memperjuangkan keadilan dan ketelusan menentang rejim lama yang dipimpin oleh presiden Umno dan perdana menteri ketika itu Dr Mahathir Mohamad.

Bagaimanapun, lebih dua dekad kemudian dan selepas menghabiskan lebih 10 tahun di penjara, aktivis berkata Anwar, yang kini menjadi perdana menteri, tidak lagi dilihat sebagai seorang reformis.

Mereka berkata, reformasi institusi dan politik yang dijanjikan oleh Anwar masih belum berlaku walaupun sudah hampir lima bulan memerintah.


Bagi Pengarah Eksekutif Menghapuskan Kematian dan Penderaan Dalam Tahanan (Edict), Khalid Ismath, prestasi menteri tertentu daripada Pakatan Harapan hanya mengecewakan.

Beliau memilih Fahmi Fadzil dan Saifuddin Nasution Ismail, yang didakwanya lebih teruk daripada menteri Perikatan Nasional yang berkuasa sebelum PRU15.

“Di mana reformasi institusi? Sebelum mereka berkuasa mereka bercakap tentang pembaharuan hampir setiap hari tetapi kini semuanya diam.

“Ini lebih teruk daripada PN. Contohnya, Fahmi sebagai menteri komunikasi secara terbuka mengulas dalam akaun media sosial milik cyber trooper bahawa tindakan akan diambil terhadap mereka, hanya kerana mereka mengkritik kerajaan.

“Beginikah sikap kerajaan reformasi? Sesiapa tidak boleh mengkritik kerajaan? Taktik menakut-nakutkan ini adalah taktik yang digunakan oleh diktator.

“Menteri Dalam Negeri dalam pada itu berkata undang-undang pencegahan Sosma (Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012) masih diperlukan

“Masa dia jadi pembangkang, kenapa dia langgar Sosma? Masih ramai yang dizalimi, undang-undang hasutan masih wujud, akta komunikasi lapuk ada, jadi beritahu saya di mana reformasi dan bila ia berlaku,” soalnya.

Khalid yang ditahan di bawah Akta Hasutan semasa pentadbiran PH pada 2019 menyifatkan kerajaan sekarang masih menindas perbezaan pendapat.

“Saya tidak nampak di mana reformasi tetapi saya hanya melihat penindasan,” kata bekas ketua pemuda Parti Sosialis Malaysia itu.

Untuk rekod, Menteri Dalam Negeri Saifuddin, yang juga setiausaha agung PH, berkata negara memerlukan Sosma untuk keselamatan negara, dan menolak sebarang semakan undang-undang.

Sebelum ini, PH sudah lama lantang menentang perundangan itu dan menggesa kerajaan terdahulu memansuhkannya.

Lebih teruk dari Umno

Turut senada dengan Khalid ialah bekas ahli PKR dan reformis lama Abdul Razak Ismail.

Bercakap kepada The Malaysian Insight, Razak mengecam pentadbiran kerajaan persekutuan semasa dan kerajaan negeri Selangor yang dipimpin oleh PKR.

“Lihatlah bagaimana kerajaan negeri Selangor mengendalikan hal alam sekitar dan projek negeri. Tiada tender terbuka untuk pembinaan stadium baharu itu. Semuanya rundingan terus.

“Bagaimana isu hutan Bukit Lagong dikendalikan oleh negeri? Apa yang kita lihat hanyalah penebangan hutan. Reformasi apakah yang kita bincangkan?

Mereka akan melaungkan ‘reformasi’ pada setiap peristiwa tetapi pada hakikatnya tiada reformasi.

“Ini lebih teruk daripada Umno. Kerajaan negeri Selangor tidak lain hanyalah Umno 3.0 (kerajaan). Mereka pun sama,” kata pemimpin Otai Reformis itu.

Otai Reformis ialah pertubuhan bukan kerajaan yang dianggotai oleh ahli veteran PKR dan penyokong Anwar yang lama.

Razak dipecat daripada PKR pada Januari 2023 kerana didakwa melanggar peraturan parti. Beliau kini telah menubuhkan sebuah parti politik baharu – Parti Hijau.

Razak sejak itu telah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung 27 kuari di hutan simpan Bukit Lagong, yang terletak di barat laut Kuala Lumpur.

Tahun lalu, Malaysiakini melaporkan antara pemaju yang terlibat dalam penubuhan kuari itu ialah tiga agensi yang dikaitkan dengan kerajaan negeri Selangor.

Mereka adalah Menteri Besar Selangor Incorporated dan Permodalan Negeri Selangor Bhd, yang dipengerusikan Menteri Besar Selangor Amirudin Shari, dan Koperasi Jabatan Perhutanan Negeri Selangor Bhd.

Razak berkata beliau telah menghantar surat kepada Anwar yang mendakwa berlaku penyelewengan dalam kerajaan negeri Selangor tetapi masih belum menerima sebarang maklum balas.

“Tiada jawapan. Adakah dia peduli lagi tentang reformasi? Apa yang saya lihat, reformasi sudah mati,” katanya.

Terlalu awal untuk isytiharkan Reformasi sudah mati

Sementara itu, Presiden Aliran Anil Netto bagaimanapun sanggup memberi peluang kepada Anwar untuk membuktikan dirinya.

Menyedari bahawa beberapa pembaharuan telah berlaku, Netto, bagaimanapun, menegaskan lebih banyak perlu dilakukan.

“Saya rasa Anwar sedang menyelesaikan isu yang tergantung sebelum mengendalikan isu yang lebih serius.

“Kami baru sahaja mengeluarkan peruntukan hukuman mati mandatori tertentu, kabinet bersetuju membentuk suruhanjaya kanak-kanak bebas dan paling penting Anwar mengisytiharkan bahawa Malaysia adalah negara untuk semua untuk menentang naratif yang dibawa oleh sayap kanan.

“Konsep Madani, jika kerajaan boleh melaksanakannya, ia adalah baik untuk semua. Di peringkat antarabangsa imej kita bertambah baik. Kita tidak malu lagi menggelarkan diri kita sebagai rakyat Malaysia.

“Tetapi masih banyak yang perlu dilakukan. Penting untuk singkirkan semua undang-undang yang menindas. Tetapi perubahan tidak boleh berlaku dalam sekelip mata. Kita harus belajar dari 2018, yang mana perubahan drastik boleh menjadi masalah. Perlu ada penjelasan di lapangan untuk mengelakkan salah faham,” tambahnya. – 12 April, 2023.

WOIT

LU SLOOO

LAAAA 

KAH KAH KAH

TAPI BAIK JUGA

LU BARU SEDAR

AMIN

LAMBAT PUN

OKAY

AMIN

YANG PENTING

LU SEDAR

KHALAS

KERAJAAN DI LUAR TABII


Ini ‘Kerajaan luar tabii’, 

kata MB Kedah

CYBERJAYA: Menteri Besar Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor melabelkan kabinet Perdana Menteri Anwar Ibrahim sebagai ‘kerajaan luar tabii’.

Ini kerana, Presiden UMNO,  Ahmad Zahid Hamidi turut dilantik sebagai timbalan perdana menteri dalam barisan kabinet yang diumumkan semalam.

“Kerajaan yang dibentuk itu bertentangan dengan aspirasi dan kehendak rakyat Malaysia. Sah-sah dah kerajaan ini bertentangan dengan bayangan dan gambaran seluruh rakyat Malaysia.

“Kehendak kita bukan macam tu, kehendak kita lain. Tsunami yang melanda dalam PRU ke-15 tidak sama sekali bermaksud melantik PH (Pakatan Harapan) campur BN jadi kerajaan, tak bermaksud begitu.

“Tsunami yang melanda ini yang patutnya difahami oleh semua orang ialah tsunami Melayu. Mahukan kepada kerajaan bersih, stabil dan prihatin. Bukan kerajaan kleptokrasi, berpakat dengan ‘cauvinis’ tubuh kerajaan mengawal tingkah laku kita semua.

“Kerajaan ini bertentangan dengan tabii, kerajaan ini kerajaan ‘luar tabii’,” katanya ketika menyampaikan ceramah sempena pogram Jelajah Menteri Besar Kedah sempena pilihan raya Parlimen Padang Serai, lapor Malaysiakini.

Sanusi berkata demikian sebagai mengulas pelantikan Zahid sebagai timbalan perdana menteri dan barisan jemaah menteri selepas PH dan BN bekerjasama membentuk kerajaan persekutuan.

Sementara itu, Sanusi yang juga pengerusi Perikatan Nasional (PN) Kedah berkata, apa yang lebih membimbangkan kerajaan ‘luar tabii’ itu sedang dinormalisasikan.

“Kerajaan ini kerajaan yang mengecewakan kita semua, bukan saya seorang. Sekarang ini selepas berlaku pembentukan kerajaan luar tabii ini, luar tabii ini sedang dinormalkan.

“Ingat senang nak buat benda itu, tiba-tiba selepas lapan hari (Anwar dilantik sebagai perdana menteri), benda yang paling kita tak mahu berlaku dalam negara ini ialah melantik seorang yang ada kes mahkamah begitu banyak, dengan tuduhan rasuah ratusan juta ringgit akhirnya dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

“Satu yang sangat di ‘luar tabii’. Adakah satu tabiat yang betul melantik orang yang ada kes mahkamah jadi pemimpin negara? Tak betul tuan-tuan, tak boleh,” tegasnya.

Pun begitu, Ahli Parlimen Bagan Datuk itu masih berdepan dengan 47 pertuduhan pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan Yayasan Akalbudi.

Zahid juga diperintah membela diri oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 24 Januari lalu.

WOIT

KAH KAH KAH

CEPAT SANUSI

KENAL  APA BENTUK

 KERAJAAN INI

KAH KAH KAH

MUHYIDIN DULU

KERAJAAN GAGAL

AMIN

ANWAR SEKARANG

KERAJAAN

DI LUAR TABII

KAH KAH KAH

KHALAS