Sabtu, 9 Januari 2021

DENGAR APA KATA ATOK BETUL BETUL

  DENGAR APA

 ATOK KATA

DENGAR BAIK BAIK

TERKINI TER NOWW TERHOTT

 

 

MUHYIDIN MAKIN 

PARAH

KAH KAH KAH

TINGGAL BERAPA

YANG SOKONG

KAH KAH KAH

WOIT

MESTI ADA PLAN

NAK TOP UP

KAH KAH KAH


Ahmad Jazlan

 tarik sokongan kepada PN


KUALA LUMPUR – Ahli Parlimen Machang, Ahmad Jazlan hari ini membuat pengumuman mengejutkan apabila secara tiba-tiba menarik diri daripada menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Dalam satu sidang media di Kelantan, Ahmad Jazlan yang juga Pengerusi UMNO negeri kelantan berkata beliau telah hilang kepercayaan kepada kerajaan pimpinan Perdana Menteri,  Muhyiddin Yassin.

“Saya mengumumkan saya menarik diri daripada menyokong kerajaan Perikatan Nasional yang dipimpin oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin,” katanya dalam sidang media bersama Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Kelantan, hari ini.

Dengan perkembangan terkini itu, kerajaan pimpinan Muhyiddin kini tinggal 110 kerusi setelah Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaliegh Hamzah telah menyertai bekas Perdana Menteri, Dr Mahathir Mohamad.

Pakatan Harapan (PH) sebelum ini mempunyai 108 sokignna setelah ia dizahirkan pada sesi undian perbentangan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan (Belanjawan) 2021 diluluskan di Dewan Rakyat pada 15 Disember lalu.

Kerajaan PN berjaya meluluskan Belanjawan 2021 dengan hanya majoriti tiga kerusi.

Dua kerusi Parlimen kosong dimana Ahli Parlimen Batu Sapi,  V. K Liew dan Ahli Parlimen Gerik,  Hasbullah Osman meninggal dunia tahun lalu.

 TOP UP

SEGERA 

KAH KAH KAH

BELI  BAYAR

UPAH ANCAM

JANJI BODEK

LAKUKAN SEMUA

KAH KAH KAH

ASALKAN DAPAT

TOP UP

KAH KAH KAH

KALAU DUA LAGI

LARI 

KAH KAH KAH

WA TAMA TUN

BIL KUN TUM

TAK MALUUUN

KAH KAH KAHPKP BARU - SENIN INI

 


 SATU CADANGAN

AMIN

RENTAS DAERAH

DIBOLEHKAN

HANYA DENGAN

SURAT DOKTOR

TANDA NEGATIF 

AMINKKM cadang sekat rentas daerah, negeri, kata Dr Adham Baba


KEMENTERIAN Kesihatan Malaysia (KKM) menyarankan kepada Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk memperketatkan pergerakan rentas daerah dan negeri kerana banyak pihak tidak mematuhi garis panduan atau SOP pencegahan penularan, kata menterinya Dr Adham Baba.

Selain majikan di sektor indusrti dan pembinaan yang tidak mematuhi SOP, pihak kementerian juga mendapati kebanyakan kes meningkat kerana aktiviti rentas daerah dan negeri, katanya.

“Kita tidak jangka kes mendadak begitu pantas. Kementerian dapati ada unsur ketidakpatuhan kepada SOP yang telah kita gariskan semasa pembukaan semula sektor ekonomi.

“KKM menasihatkan MKN supaya lebih berusaha untuk memperketatkan SOP dan menjalankan penguatkuasaan yang lebih ketat dan tersusun, di samping cadangan kita untuk dihadkan rentas daerah dan rentas negeri.

“Kes-kes kebelakangan ini terjadi kerana banyak rentas daerah dan rentas negeri,” katanya dalam satu sidang media di Johor Bahru.

Ditanya daerah atau negeri yang mungkin dikenakan sekatan pergerakan, Adham berkata pada asasnya langkah itu dikenakan ke atas daerah dan negeri yang padat penduduk dan mempunyai pergerakan yang tinggi.

Beliau menyebut negeri-negeri seperti Selangor dan Wilayah Persekutuan, serta Johor, Pulau Pinang, dan Sabah.

Sejak 1 Januari lalu, semua majikan yang menggaji pekerja asing diwajib memastikan pekerja mereka menjalani ujian saringan Covid-19, yang kosnya ditanggung sendiri oleh majikan.

Sejak awal minggu ini juga Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah dalam beberapa kenyataannya membayangkan kepada kerajaan untuk melaksanakan usaha pencegahan lebih ketat bagi menangani penularan wabak.

Beliau juga membayangkan unjuran sehingga 5,000 kes sehari pada Februari dan 8,000 kes sehari seawal minggu ketiga Mac ini, jika keadaan tidak dikawal untuk melandaikan lengkuk jangkitan.

Semalam, Menteri Kanan Keselamatan Ismail Sabri Yaakob berkata Perdana Menteri Muhyiddin Yassin akan membuat pengumuman khas pada Isnin mengenai tindakan terbaru kerajaan untuk menangani keadaan semasa jangkitan pandemik.

Malaysia minggu ini kes jangkitan harian yang tertinggi mencecah lebih 3,000 kes dalam masa 24 jam sejak kes pertama Covid-19 dikesan di negara ini setahun yang lalu.

Penularan Covid-19 merebak dengan berleluasa selepas gelombang ketiga jangkitan pada hujung September 2020, dengan sekitar 11,000 kes ketika itu meningkat sehingga lebih 131,000 kes setakat semalam. – 9 Januari, 2021.

 KEBENARAN DARI

POLIS TIDAK

ADA MAKNA

AMINISTERI KAK MAH BUAT LAWAK BERDIRI

 


 SAPA TUAN AJI INI

PAKAR PELAJARAN

PAKAR PERUBATAN

ATAU

SEORANG PENYAMUN

KAH KAH KAH


 Tuan Haji Najib 

cadang sesi 

persekolah dibuka

 selepas 

Tahun Baharu Cina


KUALA LUMPUR-  Isteri kepada Puan Hajjah Rosmah Mansor Tuan Haji  Najib  mencadangkan penggal persekolahan 2021 patut ditangguhkan ke selepas cuti Tahun Baru Cina.

Ini kerana, keadaan banjir masih belum reda dan penularan pandemik Covid-19 pula semakin teruk.

BILA NAJIB

CAKAP HAL SEKOLAH

BIK MAMA

TUMBUH DARA

KAH KAH KAHMUHYIDIN BIJAK

 


 MUHYIDIN MAKIN

BIJAK

TAKTIK BERJAYA

AMIN

PECAH BELAHKAN

GEROMBOLAN

AMIN

SEPARUH

 DIBERI JAWATAN

SEPARUH

 TAKDA JAWATAN

KAH KAH KAH

HASILNYA 

GEROMBOLAN

TIKAM MENIKAM 

SAMA SENDIRI

KAH KAH KAH

Annuar bukan nak selamatkan Malaysia tetapi Bersatu, bidas Puad Zarkashi

Anggota Majlis Tertinggi (MT) UMNO,  Mohd Puad Zarkashi menyifatkan i Annuar Musa kini sudah menjadi jurucakap kepada Bersatu setelah dianugerahkan jawatan menteri oleh  Muhyiddin Yaasin.

Puad berkata, Annuar yang juga Menteri Wilayah Persekutuan pernah merayu supaya Anwar Ibrahim selamatkan Malaysia pada tahun 2018 setelah Umno hilang kuasa.
 
Susulan itu, katanya Annuar mengeluarkan kenyataan Umno boleh berkawan dengan DAP di mana ketika itu Annuar bukan seorang menteri.

“Baru hilang jawatan Menteri. Mungkin tak sabar sabar nak jadi Menteri semula. Sekarang dah jadi Menteri semula.

“Tiba tiba “No Anwar No DAP”. Kenapa? Bukan nak selamatkan Malaysia tapi nak selamatkan PPBM yang bagi dia jawatan Menteri,” bidas Puad Zarkashi melalui Facebooknya hari ini.

Terdahulu, Annuar Musa terlalu lantang mempertahankan kedudukan Muhyiddin Yaasin selaku Perdana Menteri dan dilihat mengenepikan partinya sendiri, Umno.

Kelantangan Annuar membela Bersatu menyebabkan beliau disingkirkan daripada jawatan Setiausaha Agung BN.

Dalam pada itu, Annuar menyifatkan pemecatan dirinya selaku Setiausaha Agong Barisan Nasional (BN) pada sebagai tidak sah dan mencabar Presiden Umno,  Ahmad Zahid Hamidi memecat dirinya sekali lagi.

 AWAS

BILA ZAHID 

DIDAPATI BERSALAH

MAKA GEROMBOLAN

UNDUR KALAH

AMIN

KITA TUNGGU 

DAN LIHAT

AMIN

BULAN DEPAN

KES ZAHID

AMINPANDAI BERCAKAP

 


 PANDAI BERCAKAP

Unknown commented on

 "BRO LU CAKAP BETUL"

Betul jugak kena tengok tindakan seseorang. Gwa tengok Anwar hanya tahu cakap tapi langsung tak tindak. Masa PRK Port Dickson cakap nak 'reform Parlimen', hingga sekarang telor pun tak ada. Cakap nak jemput AirAsia tubuh bisnes di Port Dickson, telor pun tak ada. 


Suruh dia hurai apa sebenarnya "reformasi", dia tak erti, hanya erti jerit "REFORMASI". Macainya semua sibuk bodek angkat dia bagai PM ke8, dia pun syok sendiri. Orang gini kaliber bakal perdana menteri Malaysia ke? Anwar tak ada tindakan, hanya buka mulut aje!

BODOH MEMBUTA TULI

 


 BODOH 

MEMBUTA TULI

Unknown commented on 

"BODOH PENYAKIT 

TAK BERJANGKIT"

tak betul, TT. Di Malaysia, bodoh adalah virus yang kuat merebak. Kau tengok Pakatan Harapan dibawah pimpinan Anwar. Ramai yang masih bodoh, sokong Amwar secara membuta-tuli untuk jadi perdana menteri, sementara ramai antaranya tau Anwar tak cerdik, tak layak jadi PM

JALAN KE SYURGA
JALAN 

KE SYURGA

Unknown commented on 

"PEMBACA JANGAN 

BUAT SILAP BACAAN"

Ingatlah bukan semua kaum Muslim msk syurga ada juga kaum yg dk dihisab pun msk syurga...Allah cipta manusia untuk beriman kepada-Nya dan syukuri Kebesaran-Nya..Ingatlah bertaubat dari sekarang agar dak msk neraka yg pedih dan penuh siksaan...

BUKAN MAD MASLAN MAT MASALAN

  BUKAN MAD MASLAN

TAPI MAT MASLAN

LULUSAN KIWI

NEW ZEALAND

Hamim commented on

 "OTAK PISANG"

TT, mad mazlan ni dulu belajar kat mana?mad ni ambil jurusan apa?makin lama makin kelihatan ketidak cerdikannya, tak ada ke sesiapa boleh tolong ajar dia...kesian...rugi Malaysia ada orang yang berfikir seperti dia...kesian

ADA AYAT JANGAN TEBANG BALAK ? BAGI PAKAJI KELANTAN FAHAM

 


 ADA AYAT JANGAN

TEBANG BALAK TAK?

BAGI PAK AJI PAS

DI KELANTAN FAHAM

Unknown commented on 

"BANJIR MELANDA"

Berapa ribu pokok dalam hutan dah ditebang? Tawkey balak dan penjawat awam yang keluarkan lesen balak baik secara halal atau haram semua sudah kenyang? Rumah tuan2 tentu tidak dilanda banjir. 


Yang kena hanya rakyat biasa takda apa jawatan atau kenal orang itu kenal orang ini. Pemimpin melayu islam berswtongkol dengan tawkwy balak akan sentiasa ok sebab mereka akan hidup seribu tahun lagi.

SANDIWARA BERTUKAR BERLAKON DARI TRUMP KE BIDEN

  SANDIWARA BERTUKAR

PELAKUN DARI TRUMP

KEPADA BIDEN

Unknown commented on 

"LAWAN TETAP LAWAN -

 BUDAK DEGIL AMERIKA"

Brader Rasa-rasa engkau punya ilmu semiotik tahap mana? Atau kena buat kursus refresher? Rasa-rasa, sapa yg masuk rumah putih? Juga, Jan 20, 2021 jadi tak? Kalau tak, rasa-rasa bila agaknya? ;-) (Cukup power tak cangkul penggali maklumat engkau?) https://threader.app/thread/1347585919742857216

LAWAN TETAP LAWAN - BUDAK DEGIL AMERIKA

 


LAWAN TETAP LAWAN BUDAK DEGIL AMERIKA

BANJIR MELANDA 


AWAS

Beberapa daerah 

di Pahang ibarat 

lautan ‘teh tarikLebih 43,000 

masih di pusat 

pemindahan banjir


Banjir bertambah buruk tanpa dasar, undang-undang baharu, kata aktivis


TERDAPAT keperluan untuk mengkaji dan meminda undang-undang untuk perlindungan hutan dan alam sekitar yang lebih baik daripada pembalakan haram dan penebangan hutan, kata aktivis alam sekitar. 

Menurut mereka, kerajaan juga perlu mempunyai dasar penyesuaian yang cukup bagi meningkatkan kesedaran masyarakat terhadap perubahan iklim.

Mereka berkata kegagalan kerajaan untuk menangani isu penebangan hutan dan pembalakan menjadi faktor utama situasi banjir semakin buruk di negara ini, terutamanya di negeri Pantai Timur. 

Terutamanya Pahang, yang menjadi negeri paling teruk dilanda banjir tahun ini apabila ribuan penduduk terpaksa dipindahkan dari kediaman masing-masing. 


Presiden Pertubuhan Pelindung Khazanah Alam Malaysia (Peka), Shariffa Sabrina Syed Akil berkata situasi banjir akan lebih parah pada tahun akan datang sekiranya tiada langkah konkrit diambil bagi mengatasinya. 

Beliau berkata kerajaan perlu mengambil iktibar daripada masa lalu dan mengambil tindakan segera untuk mengkaji dan meminda Perlembagaan Persekutuan dan Akta Perhutanan Negara 1984 bagi melucutkan kuasa terhadap perhutanan daripada kerajaan negeri dan diserahkan kepada kerajaan persekutuan, antara lain. 

Katanya Akta berkenaan juga sudah hampir 40 tahun dan sudah tidak relevan dalam memulihara dan melindungi hutan, terutamanya untuk generasi akan datang. 

“Selagi kita tidak meminda Perlembagaan Persekutuaan dan Akta Perhutanan Negara 1984, tidak mungkin kita dapat selamatkan hutan. 

“Di bawah perlembagaan Malaysia, pengurusan hutan jatuh di bawah bidang kuasa negeri tetapi ia sepatutnya ditukar bawah kerajaan persekutuan. 

“Akhirnya kita akan kehilangan sumber semula jadi dan kita akan miskin dan bencana ini akan berterusan sekiranya tiada tindakan diambil. 

“Akhirnya siapa yang akan menderita? Semua penduduk kampung.” katanya kepada The Malaysian Insight.

Katanya tindakan individu yang tamak menyebabkan penduduk terutamanya di kampung menderita dan kerajaan digesa campur tangan untuk menghentikan aktiviti ini dengan segera. 

“Saya boleh katakan punca banjir ini 100% daripada penebangan hutan dan aktiviti pembalakan. 

“Selama ini saya perjuangkan kerana saya tahu ini semua akan berlaku. 

“Situasi ini boleh menjadi makin buruk setiap tahun sekiranya kita tidak menghalang aktiviti pembalakan,” kata Shariffa yang sebelum ini pernah membuat aduan mengenai pencerobohan syarikat pembalakan di tanahnya pada November dan mencemari sungai berhampiran di Bentong. 

Beberapa negeri didakwa turut “menjual” kawasan hutan kepada entiti swasta yang kemudiannya akan melakukan aktiviti pembalakan atau menukar kawasan itu kepada ladang atau kebun. 

Kedah dan Kelantan telah lama didakwa membiarkan kawasan hutan mereka dimusnahkan manakala rakaman dari udara di Pahang turut menunjukkan kawasan hutan diteroka untuk pembangunan, terutamanya di Maran dan Raub, dua kawasan yang teruk dilanda banjir.

Gagal tingkatkan ketahanan ekosistem

Sementara itu Presiden Sahabat Alam Malaysia (SAM) Meena Raman berkata, penerokaan hutan mnjadi faktor utama berlaku banjir besar tahun ini. 

“Penebangan hutan, pembalakan atau apa sahaja yang mengganggu kemampuan tanah untuk menyerap atau menjadi span, pasti akan menyebabkan banjir yang memberi kesan buruk apabila ia tidka mampu menampung jumlah air. 

“Selain pembalakan dan penebangan hutan, semua perubahan infrastruktur seperti penurapan jalan di mana-mana sahaja dan lain-lain dibuat tanpa menghormati hutan. 

“Kita tidak berikan perhatian kepada perkara ini,” katanya. 

Meena juga berkata Malaysia telah gagal dalam meningkatkan ketahanan dalam ekosistem yang secara asasnya dapat membantu untuk mengatasi perubahan cuaca. 

“Kami tidak berikan perhatian secukupnya terhadap kerentanan yang akan dihadapi oleh negara-negara akibat perubahan iklim yang meningkat.
 
“Perubahan iklim juga akan meningkatkan risiko, seperti menyebabkan banjir dan peningkatan hujan. – 9 Januari, 2021

 HATI HATI

KITA JAGA KITA

AMIN

DAP JANGAN IKUT IMAM PEE DEE

 


DAP JANGAN IKUT

IMAM PEE DEE

Unknown commented on

 "DAP TAK BODOH"

DAp mmg bodoh pon. Masa dalam kerajaan yang kerja hanya kakak kakak,adik adik dap saja.adalah satu suneo dari damansara dan nobita dari penang.tapi mana lain jantan pergi?bunyi bising riuh rendah tapi mana batang dan tubuhnya bekerja? Mmg chauvinist macam ni ye?hantar perempuan saja kerja?


laki laki hanya bising dibelakang. Patutlah ramai gadis cina kawinnya lambat. Ada tak mau kawin langsung. Yang laki laki tak pernah tunjuk ada otot dilengan.ke memang tak ada?jangan ikut lah resam imam pee dee tu.ayo! Tunjukkan jantan kamu. Bekerjalah seperti kaum laki laki buruh bekerja!

LARRY SNG ADA APA APA KE ?

 


TUAN LARRY

ADA APA APA KE

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

KAH KAH KAH


Dec 21, 2020 — Pengunduran Sng sebagai pengerusi PKR Sarawak dijangka menjejaskan persiapan dan perpaduan parti dalam menghadapi PRN negeri ...
Missing: SENG ‎| Must include: SENG
Dec 20, 2020 — Sng dalam kenyataan berkata, keputusan itu demi kepentingan PKR Sarawak memandangkan majoriti penduduk Sarawak ialah orang Dayak.
Missing: SENG ‎| Must include: SENG
Dec 21, 2020 — Larry Sng hari ini meminta pimpinan parti di peringkat pusat memilih ... Dengan gerakan perubahan dalam kepimpinan PKR Sarawak, Larry ... 'Ketua penjara keluar wang sendiri beli makanan halal untuk tahanan Muslim'.
Missing: SENG ‎| Must include: SENG