Selasa, 6 Julai 2021

YA MUSTAPHA ISLAMIK

 


YA MUSTAPHA

ISLAMIK

APA LAGI ZAHID TUNGGU

 APA LAGI

 ZAHID TUNGGU 

herman adnan commented on 

"UMNO HANYA CAKAP"

Isham Rais.... Mula-mula aku pun berasa ghairah bila dengar puok Keris nih nak keluar.... 2. Tapi tak jugak keluar-keluar! Pantek tul lah! 3. Seumpama sedang bertoceng tengok Catherine Zeta Jones kongkek tetiba gambar Rosmah Mansor ex-husband Jib datang...


 MEMANG TOUCHWOOD LA WOOIIII MEMANG TAK PANCUT-PANCUT LER GAMAKNYER SHAM.... Yidin tu walaupun dia tak ada Telo.... Dia bijak ooooooo.... Cuba nko tanya Nika Gee.....🍺

POLITIKUS GUNAKAN ALAT NEGARA UNTUK BERKUASA

 
POLITIKUS

GUNA ALAT NEGARA

UNTUK BERKUASA 

Unknown commented on

 "DARI LIDAH

 PENGARANG"

Tuan TT, montori-mobtori dan orang bosar kat atas tu yang kononnya berkuaso sebenar-benarnya pengecut. Mereka sendiri tak berani turun ke padang untuk menyelesaikan masalah yang ditimbulkan oleh mereka sendiri tetapi menggunakan pekerja-pekerja di bawah pengurusan mereka seperti polis atau pegawai penguatkuasa atau orang upahan yang terlalu 'hard-up' nak wang dan kemudahan untuk bersambung nyawa menyelesaikan mereka tu. Tunggulah bila mereka ni kehilangan kuasa, baru mereka sedar tidak sebesar mana kuasa mereka tu.. Kesian je macai-macai dan barua-barua yang telah dipergunakan oleh cilakat-cilakat ni...!

PUTAR JANGAN TAK PUTAR

 

SATU MACAM

PUNYA PUTAR

KAH KAH KAH

 SEBENARNYA 

MUHYIDIN 

NAK DUGA

 BETUL KE ZAHID

NAK KELUAR

KHALAS

KAH KAH KAH 
Mengapa Parlimen tidak bersidang secara penuh?

PERDANA menteri mengumumkan persidangan khas Parlimen yang akan berlangsung lima hari untuk Dewan Rakyat bermula pada 26 Julai sehingga 2 Ogos manakala Dewan Negara bersidang selama tiga hari iaitu mulai 3 hingga 5 Ogos.

Kerajaan Perikatan Nasional (PN) melihat sidang khas Parlimen ini penting bagi memberi penerangan mengenai Pelan Pemulihan Negara (PPN) dan meminda Peraturan Mesyuarat agar Parlimen secara hibrid dapat dilaksanakan.

Meskipun beberapa pihak menyambut baik langkah membuka parlimen ini, ramai dalam kalangan ahli parlimen dan rakyat melihat ia hanyalah langkah “populis” kerajaan PN dan persidangan khas yang singkat ini tidak akan memberi apa-apa impak kepada perbahasan isu sebenar.

Hakikatnya, persidangan khas ini dibuat secara terburu-buru dan dilaksanakan ketika politik dalaman PN kian meruncing dan tempoh darurat akan tamat tidak lama lagi.

Persoalannya, adakah tempoh lima hari ini cukup bagi ahli Parlimen membahaskan Ordinan Darurat PPN? Apakah relevan sekiranya parlimen meneliti PPN tanpa melihat kepada perancangan ekonomi dalam fasa pemulihan pandemik?

Justeru, keputusan kerajaan untuk mengadakan sidang khas parlimen perlu ditambah baik bagi memastikan parlimen benar-benar membincangkan keperluan rakyat yang terkesan teruk akibat pandemik dan perancangan mengatasinya pada masa akan datang.

Buat persidangan penuh

Saya berpendapat sidang Parlimen sepenuhnya adalah jalan terbaik buat masa ini memandangkan jemaah menteri dan ahli Parlimen sudah lama tidak berbahas dan bersemuka di Parlimen hampir lima bulan akibat pelaksanaan darurat. Mengapa?

Pertama, tempoh persidangan penuh adalah lebih realistik untuk membahaskan kesemua Ordinan Darurat dan isu-isu rakyat yang memerlukan perancangan berkesan. Ia turut memberi ruang dan masa yang secukupnya untuk ahli parlimen membahaskan perkara penting yang dihadapi rakyat  sepanjang darurat dan pandemik.

Tambahan pula, persidangan penuh memberi peluang kepada ahli Parlimen mempunyai sesi pertanyaan kepada menteri jika dibandingkan sidang khas parlimen yang menumpukan sepenuhnya kepada perbahasan usul kerajaan.

Kedua, persidangan Parlimen secara penuh juga memberi ruang kepada ahli Parlimen membincangkan pelan pemulihan ekonomi dengan kadar segera. Pakej rangsangan ekonomi dan Rancangan Malaysia ke-12 (RMK12) sebenarnya perlu dibahaskan secepat mungkin sebagai persediaan awal untuk mengatasi cabaran ekonomi dan mengurangkan bebanan rakyat dalam fasa pemulihan seterusnya.

Malah, Akta Langkah-langkah Sementara (Covid-19) 2020 perlu disemak semula dengan segera untuk membantu rakyat yang terkesan, khususnya komitmen perjanjian kontrak dan sewa premis selepas darurat atau sekatan penuh pergerakan berakhir.

Ketiga, Parlimen mematuhi setiap prosedur operasi standard (SOP) yang dikeluarkan Majlis Keselamatan Negara (MKN) dan Kementerian Kesihatan sejak persidangan tahun lepas.  Maka, persidangan secara fizikal bukanlah satu halangan besar untuk parlimen bersidang lebih lama.

Hakikatnya, persidangan khas yang singkat akan menjejaskan kualiti perbahasan, khususnya ruang dan masa untuk ahli Parlimen memebangkitkan isu rakyat kepada kerajaan.

Malah, sidang khas tidak mampu memberi ruang secukupnya bagi membahaskan PPN dan perancangan ekonomi yang memerlukan peruntukan masa yang panjang bagi menghasilkan dasar yang baik untuk rakyat.

Perbincangan untuk rakyat

Kemarahan rakyat terhadap pentadbiran PN tidak dapat dibendung lagi sehingga ada yang mengibarkan bendera hitam sebagai simbol kekecewaan terhadap pentadbiran PN. Ada yang mengangkat bendera putih demi mencari bantuan asas kerana terjejas teruk akibat pandemik.

Mengadakan sidang Parlimen khas bukanlah satu ukuran kerajaan PN amat responsif. Ada kemungkinan sidang itu hanyalah satu publisiti politik PN yang mahu membina naratif mereka kerajaan prihatin yang sebenarnya tidak dipersetujui kebanyakan rakyat.

Ramai yang mengharapkan Parlimen memberi tumpuan kepada usaha mengatasi cabaran ekonomi dan pandemik yang dihadapi rakyat. Tetapi, bagaimana kerajaan PN dapat memastikan sidang kali ini benar-benar mengangkat kepentingan rakyat?

Pertama, kerajaan PN perlu mengadakan kerjasama dwipartisan bersama ahli Parlimen pembangkang untuk mencapai kesepakatan dalam memerangi Covid-19 dan membina semula ekonomi negara. Kerajaan PN perlu lebih terbuka menerima cadangan pembangkang dalam PPN dan menjadikan mereka rakan strategik dalam tadbir urus negara.

Kedua, pembangkang perlu diberikan masa dan ruang yang lebih banyak dalam sesi perbahasan parlimen. Ia penting untuk ahli parlimen membawa pandangan mereka untuk perhatian kerajaan dan memastikan sidang ini tidak didominasi dengan pasangan kerajaan semata-mata.

Lebih baik sekiranya kerajaan dan pembangkang berunding terlebih dulu mengenai perjalanan parlimen akan datang dan persetujuan dasar ekonomi bersama. Ia juga satu jalan tengah untuk mengelakkan berlakunya percaturan politik kedua-dua pihak yang hanya merugikan rakyat dan negara.

Saya optimis, jika rundingan tersebut mengutamakan kepentingan rakyat dan negara, kedua-dua belah pihak mungkin boleh bersetuju mengadakan sidang parlimen penuh sebelum darurat berakhir.

Sekiranya kerajaan Muhyiddin Yassin bersikap terbuka kepada ahli Parlimen, tentunya sidang parlimen ini akan memudahkan urusan rakyat dan pentadbirannya sendiri. Jika kerajaan PN masih lagi mentadbir seolah-olah mempunyai ‘majoriti besar’ di parlimen sedangkan mereka minoriti, maka usaha untuk memulihkan negara untuk keluar daripada krisis bakal terjejas.

Sudah sampai waktunya pemimpin negara berganding bahu dalam memikul cabaran rakyat dan negara yang mengharapkan kehidupan mereka kembali pulih dan normal berlandaskan perancangan ekonomi dan kesihatan yang baik hasil daripada perbahasan Parlimen. – 6 Julai, 2021.

* Fakhrurrazi Rashid 
Koordinator penyelidik 
Research For Social Advancement (REFSA).

KALAU BETUL

ZAHID

NAK TINGGALKAN

KERAJAAN

APA TUNGGU LAGI

KAH KAH KAH

KENCING 

DAH KENA

KAH KAH KAH

AIR KENCING

TERASA HANGAT

KAH KAH KAHYA MUTAPHA EROTIKA ARABIKA

 


YA MUSTAPHA

EROTIKA ARABIKA 

PIPIT MOKHTAR SENIK

 


PIPIT

MOKHTAR SENIK 

Unknown commented on

 "MANA LU TAU 

KOTE SENIK 3 INCHI"

Aku pun dah tgk kote senik,dgn ibu jari cagu lg kecik kote dia,biasala itu kasyaf namanya,kasyaf maksudnya dibukakan.bila kasyaf semua org leh tengok kote orang alim mcm senik

Unknown commented on

 "MANA LU TAU 

KOTE SENIK 3 INCHI"

ha ha ha , ulamak pas ni pun manusia juga @ mahkluk ciptaan Allah , apa cerita dok sanjung2 sangat parti bulan ni semua $$ dapat masuk poket sendiri kalau parti perlu duit keluar Tin Milo.

capt salai commented on 

"MANA LU TAU

 KOTE SENIK 3 INCHI"

Paglimo Potaseh...ekau sonyap sonyap jo poei uku pipit si senik tu yo..len kali ajak la abg tt sekali jadi saksi..kahkahkah

PANDANGAN ZAHARUDDIN

 
JANGAN

 SALAHKAN

ORANG LAIN 

AMIN

PANDANGAN

ZAHARUDDIN 

zaharuddin ahmad commented on

 "JANGAN 

TAK FAHAM POLITIK"

Nak tanya sikit .. betul ke sepertimana yg didakwa olih pemuda ni...yg di laungkan hadi sotong tu.u APA..??..guna nama Allah. guna Islam..sedar..mereka telah gagal..mereka gunakan alasan Allah..islam..sebagai talian hayat meraih simpati.. kenapa pemuda ni tak bersuara..kelakuan seperti ni lah yg..menyebabkan kaum lebai..kaum kayangan..kaum elite dan seangkatan ..kebal ngan undang-undang..pendakwaan..bebas merompak..bersilap mata..bebas membawa harta keluar negara..DLL

 

betul perpatah British dulu ada mengatakan.."Malay are just follower".. betul.tu.. follow like Buffalo.. pastu bising sana sini..salah orang lain.. bangsa lain ..guna issue perkaumam..semua nak raih simpati..ooi.I.I malulah sikit..dah 60thn masih cara tu lagi.. tukar LA sikit..gunalah strategy.." Observe calmly,secure your position,cope with affairs calmly, hide your capacities,bide your time,be good at maintaining a low profiles and never claim leadership ".. Ni huha.a sanasini..entah apa-apa..pastu hapok pun tarak.. M'sia masih tak maju..melayu masih bodoh miskin.. akan ada bunuh diri lagi..penganguran bertambah.. Kita kibarkan lagi..'BENDERA PUTIH'..kegenerasi akan datang..m'sia bolih..

UMNO HANYA CAKAP

 WOIT

DAH LAMA

DENGAR NAK

KELUAR

KAH KAH KAH

TAPI TAK KELUAR

AMIN

INI SEBENARNYA

HANYA UGUTAN

AMIN

NAK PROJEK

NAK JAWATAN

KHALAS Umno akan keluar kerajaan PN sebelum 1 Ogos, kata Puad Zarkashi

AHLI Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno, Mohd Puad Zarkashi yakin parti itu akan keluar dari kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebelum 1 Ogos, lapor Sinar Harian.

Bekas ahli Parlimen Batu Pahat itu berkata majoriti ahli MKT bersedia untuk keluar dari PN.

“Saya yakin MKT Umno akan bermesyuarat secara maya dalam masa terdekat untuk memuktamadkan keputusan PAU (Perhimpunan Agung Umno) 2020 iaitu parti akan tetap menarik balik sokongan daripada kerajaan PN paling lewat 1 Ogos 2021,” katanya kepada Sinar Harian.

Bagaimanapun, langkah Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi untuk keluarkan Umno dari PN ditentang oleh ramai ahli Parlimennya.

Dalam 24 jam terakhir, Zahid telah berunding dengan ahli Parlimen partinya mengenai rancangan Umno untuk keluar dari gabungan PN sementara penentang dalam parti itu juga telah bermesyuarat di ibu kota pada hujung minggu lalu mengenai perkara tersebut.

Pada 21 Jun, Zahid dan biro politik parti telah mengeluarkan peringatan terakhir kepada kerajaan PN untuk mengadakan sidang Parlimen dalam tempoh 14 hari. Ultimatumnya itu tamat semalam.

Walaupun Putrajaya tidak mengadakan sidang Parlimen sepanjang tempoh diberikan Zahid, semalam Pejabat Perdana Menteri mengumumkan Parlimen akan bersidang pada 26 Julai selama lima hari.

Namun, Puad berkata komitmen terbaharu Putrajaya tidak akan mempengaruhi rancangan parti itu untuk tinggalkan kerajaan PN.

“Alasan Umno adalah jelas. Ia berpunca kegagalan kerajaan hari ini dalam serba-serbi perkara terutama dalam aspek mengurus ancaman pandemik dan ekonomi negara.

“Umno tidak mahu terpalit dengan kegagalan kerajaan PN, apatah lagi sikap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang tidak mahu mendengar pandangan Umno sebelum ini,” katanya. – 6 Julai, 2021.

SATU DUNIA

DAH MUAK

DENGAR WIRID

YANG SAMA

AMIN

NAK KELUAR

NAK KELUAR

NAJK TINGGAL

NAK TINGGALKAN

KERAJAAN

AMIN

TAPI TAK BUAT

APA PUN

AMIN

INI PERANGAI

KAKI  PAU

AMIN

MUHYIDIN LEMAH

MAKA SENANG

KENA PAU

KHALAS YA MUSTAPHA EROTIKA

 


YA MUSTAPA 

EROTIKA


ToraTora commented on 

"YA MUSTAPHA ORI"

ini arab mana bro...

kenapa arab melayu tak mcm ni....

MANA SHAFIE AFDAL

 MANA ILANG

SHAFIE AFDAL 

Unknown commented on

 "MUHYIDIN 

AKAN TUMBANG"

6 orang nak tarik diri.silakan.woiii.silakan. warisan dan parti lain akan standby tampung yg kosong.janji tok liwat atau tim banduan tak jadi kerajam.kahkahkahkah

ALAM INI KITA PINJAM

 


ALAM INI

KITA PINJAM DARI

CUCU CICIT KITA

JANGAN KITA KOTORI

AMIN 

HANYA GERTAK

 GEROMBOLAN

HANYA GERTAK

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "MUHYIDIN 

AKAN TUMBANG"

benggang betul puak2 umno ni dah tahu dr hari pertama PM tak ada majoriti hang pi sokong buat apa , bodoh piang betul sekarang apa terjadi lingkup negara tercinta ku Malaysia . Bukan hangpa tak nampak yg dok perintah negara ni skrg berapa ekor MP ni sahaja mana pi semua otai2 politik melayu islam . lingkup negara kerana dipermainkan brp ekor mangkuk hayun ni.

CERDIK PANDAI APA BEZA ?

 


CERDIK

PANDAI

APA BEZA ?

Unknown commented on 

"PANDANGAN BETUL"

Saya setuju kira perlu mencari pemimpin yang cerdik. Saya ulang " pemimpin yang cerdik. Bukan yang pandai. Yang pandai banyak. Saya ulang yang pandai banyak. Bulan yang pandai ramai." Sebab oleh kerana yang pandai banyaklah pentadbiran negara jadi haru biru. Justru dimana kita boleh dapat pemimpin yang cerdik? Atau masih ada lagikah pemimpin yang cerdik? Fikir - fikirkan lah.t kasih

BELAJAR DARI KU LI

 BELAJAR

 DARI KU LI 

Unknown commented on

 "RAKYAT TOLAK

 PELACUR"

gua antara orang yang bagi harapan dekat kerajaan lebai... lepas gua sumpah seranah goon end gua ingat goon end lagi bagus padirka bugis selain dari abam non punya gila.. rupanya titik perpuluhan pun salah... kuciwa gua pun bagilah harapan dekat kerajaan lebai.. gua ingat lebai.. rupanya pelacur ..cilaka.

YA MUSTAPHA ORI

 


 BRO

LU TAU KE

SAPA ITU MUSTAPHA

AMIN 

DARI LIDAH PENGARANG

 


DARI

LIDAH PENGARANG

THE MALAYSIAN

 INSIGHTKerajaan yang gagal memimpin, gagal memahami

LEBIH 5,000 orang meninggal dunia akibat Covid-19 sejak tahun lepas, dan sekurang-kurangnya 4,500 daripadanya sejak darurat diisytihar pada awal tahun ini untuk melindungi negara daripada virus yang menggila.

Di sesetengah hospital, kontena yang dijadikan rumah mayat sementara penuh sehinggakan ada mayat yang disimpan di wad sehingga ada ruang kosong.

Di kebanyakan hospital pula, doktor dipaksa menjadi tuhan dan menentukan siapa diberi alat bantuan pernafasan. Senang cakap, siapa hidup dan siapa mati.

Ini yang sedang terjadi di Malaysia.

Tetapi kita tidak akan tahu hal ini kalau kita mendengar perdana menteri, jemaah menteri atau ahli Parlimennya bercakap – mereka yang mempertahankan kerajaan yang goyah dan gagal ini terus berkuasa.

Mereka ini bercakap tentang kontrak, vaksin, fasa, PKP dan entah apa singkatan lagi tetapi goyang apabila ditunjukkan kegagalan mereka.

Mereka ini ada masa untuk jamuan durian, menghantar anak bersekolah di Paris, kahwin isteri yang ketiga dan berkomplot mencari nyawa politik sampai bermesyuarat jauh ke tengah malam tetapi tidak berkutik sedikit pun tentang jiwa yang menderita.

Kenapa kejam begini? Kenapa tidak acuh? Kenapa memilih-milih?

Jumlah mereka yang meninggal dunia adalah bukti jelas kerajaan gagal teruk untuk memastikan rakyat dan tetamu di negara ini selamat.

Menarik perhatian kepada jumlah korban hanya akan menunjukkan kelemahan sebuah pentadbiran yang meminta kuasa luar biasa untuk menangani pandemik, dan mendapat kuasa yang diminta.

Bercakap tentang mereka yang terkorban akan memaksa kerajaan ini mengaku bahawa ia telah mensia-siakan tempoh setahun yang ada untuk memantapkan kemampuan hospital.

Jadi, lebih baiklah membatu saja tentang datuk nenek, ayah ibu dan anak cucu yang meninggal dunia akibat Covid-19.

Ada sebab lain yang munasabah kenapa kerajaan Muhyiddin Yassin cuba sedaya mungkin untuk tidak bercakap tentang mereka yang terkorban.

Ia tiada empati.

Menteri dan ahli politik kerajaan begitu terasing daripada penderitaan rakyat. Mereka tidak boleh dan tidak mampu merasai penderitaan orang lain.

Mereka sepatutnya berdukacita atas hilang daya dan hilang harap yang ditanggung oleh rakyat. Mereka sepatutnya bingkas meringankan luka dan duka sekian banyak keluarga.

Mereka sepatutnya memimpin.

Mereka tidak memimpin.

Syukur, rakyat Malaysia lebih arif apa yang patut dibuat. Mereka tahu bahawa kita harus sama-sama menggalas bahu dan meringan beban jiwa raga yang sedang menderita. – 5 Julai, 2021. PANDANGAN BETUL

 


PANDANGAN 

BETUL

WAJIB DISOKONG

Unknown commented on 

"HIDUP ENJOY DE MENJOY"

Tuan TT, dalam apa keadaan pun, kita perlu seorang peminpin yang cerdik yang boleh menguruskan rakyat dan membawa rakyat kepada kemakmuran dan kebahagian mereka dalam semua aspek kehidupan yang secara langsung kepada negara, bukannya seperti yang ada sekarang, bodoh, tak cerdik, tamak dan memecah belahkan rakyat demi untuk memuaskan nafsu tamak dan kebodohan mereka. 


Pemikiran mereka cetek maka mereka hanya dapat memikirkan cara mudah seperti kaedah pecah dan perintah, yang jelas tidak berkesan untuk memakmurkan dan membahagiakan rakyat dan negara sebaliknya membawa rakyat dan negara kepada kehancuran. Mereka tak nampak kekuatan aset yang pada rakyat sebaliknya hanya melihat dan menggunakan perbezaan rakyat untuk mencapai matlamat ketamakan mereka. Rakyat yang alpa, bodoh dan tamak akan dengan mudah terpengaruh dengan kaedah pengurusan bodoh ini untuk mencapai kepentingan sendiri semata-mata.


MUHYIDIN AKAN TUMBANG


MUHYIDIN 

TUMBANG

KHALAS

BILA ZAHID 

TARIK DIRI

KAHALAS


Umno enggan subahat dengan kerajaan gagal, kata pemimpin parti

AHMAD Zahid Hamidi menarik parti dari menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN) kerana tidak mahu mendukung kerajaan gagal, kata pemimpin Umno.

Penganalisis pula melihat, Umno tetap tidak akan ke mana-mana sekiranya usaha Ahmad Zahid itu berjaya menggulingkan kerajaan pimpinan Muhyiddin Yassin.

Seorang penyokong Ahmad Zahid, Nur Jazlan Mohamed berkata ia bukan tindakan “gila kuasa” tetapi kerana tidak mahu turut dipersalahkan atas kegagalan kerajaan mentadbir negara.

Beliau antara lain menyebut kaedah ekstrem perdana menteri menggunakan proklamasi darurat sebagai alasan mengekang Covid-19, yang kemudian didapati hanya sia-sia.

Tambahan pula rakyat kini menolak Muhyiddin, kata timbalan ketua Umno Johor yang juga bekas ahli Parlimen Pulai itu kepada The Malaysian Insight.

“Rakyat tak mahu Muhyiddin, Umno kena buat sesuatu. Umno bukan gila kuasa, bila Muhyiddin gagal Umno tak boleh bersama Muhyiddin.

“Kalau orang marah kerajaan, Umno akan terpalit tak pasal-pasal… Umno tak boleh dukung kerajaan gagal.

“Kita dah cuba (sokong PN), kerajaan ini pakai pendekatan ekstrem, darurat sebagainya tapi sebenarnya mereka ini gagal bab pengurusan,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mempertahankan tindakan Ahmad Zahid mengumpul akuan bersumpah (SD) daripada wakil rakyat Umno untuk menarik diri dari menyokong PN.

Nur Jazlan berkata, Umno juga menolak tindakan Muhyiddin juga menggunakan perintah darurat untuk mengelakkan persidangan Parlimen selepas tidak lagi menguasai majoriti.

Oleh itu Umno tidak boleh bersubahat apabila kerajaan PN hanya bertindak untuk mengekalkan kuasa dan menyalahgunakan undang-undang seperti itu, katanya.

“Bukan Umno tamak kuasa, Umno kena elak dituduh bersubahat dengan kerajaan gagal ini, elak sidang Parlimen kerana tak mahu tunjuk majoriti dalam Parlimen.

“Baru cerita Covid-19, belum cerita lain dia pakai undang-undang darurat, tiada negara pakai darurat dan gagal macam ini, jumlah jangkitan makin teruk bukan semakin baik macam negara lain.

“Kita pun perlu menjauhkan diri dari kerajaan kerana rakyat dah fikir jumlah statistik jangkitan Covid-19 dan penggunaan darurat hanya elak daripada Parlimen dan mempertahankan kerajaan gagal,” kata Nur Jazlan lagi.

Darurat yang digunakan PN juga bukan sahaja tidak mampu mengekang jangkitan Covid-19 tetapi juga menyebabkan kematian meningkat sehingga lebih 5,000 kes, lebih tinggi dari China, katanya.

Oleh itu, Muhyiddin harus membuktikan majoriti yang diperolehi dalam persidangan Parlimen yang akan diadakan sebelum 1 Ogos, katanya.

Pada waktu itu, mana-mana ahli Parlimen Umno yang enggan bersama parti boleh mengundi untuk menyokong Muhyiddin, katanya.

“Biarlah berapa ramai ahli Parlimen Umno ini yang dikatakan sokong Muhyiddin, kita uji di Parlimen… sekarang ini pun majoriti dia hanya satu, dua ahli Parlimen.

“Bukan Umno tamak kuasa, kalau Agong dan Majlis Raja-Raja titah buat mesyuarat penuh dan Muhyiddin ingkar, Umno tak boleh ikut,” kata Nur Jazlan.

Penganalisis melihat, Umno yang kini menguasai 37 daripada 222 kerusi Parlimen akan menyebabkan kerajaan tumbang sekiranya menarik diri daripada menyokong PN.

Pada Jumaat lalu, Umno memutuskan untuk meninggalkan kerajaan PN sebelum 1 Ogos dalam mesyuarat akan datang dalam satu usul ditandatangani lebih 30 ahli Majlis Kerja Tertinggi.

Langkah berkenaan susulan daripada keputusan biro politik parti itu pada 21 Jun yang menuntut agar Parlimen bersidang semula dalam tempoh 14 hari.

Tidak lama selepas itu pada hari sama Jumaat lalu, kerajaan PN mengumumkan Muhyiddin sudahpun bersetuju agar Parlimen bersidang sebelum 1 Ogos.

Menteri hal ehwal undang-undang Takiyuddin Hassan dilaporkan berkata, tarikh persidangan akan diputuskan oleh Kabinet dalam mesyuaratnya pada 7 Julai.

Ia bagi mematuhi pandangan Agong berkaitan pentadbiran negara, termasuk berkaitan pembukaan semula Parlimen, katanya.

Mengulas perkembangan itu, Nur Jazlan tetap menegaskan Umno perlu menarik sokongan dari kerajaan PN.

“Umno kena tarik sokongan pada 1 Ogos. Umno kena tarik sokongan sebagai parti, pasal kita tak boleh terikat dengan kerajaan gagal,” tambahnya.

Di saat terakhir tempoh 14 hari semalam, Pejabat Perdana Menteri mengumumkan Parlimen akan mengadakan sidang khas bermula 26 Jun.

Penganalisis bagaimanapun melihat, usaha digerakkan Ahmad Zahid untuk menarik sokongan ke atas kerajaan PN tidak mendapat sokongan bulat dari kalangan pemimpin kanan Umno.

Pengarah Eksekutif Ilham Center Hisommuddin Bakar menjangka hanya sekitar 10 ahli Parlimen Umno yang kini teguh bersama ahli Parlimen Bagan Datuk itu.

Beliau berpandangan demikian sewaktu timbul desas-desus mengenai perpecahan di kalangan ahli Parlimen Umno itu.

Seramai 35 ahli Parlimen Umno juga dilaporkan tidak menyokong Ahmad Zahid, termasuk 25 yang dikatakan bersama ahli Parlimen Sembrong Hishammuddin Hussein.

Umno tetap kingmaker

Terdapat juga kumpulan ahli Parlimen Umno yang didakwa menyokong Naib Presiden Ismail Sabri Yaakob.

Mengulas perkembangan itu, Hisomuddin berkata apa sahaja perkembangan dalam Umno akan menentukan masa depan kerajaan PN hari ini.

Beliau berkata, ini kerana PN tetap boleh tumbang sekiranya pendukung Ahmad Zahid menarik diri walaupun majoriti wakil rakyat Umno tidak bersamanya.

“Ini pertembungan parti dengan ahli Parlimen Umno. Zahid ada kelebihan kerana beliau menguasai parti, tetapi kumpulan ahli Parlimen pula seakan-akan memihak kepada mereka yang menolak Zahid.

“Umno adalah kingmaker kepada kerajaan, kuasa penentu kerajaan ini selamat atau tidak terletak pada Umno.

“Kalau Umno buat keputusan tarik diri Muhyiddin akan jatuh…” jelasnya kepada The Malaysian Insight.

Jelasnya, kerajaan tetap akan terguling sekiranya seramai enam orang penyokong Zahid menarik diri dari menyokong kerajaan PN.

“Umno tak perlu buat keputusan tarik diri atau tidak, tetapi jika enam orang penyokong Zahid tak sokong kerajaan, maka kerajaan jatuh juga,” kata Hisommuddin kepada The Malaysian Insight.

Jika itu berlaku, Hisommudin berkata, kesemua anggota Kabinet akan hilang kedudukan mereka disebabkan Kabinet sudah terbubar.

“(Blok) siapa pun menang, akan tentukan hidup mati kerajaan Muhyiddin,” kata Hisommuddin.

Menang jadi arang kalah jadi abu

Penganalisis politik dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) Mazlan Ali pula berpendapat, tiada pihak yang beroleh keuntungan daripada pertembungan dalaman Umno.

Katanya, Ini kerana Umno tidak lagi dominan seperti sebelum tewas dan menjadi pembangkang.

“Kita kata dua kumpulan dalam Umno sedang berperang.

“Satu kumpulan percaya kena tarik diri supaya dibuka ruang penjajaran semula, itu kumpulan Ahmad Zahid, dan satu lagi kumpulan penyokong PN yang nak tunggu hingga PRU15.

“Kumpulan ini berperang, menang jadi arang kalah jadi abu,” kata Mazlan.

Ini kerana Umno tetap tidak akan mampu mentadbir kerajaan tanpa sekutu politik, jelasnya.

“Umno takkan ke mana juga akhirnya, Umno tak dominan macam dulu, mereka perlu kepada rakan sekutu, sama ada PN atau PH (Pakatan Harapan),” katanya.

Namun keadaan itu tetap menggugat kedudukan Muhyiddin yang dijangkanya dapat meneroka jalan rundingan baharu sama ada dengan Pejuang mahupun Warisan.

“Muhyiddin terancam, kemungkinan dia goyah kerana ada kumpulan Umno mahu tarik diri daripada kerajaan.

“Kecuali Dr Mahathir dan Warisan sokong Muhyiddin, dia akan selamat. Ini kumpulan ketiga,” kata Mazlan lagi. – 6 Julai, 2021.

WOIT

KULU KILIR

BISING NAK

TARIK DIRI

KAH KAH KAH

TAPI TAK BUAT

APA APA

KAH KAH KAH

CAKAP SAJA

AMIN