Khamis, 9 Mac 2023

ANGKAT SENJATA JADI PILIHANKEMBALI KE GARIS

ASAL PERJUANGAN

AMIN

ANGKAT SENJATA

JADI PILIHAN

PALESTIN

KHALAS

MUHYIDIN TIDUR DIMANA MALAM INI ?


SPRM sahkan Muhyiddin ditahan, akan didakwa esok

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengesahkan Pengerusi Perikatan Nasional (PN) Muhyiddin Yassin  ditahan dan akan didakwa di Mahkamah Kuala Lumpur esok.

Agensi antirasuah itu berkata Muhyiddin ditahan pada pukul 1 tengah hari tadi selepas hadir untuk memberi keterangan bagi melengkapkan proses siasatan akhir berhubung projek Jana Wibawa dan isu berkaitan. 

“Sehubungan itu, SPRM juga telah mendapat izin mendakwa daripada Pejabat Peguam Negara bagi menuduh Muhyiddin di Mahkamah Kuala Lumpur pada 10 Mac 2023,” katanya dalam kenyataan petang ini.

Sementara itu sumber SPRM memberitahu The Malaysian Insight Muhyiddin mungkin akan dibebaskan dengan ikat jamin lewat hari ini dan perlu hadir di mahkamah pagi esok.

Muhyiddin yang juga presiden Bersatu akan menghadapi beberapa pertuduhan mengikut Seksyen 23 Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (ASPRM) 2009 dan Seksyen 4(1)b Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001, tambah SPRM.

Bekas perdana menteri itu hadir di ibu pejabat SPRM di Putarajaya kira-kira 11.17 pagi tadi untuk memberi keterangan dipercayai berkaitan dakwaan penyelewengan dana kerajaan Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa atau Jana Wibawa, yang dikeluarkan semasa pandemik Covid-19.

SPRM sedang menyiasat dakwaan salah guna kuasa dan penyelewengan melibatkan Jana Wibawa, termasuk wang yang masuk ke akaun milik Bersatu dan digunakan semasa pilihan raya umum lepas untuk kempen PN.

Muhyiddin menafikan tuduhan itu dan menyifatkannya bermotifkan politik untuk melemahkan PN.

Sebelum ini dua pemimpin Bersatu didakwa di mahkamah atas tuduhan meminta dan menerima wang daripada kontraktor yang menerima projek Jana Wibawa.

Pada 21 Februari mendakwa bekas ketua penerangan Bersatu Wan Saiful Wan Jan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas dakwaan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.9 juta membabitkan projek Jana Wibawa bernilai RM232 juta pada tahun lalu.

Pada hari sama, Timbalan Ketua Bahagian Bersatu Segambut, Adam Radlan Adam Muhammad juga dituduh di mahkamah sama atas dua pertuduhan termasuk menerima rasuah RM500,000 melibatkan projek Jana Wibawa.

Sehari kemudian, Adam Radlan didakwa pula di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas dakwaan menerima rasuah berjumlah RM4.1 juta berkaitan projek sama.

Beliau didakwa sekali lagi di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 28 Februari atas pertuduhan meminta rasuah RM2 juta berhubung projek Jana Wibawa. – 9 Mac 2023. 

TIDUR DIMANA

MALAM INI

AMIN

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KHALAS

SERANG HADI SEBELUM HADI MENYERANGUnit siasatan jenayah Bukit Aman akan siasat Hadi, kata polis

SIASATAN terhadap Presiden PAS Abdul Hadi Awang berhubung kenyataannya yang mendakwa Perikatan Nasional (PN) sedang berusaha menjatuhkan kerajaan akan dijalankan Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Bukit Aman.

Ketua Polis Daerah Sentul ACP Beh Eng Lai berkata pihaknya telah menerima laporan terhadap ahli Parlimen Marang itu, yang dibuat Pemuda Amanah Nasional dan Pemuda PKR Selangor di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Dang Wangi semalam.

“Kes berkenaan akan disiasat oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas Bukit Aman,” katanya ringkas dalam sidang media di Ibu IPD Sentul di Kuala Lumpur hari ini ketika diminta mengulas mengenai perkembangan isu berkenaan.

Laporan polis itu dibuat Exco Pemuda Amanah Nasional Fadhli Umar Aminol Huda dan Ketua Pemuda PKR Selangor Izuan Kasim, berhubung kenyataan Hadi yang mengakui terdapat usaha dijalankan PN dan parti blok pembangkang untuk menjatuhkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

Hadi pada Isnin ketika ditemu bual media di Parlimen berkata tiada sesiapa pun boleh menghalang usaha PN tersebut berdasarkan sistem demokrasi diamalkan Malaysia, dan ia boleh dilakukan sama ada melalui undi tidak percaya ataupun Surat Akuan Berkanun (SD). – Bernama, 9 Mac 2023.


WOIT

PMX AMBIL

LANGKAH TEPAT

AMIN

SEBELUM DISERANG

LEBIH BAIK

MENYERANG

AMIN

GAGALKAN PROJEK

LANGKAH HADI

AMIN

TAPI SERANGAN

INI BAWA BAHAYA

AMIN

BAHAYA HILANG

SOKONGAN

MELAYU ISLAM

KHALAS

PMX TAK CAMPUR TANGAN !!!


PM tidak campur tangan urusan SPRM libatkan Muhyiddin


PERDANA Menteri Anwar Ibrahim menegaskan beliau tidak campur tangan dalam urusan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) yang melibatkan bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin.

Beliau berkata tindakan SPRM memanggil pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu hari ini untuk siasatan adalah di bawah bidang kuasa agensi berkenaan walaupun semua agensi termasuk Pejabat Peguam Negara diarahkan untuk melihat kepada semua kes yang berkaitaan rasuah.

“Tengok kes, apa pendakwaannya, apa pertuduhannya belum tahu apa keputusan. Setakat ini hanya dia (Muhyiddin) dipanggil tetapi untuk mengatakan semua kes yang kita ambil (tindakan) itu ada motif politik itu maknanya tak bolehlah tangkap, maknanya kes rasuah lain yang besar-besar semua lepas.

“Sebab itu saya kata kena lihat dulu ada kes ke tidak. Ini urusan SPRM sampai sekarang saya tidak tahu apa akhirnya,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Festival Taman Kuala Lumpur 2023 di Taman Tasik Titiwangsa hari ini.

Anwar juga menegaskan semua kes harus dilihat satu persatu untuk melihat sama ada wujud pendakwaan politik seperti yang didakwa segelintir pihak atau berdasarkan fakta dalam memastikan negara ini bersih daripada amalan rasuah.

Selain itu, Anwar yang juga menteri kewangan menjelaskan pendakwaan kes SPRM melibatkan Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa (Jana Wibawa) dan projek tebatan banjir adalah berdasarkan dokumen Kementerian Kewangan.

Beliau berkata demikian bagi mengulas dakwaan sesetengah pihak yang menyifatkan tindakan SPRM memanggil Muhyiddin bermotifkan politik.

Terdahulu, Muhyiddin yang juga presiden Bersatu tiba di Ibu Pejabat SPRM, Putrajaya 11.15 pagi ini.

SPRM pada bulan lepas membekukan akaun Bersatu selain beberapa individu didakwa di mahkamah berkaitan projek program Jana Wibawa. – Bernama, 9 Mac, 2023.

KITA YAKIN

PMX TIDAK

CAMPUR TANGAN

AMIN

INI URUSAN

UNDANG UNDANG

AMIN

AKAN TERBUKTI

NANTI APAKAH

NAJIB AKAN BEBAS

JENG JENG JENG

APAKAH ROSMAH

AKAN BEBAS

JENG JENG JENG

APAKAH KES 

ZAHID AKAN

TANGGUH HINGGA

KUCING BERTANDUK

JENG JENG JENG

KHALAS

LANGKAH BIJAK PMX


Isu pemilihan Umno, Anwar sokong keputusan menteri

PERDANA Menteri Anwar Ibrahim menyokong keputusan Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail untuk memberi pengecualian kepada Umno mengikut peruntukan Akta Pertubuhan 1966.

Anwar berkata sebagai perdana menteri dan menteri kewangan beliau membuat keputusan serupa berkaitan proses pemerolehan penjawat awam.

Presiden PKR itu berkata peruntukan undang-undang memberi kuasa kepada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) untuk mengemukakan sesuatu perkara kepada menteri berkaitan.

Mengenai isu surat daripada RoS berhubung usul tambahan Umno agar jawatan presiden dan timbalan presiden tidak dipertandingkan pada pemilihan tahun ini, Anwar berkata peruntukan undang-undang memberi kuasa kepada RoS untuk mengemukakan sesuatu perkara kepada menteri berkaitan.

“Di Jabatan Perdana Menteri, adakalanya saya override (mengatasi) keputusan umpamanya dulu pegawai diarah untuk memberi kontrak secara rundingan terus, saya mengatasi (keputusan itu) kerana saya fikir lebih baik kita gunakan proses tender supaya lebih telus,” katanya ketika ditanya sama ada Saifuddin Nasution mengatasi keputusan RoS.

Semalam, Saifuddin berkata keputusan memberi pengecualian kepada Umno mengikut Seksyen 70 Akta Pertubuhan 1966 (Akta 832) berhubung pemilihan parti itu adalah terpakai.

KDN memberi pengecualian kepada Umno daripada pematuhan Seksyen 13(1)(c)(iv) Akta 832, berhubung keputusan usul tambahan tidak mempertandingkan jawatan presiden dan timbalan presiden pada pemilihan parti itu tahun ini.

Pengecualian itu diberi mengikut Seksyen 70 akta berkenaan yang memperuntukkan menteri boleh menggunakan budi bicaranya untuk mengecualikan mana-mana pertubuhan berdaftar daripada semua atau mana-mana peruntukan dalam Akta 832. – 9 Mac, 2023.

INI LANGKAH

TEPAT LAGI BIJAK

AMIN

ZAHID KUNCI

PADA KERAAJAN

SEKARANG

AMIN

KALAU ADA

PERTANDINGAN

DALAM GEROMBOLAN

MUNGKIN ZAHID 

AKAN KALAH

AMIN

BILA ZAHID KALAH

PAMX AKAN JADI

XPM

AMIN

INI BAHAYA

TALIBAN AKAN

MASUK

AMIN

TALIBAN LAGI

BAWA BAHAYA

KHALAS

MAFIA CHINA ?


APA QUANTUM

SILA  JELASKAN

AMIN

Unknown commented on
 "ZIONIS MEMBUNUH LAGI"

Percaya tak Quantum itu bapak scammer paling besar di terajui oleh kartel mafia kaum mata sepet bergelar Tan Sri dan datuk datuk...

HOT HOT HOTT TERKINI TER NOWW


Unit siasatan jenayah Bukit Aman

 akan siasat Hadi, kata polis

APA AKAN

JADI DENGAN

LANGKAH HADI ?

JENG JENG JENG

KHALAS

BANJIR TERMENUNGBANJIR

 TERMENUNG

AIR BERTAKUNG

KHALAS

LARI KE LONDON


BAWA BARANG

SULIT LARI

KE LONDON

KHALAS

Unknown commented on
 "SU SULIT XPM 
LARI KE LONDON"

Sulit ini banyak maksud samada tersorok atau tersenyum bunyi tarak bising macam Ipoh Mali, kah kah apa pun kita dia semua baik.belaka, asal niat baik semua baik Amin kah kah kah

BUKAN TAK TAK


INI BUKAN 

TAK TAK

AMIN

JAKET TAK TAK

WARNA COKLAT

KHALAS


DAP SELAMATKAN UMNO


DAP SELAMATKAN

UMNO

AMIN


Unknown commented on 
"GEROMBOLAN
 DISELAMATKAN"
gua tak pelik hamzah tak bunuh umno yang gua pelik macam mana DAP boleh selamatkan UMNO...

MUHYIDIN TIDAK DI TANGKAPMUHYIDIN

TIDAK DITANGKAP

HANYA DIPANGGIL

KHALAS

MUHYIDIN DIDAKWA ESOK


Muhyiddin dijangka didakwa esok, kata SPRM

BEKAS perdana menteri Muhyiddin Yassin mungkin akan didakwa di mahkamah esok, kata Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki.

Beliau mengesahkan Muhyiddin yang juga presiden Bersatu sedang diambil keterangan oleh agensi antirasuah di ibu pejabat SPRM di Putrajaya.

“Besar kemungkinan esok akan didakwa… bukan hari ini,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Muhyiddin tiba di ibu pejabat SPRM itu pada 11.17 pagi tadi disambut ratusan penyokong Perikatan Nasional dan ahli parti komponennya.

ESOK MASIH

ADA UNTUK

MUHYIDIN

AMIN

TAKTIK ANWAR TEPAT


Muhyiddin nafi ditahan SPRM tetapi dipanggil esok


MUHYIDDIN Yassin menafikan laporan media bahawa beliau ditahan oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) hari ini, tetapi memaklumkan beliau dipanggil ke pejabat agensi antirasuah itu pagi esok.

“Saya ingin menjelaskan berita saya ditahan di padang golf hari ini yang disebarkan oleh sebuah portal berita adalah palsu.

“Hari ini saya  hadir ke beberapa mesyuarat berkaitan Perhimpunan Agung Tahunan (PAT) Bersatu yang akan bermula Jumaat ini.

“Bagaimanapun esok (Khamis) saya diminta ke ibu pejabat SPRM pada pukul 11 pagi,” katanya dalam satu kenyataan ringkas.

Pegawai bekas perdana menteri sebelum itu juga menafikan laporan media berkenaan yang muncul di tengah spekulasi ada pemimpin kanan Perikatan Nasional (PN) akan dihadapkan ke mahkamah dalam waktu yang terdekat.

Lewat petang tadi, sebuah portal berita melaporkan agensi antirasuah menahan Muhyiddin ketika bermain golf, sementara yang lain membayangkan seorang pemimpin kanan PN akan ditangkap dan didakwa di mahkamah seawal esok.

Dua pemimpin Bersatu sebelum ini dihadapkan ke mahkamah ketika SPRM menyiasat kewangan Bersatu dan membekukan akaun bank parti itu.

Pegawai media kepada Muhyiddin, Hafiz Abdul Halim menafikan laporan media bahawa SPRM menahan bekas perdana menteri.

“Tidak betul. Beliau tidak ditahan hari ini,” katanya kepada The Malaysian Insight.

The Malaysian Insight cuba mendapatkan pengesahan daripada SPRM tetapi masih belum mendapat respons setakat berita ini ditulis.

Awal minggu ini terdapat spekulasi SPRM menggeledah sebuah rumah yang dikaitkan dengan Muhyiddin yang juga ahli Parlimen Pagoh. Agensi antirasuah berkenaan bagaimanapun tidak mengesahkan perkara itu.

SPRM sedang menyiasat dakwaan kononnya kontraktor terpilih mendeposit RM300 juta ke dalam akaun Bersatu sebelum Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lalu.

Dakwaan itu dinafikan Muhyiddin yang juga presiden Bersatu, berkata ia fitnah yang bertujuan untuk memburukkan imej beliau sebagai bekas perdana menteri.

Minggu lepas, bekas ketua penerangan Bersatu yang juga Ahli Parlimen Tasek Gelugor Wan Saiful Wan Jan dan Timbalan Ketua Bersatu Segambut Adam Radlan Adam Muhammad didakwa atas tuduhan rasuah.

Mereka didakwa mengumpul dana daripada penganugerahan projek berkait skim Jana Wibawa semasa Muhyiddin memegang jawatan sebagai perdana menteri kelapan.  – 8 Mac 2023

MACAM MACAM

BERITA

KAH KAH KAH

KARUT ADA

BENAR ADA

KAH KAH KAH

YANG SAHIH

ANWAR MULA

MENYERANG

AMIN

INI TAKTIK BETUL

UNTUK SELAMAT

PMX WAJIB

MENYERANG

AMIN

JIKA TIDAK AKAN

JADI XPM

KHALAS

MUHYIDIN AKAN DI TANGKAP ?Sokongan untuk Muhyiddin, pemimpin, ahli Bersatu berkumpul di SPRM

LEBIH 500 individu termasuk pemimpin dan penyokong Bersatu serta media berkumpul di depan Ibu Pejabat Suruhanjaya Pencegah Rasuah Malaysia (SPRM) di Putrajaya sebagai menyatakan sokongan kepada Muhyiddin Yassin.

Turut kelihatan beberapa pemimpin parti politik seperti Shahidan Kassim dan Azmin Ali yang menunggu di luar pejabat agensi anti rasuah itu.
Muhyiddin tiba 

di pejabat SPRM

PRESIDEN Bersatu Muhyiddin Yassin tiba di ibu pejabat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia di Putrajaya pagi ini di tengah-tengah spekulasi beliau akan ditahan dan didakwa di mahkamah.

Muhyiddin tiba lebih kurang pukul 11.17 pagi.

Ratusan ahli dan penyokong Perikatan Nasional berhimpun di pekarangan ibu pejabat agensi antirasuah menyambut ketibaan Muhyiddin dan untuk menunjukkan solidariti.

Sejak semalam, desas-desus tersebar mengatakan bekas perdana menteri akan dituduh di mahkamah sama ada hari ini atau esok.

Ketua Penerangan Bersatu Nasional, Razali Idris membayangkan SPRM akan menahan Muhyiddin.

“Muhyiddin sudah diminta hadir ke ibu pejabat SPRM dan kita jangkakan beliau akan ditahan hari ini dan didakwa di mahkamah esok.

“Tindakan ini dilakukan sehari sebelum Perhimpunan Agung Tahunan Bersatu dan ia dianggap tidak berperikemanusiaan,” katanya kepada wartawan.

Razali enggan mengulas sama ada ramai lagi pemimpin Bersatu akan ditahan oleh SPRM tetapi berkata ia tidak mustahil.

Muhyiddin hadir untuk memberi keterangan dipercayai berkaitan dakwaan penyelewengan dana kerajaan Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa atau Jana Wibawa, yang dikeluarkan semasa pandemik Covid-19.

SPRM sedang menyiasat dakwaan salah guna kuasa dan penyelewengan melibatkan Jana Wibawa, termasuk wang yang masuk ke akaun milik Bersatu dan digunakan semasa pilihan raya umum lepas untuk kempen PN.

Muhyiddin menafikan tuduhan itu dan menyifatkannya bermotifkan politik untuk melemahkan PN.

Sebelum ini dua pemimpin Bersatu didakwa di mahkamah atas tuduhan meminta dan menerima wang daripada kontraktor yang menerima projek Jana Wibawa.

Pada 21 Februari mendakwa bekas ketua penerangan Bersatu Wan Saiful Wan Jan di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur atas dakwaan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM6.9 juta membabitkan projek Jana Wibawa bernilai RM232 juta pada tahun lalu.

Pada hari sama, Timbalan Ketua Bahagian Bersatu Segambut, Adam Radlan Adam Muhammad juga dituduh di mahkamah sama atas dua pertuduhan termasuk menerima rasuah RM500,000 melibatkan projek Jana Wibawa.

Sehari kemudian, Adam Radlan didakwa pula di Mahkamah Sesyen Shah Alam atas dakwaan menerima rasuah berjumlah RM4.1 juta berkaitan projek sama.

Beliau didakwa sekali lagi di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur pada 28 Februari atas pertuduhan meminta rasuah RM2 juta berhubung projek Jana Wibawa.– 9 Mac, 2023.

RASUAH RASUAH

CURI CURI

KLEPTOKRASI

AMIN


RAJA SIAM RAJA ZALIMLelaki Thailand dipenjara jual kalendar satira

MAHKAMAH di Thailand menjatuhkan hukuman penjara ke atas seorang lelaki selama dua tahun kerana menjual kalendar satira yang memaparkan itik getah kuning yang menurut pendakwa sebagai memfitnah keluarga diraja.

Kalendar 2021 memaparkan beberapa siri itik getah dalam aksi yang menyerupai raja Thailand.

Narathorn Chotmankongsin, 26, pada mulanya dijatuhi hukuman penjara tiga tahun semalam kerana menjual kalendar itu di laman Facebook popular prodemokrasi Ratsadon, menurut Thai Lawyers for Human Rights (TLHR).

“Tetapi hukuman itu diringankan kepada dua tahun tanpa parol selepas defendan memberikan keterangan yang berguna semasa pertimbangan hukuman tersebut” kata TLHR, kumpulan undang-undang yang bertindak dalam banyak kes lese majeste dalam satu kenyataan.

Patung itik kuning menjadi simbol tidak sengaja gerakan protes pro-demokrasi 2020 selepas penunjuk perasaan menggunakan mainan itu untuk melindungi diri mereka daripada gas pemedih mata dan meriam air yang ditembak polis.

Penggunaan undang-undang lese majeste di Thailand meningkat secara mendadak dalam beberapa tahun kebelakangan ini dengan lebih 200 orang didakwa sejak 2020, menurut TLHR.

Human Rights Watch berkata keputusan mahkamah menunjukkan pihak berkuasa Thai kini cuba menghukum sebarang aktiviti yang dianggap menghina monarki. – AFP, 8 Mac, 2023.

RAJA ADIL

RAJA DI HORMAT

RAJA ZALIM

RAJA DICHEMAT

KHALAS

FOKUS TANGKAP MUSUH POLITIK


FOKUS TANGKAP

MUSUH POLITIK

KHALAS

Unknown commented on 
"SURAT SAH
 ATAU SURAT TIPU"

Puak puak ini asyik nak kuasa, dah lah sudah pemimpin utama negara cakap, fokus kepada rakyat negara apa lagi mahu, rakyat susah pasal ekonomi, susah pasal malapetaka alam sini sana, masih ada kobid lagi, semua itu mereka tidak peduli terus dengan agenda politik sampai meluat orang meludah orang tengok muka orang politik, hodoh belaka tak kira tok guru, ustazah siapa pun lah, semua nak kuasa politik adoi gila kuasa betul lah mereka ini semua, dunia semakin pupus, alam semakin memberontak mereka apa kisah, asyik nak tebuk atap, kah kah kah 


tapi satu kena puji, sejak kerajaan baru ini banyak pula tangkapan SPRM PDRM agensi agensi lain, semua baru bekerja, syabas bagus, semua keluar tv setiap hari, semua pamer kerja dalam media sosial, macam ini lah kerja kerja, fokus kerja jangan nak cari sapu sapu belaka, paling utama kepimpinan atasan, dah cakap.awal, tegas bersih amanah jadi sampai bawah begitu, satu lagi agensi kena jaga makan setiap hari dengan golongan peniaga, pihak berkuasa tempatan khususnya penguatkuasaan, kereta laju tarik kereta laju saman saman, tapi yang tepi jalan tepi longkang tepi sungai dibiarkan saja ada.apa.apa.masuk tak ? Kah kah kah
..