Isnin, 15 Februari 2021

ASAL USUL BUDAYA ALONG

 


ASAL USUL

BUDAYA ALONG

SILA BACA

  SILA BACA

PANDANGAN INIUnknown commented on 

"BILA TOWKAY 

MULA BERSUARA"

Selesai sakit selesai ekonomi. Maksudnya apa? Kita adalah ekonomi. Buruh,tenaga kerja, nilai kita adalah ekonomi. Bukan sesiapa. bangkit kita membuka pencerahan. kuatkan diri. Buang tahyul. Buang takut. Buang momok momok. Buku, ilmu, wasiat ronal rijen. Maju kini. Mula sekarang.

PELIK PELIK PELIK

 PELIK PELIK

PASAI APA

BIK MAMA

TAK SUKA

SRI RAM

KAH KAH KAH

ISTERI BIK MAMA

PUN TAK SUKA

SRI RAM

KAH KAH KAH

APA RAHSIA 

SRI RAM

KAH KAH KAH

RAM RAM RAM

RAM RAM RAM

KAH KAH KAHRayuan Rosmah berhubung pelantikan Sri Ram didengar 8 April

MAHKAMAH Rayuan menetapkan 8 April ini bagi mendengar rayuan Rosmah Mansor berhubung keputusan Mahkamah Tinggi yang menolak permohonannya untuk mendapatkan surat pelantikan Gopal Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya kanan dalam kes rasuahnya.

Peguam beliau Akberdin Abdul Kader mengesahkan tarikh itu ketika dihubungi Bernama hari ini.

Pengurusan kes untuk rayuan itu dikendalikan oleh Penolong Pendaftar Darmafikri Abu Adam pada 8 Februari lalu.

Pada 19 Ogos tahun lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Mohamed Zaini Mazlan berkata isteri kepada bekas perdana menteri Najib Razak itu tidak mengemukakan sebarang justifikasi untuk beliau memperoleh surat pelantikan tersebut.

Rosmah memohon kepada Mahkamah Tinggi untuk mendapatkan surat pelantikan Sri Ram sebagai timbalan pendakwa raya kanan dalam kes rasuah yang dihadapinya berhubung pembekalan dan pemasangan tenaga solar di 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Rosmah berdepan dengan satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima RM6.5 juta suapan daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd Saidi Abang Samsudin berkaitan projek tenaga solar itu.

Rasuah itu didakwa diterima menerusi bekas pembantunya Rizal Mansor sebagai balasan kerana membantu Jepak Holdings memperoleh Projek Bersepadu Sistem Solar Photovoltaic (PV) Hibrid serta Penyelenggaraan dan Operasi Genset/Diesel untuk 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion daripada Kementerian Pendidikan secara rundingan terus.

Kesalahan itu didakwa dilakukan di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra; di kediaman Rosmah di Jalan Langgak Duta, Taman Duta serta di Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 dan September 2017.

Mahkamah Tinggi menetapkan Khamis ini untuk memutuskan sama ada memanggil Rosmah membela diri atau melepaskan beliau daripada kesemua tiga pertuduhan tersebut. – Bernama, 15 Februari, 2021. 

 NAMA SRI RAM

INI MACAM

NAMA BOLEH

LAWAN BOMOH

KERALA

KAH KAH KAH

RAM RAM RAM

RAM RAM RAM

INI KUASA KUAT

KAH KAH KAH
TEATER ATAU SANDIWARA

  INI  TEATER

ATAU 

SANDIWARA

KAH KAH KAHPolis siasat Annuar kes langgar SOP, kata laporan

MENTERI Wilayah Persekutuan Annuar Musa dipanggil polis untuk memberi keterangan mengenai dakwaaan melanggar peraturan kawalan pandemik, lapor Free Malaysia Today.

Laporan memetik kenyataan Ketua Polis Kuala Lumpur Saiful Azly Kamaruddin itu menyebut, ia berkaitan gambar yang tular menunjukkan menteri itu menjamu selera bersama lima lagi individu.

“Kertas siasatan sudah dibuka,” kata Saiful Azly yang menyebut, siasatan dimulakan ekoran aduan yang diterima di Cheras, di mana kejadian itu didakwa berlaku.

 MELAYU INI 

BANGANG SIKIT

AMIN

BUAT SANDIWARA

BACA BISMILAH

PAKAI KETAYAP

KAH KAH KAH

SEMUA BERES

KAH KAH KAHNASIHAT JO LOW ?

  NASIHAT 

JO LOW?

BETUL  KE?

KAH KAH KAH

NASIHAT NAJIB

ATAU

NASIHAT SUAMI

NAJIB

KAH KAH KAHBeberapa nasihat Jho Low tak masuk akal, kata bekas CEO 1MDB

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu bahawa beberapa nasihat ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low dalam 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak selalunya munasabah dari sudut kewangan.

Bekas ketua pegawai eksekutif 1MDB Mohd Hazem Abd Rahman berkata demikian semasa pemeriksaan balas oleh peguam Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib Razak dalam perbicaraan kesnya membabitkan dana 1MDB.

Shafee: Kamu melihat nasihat Jho Low berhubung perkara yang perlu dibangkitkan dan sebagainya. Sebagai CEO berpengalaman dalam bidang korporat, bagaimana kami menilai nasihatnya? Adakah hebat, sederhana, boleh diterima? Secara umum, adakah pelik dan tidak masuk akal?

Hazem: Secara amnya, nasihatnya ada kaitan dengan perkara yang memerlukan tindakan pantas. Ada yang munasabah dan ada beberapa yang mungkin tidak masuk akal dari sudut kewangan.

Shafee: Kamu menyedari bahawa beberapa nasihat boleh diterima dan ada yang tidak sesuai dari sudut kewangan?

Hazem: “Ya”.

Kepada soalan sama ada nasihat yang diberi melalui e-mel atau mesyuarat, Hazem berkata nasihatnya melalui Blackberry Messenger atau mesyuarat bersemuka.

“Mesyuarat bersemuka yang dihadiri pegawai kanan diadakan di pangsapuri Jho Low di 3 Kia Peng, di Kuala Lumpur.

“Sebenarnya, Jho Low tidak boleh dilihat memberi nasihat kepada 1MDB, tidak boleh berada di pejabat 1MDB,” kata Hazem dan menjelaskan bahawa tindakan bermesyuarat di rumah ahli perniagaan itu “kerana Jho Low bukan sebahagian 1MDB”.

Najib, 67, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah wang yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung. – Bernama, 15 Februari, 2021.

 

KES 1MDB INI

KES KLASIK

CHINA TUNGGANG

MELAYU

KAH KAH KAH

MELAYU JADI 

HAMBA CHINA 

KAH KAH KKAH

NAJIB TIPU MELAYU

AMIN

NGAKU BERJUANG

UNTUK MELAYU

KAH KAH KAH

TAPI JADI

BARUA  CHINA

KAH KAH KAH 

DI BODOHKAN  

OLEH CHINA

KHALAS

MASIH ADA

MELAYU TAK 

SEDAR LAGI

AMIN

CHINA JO LOW 

DISELAMATKAN

CHINA MERAH

AMIN

MELAYU BODOH

 MASUK  

PENJARA 

CHINA TEMBAM

 ENJOY DE MENJOY

KAH KAH KAHADA APA DENGAN SRI RAM

 


ADA APA

DENGAN SRI RAM

KAH KAH KAH


Najib gagal lagi ketepikan Gopal ketuai pasukan pendakwaan 1MDB


PASAI APA

TAKUT SRI RAM

KAH KAH KAH

TIGA HARI LAGI

 


TIGA HARI LAGI

capt salai commented on 

"TIGA HARI ADA APA"

3 hari lagi kedai nombor akan bukak mat nombor dh boleh ngadap agong tunjuk nombo kaki nombo dh boleh pegi kedai kuning dan merah

RINA PUN GAGALIS ?

  RINA PUN GAGALIS?

Unknown commented on 

"SELAMAT DATANG RARA"


Wei..rina pun gagalis jugak.

MACAM ADO MELAYU KONO RASUAH

 


 ADO MELAYU

KONO RASUAH KO?

panglimo potaseh commented on 

"INI KILANG SAPA PUNYA ?"

Sapo punye kilang bosi ni ..cino punye lah sure ado molayu kokonyangan jadi lombago pongarah. Poliknyo ngapa Tuan Haji Pongarah Pejabat Tanah dan Rancang Bandar tak tahu ..makan gaji buto ko.

DALAM DUNIA INI RAMAI ORANG JAHAT

 


 DALAM DUNIA INI

RAMAI 

ORANG JAHAT

TAPI

ORANG  BAIK

 LEBIH RAMAI

GAGAL CUBA LAGI

 


 GAGAL

CUBA LAGI

Unknown commented on 

"SENARAI GAGALIS 2021"

Tidak silap saya TT, Saudara Nik Nazmi bukanlah lagi Gagalis, beliau baru bernikah pada 8 Jan 2021 yg lalu Sumber: Instagram Rasmi Beliau

Unknown commented on

"SENARAI GAGALIS 2021"

🇲🇾 Nik Nazmi @niknazmi Alhamdulillah, syukur dapat bernikah dengan isteri, Farah dalam norma baharu hari ini. Terima kasih atas doa dan ucapan semua. 8 Jan 2021 twitter Aci aci buka pintu Nana balik pukul satu Kita buka kain dan baju Kita masuk dalam kelambu

NIKMAT JADI MENTERI

 


 JENAHAK SENOHONG

GELAMA IKAN DURI

MENTERI CAKAP BOHONG

BOLE JADI PENCURI

ayahchik commented on 

"WOIT - JANGAN JADI BODOH"

Gua setuju dgn TT. Apalah bodohnya nk samakan kita dgn menteri. Depa tu boleh buat apa saja. Tulah bestnya jadi menteri....

AWAS - WARGA KUANTAN WAJIB BERJAGA JAGA BANGUNAN RUNTUH

 AWAS

WARGA KUANTAN

WAJIB BERJAGA JAGA

BANGUNAN RUNTUH

BILA TOWKAY MULA BERSUARA

 

 BILA TOWKAY

MULA BERSUARA

INI MAKNANYA

EKONOMI MAKIN

TENAT PARAH

AMIN

BILA UNTUNG

TAK TAK LATANG

MANYAK SUSAH

KAH KAH KAH


Ekonomi tidak pulih kerana masalah dasar tangani pandemik, kata Daim

EKONOMI tidak akan pulih selagi kerajaan tidak melaksana dasar yang betul untuk menangani pandemik Covid-19, kata bekas menteri kewangan Daim Zainuddin.

Tegasnya, kerajaan perlu menangani pandemik dengan berkesan memandangkan jumlah kes terus meningkat sehingga empat angka setiap hari sejak November.

“Tiada dikotomi di antara pandemik dan ekonomi. Betulkan dasar mengenai pandemik barulah ekonomi akan pulih.

“Jika dasar pandemik salah, ekonomi akan merudum dan tidak akan pulih,” katanya seperti dipetik dalam satu wawancara dengan FMT.

Katanya, walaupun kerajaan melancarkan beberapa inisiatif dan pakej bantuan kewangan, kesannya tidak dirasai oleh rakyat.

Tambahnya, rakyat melihat kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin tiada perancangan dan gagal menjelaskan dasarnya untuk menangani pandemik dan memulihkan ekonomi.

“Banyak saranan dibuat oleh ahli Parlimen pembangkang, pemimpin industri, pakar kesihatan, NGO dan juga rakyat biasa.

“Jadi, rungutannya kerajaan nampak tidak mendengar.

“Apabila perdana menteri membuat pengumuman khas mengenai pakej bantuan Covid-19, selalunya ia jauh menyimpang dan gagal menangani masalah yang dibangkitkan industri terjejas.”

Daim juga menyelar parti dalam Pakatan Harapan kerana gagal menjalankan tanggungjawab semak dan imbang.

“Mereka juga pernah berada dalam kerajaan, walaupun hanya untuk 22 bulan. Setiap bekas menteri boleh menjadi menteri bayangan bagi portfolio mereka sebelum ini,” katanya. – 15 Februari, 2021.

 EKONOMI KACAU

POLITIK KACAU

INI MAKNANYA

MENUJU NEGARA

GAGAL

KAH KAH KAH

TAHUN DEPAN

MALAYSIA DALAM

SENARAI

GAGALIS

KAH KAH KAHGELARAN DATUK SERI MILIK NAJIB AKAN DITARIK?

  BILA MASUK

PENJARA

ADAKAH GELARAN

DATUK SERI NAJIB

AKAN DITARIK

AMIN

Unknown commented on 

"PENYOKONG NAJIB"

Ini hikayat pijak semut tak mati kut dimana haji bosskur berkebolehan jalan diatas angin (ayer tak main ler)...nak kata ciplak cerita nih tak masuk mana mana....nak kata dongeng cerita nih level dewata aras 7 petala langit... nak kata betul duit yang masuk kedalam account bosskur tak ada langsung kena mengena ngan atuk95...so apa boleh dijadikan pelajaran dengan episod ini? Kekadang benda yang salah kalau beribu kali diulang tidak salah akan bertukar menjadi benar hanya kerana terapan bertubi secara keras dan berterusan....maka guna lah akal dan fikiran kurnia tuhan semoga tidak senang dan mudah kita di perbodohkan.....cer tengok, datuk glamour artis pun tak menang bila dah jatuh hukum lebur ditarik balik standard Datuk tapi berbeza bosskur yang dah terang lagi banyak jumlah yang disengat nya disamping 12 tahun penjara dan saman 100 juta lebih....


tak lebur pun Datuk Seri nya malah masih terus disanjung....ini bukan antara 2 darjat....keparat nama nya! Nak bukti satu lagi? Mat songel lagi dah masuk lebih kurang 5 tahun ke jeriji besi tuh tapi masih segar Datuk Seri nya malah semakin menggila semangat nak jadi PM nya seakan jawatan tuh hak milik persendirian..

 

BAGAIMANA

DENGAN ISA SAMAD

AMIN

MASUK PENJARA

GELARAN

BARU TARIK

 ATAU

LEPAS KELUAR 

PENJARA 

BARU TARIK

AMIN

SAJE TANYA

ORANG JAHAT

GELARAN

TAK BERGUNA

AMIN

TERIMA KASIH RONALD REAGAN

 


 PENJAGA

KOTE SAJAT

MAKIN SIBUK

KAH KAH KAH 

PENJAGA BURIT

PENJAGA KOTE

NAK POTONG

 STIM  

KAH KAH KAH


Haramkan aplikasi Sugarbook

MINGGU ini kita digemparkan dengan pendedahan pelajar Pengajian Tinggi yang terlibat dengan aktiviti sosial sehingga membawa kepada kancah pelacuran melalui aplikasi Sugarbook.
Sugarbook turut mendedahkan senarai 10 universiti di Malaysia termasuk dua universiti awam, yang terlibat menjadi “Sugar Baby” dengan seramai 12,705 pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) terjebak dalam kancah itu.

Perincian mengenai 10 universiti di Malaysia yang pelajarnya paling ramai menjadi “Sugar Baby” adalah seperti berikut:

[1] Sunway University: 3,105 pelajar.
[2] INTI International University: 2,624 pelajar.
[3] Taylor’s University: 1,696 pelajar.
[4] TAR University College: 1,600 pelajar.
[5] Universiti Malaya: 1,280 pelajar.
[6] Monash University: 960 pelajar.
[7] LimKokWing University: 864 pelajar.
[8] University of Nottingham: 832 pelajar.
[9] Multimedia University: 768 pelajar.
[10] Universiti Teknologi MARA: 704 pelajar.

 

WOIT

BUATLAH

KERJA YANG

BERFAEDAH

AMIN

YANG BERI 

KEBAIKKAN

UNTUK SEMUA

AMIN

TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

AMINSELAMAT DATANG RARA

 


 SELAMAT DATANG

RARA

KE KELAB GAGALIS

Unknown commented on

 "SENARAI GAGALIS 2021"

hi tt ... rara mana rara .. janda cun bentong.. 
meh no talipon.. abam nak ejas. 
kah kah kah

KILANG BUNUH ORANG KAMPUNG

 


 CEMAR AIR

ERTINYA RACUN

AMIN

RACUN ERTINYA

BUNUH

AMIN

ERTINYA

PENCERMARAN

BUNUH ORANG

KAMPUNG

KHALASKilang haram lebur besi, cemari Sungai Semenyih disita

SEMENYIH – Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) menyita sebuah kilang dan jentera berat yang menjalankan kerja-kerja peleburan besi secara haram yang menyebabkan pencemaran Sungai Semenyih sejak tiga hari lalu.

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Pelancongan, Alam Sekitar & Teknologi Hijau dan Hal Ehwal Orang Asli Selangor, Hee Loy Sian berkata, premis berkenaan mengeluarkan efluen menyebabkan pencemaran longkang parit monsoon di Taman Semenyih Permata, kira-kira 3.30 petang, Khamis lalu.

“Siasatan awal Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) bersama Jabatan Alam Sekitar (JAS) dan Majlis Perbandaran Kajang (MPKj) mendapati pencemaran berpunca daripada premis peleburan besi yang beroperasi tanpa kebenaran di Lot 1317, Mukim Hulu Semenyih, Daerah Hulu Langat dengan keluasan 3 meter persegi.

“Siasatan di tapak juga mendapati kesan daripada aktiviti peleburan atau pembakaran besi telah menghasilkan debu atau serbuk karbon berwarna kehitaman dan dibuang di dalam dua kolam berhampiran,” katanya pada sidang media di sini, hari ini.

Dalam pada itu, Siasatan LUAS juga mendapati debu atau serbuk karbon tersebut telah bercampur dengan air dan menjadikan kolam berhampiran berwarna kehitaman.

Jelasnya, pencemaran itu berlaku apabila hujan lebat menyebabkan limpahan aliran hitam dan telah mencemarkan longkang monsun berhampiran dan berpotensi mencemarkan Sungai Semenyih.

“Jarak lokasi tersebut ke Sungai Semenyih adalah 2.3 kilometer (km) dan jarak ke muka sauk Jenderam Hilir ialah dalam anggaran 22 kilometer,” katanya.

Dalam usaha menangani insiden pencemaran itu, LUAS telah menjalankan ujian pensampelan efluen dan kualiti air bagi parameter Jumlah Pepejal Terampai (TSS), Minyak dan Gris (O&G) dan saringan logam untuk tujuan analisa Jabatan Kimia Negara.

“Oleh kerana minggu ini cuti panjang, kita mengharapkan seawal esok kita akan memperolehi keputusan ujian pensampelan itu dan seterusnya untuk tindakan lanjut,” katanya.

Selain itu, premis haram itu dipercayai memproses bijih besi yang diperolehi daripada kilang besi berhampiran, termasuk dari Selangor dan Perak, bagaimanapun ia masih dalam siasatan.

“Mereka membawa sisa buangan besi ke sini untuk diproses semula menjadi besi sebelum dijual di pasaran.

“Kita percaya mereka ini melebur besi ini secara tradisional dan kaedah yang digunakan sejak 60-an dan peralatan lama boleh dilihat di tapak ini,” katanya.

Sehubungan itu, Loy Sian berkata LUAS telah mengeluarkan Perintah Perlindungan Air di bawah Seksyen 122 (1), Enakmen LUAS 1999 kepada premis terlibat susulan risiko dan ancaman insiden itu kepada kuantiti dan kualiti air Sungai Semenyih.

“Premis terbabit boleh didenda tidak lebih RM50,000 atau dipenjarakan tidak lebih satu tahun atau kedua-duanya sekali serta denda selanjutnya RM3,000 bagi setiap hari kesalahan itu diteruskan sehingga perintah itu ditarik balik.

“Premis itu juga diarahkan menghentikan pelepasan efluen dari kolam dan menjalankan kerja-kerja pembersihan segara di tapak,” katanya.

Susulan insiden itu, katanya lagi, MPKj mengambil tindakan segera dengan membina ban atau benteng di lokasi kolam bagi menyekat aliran air tercemar dan menyita jentera serta pintu masuk premis tersebut.

“Tindakan penguatkuasaan dijalankan JAS selaras Akta Kualiti Alam Sekeliling 1974 dan peraturan berkaitan.

“Sementara itu, tindakan Pejabat Daerah dan Tanah (PDT) Hulu Langat adalah selaras dengan Kanun Tanah Negara 1965,” katanya. – 

 SAPA PEMILIK

KILANG INI?

AMIN

APA AGAMA

PEMILIK

KILANG INI?

AMIN

DISITA SAJE

TAK MEMADAI

AMIN

WAJIB DIHUKUM 

MATI 

KHALAS

INI KES RACUN

KES BUNUH ORANG KAMPUNG

AMIN