Ahad, 2 April 2023

SANUSI BOCOR SENJATA SULIT ANWAR


SANUSI BOCOR

SENJATA SULIT 

ANWAR

KAH KAH KAH

TERUS DI LARANG

KE PRORGAM

KHALAS

FAHMI FADIL BUKAN GOEBBLES


FAHMI FADIL

BUKAN GOEBBELS 

JANGAN

HINA GOEBBELS

KHALAS

Unknown commented on
 "JOHAN JAFFAR 
TIBAI FAHMI FADIL"
Dia nie ibarat ketua propaganda Nazi. Hang tgk Nazi yg pegang bhg tu,rambut elok kemas, hensem. Anwar nie dah jadik diktator.

FRANCE TERBAKAR


BANDAR PEKAN

KAMPUNG SEMUA

KELUAR BERDEMO

AMIN

PARTI KETUANAN MELAYU JUAL MELAYU


PARTI

KETUANAN MELAYU

JUAL MELAYU

KHALAS

Unknown commented on 
"MELAYU JADI RED INDIAN
 DI TANAH MELAYU"

Dap harus dipersalahkan ..... pemimpin melayu semua suci dlm debu .... kah...kah...kah
Unknown commented on 
"MELAYU JADI RED INDIAN
 DI TANAH MELAYU"

Sapa jual tanah? Yahudi atau DAP? Kah kah bagi tahu orang sendiri jangan rasuah jangan ramai sudah woit

SANUSI - CARA KOMUNIKASI TERBAIK UNTUK RAKYAT


SANUSI CONTOH

TERBAIK CARA

BERKOMUNIKASI

DENGAN RAKYAT

KHALAS

PENCURI NAJIB KALAH 13 - 1


NAJIB TERUS

DI KAJANG

KALAH

13 - 1

BUKAN 4 -1

KHALAS

Walau betapa  gah dan menareknya hujah "dissenting judgement" oleh YAA  Dato' Abdul Rahman Sebli,Chief Judge of Borneo, scorecard dari High Court, Court of Appeal dan Federal Court( dua kali) dari Hakim Hakim lantekan YDPA ada lah : 1-0 , 3-0 , 5-0 dan 4-1 Hatta bukan 4-1 sahaja tapi Al- Jumlah 13-1

NAJIB KENA KENCING !!!


PENCURI NAJIB

KENA KENCING

KAH KAH KAH

KHALAS

JOHAN JAFFAR TIBAI FAHMI FADILKritikan Fahmi terhadap

 laporan OPR tidak wajar
Saya kesal Menteri Komunikasi dan Digital Fahmi Fadzil membidas siaran Facebook Berita Harian berhubung laporan jangkaan kenaikan Kadar Dasar Semalaman (OPR).

Kenyataan Fahmi bahawa laporan itu satu penipuan dan fitnah sama sekali tidak wajar dan tidak bertanggungjawab. Apatah lagi apabila ia datang dari seorang menteri yang bertanggungjawab ke atas media dan diberikan tanggungjawab sebagai jurucakap kerajaan.

Beliau juga sepatutnya faham bahawa laporan itu memetik pandangan dan ramalan penganalisis. Ini merupakan amalan biasa dalam laporan pemberitaan bisnes dan urus niaga seperti juga pandangan penganalisis politik dipetik untuk tujuan berita atau laporan politik semasa.

Dalam sebuah negara yang mengamalkan demokrasi, semua pandangan, baik yang menyokong atau menentang kerajaan seharusnya diberikan tempat.

Saluran media bukan portal atau risalah rasmi kerajaan.

Dengan kenyataan itu Fahmi telah menanamkan rasa tidak yakin orang ramai ke atas media serta menjejaskan nama baik media tempatan.

Fahmi sebelum ini menjanjikan media bebas membuat laporan dalam kerangka undang-undang sedia ada.

Saya juga kecewa bahawa sebelum ini menteri berkenaan melenting dengan laporan persepsi dan skor kerajaan campuran yang dibuat oleh lima media arus perdana.

Saya melihat kecenderungan yang tidak sihat apabila beberapa orang menteri mempertikaikan laporan media yang tidak menyebelahi mereka. Saya berpendapat hal ini berlaku disebabkan menteri-menteri berkenaan tidak cukup matang untuk menangani isu media.

Johan Jaaffar
 adalah tokoh wartawan negara.

WOIT

KAH KAH KAH

KEBEBASAN MEDIA

JADI SEMPIT

BILA DIKEPALI

OLEH 

LOKMAN ADAM

OPS... SILAP

OLEH 

FAHMI FADIL

KHALAS

POLIS CEKAP CEPATPolis tahan lelaki tabur

 paku di jalan raya
IPOH – Polis menahan seorang pemandu kereta kerana dipercayai terbabit dalam insiden menabur paku di atas jalan di persimpangan lampu isyarat  Jalan Ipoh-Lumut, Pusing, dekat Batu Gajah, seperti yang tular di sosial media sejak semalam.

Ketua Polis Daerah Batu Gajah, ACP Mohamad Roy Suhaimi Sarif, berkata suspek lelaki berusia 45 tahun itu ditahan di sekitar Changkat Larang, Lahat, pada sekitar jam 3 pagi tadi.

TAHNIAH

PDRM

CEKAP CEPAT

AMIN

BAGAIMANA DENGAN SAJAT


Kumpulan hak asasi mahu undang-undang perangi kebencian kaum, agama

KUMPULAN hak asasi manusia mahu Putrajaya memikirkan kembali keperluan undang-undang baharu untuk menangani kebencian agama yang menggugat keamanan, keharmonian dan perpaduan di negara ini.

Persekutuan Hak Asasi Manusia Global (GHRF) melahirkan kekecewaan mereka terhadap Menteri Perpaduan Negara Aaron Ago Dagang yang menyatakan tiada keperluan menggubal atau memperkenalkan undang-undang baharu bagi mengawal perpaduan di Malaysia.

Presidennya S Shashi Kumar berkata undang-undang sedia ada berat sebelah dan menggesa menteri menguatkuasakan Akta Kebencian Agama dan Kaum bagi mengekalkan keamanan, perpaduan dan keharmonian dalam kepelbagaian kaum serta agama di Malaysia.

“Kami amat sedih dan kecewa dengan Menteri (Perpaduan Negara) atas kenyataan yang tidak mahukan undang-undang baharu, walau ia untuk menangani isu kebencian kaum dan agama yang melanda negara.

“Jika kerajaan perpaduan serius untuk menghapuskan sebarang bentuk perkauman, kebencian agama maka Akta Kebencian Agama dan Kaum perlu dikuatkuasakan.

“Kami mahu akta ini supaya ia tidak berat sebelah kepada sesiapa saja, ia akan lebih terperinci. Maknanya jika anda hina sebarang agama atau kaum, anda akan ditahan tanpa mengira kaum atau agama anda.

“Ini harus terpakai untuk semua. Islam dan bukan Islam perlu dilindungi,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Pada Khamis, Aaron memberitahu Dewan Rakyat tiada keperluan untuk menggubal atau memperkenalkan undang-undang baharu bagi mengawal perpaduan di Malaysia.

Katanya undang-undang sedia ada sudah memadai bagi memastikan perpaduan kaum kekal terpelihara.

Secara umumnya, pihak berkuasa sudah menyiasat kebanyakan kes melibatkan keharmonian di bawah Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 serta Seksyen 298 dan Seksyen 504 Kanun Keseksaan.

Menurut Shashi undang-undang sedia ada itu tidak adil terutama terhadap golongan minoriti.

Beliau memetik beberapa kes pendakwah Islam yang menghina agama dan kepercayaan lain namun bebas meskipun banyak laporan polis dibuat terhadap mereka.

“Kami (GHRF) ada bukti menunjukkan undang-undang sedia ada gagal untuk lindungi semua orang. Undang-undang ini pilih kasih.

 “Ada beberapa kes di mana individu terlibat tidak dikenakan tindakan bawah undang-undang sama yang disebut menteri. Mereka nampaknya tidak boleh disentuh dan undang-undang itu macam melindungi mereka,” katanya.

Sebelum ini, Ahli Parlimen Klang V Ganabatirau yang mempertikai soal pendakwaan terpilih terhadap penghinaan sesuatu kaum dan agama di mana katanya tindakan segera hanya diambil jika Islam yang dihina.

Kata wakil rakyat DAP itu, ini menunjukkan ketidaksamarataan apabila orang Islam yang menghina agama lain tidak akan dikenakan tindakan segera.

Tambahnya, perkara itu tidak selari dengan Artikel 8 Perlembagaan Persekutuan yang melarang diskriminasi dan menjamin kesamarataan dalam undang-undang. 

Aaron menjawab dengan berkata kerajaan akan bertindak terhadap mana-mana pihak yang melakukan kesalahan sedemikian, tanpa mengira kaum atau agama.

Sesi dialog

Selepas membuat beberapa laporan polis dalam usaha mencari keadilan, Shashi berkata beliau terpaksa menyerahkan memorandum.

Shashi berkata baru-baru ini pada 10 Mac, beliau menyerahkan memorandum kepada Jabatan Perdana Menteri untuk menggesa penggubalan akta kebencian kaum dan agama.

“Adalah menyedihkan perkara itu tidak dipanjangkan kepada menteri perpaduan, yang enggan mempunyai undang-undang baharu.

“Kami menyampaikan pelbagai memorandum untuk menghentikan serangan kaum dan agama. Kami sudah hantar memorandum kepada pihak polis, Kementerian Dalam Negeri, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia, malah kepada Agong,” katanya lagi.

Shashi mahu Aaron mengadakan sesi dialog dengan GHRF.

“Kami akan menulis surat kepada kementerian untuk mengadakan temu janji bagi membincangkan perkara ini.

“Kami menukar kerajaan kerana mahukan perubahan,” katanya.

Shashi juga menegaskan Malaysia adalah ahli Majlis Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu, justeru ia tidak seharusnya berat sebelah.

“Mereka tidak sepatutnya melupakan perkara itu; mereka tidak boleh hipokrit dalam perkara ini.

“Dalam hak asasi manusia, tiada perkara seperti bangsa atau agama. Kemanusiaan, kesaksamaan jadi diutamakan,” katanya. – 2 April, 2023.


WOIT

TAKAN HANYA

KAUM & AGAMA

SAJE ADA

UNDANG UNDANG

AMIN

BAGAIMANA

KEBENCIAN

DGN SEKULAR

LIBERAL PLURAL

ATEIS AN LGBT ?

AMIN 

BAGAIMANA 

DENGAN SAJAT ?

KHALAS

TAK MAKAN AMTI LAPARTAK MAKAN 

MATI LAPAR

AMIN

NAK DAPAT 

MAKAN MATI

 KENA PIJAK

KHALAS

BERI DUIT KEMPEN DAPAT MAIN GOLF


BERI DUIT 

KEMPEN DAPAT

MAIN GOLF

KHALAS

Unknown commented on
 "OBAMA KENA TIPU"
obama bukan kena tipu bro..lu pasti pernah dgr kisah2 lobbylist ni.nak jumpa obama wajib melobi, melobi bukan free, wajib ada bayaran. obama pemimpin dunia, hadi pula pemimpin dan wali allah.lu lupa kisah arwah dato raba2 duta amerika.lobby amerika utk najib jumpa obama dan trump. akhirnya datok raba2 mati jatuh helikopter dan laba atau harta peninggalannya direbut isteri dan ibunya..harta saka nya jumlah berbilion dan berpulau..generasi tiktok mana tau hal ni. generasi tiktok ni hanyalah penjana wang saku utk beli barangan mewah dan sanggup menjdi duta barangan saja.konten tiada bertanggungjwb.
setahun dua nnt, org bosan la.ada tak org melobi berjuta2 riyal utk berjumpa dgn wali allah haji hadi?silap2 kalo jumpa tepi jalan pun kena ludah..beza dgn POTUS.ada pengaruh,ada kuasa.trump bilionaire tapi najib berjumpa trump utk menolong ekonomi bilionaire trump..apa punya tur..lu tgk anwar g china, anwar kata tidak akan tunduk dgn kuasa2 besar..ini beza al juburi dgn wali allah atau kleptokrasi..al jubur lebih berani dan tuntas faham..gua ada dgr isteri2 PAS juga dijuburi suami2 syurga mereka.

TOLONG JANGAN HINA BABI


TOLONG JANGAN

HINA BABI

KHALAS

Unknown commented on 
"UTANG GANGGU EKONOMI CHINA"

bro..takyah g jauh2..lu tgk kedah..mb gendut sanusi ni sibuk tuduh dap komunis tp hasil bijihnya dipangil syarikat komunischina. lu tentu faham polisi china, china bole bagi hutang, takyah bayarpun takpe.utk mjalankan projek hasil bijihnya kena ada budget.kedah tiada bujet maka bila china bagi free loan, maka sanusi gendut akan suka.dgn ketirisan hasil yg dicuri sekarang pun menunjukkan sanusi gendut gagal urus tadbir kedah,


 gua yakin china melihat sanusi gendut sebagai seekor babi gemuk yg boleh disembelih. kebodohan seperti sanusi adalah kebaikan bagi china.akhirnya kedah tidak pulang kpd siam tetapi kedah pulang ke china.nnt keluar dalil menuntut ilmu hingga ke china..lebih strategi ada pengkalan tentera di langkawi.wiski barat ditukar jd wine china...kahkahkah..

MINGGU KE DUA PUASA


MINGGU KE DUA


AHAD 2/4/2023
KITA MASUK MINGGU KE DUA
 BERPUASA
GAJI DAH DAPAT
DUIT DAH ADA
NIAGA BAZAR RAMADAN
PASTI SIBUK & KENCANG

CUACA TAHUN INI
AGAK MOLEK
PAGI TENGAH HARI PANAS
PETANG REDUP
ALAM MEMBANTU KITA
JANGAN TERASA TERLALU 
SUSAH NAK BERPUASA

HA HA
BAZAR JALAN TUNKU RAHMAN
MACAM MANA ?

NEW YORK
RUSIA DI LANTIK
MENJADI PENGERUSI
MAJLIS KSEELAMATAN NEGARA
BANGSA BANGSA BERSATU
PRESIDEN UKRAINE MARAH

AMERIKA
LEBIH 40++ MATI
MANGSA PUNTING BELIONG
700 RIBU KELUARGA PUTUS
HUBUNGAN LETERIK

ISRAEL
DEMO ANTI KERAJAAN DITERUSKAN
CADANGAN NAK UBAH
LEMBAGA PERUNDANGAN
DI BANTAH OLEH RAKYAT

IRAN
PAK LEBAI MARAH
RAMAI ANAK GADAS & EMAK
MULA TAK PAKAI CAWAT KEPALA

HOKKIEN
PAGI INI BASAH SEJUK
KABUS TEBAL
KL & KL SENTRAL BERKABUS

GUA IKUT JALAN BUKIT
DARI ATAS BUKIT 
GUA NAMPAK  PULUHAN KERETA
  TUA MUDA
DATANG SEMBAHYANG  KUBUR

PESTA INI ADA
LAGI DUA MINGGU
MERCUN COLOK LILIN
DUIT NERAKA ADALAH
RITUAL PESTA INI

MERCUN MELEDAK
SANA SINI
TAPI ADA SAEKOR HOW WOW
MASIH KUAT BERSUARA
DARI ATAS BUKIT
SUARA LEBIH KUAT
DARI MERCUN

UNGGAS 
YANG LAIN SENYAP

GUA RASA PAGI INI 
AKAN PANAS
GUA NAK KE PASAR
MAKANAN GUA DAH ABIS
MAKANAN TAK TAK &EZI
JUGA DAH ABIS

GUA NAK TENGOK
BAZAR RAMADAN
JALAN TUNKU BEDUL RAHMAN
MINGGU LALU
MASIN KOSONG
AMIN

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT
AHAD YANG SEJUK

BRO
SATU SOSOK BERTANGGUNG JAWAB
ATAS KUALITI HIDUP LU
SOSOK ITU IALAH 
LU  SENDIRI

BRO
ORANG MENILAI KITA
SESUAI DENGAN
KUALITI KITA

BRO
CURIGA MELETIHKAN
DAN MENGHABISKAN
ENERGI POSITIF KITA

BRO
KITA INI PENJELAJAH WAKTU
KITA AKAN BRHENTI
BILA TIBA KE PENGHUJUNG
WAKTU

BRO
JANGAN CEMBURU
DENGAN KENIKMATAN ORANG LAIN
KITA TAK TAHU
APA YANG DIA HILANG

BRO
PERUBAHAN BERAKAR PADA NIAT
BERKEMBANG DALAM PIKIRAN
WUJUD DALAM PERBUATAN

BRO
LU TIDAK TERLIHAT BESAR
KERANA LU
KECILKAN ORANG LAIN

BRO
HAL TERSULIT
BUKAN MENGALAH ORANG LAIN
TAPI MENUNDUKKAN
DIRI SENDIRI

BRO
PERSAHABATAN TIDAK DAPAT
DI NILAI DENGAN HARTA BENDA
DAN DI PERJUAL BELIKAN

BRO
APA YANG LU LAKUKAN
HARI INI
ADALAH KUNCI
KEJAYAAN ATAU KEHANCURAN
MASA DEPAN LU

BRO
BILA. BERTIUP ANGIN BARAT
OMBAK BESAR BERHENTI DULU
BILA HIDUP INGIN SELAMAT
BERCAKAP BENAR  GAYA SELALU

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERPUASA