Sabtu, 21 Januari 2023

31/1/2023 PARIS AKAN DI KEPONGPADA 31/1/2023

PARIS AKAN

DI KEPONG

AMIN

HADI KATA SEDEKAH BUKAN RASUAH


Sedekah tidak langgar peraturan pilihan raya, kata Hadi

PEMBERIAN wang tunai sewaktu kempen pilihan raya tidak menyalahi peraturan kerana ia hanyalah sedekah kepada pengundi oleh orang awam, kata Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Beliau juga menyifatkan tindakan Umno memfailkan petisyen berhubung sogokan didakwa berlaku sewaktu kempen pilihan raya di Terengganu itu sebagai perang saraf.

“Itu gerak saraf… Ikut undang-undang pilihan raya, calon atau wakil calon tak boleh bagi, orang awam nak bagi sedekah terpulang kepada dia,” kata Abdul Hadi.

Peraturan sedia ada hanya melarang calon yang bertanding atau wakil calon memberikan wang tunai kepada pengundi, katanya kepada pemberita di Negeri Sembilan pagi ini.

Pemimpin Umno memfailkan petisyen pilihan raya ke atas tiga kerusi Parlimen di negeri itu kerana mendakwa PAS menyogok pengundi melalui agihan wang tunai tersebut sewaktu kempen PRU15.

Agihan wang melalui program i-Pencen, i-Belia dan i-Siswa itu didakwa dilakukan kerajaan negeri bermula 15 hingga 17 November 2022, beberapa hari sebelum PRU15.

Petisyen difailkan Umno Terengganu pada 3 Januari itu untuk membatalkan keputusan PRU15 bagi kawasan Kuala Terengganu, Marang dan Kemaman.

Petisyen yang difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Terengganu itu mengikut Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954, menurut Pengerusi Umno Terengganu.

Ahmad yang mewakili BN pada PRU15 lalu tewas di kerusi Kemaman kepada calon PAS Che Alias Hamid yang menang dengan majoriti lebih 27,000 undi.

Abdul Hadi Awang pula terus mengekalkan kemenangan di Marang dengan majoriti lebih 41,700 undi, menewaskan tiga calon lain.

Kerusi Kuala Terengganu kekal disandang calon PAS Amzad Hashim yang memperoleh majoriti lebih 40,900 undi menewaskan tiga calon lain.

Abdul Hadi bercakap kepada pemberita selepas majlis Semarak Gelombang Rakyat bersama Perikatan Nasional, di Kuala Pilah pagi ini. – 21 Januari, 2023.


WOIT

PELACUR

BERSEDEKAH

BUKAN BERI

RASUAH

KAH KAH KAH

PELACUR

KANG KANG

PDERCUMA

INI SEDEKAH

KAH KAH KAH

ISLAM  KATA

TAKDA RASUAH

SEMUA REZEKI

KAH KAH KAH

SEMUA

BAKSHEEEH

AMIN

KHALAS

ORANG KUAT ANWAR DISIASAT


Syarikat diketuai orang kuat Anwar disiasat SC

Suruhanjaya Sekuriti (SC) mengesahkan sebuah syarikat yang baru-baru ini melantik orang kuat kepada Perdana Menteri dan Menteri Kewangan Anwar Ibrahim terlibat dalam siasatan agensi itu kerana melanggar peraturan pasaran modal.

Pengawal selia pasaran modal itu bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai kes tersebut kerana perkara ini berada dalam mahkamah. 

Farhash Wafa Salvador yang juga bekas pengerusi PKR Perak, dilantik sebagai pengerusi kumpulan Apex Equity Holdings Bhd, sebuah syarikat yang terlibat dalam pegangan pelaburan, pembrokeran saham, pembangunan hartanah dan pinjaman wang, tidak lama selepas SC melancarkan siasatan terhadap syarikat itu. 

Individu berusia 40 tahun itu, yang pernah berkhidmat sebagai setiausaha politik Anwar dan terkenal sebagai penyokong setia kepada perdana menteri itu, turut dinamakan pengerusi syarikat rangkaian runcit 7-Eleven.

Langkah itu mencetuskan perdebatan mengenai hubungan antara dunia korporat dan ahli politik yang mempunyai peranan di peringkat tertinggi.

Apex Holdings menjadi tumpuan siasatan SC, pengawal selia pasaran Malaysia di bawah kementerian kewangan, kerana didakwa melanggar Akta Pasaran Modal dan Akta Perkhidmatan serta Akta Syarikat.

Sementara itu, pemegang saham kedua terbesar dalam Apex Equity, ACE Group dilaporkan turut diheret ke mahkamah oleh SC untuk menghalangnya daripada mengawal firma broker saham itu.

SC mendakwa Apex Securities melanggar undang-undang sekuriti, sambil menambah ACE Group bukanlah "syarikat yang layak dan sesuai" untuk menjadi pengawal syarikat itu.

Bulan lalu, memetik fail mahkamah bertarikh 1 Disember 2022, The Edge memetik Apex Equity sebagai berkata SC memohon pengisytiharan mahkamah bahawa anak syarikatnya Apex Securities Sdn Bhd melanggar undang-undang sekuriti, dan ACE Holdings Bhd, yang merupakan sebahagian daripada ACE Group, secara sedar terlibat dalam pelanggaran itu.

"SC mendakwa Apex Securities melanggar undang-undang sekuriti 'kerana ACE menjadi pengawal kepada Apex Securities, apabila ACE bukan syarikat yang layak dan sesuai'untuk berbuat demikian," tambah laporan itu.

ACE Group diketuai Calvin Choong Chee Meng yang dilantik sebagai pengarah urusan Apex Equity awal tahun ini. 

ACE Group juga terlibat dalam pelanggaran akta SC sebelum ini, yang membawa kepada larangan ke atasnya daripada aktiviti pengumpulan dana.

Dokumen mahkamah yang difailkan pada Oktober tahun lepas menunjukkan ACE Group dan Apex Securities berusaha untuk menghalang SC daripada mengenakan syarat tambahan berkenaan dengan Pasaran Modal dan Lesen Perkhidmatan (CMSL) Apex.

Pada 2019, Apex Equity dan anak syarikatnya Apex Securities Sdn Bhd memfailkan tindakan undang-undang terhadap 18 defendan termasuk pemegang sahamnya Lim Siew Kim, anak perempuan pengasas Kumpulan Genting mendiang Lim Goh Tong.

Syarikat itu menuduh mereka cuba mendapatkan kawalan ke atas syarikat dengan melanggar peraturan pasaran modal.

TANPA TAKUT

TANPA BODEK

INI TANDA

BARU DALAM

KERAJAAN BARU

AMIN

SAPA SALAH

DI SIASAT

AMIN

TANPA TAKUT

TANPA TEKANAN

AMIN

KHALAS

MELAYU MENYAMBUT ARNAB


MELAYU

MEYAMBUT 

ARNAB

KHALAS


Melayu tak payah tunggu  Tahun Arnab...tiap tiap tahun, bulan dan hari, depa sapu Minyak Arnab.Menchanak bro !


KERETA KEBAL UNTUK UKRAINE


KERETA KEBAL

UNTUK UKRIANE

AMIN

HADIS KARUT


HADIS KARUT

KAH KAH KAH

AMINJAGA JAGA MASA CARI ARNAB


Amaran ribut petir di 6 negeri, Wilayah Persekutuan


JABATAN Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) hari ini mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang membabitkan enam negeri dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur serta Putrajaya hingga 1 tengah hari ini.

MetMalaysia dalam kenyataan yang dikeluarkan 9.45 pagi tadi memaklumkan negeri yang terlibat ialah Kedah meliputi Padang Terap, Sik dan Baling; Perak (Bagan Datuk, Hilir Perak, Batang Padang dan Mualim) serta Pahang (Tanah Tinggi Cameron, Lipis, Raub, Jerantut, Bentong, Temerloh, Maran dan Bera). 

Selain itu, amaran itu juga dikeluarkan untuk kawasan Selangor (Sabak Bernam, Kuala Selangor, Hulu Selangor, Gombak, Petaling, Hulu Langat dan Sepang). 

Di Negeri Sembilan meliputi Jelebu, Seremban dan Jempol serta Sabah di kawasan Pantai Barat (Ranau), Tawau (Tawau dan Kunak), Sandakan (Telupid, Beluran dan Sandakan) dan Kudat. – Bernama, 21 Januari, 2023.


WOIT

KETIKA

BERHARIMAU

MENCARI ARNAB

BERHATI HATI

KAH KAH KAH

AMIN

JANGAN MAIN BONTOT


JANGAN MAIN

BONTOT

KAH KAH KAH

KHALASSELAMAT MENANGKAP ARNAB


SELAMAT

MENANGKAP

ARNAB 

KAH KAH KAH

AMINSELAMAT DATANG TAHUN ARNAB


SELAMAT 

DATANG

TAHUN ARNAB

AMIN

PEGUAM NAJIB MULA BERGADUH SAMA SENDIRIZaid kecam Shafee berhubung kes Najib

Zaid Ibrahim mengecam kenyataan peguam Najib Razak, Muhammad Shafee Abdullah yang mendakwa beliau tidak cekap dalam mengendalikan kes bekas perdana menteri itu.

Zaid berkata ketidakcekapan Shafee mengakibatkan beberapa kelemahan dalam hujahan pembelaan terhadap anak guamnya dalam kes SRC International.

Firma guaman Zaid dilantik untuk menggantikan Shafee menjelang rayuan terakhir Najib di Mahkamah Persekutuan tahun lepas.

"Apabila seorang peguam bercakap kosong seperti ini dan berbohong, saya tidak fikir dia boleh melakukan kerja dengan baik. 

“Untuk mendapatkan keadilan anak guam anda, anda mesti menghormati kebenaran," kata Zaid.

Semalam, Shafee yang mewakili Najib bagi permohonan semakan kehakiman berhubung sabitan kes SRC membuat kritikan pedas terhadap firma guaman Zaid dalam mengendalikan kes itu. 

Beliau juga mendakwa firma guaman itu dilantik walaupun tidak mempunyai pengalaman mengendalikan kes berkaitan jenayah.

Mengulas lanjut, Zaid berkata terdapat keadaan terdesak dalam kem Najib di tengah-tengah beberapa siri kelemahan dalam hujahan pembelaan di mahkamah, sambil menambah beliau kemudiannya mencadangkan kepada bekas presiden Umno itu supaya menyingkirkan Shafee.

"Shafee seorang ‘showman’, dia bukan seorang peguam yang baik. Tetapi sudah tentu dalam kerajaan orang buta, dia adalah raja," kata Zaid dalam video di Facebook.

Zaid berkata beliau tidak bersetuju dengan taktik pembelaan untuk menyerang hakim Nazlan Ghazali berhubung "konflik kepentingan", sambil berkata hakim Mahkamah Tinggi yang mensabitkan Najib pada 2020 adalah seorang yang terkenal dengan integritinya.

Zaid berkata pasukannya sudah menjalankan tugas dengan baik semasa rayuan di Mahkamah Persekutuan.

“Kami melakukan yang terbaik dalam tempoh lima minggu itu. Jadi amat menyedihkan jika tuduhan Shafee semalam disokong Najib.

"Jika begitu, ia amat malang kerana kami melakukan segala-galanya untuknya."

KESIAN NAJIB

NAZAK SORANG

DIRI DALAM JIL

KAH KAH KAH

PEGUAM MULA

BERGADUH

SAMA SENDIRI

KAH KAH KAH

TUDUH MENUDUH

TAK BIJAK

BELA NAJIB

KAH KAH KAH

SEMUA NAK

REBUT HARTA

NAJIB YG MASIH

BERBILION

KHALAS

GUA ADA DIRI GUA


GUA ADA

DIRI GUA

KHALAS

Unknown commented on
 "JUMPA TONGKAT DAN LATIFF"

Oittt bhaii..sian kat ko ...yg nama-nama yg disebut tu mesti majoritinya kerja besaq2 dlm mana-mana organisasi baik awam atau swasta walau dapat general deggre atau third class jee ...cuma ko jelah yg hidup tak ketahwan hala hingga sekarang..tu yg agaknya ko jadi penganut islam budaya ..kan bhaiii..kah kah kah

SAHABAT MANUSIA PALING SETIA

 Unit anjing pengesan K9 diperlukan di utara Semenanjung

PENUBUHAN Unit Anjing Pengesan (K9) bagi keperluan kecemasan di negeri utara Malaysia sangat penting kerana pada masa ini hanya ada satu saja unit itu, dan ia berpangkalan di Kuala Lumpur untuk mengendalikan operasi di semenanjung, kata Ketua Unit K9 Jabatan Bomba dan Penyelamat Penguasa Kanan Bomba ll Donny Chap.

Beliau berkata jika beraku insiden di utara, pasukannya perlu melakukan perjalanan beberapa jam untuk ke sana dan ini akan menjejaskan masa tindak balas pihaknya.

Pada masa sama, beliau berkata mereka juga memerlukan lebih banyak pengendali dan pelatih anjing pengesan untuk unit baharu itu.

“Ada beberapa isu yang menjejaskan operasi kami bila kami perlu melakukan perjalanan jauh.

“Jadi, amat penting untuk unit K9 ditubuhkan di utara. Ia akan banyak memudahkan untuk memberikan bantuan jika berlaku insiden atau operasi,” katanya kepada The Malaysian Insight dalam satu temu bual.

Tahun lalu, unit K9 mengendalikan lebih 200 operasi di seluruh negara, di mana kira-kira 125 daripadanya membabitkan siasatan kebakaran, manakala selebihnya operasi mencari dan menyelamat.

Pada masa ini terdapat 33 anjing di unit K9, dengan 22 anjing ditempatkan di Kuala Lumpur, lima di Sabah dan enam di Sarawak.

Beliau berkata jumlah anjing yang diperlukan bagi unit di utara akan bergantung kepada kekerapa operasi dijalankan di sana.

“Keperluan untuk unit K9 utara sangat penting kerana di sana juga banyak kes kebakaran, lemas, orang sesat, kematian dan tanah runtuh.

“Mungkin lebih 10 anjing dan pengendalinya akan diperlukan oleh unit itu.”

Katanya, jika penubuhan unit itu diluluskan, unit utara akan membantu kes di Pulau Pinang, Kedah, Perlis dan kawasan lain yang memerlukan bantuan.

Awal minggu ini, Ketua Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Mohammad Hamdan Wahid berkata pasukannya sedang mengkaji cadangan untuk menambah cawangan unit K9 di utara.

Beliau berkata tahun ini, jabatan itu akan menerima 12 anjing lagi selepas memperoleh kelulusan dari Unit Perancang Ekonomi.

Ia susulan anjing K9 berhidmat dengan cemerlang menerusi operasi mencari dan menyelamat dalam insiden tragedi tanah runtuh di Batang Kali pada Disember lalu.

Hamdan berkata pakej pengendalian itu termasuk kos latihan anjing yang agak tinggi iaitu kira-kira RM400,000 hingga RM500,000.

Sementara itu, Donny berkata anjing penyelamat juga akan terseksa ketika melakukan perjalanan jauh.

“Anjing ini tidak boleh melakukan perjalanan lebih sejam kerana gegaran daripada kenderaan akan menyebabkan mereka rasa tidak selesa dan boleh memberi kesan kepada kesihatan mereka.

“Jadi kami perlu berhenti beberapa kaji untuk anjing ini melakukan regangan, biasanya antara 20 hingga 30 minit,” katanya.

Selain itu, katanya mereka juga memerlukan kenderaan sesuai untuk membawa anjing ini kerana kenderaan lama biasanya bergegar teruk.

“Unit ini ada empat kenderaan pacuan empat roda, dan empat daripadanya usia sudah lebih 20 tahun.”

Berkenaan pengendali anjing, Donny berkata mereka memerlukan lebih ramai pegawai jika unit itu akan diperluaskan.

“Bagi memenuhi unit K9 di utara, ada keperluan untuk jabatan baharu sepenuhnya diwujudkan untuk pengendali dan pelatih anjing, dan siapa yang akan mengetuai pasukan itu.

“Kami tidak boleh pecahkan pasukan di sini untuk pergi ke utara. Mungkin beberapa pengendali kanan boleh pergi ke sana dan di sini untuk melatih kakitangan.” – 21 Januari, 2023.

SAPA ADA

ANJING AKAN

TAHU

AMIN

ANJING KAWAAN

MANUSIA

PALING SETIA

AMIN

KASIH SAYANG

TAK BERBELAH

BAGI

AMIN

ANJING

MEMBANTU

HIDUP MANUSIA

AMIN

JANGAN DENGAR

FAKE NEWS

KHALAS

GERMAN KENCING UKRAINE

 GERMAN

KENCING

UKRAINE

AMIN

NOGORI POCAH TIGONOGORI

POCAH TIGO

AMIN


Unknown commented on 
"NEGERI SEMBILAN 
AKAN JATUH ?"

Berat angan2 brader kita ni tt. Negeri sembilan tu dah pecah tiga, satu team angan2 kj, satu team angan2 pn, satu team kerajaan. Persoalannya brader ni sebetulnya team yang mana? Kahkahkah

SEMUA NAK TERLIBAT


SEMUA NAK

TERLIBAT

KHALAS


Unknown commented on 
"KERAJAAN TELOOO"

Masalah dengan telor ni bukan apa tt.. Malaysia ni bila benda orang sembang, bila benda viral, pakat ramai2 nak join sekaki. Sama mcm roti gardenia tak ckup bekalan pkp dulu. Yang tak makan roti pun tetiba sibuk nk beli..ni samalah. Yang pagi2 hadap Mee goreng tetiba nk telor stgh masak pulak. Sembab

SELAMAT DATANG ARNAB


SELAMAT DATANG

ARNABSABTU 21/1/2023
ESOK RAYA CHINA
HARI INI DAH RAMAI 
BALIK KAMPUNG
TOL PERCUMA

TAHUN NI TAHUN
ARNAB
CANTIK KIUT JAMBU
BULU LEMBUT
TAPI AWAS
GIGI PANJANG
KAH KAH KAH
AMIN

GERMAN
ENGGAN BERI KERETA KEBAL
PADA UKRAINE

POLAND  
NAK BERI KERETA KEBAL 
PADA UKRIANE
KERETA KEBAL LEOPOLD
BUATAN GERMAN
NAK HANTAR KE MANA PUN
WAJIB DAPAT PERSETUJUAN
PEMBUAT
GERMAN TAK SETUJU

AMERIKA
SEDANG TEKAN GERMAN
ZELENSKY KATA
KALAU TAK DA SENJATA BARU
UKRAINE TAK BOLEH MENANG
KAH KAH KAH
AMIN

HOKKIEN
PAGI INI BERKABUS
MURAI BERKICAU
DARI BELUKAR
KL & KL SENTRAL KELAM
TERKUKUR BERTERBANGAN
PAGI SABTU INI
TAK BERAPA BISING

MATA HARI DAH MENCELAH
SINAR BELUM SAMPAI
ADA RINTIK RINTIK
MACAM HUJAN ATK PUAS TURUN
GUA HARAP AKAN PANAS
SEPANJANG HARI
KALAU HUJAN
POTONG STIM

MALAM TADI GUA
DI RUMAH MAKAN SUBANG
HA HA HA
ABANG DAN KAKAK
BER YAAAAMMSSSSEEEEENG
PANJANG
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUM
KITA SAMBUT ARNAB

BRO
HATI KITA INI
SELALU TERBUKA
MENERIMA YANG BURUK
MENRIMA YANG BAIK

BRO
ILMU KITA INI BUKAN
KITA NAK TUNJUK PANDAI
NAK TUNJUK ALIM
TAPI JADI KAWAN KITA
BILA KITA SENDIRIAN

BRO
HINDAR TELINGA
DARI MENDEGAR
FAKE NEWS
CARI PENCERAHAN
YANG ILMIAH
YANG BUKAN MIMPI

BRO
YANG JELAS PADA KITA
IALAH KELEMAHAN KITA
AGAR IANYA DAPAT
DI BAIKI

BRO
ADA JANJI  TEPATI
ADA RAHSIA SIMPAN
BERCAKAP BENAR
ADA AMANAH TUAIKAN

BRO
BERIKAN ILMU KITA
KEPADA SESIAPA PUN
UNTUK BERI MANAFAAT

BRO
UNTUK BAHAGIA
AMALKAN ILMU KITA
UNTUK KEBAHAGIAN
ORANG LAIN

BRO
KITA WAJIB SEDAR
JIKA KITA CINTA KEHIDUPAN
KEHIDUPAN AKAN CINTA
PADA KITA

BRO
JILA LU  TAK SUKA
JALAN ITU
LU BOLEH CUBA 
JALAN LAIN

BRO
BATU BESAR DITENGAH JALAN
MENJEMPUT LU
UNTUK MELONCAT TINGGI

BRO
HIDUP INI 
ADALAH SENI FOTO
YANG TAK DAPAT DI DELETE

BRO
HIDUP INI BUKAN 
PENGGAMBARAN FILEM
BOLEH DI ULANG RAKAM
SEKALI LAGI

BRO
HIDUP INI
BUKAN FILEM
HINDUSTANI
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENYAMBUT
TAHUN ARNAB