Rabu, 19 Mac 2014

HILANG KE MANA

KEMANA PERGINYA 

KAPAL ITU

Telah melintasi lebih dari satu minggu pesawat MH370 telah hilang lenyap. Seramai 239 penumpang dan anak kapal  telah hilang lenyap semenjak 8 March lalu. Apa yang terjadi? Saya secara jujur – sama saperti warga dunia -  tidak tahu apa terjadi. Malah akan bertaynya apa sebenarnya berlaku. Tetapi bukan ini  yang ingin saya paparkan dalam tulisan kali ini.

Apa yang terjadi kepada MH370 telah menjadi spekualasi diseluruh dunia. Sesiapa sahaja  yang berminat  mengikuti berita ini mungkin  ada memiliki teori dan labon tentang apa yang telah terjadi. Pelbagi teori dan sudut telah dikupas. Pelbagai dongeng telah terhambur. Para peminat teori konspirasi telah mula menulis berjela-jela. Malah saya sendiri telah menerima pelbagai alamat blog yang menulis teori konspirasi. Meminta saya memberi komen.

Saperti biasa tukang labon teori konspirasi ini akan mengkaitkan Yahudi, Free Mason, Amerika, CIA dan dan dan. Tidak cukup dengan ini diselitkan juga ayat-ayat suci untuk memperkokohkan teori labon ini.

Saya menolak semua teori konspirasi ini. Untuk saya pada tahap ini satu kemalangan telah berlaku. Hati dan harapan kita adalah kepada kaum keluarga sanak saudara penumpang dan anak kapal yang telah ditimpa kemalangan ini.

Tetapi kenapa teori konspirasi ini muncul? Inilah yang ingin saya paparkan kepada pembaca kali ini. Kita wajib mengetahui bagaimana teori konspirasi ini berjalan, bergerak dan tersebar.

Saya masih ingat lagi ketika saya di Beirut dalam tahun 1975. Ini sesudah terbunuhnya Al-Malik Faisal raja Saudi ditangan anak buahnya. Saya ditanya oleh anak-anak muda Palestin dan Arab yang sedang bergerila menentang fasis Falangist di kota Beirut  – siapa membunuh Raja Faizal?

Bila saya tidak memiliki jawapan muncul pula soalan cepu mas. Dimana Malik Faisal sekarang? Saya tersenyum tanpa jawapan. Lalu saya diberitahu bahawa Malik Faisal sedang berkonspirasi dengan Allah untuk ‘mengkambuskan’ perjuangan Palestin. Bunyi ayat ini lawak. Mana mungkin yang telah mati berkonspirasi. Tetapi inilah hakikatnya yang telah berlaku.

Kita juga pernah membaca tentang Lady Diana, tentang John Lennon , tentang Malcolm X, tentang Martin Luther King , tentang JFK dan dan dan. Pelbagai kesah dan teori konspirasi yang kita baca dan dengar tentang kematian mereka. Kenapa ini berlaku? Apa hubungan dengan MH370?

Mari kita ingati kembali bagaimaan kita  warga Malaysia anak semua bangsa telah diberitahu tentang kemalangan ini berlaku. Berita kemalangan ini hanya dibuka kepada umum hampir 5 jam sesudah putusnya hubungan anak kapal dengan radar dibumi. Kenapa ini berlaku? Tiga jam atau 5 jam lewat ini kini  menjadi asas  teori konspirasi.

Asas teori konspirasi ialah  keyakinan. Asas induk ialah kepercayaan orang ramai terhadap kenyatan resmi. Harus diakui bahawa 52% rakyat  Malaysiai telah mengundi  Pakatan Rakyat. Ini bermakna mereka TIDAK yakin dengan United Malays National Organisation dan kuncu-kuncunya.

Seramai 52% warga ini tidak akan percaya kepada apa sahaja yang dituturkan oleh Najib, atau sepupunya  Hishammuddin atau sesiapa sahaja yang dilihat mewakili kepentingan United Malays Natioanal Organisation. Mustahil gerombolan yang telah menipu dalam PRU13 akan diyakini cakap-cakap dan kenyataan mereka tentang MH370. Najib dan Sepupunya tidak memiliki kredibiliti. Walau pun Najib  dan Sepupunya memulakan sidang  akhabr dengan bismilalah ianya tidak memungkinkan 52% warga Malaysia kembali  percaya kepada mereka.

Jelas teori konspirasi bergerak diatas ketidak yakinan warga terhadap lembaga daulah. Hilangnya keyakinan ini bukan satu yang baru di Malaysia ini. Seramai 52% warga  yang mengundi Pakatan telah tidak yakin dengan  kerajaan. Ini bukan data  yang saya mucul-munculkan. Data 52% ini adalah keputusan PRU13.

Apabilan Najib membuka  mulut maka soalan  pertama akan timbul  dari anak semau bangsa ialah siapa bunuh Altantuya? Siapa mengupah Sirul dan Azilah untuk membunuh Altantuya? Selagi persoalan ini tidak  terjawab apa sahaja  yang dicakapkan oleh Najib dan Sepupunya pasti tidak akan diyakini orang ramai. Kalau dalam kes Altantuya mereka menipu mustahil dalam kes MH370 ini mereka tidak menipu.

Bukti hujah ini menjadi saheh apabila diketahui bahawa dua warga Iran  telah menggunakan paspot paslu. Dengan serta merta lama sosial Face Book telah  heboh memberi  ingatan bahawa nama Altantuya juga telah hilang dari senarai keluar masuk imigrisen. Dua lagi paspot palsu  digunakan untuk masuk ke Malaysia bukan satu yang pelik.

Justeru apa  yang ingin saya paparkan disini ialah keyakinan yang telah hilang terhadap Najib dan kuncu-kuncu-nya. Inilah yang  menjadikan teori konspirasi ini meluas dan melebar.  Teori ini menjadi kukuh dan dilihat  berasas apabila para pegawai  Najib mula membuka mulut.

Pada awalnya entah atas nasehat siapa Askar telah memberi taklimat tentang kapal terbang awam yang hilang. Ini pelik bin takjub. Kenapa Sang Askar? Tidak adakah Pegawai  Awam yang  berupaya memberi taklimat?  MH370 bukan kes perang. Ini kes kapal terbang awam hilang. Ini bukan kapal terbang tentera. Kemunculan Askar ini telah menimbulkan banyak syak wasangka.

Teori konspirasi bertambah rancak apabila sidang akbar dibuka untuk akhabar dunia. Selama lebih dari 50 tahun United Malays National Organisation telah menipu dan berbohong melalui media yang mereka miliki. Dengan menggunakan pelbagai bentuk undang-udang – ISA, Akta Cetak, Akta Rahsia Resmi dan dan dan  gerombolan Ketuaan Melayu ini telah menggunkan media untuk menipu.

Apabila wujudnya media baru -  United Malays National Organisation telah  melarang wartawan dari MalaysiaKini atau Suara Keadilan dari dapat bersama membuat laporan.. Gerombolan Ketuanan Melayu ini selama lebih dari 50 tahun telah membuli dan mengancam waratawan tempatan.

Dengan kes Mh370  Najib dan Sepupunya  tersentak dan mengigil apabila mula berhadapan dengan wartawan antarabangsa. Wartawan antara bangsa ini  tidak ambil pot siapa Najib, siapa Sepupunya dan siapa Ketua Polis Negara. Tugas mereka mencari dan melapor berita. Maka untuk pertama kalinya para Raja Lawak ini dilihat bebal dan berpeluh takut berhadapan dengan media. Padan muka.

Saya yang pada ketika menulis ini  berada di London telah berpeluang melihat media bebas bergerak. Saya bernasib baik dapat melihat bagaiaman Sepupu Najib cuba bersilat lidah – berkuntau - dalam usaha untuk menipu wartawan dunia. Saya dapat berpeluang melihat sidang akhbart Raja Lawak ini secara terus menerus tanpa sekatan dan dipotong.

Malam Ahad yang lalu saya berpeluang melihat media CCTV- Tiongkok memperlihatkan sidang akhbar warga mereka di Kuala Lumpur.  Saya  berpelung melihat bagaimana  warga China telah mengancam Najib dan gerombolan United Malays Natioanl Organsiation kerana mereka merasa mereka telah ditipu. Tidakada  Dartuk Seri atau Datin Seri untuk warga China ini mjereka merasa telah ditipu.

Diluar negara juga- saya berpeluang melihat induk berita  terpampang luas – LIES – pembohongan- muncul dari akhbar cetak Hong  Kong. Jika inilah muka hadapan akhabr kita pasti  lessen cetak dirampas dabn Ketua Pengarang dtahan tanpa bicara.  Saya sekali  rakyat Malaysia tiadk berpeluang melihat apa yang dapay saya lihat, say abaca dari Kota London.

Kemalangan MH370 ini sebenarnya telah membuka mata orang ramai. Untuk 52% pengundi Pakatan mata hati mereka tidak perlu diusik. Mereka telah lama sedar. Kes pesawat hilang ini hanya akan memperkuatakan lagi keyakinan mereka bahawa kerajaan Najib dan Sepupuny  wajib dilawan.

MH370 ini telah  berjaya membuka mata 47% warga Malaysia  yang tidak mengundi Pakatan. Kes MH370 ini mula menampakkan kepada mereka betapa bebalnya  Najib Rosmah da Sepupunya Hishammuddin. Bunyi suara media  dunia yang marah kerana mereka merasa ditipu  ini sadikit sebanyak telah sampai ke pendengaran Mak Cik dan Pak Cik Felda.

Najib dan Sepupunya menjadi Raja Lawak  bertaraf dunia bukan kerana kemunculan bomoh tetapi kerana kegagalan mereka menjawab soalan-soalan dari media antarabangsa.  Bukan kita hendak ketawakan keupayan mereka menggunakan Bahasa Inggeris dengan betul – untuk saya ini kurang penting.

Apa yang penting  ialah melihat bahasa badan Najib , Hishammuddin, Ketua Polis Negara. Saya amat-amat jarang menonton tv tapai pada petang Sabtu  15 haribulan yang lalu saya berpeuang melihat Najib dan Sepupunya beraksi. Jelas dari nahu bandan mereka, jelas dari cara mereka bersilat lidah – ada sesuatu yang ingin mereka sorokkan.

Secara positif kes pesawat MH370 hilang ini telah membogelkan keupayaan fikrah Najib dan Sepupunay. Kes ini juga telah membogelkan  kebebalan United Malays National Organisation kepada dunia. Hari ini anak semua bangsa terus berdoa dan berharap pesawat MH370 akan selamat.

Bersama doa dan harapan ini – anak semua bangsa – rakyat Malaysia telah sepakat  mengakui bahawa kerajaan Ketuanan Melayu ini wajib diganti.  Satu kerajaan baru wajib lahir dari kemalanagn MH370 ini. Kita TIDAK ada pilihah- sebelum Kilang Lynas retak, sebelum Loji Nuklear pecah kerajan Najib Rosmah dan Sepupunya wajib  kita gulingkan. (TT)

NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam akhbar mingguan
SUARA KEADiLAN
--------

SUARA SAEKOR BOMOHKUALA LUMPUR 18 Mac - Ketika ada dalam kalangan pemimpin Pas memperlekehkan usaha kerajaan dalam menangani krisis kehilangan pesawat MH370, Timbalan Mursyidul Am parti itu, Haron Din mempertahankan..

.

KAH KAH KAH 
suara solidariti 
dari 
seorang bomoh------------------------------

TUKAR TIUB BREAKING NEWS LONDON


TUKAR TIUB
MEMECAH BERITA 
DARI LONDON

SIAPA JANTAN
buat kerja 
samseng tunjuk
gedebe
.

SIAPA JANTAN INI?

ada sapa yang kenal 
jantan ini 
buat kerenah
 ketika
sidang akhbar
mh370
muka ketat
berak sendat


kah kah kah

-----------
YANG MAKAN BABI
Pengiktirafan bahasa Melayu belum meluas

KUALA LUMPUR 18 Mac - Bahasa Melayu dilihat masih belum menerima pengiktirafan secara meluas di peringkat antarabangsa berbanding bahasa Indonesia.

Dr. Tan Seng Giaw (DAP-Kepong) berkata, bahasa Indonesia kini diiktiraf sebagai salah satu bahasa utama dunia termasuk di Amerika Syarikat (AS).

Selain itu, menurut beliau, kebanyakan institusi pengajian tinggi di Australia mempunyai kerusi pengajian bahasa Indonesia.

"Namun, orang Indonesia tidak menganggap bahasa mereka serupa dengan bahasa Melayu walaupun kedua-duanya mempunyai kaitan


CINA MAKAN BABI
yang ingatkan bahasa

MELAYU TUNGGANG TUNGGIT

Melayu sunnah wal rasuah
berbuih buih mulut jaga tepi kain orang
lupa bahasa dan budaya sendiri
ikut
budaya tok arab
----

TAK SABAR SABAR

'5 bulan jatuhkan Najib', polis siasat Tian Chua

Polis hari ini menyiasat Naib Presiden PKR Tian Chua ekoran kenyataannya berhubung “menjatuhkan Najib dalam 5 bulan” di Twitternya pada 7 Mac lalu.

Anggota Parlimen batu itu hari ini tampil memberi keterangan di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur untuk siasatan bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan.Seksyen itu antaranya memperuntukkan kesalahan mencetak, menerbit, menjual dan mengedar penerbitan bertujuan menghasut

KAH KAH KAH 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

woit... PASAL APA CEPAT SANGAT... kah kah kah.

kah kah kah.. SABAR LAAA DULU... kah kah kah..

kah kah kah.. SAPA NAK JAGA ROSMAH..kah kah

kah kah kah... ANAK BELUM BERSANDING... kah kah kah..

kah kah kah.. KESIANLAAA PADA NAJIB... kah kah kah..

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... BERAPA KALI NAK KENA AKTA HASUTAN...kah kah kah

kah kah kah..NAK HASUT SAPA?... kah kah kah...

kah kah kah.. TAK PERLU HASUT LAGI... kah kah kah...

kah kah kah..MEMANG RAKYAT SETUJU... kah kah kah


TANYA TIAN CHUA
sapa nak jaga
badak berair ini
kah kah kah----------

MARI KITA TERSENYUM.


SESEKALI
satu dunia
senyum

BIAR BETUL
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

JENG JENG JENG
INI PIALNYA
KAH KAH KAH

------

GASAK SAMPAI TERBURAI15,542 pengusaha restoran dijangka kutip GST - Ahmad Maslan

KUALA LUMPUR: Sebanyak 15,542 restoran dijangka mengutip Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) apabila ia dilaksanakan 1 April tahun depan.

GASAK SAMPAI TERBURAI
anak muda bersedia

1 mei ke dataran merdeka


---------

ADA TINDAKAN KE?

Penganjur konsert FMFA boleh dikena tindakan'Bernama | 6:48AM Mar 19
Jika terbukti gagal cegah salahguna alkohol dan dadah semasa konsert itu, kata menteri dalam neger


WOIT KITA LIHAT
kita tunggu
kita nanti
ada ke tak ada

tindakan

--------

INI KERJA PAKATAN RAKYAT
MALAYSIA   

Shouts, aggression as Chinese frustration mounts

Fresh tempers flared today among Chinese relatives of passengers aboard missing Malaysia Airlines flight MH370, as frustration grew with what one called the airline's "shameful role" as the search entered its 12th day, reports AFP.


WOIT INI MESTI KERJA ANWAR
dia arahkan tian chua hasut orang china

ini kerja pakatan


kah kah kah
kah kah kah
kah kah kah
---------

PADAN MUKA

DARI FACE BOOK

Follow · 8 hours ago 

Saya tak faham..tolong terjemahkan.

Like ·  · Share
Kah kah kah

Padan muka

----------