Jumaat, 16 Mei 2014

NASIONALISMA DAYAK MEREBAKKOMENTAR
ini adalah tanda bahawa
nasionalisma dayak kian membara

ini adalah tanda dayak dan iban
makin sedar mereka jadi alat
united malays national organisatiuon

ini adalah tanda dayak iban kadazan
dah muka dengan politik semanjung

Sarawak: Sembilan ADUN, dua ahli Parlimen tinggalkan parti
KUCHING: Persidangan hari terakhir Dewan Undangan Negeri Sarawak ke-17 pada Khamis dikejutkan dengan pengumuman peletakan jawatan  William Mawan Anak Ikom sebagai Presiden Parti Demokratik Progresif Sarawak (SPDP ) yang juga merupakan Ahli Parlimen P205 Saratok.

William Mawan membuat pengumuman tersebut kepada pihak media selepas selesai majlis penangguhan persidangan di bilik media Dewan Undangan Negeri Sarawak di mana William Mawan turut mengumumkan beliau akan menyertai Parti Tenaga Rakyat Sarawak (TERAS
) .---------

JEMPUTAN FORUM DI JAYBEE
AHAD MALAM
HOTEL SENTRAL
 JAY BEEKULIAH FALSAFAH 
PEMIKIRAN KRITIKAL
al-farabi 872-950

universiti bangsar utama
rabu:21/5/14
jam 9:00 malam

AL- FARABI
oit... farabi ni ada unsur2 syiah iran. nanti kena ban. mcm buku dr feisal yg kena ban sbb ada unsur2 syiah. Beloved Lady tu kan berdasarkan putri Rasulullah saw, bonda Fathimah az Zahra? on KELAS FALSAFAH DAN PEMIKIRAN KRITIKAL
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 5/15/14


----------

NAKBA IALAH MALAPETAKA


NAKBA

ialah


MALAPETKAanak muda palestin memakai kuffiyeh
tanda ingatan kepada 66 tahun NAKBA dekat kota gaza khamis kelmarin

warga palestin memperingati NAKBA - MALAPETAKA apabila 700,000 warga palestin
dihalau dari kampong mereka untuk 
israel didirikan pada tahun 1948
 – Reuters pic, May 16, 2014.

13 may 1948 malapetaka 
untuk warga palestin

31 ogos 1957  nakba 
untuk warga malaysia

pada 31 ogos 1957
british memberikan kuasa
kepada united malays national organisation


-------

POLIS OBSES TANGKAP MAT REMPIT


KOMENTAR
saman polis 
kini menjadi salah satu
dari sumber pendapatan negara

polis obses dengan motosikal tak ada lesen
polis obses dengan proton tak ada cukai jalan
polis obses dengan mat rempit
polis obses dengan anak muda berdemo

tapi polis tidak obses  kedai judi siber
tapi polis tidak obses  warung lendir

kedai judi
kedai lendir
polis buat deeeek tak nampak
tangkap mat rempit
lepaskan towkay lendir
sila tanya ketua polis negara
adalah ini arahan?


inilah contoh negara islam
negara sunni wal rasuah

KUALA LUMPUR 15 Mei - Polis akan melancarkan operasi besar-besaran bagi memburu pesalah trafik yang enggan menyelesaikan kira-kira 1.9 juta waran tangkap, pada bulan depan atau selewat-lewatnya sebelum... 
KAH KAH


KAH

woit bayarlah saman

kalau tak bayar saman

mana polis nak 

dapat gaji


kah kah kah

----------

ADA DUNIA YANG TIDAK KITA SEDARI  KASEH
  TARA PADA TUANNYA


TARA
kesah ini berlaku di carlifornia
klip ini dari cctv
jeremy berumur 4 tahun sedang bermain basikal
 tetiba diserng oleh anjing  jenis chow/labrador 
kepunyaan tetangga
TARA kucing betina milik jeremy  
si manja ini datang menyerang balas sang anjing


 anjing ini sedang dalam pemerhatian jabatan haiwan samada akan ditidurkan atau dibebaskan
budak berbasikal selamat
tapi kena 10 jahitan
dibahagian kaki


-----------

DARI SAIFUDDIN NASUTIONDOA BUAT DR MAHATHIR: JADILAH ORANG TUA YANG SEGERA BERTAUBAT


Saya ingin memberi reaksi serangan terbaru Dr Mahathir ke atas Anwar Ibrahim seperti dilapor Bernama bertarikh 14 Mei 2014. Saya kira Dr Mahathir melatah lagi. Kali ini beliau menyerang Anwar Ibrahim kerana dijemput menyampaikan syarahan di Universiti Al-Azhar, Jakarta Indonesia. Bahkan penganjur yang menjemput Anwar juga diserang Dr Mahathir. Kata Dr Mahathir, Anwar tidak layak menyampaikan syarahan tentang Islam kerana moralnya rendah!
Izinkan saya menceritakan kepada Dr Mahathir yang mudah lupa, lama sebelum Anwar berkawan dengan Dr Mahathir, Anwar sudah pun mengenali dan berguru dengan Dr Yusof Qardawi, Dr Ismail Faruqi, Dr Sheikh Taha Jabir Al-Awani, Pak Natsir, Pak Hamka, Sheikh Hassan Turabi, Dr Rashid Ghanousi, Sheik Mehdi Aqif dan ramai lagi.

Anwar terlibat dengan gerakan Islam sejak zaman sekolah, mahasiswa, belia dan tidak pernah bersara hingga hari ini. Tokoh-tokoh ilmuan dan gerakan Islam seantero dunia seperti Dr Yusof Qardawi, Dr Wahbah Zuhaily, Dr Abu Hamid Sulaiman, Dr Ahmad Totonji, Dr Tariq Suwaidan dan Dr Tariq Ramadan sentiasa mengunjungi Anwar setiap kali mereka berkesempatan datang ke Malaysia berbincang isu-isu umat sejagat.
Biarlah saya mengingatkan Dr Mahathir walau bersungguh-sungguh beliau berusaha untuk membunuh karakter Anwar dengan fitnah liwat selama lebih 15 tahun, fitnah jijik itu tidak mampu menjauhkan tokoh-tokoh ilmuan Islam daripada Anwar.Kalau Dr Mahathir ingin tahu apa sebabnya, jawapannya cukup terang. Islam melarang dan mengharamkan seorang muslim memfitnah saudara muslimnya yang lain dengan fitnah zina atau liwat. Dr Mahathir lah yang mereka fitnah liwat terhadap Anwar. Namun Dr Mahathir tidak pernah berupaya menampilkan empat saksi sepertimana yang AlQuran wajibkan. Rakan-rakan Anwar dari kalangan tokoh-tokoh Ilmuan Islam ini terus mendokong Anwar kerana kayu ukur mereka ialah Al Quran. Keyakinan mereka ialah Anwar menjadi mangsa fitnah jahat Dr Mahathir.
Dr Mahathir sewaktu menjadi Perdana Menteri memperalatkan seluruh jentera pemerintah termasuk media, polis, peguam negara dan mahkamah untuk melengkapkan fitnahnya terhadap Anwar. Dipenjarakan tujuh tahun, bebas dan Anwar terus berjuang. Apakah Dr Mahathir berhasil “membunuh” Anwar? Tidak sama sekali! Kalau dahulu ketika masih berkuasa Dr Mahathir boleh sahaja menyekat dan memenjarakan Anwar. Hari ini pun kerajaan Umno/ Bn boleh terus menyekat Anwar menyampaikan syarahan di universiti-universiti awam dan swasta di negara kita. Kerajaan Umno/Bn malah boleh mengugut mahasiswa-mahasiswa Malaysia di luar negara agar jangan mengikuti syarahan Anwar.
Namun Dr Mahathir dan kerajaan Umno/Bn tidak boleh menyekat universiti-universiti terkemuka di rantau ASEAN, di Eropah, di Amerika Syarikat dan di Timur Tengah dari terus mengundang Anwar. Anwar sering dijemput mengupas pelbagai tajuk menyentuh persoalan umat Islam dan dunia seluruhnya. Saya pernah bepergian bersama Anwar ketika beliau diundang menyampaikan syarahan di Mesir, Turki, Singapura, Indonesia dan banyak negara-negara lain. Siapa yang hadir mengikuti syarahan Anwar? Untuk makluman Dr Mahathir, mereka ialah menteri-menteri, tokoh-tokoh pemikir dan sarjana Islam, golongan korporat, pimpinan media, professor universiti, tokoh-tokoh ekonomi dan teknokrat.

Di Tunisia misalnya Dr Rashid Ghanousi menjemput Anwar menyampaikan pandangannya kepada seluruh ahli-ahli parlimen dan anggota jemaah menteri Tunisia. Di Turki, Perdana Menteri Tayyib Erdogan menjemput Anwar berucap di Istana Presiden mengupas topik Islam dan kebangkitan dunia arab. Satu ketika di Mesir seingat saya tahun2010, Anwar dijemput menyampaikan ucaputama persidangan antarabangsa Islam dan Demokrasi. Di Singapura, bertempat di World Trade Center, ucapan Anwar pula ditujukan kepada tokoh-tokoh media dunia. Di Indonesia pengaruh Anwar bukan kepalang. Seorang teman saya asal Bogor pernah bergurau, katanya tokoh-tokoh Indonesia saling berselisih dan berbeda pendapat antara satu sama lain, namun mereka boleh sahaja bersatu kalau mengkagumi Anwar. Pesantren, Universiti, Badan-badan pemikir dan intelektual Indonesia sering mengundang Anwar menyampaikan pidatonya.
Anwar boleh berbicara karangan Shakespeare, Confucius, Mohamad Iqbal, Rabindranth Tagore, Jose Rizal atau mendeklamasi puisi Rendra. Pada masa yang sama Anwar giat mempelopori Maqasid Syariah dan membentang kertas seminar Islam dan demokrasi di serata dunia. Tidaklah menghairankan sebaik keluar dari penjara Anwar dilantik sebagai fellow di Universiti Oxford dan menjadi professor di Universiti New Hopkins Amerika Syarikat. Anwar juga dilantik penasihat ekonomi Qatar dan beberapa institusi perbankan di negara arab.
Elok juga saya mengingatkan Dr Mahathir bahawa Anwar yang cuba dibunuh karakternya oleh Dr Mahathir cuma manusia biasa. Hormat orang kepadanya bersebab. Fitnah Dr Mahathir hanya “berhasil” di dalam kalangan Umno. Itupun bukan semua. Ramai kenalan saya di dalam Umno yang kini menduduki jawatan-jawatan utama dalam parti dan kerajaan mengakui hakikat ini. Cuma yang tiada pada mereka ialah keberanian untuk berkata benar di hadapan pemimpin pencipta fitnah.
Bagaimana sebenarnya Dr Mahathir mahu dingati? Berkuasa selama dua puluh tiga tahun legasi yang ditinggalkannya ialah merosakkan institusi kehakiman, menekan kebebasan media, menyuburkan budaya rasuah, memunggah kekayaan negara menjadi kekayaan peribadi, memusuhi institusi raja-raja Melayu dan berkekalan memusuhi ulama.


Ketika Anwar masih terus dengan tradisi ilmu dan rapat dengan Dr Yusof Qardawi, Dr Tariq Suwaidan, Dr Wahbah Zuhaily, Dr Mahathir pula rapat dengan Ananda Krishna, Francis Yeoh dan Syed Mokhtar Bukhary. Ketika anak-anak Anwar membesar dan membina kerjaya yang cukup sederhana, Dr Mahathir pula cemerlang membantu anak-anaknya mencipta nama tergolong kelompok mahakaya di Malaysia! Ketika Anwar terus berjuang membela rakyat, menolak politik perkauman, mengajak rakyat mencari titik persaudaraan, menuntut kekayaan negara diagih secara adil, Dr Mahathir pula kekal dengan gaya politik lama, usang, tidak pernah puas menimbun kekayaan dan penuh dendam kesumat
Saksikanlah pada usia lebih 80an tahun Dr Mahathir terus menyerang Anwar tanpa henti. Tidak pernah ada tanda-tanda beliau sedar dan insaf perbuatan fitnahnya terhadap Anwar. Pesanan buat Dr Mahathir, sesungguhnya Allah swt menyayangi hamba-hambanya yang sentiasa bertaubat dan membersihkan diri. Sebaliknya Allah juga bencikan orang yang tidak mahu bertaubat dan paling dibenciNya ialah orang tua yang tidak mahu bertaubat. Doa saya agar Dr Mahathir tidak tergolong dalam kalangan jenis itu dan dibuka pintu hatinya. Amin ya Rabb.

Saifuddin Nasution Ismail
---------

HANYA DI MALAYSIA INI TERJADI

PELIK PELIK PELIK

Polis dedah gambar suspek pukul wartawan

Polis hari ini mendedahkan gambar sebelas individu yang disyaki memukul wartawan semasa perhimpunan anti-GST (Cukai Barangan dan Perkhidmatan) di Kuala Lumpur 1 Mei lalu.


PELIK 

TETAPI

 BENAR

lihat gambar diatas
yang pakai topi keledar itu
dikatakan wartawan yang dikatakan
 telah kena pukul

persoalan hakiki
persoalan yang
semakin ramai  rakyat bertanya
ialah
kepala bana wartawan apa pakai topi keledar?

ini wartawan ada niat jahat
pasal apa buat kerja nak sorok muka
pakai topi keledar
nampak
niat jahat wartawan ini

dalam dunia wartawan mana pernah ternampak
semasa kerja pakai topi keledar
di baghdad ketika saddam di serang
wartawan cnn hanya pakai baju kalis peluru
muka masih dilihat jelas

di somalia 
ketika perang saudara
wartawan aljazeera hanya
pakai baju kalis peluru
tak pakai topi keledar

wartawan aljazeera yang mati
terbunuh di baghdad
mamakai topi
tapi bukan topi keledar
topi  
yang sama dipakai oleh soldadu

AL- FATIHAH


-----------

PENYAMUN BANGANG
Serangan ke atas biara Seremban tiada unsur jenayah kebencian, kata polis

OLEH MUZLIZA MUSTAFA
Polis menolak dakwaan mengatakan serangan ke atas dua biara di gereja Seremban sebagai jenayah... SELANJUTNYA


KAH KAH 

KAH

pelik tetapi

benar

ini kes pencuri

paling

 bangang

biara mana 

ada duit

kah kah kah
---------

BETUL KE INI?


KOMENTAR
kempen ini dah selalu dengar
dah banyak kali ada berita
tapi taiko
tokan
samseng
naik mercedes
naik jaguar
cermin gelap
polis hanya berani
dengan kancil dan proton  saga
yang sering dipau dan di saman mat rempit

mustahil
polis berani tahan jaguar cermin gelap


Operasi cermin gelap bermula 16 Jun

Operasi cermin gelap bermula 16 JunPihak polis memberi amaran kepada pemilik kenderaan yang menggunakan cermin gelap dan nombor pendaftaran tidak mengikut spesifikasi supaya menukar... SELANJUTNYAKAH KAH

 KAH

kita tunggu

 dan lihat

betul atau 

nak paau

kah kah kah----------