Khamis, 13 Januari 2022

ABU ZAHAR ABU JULING ABU LAHAP

 

ABU ZAHAR

ABU JULING 

ABU LAHAP

ADIK BERADIK

KAKI ABU

SEMUA SAMA

KAH KAH KAH 

SAPINA TAK BOLEH LARI
Azam disapina untuk hadir mesyuarat PSC Rabu depan


Satu sapina telah dikeluarkan terhadap Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Azam Baki untuk hadir ke Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen (PSC) bagi Agensi-agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri pada 19 Januari ini.

Ia berhubung dakwaan pemilikan saham Azam dalam dua buah syarikat sehingga mencetuskan kontroversi baru-baru ini.

"Kami diberitahu bahawa setiausaha Dewan Rakyat Nizam Mydin Bacha telah menulis surat memintanya menghadiri mesyuarat itu pada Rabu depan," kata ahli PSC, Chan Foong Hin kepada Malaysiakini dalam kiriman mesej.

Chan ketika ditanya sama ada PSC turut memanggil Pengerusi Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah SPRM, Abu Zahar Ujang, berkata dia difahamkan hanya Azam akan hadir ke mesyuarat itu.

"Setahu saya, hanya Azam yang dipanggil ke mesyuarat PSC.

“Terdapat peruntukan dalam Akta Majlis Parlimen (Keistimewaan dan Kuasa) 1952 untuk menetapkan perintah kehadiran mana-mana saksi,” katanya ketika ditanya sama ada Azam mengesahkan akan menghadiri mesyuarat itu Rabu depan.

Menurut Chan, sebelum ini, Jawatankuasa Pilihan Khas Kesihatan, Sains dan Inovasi juga telah memanggil Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin.

Di bawah Seksyen 16 Akta tersebut, Majlis dan mana-mana jawatankuasa yang diberi kuasa sewajarnya dengan perintah Majlis untuk memanggil orang-orang, dokumen, atau kertas, boleh memerintahkan mana-mana orang supaya hadir di hadapan Majlis atau di hadapan jawatankuasa itu, dan mengemukakan apa-apa kertas, buku, rekod, atau dokumen dalam milikan atau di bawah kawalan orang itu.

Chan berkata, PSC sebelum ini, yang dipengerusikan oleh ahli parlimen Kuala Krai (PAS), Abdul Latiff Abdul Rahman tidak membentangkan laporan mesyuarat dengan agensi di bawah Jabatan Perdana Menteri. Bagaimanapun mesyuarat kali ini mungkin berbeza.

Chan menambah, PSC mungkin merangka laporan susulan pertemuannya dengan Azam.

Sementara itu, seorang lagi ahli PSC, William Leong, berkata laporan PSC akan dibentangkan di Dewan Rakyat selepas siasatan berhubung pemilikan saham Azam selesai.

Leong yang juga ahli parlimen Selayang dari PKR berkata, sebarang cadangan berkaitan pemilikan saham itu hanya boleh dilakukan selepas siasatan.

“Laporan jawatankuasa dibentang di Dewan Rakyat kepada semua ahli Parlimen dan rakyat boleh mendapat maklumat daripada laporan berkenaan,” kata Leong kepada Sinar Harian semalam.

Azam menjadi bualan baru-baru ini selepas timbul dakwaan bahawa dia memiliki saham dalam dua syarikat pada 2015.

Menurut laporan tahunan Excel Force Bhd 2015, Azam memiliki 2,156,000 waran dalam syarikat itu setakat 21 Mac 2016. Ketika itu, Azam merupakan pengarah bahagian siasatan SPRM.

Ahli parlimen pembangkang menuntut isu melibatkan pemilikan saham Azam dirujuk kepada jawatankuasa parlimen kerana badan pemantau SPRM gagal menangani isu itu dengan sewajarnya.

Desakan ini dibuat selepas Abu Zahar membersihkan Azam daripada sebarang salah laku pada 5 Januari lalu.

SAPINA NI

TAK LEH LARI

KAH KAH KAH

ADA KOBID KE

CERET BERET KE

ANAK BUNTING KE

KURANTIN KE

KENA KANTIN KE

WAAJIB DATANG 

KAH KAH KAH 

TAK DATANG 

KENA GARI

KAH KAH KAH 

NAJIB REMBAT 4 BILION RINGGIT DUIT DUIT EPF

 NAJIB REMBAT

4 BILION  RINGGIT

DUIT EPF

KHALAS 

Unknown commented on

 "NAJIB PUKI RAHAH 

MENIPU LAGI"

Sedih kalau duit EPF majoriti Melayu tak sampai RM10,000.00 seorang. Tapi yang lebih sedih, siapa yang dapat duit EPF sebanyak RM4,000,000,000.00 (4 biliun) dan sampai hari ini tak bayar balik?


Unknown commented on 

"LANCHAU KOCIK KACAU KITA 

POLITIKUS & PAK LEBAI"

Tiada negara dalam dunia sebaik Malaysia Negaraku, tapi sejak Merdeka lah asyik asyik agama kaum negara terus didengdangkan sebagai lagu, kenapa ? Pasti kerana kuasa, selagi ada kuasa boleh sapu semahunya, anak beranak kaya raya hasil bumi Malaysia, jadi teruskan agenda negara dengan lagu perkauman agama bangsa ketuanan supaya perompakan diteruskan Amin kah kah kah


SPRM MAKIN ROSAK

 Reformasi segera SPRM, kata gabungan antirasuah

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) perlu reformasi segera bagi memastikan agensi itu bebas isu kredibiliti dan bagi menjamin integritinya, tegas gabungan Rasuah Busters.

Ketua gabungan pertubuhan antirasuah itu Hussamuddin Yaacub berkata, usaha itu perlu meliputi seluruh sistem dan bukan hanya menumpukan kes Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki.

“Kami ambil kesempatan menjadikan kes tuduhan ini sebagai momentum untuk memberi kesedaran kepada seluruh rakyat Malaysia.

“Kalaulah badan yang menangani rasuah pun boleh timbul perkara ini, maknanya ada masalah besar dalam sistem. Jadi kita mahu lihat seluruh sistem dibersihkan,” katanya.

Mereka menggesa siasatan bebas dilaksanakan oleh pihak yang tidak mempunyai kaitan dengan SPRM bagi memastikan keadilan isu ini.

“Siasatan bebas perlu memastikan sama ada saham yang didakwa dibeli, adakah diisytiharkan di bawah Akta Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993.

Kes mengenai status pemilikan saham Azam pula melibatkan Seksyen 25(4) Akta Perindustrian Sekuriti (Depositori Pusat) 1991 bawah Suruhanjaya Sekuriti, katanya.

Penerbit akhbar Sinar Harian itu berkata, sekiranya krisis ini tidak ditangani secara telus, SPRM dibimbangti tidak dapat menjalankan fungsi hakikinya.

Jelasnya, usaha reformasi itu perlu dijalankan badan seperti Suruhanjaya Bebas Pencegahan Rasuah (SBPR) yang pernah dicadangkan sebelum ini.

Penubuhannya dicadangkan Badan Peguam Malaysia, C4, IDEAS, TI – M dan Rangkaian Rakyat untuk Better Malaysia (CNBM).

Hussamuddin menjelaskan, usaha itu membolehkan suruhanjaya tersebut bebas dari kawalan badan eksekutif dan dapat mengawasi SPRM, yang akan dijenama semula ke nama asalnya.

“SBPR ini nanti adalah sebuah suruhanjaya yang diberi mandat oleh perlembagaan, tidak di dalam kawalan dan pengaruh eksekutif.

“SBPR akan melaporkan kepada Parlimen dan memberikan pengawasan terhadap agensi siasatan yang akan dinamakan semula sebagai Badan Pencegah Rasuah (BPR),”

Hussamuddin menjelaskan, langkah itu antara lain bagi memastikan kebebasan pesuruhjayanya.

“Ini juga akan menjamin tempoh perkhidmatan Pengerusi dan Pesuruhjaya badan berkenaan dan ia tidak berubah mengikut kerajaan yang memimpin seperti sekarang,” katanya.

Selain itu, Akta SPRM 2009, Akta Rahsia Rasmi 1972, Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010, Akta Perlindungan Saksi 2009 juga patut dipinda, kataya.

Kes Azam hangat ekoran pendedahan seorang wartawan Lalitha Kunaratna bahawa beliau memperoleh jutaan unit saham yang didakwa tidak diisytiharkan.

Azam menafikan sebarang salah laku dan menjelaskan saham itu dibeli oleh adiknya menggunakan akaun beliau.

Panel penasihat SPRM juga telah membebaskannya daripada salah laku.

Walau diasak pelbagai pihak, Azam semalam menegaskan tidak akan meletak jawatan dan menegaskan hanya Yang di-Pertuan Agong berkuasa ke atas pelantikannya.

Azam juga telah memfailkan saman fitnah dengan menuntut ganti rugi RM10 juta dan permohonan maaf secara terbuka daripada Lalitha.

Rasuah Busters antara lain dianggotai Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas), Transparency International Malaysia (TI-M) dan Pusat Memerangi Kronisme dan Korupsi (C4).

Dua lagi anggotanya Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih 2.0), Undi18 dan Gabungan Bertindak Malaysia (GBM). – 13 Januari, 2022

LAGI LAMA

AZAM BAIK

MELOKMAN

ADAMKAN DIRI

LAGI ROSAK

SPRM

AMIN

SAPA DIBELAKANG

AZAM BAKI INI

AMIN

CHINA MERAH

SINGAPURA

ISREAL

KAH KAH KAH

PAKATAN

BERSATU 

GEROMBOLAN

PELACUR PEJUANG

WARISAN? 

SEKURITI KOMISON?

AMIN 

SAPA YANG MAHU

AZAM BAKI

TERUS JADI KETUA 

KHALAS 

CUI BONO 

IKUT DUIT

KHALAS

GEROMBOLAN TIBAI MUHYIDDIN

 GEROMBOLAN TIBAI

MUHYIDDIN

AMIN

AWAN HITAM BERKUMPUL

 


AWAN ITAM

MULA BERKUMPUL

AMIN

PETANG INI 
KHAMIS 13/1/2022 JAM 6.38
AWAN HITAM MULA BERKUMPUL
ARAH SHAH  ALAM KLANG
APAKAH AKAN HUJAN LAGI
AMIN 

DI BELAKANG NAJIB - CHINA MERAH

 KUASA 

DIBELAKANG NAJIB

IALAH

 CHINA MERAH

AMIN

Unknown commented on 

"NAJIB PUKI RAHAH 

MENIPU LAGI"

Melayu senang kena TIPU seperti dulu kini dan selamanya, sebab ITU Bossku nak jadi PM balik, sindrom mudah lupa masih kuat lagi, hulur hulur duit barang terus lupa kah kah kah apa lah punya manusia begini, curi direstui kan, rasuah jugak ok selagi orang Kita

VAKSIN DITERUSKAN LAGI

 Lebih 8.5 juta suntikan dos penggalak diberi setakat ini

Sebanyak 97.8% atau 22,893,234 individu bagi populasi dewasa di negara ini telah lengkap menerima suntikan vaksin Covid-19, setakat 11.59 malam tadi.

Berdasarkan data kementerian kesihatan (KKM) melalui laman CovidNow, sejumlah 99% atau 23,175,181 individu bagi populasi dewasa pula telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin.

Sementara itu, 90.8% atau 2,858,992 individu bagi populasi remaja berumur 12 hingga 17 tahun telah menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19 manakala 88% atau 2,770,412 individu golongan itu telah lengkap vaksinasi.

Dalam pada itu, 255,384 dos suntikan vaksin diberikan semalam melibatkan 3,170 suntikan dos lengkap, 2,016 dos pertama dan 250,198 pula suntikan dos penggalak, menjadikan jumlah kumulatif pemberian vaksin bagi Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) kini meningkat kepada 60,035,273 dos.

Selain itu, jumlah kumulatif dos penggalak kini sebanyak 8,539,533.

OMICRON TERUS

MENYERANG

AMIN

WARGA ISREAL 

DAH 4 KALI CUCUK

AMIN

KOBID MASIH

BELUM TUNDUK

AMIN

TOWKAY UBAT

TOKAN VAKSIN

DAH KAYA  RAYA

AMIN

LU TAK CAYA

LU TANYA 

MENANTU ABAH

KAH KAH KAH

INI PROJEK

CHINA MERAH

AMIN

INI PROJEK NAK

KURANGKAN

PENDUDUK

DUNIA

AMIN

INI PROJEK NAK

RESET SISTEM

KAPITALIS

KHALAS

AMBIL GAMBAR AMBNIK VIDEO HEBOHKAN

 AMBIL GAMBAR

AMBIL VIDEO

HEBOHKAN 

AMIN 

BERI SALINAN

PADA

 PARTI ISLAM

AMIN

KALAU TAKDA

SAPA PEDULI 

AJAK UNIT AMAL

BUAT DEMO DEPAN

PEJABAT MENTERI

AGAMA ISLAM

KHALAS

Unknown commented on

 "KETUA SPRM INI

 LETAK JAWATAN"

Azam Baki la Azam Bakul la... Zety kes AMLA ko buat bangang bisu..AMIN Hang pi serbu pusat judi jack pot dan hamg pi rampas mesin dan angkut mesin Jack Pot tu kat jln Mayang, Jln Klang Lama Kat Jln Tun Razak sblah Balai Bomba dan USA Ambassy dan jln Kia Peng KLCC tu... AMIN Klu kau rampas mesin jack pot tu aku sujud hormat kat hang naaa...!!AMIN 95% orang Melayu kat pusat judi kat atas tu semua Melayu yg melingkup main judi jack pot...AMIN Klu stakat rampas mesin kuda kat pusat snooker dan karaoke jamban itu klas kambing saja haahh...!!AMIN Klu laman sugar daddy bole sekat apa masalah judi online tak bole sekat..!? KHALAS Malaysia Darul Judi kah kah kah..

HARI HARI TERAKHIR SAEKOR ADAM BAKI ...OPPS SILAP...

 


HARI HARI AKHIR

SAEKOR ADAM BAKI

..OOPS.. SILAP

SAEKOR  BORIS

KAH KAH KAH

;LANCHAU KOCIK KACAU KITA POLITIKUS & PAK LEBAI

 


LANCHAU KOCIK

KACAU KITA 

POLITIKUS DAN

PAK LEBAI

AMIN

Unknown commented on 

"NAK LARI 

DARI MALAYSIA"

Setuju, Isham. Malaysia da best! Rakyat mesra, makanan sedap. Yang buat kacau politikus dan lebai.

NAJIB PUKI RAHAH MENIPU LAGI

 


NAJIB PUKI RAHAH

TAK BERI TAHU

MAJORITI MELAYU

TAK SAMPAI 

10.000RM SIMPAN

DALAM KWSP

KHALAS

Panglimo potaseh commented on

 "NAK LARI 

DARI MALAYSIA"

Boss Ku masih nak jadi pejuang melayu ..mintak kuar epf 10,000. Melayu tiba2 jadi stim terpancot-pancot ..senang betol Melayu naik syahwat ..stim pade mende yang tak de. Di antara yg sapu biliyun2 dingan mentedarah 200 one off ..80% Melayu punye epf tak sampai 10,000 ..jadi Melayu nak kuarkan bijik apa dari epf ..cilaka punye Boss Ku tak abis2 nak bodohkan Melayu. Ni dah jatoh hookoom 12 tahun jil ..bila nak masok nye ..


KETUA SPRM INI LETAK JAWATAN

 


YANG JUJUR BERSIH

AKAN LETAK 

JAWATAN

 AMIN 

YANG KORAP  LAGI

LOKMAN ADAM

AKAN GILA KUASA

AMIN

AZAM BAKI KELUAR SAMAN

 Azam Baki fail saman fitnah RM10 juta terhadap Lalitha

KUALA LUMPUR – Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM),  Azam Baki hari ini memfailkan saman fitnah bernilai RM10 juta terhadap Lalitha Kunaratnam berhubung dakwaan pembelian saham syarikat pada tahun lalu.

Lalitha yang juga bekas penyelidik Pusat Memerangi Kronisme dan Korupsi (C4) juga berdepan tuntutan saman fitnah berikutan penerbitan sebuah artikel di portal agensi berita pada 26 Oktober dan 15 Disember tahun lalu. 

Menurut peguamnya, Megat Abdul Munir, tuntutan tersebut telah difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Megat juga mendedahkan anak guamnya bertindak mengemukakan saman fitnah dibuat selepas Lalitha gagal memberi maklum balas terhadap surat tuntutan (LOD) bertarikh 6 Januari lalu.

“Defendan (Lalitha) menerusi peguam sebaliknya mengeluarkan kenyataan di Twitter menyatakan beliau kekal terhadap dakwaan seperti dalam penerbitan artikel yang anak guam kami berulang kali tegaskan ia adalah suatu tuduhan fitnah.

“Anak guam kami tidak mempunyai pilihan lain tetapi dengan memfailkan saman ini sebelum tempoh 14 hari dari tarikh LOD untuk menjaga nama baik, reputasi dan kedudukan profesionalnya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Megat mendakwa Azam hanya menggunakan hak seperti diperuntuk dalam Perlembagaan Persekutuan dan perundangan berkaitan untuk mencari penyelesaian bersesuaian di mahkamah Malaysia memandangkan itu sahaja peluang jika hendak dibanding dengan perbicaraan oleh media.

“Anak guam kami tidak akan membuat sebarang kenyataan berhubung perkara terbabit dan menaruh kepercayaan terhadap sistem kehakiman di Malaysia bagi mengendalikan perbicaraan secara seadilnya.

“Kami sekali lagi mewakili anak guam kami menegaskan SPRM komited untuk melindungi pemberi maklumat yang tertakluk kepada Akta Perlindungan Pemberi Maklumat 2010,” ujarnya.

Azam Baki sebelum ini didakwa telah memiliki lebih RM4 juta saham dan waran dalam dua syarikat tersenarai, sewaktu menjadi Pengarah Siasatan SPRM antara 2015 dan 2016.

Pengerusi Lembaga Penasihat Pencegahan Rasuah, Tan Sri Abu Zahar Ujang sebelum ini memaklumkan pemilikan saham yang menjadi pertikaian itu sebenarnya adalah milik adik Azam iaitu Nasir Baki pada 5 Januari lalu. –

AZAM BAKI

YANG AZAM BAKI

KINI BUKAN LAGI

LOKMAN ADAM

KAH KAH KAH

INI BARU BETUL

SAMAN JANGAN

TAK SAMAN

KAH KAH KAH

DAPAT DUIT 

MENANG SAMAN

BOLEH BELI SAHAM

KAH KAH KAH

KALI INI TAKDA

SAPA NAK TANYA

DARI MANA

DUIT DATANG

KAH KAH KAH

DUIT 10 JUTA

BOLEH BELI

BERJUTA  SAHAM

AMIN 

C4 LU NAK

CAKAP APA 

CIBAI CIBAI 

CIBAI CIBAI

KAH KAH KAH

AMIN

ISLAM KE HAKIM KE SEMUA KAKI NGENTOT

 


 Dakwaan gangguan seksual: Hakim syarie kata ada konspirasi

Hakim kanan yang terpalit dalam dakwaan melakukan gangguan seksual terhadap seorang wanita yang sudah berkahwin mendakwa terdapat konspirasi oleh beberapa individu dalam Jabatan Kehakiman Syariah untuk menjatuhkannya.

Ini menurut laporan polis yang dibuat hari ini oleh hakim Mohd Na'im Mokhtar , yang adalah Ketua Pengarah jabatan itu dan juga Ketua Hakim Syarie Malaysia.

Dalam laporannya, Na'im "menafikan sekeras-kerasnya" dakwaan bahawa dia melakukan gangguan seksual terhadap seorang wanita di rumahnya seperti yang didakwa.

“Saya menafikan sekeras-kerasnya dakwaan wanita itu dan saya telah membuat laporan polis meminta pihak berkuasa menyiasatnya kerana membuat laporan polis palsu, yang didalangi beberapa individu yang mahukan jawatan saya serta cuba menjatuhkan saya.

“Saya telah memberikan kerjasama kepada polis dalam siasatan mereka, dan menyerahkan nama individu yang masih berkhidmat di jabatan di bawah arahan saya,” kata hakim itu dalam laporan polisnya.

Na'im juga mendakwa bahawa ini bukan percubaan pertama untuk menjatuhkannya. Katanya, sebelum ini, individu yang sama cuba mengaitkannya dengan seorang wanita lain tetapi ini dikatakan tidak berjaya.

Dilaporkan polis telah memulakan siasatan terhadap seorang hakim kanan yang didakwa berbaring dalam keadaan berbogel di dalam bilik tidurnya pada 2020.

Menurut laporan berita, kejadian didakwa berlaku pada Ogos 2020 ketika hakim berkenaan melawat rumah wanita itu, yang tinggal bersama suaminya.

Hakim itu pada bulan yang sama membuat laporan balas polis, mendakwa wanita berkenaan telah membuat laporan polis palsu terhadapnya.

WOIT

RELEEEK LAAA

BROO

KAH KAH KAH

ORANG LAIN

UNBOXING ISTERI

UNBOXING AWEK

AMIN

MAMAT HAKIM

ISLAM INI

UNBOXING DIRI

SENDIRI

KAH KAH KAH

INI BUKAN

SATU JENAYAH

 AMIN

INI BUKAN 

ADAM BAKI

AMIN

INI SAH

LOKMAN ADAM

KAH KAH KAH