Ahad, 21 Mac 2021

ASAL; USUL NAMA ALLAH
ASAL USUL

NAMA ALLAH

Secara etimologi, nama Allah mungkin merupakan pengecutan dari bahasa Arab al-Ilāh, "Tuhan." Asal usul nama ini dapat ditelusuri pada tulisan Semitik yang paling awal di mana kata untuk tuhan adalah il, el, atau eloah, yang kedua digunakan dalam Bible Ibrani (Perjanjian Lama). 2 Feb 2021

Etymologically, the name Allah is probably a contraction of the Arabic al-Ilāh, “the God.” The name's origin can be traced to the earliest Semitic writings in which the word for god was il, el, or eloah, the latter two used in the Hebrew Bible (Old Testament).2 Feb 2021

TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

KENAPA SAIFUDDIN BERKATA DEMIKIAN

 

KATA KATA

SAIFUDIN INI 

BERTUJUAN 

UNTUK BUKTIKAN

PADA  AHLI DAP

AHLI AMANAH

BAHAWA

PEMIMPIN MEREKA

MAT SABU

DAN  GUAN ENG

AMAT BODOH

KAH KAH KAH
Tanpa Pejuang dan sekutu, PH sudah ada lebih majoriti mudah

Pakatan Harapan (PH) mampu membentuk kerajaan baharu kerana sudah mempunyai sokongan majoriti mudah Ahli Parlimen.

Setiausaha Agung PKR,  Saifuddin Nasution Ismail berkata, sokongan mencukupi itu diperoleh tanpa sokongan Ahli Parlimen Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang), Parti Warisan Sabah (Warisan) dan Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda).

“Dalam jumlah yang melebihi majoriti mudah itu tidak termasuk empat dari Pejuang dan Ahli Parlimen dari Warisan dan seorang Muda. Semuanya 12 (kerusi Parlimen).

“Pejuang, Warisan dan Muda tidak menyokong Muhyiddin dan Anwar sebagai Perdana Menteri. Jadi, mereka satu blok (pembangkang).

“Sampai sekarang mereka tidak beri sokongan untuk Anwar menjadi Perdana Menteri. Mereka tidak beri sokongan pun, kami sudah melebihi majoriti mudah,” katanya.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kulim-Bandar Bharu itu berkata demikian dalam forum menerusi Facebook bersama bekas Setiausaha Umno Bahagian Bandar Tun Razak, Zaharin Mohd Yasin.

Saifuddin menegaskan  Muhyiddin Yassin sebenarnya sudah hilang sokongan majoriti sebagai Perdana Menteri.

BODOH BARAL

BANGANG

KAH KAH KAH

TAK PANDAI

MENGIRA 

KAH KAH KAH

SENANG DITIPU

OLEH

RAJA PUTAR ALAM

DAN

PANGLIMA KANAN

SAIFUDIN NASUTION

KAH KAH KAHAPA SEBANRNYA LANGKAH SHERATON

 


BETUL TEPAT

SAHIH

KHALAS

LANGKAH

 SHERATON

NAK SAILANG 

ANWAR  IKBRAHIM

AMIN


Langkah Sheraton untuk singkir Anwar, kata Chin Tong

PENGARAH Strategi DAP Liew Chin Tong menolak pandangan bahawa pernah dipelawa untuk menyertai “Langkah Sheraton” kerana matlamat rampasan kuasa adalah untuk menghalang presiden PKR itu menjadi perdana menteri.

Pengarah strategi DAP itu berkata demikian berdasarkan mesyuarat dan pertemuannya bersama lingkungan dalaman Anwar dari 23 hingga 29 Februari, iaitu seminggu sebelum Langkah Sheraton.

“Idea untuk menjemput Anwar untuk membentuk kerajaan tanpa DAP tidak pernah bangkit, kerana tujuan asal utama Langkah Sheraton adalah untuk mengeluarkan Anwar daripada sifir terbabit,” katanya dalam satu kenyataan.

Beliau mengulas dakwaan Nik Nazmi Nik Ahmad bahawa Anwar memutuskan untuk kekal setia kepada Pakatan Harapan (PH)  dan menolak peluang untuk bersama dalam kerajaan yang disokong Bersatu, Umno dan PAS.


WOIT

NIK NAZMI

TAK PERLU UBAH

FAKTA

KAH KAH KAH

TAK PERLU UBAH

SEJJARAH

KAH KAH KAH

DAP AMANAH

SEKARANG

DAH MUAK 

MENYAMPAH 

NAK TERJANG

ANWAR IBRAHIM

AMIN

MAKA

NIK NAZMI 

NAK TUNJUK

ANWAR BERKORBAN

SETIA JUJUR

PADA  DAP AMANAH

KAH KAH KAH

AWAS - NANTI TAK DAPAT ENTOT BIDADARI

 ARYMANCHINO

AWAS NANTI

TAK DAPAT ENTOT

BIDADARI


Unknown commented on

 "NAMA ALLAH 

DIPATEN DI MALAYSIA"

Arymanchino, berkata2 jangan melepasi batas iman. Kalu menjaga tutur kata kerana memelihara akidah tidak beerti kurang bijak, berfikiran sempit atau cetek ilmu. Mencabar akidah juga tidak memberi kelebihan kpd sesaorang itu diatas kehebatan mengunakan hujah ilmu dan akal semata-mata. Takut, berhati-hati tidak merugikan tetapi terlalu berani boleh mendatangkan mudarat. Berani adakalanya tidak benar.

HANYA JAGA PANTATHANYA 

JAGA PANTAT

panglimo potaseh commented on

 "SYURGA MANA NAK CARI"

Pompuan islang cokop senang ontok masok surga ..mereka hanya pirlu jaga pantat. Bila kiok nanti gwa tak tau apo guno dgn pantat pompuan tu ..sobab org lolaki cam gwa terlalu sibok round the clock momantek dgn 72 bidadari. Agak nyo Pompuan kojo eay di surgo hanyo ngosat payung omeh.

JANGAN GANGGU PDRM

 JANGAN

GANGGU PDRM

Capt salai commented on 

"PDRM LUPA KES GOPI"

Jgn ganggu pdrm..dio org tgh sibuk cari abg sajat..jabatan igama mntak tlng cari..dh pueh semayang ajat x dpt2 agak ea doa sajat lg makbul dr irg igama..sbb sajat x jual igama..eh cino tombam pn lom jumpokan..lg handa la abg sajat dr cino tombam..abg sajat nyurok dlm negaro pn x dapek cari

BERITA BAIK - AKAN JADI PM MINGGU DEPAN

 BERITA BAIK

YANG DIAH LAMA

DINANTI OLEH

SATU MALAYSIA

KAH KAH KAH


Tanpa Pejuang dan sekutu, PH sudah ada lebih majoriti mudah


PEMIMPIN ISLAM

ANWAR IBRAHIM

JADI PM BARU

AMIN

LANGKAH CHIN TONG

 TUAN CHIN TONG

CAKAP BETUL

AMIN


Langkah Sheraton untuk singkir Anwar, kata Chin TongAPA DIA

LANGKAH

CHIN TONG

OPPS....

APA DIA 

LANGKAH ANWAR

KAH KAH KAH

LANGKAH ANWAR NAK JADI PM

 


LANGKAH ANWAR

NAK JADI PM

KENA SAILANG 

SALAH ANWAR 

TAK SABAR

Unknown commented on 

"BAHAYA - PEGAWAI

 PDRM KORUP"

Harap Pegar, Pegar Makan Padi. Harapkan TT, TT tido zzzz. Bangun semua Malaysia MAHUKAN lonjakan minda baru.

Unknown commented on 

"BAHAYA - PEGAWAI 

PDRM KORUP"

kah..kah..kah. Dalang utama lendir ini ada di Langkah Sheraton...dan kartel ini bergabung dengan kartel Azmin ... Tahniah TT..penyokong ketidakadilan.

LAGI BERITA BAIK UNTUK UMMAH

 


SUSANA BAIK

UNTUK RAKYAT

AMIN

BERSATU GADUH

DENGAN UMNO

AMIN

UMNO GADUH 

DENGAN PAS 

AMIN

 UMNO GADUH

SAMA UMNO

AMIN

PKR  GADUH

DALAM PKR

AMIN


UMNO Ketereh nyata pendirian kepada Zahid Isnin ini


UMNO Perlis akan terus bersama kepimpinan pusat – Shahidan


SUASANA INI

AKAN  MEMBAWA 

KE PRU15

AMIN

GADUH GADUH

GADUH

AMIN

SIAPA KUAT

GADUH 

AKAN 

JADI KERAJAAN

KAH KAH KAH

AMIN

MEMAHAMI PERJUANGAN MYANMAR

 MEMAHAMI 

PERJUANGAN

MYANMAR

KESAH PELACUR HIJAU

 


PELACUR HIJAU

WAJIB CARI

KATIL BARU

KAH KAH KAHTiada kerjasama dengan PAS di pantai timur, kata pemimpin Umno

UMNO Kelantan dan Terengganu tidak akan sesekali beralah kepada PAS dalam pembahagian kerusi untuk Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang, kata sumber.

Menurut pemimpin Umno dari dua negeri berkenaan, mereka tidak akan berganjak dengan pendirian itu walaupun menerima arahan bertentangan dengan pucuk pimpinan Umno Pusat.

“Kami tidak akan berkongsi dengan mereka kerana kedua-dua parti kuat di Kelantan dan Terengganu—walaupun ada arahan lain daripada ibu pejabat”, kata salah seorang daripadanya.

Pemimpin Umno itu menjelaskan, walaupun Umno dan PAS membentuk Muafakat Nasional (MN), kerjasama itu hanya melibatkan program tertentu.

“Tiada perjanjian mengenai pembahagian kerusi bila tiba pilihan raya umum,” katanya lagi.

Pendirian itu dinyatakannya selepas pemimpin PAS dan Bersatu meminta Umno berunding berkenaan kedudukan kerusi yang kini diwakili mereka.

Pengarah Pilihan Raya PN Mohamed Azmin Ali pada Sabtu menggesa Umno berunding berkenaan kedudukan 15 kerusi diwakili bekas ahli Parlimen parti itu, yang kini menyertai Bersatu.

Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man juga menyeru Umno agar berbaik dengan Bersatu.

Ia ekoran pendirian tegas dinyatakan pemimpin Umno selepas parti itu mengumumkan memutuskan hubungan kerjasama politik mereka dengan Bersatu dalam PRU15.

Pemimpin veteran seperti Tajuddin Abdul Rahman, Tengku Razaleigh Hamzah, dan Ahmad Puad Zarkashi mula mempersoalkan hubungan kedua-dua parti komponen PN itu.

Satu lagi sumber dalam Umno juga berkeras untuk tidak beralah kepada PAS dan berpendapat piagam MN yang dimeterai pada 2019 hanya merugikan parti itu.

“Di atas kertas, PAS dan Umno dalam satu pasukan tapi dari segi perkongsian sangat sedikit berlaku antara kami.

“Contohnya di Kelantan dan Terengganu, walaupun kita minta dimasukkan ke dalam pentadbiran kerajaan negeri, tiada lantikan daripada wakil rakyat Umno yang dibuat,” katanya yang enggan dinamakan.

Majoriti mutlak

Kedua-dua negeri Kelantan dan Terengganu dikuasai sepenuhnya oleh PAS tanpa sebarang wakil pembangkang dalam Dewan Undangan Negeri (DUN).

Di 45 kerusi DUN Kelantan, kerajaan dikuasai PAS dengan 37 kerusi, diikuti Umno 7, dan Bersatu 1 kerusi.

Kedua-dua negeri itu hanya ditadbir wakil rakyat PAS walaupun kerajaan pusat dipimpin oleh PN dan Barisan Nasional (BN) bersama gabungan parti kecil seperti Star dan GPS,

Menteri besar dan barisan exco kedua-dua negeri juga hanya dilantik daripada kalangan Adun PAS.

Di Kelantan, Yang di-Pertua DUN Abdullah Ya’kub dan timbalannya Abdul Fattah Mahmood yang merupakan Adun Bukit Panau masing-masing dari kalangan pemimpin PAS

Keadaan sama berlaku di Terengganu. Kesemua jawatan menteri besar dan 10 exco diisi pemimpin PAS. Parti Islam itu menguasai 22 kerusi DUN berbanding 10 yang dimenangi Umno.

Bekas exco PAS sejak 1999 hingga 2003 Yahaya Ali juga dilantik menjadi Yang di-Pertua DUN selepas parti itu berjaya menguasai Terengganu pada 2018..

Walaupun tiada pembangkang di dalam DUN, ketua Umno Terengganu yang juga bekas menteri besar Ahmad Said dilantik sebagai ketua pembangkang. – 21 Mac, 2021.

NIAT NAK

JADI BUAYA

KAH KAH KAH

AKHIRNYA JADI

PELACUR

KAH KAH KAH

LU TAK CAYA

LU TANYA KU LI

KAH KAH KAH

KU LI KENAL

PELACUR INI

KAH KAH  KAH

KU LI ASAL DARI

SERAMBI PELACUR

KAH KAH KAH PUJIAN KASUT

 

PUJI JANGAN

TAK PUJI

AMIN

UNTUNG UNTUNG

DAPAT KASUT

KAH KAH KAH


Lagi pujian terhadap

 Najib dari pemimpin PKR
Seorang ahli Parlimen PKR yang juga merupakan orang kuat kepada Anwar Ibrahim, memuji bekas perdana menteri Najib Razak dalam sebuah forum yang disiarkan sebuah stesen televisyen tempatan malam tadi.

Ahli Parlimen Hang Tuah Jaya Shamsul Iskandar berkata, bekas perdana menteri Najib Razak menunjukkan kepimpinannya apabila membiarkan Pakatan Harapan (PH) mengambil alih kuasa selepas Barisan Nasional (BN) kalah pada pilihan raya 2018.

“Cuba kita tengok, Najib. Saya pernah sebut di dalam Dewan Rakyat. ‘He’s the most hated prime minister,” kata ketua penerangan PKR itu dalam program “Agenda Awani: Dialog Konsensus Nasional” yang disiarkan di Astro Awani malam tadi.

“Tapi bila kalah PRU14, dia hand over. Waktu tu kita ada macam-macamlah yang kita mainkan, ada ‘National Security Council’, boleh buat huru-hara dan sebagainya, itu tidak berlaku.”

Shamsul berkata, Najib menunjukkan kepimpinannya dengan menyerahkan kuasa kepada PH pada ketika itu secara aman.

NAJIB 

PEMIMPIN ISLAM

SYUMUL WARAK

ALIM 

AMIN

SAMA TARAF

DENGAN 

ANWAR IBRAHIM

AYNG WARAK

LAGI ALIM

KAH KAH KAH

TAK CAYA BACA

SD AZILAH

KAH KAH KAH

TAK CAYA

 ANWAR WARAK 

TANYA

RAJA GOYANG
KAH KAH KAH

SOALAN MASUK AKAL - BETUL JUGA

 


BETUL JUGA

SOALAN MASUK

AKAL

albert magic commented on

 "DI PAKISTAN ADA KERETA KEBAL

 PAKAI NAMA ALLAH"

tuan TT, nama Tuhan semua yang baik baik aje tak ada pula nama dia kaki siksa, kaki pukul, macammana pula TAT kata kalau kita banyak dosa Tuhan akan siksa kita.

SAPA NABI MELAYU

 

QUARAN KATA

TIAP BANGSA ADA

ALLAH HANTAR NABI

MENGIKUT USTAD INI

BUDDHA UNTUK INDIA 

SAPA  NABI MELAYU YANG KATA USTAD INI PERLU MEMYAMPAIKAN 

PENCERAHAN  DALAM BAHASA TEMPATAN

BERITA BAIK UNTUK UMMAH

 BERITA BAIK

UNTUK UMMAH

AMIN

Tiada kerjasama dengan PAS di pantai timur, kata pemimpin Umno


INI LANGKAH

BIJAK DARI

UMNO

AMIN

BELUM BIJAK

 


BELUM BIJAK

Unknown commented on 

"SOALAN BIJAK BISTARI"

Salah tu. Pasar Ramadhan dibuka untuk beri peluang kpd org Islam yg berpuasa membeli juadah berbuka puasa. Parlimen kalu dibuka bulan Ramadhan menjadi gelanggang batalkan puasa je. Mat Maslan masih belum bijak lagi.

PUJI PUJIAN UNTUK NAJIB PEMIMPIN ISLAM

 PUJI JANGAN

TAK PUJI

AMIN


Lagi pujian terhadap Najib dari pemimpin PKR


NAJIB CONTOH

PEMIMPIN ISLAM

YANG WARAK

LAGI SUCI

AMIN