Ahad, 19 Mei 2024

PANDANGAN PEMIKIR BANGSA


PANDANGAN

PEMIKIR BANGSA

AMIN 

TAHNIAH !!! GAJAH DI SELAMATKAN

TAHNIAH

SELAMATKAN

 GAJAH

AMIN

SILA TUTUP 

LONGKANG

AMIN 

BICARA NAJIB DI TERUSKAN TAK ADA DNAA


Anwar nafi ditekan hentikan perbicaraan NajibPERBICARAAN kes rasuah bekas perdana menteri Najib Razak yang sedang dipenjarakan akan diteruskan kerana tiada tekanan daripada mana-mana pihak untuk menghentikannya, kata Perdana Menteri Anwar Ibrahim, lapor New Straits Times.

Anwar berkata, walaupun Umno menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan, tiada tekanan untuk campur tangan dalam kes 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

“Najib masih menjalani perbicaraan besar sekarang atas tuduhan rasuah. (Sebahagian daripada kerajaan perpaduan) gabungan dari partinya, tetapi tiada tekanan kepada saya untuk menghentikan perbicaraan kes yang sedang berjalan,” katanya dalam temu bual dengan Sami Zeidan dari Al Jazeera.

Najib, 70, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion milik 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Anwar menjawab kritikan bahawa reformasi ekonomi dan demokrasi kerajaannya telah perlahan tetapi memberi tumpuan kepada menstabilkan gabungan itu daripada menyiasat orang berkuasa kerana rasuah.

Katanya, bukan mudah untuk membetulkan isu berdekad-dekad dengan hanya berkuasa selama setahun setengah.

“Kita telah melihat percubaan pada masa lalu, malah di Eropah Timur, di mana negara-negara berkobar-kobar untuk menjejaskan pembaharuan pantas, akhirnya menjadi bencana kepada ekonomi dan persediaan politik.

“Dalam kes kita, bertentangan dengan hasutan pembangkang ini, apa yang paling penting ialah tadbir urus.

“Apa yang kami berjaya lakukan adalah untuk memeriksa penyalahgunaan oleh pemimpin dan anggota kabinet daripada membazirkan kekayaan melalui rundingan terus, tender bernilai berbilion-bilion dolar. Kami telah menghentikannya,” katanya. – 19 Mei, 2024. 

BETUL KE INI

BICARA NAJIB

DI TERUSKAN

TAKADA DNAA

KAH KAH KAH

JIKA BETUL

RAKYAT SOKONG

AMIN

JIKA PUTAR

KENA TERAJANG

AMIN

KHALAS

TAMBAK LAUT KERJA GILA


Lebih 100 bandar berisiko banjir akibat kenaikan paras laut, kata menteri

LEBIH 100 bandar di semenanjung berdepan risiko banjir teruk akibat peningkatan paras air laut, kata Menteri Sumber Asli dan Kelestarian Alam Nik Nazmi Nik Ahmad.

Bercakap kepada New Straits Times di podcast Beyond The Headlines, Nik Nazmi berkata keterukan gelombang panas, hujan serta ribut akibat perubahan iklim adalah antara sebab yang memberi kesan kepada alam sekitar.

“Dijangka dengan kenaikan paras laut, 111 bandar dan bandar raya di seluruh semenanjung di Malaysia khususnya Pulau Pinang, Selangor, Johor, Kedah, Melaka dan Terengganu akan terjejas.

“Anda melihat hakisan berlaku di pantai yang dahulunya kini terhapus. Di kawasan perumahan, ada air laut yang memasuki longkang akibat paras air laut yang semakin meningkat.


“Jadi itu adalah sesuatu yang nyata yang perlu kita tangani. Pelan penyesuaian adalah penting,” kata menteri penggal pertama itu dalam laporan itu.

Menjelaskan cara untuk menangani isu itu, Nik Nazmi berkata rancangan adaptasi nasional sedang diusahakan dan bukannya hanya bergantung kepada pelan mitigasi.

“Untuk masa hadapan kami sedang mengusahakan pelan penyesuaian nasional. Saya fikir itu penting kerana apabila kita bercakap tentang memasang loji solar, kenderaan elektrik atau pengangkutan awam, itu adalah langkah mitigasi.”

“Anda mahu mengurangkan pelepasan karbon dan itu penting. Tetapi anda juga perlu menyesuaikan diri kerana dunia maju begitu cepat, jadi mitigasi sahaja tidak akan mencukupi,” katanya.

Malah katanya penyelanggaraan sentiasa menjadi cabaran penting dalam menangani isu alam sekitar walaupun terdapat dasar dan garis panduan yang dirangka dengan baik.

“Saya fikir dari satu segi, penyelenggaraan (persekitaran) sentiasa menjadi satu cabaran. Kami mempunyai dasar dan garis panduan yang bagus tetapi bagaimanakah kita mengikuti penyelenggaraan?
 
“Tetapi untuk bersikap adil kepada penggubal dasar kami, (cabaran) adalah disebabkan oleh semua keterukan gelombang haba, hujan dan ribut yang semakin teruk akibat perubahan iklim.

“Jadi saya fikir itu adalah satu lagi perkara yang ramai jurutera, sebagai contoh perlu menyemak semula ramalan mereka,” tambahnya. – 19 Mei, 2024.


WOIT

INI BERMAKNA

PROJEK TAMBAK

KERJA MEMBAZIR

KAH KAH KAH

PROJEK TAMBAK

LAUT

DI MELAKA

DI PENANG

DI FOREST SITI

AKAN TENGGELAM

AMIN

KHALAS

BAHAYA PERANG DI LAUTAN SUNDADua kapal perang China di Kemboja untuk latihan ketenteraan
SIHANOUKVILLE: Dua kapal perang China berlabuh di Kemboja hari ini sebagai sebahagian daripada latihan ketenteraan bersama terbesar pernah dilakukan dengan negara Asia Tenggara itu, dengan duta Beijing memuji persahabatan "kuku besi" mereka.

Kapal latihan Qijiguang dan kapal perang amfibia Jinggangshan berlabuh di Sihanoukville sebagai sebahagian daripada latihan darat dan laut selama 15 hari membabitkan 760 anggota tentera China bersama-sama sekitar 1,300 kapal Kemboja dan 11 kapal Kemboja.

Qijiguang membawa sepanduk bertulis "Bawa keamanan dan persahabatan untuk bertemu kawan baik" semasa ia menghampiri pelabuhan.

"Kami adalah kawan kuku besi," kata duta China, Wang Wentian kepada pemberita.

Kemboja sekian lama menjadi sekutu setia China dan telah menerima pelaburan berbilion dolar.

Situasi itu menyebabkan Washington semakin bimbang Beijing akan menggunakan pangkalan tentera laut Kemboja yang sedang dinaik taraf di Teluk Thailand untuk meluaskan pengaruhnya di rantau itu.

Kerjasama ketenteraan China-Kemboja adalah kondusif untuk keselamatan kedua-dua negara dan keselamatan rantau ini.

Di Ream, beberapa kilometer di sepanjang pantai, China membiayai pengubahsuaian pangkalan tentera laut yang pada asalnya dibina sebahagiannya menggunakan dana Amerika Syarikat.

Dua kapal perang China berlabuh di Ream pada bulan Disember buat pertama kali selepas kerja mengembangkan pangkalan itu bermula.

Washington berkata, Ream boleh memberikan Beijing kedudukan strategik penting di Teluk Thailand berhampiran Laut China Selatan yang dipertikaikan, yang sebahagian besarnya dituntut oleh China.

Tahun lalu, pegawai Kemboja menafikan jeti baharu setinggi 363 meter di Ream bertujuan untuk meletakkan kapal pengangkut pesawat.

"Ke mana tentera laut China pergi, kami membawa persahabatan, kerjasama, bukan yang lain," kata Wang sebagai menjawab soalan mengenai kebimbangan terhadap pengaruh Beijing yang semakin meningkat.

Pada permulaan latihan pada hari Khamis, tentera China mempamerkan perkakasannya termasuk apa yang dipanggil "robodog" iaitu robot berkaki empat dengan kawalan jauh dengan senapang automatik dipasang di belakang mereka.

Latihan itu susulan lawatan tiga hari oleh diplomat tertinggi China, Wang Yi ke Kemboja pada April untuk mengeratkan hubungan antara kedua-dua negara. - AFP

BAHAYA PERANG

DI LAUTAN SUNDA

AMIN

AMERIKA SOKONG

PILIPINA

AMIN

CHINA SOKONG

 KAMBODIA

AMIN

DUA NEGARA

BESAR KAKI

KACAU DUNIA

AMIN

KHALAS

BANYK KES TAK SELESAI


BANYAK KES

TAK SELESAI

AMIN

panglimo potaseh commented on
 "NO SEMANGAT 47"

Ape nak jadi dgn Semenanjong sejak kebelakangan ini .. aku teringat prihal Bini Badak sebelom di lengitkan pada 2018 .. jam tu 3 bijik belon besar gugur ilang dari langit, bangkai Mengawai Bank di kongkritkan dlm tong diesel, Altantuya hancur di C4kan.

La ni .. everi one or too month kapatorbang kochik gugur, footboler kono bosikan dan di asidkan, Balai di sorang hinggo polis SYAHEED .. dan, dan lopeh ni kito tunggu jo banyak lagi boghito polik dan momolikan.

Ontok tonangkang diri jom kito tinggok "one step beyond" atau pong "the twilight zone" .. atau corito Jamban Toghobang arahan Tuan Haji (lon ado datok) Inchik Mat Sontol .. atau makan ubek kuek Inchik Guru Tuan Haji UsTaT Datook Fadilah AMN.

PERTANDINGAN MENULIS KARANGAN


PERTANDINGAN

MENULIS

 KARANGAN

AMIN 


Unknown commented on
 "ANWAR JUAL HARTA NEGARA PADA BLACKROCK"

sila tulis karangan..
masa saya jadi menteri kewanagan dulu..

ANWAR DAPAT KUIH PAU DARI AMERIKA?


ANWAR DAPAT

KUIH PAU DARI

AMERIKA ?

AMIN

Unknown commented on
 "ANWAR JUAL HARTA NEGARA PADA BLACKROCK"

Sejarah berulang . Pra 1998. Dalam igauan untuk menjadi PM Malaysia dan pemimpin terhebat Asia, AI sanggup menjadi badut AS. Pelbagai strategy/usaha/propa dibuat untuk itu,yang amat berjaya .Testimoni diberi oleh

Vice Presiden AS sendiri dengan laungan di atas pentas 'We support REFORMASI'. 

KAPIR SWDEN BOIKOT ISRAEL


SWEDEN

NEGARA KAPIR

BOIKOT ISREAL

AMIN

MALAYSIA KLIM

NEGARA ISLAM

JUAL HARTA PADA

ISRAEL

KHALAS 

MEANTU PM BUAT HAL


MENANTU PM

BUAT HAL

AMIN

Unknown commented on 

"JUAL NEGARA 
ATAU KENA PAU ?"

Kurporat kurpurat dalam khazanah tu dah kena rasuk ke apa, atau kisah menantu 2.0 nak masuk panggung… dulu menantu abah buat hal, skang menantu papa pulak … adula matilanak

TITAH TAMBAHAN ADA KE TAK ADA ?


TITAH TAMBAHAN

ADA KE TAK ADA?

AMIN

JUAL NEGARA ATAU KENA PAU ?Jangan jual aset kerajaan kepada entiti asing, kata Zaid

PUTRAJAYA tidak sepatutnya menjual aset kerajaan kepada pihak asing, lebih-lebih lagi jika pihak ini mempunyai hubungan Israel, kata Zaid Ibrahim.

Bekas menteri itu dalam catatan di Facebook hari ini berkata, aset kerajaan mesti disimpan oleh kerajaan untuk melindungi kepentingan dan keselamatan negara.

“Kami tidak mahu Malaysia menjadi negara bawahan Amerika Syarikat. Kami mahukan kebebasan untuk bercakap tentang perkara ini. Adakah itu terlalu banyak untuk ditanyakan?” katanya.

“Jangan jual aset kerajaan seperti lapangan terbang kepada Larry Fink dan konglomerat Zionis,” tambahnya.

Beliau merujuk kepada laporan baru-baru ini bahawa Malaysia Airports Holdings Bhd telah menerima tawaran pengambilalihan bernilai lebih RM2 bilion daripada konsortium yang diketuai pemegang saham utamanya Khazanah Nasional Bhd dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

Khazanah dan KWSP bekerjasama dengan Global Infrastructure Partners (GIP) yang berpangkalan di New York dan Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), dalam membentuk konsortium yang digelar Gateway Development Alliance Sdn Bhd (GDA), untuk mengambil MAHB secara persendirian.

Bagaimanapun, pengguna media sosial Malaysia dengan cepat membantah penglibatan GIP, mengatakan bahawa ia dimiliki sebahagian oleh BlackRock, sebuah syarikat pelaburan multinasional Amerika yang secara terbuka pro-Israel.

Fink ialah pengasas bersama dan pengerusi BlackRock.

Ada juga mempersoalkan keperluan kerajaan untuk menyerahkan pengendalian lapangan terbang tempatan kepada entiti asing.

Zaid juga berkata kerajaan harus mengotakan janjinya untuk memperkenalkan pembaharuan, sambil menambah bahawa rakyat Malaysia melihat kepada pembaharuan asas.

“Pembaharuan yang kita cari adalah yang asas. Jangan dakwa rakyat atas hasutan kerana membuat komen, jangan jual aset kerajaan seperti lapangan terbang kepada Larry Fink dan konglomerat Zionis.

“Jangan membelanjakan berbilion wang pembayar cukai tanpa tender, dan jangan gunakan pejabat AG untuk kemudahan politik, dsb.

“Jika anda tidak boleh melakukan pembaharuan asas, maka katakan anda tidak akan melakukannya kerana anda hanya membuat janji dalam 25 tahun yang lalu. Tidak perlu menyifatkan kami sebagai elitis atau orang yang terpisah daripada orang ramai,” tambahnya.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim berulang kali berkata bahawa sebarang pembaharuan yang dijanjikan oleh kerajaan mesti dilaksanakan dengan berhati-hati bagi memastikan rakyat bersedia menerima perubahan itu.

Beliau berkata kerajaan tidak boleh tergesa-gesa dalam melaksanakan pembaharuan kerana ia perlu mempertimbangkan kesan daripada perubahan yang dilakukan.

Bagaimanapun Zaid berkata rakyat Malaysia tidak meminta “lebih banyak hak gay, untuk menghapuskan identiti jantina atau menghalang anda daripada memegang beberapa penggal dalam jawatan”.

“Kami hanya mahukan kebebasan asas supaya rakyat tidak tertakluk kepada perintah bersuara atau dihantar ke penjara kerana menuntut hak mereka untuk bersuara,” katanya. – 17 Mei, 2024.

JUAL HARTA

 NEGARA

PADA ZIONIS

AMIN

CAKAP SOKONG

PALESTIN

AMIN

ATAU ZIONIS

BERI KUIH PAU

JENG JENG JENG

AMIN

KHALAS

UKRAINE SUDAH KALAH


Hampir 10,000 dipindahkan di wilayah Kharkiv, Ukraine - Gabenor

KYIV: Hampir 10,000 orang terpaksa meninggalkan rumah mereka di wilayah Kharkiv timur laut Ukraine sejak serangan darat yang dilancarkan oleh tentera Russia pada 10 Mei, menurut gabenor wilayah itu, Oleg Synegubov.

"Selepas lebih seminggu serangan itu, sebanyak 9,907 orang sudah dipindahkan," katanya.

Menurut Presiden Ukraine, Volodymyr Zelensky, serangan itu mungkin hanya gelombang pertama bagi serangan yang lebih luas.

Mereka terpaksa melarikan diri selepas tentera Russia berjaya mara antara lima hingga 10 kilometer di sepanjang sempadan timur laut sebelum dihalang oleh tentera Ukraine.

Synegubov berkata, angkatan tentera Ukraine telah menangkis dua percubaan untuk menembusi pertahanan semalaman.

"Keadaan terkawal dengan pertahanan di kawasan tertentu melakukan serangan," katanya.

Sebelum itu, Moscow menyerang beberapa penempatan termasuk Vovchansk, hanya lima kilometer dari sempadan.

"Di kawasan bandar Vovchansk, tentera Ukraine sedang memperkuat pertahanan mereka," kata Synegubov.

Sehari sebelum itu, beliau berkata, tentera Russia mula memusnahkan Vovchansk dan semuanya, tetapi 200 penduduk berjaya melarikan diri daripada pertempuran.

Tentera Russia berjaya menawan 278 kilometer persegi antara 9 dan 15 Mei, sejak akhir 2022, menurut perkiraan AFP menggunakan data daripada Institut Kajian Perang (ISW).

Serangan Russia boleh terdiri dalam beberapa gelombang iaitu gelombang pertama di wilayah Kharkiv, menurut Zelensky.

"Kami harus sedar dan memahami bahawa mereka akan masuk lebih dalam ke wilayah kami, dan itu masih kelebihan mereka," katanya. Bercakap mengenai serangan semasa lawatan ke China semalam, Presiden Russia, Vladimir Putin berkata, ia adalah tindak balas kepada Ukraine membedil kawasan sempadan. - AFP

UKRAINE SUDAH

KALAH PERANG

AMIN

LAGI LAMA PERANG

LAGI RAMAI

ASKAR UKRAINE

MATI

AMIN

RUSIA SEDIA

BERUNDING

KHALAS

MIMPI PRK MASIH MEREBAK


MIMPI PRK MASIH

MEREBAK

AMIN

MAIN SANDIWARA DENGAN ISMAIL HANIYEH


MAIN SANDIWARA

DENGAN

ISMAIL HANIYEH

KHALAS 

Unknown commented on 
"ANWAR JUAL HARTA NEGARA PADA BLACKROCK"

Kah kah kah lu orang sendiri akan mula cerita, kemudian cari orang nak salahkan kemudiannya tambah gula tambah perisa tambah Ajinomoto tambah perencah lain supaya dapat komisen tinggi, nak promosi diri sebagai pejuang kemerdekaan kah kah kah, manusia di Malaysia ini sudah faham sangat perangai lu orang ini semua kah kah kah, sendiri buat skrip sendiri berlakon sendiri untung ini cara United Gerombolan Sdn Bhd selamanya, sekarang apa cerita baru nak kacau, lu orang sudah tak ada sokongan kemudian cari stokin cari resit cari mengacau sejak alam dunia kah kah kah

MIMPI 6 PRK


MIMPI

ENAM PRK

KAH KAH KAH

AMIN

abu qassim commented on 
"ANGAN ANGAN DAN MIMPI TERUS MEREBAK"

KAH KAH KAH
Ini game nk cr pablisiti..
Nk bg hangat sobab dh sendu..
Takut org lupo lak..
Bkn tk tahu yg tontukn kusi tu kek spiker..
Dh tontu ni bkn lompek pati..
Tkkn tk tahu?
Lombago mano yg lg boso?
Lombago palimen ko lombago pati?
KAH KAH KAH 

TITAH TAMBAHAN


TITAH 

TAMBAHAN


AHAD 19 MEI 2024
KES TITAH TAMBAHAN
MUNCUL  KEMBALI

PERTAMA
ADA KE TAK ADA
TITAH TAMBAHAN INI?

KEDUA
JIKA ADA DI LAFAZ DIMANA?

KETIGA
DALAM SIDANG
ATAU
DI LUAR SIDANG

KE EMPAT
SAH KE JIKA
DI BUAT DI LUAR SIDANG?

KE LIMA
KALAU TAK ADA
KES LANSAI
KALAU ADA KENAPA 
AWAL DULU TAK UMUM
JENG JENG JENG

KE ENAM
ZAHID BETUL KE
ZAFRUL BETUL
JENG JENG JENG

AFGHANISTAN
ALAMI MALAPETAKA IKLIM
HUJAN DATANG LAGI
50 TERKORBAN
AL FATIHAH

UKRAINE
KINI DAPAT DI KAWAL
KATA ZELENSKY
TAPI RASA CUAK
MUNGKIN ADA 
SERANGAN KEDUA
OLEH RUSIA

GAZA
HAMAS TOLAK
TENTERA ASING
MASUK KE GAZA
AMIN

KEMARIN GUA
KE PASAR CHOW KIT
SEMUA MACAM BIASA
BANGUNAN BARU
PASAR BARU DAH SIAP
MASIH KOSONG

GUA TANYA
TUAN KEDAI UBAT MELAYU
DAI KATA DALAM MASA 10
PASAR INI AKAN DIBUKA

BANGUNAN LAMA
KAWASAN ROBOH
AKAN DIDIRIKAN
BANGUNAN BARU
INI MENGAMBIL MASA

PASAR CHOW KIT
AKAN CANTIK BERSIH
SEPERTI GEDUNG NSK
INI HARAPAN

BRO
SAMBUT AHAD
DENGAN SENYUM

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERCUTI