Jumaat, 9 Oktober 2015

TUNTUTAN RAJA RAJA MELAYU


KENYATAAN BERSAMA
PAKATAN HARAPAN

Pakatan Harapan Menjunjung Titah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja-raja Melayu

Pakatan Harapan menjunjung titah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja-raja Melayu mengenai isu-isu mutakhir dalam negara yang perlu diberi perhatian segera. Kami merafak sembah menjunjung kasih di atas keprihatian Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja-raja Melayu yang memberi pedoman kepada rakyat dalam isu-isu penting yang dititahkan.
Pakatan Harapan bersetuju bahawa isu kegawatan kewangan 1MDB dan risikonya terhadap ekonomi negara perlu ditangani dengan segera. Pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak tidak lagi boleh melengah-lengahkan keputusan-keputusan yang penting mengenai 1MDB kerana kegawatan yang berlarutan telah dan akan membawa kesan buruk kepada ekonomi negara.

Oleh itu, Pakatan Harapan menyeru supaya semua institusi awam dan agensi penguatkuasaan di negara ini memainkan peranan dengan sebebas mungkin supaya kemelut 1MDB dapat diselesaikan segera seperti yang dititahkan oleh Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja-raja Melayu. Sebarang cubaan oleh mana-mana pihak untuk campur tangan atau mempengaruhi siasatan atau tindakan institusi awam dan agensi penguatkuasaan yang bertanggungjawab boleh ditafsirkan sebagai mengengkari titah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja-raja Melayu.

Pakatan Harapan juga sedang memuktamadkan Belanjawan Pakatan Harapan yang akan dibentangkan sebelum pembentangan belanjawan kerajaan. Di antara fokus utama di dalam Belanjawan Pakatan Harapan ini adalah langkah-langkah muktamad untuk menyelesaikan masalah 1MDB ini dengan segera untuk melindungi rakyat daripada terus terheret dengan sentimen ekonomi yang murung akibat masalah 1MDB.

Pakatan Harapan menjunjung kasih di atas keprihatinan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja-raja Melayu yang menitahkan supaya keharmonian kaum dan perpaduan dijaga demi kesejahteraan negara. Titah tersebut adalah tepat mengambil kira pelbagai kejadian akhir-akhir ini yang seolah-olah cuba melaga-lagakan satu kaum dengan kaum-kaum yang lain kebelakangan ini.

Oleh itu, Pakatan Harapan mengajak semua rakyat Malaysia untuk bersama-sama menghayati titah Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja-raja Melayu itu agar menghindari perbuatan atau pengucapan yang menyinggung perasaan orang lain terutamanya yang bersabit kaum dan agama. Pakatan Harapan akan terus memainkan peranan menemukan rakyat pelbagai kaum, agama dan latar belakang untuk memupuk budaya saling memahami bagi mengendurkan keadaan jika ada percubaan untuk menimbulkan ketegangan kaum dan agama.
Kami berdoa agar Duli Yang Maha Mulia Tuanku Raja-raja Melayu akan terus memayungi rakyat jelata dalam mengharungi cabaran mutakhir ini.

YB  DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL
Presiden KEADILAN
YB LIM KIT SIANG
Ketua Parlimen DAP
YBHG MOHAMAD SABU
Presiden AMANAH
8 OKTOBER 2015


------------------

LAPORAN LEBAI GOOGLE

DARi

LEBAi GOOGLE


AYAM SIAM

MAKiN MAHAL


Malaysian Ringgit equals

8.63 Thai Baht
Chart of exchange rate values over time

-------------

RACUN SANTAU UNTUK RAKYAT

SANTAU 
RADIO AKTIF

KENYATAAN MEDIA BERSAMA

HENTIKAN KEGIATAN 

PERLOMBONGAN 

BAUKSIT

Susulan laporan akhbar NST bertarikh 8 Oktober 2015. Mengesahkan bahawa kegiatan perlombongan bauksit memberikan kesan berbahaya kepada orang ramai, maka kerajaan negeri dituntut untuk memberhentikan serta merta semua aktiviti berkaitan sehingga satu Kajian Kesan kepada Alam sekitar dan orang ramai dilakukan.

rakyat supaya diadakan satu kaedah kawalan dan pemantauan berkesan selama ini adalah berasas dan ini diakui oleh Kementerian sumber Asli dan Alam Sekitar melalui laporan akhbar NST yang sama. Justeru itu, adalah menjadi tanggungjawab pihak kerajaan dan semua pihak yang terbabit untuk meneliti laporan tersebut serta mengambil langkah-langkah yang perlu bagi mengelakkan kesan buruk kepada orang ramai dan alam sekitar.

MB  Pahang pada bulan lepas ada memberikan kenyataan bahawa mereka telah ada penyelesaian bagi pengangkutan bauksit, malangnya sehingga hari ini tidak ada lagi kelihatan kaedah yang baru digunapakai oleh syarikat pengangkutan yang terlibat.

Pencemaran dari tapak perlombongan, sepanjang jalan hingga ke pelabuhan telah menjadi semakin buruk. Banyak aduan rakyat yang diterima menyatakan kekecewaan mereka terhadap kawalan dan pemantauan pihak berwajib. Semuanya menjurus kepada masalah kesihatan dan pemcemaran serta mahu kegiatan perlombongan bauksit ini dihentikan.

Slogan rakyat didahulukan mesti dilaksanakan dalam menyelesaikan isu ini. Oleh itu kami menuntut pihak kerajaan negeri supaya ada keberanian dan iltizam menyelesaikan masalah ini serta merta demi kesejahteraan rakyat. Kami bersama-sama rakyat sekitar Kuantan akan mengadakan bantahan besar-besaran sekiranya masalah yang timbul akibat kegiatan perlombongan bauksit ini tidak diatasi segera.ANDANSURA BIN RABU (ADUN Beserah)

LEE CHEAN CHUNG (ADUN Semambu)

ROSLI ABDUL JABAR (ADUN Tg Lumpur)      
                                                                       
SIM CHOON SIANG (ADUN Teruntum)----------------

SAMAN JANGAN TAK SAMAN

PERANG 

MAKi

SERONOK

MAKiN BESTKami tidak tinggalkan Ling, kata Ketua Pemuda MCA


Dakwaan bahawa MCA menjauhkan diri dari bekas presiden  Dr Ling Liong Sik berhubung kemungkinan disaman oleh  Najib Abdul Razak adalah tidak benar, kata Ketua Pemuda MCA, Chong Sin Woon.

Ling berdepan dengan kemungkinan disaman selepas beliau enggan memohon maaf kerana mendakwa Najib menipu dana awam.

KAH KAH KAH
woit
kah kah kah
dalam kes najib
dalam kes 1MDB
semau terbalik
parti PAS gila
parti MCA anti najib
kah kah kah
apakah parti MCA 
nak keluar barsian
PAS nak masuk barisan
kah kah kah

TiBAI LAGi
---------

LAUT CHINA SELATAN

LAUT CHiNA

SELATAN

MAKiN

TEGANG
US naval manoeuvres in South China Sea risk clash with Beijing

Officials in Beijing have expressed concern after the United States signalled it was poised to up the ante in the South China Sea by sending warships through waters claimed by China.
American navy vessels are preparing to sail through a 12-nautical mile zone around the disputed Spratly islands that China claims as its own territory, the Financial Times reported on Thursday, citing a senior US official.
Those manoeuvres are expected to begin over the next two weeks, the newspaper added. WASPADA

-------------

SEBUAH PARTI UNTUK DIJUALBiJAK

MAMAT

B
iJAK


KOMENTAR
nak daftar dengan ROS
bukan senang
bukan mudah
tapi ada cara mudah

1- tubuhkan party anti PKR
2- tubuhkan parti anti DAP
3- tubuhkan parti anti madey

jamin dengan serta merta
ROS akan luluskan

jangan tubuh parti
nak bongkar 1MDB
jangan tubuh parti
nak tuntut demokrasi
sampai kiamat tak lulusBekas Presiden Kita tubuh parti baharu

 | October 8, 2015
Dia mendakwa 99 peratus keahlian parti itu akan disertai ahli dan bekas pemimpin PKR

PETALING JAYA : Bekas Presiden Parti Kesejahteraan Insan Tanah Air (Kita), Zamil Ibrahim mengakui dia antara yang terlibat dalam gerakan penubuhan parti baharu sebagai alternatif kepada ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR).
Bercakap kepada FMT, dia mendedahkan 99 peratus ahli parti baharu itu akan disertai oleh bekas pemimpin dan ahli PKR.
Katanya, dia mengambil inisiatif untuk mengerakkan penubuhan parti baharu sebagai kuasa ketiga selepas mendapat sokongan akar umbi PKR yang kecewa dengan kepimpinan sedia ada.
“Kebanyakan yang akan menyertai adalah mereka yang kecewa dengan  Anwar Ibrahim dan PKR.


KAH KAH KAH

woit
mamat ini bijak
memang cerdik
parti ini pasti lulus
ROS akan lulus
ini parti baik
kah kah kah
bodek bodek dapat dana
dana untuk  PRU14
bikin ramai calon
bikin kacau sama dia
kah kah kah
susah susah nanti
boleh jual
kah kah kah

BOLEH JUAL-----------

HANGAT HANGAT TAHI AYAM


GONCANG

GONCANG

TAPi

TAK PANCUT

Najib will decide to sue Ling after seven-day period


Najib Abdul Razak's lawyer Mohd Hafarizam Harun said they will wait for the seven-day period to expire before deciding whether to file a suit against Dr Ling Liong Sik for defamation.
"I think this is only right and proper for us to wait until after the seven days.
"This is because he or his lawyers have yet to respond to us officially. Maybe he w‎ill respond to us today or on Monday," the Umno lawyer added.
Furthermore, Hafarizam said he has yet to get further instructions from his client.
It was reported that Najib had issued a letter of demand to Ling on Monday, following his call for the PM to resign.
Najib wants the former MCA president to apologise.
Ling said he would not apologise‎ and stood by his statement
Read more: https://www.malaysiakini.com/news/315121#ixzz3o69EoIFi

HOT HOT

CHICKEN SH
iT

KAH KAH KAH

---------

KES BALAK YANG BERAT

BALAK

YANG BERATSaya tetap ahli PAS sampai mati, kata Husam Musa


Kenyataan "Saya tetap ahli PAS sampai mati" Datuk Husam Musa kepada akhbar Sinar Harian menamatkan pelbagai spekulasi termasuk penyertaan beliau ke dalam Parti Amanah Negara (Amanah).
Sinar Harian melaporkan, walaupun bekas naib presiden PAS itu dikaitkan dengan pelbagai spekulasi dan kritikan, Husam menegaskan beliau tetap setia dengan perjuangan parti Islam itu
- See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/saya-tetap-ahli-pas-sampai-mati-kata-husam-musa#sthash.996IIALB.dpuf

KAH KAH KAH
woit
bro... kah kah kah
ini sudah berat
kah kah kah
lebih berat dari balak
kah kah kah
apa sudah jadi
kah kah kah
kalau pas mati dulu
hang nak buat apa?
kah kah kah

INi BERAT

-------------

SIAPA DIA KAWAN TAN MELAKA


SABTU ESOK
Tarikh : Sabtu 10 Oktober 2015

Masa : Jam 9.00 malam

Tempat : Madrasah Tarbiyah 

Kampung Banda Dalam, 

Jalan Gombak, KL

KAWAN TAN MELAKA

anak terbaik dari dunia melayu
anak terbaik kaum tani
anak terbaik kaum buruh

pejuang internasionalis
pejuang kiri
pejuang sosialis
pejuang komunisMENGENALI INTELEKTUAL MELAYU KIRI YANG AGUNG

Tan Malaka atau Ibrahim gelar Datuk Tan Malaka (lahir di Nagari Pandam Gadang, Suliki, Sumatera Barat, 2 Juni 1897 – meninggal di Desa Selopanggung, Kediri, Jawa Timur, 21 Februari 1949 pada umur 51 tahun)[1] adalah Bapak Republik Indonesia, seorang aktivis pejuang kemerdekaan Indonesia, seorang pemimpin sosialis, dan politisi yang mendirikan Partai Murba.

Pejuang yang militan, radikal, dan revolusioner ini banyak melahirkan pemikiran-pemikiran yang berbobot dan berperanan besar dalam sejarah perjuangan kemerdekaan Indonesia. Dengan perjuangan yang gigih maka ia dikenal sebagai tokoh revolusioner yang legendaris.

Dia kukuh mengkritik terhadap pemerintah kolonial Hindia-Belanda maupun pemerintahan republik di bawah Soekarno pasca-revolusi kemerdekaan Indonesia. Walaupun berpandangan sosialis, ia juga sering terlibat konflik dengan Partai Komunis Indonesia (PKI).

Tan Malaka menghabiskan sebagian besar hidupnya dalam pembuangan di luar Indonesia, dan secara tak henti-hentinya terancam dengan penahanan oleh penguasa Belanda dan sekutu-sekutu mereka. Walaupun secara jelas disingkirkan, Tan Malaka dapat memainkan peran intelektual penting dalam membangun jaringan gerakan sosialis internasional untuk gerakan anti penjajahan di Asia Tenggara. Ia dinyatakan sebagai pahlawan nasional melalui Ketetapan Presiden RI No. 53 tanggal 23 Maret 1963.

Tan Malaka juga seorang pendiri partai PARI dan Murba, berasal dari Sarekat Islam (SI) Jakarta dan Semarang. Ia dibesarkan dalam suasana semangatnya gerakan modernis Islam Kaum Muda di Sumatera Barat.

Tokoh ini diduga kuat sebagai orang di belakang peristiwa penculikan Sutan Sjahrir bulan Juni 1946 oleh sekelompok orang tak dikenal di Surakarta sebagai akibat perbedaan pandangan perjuangan dalam menghadapi Belanda.
radio bangsar utama radio  bangun melawan:BANGANG SAMPAI KE TELOO

BANGANG

SAMPAI 

KE TELOO


KOMENTAR
raja dan sultan
cakap beradat
cakap berbudi
cakap berbahasa
raja dan sultan
cakap berkias berlapik
lebih halus dari
bahasa diplomasi
kerana itu ada dinamakan
bahasa istanaHisham: Kalau tak percaya PM, raja akan terus terang

Hishammuddin Hussein menolak tafsiran bahawa Majlis Raja-Raja Melayu hilang kepercayaan terhadap Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak berkaitan siasatan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Hishammuddin berkata kenyataan berkaitan hilang kepercayaan itu ditimbulkan oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

"Kalau (Majlis) Raja-Raja tak percaya, mereka akan cakap bulat-bulat," katanya dalam sidang media di Kementerian Pertahanan Jalan Padang Tembak hari ini.


KAH KAH KAH
woit
memang betul
sultan tak cakap
jangan makan ketika berak
sultan tak cakap
minat lagu anwar zain saje
penyanyi lain jangan minat
sultan tak cakap
kalau bodoh jangan cakap
sultan tak cakap
lidah kontot susah jilat
kah kah kah

LiDAH KONTOT


----------------

LAPORAN LUAR NEGARA


THE GUARDIAN

NOTA
akhbar the guardian
akhbar liberal 
yang amat berpengarih
di united kingdom
bacaan kelas menengah
bacaan kelas intelektual
bacaan kaum demokrat
akhbar rujukan demokrasi
dan rujukan RAKY


Malaysia's royals make unprecedented call for action on corruption

PM Najib Razak, already mired in corruption claims, faces new challenge after monarchy voices concern over debt-laden government-owned investment fund

Malaysia’s royal rulers have called for a quick, transparent investigation into troubled state-fund 1Malaysia Development Berhad (1MDB), in rare comments from the monarchy that presents a new challenge to the prime minister, Najib Razak, as he fends off corruption allegations.
The fund, whose advisory board is chaired by the prime minister, has amassed debt of more than $11bn and is at the centre of a political storm after allegations of graft and mismanagement.
1MDB has denied wrongdoing. Investigations being conducted by Malaysia’s anti-graft agency and other organisations have dragged on with no conclusion in sight.
In a statement issued late Wednesday, the sultans of nine states and governors of the remaining four said the government’s failure to give convincing answers on 1MDB may have resulted in a “crisis of confidence”.
“The findings of the investigation must be reported comprehensively and in a transparent manner so that the people will be convinced of the sincerity of the government which shall not at all conceal facts and the truth,” the rulers said, according to Bernama state news agency.
The comments, which come ahead of a two-day gathering of the Conference of Rulers starting Wednesday, are unprecedented as the sultans assume a non-political role in Malaysia and rarely speak on the functioning of the state.
The remarks add to pressure on Najib, who is facing calls to step down over his alleged involvement in the 1MDB scandal from opposition parties and some establishment figures, including the former prime minister Mahathir Mohamad.
In July, the Wall Street Journal reported that investigators looking into 1MDB had identified a payment of nearly $700m into a bank account under Najib’s name. Reuters has not independently verified the report.
Najib has denied taking any money for personal gain and the government has said the deposit was a private donation.
In the weeks that followed, the government replaced the attorney general, who had led investigations into 1MDB, and a parliamentary committee inquiry stalled. The royals said they were worried that if the matter dragged on it could jeopardise the economy.
The controversy has battered Malaysian markets with the ringgit losing a quarter of its value to become Asia’s worst-performing currency. Malaysian bonds are also down.
“To ensure that the government enjoys the people’s trust, that leaders are respected, that political stability is guaranteed and that the economy continues to grow, all leaders must constantly ensure that justice is meted out equitably and transparently based on the law,” the rulers said.-------------