Selasa, 4 Ogos 2020

CHINA MERAH REKRUT CHINA SINGAPURA JADI AJEN


SELAIB DARI JO LO

SIAPA LAGI JADI

AJEN CHINA MERAH

DI TANAH MELAYU
SHAFEE BELOT MULA TIBAI NAJIBWOIT

KEPALA 1MDB

IALAH NAJIB

AMIN

APAKAH INI

CARA SHAFEE

NAK CARI JALAN

SELAMAT

AMIN

1MDB pastinya diuruskan oleh orang bodoh, kata Shafee


1MALAYSIA Development Berhad (1MDB) pastinya diuruskan oleh pengurusan yang “bodoh” kerana membayar berjuta-juta dolar kepada entiti palsu, kata peguam bela dalam perbicaraan rasuah Najib Razak di mahkamah hari ini.

Peguam Muhammad Shafee Abdullah berkata sedemikian ketika pemeriksaan balas dengan bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Shahrol Azral Ibrahim Halmi di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur berhubung pembayaran 1MDB sebanyak AS$577 juta kepada Aabar Investments PJS Limited (Aabar BVI) wang jaminan.


INI KAU KAU

TIBAI NAJIB

PEMIMPIN AGONG

TERAJU ULUNG

PEMILIK 1MDB

AMIN

APA SUDAH JADI

KAH KAH KAH


ADA FAKWA BARU

FAKWA BARU
Mlm td mimpi...
dpt fuckwa baru da.. 
on 
SEKAWAH 
GULAI BABI
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 04/08/20

D

ANAK DARA SEKALI LAGI

BELOT JANGAN

TAK BELOT

Pegawai kanan Kementerian Pendidikan lindungi Jepak, kata saksi


PEGAWAI kanan daripada Kementerian Pendidikan melindungi Jepak Holding Sdn Bhd untuk mengubah kontrak projek solar hibrid RM1.25 bilion, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu hari ini.

Saksi ke-16 kes rasuah Rosmah Mansor, Rayyan Radzwill Abdullah memberi keterangan bahawa, dua ketua setiausaha kementerian dan menteri pendidikan gagal mengambil tindakan walaupun mengetahui Jepak Holdings mengubah kontrak asal.

Rayyan berkata Jepak Holdings mengubah hampir tujuh klausa dalam kontrak berkenaan yang bertentangan dengan syarat kerajaan.

“Ini merupakan klausa yang digazet yang tidak boleh diubah tetapi Jepak Holdings melakukannya,” kata Rayyan ketika diperiksa balas oleh peguam bela Rosmah, Akberdin Abdul Kader.

“Perubahan ini boleh menyebabkan kerugian pada kerajaan.”

Beliau memberi keterangan dalam perbicaraan Rosmah yang didakwa meminta suapan RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima RM6.5 juta untuk projek hibrid solar bagi membekalkan elektrik ke 369 buah sekolah luar bandar di Sarawak.

Rosmah didakwa menerima suapan daripada pengarah urusan Jepak Holdings Saidi Abang Samsudin menerusi pembantunya Rizal.

Akberdin kemudian bertanya Rayyan sama ada ketiga-tiga mereka - Madinah Mohamad yang merupakan ketua setiausaha sehingga 2 September, 2016, penggantinya Alias Ahmad yaang kini sudah bersara dan menteri pendidikan ketika itu Mahdzir Khalid - gagal menjalankan tanggungjawab mereka kerana gagal tidak melaporkan perkara itu. Saksi bersetuju.

Akberdin: Kesemua mereka gagal menjalankan tanggungjawab dan tiada integriti sebagai pegawai kerajaan kerana mereka berpakat dan melindungi Jepak?

Rayyan: Saya tidak boleh kata mereka berpakat, tetapi mereka melindungi Jepak.

Menurut saksi, beliau menghubungi ketiga-tiga mereka untuk melaporkan pindaan yang dibuat Jepak Holdings namun tiada tindakan diambil terhadap aduannya.

Rayyan berkata beliau sekali lagi menghubungi Madinah, yang dilantik sebagai ketua audit negara pada 2017 namun beliau hanya bertindak selepas Pakatan Harapan mendapat kuasa pada Mei, 2018.

Saksi berkata, beliau tidak boleg bertolak ansur dengan apa yang Jepak Holdings lakukan kerana ia melibatkan pelajar sekolah. Beliau kemudian membawa perkara itu kepada Biro Aduan Awam dan kemudian membuat laporan polis pada 5 April, 2018 di Putrajaya. – 4 Ogos, 2020.


KENA SEBULAN

BIK MAMA

NAIK TURUN

MAHKAMAH

BIK MAMA

AKAN JADI SLIM

KAH KAH KAH

JADI DARA

KEMBALI

KAH KAH KAH

SABAR BRO ADA PERATURAN

SABAR BRO

MAHKAMAH KITA

ADA PERATURAN 
ramai yg belot isteri rosmah. byk sangat bukti dan isteri rosmah pun dah dijatuhkan hukuman bersalah. tapi apasal hakim tak jatuhkan hukuman serta merta? boleh jer najib buat rayuan dari dalam penjara, kan? ada drama dari belakang mahkamah ke? ada org takut kalah pru ke? 
on 
NAJIB 
TAK DAPAT JAWAB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 04/08/20

La

REKRUT ALLAH


NAJIB AKAN

REKRUT ALLAH

slow la kau ni sakai. org jelebu memang lembab atau kau sorang jer yg lembab? najib akan jawap kenyataan bekas ceo 1mdb tu bila sampai giliran dia jawap nanti. jgn la tolol sangat. duit src dia dah jawap, duit tu utk anak yatim dan ibu tunggal.
duit 1mdb pula, nanti dia kan jawab.... tu utk hantar jkkk pegi haji dan umrah dan akan disahkan nanti oleh lebai hardy wang dan serta merta duit tu akan suci murni serta harum mewangi kahkahkah on 
NAJIB 
TAK DAPAT JAWAB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 04/08/20

ra

LAKI BINI DI MAHKAMAHLAKI BINI

DI MAHKAMAH

1MDB pastinya diuruskan oleh orang bodoh, kata Shafee
Pegawai kanan Kementerian Pendidikan lindungi Jepak, kata saksi PADAN MUKABIDADARI INI FANTASI ARAB


BIDADARI 

FANTASI  ARAB
ya setuju. ceo ni belot beramal, khianat pada najib utk sumbat najib masuk penjara. sama macam kau belot ph, beramal jugak, kan? khianat pada ph utk sokong geng sheraton tubuhkan kerajaan pn bersama umno dan pas. semoga kau menerima ganjaran 72 bidadari kerana naikkan pas jadi kerajaan kahkahkah 
on
 NAJIB 
TAK DAPAT JAWAB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 04/08/20

slo

ARAB BODOHKAN ULARMERC

ARAB BODOHKAN

ULARMERC

KEMUDIAN

ULARMERC 

BODOHKAN 

MELAYU
Isunye bukang Melayu dibodohkang ..tapi Melayu memang minta dibodohkang ..lu tak caya lu tingok sukang sekolah Melayu ..lu tingok pakaiyang murid perompuang lari 100m. Atau lu bagitau gwa mano nogaro yang ado sombilang freeloader ..siang malamg pagi potang makang FREE. 
on 
JANGAN JADI BODOH
 MUNCUL 11 TAHUN DAHULU
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 04/08/20

K

TAKUT KERANA BENARTAKUT 

KERANA BENAR
yang menentang islam ni kapir harbi yang membuat komen tentang keganasan terhadap orang islam ni pon kapir juga( lebih baik dari puak2 dap ni), tapi kalau orang2 islam yang menentang pastinya akan dicop sebagai pengganas. 
on
 MANA PEJUANG ISLAM? 
KENAPA KAPIR BERSUARA?
Publish | Delete | Spam
SuaraKu
on 04/08/20

bac

MAAF BRO GUA TAK TAHU DIA OLD BOY

MAAF BRO

GUA TAK TAHU

DIA OLD BOY
woii TT. kau tak bagitau majistrate kasik bossku 12 tahun tu mckk. tiap rabu pakai tie mc..macam korang saja ada pergi sekolah 
on 
HAJI HADI 
KERA MENGAMBANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 31/07/20

Ada o

ISLAM PART TIME
CHINA MERAH

BUNUH ISLAM

PARTI ISLAM 

SENYAP BISU

INI DIPANGGIL

ISLAM PART TIME

TT, parti islam sekarang telah menjadi kerajaan, jika mereka bising mereka akan merosakan nama kerajaan, mereka hanya buat bising jika mereka pembangkan 
on
 MANA SUARA ISLAM
Publish | Delete | Spam
hamim
on 31/07/20

Pa

PEMBELOT BERAMAL

PEMBELOT

ELEGANCE

YANG BERAMAL

SAHROL AZRAL IBRAHIM
TINGGI KACAK LAMPAI
SOSOK BERGAYA
KINI 
BERAMAL MEMBELOT
 MENINGGALKAN NAJIB 
DEMI KESEJAHTERAM UMAT
AMIN

KALAU SOSOK INI DI AMERIKA
SABAN HARI DI MEDIA
PASTI AKAN DIAMBIL 
OLEH MARTIN SCORSESE
UNTUK
THE WOLF OF WALL STREET
FINAL CHAPTER
 
  SELAMAT BERAMAL

AWAS KUASA IMPERIALIS BARU


AWAS

KUASA IMPERIALIS

BARU NAK MUNCUL

JANGAN JADI BODOH MUNCUL 11 TAHUN DAHULU

 BACA TULISAN 

INI MUNCUL 

4 DISEMBER 2009

11 TAHUN DAHULU


11 tahun lalu, Isham Rais menulis berkaitan PEMBODOHAN MASYARAKAT MALAYSIA Kini, Isham Rais terbukti betul dengan pasangan regu BanduanKu & Cukong Jho Low. https://m.malaysiakini.com/columns/119183
 on 
APA ITU ?
Hakimi Abdul Jabar
on 01/08/20

Bro Isham Rais has been right. The useless Malay crooks use Chinese intermediaries to fleece the Nation - its Citizens! 
on 
APA ITU ?
Publish | Delete | Spam
Hakimi Abdul Jabar
on 01/08/20 PROJEK 

PEMBODOHAN 

BANI MELAYU
United Malays National Organisation berkhayal bahawa gerombolan mereka sahaja yang mewakili orang Melayu. Dakwaan ini sebenarnya satu dongeng yang sengaja disebarkan untuk membodohkan fikrah orang Melayu.

Projek pembodohan Melayu ini sebahagian daripada strategi politik United Malays National Organisation. Selama lebih 50 tahun, proses pembodohan ini telah dilakukan. United Malays National Organisation amat amat sedar tanpa projek pembodohan ini, mereka akan hilang kuasa untuk memerintah.

Pada zaman feudal dahulu, orang-orang Melayu dibodohkan dengan pelbagai dongeng tentang daulat raja, tentang hikmat raja, tentang kehebatan raja, tentang ilmu raja atau tentang raja yang mewakili tuhan di bumi ini.

Dakwaan ini semuanya dongeng. Semua ini sebahagian daripada projek membodohkan Melayu.

United Malays National Organisation tidak mahu orang Melayu memiliki fikrah dan berkeupayaan untuk berfikir secara bebas. Susuk yang memiliki fikrah dan berkeupayaan berfikir secara bebas pasti akan menjauhkan diri daripada gerombolan ini.

Manusia yang berfikir akan berupaya untuk melihat tipu belit yang sedang dijalankan oleh gerombolan ini.

Projek pembodohan ini ada yang dijalankan dengan licik sehingga tidak dapat dilihat; ada pula yang amat jelas dan dapat dilihat dengan mudah. Projek pembodohan yang licik dan yang terang berjalan serentak untuk membonsaikan akal fikrah manusia Melayu.

Cara pertama:

Menakut-nakutkan Melayu tentang bahaya orang asing. Orang asing yang dimaksudkan oleh gerombolan ini tidak lain dan tidak bukan - orang Cina. Kaum ini dijadikan “momok” untuk terus menakut-nakutkan orang Melayu.

Akan ditimbulkan pelbagai cerita untuk membuktikan bahawa ekonomi negara ini dimiliki oleh orang Cina. Racun membenci Cina telah memandulkan fikrah Melayu untuk melihat dengan jelas bahawa wujud persekongkolan intim antara kroni gerombolan United Malays National Organisation dengan para cukong Cina.

Para cukong yang mengaut harta kekayaan sebenarnya bekerjasama dengan gerombolan United Malays National Organisation - kerjasama mereka ini seperti hubungan abang dengan adik.

Cuba kita kembali kepada kes bank Bumiputera Malaysia Finance (BMF) yang lingkup pada tahun 1980-an dahulu. Nama seperti Hashim Shamsuddin dan Lorraine Osman akan muncul; kemudian diikuti nama George Tan. Siapakah Lorraine Osman? Dia ini tidak lain dan tidak bukan bendahari gerombolan sendiri!

Skandal bilion ringgit ini hanyalah satu contoh daripada berjuta-juta contoh lain – belum lagi diambil kira kes PKFZ, Bakun, Perwaja, Formula 1, Piala Monsoon, KLCC – wujud kerjasama antara gerombolan dengan “orang asing” ini untuk menjarah hasil negara.

Cara kedua:

Menyebar berita dongeng bahawa sesiapa yang menentang United Malays National Organisation bererti menentang raja dan monarki. Dakwaan ini bukan sahaja dongeng tetapi cerita lawak.

Orang Melayu sengaja dibodohkan dan tidak diarifkan untuk memahami bahawa melawan, menentang atau mengkrtitik sistem monarki ini bukan sesuatu yang pelik atau menghairankan.

Dalam sejarah negara Arab, banyak raja telah dicampakkan dalam tong sampah sejarah. Raja Feisal dari Iraq, Raja Farouk (Mesir), Raja Idris (Libya), Raja Bagi Segala Raja Ahmad Reza Pahlevi (Iran) – semuanya dihumbankan.

Justeru, menentang monarki bukan sesuatu yang asing dalam sejarah tamadun manusia. Malah menentang monarki adalah tindakan progresif dan maju.

Tetapi orang Melayu sengaja dibodohkan agar terus terperangkap untuk tunduk melutut tanpa berfikir. Orang Melayu tidak diberi kefahaman yang jelas bahawa “menjunjung ke bawah duli” itu ertinya “menjunjung tapak kaki”. Orang Melayu tidak diberitahu bahawa “pacal” itu ertinya “anak anjing”.

“Patik pacal yang hina menyembah duli tuanku” bermakna “saya ini anak anjing yang hina menjunjung tapak kaki kamu”. Bukankah kenyataan ini kerja bodoh dan memperbodohkan diri sendiri?

Kenapa orang Melayu boleh dibodohkan sebegini? Kenapa orang Mealyu mahu menjadi bodoh dan terus dibodohkan?

Cara ketiga:

Sesiapa yang menentang United Malays National Organistion dikatakan menentang Islam. Dakwaan ini juga projek membodohkan orang Melayu. Bagaimana menentang gerombolan ini disangkutpautkan dengan agama tidak pula dilakar dengan jelas.

Islam ialah agama kepercayaan. Manakala United Malays National Organistion adalah satu gerombolan politik. Islam wujud 1,500 tahun dahulu. Gerombolan yang beroperasi hari ini hanya wujud semenjak tahun 1988. Manusia Melayu menganut Islam 500 tahun dahulu dan tidak ada sangkut paut dengan United Malays National Organisation.

Manusia Melayu menganut Islam bukan kerana United Malays National Organisation. Mereka menganut Islam kerana satu kepercayaan agama.

Tetapi orang Melayu di Malaysia ini terus ditakut-takutkan seolah-olah gerombolan ini wakil tuhan di atas bumi ini. Dakwaan ini karut. Tidak ada sesiapa yang mewakili tuhan di atas bumi ini. Menentang United Malays National Organisation bukan menentang agama, bukan menentang Islam dan bukan menentang tuhan.

Yang Maha Esa tidak pernah melantik United Malays National Organisation untuk menjadi wakilnya. Malah Yang Maha Esa tidak juga melantik pope, sami, dalai, ayatollah, paderi, rabbai untuk menjadi wakilnya.

Apa yang terjadi, para agamawan ini orang-orang yang beramal dan beribadat. Mereka mengikut selurus dan setepat mungkin ajaran-ajaran daripada kitab-kitab suci. Semua mereka hanyalah manusia yang sama seperti makcik dan pakcik di Felda Sungai Rokan – bezanya mereka boleh berfikir dan berilmu.

Ahkirnya:

Projek pembodohan Melayu ini telah dibudayakan. Ertinya, ia menjadi sebahagian daripada proses pembudayaan fikiran Melayu. Lembaga-lembaga daulah yang wujud diarahkan untuk terus menjalankan projek pembodohan ini.

Kaedah pembelajaran dan media menjadi dua lembaga yang digunakan untuk projek membodohkan Melayu. Media Melayu – jika dibandingkan dengan media yang bukan Melayu – amat ketara perbezaan kandungannya.

Tahap laporan berita, tahap tulisan rencana, tahap soal jawab agama dalam media Melayu – semuanya memiliki nilai bodoh yang amat tinggi.

Begitu juga kaedah pembelajaran dan keilmuan. Anak-anak muda Melayu terus diperbodohkan dalam sistem pembelajaran yang sedia wujud. Justeru, ibu bapa dalam masyarakat Cina tidak mahu anak anak mereka masuk ke sekolah aliran Melayu.

Mereka tidak mahu anak-anak mereka jadi bodoh. Dalam masa yang sama, makin ramai ibu bapa Melayu telah mula menghantar anak-anak mereka ke sekolah aliran Cina.

Di sekolah aliran bukan Melayu, masih ada peluang untuk anak-anak sekolah ini diajar berfikir, bukan diajar untuk menjadi bodoh.

Kemelut politik hari ini adalah hasil daripada projek pembodohan orang Melayu. Masih ramai lagi orang Melayu yang bodoh sehingga mereka gagal untuk membezakan apa yang betul dan apa yang salah; apa yang hak dan apa yang batil.

Projek bodoh ini telah juga memesongkan nilai budaya orang Melayu. Orang Melayu yang telah dibodohkan gagal melihat bahaya rasuah, malah mereka dengan bangga akan mengangkat pemimpin pengamal rasuah.

Orang Melayu yang telah berjaya dibodohkan gagal melihat bagaimana sistem kehakiman dan keadilan dalam negara ini boleh dijual beli. Mereka ini terus ingin menjadi bodoh.

Orang Melayu yang ingin terus menjadi bodoh gagal melihat pembunuh, penculik, pengambil rasuah – ini semua bukan pekerjaan salah.

Budaya songsang lagi bodoh ini melihat kejahatan itu sebagai baik dan suci kerana ia dilakukan oleh manusia Melayu beragama Islam yang memiliki kad gerombolan United Malays National Organisation. (TT)
NAJIB TAK DAPAT JAWAB


NAJIB TAK

DAPAT JAWAB

INI KENYATAAN

BEKAS CEO 1MDB

AMIN

KES INI AKAN

LEKAT LAGI

Urus niaga 1MDB-IPIC palsu, kata bekas CEO

BEKAS CEO 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Shahrol Azral Ibrahim Halmi memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur yang urus niaga antara 1MDB dan International Petroleum Investment Co berpengkalan di Abu Dhabi pada 2012 adalah palsu.

Urus niaga tersebut yang melibatkan pembelian aset sektor tenaga untuk 1MDB dibangkitkan hari ini oleh pasukan pembelaan Najib Razak dalam perbicaraan kes 1MDB.

Najib berdepan empat pertuduhan salah guna kuasa untuk mengayakan diri sendiri dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram mencecah RM2.3 bilion dana 1MDB.

Shahrol yang disoal balas oleh peguam Najib, Wan Aizuddin Wan Mohammed, juga ditanya jika urus niaga itu digunakan sebagai alat untuk menggelapkan dana 1MDB dan lembaga pengarahnya.

“Pada mulanya saya tak percaya tetapi bila difikirkan semula, ya,” jawab Shahrol.

Saksi berusia 49 tahun itu menambah yang beliau tidak mengetahui mengenai urus niaga itu kerana beliau menyerahkannya kepada Low Taek Jho (Jho Low), bekas peguam cara 1MDB Jasmine Loo dan bekas ketua pegawai kewangan 1MDB Azmi Tahir untuk mengendalikannya.

“Saya sebahagian daripada 1MDB tetapi secara peribadinya saya tak terlibat dalam persediaan. Saya percayakan profesionalisme mereka untuk buat kerja mereka,” kata Shahrol.

Tambahnya, arahan urus niaga melibatkan Jabatan Perdana Menteri (JPM) dan 1MDB hanya bertindak mengikut arahan.

“Ia di peringkat tertinggi, (jurubank) Goldman Sachs berurusan dengan IPIC, saya tak terlibat dengannya, saya tak ada pengetahuan secara langsung.

“Kami hanya ikut arahan. Kami serahkan kepada JPM dan Goldman untuk berunding,” tambahnya lagi.

1MDB membayar AS$577 juta kepada Aabar Investment PJS Limited (Aabar BVI), yang pada mulanya dipercayai anak syarikat IPIC tetapi kemudian didapati syarikat palsu berpengkalan di British Virgin Islands dan didakwa dikawal Jho Low.

Bayaran itu adalah untuk deposit sekuriti bagi bon bernilai AS$1.75 bilion yang diuruskan Goldman Sachs bagi 1MDB membeli aset tenaga, dengan IPIC sebagai penjamin.

Shahrol berkata beliau turut diberi jaminan oleh Low yang wang itu akan dipulangkan kepada 1MDB tetapi ia tidak berlaku.

“Saya hubungi Jho Low dan bertanyakan tentang wang itu. Dia beri jaminan ia hanya deposit dan kami (1MDB) akan dapat duit itu balik,” katanya.

Wan Aizuddin kemudian bertanyakan Shahrol sama ada beliau terlibat dalam “komplot jenayah” bersama-sama Low, Loo, Azmi dan beberapa orang lagi untuk menyeleweng dana 1MDB.

Shahrol menjawab ringkas: “Saya tak setuju”.

Shahrol adalah saksi kesembilan disoal balas.

Hakim Collin Lawrence Sequerah mendengar bicara.

Bagi empat pertuduhan pecah amanah dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram, Najib berdepan hukuman penjara sehingga 20 tahun jika sabit bersalah.

Perbicaraan bersambung esok. – 3 Ogos, 2020.


CEO INI

DAH BELOT

TAPI INI

BELOT BERAMAL

UNTUK 

KESEJAHTERAAN

UMAT DAN RAKYAT

AMIN

SYABAS 

TUAN CEO

AMIN

SEKAWAH GULAI BABISEKAWAH

GULAI BABI
Seketul Babi,Gulai Sekawah Dulu Benci sekarang lepak dgn perasuah. Dahulu kafir sekarang jadi pemimpim syumul dan warak. Kalau tak percaya boleh tanya Nik Beduh sambil minum teh halia 
on 
BILA JADI KERAJAAN
 GULAI SEKAWAH BABI 
JADI HALAL
Publish | Delete | Spam
Teh O' Beng
on 03/08/20

ka

MENTERI KENA SUAP


INI MENTERI

ISLAM JUJUR

ORANG BAIK

SUKA BERAMAL

SELALU KE MEKAH

MINTA DUIT DG

JUJUR BUKAN

BANYAK

HANYA 250 JUTA

UNTUK DISEDEKAH

PADA UMAT

ISLAM

AMIN


Mahdzir Khalid minta habuan RM250 juta, kata saksi kes Rosmah

RAKAN kongsi Jepak Holdings Rayyan Radzwill Abdullah hari ini mendakwa bekas menteri pendidikan Mahdzir Khalid meminta habuan kerana membantu syarikat itu mendapatkan projek solar hibrid untuk sekolah di Sarawak.

Mahdzir sebelum ini menafikan perkara tersebut ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan dalam kes perbicaraan rasuah Rosmah Mansor berkaitan projek itu.

Tetapi, Rayyan di mahkamah hari ini, berkata Mahdzir yang ketika itu menteri, menuntut 20% (RM250 juta) daripada nilai keseluruhan projek bernilai RM1.25 bilion itu.

Rayyan, saksi ke-16 perbicaraan, berkata Mahdzir membuat tuntutan itu selepas Kementerian Pendidikan mengeluarkan Surat Setuju Terima (SST) kepada Jepak.

Bagaimanapun, Rayyan berkata rakan kongsinya, Pengarah Urusan Jepak Saidi Abang Samsudin, merasakan jumlah itu terlalu besar dan mengurangkannya kepada RM60 juta selepas rundingan.

Jumlah itu akan dibayar dalam tempoh 60 bulan, tambahnya.

Rayyan berkata Mahdir mengikat kontrak bertulis dengan Jepak menerusi proksinya, dikenali sebagai Md Fuad Yassin.

“Mahdzir ada minta 20% jumlah projek tetapi Saidi merasakan jumlah itu terlalu tinggi. Mereka kemudiannya capai persetujuan RM60 juta, untuk dibayar sebanyak RM1 juta sebulan selama lima tahun.

“Wang itu patutnya dibayar menerusi proksi Mahdzir, Md Fuad Yassin,” kata Rayyan kepada mahkamah ketika disoal balas peguam Akberdin Abdul Kader.

Rayyan berkata beliau menyiapkan kontrak itu mengikut panduan diberikan Saidi.

Tambahnya, sepanjang pengetahuannya, Saidi bagaimanapun tidak mematuhi kontrak itu.

Katanya, beliau hanya mengetahui yang RM50,000 dibayar untuk sebuah hotel yang menempatkan perwakilan kawasan Mahdzir (Padang Terap) apabila mereka datang ke Kuala Lumpur untuk Persidangan Agung Umno.

Mahdzir adalah ahli Parlimen Padang Terap dan ketua Umno di situ. Beliau sekarang adalah pengerusi Tenaga Nasional Berhad.

Akberdin kemudiannya bertanyakan Rayyan sama ada beliau sedar yang Fuad sudah menghilangkan diri dan sedang diburu Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Rayyan berkata beliau mengetahuinya daripada laporan media. – 3 Ogos, 2020


BELOT BRO

JADI KENG

SELAMATKAN DIRI

NAJIB DAH KENA

12 TAHUN

AMIN

MARI KITA

KENAKAN ROSMAH

6 TAHUN 

AMIN

BAGI DIA SLIMKAN

BADAN DI KAJANG

AMIN

KAH KAH KAH

FATWA IKUT MASA KE MASA


FATWA IKUT 

MASA KE MASA

Parti harry potter yang boleh aje tukar shape to shape the shape...makna nye dia kluar fatwa ikut suka masa, ikut zaman, ikut keadaan, ikut tempat, juga ikut nadi perut, nadi nafsu, nadi terdesak, nadi wang dan nadi temberang untuk mententeramkan tolol tolol yang ikut akibat nyer.... 
 - apabila dorang mendengar (fatwa ke ceramah ke sampah ke) masuk ke lubang telinga tapi ia tidak duduk malah melepasi ke telinga sebelah.... - apabila membaca dia tolol tolol cukup pandai dan laju tapi ia tidak di hadam kan secara terperinci berhemah... - apabila dia makan dia bak melantak bagai menelan berketul terus tanpa dikunyah lunyai... 
maka nya sekawah daging masak rendang paling enak mengandungi babi di kata nya dia hanya tolak daging babi hanya makan yang halal celah rendang tuh....begitu lah alagi nyer! Itulah HALAL yang disesuaikan ikut nadi nadi tersebut diatas..... 
on 
BILA JADI KERAJAAN 
GULAI SEKAWAH BABI
 JADI HALAL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 03/08/20

Se

PEMBELOT BUKA RAHSIA

INI NAMANYA

MEMBELOT

BERAMAL 

Urus niaga 1MDB-IPIC palsu, kata bekas CEOBERITA MENYUSUL