Jumaat, 14 Julai 2017

HEBAT HEBAT - ANAK MUDA BERSATU

HEBAT BERANI


ANAK MUDA 

BERSATU

HEBAT BERANI

MULA 

BANGUN MELAWAN

JALAN RAYA MENUNGGU ANAK MUDA


JALAN RAYA

JALAN

PENYELESIAN

PANDANGAN / ULASAN : 14 JULAI 2017
ANTARA JOKOWI DAN NAJIB.KESUNGGUHAN JOKOWI

Terbaru, Presiden Joko Widodo pula diserang oleh media-media utama Indonesia kerana membawa bersama ahli keluarganya dalam lawatan kerja ke Turki dan German pada 5 hingga 9 Julai lalu. Dia disifatkan sebagai gagal mempamerkan kesederhanaan seorang Presiden.

Padahal, semua kos untuk membawa ahli keluarga Presiden itu ditanggung duit kocek Jokowi sendiri. Menurut Menteri Sekreteris Indonesia Prof. Dr. Pratikno, Jokowi tegas untuk memastikan penjimatan wang negara bermula daripada Pejabat Presiden. Malah beliau menolak cadangan untuk menyewa pesawat yang lebih besar meskipun bagi tujuan lawatan rasmi jarak jauh.

Begitulah cerita dua ketua negara yang menghimpit negara kita. Alangkah sedihnya apabila kita hanya mampu menceritakan yang indah-indah tentang pemimpin negara-negara orang, sedangkan kita cukup tahu apa yang sedang dibicarakan negara orang tentang pemimpin kita.

MARUAH NAJIB

Mungkin panik akibat asakan banyak pihak ekoran skandal 1MDB, maka Najib sekeluarga menaiki pengangkutan awam dan dihebohkan kepada seluruh Malaysia. Tapi rakyat takkan lupa keluarga yang sama juga pernah menaiki pesawat rasmi kerajaan untuk pergi bercuti  di Australia dan Bali. 

Jika rakyat menanti  Perdana Menteri membuka ruang dalam Parlimen seperti yang dibuat Jokowi, mungkin hanya berlaku dalam mimpi. Jika rakyat mengharapkan Perdana Menteri menyediakan dialog terbuka bagi menjawab segala tuduhan kepada beliau, seperti sangat mustahil untuk Malaysia hari ini.

HANYA ADA SATU PILIHAN, UBAH.

Oleh itu tiada pilihan lain lagi. PRU14 nanti akan menjadi medan untuk rakyat menutup semua cerita-cerita duka untuk Malaysia. Jika Najib, UMNO dan BN terus berkuasa, kita khuatir Malaysia akan terus menjadi bahan sindiran masyarakat antarabangsa. Jangan biarkan Malaysia terus dipimpin oleh pemimpin yang tak punya maruah. 


Pandangan Peribadi :

SYUKRI RAZAB
Setiausaha Pengelola
Angkatan Muda Keadilan Pusat
019-8013 149
Syukri.lensa@gmail.com
Sup.amk@keadilanrakyat.org


JALAN RAYA

MENUNGGU

ANAK MUDA-----------------------

JANGAN BUAT TAK NAMPAKWOIT JAKiM

JANGAN BUAT BUAT

TIDAK NAMPAK

JANGAN JADI

PUDRAAAK JANGAN BERI 

ALASAN

MATA TERTUTUP

OLEH 

BULU BURET
-----------------------

ESOK - FORUM MALAYSIAKINI

ESOK  DI PJ

JAM 12:00 TENGAH HARI
FORUM DI PEJABAT 
 MALAYSIAKINI
NO 9 JALAN 51/206
OFF JALAN TANDANG PJ51 
PETALIANG JAYA 


SILA LIHAT PETA DSINI
JIKA SESAT PUKUL TALIPON
012 -845- 50-08

https://www.google.com/maps/place/Malaysiakini+Dotcom+Sdn+Bhd/@3.0885232,101.6322617,15z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x8fd8a8831bfa4493!8m2!3d3.0885232!4d101.6322617---------------------

LAGU GEROMBOLAN PEROMPAK


ABANG ADIK 

KAKOK

SILA DENGAR 

SEKALI LAGI


PIMPINAN BARISAN BERSATU


MENGALANG

BARISAN 

BERSATU--------------------

JANGAN BUAT SILAP
DIROTAN

JANGAN SEBAR FITNAH
JANGAN BUAT BERITA PALSU
INI BUKAN GAMBAR TONTOWI
KENA ROTAN 
KERANA
MENONTON FILEM
 PORNO GERMAN


----------------

PELIK TETAPI BENARPELIK 

TAPI 

BENAR

PARTI INI KLIM

BERJUANG UNTUK

KETUANAN MELAYU

TAPI NAMA PARTI

INI : UNITED 

MALAYS NATIONAL

ORGANISATION

KENAPA TAK PAKAI

NAMA MELAYU

KANTOI MANTOI

KAH KAH KAH 
------------

PERJUANGAN MEROTAN PUNGGUNG
SEMUA

PARTI POLITIK

DALAM DUNIA

BERJUANG 

UNTUK 

KESEJAHTERAN

UMAT

PARTI ISLAM

 PAS

BERJUANG 

UNTUK 

MEROTAN

PUNGGING 

UMAT

KAH KAH KAH


---------------------------

OMBAK MENGGEMPUR NAJIB

BERSAMA

GALANG

BARISAN

BERSATU

Gabungan Anwar, Mahathir gempur Putrajaya
SHAH ALAM - Pakatan Harapan mengambil tanggungjawab untuk membela rakyat dan membina semula negara yang dirosakkan oleh pentadbiran pimpinan BN dan Umno melalui kesatuan politik di antara PKR, DAP, Amanah dan Bersatu.

Pakatan Harapan dalam satu kenyataannya berkata, pihaknya akan menggembleng seluruh kekuatan rakyat untuk memenangi PRU14 dalam membentuk kerajaan.

Menurutnya, oleh itu, Pakatan Harapan menyenaraikan enam matlamat bagi membentuk pemerintahan yang lebih demokratik, adil dan sejahtera serta sebuah kerajaan yang komited untuk melaksanakan reformasi institusi, menjalankan tadbirurus yang baik dan mengutamakan kebajikan rakyat.

OMBAK BARU

OMBAK BAWA

PERUBAHAN

UNITED FRONT----------------

SELAMAT DATANG - BANGUN MELAWAN
SELAMAT

SAMPAI

ANAK MUDA 

BERSATU

SELAMAT 

MULA

BANGUN 

MELAWAN


Kena tumbuk, dipaksa telan cili
PETALING JAYA - Bersatu Melaka mendakwa ketua armadanya, Ramlan Meon telah dipukul oleh sekumpulan penyokong Umno dalam kejadian pada 10 Julai lalu.

Ketua Badan Pimpinan Bersatu Melaka, Mohd Redzuan Yusof berkata, sehari sebelum kejadian itu berlaku, Ramlan ditugaskan memasang bendera, sepanduk dan kain rentang bersempena Rumah Terbuka Aidilfitri Bersatu Peringkat Nasional yang dianjurkan di Melaka.

“Namun begitu, beberapa pegawai penguat kuasa Majlis Bandaraya Melaka Bersejarah (MBMB) telah mencabut bendera, sepanduk dan kain rentang tersebut beberapa jam sebelum program bermula sehingga menyebabkan Ramlan hilang sabar serta mengeluarkan kata-kata kesat.

KULIAH P101

anak muda BERSATU
untuk pertama kali diganasi
ini adalah kuliah politik
anak muda dari amk
anak muda dari dap
anak muda bangsar
anak muda pembangkang
telah lama diganasi

anak muda bersatu
selamat sampai ke politik baru
ini namanya politik melawan
ini namanya belajar melawan
belajar melawan dalam melawan
belajar politik dalam politik
belajar perang dalam perang

nak tahu beniaga
wajib berniaga 
ini hukum alam

tak berani melawan
akan terus jadi hamba

aanak muda semua bangsa
ucap selamat memulakan
politik melawan kepada
anak muda bersatu

lawan lawan lawan


-------------

TEORI UNITED FRONT TEPAT - BACA SEKALI LAGI

TEORI 

UNITED FRONT

BACA SEKALI LAGI
KOMENTAR

hari ini kemelut politik
hari krisis politik
hari ini krisis ekonomi
hari ini krisis keyakinan
semakin parah
malaysia dalam suasana kacau
malaysia telah tergelincir
dari niat dan cita cita
penubuhan bumi manusia ini

malaysia sedang 
menghadapi malapetaka

anak semua bangsa
bangsa semua agama
warga bumi  manusia ini
sedang tertanya tanya
arah dan tujuan negara

justeru:
jalan keluar sedang dicari
pelbagai suara mula didengar

maka tukar tiub
mengeluarkan kembali
satu tulisan dari arkib
mengenai teori barisan bersatu
teori united front 
dalam kerja politik

tulisan ini telah disiarkan
dalam suara keadilan
dalam malaysia kini
pada 24/02/2015 dahulu

dirasakan tulisan ini
wajib dibaca sekali lagi
untuk kita sesama
mendapat pencerahan MENGGALANG 
BARISAN BERSATU

Dalam politik tidak ada musuh abadi. Dalam politik yang wujud hanya kepentingan abadi. Perjuangan adalah pertempuran untuk mencapai dan mengkotakan cita-cita abadi. Dalam perjuangan : Musuh kepada musuh kita adalah kawan kita. Permusuhan TIDAK berterusan. Setiakawan hanya dalam kancah perjuangan.

Jika terlupa falsafah ini ; jika tidak menggunakan strateji berasaskan falsafah ini maka perjuangan akan gagal. Perjuangan yang gagal adalah perjuangan yang tidak sampai kepada apa yang dicita. Kegagalan membawa malapetaka yang hebat.
Saksi dan rasakan : malapetaka yang telah menimpa negara kita ini semenjak penjajah British mengundurkan diri pada tahun 1957. Malapetaka ini kita rasakan hingga ke saat ini. Malapetaka ini lahir akibat dari kegagalan Kaum Kiri, Kaum Nasionalis, Kaum Progresif dan Kaum Agamawan untuk menggalang perserikatan Barisan Bersatu/United Front yang luas untuk mendobrak musuh yang sama.

Sebagai contoh : mari kita lihat sejarah Kota Melaka – kota metropolis dan kota ekonomi kurun ke 13 – satelah ianya jatuh ke tangan penjajah. Sejarah merakamkan tentang percubaan dari Acheh, dari Johor , dari Majapahit untuk melawan Portugis dan Belanda.

Kita juga membaca fakta sejarah bagaimana Acheh menyerang Belanda. Kita membaca bagimana Raja dan rakyat Johor berjuang menyerang Belanda untuk menawan Melaka. Tetapi kedua-dua Kerajaan Melayu ini tidak menggalang Barisan Bersatu. Malah dua negera Melayu ini beramok dan beperang sesama sendiri. Hasilnya Belanda TIDAK tewas.

Apa itu Barisan Besatu atau United Front?

Untuk memahami teori ini mari kita melihat sejarah dunia moden. Kita akan bertemu dengan teori dan bagimana teori politik ini diguna pakai dalam kancah perjuangan.

Apa itu perang? Perang ialah penerusan perbalahan yang tidak dapat diselesaikan di meja rundingan. Perang ialah perebutan punca punca ekonomi. Politik ialah manifestasi perebutan punca-punca ekonomi.

Justeru, Perang Dunia Kedua ialah Perang Kuasa Penjajah yang berbalah merebut tanah-tanah jajahan di Asia, Afrika dan Amerika Latin. Merebut tanah jajahan untuk mendapatkan hasil bumi. Untuk membajak telaga minyak, lombong bijeh, kayu kayan, rempah rampai, lombong emas dan intan berlian. Inilah yang direbutkan oleh kuam imperialis. Perang Dunia Kedua ialah Perang Kuasa Imperialis.

Pada tahun 1939 – Dunia dipecah dua blok. Blok yang dipimpin oleh kuasa imperial British dan blok Fasis. Blok Fasis di Eropah diwakili oleh German dan Itali. Di Asia diwakili oleh Jepun. Blok fasis ini dianggap musuh kerana negara-negara ini tidak mahu tunduk dibawah telunjuk Britain. Great Britain pada ketika itu adalah negara imperialis terbesar dan memiliki bala tentera terkuat.

Dimana munculnya teori Barisan Bersatu? Sebelum pecah perang Kaum Komunis, Sosialis, Agamawan dan Kaum Progresif telah berbicang akan cara untuk menghadapi perang yang akan pecah. Great Britain adalah kepala imperialis yang tidak jauh bezanya dari perangai Nazi German , Itali dan Jepun. Kesemuanya mengamalkan sistem kapitalis.

Pada ketika itu satu jalur pemikiran muncul. Satu strateji politik lahir untuk berhadapan dengan malapetaka perang dunia. Jalan terbaik untuk menyelamatkan umat manusia dari kehancuran dan langkah untuk memukul tamat bencana perang. Kaum Kiri telah sepakat mendirikan Barisan Bersatu/United Front menentang kaum Fasis.

Kita melihat musuh ketat – Churchil, Stalin dan Roosevelt duduk sameja membicang cara terbaik untuk melawan Hitler. Musuh kepada musuh adalah sahabat. Ini dinamakan United Front. Ini bererti bekerjasama dengan kuasa imperialis.

Justeru kita melihat Gerila Komunis dan Nasionalis yang anti-Nazi di Peranchis, di Greek, di Itali – yang bergerak dibawah tanah bekerja sama dengan tentera British dan soldadu Amerika. Tentera British adalah musuh lama mereka. Tetapi dalam strateji menggalang Barisan Bersatu musuh lama ini menjadi kawan baru.

Kita juga melihat stratiji politik yang sama telah dijalankan di negara China. Parti Komunis China yang dipimpin oleh Mao Zedong adalah musuh ketat Parti Koumintang yang dipimpin oleh Chiang Kai-shek. Dua parti ini membawa dua jalur pemikiran – kiri dan kanan.

Koumintang dan Parti Komunis China berperang merebut wilayah untuk mendirikan China baru yang merdeka. Perang ini adalah perang saudara. Tetapi apabila Fasis Jepun melanggar China pada tahun 1936 Mao Zedong dan Chiang Kai-shek menjadi kawan. Kedua musuh ini bersatu untuk mendirikan United Front melawan Fasis Jepun.

Bayangkan Mao Zedong melupakan semua jenayah Koumintang yang ganas lagi zalim. Malah isteri Mao sendiri telah dibunuh oleh soldadu Ching Kai-sheik pada tahun 1930. Semua dilupakan untuk menuju ke Barisan Bersatu.

Pekara yang sama – saperti di Eropah - telah berlaku di Tanah Melayu. Sebelum Pecah Perang Dunia Kedua – musuh utama rakyat Malaya ialah penjajah dari Eropah - Portugis, Belanda dan British. Sebelum 1939 kita membaca buku sejarah yang memperlihatkan bagaimana kuasa kolonial British merampok dan menjarah harta kekayaan Tanah Melayu. Warga di tanah jajahan menjadi hamba yang bekerja untuk Baginda Queen.

Ketika British menjajah kita melihat gerakan anti-British dari Kaum Kiri, Kaum Agamawan dan Kaum Nasionalis. Mereka berpolitik bangun berjuang menentang British.

Tetapai apabila Perang Dunia Kedua Pecah muncul Barisan Besatu dalam bentuk kerjasama antara Pasukan Rakyat Malaya Anti Jepun dengan kuasa kolonial British. Malah kuasa kolonial British telah menghantar senjata untuk para pejuang anti-Jepun. Gerakan anti-fasis Jepun ini dipimpian oleh Parti Komunis Malaya (PKM). PKM ini adalah musuh ketat penjajah British. Musuh utama PKM ialah penjajah British tetapi dalam usaha melawan fasis Jepun musuh lama boleh berkerjasama. Ini dinamakan United Front/Barisan Bersatu.

Kenapa saya menyingkap babak-babak sejarah ini? Apa sangkut pautnya dengan politik Malaysia hari ini? Apa kaitan apa yang saya tulis ini sedangkan Anwar Ibrahim dalam penjara.

Waspada! Semua ini menjurus kepada pembebasan Anwar Ibrahim. Sebelum dirungkai mendalam - wajib difahami – siapa musuh utama dan siapa musuh sampingan. Dalam teori politik - apa dia kontradiksi utama dan apa dia kontradiksi sampingan. Memahami siapa musuh utama amat-amat penting dalam menggalang Barisan Bersatu.

Ketika Anwar dipenjara musuh utama kita ialah Najib dan Rosmah. Dua sosok ini sedang membawa porak peranda kepada tanah air kita. Najib dan Rosmah sedang memusnahkan ekonomi negara. Selain dari sosok Najib dan Rosmah adalah musuh sampingan yang kecil. Justeru semua senjata, semua tenaga dan semua gerak kerja ialah untuk menumbangkan Najib dan Rosmah.

Justeru - ada berita melaporkan telah 'berlaku' pertemuan Menteri Besar Selangor Azmin Ali dengan Mahathir Muhamad di London. Jika ianya telah terjadi maka ini bermakna telah ada langkah untuk menggalang Barisan Bersatu untuk menjatuhkan Najib dan Rosmah. Ini satu langkah politik yang tepat.

Sama ada berita ini saheh atau hanya khabar angin ianya TIDAK penting. Apa yang penting ialah berita ini adalah contoh garis politik yang dinamakan menggalang Barisan Bersatu atau United Front.

Seramai 52% warga Malaysia mahu Najib dan Rosmah undur. Ini tuntutan majoriti. Pakatan Rakyat mahu kuasa politik Najib dan Rosmah di hapuskan, Parti Keadilan Rakyat mahu mengulingkan Najib dan Rosmah. Anak Muda Malaysia mahu Najib dan Rosmah di tangkap. Mahathir Muhamad mahu menjatuhkan Najib dari menjadi Perdana Menteri Malaysia. Sanusi Joned, bersama Daim Zainuddin bersama Kadir Jasin mahu menggulingkan Najib dan Rosmah.

Jelas kita semua memiliki kepentingan bersama untuk menggulingkan Najib dan Rosmah. Kontradiksi induk ialah Najib dan Rosmah. Musuh utama yang mengikat kita berkerja sama dengan Mahathir Muhamad ialah Najib dan Rosmah. Ini adalah kepentingan politik bersama.

Maka jika Azmin Ali ingin mendirikan Barisan Bersatu dengan Mahathir Muhamad maka ianya wajib mendapat sokongan politik dari 52% warga Malaysia. Sokongan diberikan kerana inilah garis politik yang tepat.

Mahathir mahu Najib dijatuhkan agar United Malays National Organisation dapat diselamatkan. Kita mahu Najib dan Rosmah digulingan kerana kita mewakili 52% yang menjadi majoriti yang berhak mentadbir Malaysia. Kemenangan dalam PRU13 telah ditipu dan dicuri dari 52% rakyat Malaysia.

Majoriti rakyat Malaysia tahu Najib dan Rosmah terlibat dalam kes bunuh Altantuya. Majoriti rakyat Malaysia tahu Anwar Ibrahim dipenjara kerana konspirasi dan rancangan Najib dan Rosmah.

Justeru dua sosok ini adalah musuh rakyat Malaysia. Pelbagai jalur politik rakyat Malaysia sedang melihat Najib dan Rosmah sebagai satu musuh utama. Ini sama saperti Stalin, Churchill dan Roosevelt melihat Hitler. Ini samalah saperti Mao dan Chiang Kai-sheik melihat Emperor Jepun. Ini samalah saperti Rashid Maidin dan Chin Peng bersama Baginda Queen melihat General Yamashita.

Lebai Desas bin Haji Desus telah berkata bahawa Mahathir Muhamad mahu Najib dan Rosmah diundurkan dalam bulan March ini. Ini adalah berita baik. Mengikut Lebai Desas banyak persiapan telah diatur. Malah Si Sirul pembunuh yang diupah untuk membunuh Altantuya itu juga 'dibaca' sebagai satu perancangan untuk menjerut leher Najib.

Amat jelas dalam strateji politik hanya dengan mendirikan Barisan Bersatu berkemungkinan dapat dijatuhkan beban berat yang sedang menimpa 28 juta warga Malaysia. Hanya dengan Barisan Bersatu Najib dan Rosmah dapat digulingkan. Hanya dengan bekerja sama dengan semua pihak wujud kemungkinan Malaysia ini dapat letakkan kembali keatas jalan yang betul.

Menggalang Barisan Bersatu bertujuan untuk menamatkan malapetaka yang sedang kita hadapi. Penggalangan ini juga akan memastikan Anwar Ibrahim bebas dari penjara. (TT)NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa mahu melanggan akhbar minguan ini
sila pukul talipon:
03-92-21-30-45

---------------