Sabtu, 27 Februari 2021

VAKSIN DARI CHINA MERAH - TIPUTIPU  TIPU TIPU

CHINA MERAH

GUNA RASUAH

TIPU UBAT INI BUKAN

PEKARA BARU 

DI CHINA MERAH


 


YB PKR KENA UMPAN

 YB PKR

DAH KENA

UMPAN

KAH KAH KAH

KALAU PAKAI

UMPAN ANAK IKAN

LAGI CEPAT

DAPAT TANGKAP

KAH KAH KAH


PKR selar cubaan umpan ahli Parlimen keluar parti

BEBERAPA pihak berusaha mengugut dan megumpan ahli Parlimen pembangkang untuk keluar dari parti mereka, kata Saifuddin Nasution Ismail.

Setiausaha Agung PKR berkata ini adalah usaha untuk melemahkan pembangkang kerana kerajaan telah hilang majoriti memandangkan Parlimen kini dibenarkan untuk bersidang semasa darurat.

Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu ini berkata selain diugut berkaitan isu cukai pendapatan, siasatan polis dan SPRM, melalui tawaran projek serta jawatan dalam GLC juga dijadikan sebagai umpan.

“Pada masa yang sama, jelas di mata ramai bahawa kerajaan kini sudah tidak mampu menyelesaikan pelbagai masalah rakyat, sama ada berkait pendidikan, pekerjaan, mahupun kesihatan awam.

“Maka Keadilan mengecam langkah terdesak untuk membuatkan ahli-ahli Parlimen Keadilan keluar parti menjadi bebas atau menyertai parti kerajaan, sama ada melalui ugutan mahupun habuan,” katanya. 

Beliau mengingatkan ahli Parlimen PKR untuk tetap berpegang pada semangat juang dan juga reformasi.

Rakyat selalu menilai tindakan ahli Parlimen dan ini akan dapat dilihat pada pilihan raya ke-15, katanya.

Portal berita Free Malaysia Today yang memetik sumber berkata bahawa dua ahli Parlimen PKR sedang berbincang dengan orang tengah dari Perikatan Nasional untuk menyertai gabungan kerajaan.

Salah seorangnya dari Borneo sementara seorang lagi dari semenanjung. – 27 Februari, 2021.

YB SAMSUL

APA KOBA 

MELAKO OK?

KAH KAH KAH

YB XAVIER

APO KOBA 

KERETO MERCEDES 

DAH OKAY

KAH KAH KAH

SAJO TANYO 

LAMO TAK DONGA

BERITO

KAH KAH KAHVEKSIN TIPU DARI CHINA MERAH
JANGAN JADIKAN

NYAWA RAKYAT

PROPAGANDA

CHINA MERAH

LAPORAN BBC

16 FEB 2021 

VEKSIN 

CHINA MERAH

 BANYAK TIPU


China arrests leader of fake vaccine scam

China has arrested the leader of a multi-million dollar scam that passed off saline solution and mineral water as Covid-19 vaccines.

The man, identified as Kong, had researched the packaging designs of real vaccines before making more than 58,000 of his own concoctions.

A batch of the vaccines were smuggled overseas, but it is not known where they were sent to.

Kong is among 70 people who have been arrested for similar crimes.

The arrests, involving more than 20 cases, came as Beijing vowed to crack down on fraudulent vaccines.

Even though most of the cases surfaced late last year, new details were released this week.

According to a court ruling, Kong and his team made a profit of 18m yuan ($2.78m; £2m) by putting saline solution or mineral water in syringes and hawking them as Covid vaccines since August last year.

A batch of 600 of these vaccines were sent to Hong Kong last November, before they were shipped abroad. The sales were made on the basis the vaccines were acquired via "internal channels" of genuine manufacturers.

In other cases, counterfeit vaccines were sold at inflated prices in hospitals. Other criminals also conducted inoculation programmes of their own and had "village doctors" vaccinate people with fake jabs in their homes and cars.

China's highest prosecuting body, the Supreme People's Procuratorate has urged regional agencies to cooperate with the police to curb such activities.

Officials had hoped to administer 100 million Covid doses before the Lunar New Year last week, but have only vaccinated 40 million people so far. However, the country has largely managed to bring the pandemic under control with strict lockdown, testing and tracing measures.AWAS

SINOVACLAH

DARI CHINA MERAH

AMIN

BERITA PERNAH

TERSEBAR

BANYAK VAKSIN

TIPU DARI 

CHINA MERAH

AMIN


Khairy tawar diri ambil vaksin Covid-19 selain Pfizer

MENTERI Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) Khairy Jamaluddin bersedia menerima suntikan apa juga vaksin koronavirus pertama yang diluluskan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) selepas ini.

Beliau yang juga Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi berkata ia bagi memberi keyakinan kepada rakyat bahawa vaksin yang diperoleh oleh negara adalah selamat dan diberikan tanpa membezakan kedudukan.


JANGAN TIPU

RAKYAT

AMIN


JANGAN TIPU

ORANG KAMPUNG

AMIN
ZAMAN ORANG PUTIH DAH BERAKHIR ?

 ZAMAN  

ORANG PUTIH

SUDAH BERAKHIR

Unknown commented on 

"BIDEN TERUSKAN 

DASAR ANTI CHINA MERAH"

Isham, era orang putih menjajah dunia dan orang kulit lain dah berakhir. Masyarakat orang putih yang sebelum ini dianggap piawai emas dunia telah dibongkar sebagai masyarakat yang zalim, tak bermoral dan dibanjiri rasuah, tamak, dikuasai orang kaya dan rakyat ditindas atas nama "demokrasi dan kebebasan". 


Kereputan masyarakat orang putih sudah ketara. Era baru dunia sudah bermula. Era orang Asia yang enggan dijajahi orang putih, samada dari segi pemikiran atau agenda. Apakah Isham dan rakyat Malaysia berani tampil kedepan sebagai orang bebas dari ketuanan orang putih?

AHLI PKR KENA UMPAN

 


BRO 

KENA UMPAN 

DENGAN APA?

KAH KAH KAH

PKR selar cubaan umpan ahli Parlimen keluar parti


PAKAI UMPAN

ANAK IKAN KE?

KAH KAH KAH

DALAM PARTI KOMUNIS MALAYA PUN ADA JEPUN JADI ANGOTA

 DALAM PKM

ADA JEPUN DARI

ANGGOTA

Ketua Pengarang commented on 

"DARI PENDALAMAN"

kawan aku sorang asal kuala pilah... aku tekejut bila dia kata dia keturunan jepun... patut la muka dia macam ada macam shinzo abe.. dia cerita kat aku.. arwah atuk dia dulu askar jepun.. berkhidmat dalam bahagian komunikasi... atuk dia boleh cakap melayu.. 


lepas perang tamat atuk dia kawen dengan perempuan melayu kat situ.. menetap di situ.. orang melayu sorok atuk dia... atuk dia selamat... kalau tak silap dia ada kata ayah dia penah pegi jepun nak cari saudara mara dia kat sana.. tak tahu jumpa ke tak. aku teringin nak jumpa kawan lama aku tu.

WARTAWAN TIDAK FAHAM

 PARA WARTAWAN

TIDAK FAHAM

KAH KAH KAH

ABAH TAKUT

SALAH JAWAB

BILA DITANYA

 WARTAWAN

KAH KAH KAH

BILA 

SALAH JAWAB

WARTAWAN KETAWA

KAH KAH KAH

BILA WARTAWAN

 KETAWA

ABAH JADI BADUT

AMINKerajaan Muhyiddin tidak telus, kata badan wartawan

LANGKAH Muhyiddin Yassin berkomunikasi melalui perutusan dan mengurangkan akses dengan media membayangkan pentadbiran Perikatan Nasional tidak telus dan terbuka, kata badan wartawan.

Langkah itu juga menyukarkan rakyat mengetahui maklum balas segera atau pendirian pihak kerajaan berhubung sesuatu isu yang melibatkan kepentingan umum, kata mereka.

Pengarah eksekutif Pusat Kewartawanan Bebas (CIJ) Wathshlah Naidu berkata, tanpa sidang media terbuka, sukar untuk wartawan membangkitkan soalan yang memerlukan respons segera perdana menteri.

“Amalan itu menimbulkan banyak persoalan, tidak terbuka dan telus bagaimana maklumat itu disampaikan.

“Sekarang kita lihat kerajaan menggunakan media sebagai alat untuk mereka menyampaikan maklumat, ketika sidang media akses juga terhad (kepada sesetengah media) sedangkan sidang media seharusnya menjadi tempat sesi soal jawab yang sihat tetapi apa yang berlaku sekarang sebaliknya,” katanya, kepada The Malaysian Insight.

Sejak jadi perdana menteri pada 1 Mac 2020, Muhyiddin hanya sekurang-kurangnya tiga kali mengadakan sidang media melibatkan wakil media terpilih, sekali diwawancara oleh media tempatan dan tidak pernah sekali pun oleh media antarabangsa.

Muhyiddin sebaliknya memilih untuk menyampaikan perutusan, yang sehingga kini sudah lebih kurang 40 kali, dan disiarkan secara langsung di televisyen. Setiap perutusan itu juga, yang lazimnya menyentuh mengenai isu berkaitan Covid-19, tidak pula dibuka untuk soal jawab bersama media.

Sidang media menteri Kabinet juga umumnya tidak terbuka kepada semua media, atas alasan untuk mematuhi langkah mencegah penularan Covid-19.

“Komunikasi sehala itu bukan hanya dilakukan perdana menteri tetapi juga menteri lain,” kata Wathshlah.

“Mereka hanya mewar-warkan naratif mereka sendiri, membentuk nada dan agenda bagaimana sesuatu polisi itu mahu dilihat.

“Ini menyebabkan media terlepas peluang untuk bertanyakan soalan yang memerlukan penjelasan lanjut atau mencabar maklumat mereka secara terbuka,” tambahnya.

Wathshlah mendakwa, tindak-tanduk kerajaan hari ini menyebabkan media berada dalam keadaan takut.

“Ini langkah strategik, mereka (kerajaan) tidak boleh dicabar dan disoal,” kata Wathshlah.

Sementara itu, Gerakan Media Merdeka (Geramm), kelompok wartawan yang mempertahankan kebebasan media, melihat kerajaan tidak wajar menjadikan pandemik Covid-19 sebagai alasan untuk berdepan dengan wartawan.

“Kita faham dalam pandemik ini, terdapat beberapa kekangan untuk media melakukan pekerjaan, namun para wartawan, jurugambar dan pekerja media rata-rata terus melakukan kerja seperti biasa.

“Bagaimanapun terdapat satu trend pemimpin tertinggi dan menteri yang hanya membuat sidang media atau membenarkan liputan daripada ‘media rasmi’ atau media tertentu sahaja,” kata penyelaras Geramm, Radzi Razak.

Katanya, langkah berkenaan menyebabkan rakyat tidak dapat jawapan segera berhubung isu semasa, lebih-lebih mengenai hal-hal berkaitan penularan dan pengurusan jangkitan Covid-19.

“Walaupun terdapat pengumuman dan perutusan hampir saban bulan di kaca televisyen, agak sayang apabila kebanyakan media tidak dapat bertanya terus kepada kepimpinan kerajaan.

“Terutamanya ketika pada masa ini rakyat memerlukan jawapan dan maklumat jelas mengenai keadaan semasa.

“Jika ini dibandingkan dengan pemimpin kerajaan sebelum ini ia amat berbeza,” kata Radzi.

Berbeza dengan zaman pemerintahan Dr Mahathir Mohamad sewaktu menjadi perdana menteri, ahli Parlimen Langkawi itu begitu terbuka dengan pertanyaan dan persoalan daripada petugas media. – 26 Februari, 2021.

PENGUMUMAN

LEBIH SELAMAT

KAH KAH KAH

AYAT TAK SALAH

KAH KAH KAH

BUNYI KATA

BETUL 

KAH KAH KAH

MI SPIK NO INGLIS

KAH KAH KAH

NANTI JADI

MACAM ZAHID

TERPAKSA 

SYED SADIQ

BANTU

KAH KAH KAHADA AP APA KE ?

 
ADA 

APA APA KE?

AMIN


Khairy tawar diri ambil vaksin Covid-19 selain Pfizer


KA KAH KAH

PELIUK MELIK

APA SUDAH

BERLAKU

JENG JENG JENG

MAJORITI ISLAM DIBUNUH ISLAM

 MAJORITI ISLAM

DIBUNUH ISLAM

panglimo potaseh commented on

 "LAGI LAGI 

NEGARA KAPIR"

Kapla negara Islam terlalu sibuk nyamun rakyat dan jarah asilbumi negara sendiri. Lagi pong dari nyibuk nolong orang Islam negara lain lebih baik mereka hontam sendiri negara Islam yang berjiran ..sebab jiko tak hontam ari ni ..esok lusa jiran tu akan gigit kita balik. Lu tak caya lu tingok gimana Saudi sembelih 100000 ekor Yemen ..

lu tingok Sirya, Afghanistan, Palistin ..lu tingok Bini Rosmah, Totok, Isa Xinxier, Azeez menjilat Tabong Haji, Felda, kwsp. Lu pirnah tak tingok Israel gaduh ..Yahudi rompak kaum sindirik. Lu pirnah tak nengok ratos ribu orang misking di wilayah Viking ..TaT nak tanya orang Vikings mati masuk mana?

WARTAWAN TIBAI MALIKUL

 


PASAI APA

TIBAI MALIKUL?

KAH KAH KAH

Kerajaan Muhyiddin tidak telus, kata badan wartawan


MALIKUL HANYA

BUAT 

PENGUMUMAN

KAH KAH KAH

PELACUR BUKAN PELABUR

 PELACUR BUKAN

PELABUR

Tanah Melayu Dulu commented on

 "PUAD JADI BIJAK"

Well done and well said,Tuan Puad Jangan pedulikan ckp2 abam ni yg penuh dgn ijazah PHDea..😁😆😂


ToraTora commented on

 "PUAD JADI BIJAK"

nampak bijak bersurah pelabor asing tapi budak puad ni kenai ke pelabor asing....byk lagi pelabor asing dari China, vietnam,philipine,siam,indon, rusia... kalau tak percaya pg star Hill... betul tak tt

JANJI KOLING

 JANJI MELAYU

PADA KOLING

panglimo potaseh commented on 

"IBU INI DARI MANA ?"

Nong Chik dan Fahmi buek "Janji Koling" pada sebuah keluarga India. Mano ado lojik ..di himpok korusi dapek ghumah free ..apopong janji totap janji. Nak tanyo leh .."Janji Molayu" tu apolak ..kahkahkah

PULAU INI DIMANA?

 


PULAU INI

DI MANA?

Unknown commented on
 "VAKSIN GAGAL?"
Pulau pulau sentinel ada warga penjaga tanah. Ada undang2 tak boleh ke pulau sentinel hantar bantuan atau saja saja nak jumpa. Pertama sebabnya penjaga pulau tu makan orang. kedua sebab rupanya manusia moden macam kita ni dihinggapi 1000 macam penyakit. Kuman bebas keluar masuk tapi tak sakit dan kalau sakit penyakit tak membawak mati dalam darah ada vaksin.

 Orang orang pulau darah masih tulen darah manusia asal. Insafi kobit sumpah seranah kelembai. Proses balik sampah plastik,tanam pokok,elokkan balik alam. Esok bukan lagi sumpah seranah tapi alam akan perangi anak anak manusia.

PUNAI MANA?

 


PUNAI MANA?

Unknown commented on 

"BERKHALWAT

 HARI KE 347"

Kenapa letak gambar burung murai. Burung murai tak ada kena mengena dengan khalwat. Lain kali nak khalwat kena tunjuk burung punai, baru lah betul.

LAWAN RAMPASAN KUASA

 


LAWAN 

RAMPASAN KUASA

DASAR PKR I GOT NUMBODASAR PKR

I GOT NUMBO

SEMENJAK 2008

INI BUKTINYA

15 APRIL 2008  

Unknown commented on 

"RAKYAT NAK TAHU 

DASAR PH BUKAN

 I GOT THE NUMBO"
Kau tak paham lagi ke dasar PH..TT. Dasar PH sama la dengan PKR..REFORMSI...perang rasuah..tentamg ketidakadilan..tuntut pembahagian sama rata harta negara untuk rakyat..Dalam pada itu tetap menjunjung ketuanan Melayu kedaulatan Raja2 Melayu. Tetap merufuk sembah ..membongkok hormat . Itu pun tak paham ke. Cakap je penganalisa politik.. Cittt...podahh...

SOSOK BAIK JUJUR AKAN MASUK SYURGA KALAU MASUK PAS

 
SOSOK JUJUR BAIK

CAKAP BENAR 

HANYA AKAN 

MASUK SYURGA

KALAU MASUK PAS

Unknown commented on

 "TERIMA KASIH ANAK MUDA"

Walau pun Mat Snowden nie seorang yang jujur berani yang sanggup menpetaruhkan nyawa, kerjaya, keluarga sangup hilang segala-galanya dalam menyatakan kebenaran kepada Masyarakat yang tak paham cara dunia bekerja dia dah bocor banyak projek kotor US salah satu abu bakr al baghdadi pemimpin IS yg dilatih oleh CIA Tapi syangnya dia tak masuk syurga sebab dia bukan ore islam kecuali dia join PAS

PUAD JADI BIJAK

 


KENAPA POLITIKUS

BILA HILANG KUASA

BILA NAK MASUK JIL

MENJADI BIJAK?

KAH KAH KAH

PUAD JADI BIJAK

NAJIB JADI BIJAK

ZAHID JADI BIJAK

AMIN

SEMUA BERCAKAP

HAK RAKYAT

KAH KAH KAHPerikatan tak boleh diharap, kata Puad Zarkashi

KERAJAAN Perikatan Nasional (PN) tidak boleh diharapkan kerana terus mengulangi kesilapan kerajaan lalu, kata ahli majlis tertinggi Umno Puad Zarkashi.

Beliau antara lain membangkitkan mengenai pencapaian ekonomi yang semakin buruk, kemerosotan pelaburan asing dan kelemahan dalam usaha menangani pandemik.

“Kita lihat ekonomi kita bertambah teruk, pelaburan asing tak masuk dan paling rendah di peringkat Asean.

“Penjualan aset  juga berterusan semasa PN memerintah sebab itu kita (dulu) marah PH (Pakatan Harapan) kerana banyak jual aset.

“Harapan kita, kerajaan PN lebih baik daripada kerajaan PH (tetapi) tidak berlaku,” katanya dalam wawancara dengan The Malaysian Insight.

Lebih mengecewakan lagi, Malaysia kehilangan pelabur apabila syarikat seperti pembuat kereta Korea Selatan, Hyundai memindah operasi mereka ke Indonesia, katanya.

Hyundai pada bulan lepas menutup ibu pejabat Asia Pasifik di Malaysia dan berpindah ke Indonesia kerana insentif pelaburan kenderaan elektrik yang lebih baik.

Bahkan, tiada semak dan imbang dalam kerajaan PN selepas Perdana Menteri Muhyiddin Yassin menggunakan proklamasi darurat untuk menangguhkan sidang Parlimen, katanya.

“Apabila tidak ada semak dan imbang, ini sebabkan eksekutif pada hari ini seolah-olah terlalu bebas lakukan apa saja.

“Sehingga rakyat kritik Menteri (Pembangunan Luar Bandar) Rina Harun contohnya, yang sesuka hati menggunakan pejabat untuk jadi model,” katanya.

Lagi pula, kerajaan PN yang mentadbir pada masa ini tidak meraih majoriti di Dewan Rakyat, kata ahli Parlimen Batu Pahat itu.

“Adakah ini wajar tapi siapakah yang boleh ambil tindakan? Parlimen tak ada, jawatankuasa pilihan tak ada. Apatah lagi kerajaan pada hari ini adalah kerajaan minoriti dan bukan kerajaan majoriti.

“Maka adakah kita nak membiarkan kerajaan mentadbir dan mengurus negara menggunakan kuasa darurat,” katanya.

Pencapaian PN

Puad tidak menolak bahawa beberapa dasar yang dilaksanakan kerajaan Muhyiddin berguna namun beliau melihat usaha tersebut masih tidak memadai.

Beliau memberi contoh pakej rangsangan ekonomi diumumkan Muhyiddin yang dilihatnya tidak mencapai sasaran membantu rakyat yang terkesan kerana pandemik Covid-19.

“Biasanya kita mestilah ada Rancangan Malaysia ke-11 (RMK11) atau RMK12 tapi ini tak ada asas.

“Berdasarkan perkara ini saya tak nampak dari jangka masa panjang apa yang boleh kita yakinkan ekonomi akan pulih terutama dari segi menarik pelaburan asing dan menyediakan peluang pekerjaan

“Yang baik pun saya nampak dua tiga hari ini kerajaan bawa vaksin Covid-19 sampai tiga menteri tunggu di lapangan terbang, itulah yang nak dibanggakan,” katanya.

Puad juga membangkitkan tindakan kerajaan PN yang menolak saranan Umno membenarkan pengeluaran Kumpulan Wang Simpanan Pekerja sebanyak RM10,000 dari akaun tanpa syarat.

Perkara itu tidak disertakan dalam pembentangan Bajet 2021 namun langkah bantuan itu diumumkan kerajaan semula.

“Sebab itu sekarang ini banyak pihak yang mendakwa berjasa apabila syarat KWSP sudah ditiadakan,” katanya.

Walhal, Najib Razak sebagai sebagai pengerusi kelab penyokong Barisan Nasional sudah pun menyatakan kesediaan untuk menyokong langkah itu, tapi tidak diumumkan, katanya.

“PN ambil masa dua bulan (untuk umumkan). Kalau dari awal perkara itu nak dilaksanakan kenapa tak nak memudahkan.

“Akhirnya baru sekarang apa diperjuangkan kita (sekarang) kononnya dari PN dilaksanakan,” katanya.

Langkah bantuan melalui pengeluaran KWSP sebanyak RM10,000 tanpa syarat itu pada awalnya dicadangkan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan bekas perdana menteri Najib.

Selain itu, pemimpin Umno itu juga antara lain menggesa tempoh moratorium bagi bayaran balik pinjaman dilanjutkan kepada enam bulan lagi.

Biarpun kerajaan memberikan insentif memanjangkan tempoh moratorium kepada golongan B40 dan peniaga kecil namun menolak cadangan Umno untuk membenarkan pengeluaran KWSP.

Kerajaan kemudiannya akur dan membenarkan pengeluaran KWSP tanya syarat dibawah insentif i-Sinar selepas Perintah Kawalan Pergerakan dilanjutkan semula untuk mengekang pandemik. – 27 Februari, 2021.

MACAM POLIS

PENCEN

KAH KAH KAH

DAH PENCEN

BARU CERITA

SANA RASUAH

SINI ROMPAK

SITU SAMUN

KAH KAH KAH

TAN SERI ITU

TOKAN DADAH

TAN SERI INI

TOWKAY LENDIR

KAH KAH KAH

MASA ADA KUASA

NYAP SENYAP

KAH KAH KAH